طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ ها، حدود ۵۴.۴ میلیون بزرگسال در آمریکا از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ به نوعی از آرتروز یا التهاب مفاصل مبتلا شده اند. استئوآرتریت رایج ‌ترین شکل از این وضعیت است که تخمین زده می ‌شود حدود ۳۱ میلیون نفر به آن مبتلا هستند. این بیماری به شدت با شرایط روماتیسمی مثل نقرس و روماتیسم مفصلی همراه است. در این مقاله از بخش فیزیوتراپی و ارتوپدی و بیماری های دکتر سلام به بررسی التهاب مفاصل در دست ها یا همان آرتروز می پردازیم.

آرتروز یا التهاب مفاصل در دست ها چیست؟

در این شرایط، مفاصل به خاطر التهاب منقبض و دچار درد می شوند. انواع مختلف آرتروز، به دلایل مختلف و شرایطی که منجر به التهاب مفاصل می ‌شوند، نامگذاری می ‌شوند. لیست زیر انواع آرتروز یا التهاب مفاصل را شامل نمی شود و فقط اکثر آن هایی را که بر روی دست ‌ها تاثیر می‌ گذارد را بررسی کرده ایم.

آرتروز یا التهاب مفاصل

انواع آرتروز یا  التهاب مفاصل در دست ‌ها

استئوآرتریت

شکل رایج این بیماری هنگامی رخ می ‌دهد که غضروف نرم میان استخوان ‌ها از بین برود. غضروف از استخوان شما در مفاصل نگهداری می کند و بدون آن، استخوان‌ های شما آسیب خواهند دید و ممکن است که مفصل دردناک و ملتهب شود.

استئوآرتریت یک بیماری نیست که به آن مبتلا شوید. این امر در افراد مسن و کسانی که دارای مشاغلی هستند که نیازمند حرکات تکراری هستند که مفاصل معینی را بیش از استفاده می کنند، متداول است. به طور خلاصه، سن و تنش تکراری می ‌تواند حجم غضروف را کاهش دهد.

علایم:

  • درد
  • سفتی
  • سایش بین استخوان ها
  • استخوان رُست (بافتی سخت که به دلیل اصطکاک در اطراف استخوان شکل می‌ گیرد.)

آرتروز یا التهاب مفاصل

روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است. بیماری ‌های خودایمنی زمانی رخ می ‌دهند که سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به سلول های خودی می‌ کند. در مورد روماتیسم مفصلی، بدن غضروف را در مفاصل هدف قرار می‌ دهد و باعث التهاب مفاصل می ‌شود. این بیماری ابتدا به مفاصل کوچک ‌تر حمله می‌کند و باعث آرتروز یا التهاب مفاصل می ‌شود.

علایم:

  • سفتی، درد و اصطکاک
  • تب
  • خستگی
  • کاهش وزن
  • می ‌تواند بر بخش‌هایی از بدن که دارای مفصل نیستند نیز تاثیر بگذارد؛ بخش هایی مانند پوست، چشم ‌ها، قلب و رگ‌ های خونی.

آرتروز یا التهاب مفاصل

آرتروز پسوریاتیک

این شکل رایج آرتروز، در افرادی رخ می ‌دهد که پسوریازیس دارند (یک بیماری پوستی که باعث به وجود آمدن مناطق قرمز بر روی پوست، خارش و درد می ‌شود.). آرتروز پسوریاتیک باعث درد و ورم مفاصل در بخش ‌های مختلف بدن از جمله دست‌ ها می ‌شود.

آرتروز پس از جراحت

جراحتی که منجر به آسیب دیدن مفاصل، مانند شکستگی ‌شود، می ‌تواند باعث التهاب شدید شود. به دلیل وجود مفاصل ظریف در انگشتان، ضربه به دست می ‌تواند منجر به آرتروز دست شود.

علایم:

  • علائم عادی آرتروز
  • تغییر شکل در مفصل آسیب ‌دیده
  • از دست دادن مفاصل
  • کیست گانگلیون در نزدیکی مفصل

اگر درد مفاصل را تجربه می‌ کنید و شک دارید که آرتروز یا التهاب مفاصل دارید، به پزشک مراجعه کنید و درباره گزینه های درمانی مشورت بگیرید.

آرتروز یا التهاب مفاصل

گزینه‌ های درمان آرتروز یا التهاب مفاصل

اگر به التهاب مفاصل مبتلا هستید، بعید است که پزشک شما به سمت جراحی برود. آرتروز یا التهاب مفاصل با توجه به علت اصلی می ‌تواند به روش‌ های مختلفی درمان شود. گزینه ‌های زیر تنها گزینه های موجود نیستند. اینها برخی از رایج‌ ترین روش ‌های درمان ورم مفاصل هستند.

