با خواص شیر کنف آشنایی دارید؟ دانه های کنف در منسوجات، غذا و روغن استفاده می شود. علاوه بر تمام این ها، نوعی دیگر از آن که در حال محبوب شدن است، شیر کنف می باشد. شیر کنف، بر خلاف باور شما، بسیار سالم است و سرشار از اسیدهای چرب، ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین های گیاهی است و چون این یک منبع غیر لبنی کلسیم است، شیر کنف یک دوست ایده آل برای وگان ها است. تعجب کردید، نه؟ این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام را بخوانید تا بیشتر در مورد مزایای شیر کنف بدانید.

شیر کنف چیست؟ 

شیر کنف از دانه های پوست گرفته صنعتی گیاه کنف تولید می شود و شامل انواع  شاهدانه است که کمتر از 3/0 دارای تتراهیدروکارانیبل (ماده روانگردان) هستند و برای مصارف مواد غذایی و نساجی رشد می کنند. به طور دقیق، شیر کنف، در واقع “شیر” نیست و  بیشتر یک نوشیدنی است که با دانه های خیس خورده یا خیس نخورده و مخلوط شده  با آب، تهیه می شود.

شیر کنف

این شیر دانه، طعم و مزه خاک دارد که ممکن است بسیاری از افراد، آن را دوست نداشته باشند. اما حاوی پروتئین بیشتری نسبت به سایر گزینه های غیر لبنی است. شیر کنف یکی از بهترین گزینه ها برای افراد وگان و کسانی است که گلوتن و سویا را نمی توانند تحمل کنند.

شیر کنف همچنین سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 ، منیزیم، کلسیم، فیبر، آهن، پتاسیم و فیتوسترول ها می باشد.

جدول ارزش غذایی زیر، ایده بهتری را به شما خواهد داد:

         ارزش در هر 100 گرم  واحد                    ماده مغذی
 567  کیلو کالری  انرژی
 2200  کیلو ژول  انرژی
 24/8 گرم  پروتئین
 5/35 گرم  لیپید ( چربی)
 6/27 گرم کربوهیدرات
 6/27 گرم فیبر، رژیم غذایی کلی
 4/5 گرم  فیبر قابل هضم
 2/22  گرم فیبر غیر قابل هضم
 5/6 گرم رطوبت
 30/0 گرم گلوکز
 45/0 گرم فروکتوز
 1/0 >  گرم  لاکتوز
 1/0> گرم  مالتوز

مواد معدنی

145 میلی گرم  کلسیم
14 میلی گرم  آهن
483 میلی گرم  منیزیم
1160 میلی گرم  فسفر
859 میلی گرم  پتاسیم
12 میلی گرم  سدیم
7 میلی گرم  روی
2 میلی گرم  مس
7 میلی گرم  منگنز
<0/02 میلی گرم  سلنیوم

ویتامین ها

1/0 میلی گرم ویتامین
0/4 میلی گرم تیامین
0/11 میلی گرم ریبوفلاوین
2/8 میلی گرم نیاسین
0/12 میلی گرم ویتامین B6
3800 IU ویتامین A
2277/5 UI ویتامین D
90/00 میلی گرم ویتامین E

لیپیدها

3/3  گرم  چربی های اشباع شده
3/44  گرم 16:0
1/46  گرم 18:0
0/28  گرم 20:0
5/8  گرم  چربی های غیر اشباع
9  گرم  18: 1n9
36/2  گرم   اسیدهای دارای حلقه های  اشباع نشده
56  گرم  18:2n6
4  گرم  18:3n6
22  گرم  18:3n3
2  گرم  18:4n3
0  میلی گرم  کلسترول

شیر کنف

5  فایده شگفت انگیز شیر کنف

 برای قلب مفید است

دانه شاهدانه یک مخزن طبیعی از اسید لینولئیک است. تحقیقات از اثرات محافظتی قلب و عروق با داشتن یک رژیم غذایی با اسید لینولئیک بالا حمایت می کند. اگر چه این مکانیزم هنوز مشخص نیست، اسید لینولئیک تولید مواد شیمیایی پرولین را در بدن شما کاهش می دهد.

این بدان معنی است که التهاب کمتری در رگ های خونی و ماهیچه های قلبی وجود دارد. به هر حال، شیر کنف ممکن است خطر ابتلا به آترواسکلروز، بیماری عروق کرونر، فشار خون بالا و اختلالات قلبی را کاهش دهد.

