بیماری پاژه استخوان دومین بیماری شایع استخوانی بعد از پوکی استخوان می باشد و یک اختلال در فرآیند بازسازی استخوان است که در آن، بدن استخوان قدیمی را جذب می ‌کند و استخوان جدید غیر عادی را شکل می‌ دهد. استخوان غیر طبیعی می‌تواند ناشی از بروز اشتباهاتی در فرآیند تغییر شکل استخوان باشد.

بدن فرد مبتلا به بیماری پاژه استخوان ممکن است استخوان جدید را در مکان‌ های نادرستی ایجاد کند یا استخوان کهنه را از مناطق مورد نظر خود حذف کند. این فرآیند می‌تواند به ضعف استخوان‌ ها، درد استخوان، ورم مفاصل، تغییر شکل و شکستگی منجر شود. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری پاژه استخوان متوجه وجود این بیماری نمی شوند، چون علائم این بیماری اغلب خفیف یا غیر قابل ‌تشخیص هستند.

 اگر فردی که بیماری پاژه استخوان دارد، دچار شکستگی استخوان شود، طول درمان به دلیل وجود عیب در فرآیند بازسازی استخوان، ممکن است طول بکشد.

در این مقاله، ما نشانه‌ها، علل، و درمان ‌هایی برای بیماری پاژه استخوان از جمله گزینه‌های جراحی را مورد بررسی قرار می دهیم.

نشانه های بیماری پاژه استخوان

بسیاری از مردم از داشتن بیماری پاژه استخوان اطلاعی ندارند، زیرا علائمی را تجربه نمی‌ کنند. آن‌ها همچنین ممکن است بروز هر گونه علامتی را با اختلالات دیگر استخوانی مانند ورم مفاصل اشتباه بگیرند.

شایع ترین علائم مربوط به درد استخوان و یا مفاصل است. علائم دیگر شامل تورم مفاصل، حساسیت و یا قرمزی پوست است که نواحی تحت ‌تاثیر بیماری پاژه استخوان را پوشش می ‌دهند. بعضی از افراد پس از داشتن یک تجربه شکستگی استخوان ضعیف، از وجود بیماری پاژه استخوان آگاه می ‌شوند. بیماری پاژه استخوان غالبا در استخوان ‌های زیر رخ می ‌دهد:

  • لگن
  • ستون فقرات
  • جمجمه
  • استخوان فمور یا استخوان ران
  • درشت ‌نی یا استخوان ساق پا

بسیاری از اعصاب بزرگ در بدن از میان استخوان و یا از کنار استخوان‌ ها عبور می کنند، بنابراین رشد غیر عادی استخوان ممکن است باعث وارد شدن فشار، تنگی یا آسیب زدن به یک عصب شده و در نهایت منجر به بروز درد شود.

عوارض جانبی

در حالی که نظر و دیدگاه افراد مبتلا به بیماری پاژه استخوان به طور کلی خوب است، اما ممکن است منجر به بروز سایر مشکلات مربوط به سلامتی شود، از جمله:

  • آرتروز
  • از دست دادن شنوایی
  • بیماری قلبی
  • مشکلات سیستم عصبی
  • سارکوما پاژه که نوعی سرطان است که در 1 درصد افراد مبتلا به بیماری پاژه استخوان رخ می دهد
  • دندان های لق
  • مشکلات بینایی

ارتباط بین بیماری پاژه استخوان و پوکی استخوان، واضح و روشن است. با وجود داروهایی که پزشک برای درمان هر دو بیماری تجویز می کند، اما ضعیف شدن استخوان ها همچنان ادامه دارد.

علل

محققان هنوز به طور قطعی علت بیماری پاژه استخوان را مشخص نکرده اند. به نظر می رسد که بیماری پاژه استخوان در خانواده ها جریان داشته باشد. طبق آمار کالج روماتولوژی آمریکا، بیش از یک نفر از اعضای خانواده، در 30 درصد موارد دچار این اختلال است.