فعال بمانید:

حرکت به هنگام درد مشکل است، اما حرکت می ‌تواند پیشرفت آرتروز را با مبارزه با سفتی و پر کردن غضروف ها در مفصل آسیب ‌دیده کُند کند.

رژیم غذایی سالم:

مدیریت وزن نیز نقش مهمی در مدیریت آرتروز ایفا می ‌کند. چاقی یک فاکتور خطر برای آرتروز است و با قرار دادن فشار اضافی بر روی مفاصل، می ‌تواند علائم آرتروز را تشدید کند. با توجه به اینکه بیماران آرتروز کمتر درگیر تمرینات شدید هستند، ضروری است که از مصرف غذاهای ناسالم پرهیز کنند.

تمرینات دست:

پزشک یا درمانگر دست شما ممکن است به شما آموزش دهد که چندین بار در روز یک سری تمرینات دست را انجام دهید. تمرین های متنوعی برای دست وجود دارد. قبل از انجام هر گونه تمرینی، با پزشک خود مشورت کنید که بتواند تمرینات خاصی را برای شرایط شما توصیه کند.

آرتروز یا التهاب مفاصل

دارو:

بسیاری از علائم آرتروز را می توان با داروهای ضد التهاب و داروهای مسکن درمان کرد. با پزشک خود در مورد دوز صحبت کنید. هم چنین برخی داروهای موضعی وجود دارند که می ‌توانند درد و التهاب را تسکین دهند. دکتر جری کیدستر، فردیست که در بخش جراحی دست در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی مشغول به کار است و خاطرنشان می ‌کند که دارو برای روماتیسم مفصلی موثرتر و کارآمدتر است. او می‌ گوید: مصرف دارو آرتروز را کنترل می کند و از نیاز به عمل جراحی جلوگیری می کند.

تزریق استروئید:

زمانی که گزینه ‌های درمانی رایج موثر نیستند برخی از پزشکان به تزریق کورتیکواستروئید روی می آورند. این دارو التهاب را سریعا تسکین می بخشد، اما یک گزینه بلند مدت نیست چون استروئیدها می‌ توانند تاندون ها و رباط ‌ها را در طول زمان تضعیف کنند.

ویسکو ساپلمنتیشن:

این یک تزریق است که از اسید هیالورونیک استفاده می‌ کند، که اتصال را تقویت می ‌کند و به جلوگیری از اصطکاک کمک می ‌کند.

اگر چه این درمان ‌ها برای بسیاری از بیماران موثر است، اما این امکان وجود دارد که پزشک شما جراحی را توصیه کند و این به این بستگی دارد که این بیماری تا چه حد پیشرفت کرده‌ است، سن تان چقدر است، سطح فعالیتتان چه مقدار است و موفقیت شما با درمان‌ های غیر جراحی تا چه حد بوده است. این فاکتورها همچنین بر نوع جراحی که شما انجام می ‌دهید، تاثیر می‌ گذارند.

گزینه ‌های جراحی دستی شما چه هستند؟ به عبارت ساده‌ تر، جراحی آرتروز دست به دو دسته اصلی تقسیم می ‌شود: ادغام مفاصل و جایگزینی مفصل.

آرتروز یا التهاب مفاصل

گزینه‌ های جراحی مفاصل دست

جراحی آرتروز یا التهاب مفاصل دست: ادغام

به طور خلاصه، جراحان، غضروف آسیب ‌دیده را از مفصل آسیب ‌دیده جدا می کنند. این کار به استخوان‌ ها اجازه می ‌دهد که در هر دو طرف اتصال به هم جوش بخورند. زمانی که این کار به مفاصل انگشت می ‌رسد، جراحان یک سیم مصنوعی وارد می ‌کنند تا استخوان ‌ها را به راحتی در جای خود ثابت کنند. در برخی موارد ممکن است جراح یک استخوان را خالی کرده و یک مخروط با دیگری بسازد و استخوان ‌ها را مثل قفل و کلید به هم متصل کند.

با این حال از هر روشی که این کار انجام شود، نتیجه نهایی یکسان است. مفصل شما با یک لولای مفصلی بزرگ و ثابت جایگزین می ‌شود. با حذف اصطکاک ناشی از مالش استخوان‌ ها در مفاصل، جراح درد به وجود آمده به دلیل آرتروز یا التهاب مفاصل شما را تسکین می ‌دهد.

همچنین، جراحی ادغامی به طور قابل ‌اطمینان تضمین می ‌کند که التهاب مفاصل به منطقه آسیب‌ دیده باز نخواهد گشت. هر چه باشد، دیگر هیچ مفصلی وجود ندارد که ملتهب شود. این می ‌تواند یک گزینه مناسب برای افراد مبتلا به آرتروز باشد که به شدت درد دارند. با این حال، حذف درد به این روش هزینه زیادی دارد.

