تداخل دارو با مواد آشامیدنی‎

 

داروها با مواد آشامیدنی مثل آب و آبمیوه ها چه تداخل و ضدیتی دارند؟ این مبحث را بررسی می کنیم. بهترین آشنامیدنی ها را برای جذب بهتر داروهای پر مصرف معرفی کرده و تداخل هریک از این داروها با یکدیگر را بیان می کنیم. آب بهترین آشامیدنی است که میتوان همراه دارو استفاده نمود. البته در رابطه با ترکیبات آهن استثناء وجود دارد.

بهترین آشامیدنی برای افزایش جذب قرص آهن ,آب پرتقال میباشد. آشامیدنی های حاوی ویتامین سی مثل عصاره ی مرکبات گوجه فرنگی و آب گریپ فروت باعث افزایش جذب آهن میگردند.
الکل: الکل محلول خوبی برای مصرف با دارو نمیباشد. این ماده باعث افزایش فعل و انفعالات در رابطه با داروها شده و اثر آنها را چندین برابر میکند.
 کاهش جذب دارو: الکل باعث کمبود روی و منیزیوم در بدن میشود و جذب ویتامین ب6  آهن را مختل میکند.
اثر بر متابولیسم کبدی: تغییرات آنزیمی شامل فعال شدن آنزیم های کبدی و خروج سریع دارو از بدن صورت میگیرد.
افزایش حلالیت: الکل باعث حل شدن پوشش داروهای آهسته رهش یا کپسول میشود.
آب گریپ فروت: گریپ فروت حاوی ترکیباتی است که هم تشکیل پلاک های اترواسکروز را کاهش میدهد و هم تکثیر سلول های سرطانی را مهار میکند. با این وجود بر خلاف سایر مرکبات با بسیاری از داروها تداخل دارد. این تداخل از طریق مهار یکی از انواع سیستم های انزیمی در کبدی (نوعی انزیم سیتوکروم ) و دیواره ی روده اعمال  میشود. این سیستم در کبد 30 درصد و در سلول های الپیتلیال روده 70 درصد از کل سیستم آنزیمی موجود دران قسمت را تشکیل میدهدند. قابل توجه است که افراد مختلف به نسبت غلظتی از سیستمp-4503a4 که در روده س آنها باشد نسبت به اثر مهاری بر متابولیسم دارو واکنش های متفاوتی نشان میدهند.
آب گریپ فروت یا خود میوه بر جذب و متابولیسم داروها موثر بوده و باعث افزایش غلظت سرمی دارو و ایجاد عوارض جانبی میشود.

لذا به بیماران توصیه میشود. از مصرف همزمان داروهای خاص (داروهای ضد اضطراب,بوسپیرون- کاهش دهنده های فشار خون- داروهای ضد اریتمی و ضد انژین- انتاگونیست های کلسیم- لوزارتان- دیگوکسین-کارمازپین-داروهای انتی سایکوز- سیزاپراید- کاهش دهنده ها ی چربی- ترفنادین- ایمونوساپرسیوها- کورتیکوستروئید- و قرص های کنتراسپتیو) با آب گریپ فورت خود داری نمایند. کلسیم بلوکرها نیز (فلودپین-نیفدیپین) با آب گریپ فروت نباید مصرف شوند.

 

این مطلب توسط آقای دکتر نیما ترابی گلسفید تهیه و برای مجله پزشکی دکتر سلام ارسال شده است.