خشکی لب در کودکان پدیده ای طبیعی در زمستان است که در مکان هایی با رطوبت کم بیشتر اتفاق می افتد. اگر کودکان به مدت طولانی سینه مادر را بمکند، ممکن است به خشکی لب دچار شوند. بسیاری از بزرگسالانی که دچار خشکی و ترک لب هستند، از مرطوب کننده لب و بالم لب برای کاهش خشکی لب در کودکان استفاده می کنند. اما آیا برای کودکان هم میتوان از مرطوب کننده لب استفاده کرد؟ والدین چگونه باید با ترک لب در کودکان برخورد کنند؟ در این مقاله از بخش سلامت کودک دکتر سلام درباره ترک لب در کودکان، دلایل آن، درمان آن و پیشگیری از آن صحبت خواهیم کرد.

چه عواملی باعث خشکی لب در کودکان می شوند؟

دلایل اصلی خشکی و ترک لب در کودکان شامل موارد زیر هستند:

۱- آب و هوای خشک:

آب و هوای خشک دلیل اصلی خشکی لب در کودکان است. لب ها در طول زمستان یا هر موقع دیگری که رطوبت پایین است، خشک و ترکیده می شوند. اگر در جایی با رطوبت کم زندگی می کنید، احتمال این که کودک شما در هر موقع از سال دچار ترک لب شود بسیار بالاست. هوای خشک باعث جذب رطوبت لب و در نتیجه خشکی لب می گردد.

۲- به طور طولانی در معرض باد و نور خورشید قرار گرفتن

این عامل هم، می تواند باعث از دست دادن رطوبت لب و در نتیجه خشکی لب گردد. این اتفاق در مواقعی که کودکان به مدت طولانی در ساحل هستند هم ممکن است بیفتد.

۳- مکیدن دائم لب

مکیدن دائم لب هم می تواند باعث از دست دادن رطوبت لب شود. خشک شدن بزاق دهان نیز باعث خشکی لب در کودکان می گردد.

خشکی لب در کودکان

۴- کم شدن آب بدن

خشکی و ترک لب از نشانه های کم شدن آب بدن در کودکان هستند. دیگر نشانه های کم شدن آب بدن بی حالی و خستگی و احساس ضعف است، که قبل از خشکی لب ظهور می کنند.

۵- بیماری کاوازاکی

بیماری کاوازاکی (بیماری کودکان همراه با ورم غدد لنفاوی گردن و جوش  زدن)، نوعی دیگر از بیماری التهاب پوشش داخلی رگ های خونی است. این بیماری در بین اطفال و نوزادان دیده می شود. یکی از نشانگان این بیماری قرمز شدن، ترک خوردن و خشکی لب است. این بیماری نادر است و دلیل اتفاق افتادن آن هم ناشناخته است.

اگر کودک شما نشانه های دیگری هم دارد، بهتر است او را نزد یک پزشک ببرید. خشکی لب را می توان در خانه و با راه حل های آسان، درمان کرد.

خشکی لب در کودکان

درمان های خانگی برای خشکی لب در کودکان چه هستند؟

اگر کودک شما از همه نظر سالم است، موارد زیر آسان ترین و بهترین روش برای درمان خشکی لب در کودکان می باشد:

۱- شیر سینه مادر:

شیر مادر سرشار از آب و چربی است، که به هیدراته کردن لب های خشک کودکان کمک می کند. مقدار کمی از شیر مادر را بر لب های کودک بمالید. انگشت تمیز خود را در شیر زده و با انگشت خود، لایه نازکی از شیر را بر روی لب کودک بزنید، این کار را ۲_۳ بار در هر ساعت انجام دهید.

۲- شیر خشک:

مقداری شیر خشک غلیظ درست کنید و برای درمان خشکی لب کودکان از آن استفاده کنید. چربی شیر خشک و آب موجود در آن باعث بهبود خشکی لب می گردند. با انگشتی تمیز، شیر خشک را روی لب کودک بمالید، این کار را چندین بار در یک ساعت انجام دهید، تعداد دفعات بستگی به شدت خشکی و ترک لب دارد.

شیر مادر و شیر خشک بهترین درمان برای خشکی لب هستند، زیرا حتی اگر کودکان آن ها را بخورند هم هیچ گونه ضرری برای آن ها ندارد. درمان عارضه کم شدن آب بدن با درمان بیماری کاوازاکی متفاوت است. برای درمان بیماری کاوازاکی از داروهای مختلف بسیاری استفاده می شود.

خشکی لب در کودکان

چه موادی را نباید برای درمان این عارضه پوستی استعمال کرد؟

از مصرف موادی همچون روغن بچه، لوسیون و حتی مواد طبیعی نظیر روغن نارگیل، خودداری کنید زیرا اگر کودک این مواد را ببلعد ممکن است برای وی مشکل ساز شوند. همچنین از استفاده از لانولین که توسط مادران شیرده برای برطرف کردن زخم نوک سینه استفاده می شود، خودداری کنید.

اگر کودکان اشتباها لانولین را قورت دهند، ممکن است مسموم شوند و نباید این ماده را بر لب های کودکان استعمال کرد.

چگونه از خشکی لب در کودکان پیشگیری کنیم؟

اگر یک برنامه شیردهی منظم دارید، لب های کودک شما با استفاده از شیر خشک یا شیر مادر، هیدراته می ماند. راهکار دیگر برای پیشگیری از خشکی لب در کودکان، کنترل رطوبت اتاقی است که کودک در آن نگهداری می شود. استفاده از دستگاه رطوبت ساز می تواند به شما در این موضوع کمک کند.

خشکی لب در کودکان

از یک دستگاه رطوبت ساز در اتاق کودکتان استفاده کنید. در فصل های خشک، هنگامی که بخار آب پایین است، استفاده از دستگاه رطوبت ساز می تواند مفید باشد. پزشکان متخصص اطفال استفاده از بخور خنک را توصیه می کنند و اظهار می کنند که تا حد امکان از دستگاه های رطوبت سازی که بخار گرم دارند، استفاده نکنید، زیرا بخار گرم باعث ایجاد سوختگی در بدن می شود. رطوبتی مناسب است که لب ها را مرطوب و هیدراته و نرم نگه دارد.

خشکی لب در کودکان در صورتی مشکلی جدی محسوب می شود، که ناشی از بیماری های شدید باشد. پیشگیری از این عارضه آسان تر از درمان آن است، زیرا برای پیشگیری تنها به شیر مادر یا شیر خشک احتیاج است که در خانه یافت می شوند. هنگامی که کودک شما بزرگ تر شود، می توانید از محصولات مراقبت لب که برای سن آن ها مناسب است استفاده کنید.

آیا کودک شما هم به این عارضه پوستی دچار شده است؟ برای درمان این مشکل از چه روش هایی استفاده کرده اید؟ پیشنهادات و تجربیات خود را حتما با کاربران ما به اشتراک بگذارید.