جراحی ادغامی حرکت و انعطاف‌ پذیری را محدود خواهد کرد. هر چه باشد، نقش مفاصل این است که به استخوان ها اجازه خم شدن می دهند. جراحی ادغامی برای شست اجازه نگهداری بیشتری را به آن می ‌دهد. آن‌ هایی که جراحی ادغامی را انجام می ‌دهند به طور معمول قادر به گرفتن و فشردن هستند.

این عمل جراحی ممکن است منجر به مشکلاتی نیز شود. همانند اکثر جراحی‌ های دیگر، احتمال عفونت و زخم شدن وجود دارد. انگشت یکی از بخش های خیلی حساس بدن است و عمل جراحی ادغامی در دست خطر آسیب رساندن به اعصاب و رگ ‌های خونی اطراف آن را ایجاد می کند.

آرتروز یا التهاب مفاصل

جراحی آرتروز یا التهاب مفاصل دست: جایگزینی مفصل

برای کسانی که به دنبال راه‌ حل عمل جراحی هستند که تحرک را محدود نکند، گزینه دیگری نیز وجود دارد. جراحی جایگزینی مفصل، پیچیده ‌تر از جراحی ادغامی است. با جایگزینی مفصل، جراح مفصل را با یک نمونه مصنوعی جایگزین می کند.

در یک تعویض کامل، جراح به طور کامل مفصل آسیب ‌دیده را حذف می‌ کند و جای آن را با یک ایمپلنت، که معمولا از لاستیک سیلیکونی ساخته می‌ شود، عوض می‌ کند. این ایمپلنت انعطاف‌ پذیری و حرکت را در حالی که درد مبتلا به ورم مفاصل را تسکین می‌ دهد، فراهم می ‌کند.

با این حال، ایمپلانت ها با نمونه واقعی یکی نیستند. سیلیکون های پلاستیکی به راحتی تحت فشار و استفاده بیش از حد می شکنند. در حقیقت، حدود ۳۰ درصد از آن‌ها در یک دهه می شکنند. برخی از پزشکان از کاشت کربن یا فلز استفاده می کنند که کم ‌تر مستعد شکستن هستند اما انعطاف‌پذیری کمتری دارند. گاهی اوقات جراح از بافت خودتان برای این کار استفاده می کند. موادی که جراح شما انتخاب می‌کند به مفصل مورد نظر و سطح فعالیت شما بستگی خواهد داشت.

خطرات مرتبط با این فرآیند شامل ضعف و خطر جدا شدن مفصل مصنوعی است. همان طور که در بالا ذکر شد، مفصل ممکن است از جا کنده شود و یا از جای خودش خارج شود. همچنین ممکن است که ایمپلنت بشکند و منجر به سفتی و درد بیشتر شود.

آرتروز یا التهاب مفاصل

انواع و جایگزین های جراحی

اگر چه ادغام و جایگزینی دو گزینه جراحی اولیه برای درمان آرتروز در دست هستند، اما برخی از جراحی‌ های کم تر متداول شده نیز می ‌توانند به شرایط خاص شما کمک کنند.

آرتروسکوپی رزکسیون:

جراح مفصل آسیب‌ دیده را بدون اضافه کردن جایگزین حذف می ‌کند. فضا با بافت بدن پر می ‌شود.

جراحی پاکسازی:

جراح بافت های آسیب دیده را از بین می برد.

دنرویشن مفصل:

این روش شامل حذف و بریدن اعصاب منتهی به مفاصل که باعث ایجاد درد می شود، است.

هماتوم و آرتروپلاستی منحرف کننده:

این روش بحث ‌برانگیز بیشتر برای آرتروز شست به کار می رود. جراح به طور کامل استخوان ذوزنقه‌ای را در پایه انگشت شست حذف می کند. یک سیم استخوان ‌ها را در جای خود نگه می ‌دارد و بعد از اینکه بدن خودش را التیام داد، جدا می ‌شود. هیچ گونه تعمیراتی در مورد رباط‌ ها صورت نمی‌ گیرد.

آرتروز یا التهاب مفاصل

انتخاب روش درست

روش درست برای شما باید بعد از صحبتی میان شما و پزشک انتخاب شود. هیچ دلیل قطعی ای برای انجام عمل جراحی وجود ندارد و این به این امر ربط دارد که آرتروز یا التهاب مفاصل چگونه بر کیفیت زندگی شما تاثیر می‌ گذارد و اینکه آیا شما با روش های درمانی دیگر موفقیت داشته ‌اید یا خیر.

جراحی هم موثر اما پر خطر است، و قطعا این تنها گزینه شما نیست. با خودتان در مورد آنچه که نیاز دارید صادق باشید، از پزشک خود به عنوان یک منبع استفاده کنید و به نصایح او توجه کنید.