کبد به هضم غذا کمک می‌ کند و در رساندن انرژی، ویتامین ‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ ها و فیبرها به بدن نقش مهمی ایفا کرده و ضایعات ناشی از پردازش را برای دفع ارسال می کند. داشتن بدن سالم و رژیم غذایی سالم بسیار مهم است که بتوانید سلامت کبدتان را حفظ کنید. کبد شما می ‌تواند به وسیله ویروس ‌ها و یا مصرف نوشیدنی های الکلی و غذاهای خیلی چرب آسیب ببیند.

اگر در کبدتان یک عارضه یا مشکل، به طور مداوم وجود داشته باشد می‌تواند باعث سیروز و یا سرطان کبد شود که بیشتر در مورد انباشته شدن چربی در سلول های کبد صدق می ‌کند که به آن کبد چرب گفته می شود.

سلول‌ های چربی کبد می ‌توانند منجر به مشکلاتی در کبد شوند که آن را ضعیف کرده و زندگی شخص را تهدید می کند. علائم معمول یک اختلال عملکرد کبد می ‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • زردی
  • درد و تورم شکم
  • ورم پاها و قوزک پا
  • تیره تر شدن رنگ ادرار
  • خارش در پوست
  • کم شدن اشتها

اینها برخی از علایم اختلالات کبد هستند. در صورتی که فردی این نشانه ها را در خود ببیند باید سریعا با پزشک مشورت کند تا درمان شود. اختلال عملکرد کبد می تواند با تشخیص زودهنگام، درمان شود.

عوامل خطر سرطان کبد

ما دقیقا نمی ‌دانیم چه چیزی موجب این بیماری می‌ شود، اگرچه ما از چندین عامل خطر سرطان کبد آگاه هستیم. اغلب این عوامل خطر به زخم شدن (سیروز) کبد منجر می ‌شود، اگرچه سرطان کبد ممکن است بدون سیروز نیز توسعه پیدا کند.

شایع ‌ترین عامل خطر سرطان کبد، یکی از اشکال هپاتیت است. گمان می ‌رود که هپاتیت B و هپاتیت C عامل حدود ۸۵ درصد سرطان کبد در سراسر جهان باشند. برخی از عوامل خطر دیگر سرطان کبد عبارتند از:

مصرف الکل و سیگار: مصرف مشروبات الکلی طولانی ‌مدت به وضوح با توسعه سیروز ارتباط دارد و همچنین می ‌تواند خطر سرطان کبد را افزایش دهد. هم چنین به نظر می‌ رسد که سیگار کشیدن خطر را افزایش می ‌دهد، به ویژه زمانی که با دیگر عوامل خطر مانند هپاتیت B ترکیب می ‌شود.

تاریخچه خانوادگی و بیماری ‌های ژنتیکی: اگر شما یک عضو خانواده داشته باشید که سرطان کبد داشته باشد، احتمال خطر مبتلا شدن در شما بالاتر از حد میانگین می شود. کسانی که بیماری ‌های ژنتیکی مانند هموكروماتوز و  ویلسون دارند نیز در خطر مبتلا شدن هستند.

شرایط پزشکی: شرایط پزشکی که خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می‌دهد شامل اسکلروز اولیه ، سیروز اولیه ، بیماری کبد و دیابت است.

قرار گرفتن در معرض مواد سمی غیر معمول:  قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین ها  – سموم آزاد شده از قارچ ‌ها که به طور نامناسب کشت می‌شوند، عامل مهمی برای سرطان کبد است.

ارتباط بین کبد چرب و سرطان کبد

کبد چرب معمولا باعث آسیب رسیدن به کبد می شود و تهدیدی برای سلامتی کبدتان می باشد. برخی از بیماران مبتلا به کبد چرب، التهاب کبد را نیز توسعه می ‌دهند. در طول زمان، التهاب کبد ممکن است منجر به سیروز و یا زخم کبد شود. سیروز عوامل خطر برای هپاتوسلولار هستند که شایع ‌ترین شکل سرطان کبد است.

ما هنوز نمی ‌دانیم چرا برخی از بیماران مبتلا به کبد چر،  سرطان کبد را توسعه می دهند در حالیکه بعضی دیگر از بیماران چنین عارضه ای را مشاهده نمی کنند، اما می‌ دانیم که چاقی، سندروم متابولیک، دیابت و هپاتیت می‌تواند این خطر را افزایش دهد در نتیجه تغییرات چربی در کبد منجر به رشد سرطان کبد می شود، به خصوص اگر این شرایط در سنین پایین رخ دهد. ممکن است که کبد چرب روزی به عنوان عامل اصلی سیروز، بزرگ ‌ترین عامل خطر ابتلا به سرطان کبد شناخته شود.

