تحقیقات جدید نشان می‌دهد؛ غذای غنی از پتاسیم می‌تواند احتمال کلسیفیکاسیون و سفتی آئورت را به خوبی کاهش دهد.

کسانی که عاشق موز هستید … شادی کنید

البته این شادی برای دوستداران آووکادو، کدو تنبل، عدس و سایر غذاهای غنی از پتاسیم نیز است. تحقیقات جدید پزشکان حاکی از افزایش احتمال کمک به بیماران قلبی از طریق تنظیم و آنالیز سطح پتاسیم بدن بیماران است.
محققان دانشگاه آلاباما در مطالعه‌ای که اخیراً انجام داده‌اند موفق شدند ارتباط بین کاهش پتاسیم و تشکیل کلسیفیکاسیون عروق و سفتی آئورت را در موش نشان دهند.

رخ دادن سفتی آئورت که معمولاً به عنوان “سخت شدن سرخرگ‌ها” شناخته شده است، پیش بینی بیماری قلبی در انسان است.
در این مطالعه، محققان دریافتند موش‌هایی که پتاسیم کمتری در رژیم غذایی دریافت کردند دچار افزایش سطح سفتی آئورت بیشتری بودند در مقایسه با موش‌هایی که مقادیر طبیعی پتاسیم را دریافت می‌کردند. آزمایشات بیشتر نشان داد که کاهش پتاسیم باعث تشریح مارکرهای خاصی در سطح ژن‌های این موش‌ها می‌شود، که این ژن‌ها به نوبه خود، کالسیفیکاسیون سلول‌های عضلانی را با تبدیل آنها به سلول‌های استخوان مانند ترویج می‌دهند. محققان نتیجه گرفتند که حداقل در مدل موش، کاهش پتاسیم در بدن باعث افزایش شدت سفتی آئورت می‌شود.
برعکس، یک رژیم غذایی غنی از پتاسیم کالسیفیکاسیون عروقی و سفتی آئورت را کاهش می‌دهد.

چرا ما به پتاسیم نیاز داریم؟

دکتر مورتون تاول، استاد بالینی پزشکی (قلب و عروق) در دانشکده پزشکی دانشگاه ایندیانا، می‌نویسد:” پتاسیم یک ماده معدنی رژیمی است که برای بسیاری از قسمت‌های بدن لازم است. پتاسیم نقش مهمی در کاهش فشارخون دارد، که در مخالفت با سدیم عمل می‌کند. “”تویل اضافه می‌کند پتاسیم برای سیستم عصبی و عملکرد مغز نیز بسیار اهمیت دارد، همچنین به‌طور طبیعی برای رشد عضلانی لازم است. پتاسیم علاوه بر کاهش فشارخون، با محافظت از عروق خونی از آسیب و ضخیم شدن بیش از حد آنها ضروری است.
در یک مطالعه یکی از اجزای یک رژیم غذایی گیاهی مقوی و سالم مانند رژیم مدیترانه‌ای استفاده از روغن‌های غیر اشباع، میوه و سبزیجات فراوان است که مزایای قلبی عروقی بسیاری برای مصرف کننده دارد را نشان می‌دهد.

گلوله جادویی هرگز!!!!!

تعدادی از محققان نگران موضوعی بنام گلوله جادویی هستند که به معنای استفاده بیش از حد از یک ماده غذایی یا مکمل برای درمان بیماری است.
دکتر رابرت سنت گرین فیلد، مدیر پزشکی کاردولوژی و توانبخشی قلبی در موسسه قلبی و عروقی MemorialCare در مرکز پزشکی آمریکا در کالیفرنیا، در مورد این موضوع اظهار نظر کرده است:
“واقعاً یک گلوله جادویی وجود ندارد. ” شما می دانید، مشکلات قلبی عروقی، پیچیده‌تر از آن است که با یک نوع دارو درمان شود و انواع مختلفی از مواد غذایی یا عناصر معدنی و داروها وجود دارند که به سلامتی و یا درمان بیماری کمک می‌کنند و از یک جزء خاص باید اجتناب شود، زیرا نه تنها روند بیماری با یک ماده خاص تغییر نمی‌کند بلکه احتمال ایجاد مشکل دیگری نیز وجود خواهد داشت، مانند زمانی که بیماران قلبی بیش از حد پتاسیم مصرف کنند و از عوارض مخرب آن بر کلیه بی اطلاع باشند یا اینکه افراد مبتلا به مشکلات جزئی کلیه باشند که با مصرف بیش از اندازه پتاسیم به مشکل جدی تبدیل شود.
در صورت عدم وجود بیماری کلیوی، اکثر افراد قادر به دفع دوزهای بسیار زیاد پتاسیم از طریق سیستم ادراری هستند و به میزان بسیار خوبی آن را دفع می‌کنند؛ پروفسور هفرون، مانند گرین فیلد، هشدار می‌دهد: “نگرانی واقعی افراد مبتلا به بیماری کلیوی هستند که در این صورت افزایش میزان پتاسیم در خون این افراد بسیار شایع است”.
هفرون افزود: “سطح بالایی از پتاسیم خون که معمولاً بدون علامت است، می‌تواند از نظر قلب بسیار خطرناک باشد.” “نه از دیدگاه ایجاد مشکل در عروق قلب، بلکه سبب آریتمی (نامنظمی تپش قلب) های بسیار خطرناک و بالقوه مرگبار می‌شود”.

