در مورد عفونت مجاری ادراری چقدر اطلاعات دارید؟ آیا میتوان این بیماری را با راهکارهای خانگی و روش های گیاهی درمان کرد؟ دستگاه ادرار شما از چندین بخش از جمله کلیه‌ ها، مثانه و مجرای ادرار تشکیل‌ شده است. گاهی اوقات باکتری ‌ها می ‌توانند مجرای ادرار شما را آلوده کنند. وقتی این اتفاق می ‌افتد، به آن عفونت مجاری ادراری (UTI) گفته می ‌شود. رایج ‌ترین نوع آن عفونت مثانه است. عفونت مجاری ادراری نیز رایج است. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی عفونت مجاری ادراری خواهیم پرداخت.

عفونت کلیه و عفونت مجاری ادراری چیست؟

عفونت کلیه، مانند عفونت مثانه و مجرای ادرار، نوعی از عفونت دستگاه ادراری است. در حالی که همه عفونت مجاری ادراری به ارزیابی و درمان پزشکی نیاز دارند، اما عفونت کلیه می ‌تواند بسیار جدی باشد و می‌ تواند منجر به مشکلات بالقوه زیادی شود. به همین دلیل مهم است بدانید که چه زمانی عفونت دستگاه ادراری شما عفونت کلیه است. گاهی تنها عفونت مجاری ادراری ، شما را تهدید می کند و با مصرف چند داروی ساده از عفونت های مهمی مانند عفونت کلیه میتوان پیشگیری کرد.

عفونت مجاری ادراری

علائم عفونت کلیه در مقابل علائم عفونت مجاری ادراری

عفونت کلیه می ‌تواند علائم مشترک زیادی را با انواع دیگر عفونت مجاری ادراری مانند مثانه و مجاری ادراری داشته باشد. علائم متداول در هر نوعی از عفونت دستگاه ادراری می ‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس درد و سوزش در هنگام ادرار
  • احساس داشتن ادرار در اغلب موارد
  • ادرار بد بو
  • ادرار ابری یا ادرار همراه با خون
  • خارج شدن مقدار کمی ادرار حتی هنگامی که نیاز به ادرار کردن دارید
  • ناراحتی شکم

علاوه بر علائم فوق، علائم ویژه ‌ای نیز وجود دارند که نشان می‌ دهند عفونت شما به کلیه ‌ها مربوط است. این نشانه ‌ها می ‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • تب
  • لرز
  • درد در کمر یا پهلوها
  • تهوع یا استفراغ

عفونت مجاری ادراری

دلایل عفونت کلیه در برابر دلایل عفونت ادراری

به طور معمول، دستگاه ادرار شما برای جلوگیری از وقوع عفونت به خوبی تجهیز شده ‌است. این به این دلیل است که عبور منظم ادرار به تخلیه پاتوژن ها در مجاری ادراری کمک می ‌کند.

عفونت مجاری ادراری زمانی رخ می‌ دهد که باکتری راه خود را به مجرای ادراری شما باز کند و شروع به تکثیر شدن کند که این امر می ‌تواند منجر به بروز علائم شود. بسیاری از اوقات، این باکتری ‌ها از دستگاه گوارش شما هستند و از مقعد به مجرای ادرار شما رسیده اند.

باکتری اشریشیا کُلی دلیل بیشتر عفونت مجاری ادراری است. با این حال، عفونت ادراری می ‌تواند به خاطر عفونت ‌های مقاربتی همچون کلامیدیا و سوزاک رخ دهد.

خطر عفونت مجاری ادراری در زنان بیشتر از مردان است. این به خاطر ساختار بدن زنان است. مجرای ادرار زن کوتاه ‌تر و نزدیک ‌تر به مقعد است که به این معنی است که باکتری ‌ها فاصله کمتری را برای انتقال عفونت در پیش دارند.

اگر عفونت کلیه درمان نشود، این عفونت می ‌تواند به تدریج در کلیه ‌ها گسترش پیدا کند. عفونت کلیه می ‌تواند منجر به عوارض جدی، از جمله آسیب رساندن به کلیه و یا شرایط تهدید کننده ای به نام شوک عفونی شود.

به عبارت دیگر، عفونت‌ های کلیه به دلیل عدم درمان، منجر به پیشرفت شدید عفونت دستگاه ادراری می‌ شوند.

با این حال، اگر چه بیشتر عفونت ‌های کلیوی به علت شیوع بیماری دیگر در کلیه رخ می ‌دهند، اما گاهی اوقات ممکن است به روش ‌های دیگری نیز رخ دهند. عفونت کلیوی می ‌تواند بعد از عمل جراحی کلیه و یا به خاطر عفونتی که از بخش دیگر بدن شما به مجاری ادراری می رسد، رخ دهد.