کمک به ساختن استخوان های قوی

از آنجا که این دانه سرشار از فسفر است، شیر کنف غنی شده با کلسیم، می تواند یک جایگزین عالی برای شیر گاو یا بز باشد.

همچنین شیر کنف حاوی مقادیر بالایی از پروتئین D می باشد. بدن شما می تواند برای تشکیل استخوان و جذب مواد معدنی برای استخوان، استفاده کند. اگر شما یک وگان هستید یا نمی توانید لاکتوز را تحمل کنید، استفاده از انواع گیاهان و شیرهای غیر لبنی، ممکن است از شما در برابر پوکی استخوان، استئوآرتریت و سایر بیماری های مرتبط با بیماری استخوان محافظت کند.

به کاهش وزن کمک می کند

بر خلاف آنچه که پروفایل تغذیه ای آن نشان می دهد، شیر کنف می تواند به شما کمک کند تا یک هیکل خوش فرمی داشته باشید. اگر چه دارای اسیدهای چرب زیادی است، اما شیر باعث افزایش سطح چربی های خوب می شود. افزایش کلسترول را کاهش می دهد و تعادل را به LDL-HDL بر می گرداند.

نوشیدن شیر کنف، به شما احساس سیری می دهد و مانع گرسنگی کاذب می شود. به این ترتیب، شما پرخوری نخواهید کرد و وزن خود را کاهش می دهید.

اما یکی از مشکلات عمده در مورد شیر کنف، پروتئین کم آن می باشد. بله، پروتئین بیشتری نسبت به سایر گزینه های غیر لبنی دارد، اما این کافی نیست. شما احتمالا می توانید مخلوط های پروتئینی را اضافه کنید یا از ابزار دیگری برای جبران کمبود مواد مقوی آن استفاده کنید.

شیر کنف

حفظ سلامت پوست

پوست شما دارای چربی است. سلول های اپیدرمال، چربی  ترشح می کنند که باعث سلامتی بافت و پوست شما می شود. اسیدهای چرب و اشباع نشده، در پوست متابولیزه می شوند. آنها مولکول هایی مانند ایکوسانوئید ها را تولید می کنند که مسئول انسجام و عملکرد ساختار پوست هستند.

شیر کنف غنی از اسید لینولئیک است. کاربرد موضعی و مکمل خوراکی این شیر گیاهی ممکن است باعث کاهش حساسیت پوستی، التهاب و علائم پیری زودرس شود. روغن کنف یکی دیگر از گزینه های موثر است که می توانید امتحان کنید.

برای کودکان مفید می باشد

محصولات لبنی از گاو، بز و یا بوفالو تنها منبع ویتامین D و کلسیم نیستند. در حقیقت، در بسیاری از کشورها، مردم نسبت به محصولات حاوی لاکتوز حساس هستند.

نوزادان، عموما به خاطر عدم رشد سیستم گوارشی، به لاکتوز حساس هستند با رشد کردن و بزرگ شدن، برخی از کودکان با مصرف شیر حیوانات، سازگار نیستند و باید به منابع غیر لبنی کلسیم دار، وابسته باشند. شیر کنف یک انتخاب عالی برای این کودکان است.

100 گرم از دانه های کنف، 2277 واحد ویتامین D دارد که بسیار زیاد است! اگر بچه ها شیر کنف یا شیر سویا بنوشند، چیز زیادی را از دست نخواهند داد. هرچند ممکن است از طعم و بوی آن، طفره بروند.

اما بیایید واقع بین باشیم! در کجا میتوان شیر کنف را پیدا کرد؟ آیا در فروشگاه ها یافت می شود؟

خوب، شیر کنف در میان افراد گیاه خوار و افرادی که نسبت به سلامتی خود وسواس دارند، محبوبیت پیدا کرده است. شما می توانید آن را در سوپرمارکت پیدا کنید. اما وقتی که می توانید آن را در خانه تهیه کنید، چرا از فروشگاه بخرید؟ ما یک دستور ساده برای شما داریم آن را بررسی کنید.

شیر کنف

طرز تهیه شیر کنف در منزل

علاوه بر دانه های کنف، می توانید از بادام، بادام هندی، بذرکتان، آجیل، دانه های کدو تنبل، دانه های آفتابگردان یا گردو نیز استفاده کنید.

