آیا از کمر درد رنج می ‌برید؟ اگر پاسختان به این سوال آری است، احتمال دارد که به بیماری دژنراتیو دیسک مبتلا شده باشید. این بیماری چیست و چگونه اتفاق می ‌افتد؟ اگر علائم این بیماری را بشناسید، در صورت بروز نشانه های اولیه بیماری، سریع تر آن را تشخیص داده و بهتر میتوان آن را درمان کرد. در مورد علل این بیماری چیزی می دانید؟ آیا می‌توان این وضعیت را درمان کرد؟ در این مقاله از بخش بیماری ها و ارتوپدی دکتر سلام، تمامی اطلاعات مورد نیاز برای شما در ارتباط با این بیماری گردآوری شده است.

بیماری دژنراتیو دیسک چیست؟

بیماری دژنراتیو دیسک هنگامی اتفاق می ‌افتد که دیسک موجود میان 2 مهره از ستون مهره هایتان باعث ایجاد درد شود. این وضعیت معمولاً با افزایش سن بروز می کند. دیسک بین مهره ای با گذر زمان دچار آسیب می شود که نتیجه این آسیب می تواند بیماری دژنراتیو دیسک باشد.

بیماری دژنراتیو دیسک

این وضعیت در همه اتفاق می ‌افتد، زیرا دیسک های بین مهره ای در اثر جا به جایی فراوان دچار مشکل می ‌شوند و در گذر زمان این مشکلات روی هم انباشته شده و این بیماری را ایجاد می ‌کنند. برخی از افراد در اثر این فرآیند هیچ دردی را احساس نمی ‌کنند، اما دسته ای دیگر از مردم با آغاز این فرآیند در ستون مهره هایشان احساس ناراحتی و درد می کنند. دیسک های موجود در بین مهره ها از یک هسته داخلی نرم و یک پوسته خارجی سخت تشکیل شده اند. علت اصلی درد ایجاد شده در افراد، آسیب رسیدن به پوسته خارجی دیسک ها می‌باشد.

آیا این وضعیت قابل بهبود است؟ در بیشتر موارد پاسخ این سئوال خیر است. هنگامی که دیسک های بین مهره ای آسیب ببینند، دیگر به حالت اولیه خود باز نمی گردند. لازم به ذکر است که با معالجات و مراقبت های  لازم می‌توان از علائم این وضعیت به شدت کاست.

علائم و نشانه های بیماری دژنراتیو دیسک

چگونه بفهمیم که به این بیماری مبتلا شده ایم؟ تعدادی از علائم هستند که در ابتدا باید به دنبال آن ها بگردید. درد ناحیه کمر یا پشت مهمترین علامتی است که باید آن را شناسایی کنید. ناحیه درد نشان دهنده ی محلی است که در آن جا دیسک آسیب دیده قرار دارد. برای مثال این درد می ‌تواند منطقه بالای کشاله ران، کمر یا نزدیک ناحیه گردن را آزار دهد.

دردی که این وضعیت به همراه خود می ‌آورد، می ‌تواند شدید باشد و در برخی موارد با تحرک فرد مبتلا کمتر شود. گاهی این درد با نشستن بدتر می شود. انجام حرکات کششی هم می ‌تواند سبب بدتر شدن درد کمر یا نواحی مختلف در افراد مبتلا شود.

در کنار درد، فرد مبتلا می ‌تواند احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در اندام ها نیز داشته باشد. برخی از افراد بر این باورند که بیماری دژنراتیو دیسک می ‌تواند منجر به فلجی شود. باید توجه داشت که این وضعیت در شرایط بسیار نادر می ‌تواند فرد را فلج کند. با این حال فرد مبتلا می‌ تواند با انجام عمل جراحی از این اتفاق جلوگیری کند. در نتیجه شما هیچگاه بر اثر این بیماری فلج نخواهید شد.

بیماری دژنراتیو دیسک

آیا این بیماری می‌تواند کشنده باشد؟

ابتلا به این وضعیت می ‌تواند کابوس برای هر کسی باشد ولی باید بدانید که این وضعیت به هیچ عنوان کشنده نیست و کسی تاکنون بر اثر ابتلا به این وضعیت نمرده است.