نظر دیگر این است که ممکن است این اختلال به علت عفونت ویروس سرخک در دوران کودکی رخ دهد. مطالعات اخیر نشان می دهند که بیماری سرخک ممکن است مکانیسم تشکیل استخوان را تغییر دهد و منجر به بروز بیماری پاژه استخوان شود.

با این حال محققان هنوز ارتباط روشنی بین این ویروس و بیماری پاژه استخوان، کشف نکرده اند.

شواهد نشان می دهند که تعداد افراد مبتلا به بیماری پاژه، طی 25 سال گذشته، کاهش یافته است. برخی از دانشمندان، کاهش این بیماری را به  افزایش واکسیناسیون در بسیاری از کشورها ربط می دهند که نتیجه اش کم شدن افراد مبتلا به سرخک و کاهش بیماری پاژه است.

بیماری پاژه چقدر رایج و معمول است؟

حدود 1 میلیون نفر در ایالات متحده دارای بیماری پاژه استخوان هستند. بیماری پاژه استخوان در افراد مسن و همچنین در افرادی از اروپای شمالی اتفاق می افتد. این اختلال به نسبت سه مرد به هر دو زن رخ می دهد.

تشخیص

اسکن شکستگی درشت نی: بیماری پاژه استخوان، خطر شکستگی را افزایش می دهد. با این حال، انجام اسکن استخوان می تواند نقاط ضعف را شناسایی کند.

یک پزشک به طور معمول ابتدا احتمال بیماری پاژه استخوان را با استفاده از معاینه فیزیکی مشخص می کند که ممکن است ناهنجاری های اسکلتی یا تغییر شکل استخوان را نشان دهد. پزشکان سپس از اسکن استخوان و مطالعات آزمایشگاهی برای تعیین میزان بیماری استفاده خواهند کرد.

یک آزمایش خون قلیایی فسفاتاز می تواند بیماری پاژه را نشان دهد. افراد مبتلا به اختلال خون قلیایی فسفاتاز، آنزیمی در خون دارند. با این حال، بسیاری از بیماری ها یا شرایط دیگر ممکن است سبب افزایش سطح قلیایی فسفاتاز شود.

اسکن استخوان می تواند ناهنجاری های بازسازی استخوان، از جمله مناطق افزایش و کاهش رسوب استخوانی را نشان دهد.

سپس پزشک با استفاده از آزمایش اشعه ایکس بر روی استخوان، تشخیص بیماری را مورد تائید قرار می دهد.

درمان

درمان می تواند بیماری پاژه استخوان را کنترل و اثر علائم را کاهش دهد، اما هیچ درمان کاملی در دسترس نیست.

همه افراد مبتلا به بیماری پاژه استخوان نیازی به درمان ندارند، اما اگر علائمی وجود دارند و یا اگر آزمایش ها نشان می دهند که درمان ضروری و لازم است، اولین مسیر درمان به طور طبیعی مصرف بیسفسفونات ها هستند. ممکن است همچنین مکمل ویتامین D و کلسیم نیز تجویز شود.

بیسفسفونات ها داروهایی هستند که به کاهش آسیب استخوان کمک می کنند. افرادی که بیسفسفونات دریافت می کنند باید به میزان کافی، ویتامین D و کلسیم نیز مصرف کنند.

اداره مکمل های غذایی (ODS) توصیه می کند که مردم باید 1200 میلی گرم کلسیم و حداقل 600 واحد بین المللی ویتامین D را در روز و بین سنین 51 تا 70 سال مصرف کنند.

افراد بالای 70 سال باید میزان مصرف ویتامین D را به 800 واحد در روز افزایش دهند.

پزشکان همچنین قرار گرفتن در معرض نور خورشید را توصیه می کنند، زیرا  توانایی بدن برای ساخت ویتامین D را بهبود می بخشد.