کبد چرب

تاثیر چاقی بر بیماری های کبدی

کبد، یک اندام انعطاف ‌پذیر با توانایی ایجاد تغییر در میزان چربی خود و جایگزینی سلول ‌های آسیب ‌دیده با گونه‌های جدید و سالم است. بنابراین، موارد خفیف این بیماری، می ‌تواند با تغییر سبک زندگی و ایجاد عادات غذایی سالم مانند پیروی کردن از یک رژیم سالم و متعادل، کاهش وزن، محدود کردن یا اجتناب از نوشیدنی های الکلی و شرکت در یک برنامه ورزش منظم بهبود یابد.

بهترین دفاع در برابر هر مشکل کبدی، سبک زندگی سالم است. اگر فکر می‌ کنید که در معرض خطر کبد چرب و سرطان کبد قرار دارید، با پزشک خود درباره روش هایی که می ‌توانید برای محافظت از کبد خود به کار ببرید، صحبت کنید.

درمان:

گزینه‌های درمان موجود برای سرطان کبد به مرحله بیماری، سلامت عمومی شما و موارد دیگر بستگی دارد. گزینه‌های درمان به دو دسته تقسیم می‌شوند:

درمان سیستمیک

این نوع درمان، سلول‌ های سرطانی را درمان می‌ کنند و گزینه درمانی اصلی سرطان ‌های پیشرفته کبد هستند. گزینه ‌ها شامل:

شیمی درمانی: ترکیب مختلفی از داروهای شیمی درمانی وجود دارد که ممکن است برای سرطان کبد تجویز شود. شیمی درمانی با حمله سریع به سلول های جدا شده در بدن کار می کند. متاسفانه، سلول های طبیعی در بدن وجود دارند که به سرعت در حال تقسیم است، که موجب عوارض شناخته شده شیمی درمانی مانند ریزش مو و افزایش خطر ابتلا به عفونت می شود.  شیمی مغز یک روش است که در آن شیمی درمانی به طور مستقیم به یک شریان بزرگ که به کبد وارد می شود، صورت می گیرد. شیمی مغز می تواند به عنوان درمان اصلی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برای کم کردن رشد تومور در حالی که فرد در انتظار پیوند کبد است نیز کاربرد دارد.

پیوند کبد: کبد بیمار برداشته می‌شود و بخشی یا کل یک کبد سالم را جایگزین می ‌کنند. این ممکن است گزینه مناسبی برای کسانی باشد که مبتلا به بیماری‌ های گسترده هستند و در درمان های دیگر شکست خورده اند.

تزریق اتانول پوستی: این شامل تزریق الکل به کبد می ‌شود و یک روش نسبتا ایمن برای تومورهای کوچک است، اما عمدتا توسط درمان تندی ضربان قلب در سال‌ های اخیر جایگزین شده‌ است.

در کلینیک شبانه روزی ساج به سلامتی و درمان بیماری ها توجه بسیاری می شود که در این راستا از جناب آقای پروفسور کیانمنش _ فوق تخصص جراحی کبد، پانکراس و سرطان _ در بازه زمانی دهم تا پانزدهم آذرماه دعوت به عمل آمده است تا به کلینیک و پلی کلینیک ساج تشریف بیاورند . این مرکز شامل 6 تخت اورژانس تحت نظر برای بیماران با حضور پزشک مقیم در بخش اورژانس و مجهز به اتاق عمل جهت انجام جراحیهای سرپایی در طی شبانه روز می باشد.

آدرس کلینیک ساج :
سعادت آباد، شمال چهار راه سرو، بلوار پاکنژاد، تقاطع یادگار امام، پلاک ۱
تلفن های کلینیک ساج :
۰۲۱-۲۲۱۱۸۴۷۵ , ۰۲۱-۲۲۱۱۲۳۰۰ , ۰۲۱-۲۲۱۱۵۹۹۰
سونوگرافی و رادیولوژی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۷۸ همه روزه از ساعت ۹ الی ۲۰:۳۰
فیزیوتراپی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۶۸ همه روزه از ساعت ۲۰-۸ و پنج شنبه ها تا ۱۸
آزمایشگاه: ۰۲۱۲۲۱۱۴۹۹۳ همه روزه حتی جمعه ها
داروخانه: ۰۲۱۲۲۱۱۳۳۱۶
دندانپزشکی: ۰۲۱۲۲۱۱۷۳۲۵
عینک سازی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۵۲
شبکه های اجتماعی :
تماس با اپراتور تلگرام : sajclinic_com@
کانال اطلاع رسانی تلگرام : sajclinic@
صفحه اطلاع رسانی اینستاگرام : sajclinic@