عفونت مجاری ادراری

درمان عفونت کلیه در برابر درمان دیگر عفونت مجاری ادراری

پزشک شما با آنالیز یک نمونه از ادرار عفونت دستگاه ادراری شما را تشخیص خواهد داد. آن ‌ها می ‌توانند نمونه ادرار را برای وجود عواملی مثل باکتری‌ ها، خون یا چرک آزمایش کنند. علاوه بر این ممکن است که باکتری ‌ها از نمونه ادرار کشت شوند.

عفونت مجاری ادراری، از جمله عفونت‌ های کلیوی، می ‌توانند با یک دوره آنتی ‌بیوتیک درمان شوند. نوع آنتی ‌بیوتیک می‌تواند به نوع باکتری که باعث عفونت شما می ‌شود و این که عفونت شما چقدر شدید است بستگی داشته باشد.

اغلب، پزشک شما درمان را به وسیله یک آنتی ‌بیوتیک که در برابر انواع زیادی از باکتری ‌ها موثر است، شروع خواهد کرد. اگر کشت ادرار انجام شود، ممکن است آنتی ‌بیوتیک شما را به چیزی تغییر دهد که در برخورد با نوع ویژه ‌ای از باکتری که باعث عفونت شما می‌ شود، موثر باشد. پزشک شما ممکن است یک دارو برای شما تجویز کند که به تسکین درد ناشی از ادرار کردن کمک می ‌کند.

عفونت مجاری ادراری

افراد مبتلا به عفونت‌ های شدید کلیوی نیز ممکن است نیاز به بستری شدن داشته باشند. در این حالت ممکن است آنتی ‌بیوتیک و مایعات را به صورت داخل وریدی دریافت کنید.

بعد از مدتی از گذشت عفونت کلیه، پزشک شما ممکن است یک نمونه ادرار را برای بررسی مجدد درخواست کند. این به این دلیل است که آن ‌ها بتوانند بررسی کنند که آیا عفونت شما کاملا از بین رفته است یا خیر. اگر هنوز باکتری در این نمونه وجود داشته باشد، ممکن است به یک دوره دیگر از آنتی ‌بیوتیک ‌ها نیاز داشته باشید.

ممکن است بعد از تنها چند روز از مصرف آنتی ‌بیوتیک ‌ها، احساس بهتری داشته باشید، با این حال باید مطمئن شوید که دوره درمان خود را کامل کرده‌ اید. اگر همه آنتی بیوتیک های خود را مصرف نکنید، ممکن است باکتری قوی ‌تر کشته نشود و باعث شود که عفونت شما ادامه پیدا کند و دوباره تشدید شود.

در حالی که شما باید برای هر عفونت دستگاه ادراری ای تحت درمان قرار بگیرید، اما می‌ توانید این کارها را در خانه انجام دهید تا هر گونه ناراحتی را که ممکن است شما را اذیت کند، کاهش دهید:

  • برای کمک به درمان سریع و خروج باکتری ‌ها از مجاری ادراری مقدار زیادی مایعات بنوشید.
  • داروهای ضد درد مصرف کنید؛ داروهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن برای کمک به تسکین درد موثر است. استفاده از یک تشک گرم‌ کن برای اعمال حرارت بر روی شکم، پشت، یا پهلوها نیز می ‌تواند به کاهش درد کمک کند.
  • از خوردن قهوه و الکل پرهیز کنید، زیرا باعث می‌ شوند احساس کنید که بیشتر به ادرار نیاز دارید.

عفونت مجاری ادراری

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد

شما می ‌توانید با انجام کارهای زیر، از ابتلا به عفونت ادراری جلوگیری کنید:

  • نوشیدن مقدار زیادی مایعات. این باعث می ‌شود که ادرار شما رقیق شود و هم چنین تضمین می‌ کند که شما مرتب ادرار می ‌کنید، که این کار باعث می ‌شود باکتری‌ ها از مجاری ادرار شما خارج شوند.
  • تمیز کردن از جلو به عقب باعث می ‌شود باکتری ‌ها از مقعد به سمت مجرای ادرار شما حرکت نکنند.
  • ادرار بعد از رابطه جنسی که می ‌تواند به بیرون آمدن باکتری ‌هایی که ممکن است در طول رابطه جنسی وارد دستگاه ادرار شما شوند، کمک کند.

عفونت دستگاه ادراری ممکن است علی ‌رغم اعمال اقدامات پیشگیرانه نیز، همچنان رخ دهد.

اگر علائم بیماری دارید، بسیار مهم است که به پزشک مراجعه کنید. یک تشخیص پزشکی مناسب و شروع درمان به وسیله آنتی ‌بیوتیک می ‌تواند به شما کمک کند تا از ابتلا به عفونت جدی کلیه جلوگیری کنید.