مکمل های خوراکی و مکمل های کلسیم را حداقل به فاصله 2 ساعت از یکدیگر مصرف کنید، زیرا کلسیم می تواند جذب بیسفسفونات را کاهش دهد.

بیسفسفونات ها و کلسیم از بخش های ضعیف استخوان که موجب تغییر شکل می شوند و در معرض خطر بالای شکستگی قرار دارند، می توانند محافظت کنند.

فرد مبتلا به بیماری پاژه استخوان که قبلا به بیماری سنگ کلیه مبتلا بوده است، باید در مورد افزایش مصرف کلسیم و ویتامین D با پزشک خود مشورت کند.

عمل جراحی

اگر بیماری پاژه استخوان منجر به ناهنجاری استخوان یا شکستگی استخوان شود. جراحی ممکن است ضروری باشد. شکستگی ها در استخوان ران و استخوان ساق پا بیشتر است. درمان این شکستگی معمولا شامل کار گذاشتن میله اینترامودولاری می باشد. جراح ارتوپد آن را از طریق حفره مغز استخوان در مرکز استخوان قرار می دهد.

یکی دیگر از جراحی های رایج در افراد مبتلا به بیماری پاژه، جراحی استئوتومی (برش جراحی استخوان یا حذف یک قطعه از استخوان) است . در این روش، جراح یک استخوان را حذف می کند تا استخوان ضعیف را اصلاح کند. این جراحی، اغلب زمانی انجام می شود که استخوان های پا در مراحل بعدی بیماری، کج شده باشند.

نوع نگاهی که به این بیماری می شود، به طور کلی خوب است، به خصوص اگر افراد قبل از تغییرات عمده در استخوان اصلی، تحت درمان قرار بگیرند.

پیشگیری

بروز بیماری پاژه استخوان برای اکثر افراد مبتلا به این اختلال، اجتناب ناپذیر است، اما ورزش می تواند به حفظ سلامت اسکلت کمک کند و از افزایش وزن جلوگیری به عمل آورد تا فشار بر روی مفاصل و استخوان ها را کاهش دهد و باعث ادامه یافتن تحرک مفاصل شود.

افراد مبتلا به این بیماری قبل از شروع هر برنامه ورزشی باید با پزشک خود صحبت کنند، زیرا وارد آمدن فشار اضافی بر رو استخوان های آسیب دیده از بیماری پاژه، می تواند منجر به آسیب استخوان شود.

نکات کلیدی

بیماری پاژه استخوان یک نوع اختلال در فرآیند جذب و بازسازی استخوان توسط بدن می باشد. این بیماری می تواند منجر به تغییر شکل و ضعف استخوان شده و در نتیجه باعث افزایش آسیب و شکستگی استخوان شود. با این حال، بیماری پاژه گاهی با بروز علائم خفیف همراه است و گاهی هم هیچ گونه علامتی ندارد. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال هرگز متوجه این بیماری نخواهند شد.

در حالی که محققان هنوز در حال بررسی علل بیماری پاژه هستند، بعضی معتقدند که این بیماری با ویروس سرخک ارتباط دارد، زیرا دانشمندان نشانه هایی از این بیماری را در استخوان مبتلا به بیماری پاژه پیدا کرده اند. اختلال نیز کمتر شایع شده است زیرا میزان ابتلا به سرخک نیز کاهش یافته است.

درمان شامل مصرف بیسفسفونات خوراک و مکمل های ویتامین D و کلسیم است. اگر استخوان به طور خاصی تغییر شکل داده شده باشد یا شکسته باشد، یک روش جراحی به نام استئوتومی نیز ممکن است لازم باشد.

چشم انداز بیماری پاژه استخوانی در صورتی که فرد قبل از پیشرفت ناهنجاری ها یا ضعف ها درمان شود، خوب است. با این حال، هیچ درمان کاملی برای این اختلال در دسترس نیست.

