کارسینوئید ها تومورهایی هستند که رشد آهسته ای دارند. بیشتر در دستگاه گوارش رشد می کنند و اغلب در روده کوچک، آپاندیس و رکتوم یافت می شوند. تومورهای کارسینوئیدی روده می توانند به کبد و سپس به ریه ها، استخوان ها، پوست و سایر اندام ها نیز گسترش پیدا کنند.
تومورهای کارسینوئید، هورمون ها و سایر مواد شیمیایی را در جریان خون آزاد می کنند. این هورمون های بیش از حد، باعث بروز علائم سندرم کارسینوئید می شوند.

1- یک مجموعه ای از نشانه ها

وقتی این تومورها به اندامهای خارج از روده گسترش می یابد، سندرم کارسینوئید رخ می دهد. این سندرم همچنین می تواند با تومور کارسینوئید تخمدان رخ دهد. در صورتی که تومورها در همه جا اتفاق بیفتد،علائم سندرم کارسینوئید ممکن است تا چند سال رخ ندهد. بسیاری از علائم آن به نوعی تقلید از سایر شرایط پزشکی مانند سندرم روده تحریک پذیر است.

2- سرخی صورت یا فلاشینگ

یکی از شایعترین علائم سندرم کارسینوئید سرخی قرمز روشن صورت، گردن یا قسمت بالای سینه است. سرخی، زمانی اتفاق می افتد که سروتونین بیش از حد و یا سایر مواد شیمیایی موجود در خون باعث گشاد شدن رگ های خونی شود. سرخی می تواند احساس گرما و یا ناراحتی داشته باشد. سرخی صورت موقتی است و می تواند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. سرخی و نشانه های دیگر می تواند توسط غذاهای خاص، الکل و استرس تحریک شود.

3- اسهال

اسهال علامت رایج سندرم کارسینوئید است و همچنین نتیجه هورمون های اضافی که به وسیله تومورها ترشح می شوند. گاهی اوقات اسهال ممکن است با درد روده، گرفتگی و گاز همراه باشد. در بعضی موارد، زمانی که اسهال شدید است، ممکن است malabsorption یا جذب ناقص مواد غذایی توسط روده کوچک (نارسایی مواد غذایی و مواد مغذی) رخ دهد.

4- تنفس صدا دار

تنفس صدا دار می تواند نشانه ای باشد از این که شما دچار مشکلات تنفسی هستید. صدای آن به نظر می رسد شبیه صدای سوت زدن باشد. تنفس صدادار می تواند نشانه ای از مشکلات ریه مانند آسم، برونشیت، پنومونی یا آمفیزم باشد. تنفس صدا دار و تنفس کوتاه ناشی از این سندرم بیشتر در هنگام حملات سرخ شدن یا فلاشینگ مشهود است.

5- مشکلات قلبی

سندرم کارسینوئید می تواند باعث آسیب به قلب شود. این می تواند موجب ضربان قلب، فشار خون پایین، صدای قلب، خستگی یا تنگی نفس هنگام فعالیت شود. نارسایی قلب ناشی از عوارض سندرم کارسینوئید، می تواند تورم در پاها و مچ پا ایجاد کند. بیماری قلبی کارسینوئید در نهایت در بیش از  %50 بیماران مبتلا به سندرم کارسینوئید اتفاق می افتد.

6- سندرم کوشینگ

گاهی اوقات تومورهای کارسینوئید یک هورمون به نام ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک) تولید می کنند. هورمون ACTH می تواند باعث شود تاغدد فوق کلیه تولید بیش از حد کورتیزول و هورمون های دیگر داشته باشند. کورتیزول بیش از حد می تواند باعث ایجاد سندرم کوشینگ شود. علائم آن شامل افزایش وزن، فشار خون بالا، قند خون بالا، ضعف عضلانی و افزایش موهای صورت و بدن است.

7- پلاگرا

بیماری Pellagra شرایطی است که به علت کمبود شدید نیاسین رخ می دهد. وقتی که تومورهای کارسینوئید از تریپتوفان بدن استفاده می کنند، بدن به جای نیاسین، سروتونین تولید می کند و درنتیجه سروتونین بیش از حد باعث سندرم کارسینوئید شده و کمبود شدید نیاسین نیز می تواند باعث پلاگرا شود. علائم پلاگرا عبارتند از اسهال، دمانس و پوست خشک. سایر علائم پلاگرا عبارتند از زخم های پوستی فلس مانند و ناهموار، سردرد، ضعف، از دست دادن اشتها و اختلالات روانی و عاطفی مانند افسردگی و اضطراب.

8- نشانه های دیگر

سرخی صورت، اسهال، درد شکمی و خس خس سینه رایج ترین نشانه های سندرم کارسینوئید است. اما علائم دیگر نیز ممکن است ایجاد شود. این می تواند شامل بثورات، اضطراب، یا احساس عدم تجانس باشد. اگر سوالات و یا نگرانی هایی مربوط به سلامت خود داشته باشید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.

9- چه چیزهایی نشانه ها را تحریک می کند؟

علائم سندرم کارسینوئید، می تواند با فعالیت های شدید و استرس فیزیکی و عاطفی بوجود آمده یا تحریک شود. نوشیدن الکل یا خوردن غذاهای خاص نیز ممکن است موجب تحریک علائم شود. بعضی از داروهای خاص نیز می توانند علائم را بدتر کنند. این شامل برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی، مانند فلوکستین (پروزاک) و پاروکستین (Paxil) است.

10- غذاهایی که از نظر میزان تیرامین بالا هستند.

غذاهایی با میزان بالای تیرامین، میتوانند برخی از علائم سندرم کارسینوئید را تحریک کنند، از جمله سردرد، فشار خون بالا، تپش قلب، افزایش ضربان قلب، سرخی صورت و از دست دادن هوشیاری در برخی افراد.

تیرامین یک ماده طبیعی در برخی از غذاها است. مقدار آن از غذایی به غذای دیگر متفاوت است. تیرامین در پروتئین های خراب شده و غذاهای کهنه یا تخمیر شده مانند پنیر، گوشت دودی یا نمکی، الکل و آجیل، بالا می باشد. اگر به غذاهایی که دارای میزان بالایی از تیرامین هستند، واکنش شدیدی نشان می دهید، از آنها اجتناب کنید. شما ممکن است بتوانید مقدار کمی از مواد غذایی که دارای تیرامین کمتری هستند، مصرف کنید.

11- داشتن بحران کارسینوئید

هنگامی که تومورها مقدار زیادی از هورمون ها را آزاد می کنند و علائم جدی سندرم کارسینوئید با یکدیگر رخ می دهند، “بحران کارسینوئید” اتفاق می افتد. ریتم های نامنظم و تهدید کننده زندگی برای قلب ، افزایش شدید یا کاهش شدید فشار خون، مشکلات شدید تنفسی و دلیریم در طی این مرحله می تواند اتفاق بیفتد.

این مرحله می تواند در هنگام شیمی درمانی، بیهوشی یا دستکاری تومور در طی بیوپسی ایجاد شود. گاهی اوقات بدون هیچ دلیلی ناگهان اتفاق می افتد. بحران کارسینوئید می تواند تهدید کننده زندگی باشد. دارویی با نام octreotide میتواند بحران کارسینوئید را به وسیله افزایش فشار خون پایین و تنظیم تولید هورمون، کنترل کند.