سرطان از جمله اختلالاتی است که توسط سلول های خود بدن ایجاد می شود و کم کم تمام بافت و بدن فرد را در بر می گیرد. علل ابتلا به سرطان متفاوتند اما آنچه واضح است این است که سبک زندگی فرد می تواند وی را به سمت این بیماری سوق دهد و یا او را کلیومتر ها از آن دور سازد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

بر اساس آمار ۲۰۱۶ انجمن سرطان امریکا، نرخ مرگ در اثر سرطان در کشور امریکا در حال کاهش است.در ۱۹۹۱ این آمار بالاترین رقم را داشت. در آن زمان از هر ۱۰۰۰۰۰ مرگ، ۲۱۵ مرگ در اثر سرطان بود. این رقم از ۱۹۹۱ تاکنون ۲۳ درصد کاهش داشته‌است. همان طور که انجمن سرطان امریکا گزارش کرده‌است، نرخ مرگ در میان مبتلایان به ۴ شایع‌ترین انواع سرطان – یعنی سرطان ریه، سرطان روده‌ی بزرگ، سرطان پستان و سرطان پروستات – در حال کاهش است.

اما با این‌که روش‌های بهتر غربالگری و درمان، زندگی خیلی‌ها را نجات می‌دهد، برخی از انواع سرطان‌ها هم‌چنان بی‌نهایت مرگبار است. سرطان‌هایی که در این فهرست آمده‌است به احتمال خیلی زیاد در عرض ۵ سال پس از تشخیص بیماری منجر به مرگ خواهدشد. این بر اساس آخرین آمار موسسه ملی سرطان است. در ادامه این فهرست را به ترتیب کم‌ترین نرخ بقا تا بیش‌ترین نرخ بقا در ۵ سال بخوانید.

سرطان پوست:

یكی از شایعترین اشكال سرطان است ولی درمان آن نسبتا ساده است. این سرطان در افرادی كه پوست آنها روشن است بیشتر بروز می‌كند.

سرطان لوزالمعده:

نرخ بقا در ۵ سال: ۷.۲ درصد

احتمال خطر ابتلا در طول عمر: ۱.۵ درصد

لوزالمعده اندامی شبیه به انگشت است که پشت معده‌ی شما قرار دارد. این اندام به گوارش کمک می‌کند، و هم‌چنین هورمون‌هایی مانند انسولین ترشح می‌کند که میزان قند و سوخت و سازتان را کنترل می‌کند. سابقه‌ی خانوادگی یکی از عوامل خطر برای ابتلا سرطان لوزالمعده است. اگر دیابت، سابقه‌ی ناراحتی معده یا سیروز کبدیدارید، همه‌ی این‌ها با افزایش خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده در ارتباط است، که معمولا بعدها در زندگی‌تان بروز می‌کند. هرچند ممکن است آزمایش‌های جدید به تشخیص زودهنگام سرطان لوزالمعده کمک کند، اما این بیماری بسیار مهلک است چون علائم آن به ندرت قبل از سرایت به اندام‌های دیگر سرایت بروز می‌کند.

مزوتلیوما

نرخ بقا در ۵ سال: ۹.۲ درصد

خطر ابتلا در طول عمر: ۰.۷۱ درصد برای مردان، ۰.۱۴ درصد برای زنان

ریه، قلب، و بسیاری از اندام‌های دیگر بدن شما در لایه‌ای از بافت نازک به نام مزوتلیوم پیچیده شده‌است. همان‌طور که از اسمش مشخص است، مزوتلیوما سرطان این بافت نازک است.

بر اساس پژوهشی که در استرالیا انجام شده‌است، در ۸۰ درصد موارد، قرار گرفتن در معرض پنبه نسوز علت ابتلا به این بیماری است. به همین دلیل افرادی که شغل‌شان لوله‌ کشی، ساختمان‌سازی، یا دیگر فعالیت‌ های مرتبط با ساختمان است، بیش‌تر در معرض خطر هستند.

علائم این بیماری – بسته به محل سرطان در بدن – شامل درد قفسه‌ی سینه، تنگی نفس، و درد یا تورم شکمی است.

سرطان پستان:

بیشتر زنانی را مبتلا می سازد كه:

بیش از ۵۰ سال سن دارند. دوره عادت ماهانه آنها در سنین پایین آغاز شده و یا در سنین بالاتری یائسه شدند. هیچگاه بچه نداشته‌اند، اولین فرزند خود را پس از ۳۰ سالگی به دنیا آورده‌اند، در خانواده آنها سابقه سرطان پستان وجود دارد.

سرطان کبد و مجرای صفراوی

نرخ بقا در ۵ سال: ۱۷.۲ درصد

خطر ابتلا در طول عمر: تقریبا ۱ درصد

کبد، که بزرگ‌ترین اندام بدن است، زیر ریه‌ی سمت راست قرار گرفته‌است. این اندام نقش مهمی در شکستن موادی که می‌خورید و استحراج مواد مغذی خوراکی‌ها دارد.

