در مورد فواید شیردهی چه می دانید؟ آیا می دانید شیردهی نه تنها برای کودک شما فواید زیادی دارد، بلکه برای مادر نیز دارای مزایای ویژه ای می باشد؟ اگر می خواهید به فواید شیردهی پی ببرید، حتما این مقاله را مطالعه کنید. ما در این مقاله از بخش سلامت زنان دکتر سلام، 10 فایده شیردهی که اخیرا به آن پی برده اند و یا اینکه از قدیم وجود داشته است و باعث تعجب و خوشحالی تان می شود را ذکر می کنیم.
فواید شیردهی
شیردهی مزایای زیادی برای سلامتی بدن دارد و زنانی که به نوزاد خود شیر می دهند، این مزایا را درک می کنند. با هم به بررسی فواید شیردهی می پردازیم.
شیردهی باعث حفظ و ازدیاد آهن بدن شما می شود
شیردهی همان قدر که برای نوزادان مهم است، برای مادران نیز، اهمیت دارد. آمنوره یا نداشتن دوره قاعدگی، در تمام زنان، در 4 تا 6 هفته اول بعد از زایمان، طبیعی و نرمال است. با این حال، در زنانی که تنها با شیر مادر، کودک خود را تغذیه می کنند، این وضعیت می تواند حداقل دو برابر مادرانی که با بطری شیر، کودک خود را تغذیه می کنند، طول بکشد. مادرانی که کودک خود را با شیر خود تغذیه می کنند، نه تنها شروع دوره قاعدگی در آنها دیرتر است بلکه شیر دهی باعث برگشت مجدد ذخایر آهنی می شود که مادر در طول دوران بارداری، زایمان و بهبودی پس از زایمان، از دست داده است.
حفظ و نگهداری اندام های تناسلی در یک وضعیت خوب
مادرانی که کودک را با شیر خود تغذیه نمی کنند، بیشتر در خطر ابتلا به سرطان تخمدان، رحم و سینه قرار دارند و این حالت ممکن است به علت وجود چرخه های تخمک گذاری مکرر و ترشح سطح بالاتر استروژن به علت تغذیه نکردن با شیر مادر می باشد. در مطالعه ای که محققان انجام دادند، آنها فهمیدند که شیردهی از 6 ماه تا 24 ماه در طول دوران باروری مادر، خطر ابتلا به سرطان سینه را 11 تا 25 درصد کاهش می دهد. این یافته از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا سرطان سینه، دومین بیماری کشنده در میان زنان آمریکایی است.
شیردهی کاهش خطر بیماری قلبی، دیابت، چاقی و دیگر موارد خطرناک را به همراه دارد
محققان دریافتند مادرانی که به مدت یک سال و حتی بیشتر، کودک را با شیر خود تغذیه می کنند، 9٪ احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، 12٪ احتمال ابتلا به افزایش فشار خون، 20٪ احتمال ابتلا به دیابت و 19٪ احتمال داشتن سطح زیاد و غیر طبیعی چربی خون را کمتر از دیگران دارند.
و این فواید شیردهی فقط مختص مادران نیست! نوزادان شیرخوار نیز همانند بزرگسالان، تعدادی فاکتور خطرساز قلبی عروقی دارند، مانند شاخص توده بدنی پایین (BMI) و HDL بالا. شیردهی از بیماری های مزمنی مانند بیماری سلیاک، بیماری التهاب روده، آسم و سرطان های دوران کودکی، پیشگیری می کند.
کاهش یافتن مشکلات فک و پوسیدگی دندان در کودک
بله، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، به علت مکیدن سینه، عضلات صورت آنها، قوی تر می شود. از آن طرف، تغذیه نشدن با شیر مادر و خوردن شیر با بطری، نظم و هماهنگی بین فک بالایی و پایینی را بر هم می زند و با رشد کودک، احتمال انجام ارتودونسی، افزایش می یابد. همچنین، باکتری های موجود در شیر مادر، از پوسیدگی دندان پیشگیری می کنند.
