مبتلایان به مشکل اختلال هویت جنسی در اکثر مواقع با هویت جنسی خود مشکل دارند و این مساله باعث ناراحتی و اذیت شدن این افراد می شود.

افرادی که از این مشکل رنج می برند معمولا رفتار های خود را به رفتار های جنس مخالف تغییر می دهند و ظاهر و لباس پوشیدن خود را نیز مانند جنس مخالف می کنند و برخی از این افراد در بدن خود نیز تغییراتی ایجاد می کنند.

برای مثال تصور می‌کنند که زنی درقالب مرد هستند یا مردی درقالب زن. همین احساسات باعث می‌شود که افراد دوست داشته باشند مانند جنس مخالف رفتار کنند، لباس بپوشند و در فعالیت‌های اجتماعی و… مشارکت داشته باشند. این قبیل احساسات حتی اگر فرد اندام‌های جنسی مردانه یا زنانه داشته باشد، بازهم به قوت خود باقی می‌ماند. این اختلال تصویر خود را در افراد تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند بر اطوار قالبی ، رفتار و پوشش فرد تاثیر بگذارد.

به‌طورکلی اختلال هویت‌جنسی به‌عنوان داشتن رفتارهای متضاد با جنسیت (مانند پوشیدن لباس‌های جنس مخالف، بازی با جنس مخالف و…) تعریف شده است. بنابراين افراد درگير با اين نوع اختلال با فشار اجتماعي ناشي از رفتار متضادشان با ديگران رنج مي‌برند و اين اتفاق زماني بيشتر خود را نشان مي‌دهد كه نه فرد و نه اطرافيان شناخت درستي از اختلال هويت‌جنسي ندارند و گاهي اين اختلال ممكن است به طرد شدن فرد از خانواده منجر شود.

پژوهشگران عوامل اجتماعی و روانشناختی را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در ايجاد اختلال هويت جنسي در نظر مي‌گيرند. عده‌ای معتقدند، همان‌طور که محیط می‌تواند بر تعیین نقش جنسی ما تأثیر بگذارد می‌تواند بر تعیین هویت جنسی ما نیز تاثیرگذار باشد. تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی در جوامع مختلف و میزان پذیرفتن یا رد رفتارهای خاص توسط جوامع می‌تواند در این زمینه نقش مهمی داشته باشد.

گزارشات و پژوهش‌ها نشان می‌دهد، نوع واکنش خانواده‌ها به داشتن رفتارهای متضاد فرزندانشان ممکن است در این زمینه نقش مهمی داشته باشد. برای مثال، والدینی که رفتارهای پسرانه دخترشان را منع نمی‌کنند یا رفتارهای دخترانه پسرشان را منع نمی‌کنند، ممکن است به تقویت و پذیرش این رفتارها در فرزندان خود کمک کنند یا حتی آنها را تشویق کنند. به‌عنوان مثال، ممکن است رفتار خاصی از نظر خانواده جالب به نظر بيايد اما در تضاد با هويت جنسی واقعي كودك باشد.

ملاک هایی تشخیصی اختلال:

1- وجود ویژگی های قوی و پایدار بین جنسیتی 2 – ناراحتی دایمی از جنسیت خود و احساس عدم تناسب در نقش جنسیتی خود.

علائم اختلال در کودکان :

۱- ابراز تمایل مکرر به تعلق داشتن به جنس مخالف ، یا اصرار به اینکه او از جنس مخالف است. ۲- در پسران ترجیح دادن لباسهای زنانه یا ظاهر دخترانه؛ در دختران پافشاری بر پوشیدن فقط لباس های قالبی مرادانه 3- ترجیح دادن شدید و مستمر نقش های جنس مخالف در بازی وانمودی یا خیال پردازی های مستمر در مورد تعلق داشتن به جنس مخالف 4- تمایل شدید به شرکت در بازی ها و سرگرمی های قالبی جنس مخالف 5- ترجیح دادن شدید همبازی های از جنس مخالف

علائم اختلال در نوجوانان و بزرگسالان:

این اختلال با نشانه هایی مانند ابراز تمایل به تعلق داشتن به جنس مخالف، جا زدن مکرر خود به عنوان جنس مخالف، تمایل به زندگی یا پذیرفته شدن به عنوان جنس مخالف، یا اعتقاد به اینکه او احساسات و واکنش های خاص جنس دیگر را دارد.