مواد مورد نیاز

  • دانه های کنف
  • صافی
  • مخلوط کن
  • آب آشامیدنی
  • عسل یا شربت افرا (اختیاری)
  • بطری های شیشه ای یا شیشه های شیر برای نگهداری

طرز تهیه

دانه های کنف را به مدت 6-10 ساعت خیس کنید ( خیس کردن دانه ها، آنزیم هایی را که به هضم و جذب کمک می کنند، فعال می سازد).

دانه های خیس شده را از درون یک صافی عبور دهید.

سپس دانه ها را درون یک مخلوط کن ریخته و آب اضافه کنید ( به نسبت 4/1 دانه و 4/3 آب)

محتویات را با سرعت بالا به هم بزنید.

عسل یا شیره افرا یا هر نوع شیرین کننده دیگری را به انتخاب خود، اضافه کنید.

هنگامی که به صورت یکنواخت مخلوط شدند، شیر را در شیشه های شیر یا بطری های شیشه ای، نگهداری کنید.

دارچین، جوز یا وانیل را اضافه کنید تا عطر و طعم بیشتری به آن بدهد. این به این دلیل است که شیر کنف دارای بوی خاصی است که بسیاری از افراد، آن را دوست ندارند.

اگر شیر را با طعم شکلات می پسندید، پودر کاکائو اضافه کنید.

از آنجایی که هیچ گونه ماده افزودنی برای نگهداری شیر وجود ندارد، ممکن است سریع خراب شود. این شیر را ظرف 2 روز مصرف کنید.

بیایید به سوال بعدی برسیم. آیا می توانیم این شیر را مانند سایر شیرهایی که حاوی بذر هستند، بنوشیم؟ این سوال، سوالی درست است ، چرا که این دانه ها می توانند نشانه هایی از عناصر روانگردان داشته باشند.

شیر کنف

خطرات یا اثرات جانبی مصرف شیر کنف چیست؟

همانند مزایای مصرف شیر کنف، اثرات جانبی مورد تحقیق و مطالعه و تائید قرار نگرفته اند.

بسیاری از مردم به دلیل اثرات روانگردانی که ممکن است داشته باشند، شیر کنف را ترجیح نمی دهند. اما چنین ادعاهایی بی اساس هستند.

انواع مختلفی از دانه های کنف صنعتی حاوی Δ9- تتراهیدروککانبینول (THC) هستند که یک ترکیب شناخته شده برای کسب مقدار زیادی کنف می باشد.

هرچند شیر کنف مقادیر زیادی اسید های چرب ضروری، ویتامین ها و مواد معدنی دارد، اما پروتئین آن نسبتا کم است. بنابراین، افراد چاق، کسانی که مشکلات قلبی حاد دارند و افرادی که عضله سازی می کنند، می توانند به جای شیر کنف، از شیر سویا یا شیر بادام استفاده کنند.

انواع شیرهایی که پایه گیاهی دارند، دارای محتوای پروتئینی بیشتری هستند و می توانند بهتر از شیر کنف، باعث تقویت شما شوند.

اگر طعم و مزه شیر کنف را دوست ندارید، می توانید آن را با شیر سویا، شیر برنج، شیر بادام، شیر کتان، شیر نارگیل، شیر جو، یا حتی شیر کویینا جایگزین کنید.

شیر کنف

چکیده مطالب

بخش قابل توجهی از جمعیت جهان از اثرات جدی عدم تحمل لاکتوز رنج می برند. در چنین سناریویی، انواع شیرهای گیاهی و دانه ای بیشترین ارجحیت را دارند. شیر کنف یکی از معدود گزینه های سالم است که در حال حاضر در بازار موجود می باشد.

شیر کنف گنجینه ای از مواد مغذی بزرگ و کوچک است. با مصرف دانه های کنف که دارای بیشترین غلظت اسید لینولئیک و ویتامین D می باشد، این شیر، بهترین منبع تقویت برای وگان ها می باشد.

اگر شما یک گیاه خوار هستید و یا به لاکتوز حساس هستید، یا به دنبال تغییر در رژیم غذایی خود هستید، از شما می خواهیم که شیر کنف را امتحان کنید. شما می توانید آن را با شیر گاو یا بز جایگزین کنید و بدون هیچ گونه تردیدی از آن لذت ببرید.