درمان مشکلات و بیماری های استخوان در کلینیک ساج

از جمله موارد سیستم حرکتی میتوان به استخوان ها، مفاصل، عضلات و بافت های دخیل در حرکت کردن اشاره کرد.

متخصص ارتوپدی که به آن متخصص استخوان و مفاصل یا جراح استخوان و مفاصل یا ارتوپد هم می گویند سعی می کند تا با استفاده از روش های جراحی و غیر جراحی به درمان مشکلات سیستم حرکتی بدن اهتمام ورزد.

آسیب های استخوان ها و مفاصل به دنبال ضرباتی مثل شکستگی، در رفتگی، کشیدگی و رگ به رگ شدن، پاره شدن تاندون ها و رباط ها، آسیب‌های ورزشی، خراب شدن مفاصل بدن مثل آرتروز و ساییدگی مفصل، عفونت اندام ها، تومورهای استخوان و بافت های نرم اندام، بیماری‌های مادرزادی اندام‌ رخ می دهد.

با مراجعه به موقع به پزشک، برای تشخیص بیماری ها می توانید از بروز شدت یافتن و گسترش بیماری تان، جلوگیری کنید. هر چه زودتر یک بیماری تشخیص داده شود، بهتر و راحت تر درمان می شود.

بیماری های استخوانی از جمله بیماری هایی هستند که علائمی نهفته دارند و به محض گسترش و سخت تر شدن درمان، نشانه های خود را بروز می دهند. چک آپ و ویزیت توسط ارتوپد می تواند از بیماری های جدی پیشگیری کند.

در کلینیک ساج، متخصصان استخوان و ارتوپد، مراقبت های لازم برای پیشگیری از بیماری های استخوانی شما عزیزان را انجام داده و بهترین راه درمان را برای شما تجویز می کنند. همانطور که می دانید پس از جراحی های استخوان و بیماری های دیگر استخوان، فیزیوتراپی تجویز می شود تا عملکرد استخوان و عضلات اطراف آن سریع تر به حالت اولیه برگردد و زودتر بهبود یابد.

 فیزیوتراپی شیوه ای از درمان بیماری ها و اختلالات عصبی-ماهیچه ای- اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریانات الکتریکی، مانور های دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روش ها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده می شود.

فیزیوتراپی حیطه ای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماری ها، درمان، توانبخشی و بالا بردن سطح سلامت می باشد.

این کلینیک شامل 5 کابین مجزا که با استفاده از دستگاه های به روز و مورد تایید وزارت بهداشت و درمان و مجهز به لیزر کم توان جهت درمان دردهای مزمن و ضایعات ورزشی و طب سالمندان در حال خدمات رسانی به مراجعین محترم می باشد.

همچنین در کلینیک ارتوپدی ساج تزریق داخل مفصل نیز انجام می شود

آدرس کلینیک ساج :

سعادت آباد، شمال چهار راه سرو، بلوار پاکنژاد، تقاطع یادگار امام، پلاک ۱

تلفن های کلینیک ساج :

۰۲۱-۲۲۱۱۸۴۷۵ , ۰۲۱-۲۲۱۱۲۳۰۰ , ۰۲۱-۲۲۱۱۵۹۹۰

سونوگرافی و رادیولوژی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۷۸ همه روزه از ساعت ۹ الی ۲۰:۳۰

فیزیوتراپی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۶۸ همه روزه از ساعت ۲۰-۸ و پنج شنبه ها تا ۱۸

آزمایشگاه: ۰۲۱۲۲۱۱۴۹۹۳ همه روزه حتی جمعه ها

داروخانه: ۰۲۱۲۲۱۱۳۳۱۶

دندانپزشکی: ۰۲۱۲۲۱۱۷۳۲۵

عینک سازی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۵۲

شبکه های اجتماعی :

تماس با اپراتور تلگرام : sajclinic_com@

کانال اطلاع رسانی تلگرام : sajclinic@

صفحه اطلاع رسانی اینستاگرام : sajclinic@