چه میزان پتاسیم مقدار زیاد و یا بهتر بگوییم بیش از حد مجاز تلقی می‌شود؟؟؟

اگرچه بحث‌های زیادی در مورد مقدار مطلوب پتاسیم در رژیم غذایی وجود دارد، اما اکثر محققین توصیه می‌کنند مصرف روزانه حداقل 4700 میلی گرم باشد.” اگر شما یک رژیم غذایی سالم داشته باشید که غنی از میوه‌ها، سبزیجات، غلات و چربی‌های غیر اشباع باشد، کل پتاسیم که به طور معمول نیاز دارید را دریافت خواهید کرد
همانطور که اشاره شد امروزه نگرانی اصلی محققین سطح پتاسیم بیش از حد بالا است چرا که تمام داروهایی که معمولاً به‌صورت مکمل‌های غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند حاوی مقادیر زیادی پتاسیم هستند و متاسفانه افرادی که به فروشگاه می‌روند و مکمل‌های دارویی ویتامینی و مواد معدنی خریداری می‌کنند از این همه خطر مطلع نیستند.

مکمل‌ها در برابر غذاهای سالم

بحث در مورد نقش مکمل‌ها در مقابل خوردن غذاهای سالم به عنوان راهی برای برآوردن نیازهای روزانه پتاسیم شما است، گرینفیلد گفت: “به نظر می‌رسد که مواد معدنی، ویتامین‌ها، و مواد مغذی داخل قرص‌ها و مکمل‌ها به اندازه غذاهای طبیعی ارزشمند و قابل جذب برای بدن نیستند، بسیاری از محققین با این مقایسه موافق هستند که مطمئناً این امکان وجود دارد که شما بتوانید تمام پتاسیم مورد نیاز بدنتان را از خوردن غذاهای سالم نیاز دریافت کنید.
محققین توصیه می‌کنند که از یک رژیم غذایی بسیار دقیق استفاده کنید تا بهترین و بیشترین مقدار انواع عناصر مورد نیاز بدنتان را دریافت کنید، اما متاسفانه تعداد کمی از مردم به این توصیه عمل می‌کنند و در چنین شرایطی استفاده از مکمل‌های دارویی روش مناسبی برای دریافت پتاسیم و سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی تلقی می‌شود.

برخی از مواد غذایی غنی از پتاسیم

در این قسمت لیستی از برخی غذاهایی آورده شده که می‌تواند نیازهای شما به پتاسیم را برآورده کند و همچنین لذت خوردن بسیاری از مواد غذایی خوشمزه و مفید را به شما ببخشد.
بعضی از آنها، همراه با محتوای پتاسیم آنها، به شرح زیر است:
سیب زمینی شیرین: 694 میلی گرم در هر عدد
گوجه فرنگی تازه: 664 میلی گرم در هریک چهارم فنجان
چغندر تازه: 644 میلی گرم در هر نصف فنجان
لوبیای سفید: 600 میلی گرم در هر نصف فنجان
همچنین سایر خوشمزه‌های سرشار از پتاسیم شامل: ماست، اکثر انواع لوبیاها، کلم (کنسرو یا تازه)، آلو، هویج، گوشت ماهی، شیر، آب پرتقال، و موز دوست داشتنی.