مصرف بیش از حد الکل و تشخیص هپاتیت‌های B یا C و نیز دیگر بیماری‌های کبدی مانند سیروز، برخی از مهم‌ترین عوامل خطر ابتلا به سرطان کبد است.

به عنوان نشانه‌های هشداردهنده می‌توان به کاهش وزن ناگهانی، کاهش اشتها، و احساس سیری حتی بعد از مصرف مقداری بسیار کمی غذا اشاره کرد. اما این نشانه‌ها با علائم بیماری‌های معده و روده هم‌پوشانی دارد، که بسیاری از آنها چندان جدی نیست.

سرطان پروستات:

(غده‌ای در زیر مثانه مردان) بیشتر،‌ آقایان بالاتر از ۶۵ سال را مبتلا می‌كند.

این نوع سرطان مربوط به آقایان است. سرطان پروستات از جمله شایع ترین موارد ابتلا به سرطان در بین آقایان به شمار می آید. این سرطان در اغلب موارد وخیم نیست ومی توان با انجام برخی عمل های جراحی و طی نمودن برخی دوره های درمانی مثل شیمی درمانی به درمان و مداوای آن پرداخت.

سرطان راست روده و روده بزرگ:

برنامه غذایی دارای چربی حیوانی زیاد و سلولز كم یكی از عوامل ایجاد آن است.

سرطان معده:

در مردان شایع تر از زنان است.

سرطان رحم و تخمدان:

برعکس سرطان پروستات که بیشتر سلامت آقایان را تهدید می کند این نوع سرطان مربوط به بانوان است. رحم و تخمدان از جمله اندام های تولید مثلی در بانوان به شمار می آیند و ابتلا به این نوع سرطان تاثیر سیار زیادی در روند زندگی آنان خواهد داشت. این نوع سرطان بیشتر در سنین بالا به سراغ فرد می آید.

سرطان گردن رحم:

در بانوانی كه ازدواج در سنین پایین داشته و خانم هایی كه سیگار می‌كشند شایع‌تر است.

سرطان لنفوم غیر هوچكینی

دستگاه لنفاوی را مبتلا می‌كند كه بخشی از دفاع بدن در برابر عفونتهاست.

سرطان مثانه:

بیشتر افراد سیگاری را مبتلا می‌كند تا افراد غیر سیگاری.

سرطان ریه

نرخ بقا در ۵ سال: ۱۷.۴ درصد

خطر ابتلا در طول عمر: ۷.۱ درصد برای مردان، ۵.۸ درصد برای زنان

هرچند سرطان پستان و سرطان پروستات شایع‌تر از سرطان ریه است، اما بر اساس گزارش انجمن سرطان امریکا، سرطان ریه بیش‌ترین آمار مرگ را در میان زنان و مردان دارد.

انجمن سرطان امریکا گزارش می‌کند مانند دیگر سرطان‌ های کشنده‌ی این فهرست، تشخیص سرطان ریه نیز تا قبل از مراحل پیشرفته‌ی آن دشوار است. در ۸۰ درصد موارد مصرف دخانیات علت اصلی ابتلا به این بیماری است، و هر چه مدت بیش‌تری به عادت مصرف دخانیات ادامه بدهید، خطر ابتلا به این بیماری در شما بالاتر می‌رود.

انجمن سرطان امریکا می‌گوید اگر مدت زیادی است که گرفتار دخانیات هستید، شاید غربالگری برای سرطان ریه خطر مرگ در اثر سرطان را تا ۲۰ درصد برای شما پایین بیاورد. با پزشک‌تان در این‌باره صحبت کنید.

سرطان کیسه‌صفرا

نرخ بقا در ۵ سال: ۱۷.۹ درصد

خطر ابتلا در طول عمر: حدود ۰.۰۷ درصد برای مردان و ۰.۱۸ درصد برای زنان

کیسه صفرا نیز مانند لوزالمعده اندامی کوچک است که درون شکم زیر کبد قرار دارد. وظیفه‌ی این اندام نگه داشتن صفرا است، مایعی که در معده به دستگاه گوارش کمک می‌کند خوراکی‌ها را بشکند. الدن شافر، پزشک، استاد دانشگاه، و پژوهشگر در حوزه‌ی سرطان کیسه صفرا در دانشگاه کلگری، می‌گوید: : “درد شدید دائمی در ناحیه‌ی بالای شکم می‌تواند نشانه‌ی اولیه‌ی سرطان کیسه صفرا باشد.”

 

 


در این باره بیشتر بخوانید: با استفاده از آزمایش خون می توان ابتلا به سرطان را تشخیص داد


 

هرگونه کپی برداری با ذکر نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است