بهزيستي،‌حمايت گر افراد مبتلا

اما چگونه بايد به فردي كه دچار اين اختلال شده است، كمك كرد تا دچار طرد از خانواده و به دنبال آن، ‌جامعه ‌نشود؟ يكي از نهاد‌هاي حمايتگر در اين زمينه، سازمان بهزيستي است. سازمان بهزیستی با هدف ارتقای کیفیت زندگی مبتلایان به اختلال هویت جنسی از طریق ارایه حمایت‌های اجتماعی و روانشناختی و همچنین اطلاع‌رسانی و ارایه آموزش‌های مرتبط با این اختلال به مبتلایان، خانواده‌های آنان و جامعه، فعالیت‌های خود را پیگیری می‌کند.

افراد متقاضی جهت قرارگرفتن در چرخه حمایتگری سازمان بهزیستی و دریافت خدمات این سازمان می‌توانند با مراجعه به صورت خودمعرف به مراکز مداخله در بحران‌های اجتماعی یا معرفی از سوی سازمان‌ها، نهادها، مراکز درمانی و… به مرکز مداخله در بحران‌های اجتماعی مراجعه کرده یا از طرف سازمان‌ها و نهادهای دیگر، پزشکان، روانشناسان و… به این مراکز معرفی شوند. متقاضیان باید ابتدا فرم پذیرش را توسط مسئول‌پذیرش تکمیل کنند و تشکیل پرونده ‌دهند و سپس به سایر واحدهای تخصصی (روانشناسی و مددکاری) ارجاع شوند و پس از پذیرش نیز مراجعه‌کنندگان توسط تیم تخصصی مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.


در مورد ترنس ها چقدر می دانید؟

ترنس یک مسئله تازه در جوامع ما نیست. در یک مقاله کامل سعی کردیم در خصوص ترنس یا همان تراجنسی ها به طور کامل توضیح دهیم و فیلم مستند ترنس ها و عمل جراحی تغییر جنسیت را نیز در سایت برایتان قرار داده ایم. (برای دیدن این مقاله روی لینک زیر کلیک کنید).

ترنس چیست ؟


ارزیابی روانشناختی توسط روانشناسان از کلیه مراجعان دارای اختلال هویت‌جنسی یا افرادی که مشکوک به اختلالات فوق هستند، انجام می‌گیرد و هدف از این ارزیابی‌ها بررسی وضع روانشناختی فعلی مراجعان از نظر وجود اختلال هویت‌جنسی و سایر اختلالات و علایم روانپزشکی همراه با آنان است. مددکار اجتماعی از طریق مصاحبه، مشاوره و… نسبت به ارزیابی فردی، خانوادگی و اجتماعی مراجعان اقدام می‌کند و ارزیابی‌های روانپزشکی نیز در صورتی که مراجعان فاقد مدارک تشخیصی دال بر اختلال هویت جنسی باشند به‌منظور تشخیص دقیق‌تر صورت می‌گیرد.

آمارهای جهانی به طور میانگین از تولد سه نوزاد ترنس سکشوال در میان 100000 تولد خبر می دهد. پیش بینی می شود در ایران حدود 4000 بیمار مبتلا به اختلال هویت جنسی سکونت داشته باشند.

آدرس مراکز بهزیستی ارائه دهنده خدمات به افراد دارای اختلال هویت جنسی در استان البرز :

اورژانس اجتماعی کرج : واقع در چهار راه هفت تیر ، بلوار دانش اموز ، بلوار علامه جعفری ، خ پروین اعتصامی ، مرکز اورژانس اجتماعی نجات

اورژانس اجتماعی فردیس : شهرک وحدت ، خیابان انبار نفت ( خ کلانتری ) خیابان 20 متری انبار نفت ، ( خ هفدهم ) اداره بهزیستی شهرستان فردیس

اورژانس اجتماعی نظر اباد : شهرستان نظر اباد ، سایت اداری ، مرکز اورژانس اجتماعی

اورژانس اجتماعی ساوجبلاغ : خیابان ایت ا.. خامنه ای جنب کتابخوانه الهادی ، اداره بهزیستی شهرستان هشتگرد