بیماری پوستی صدف که به آن پسوریازیس گفته می شود یک بیماری رایج پوستی است که باعث پوسته پوسته شدن سطحی از پوست می شود و قرمزی رنگ پوست و احساس درد را به همراه دارد،در این مقاله دکتر سلام به روش درمان بیماری پوستی صدف می پردازد.

از بیماری بیماری پسوریازیس چه می دانید :

بیماری پسوریازیس یک بیماری مزمن خود ایمنی است که باعث رشد تولید سلول‌های پوستی می‌شود. این تجمع سلولی باعث پوسته‌پوسته شدن سطح پوست می‌شود. تورم و قرمزی اطراف پوست پوسته‌پوسته‌شده تقریباً اتفاقی معمول است. پوسته‌های ناشی از ابتلا به بیماری سوریازیس سفید مایل به نقره‌ای بوده و به شکل لکه‌های ضخیم و قرمز روی پوست دیده می‌شوند. معمولاً سلول‌های پوستی در عمق پوست تولید شده و به مرور زمان به سطح پوست می‌آیند و در نهایت می‌ریزند.

چرخه عمر سلول‌های پوستی معمولاً یک ماه است. در افراد مبتلا به بیماری پوستی صدف (پسوریازیس) این فرایند تولید ممکن است به چند روز کاهش یابد و به همین دلیل سلول‌های پوستی زمانی برای ریخته شدن از سطح پوست ندارند. این اضافه تولید سریع باعث تجمع سلول‌های پوست می‌شود. مفاصلی مانند آرنج‌ها و زانوها معمولاً بیشتر پوسته‌پوسته می‌شوند. البته این علائم در هر قسمت از بدن مانند دست‌ها، پاها، گردن، پوست سر و صورت ممکن است دیده شوند.

 

نشانه ها و علائم بیماری پوستی صدف :

علائم پسوریازیس (بیماری پوستی صدف) ممکن است از شخصی به شخص دیگر متفاوت باشد. برخی نشانه‌های معمول شامل این موارد است.

لکه‌های ضخیم قرمزرنگ که با پوسته‌های براق (نقره‌ای) پوشانده شده است.
خشکی و ترک‌خوردگی پوست که ممکن است همراه با خونریزی باشد.
احساس خارش، درد و سوزش بر روی پوست
ناخن‌های ضخیم، ناهموار و شیاردار
مفاصل خشک و متورم

 

نحوه تشخیص بیماری پسوریازیس :

برای تشخیص بیماری پوستی صدف، یک متخصص پوست:

پوست، ناخن و پوست سر بیمار را برای یافتن نشانه‌های پسوریازیس بررسی می‌کند.
جویای سابقه خانوادگی فرد برای ابتلا به پسوریازیس می‌شود.
از رویدادها و مسائل زندگی بیمار آگاه می‌شود. به این منظور متخصص پوست ممکن است:
بخواهد بداند که آیا بیمار تحت استرس زیادی قرار داشته است، یا اخیرا” دچار چه بیماری شده است، یا اینکه فقط شروع به مصرف دارو کرده است.

گاهی اوقات یک متخصص پوست به منظور تشخیص قطعی بیماری، یک واحد از پوست بیمار را نمونه‌برداری می‌کند. پزشک با مشاهده پوست در زیر میکروسکوپ، می‌تواند ابتلاء فرد به پسوریازیس را تایید کند.

بیماری پوستی صدف یا پسوریازیس چگونه درمان می شود :

مهمترین هدف از روشهای درمانی بیماری پسوریازیس، متوقف کردن روند سریع تکثیر سلولی در سطح پوست و کاهش پوسته‌پوسته شدن پوست می‌باشد. هرچند درمان قطعی و دائمی برای این بیماری وجود ندارد اما با به‌کارگیری روش‌های مختلفی می‌توان علائم ناشی از بیماری را به طور چشمگیری بهبود داد و از جمله، خارش، التهاب، درد و پوسته‌پوسته شدن پوست را برطرف کرد.

درمان پسوریازیس با داروی موضعی :

کرم یا پمادهای موضعی می‌توانند به تنهایی پسوریازیس خفیف تا متوسط را درمان کنند. داروهایی که متخصصین ما معمولا تجویز می‌کنند عبارتند از:

کورتیکواستروئیدهای موضعی؛
آنالوگ ویتامین D؛
آنترالین؛
رتینوئیدها موضعی
مهارکننده‌های کلسینورین؛
اسید سالیسیلیک؛
قطران زغال سنگ؛ و
مرطوب‌کننده‌ها .

 

روش فتوتراپی برای درمان بیماری پوستی صدف :

نور خورشید: وقتی در معرض اشعه فرابنفش نور خورشید و یا نور مصنوعی قرار می‌گیرید، سلول‌های تی (T) فعال در پوست از بین می‌رود. این مرگ سلول‌های تی سبب کاهش زاد و ولد و سرعت تکثیر سلول‌ها و کاهش التهاب و پوسته ریزی خواهد شد.
نوردرمانی با اشعه ماورای بنفش: از روش نوردرمانی با اشعه ماورای بنفش می‌توان در درمان ضایعات موضعی، ضایعات فراگیر و نیز پسوریازیس مقاوم به درمان با کرم‌های موضعی استفاده نمود.
نوردرمانی با اشعه ماورای بنفش با طیف کوتاه: معمولاً تا زمانی که ضایعات بهبود یابند 2 تا 3 بار در هفته تجویز می‌شود و سپس به ‌عنوان درمان نگه‌دارنده به ‌صورت یک‌بار در هفته ادامه خواهد یافت.
روش گواکرمن: روش گواکرمن ترکیبی از روش‌های درمانی اشعه فرابنفش و کل تار است. تلفیق این دو روش با هم بسیار مؤثر خواهد بود.
روش فتوکموتراپی یا پسورالن به همراه اشعه فرابنفش: درمان پسوریازیس با فتوکموتراپی شامل استفاده از یک ماده افزایش‌دهنده حساسیت به نور (نظیر پسورالن) است که قبل از قرارگیری در معرض اشعه فرابنفش انجام می‌گیرد. اشعه فرابنفش A نسبت به اشعه فرابنفش B تأثیر عمیق‌تری دارد و پسورالن این تأثیر را تقویت می‌کند.

داروهای تزریقی و خوراکی :

پسوریازیس بسیار شدید یا مواردی که به سایر درمان‌ها پاسخگو نیست، ممکن است به داروهای خوراکی یا تزریقی پاسخگو باشد. این داروها معمولا تنها برای یک دوره‌ی کوتاه استفاده می‌شوند و موقتا جایگزین روش‌های درمانی دیگر می‌شوند. پزشک شما ممکن است در این موارد یکی از داروهای زیر را تجویز کند:

رتینوئیدها
متوتروکسات
سیکلوسپورین. داروهایی که عملکرد سیستم ایمنی بدن را تغییر می‌دهند
داروهای دیگر، از جمله تیوگوانین و هیدروکسی اوره

 

بیماری پوستی صدف را به روش خانگی درمان کنید :

برای کنترل درد و علائم پسوریازیس (بیماری پوستی صدف) درمان‌های زیادی وجود دارد. درمان بیماری پوستی صدف که می‌توانید از آن‌ها در خانه استفاده کنید عبارتند از:

استفاده از رطوبت‌زدا
حمام بانمک فرنگی
استفاده از مکمل‌های غذایی
تغییر در رژیم غذایی

هرگونه استفاده و کپی برداری با درج نام مجله پزشکی دکتر سلام (لینک دهی مستقیم) مجاز می باشد.