علل و عوامل خطر بیماری دژنراتیو دیسک

شابع ترین دلیل ابتلا به این وضعیت سن فرد است. همچنان که فرد پیرتر می ‌شود، درصد پروتئین و آب تشکیل دهنده غضروف های فرد تغییر می ‌کند. این اتفاقات باعث می‌ شود که دیسک های بین مهره ای شما آسیب پذیرتر شده و راحت تر از بین بروند.

هر چه دیسک های شما آسیب بیشتری ببینند، احتمال مبتلا شدن شما به این وضعیت افزایش می یابد. اگر احساس درد در ناحیه کمری دارید، بهتر است هر چه سریع تر برای تشخیص عامل درد به پزشک مراجعه کنید.

یکی دیگر از دلایلی که باعث دیسک دیژنراتیو می شود التهاب است. جا به جایی دیسک های بین مهره ای می تواند سبب نشت پروتئین های التهابی به فضای داخل ستون مهره ها شود. این عوامل التهابی باعث ورم و انقباض عضلات در ناحیه مهره شده و درد را بدتر می‌کند. در حقیقت التهاب را می‌توان دلیل بسیاری از درد های کمری دانست.

آیا این بیماری ارثی است؟

برخی از شواهد حاکی بر این است که برخی از عوامل این وضعیت می ‌تواند ارثی باشد. مطالعات نشان می ‌دهد که اگر والدین شما به بیماری دژنراتیو دیسک دچار باشند، احتمال مبتلا شدن شما به این وضعیت بیشتر می ‌شود. با این وجود بسیاری از محققان معتقدند که این بیماری بیشتر به دلایل محیطی رخ می دهد تا عوامل ژنتیکی.

بیماری دژنراتیو دیسک

درمان های متداول بیماری دژنراتیو دیسک

در بیشتر موارد درمان های انجام شده با هدف کاهش درد بیمار و جلوگیری از تخریب بیشتر دیسک ها صورت می پذیرد. در گام اول به بیمار توصیه می ‌شود که برای رهایی از درد می ‌تواند از مسکن هایی مانند ایبوپروفن استفاده کند. ایبوپروفن در بسیاری از مواقع به عنوان یک ضد التهاب مصرف می ‌شود. لازم است قبل از مصرف هر گونه داروی ضد التهاب غیر استروئیدی از عوارض جانبی آن آگاهی کامل داشته باشید. اگر نیاز به مسکن های قوی دارید، می‌ توانید با مراجعه به پزشک و تجویز نسخه، این دسته مسکن های قوی را دریافت کنید. گاهی ممکن است که پزشکان برای انقباضات عضلات کمری برای شما دارو های مخصوصی تجویز کند.

در برخی موارد لازم است در کنار مصرف مسکن به فیزیوتراپ مراجعه کنید. این مرجعات به منظور بهبود قدرت عضلات گردن اتفاق می ‌افتد. بیماری دژنراتیو دیسک در ناحیه گردن بسیار شایع است و فرد مبتلا با تقویت عضلات این ناحیه می ‌تواند برخی از علائم مثل درد را بهبود بخشد.

در برخی از مواقع  نیز از تزریقات استروئیدی برای درمان این وضعیت استفاده می ‌شود. این روش درمان بسیار مرسوم است و در نواحی درد بصورت موضعی از آن ها استفاده می ‌شود.

در نهایت اگر هیچ یک از روش های بالا باعث بهبود علائم نشد، پزشک دستور جراحی و حذف بخش آسیب دیده دیسک را می ‌دهد. با این کار فشار از روی اعصاب برداشته شده و فرد از درد رها می شود. در برخی موارد اگر دیسک آسیب جدی دیده باشد، بطور کلی برداشته شده و با دیسک مصنوعی جایگزین می‌ شود.

آیا این بیماری به طور خود به خود درمان می‌شود؟

متاسفانه پاسخ این سوال خیر است. اگر شما یک بار به این وضعیت دچار شوید، باید تا آخر عمرتان با این بیماری کنار بیایید. البته در حال حاضر بسیاری از علائم این وضعیت با استفاده از درمان های رایج قابل کنترل است.

دکتر سلام پیشنهاد می کند مقاله تقویت عضلات کمر با این تمرینات ورزشی ساده را نیز بخوانید و با انجام این تمرینات ساده عضلات کمرتان را تقویت کنید. اگر درمان های خانگی موثری برای این بیماری می شناسید که از آن نتیجه گرفته اید، حتما با کاربران ما نیز در میان بگذارید.