شیردهی شانس عینکی شدن کودک را کاهش می دهد
مطالعات انجام گرفته بین نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند و کودکانی که با شیر خشک، تغذیه می شوند نشان داد که رشد و پیشرفت حس بینایی، مخصوصا در نوزادان نارس که با شیر مادر تغذیه می شوند، بیشتر و بهتر است. بسیاری از آنها باعث ترشح DHA در شیر مادر می شوند که نخستین جزء از ساختار شبکیه چشم می باشد. در نتیجه، شیر مادر باعث تغذیه چشم، رشد و عملکرد بهتر آن می شود.
خطر ابتلا به سرطان سینه را در دختران، در هنگام بزرگسالی، کاهش می دهد
فواید شیردهی، فراتر از دوران کودکی است. شیردهی حتی در یک دوره بلند مدت، خطر ابتلا به سرطان سینه را تا 25% در زنان، قبل و بعد از دوران یائسگی، کاهش می دهد.
شیردهی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود
شما هم باید نوزاد خود را در برابر بیماری های مختلف، واکسینه کنید. اما اگر نوزادتان را با شیر خودتان تغذیه می کنید، پس دارای سیستم ایمنی قویتری خواهد بود و نسبت به میکروب ها، باکتری ها، ویروس ها و دیگر عوامل مهاجم، انعطاف پذیرتر است.
به علاوه اگر تصمیم به واکسن زدن داشته باشید، ممکن است این کار، بیشتر باعث آرامش خیال شما شود زیرا شیردهی، فواید مثبت واکسیناسیون را افزایش می دهد.
دفاع در مقابل ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ( SIDS)
نتیجه یک مطالعه جامع در آلمان که در سال 2009 منتشر شد، نشان داد که شیردهی چه به مدت کم و جزئی و چه به طور کامل، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را کاهش می دهد. در حقیقت، محققان پی بردند که تغذیه کامل با شیر مادر در سن یک ماهگی، خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ( SIDS ) را می تواند به نصف برساند.
تیم تحقیقاتی دیگری در نیوزیلند، ثابت کردند که سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه نشده اند، سه برابر بیشتر از نوزادانی است که با شیر مادر تغذیه شده اند. فاکتور های خطر مربوط به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند، از سیگار کشیدن مادر در طول دورن بارداری، بیشتر است.
شانس اینکه کودک شما، غذاخور شود، بیشتر است
آیا می خواهید کودک شما خیلی راحت تر، غذاهای کمکی را امتحان کند؟ خب، این کار، پس از شیردهی بسیار راحت است. با تغییرات ظریف و زیرکانه ای در شیر مادر، مانند زمانی که مرغ با طعم سیر می خورید، می توانید این کار را انجام دهید، زیرا شیر، طعم سیر را به خود می گیرد. معمولا کودکان شیرخوار، در مقابل کودکانی که از شیر خشک آماده و با طعم و مزه یکسان، استفاده می کنند، گرایش بیشتری به مصرف غذاهای متنوع و جامد دارند.
شیردهی باعث افزایش حس غریزی مادرانه می شود
شیردهی فواید بهتر دیگری نیز دارد. هنگامی که کودک خود را شیر می دهید، بدن، با آزاد کردن هورمون اکسی توسین، باعث آرامش و حتی خواب آلودگی شما می شود.
به همین دلیل است که مادران شیرده، کمتر دچار افسردگی پس از زایمان می شوند و به کودک خود، کمتر پرخاش و بداخلاقی می کنند. از همه بهتر اینکه، نوزاد شما در حین شیر خوردن، باعث آزاد شدن هورمون اندورفین می شود که به سلامت کلی شما کمک کرده و حس غریزی مادرانه شما را افزایش می دهد.
تمام مادران، قادر به شیر دادن نوزاد خود نیستند، اما امیدوارم مادرانی که می توانند نوزادشان را با شیر خودشان تغذیه کنند، دانستن فواید شیردهی انگیزه ای در آنها شود که در همان روزهای اولیه، شیردهی را آغاز کنند.