پرسش: سلام خسته نباشید
دمل چیست وراه درمان آن چیست وآیا جراحی آن عوارض دارد؟
باتشکر

 

 

پاسخ: دمل توده ی چرک می باشد که از نوتروفیل های مرده تشکیل می شود. عواملی که ممکن است دمل ایجاد شود عبارتست از: باکتری، قارچ و عوامل خارجی مثل سوزن تزریق. علت اصلی ایجاد دمل را گفتیم و حال نوبت این است که بدانید دمل برای جلوگیری از انتشار عفونت در سراسر بدن جلوگیری می کند. دمل در جاهای مختلف بدن ایجاد می شود دمل نوع های مختلف دارد که انواع آن عبارتند از: دندان، مغزی، آمیبی جگر، پستان، مقعد، پاروتید، پره تونسیلار، ششی. لازم به ذکر است که دمل را با عنوان آبسه نیز ذکر می کنند.

 

راه های درمان دمل یا آبسه

درمان دمل نیازمند دبریدمان و تخلیهٔ محتویات، کورتاژ و گاه تجویز پادزیست است.

 

درمان دمل با دبریدمان

دبریدمان به چهار طریق انجام می‌شود که بنا به نیاز دخالت پزشکی در مورد بیمار درنظر گرفته می‌شود. به برش، برداشت و یا حذف یک بخش از بافت مرده، عفونی شده و یا صدمه دیده از بدن بیمار، به منظور تسریع روند جایگزینی و یا ترمیم طبیعی در بافت سالم اطراف آن و بهبود در آن قسمت گفته میشود. دبریدمان می‌تواند بصورت جراحی(برش توسط تیغ)، توسط اتولیز(بکمک آنزیم) و یا شیمیایی(با استفاده از دارو) انجام گیرد. دبریدمان در بدن نباید با دبریدمان در دندانپزشکی که به مفهوم حذف و از بین بردن پلاک و جرم رسوب شده در دهان و بین دندان و لثه است، اشتباه گرفته شود. در دبریدمان دندانپزشکی از دستگاه اولتراسونیک و یا مسواک و یا مواد شیمیایی مانند آب اکسیژنه برای حذف جرم استفاده میشود. روش های دبریدمال را با توضیحات در متن زیر می توانید مطالعه فرمایید.

 

دبریدمان اتولیز :

در این روش به بدن اجازه داده می‌شود که توسط آنزیم‌های خود به هضم و نابودی بافت مرده و مرطوب نگه داشتن آن اقدام کند و به انحلال اِسکار و جای زخم بپردازد. این روش در زخم‌ها و جراحت‌های درجه۳ و درجه۴ مناسب است. از اشکالات دبریدمان اتولیز می‌توان به زمان طولانی در بهبود و خطر عفونی شدن اشاره نمود.

 

دبریدمان آنزیمی :

به تقلید از بدن و به وسیله آنزیم‌های شیمیایی می‌توان به درمان نکروز پرداخت. در زخمهای با نکروز بزرگ مناسب است.

 

دبریدمان مکانیکی :

یا همان روش سنتی خیس کردن زخم و نکروز و بعد برداشتن بخش مرده پوست.

 

دبریدمان توسط جراحی :

در مواقعی که نکروز بسیار گسترده باشد و روش‌های فوق به علت عملی نبودن و خطر عفونی شدن وجود داشته باشد٬ توسط پزشک و پس از انجام بی‌حسی موضعی اقدام به برش بافت مرده و حذف آن می‌گردد. این روش مؤثر ولی دردناک(برای بیمار) و هزینه زیادی از قبیل مواد و ابزار مصرفی دارد.

 

درمان دمل با کورتاژ

این روش به معنای تراشیدن است که یکی از روش های درمان دمل است.

 

درمان دمل با پادزیست یا آنتی بیوتیک

درمان دمل به وسیله مصرف و یا تزریق آنتی بیوتیک

 

روش های درمان دمل به نظر نمی رسد عوارض خاصی داشته باشد .