بیماری گال یکی از رایج ترین مشکلات پوستی است که به دلیل عفونت های انگلی رخ می ­دهد. رایج ترین علامت این بیماری خارش در ناحیه پوست بدن است که اگر درمان نشود می ­تواند بسیار شدید شود. نسخه هایی از کرم های موضعی و داروهای خوردنی برای درمان بیماری گال مفید هستند. راهکارهای خانگی هم می توانند برای کاهش علامت های این بیماری مفید باشند، اما قادر به درمان عفونت انگلی نیستند. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی بیماری گال می پردازیم و راه های پیشگیری و درمان آن را مورد بررسی قرار می دهیم.

بیماری گال چیست؟

بیماری گال یک مشکل رایج وابسته به پوست است که اخیرا بر حدود بیش از 300 میلیون از جمعیت مردم جهان را تحت تاثیر قرار داده است. عامل این بیماری یک کرم انگلی بسیار ریز به نام Sarcoptes scabiei var hominis است، که به آن کرم خارش نیز می ­گویند. این کرم در زیر لایه اپیدرم پوست (خارجی ترین لایه پوست) پنهان شده و تخم گذاری می ­کند، که این کار به طور معمول باعث بروز خارش شدید می ­شود.

بیماری گال

دکتر گری گلدنبرگ متخصص پوست در نیویورک می گوید: “عفونت های انگلی بیماری گال از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. این بیماری به شدت مسری بوده و می تواند در مکان هایی همچون مدارس، خوابگاه ها و اداره ها به صورت بیماری اپیدمی شیوع پیدا کند. یک تا ده عدد از کرم ریز انگلی می ­توانند عامل بیماری گال باشند.”

این نکته مهم را باید به خاطر داشته باشیم و آن اینکه عفونت گال ممکن است ابتدا به صورت بیماری پوستی خود را نشان دهد، اما این بیماری می ­تواند به صورت بالقوه تاثیراتی بیشتر از ظاهر پوست ایجاد کند. افراد مبتلا به بیماری گال مستعد ابتلا به عفونت های باکتریایی نیز می شوند و این بیماری می ­تواند ابتلای این افراد به بیماری های گوناگون دیگری از قبیل بیماری های قلب و کلیه را سرعت ببخشد.

نشانه های بیماری گال چیست؟

با توجه به اینکه کرم های ریز عامل بیماری گال با چشم غیر قابل مسلح دیده نمی شوند ( هرچند گاهی اوقات کرم های انگلی بزرگ به صورت نقطه های سفید قابل تشخیص هستند )، بهترین راه برای تشخیص آن ها در خانه از روی علائم این بیماری می باشد.

اگر برای اولین بار است که به بیماری گال مبتلا شده اید، علائم این بیماری بعد از دو تا شش هفته در بدن شما ظاهر خواهد شد. اگر سابقه ابتلا به این بیماری را در گذشته دارید، سیستم ایمنی بدن شما علائم آن را زودتر نشان می ­دهد و ممکن است که شما بعد از دو هفته متوجه علائم این بیماری شوید.

علائم بیماری گال ممکن است از یک فرد به فرد دیگر متفاوت باشند، اما معمولا این علائم شامل موارد زیر است:

جوش:

احتمال ایجاد آبله ها یا جوش های ریزی بر روی پوست. اثرات خاکستری رنگی با طول 1.5 سانتی متر ممکن است که بر روی پوست مشاهده شوند، این اثرات به دلیل حرکت کرم خارش بر روی پوست ایجاد می شود.

خارش شدید:

رایج ترین علامت بیماری گال، خارش شدید است، که به طور معمول در هنگام شب بسیار بیشتر می ­شود. شدت این خارش ها می تواند آنقدر شدید شود، که خواب را مختل می ­کند. خارش پوست ممکن است تا چند هفته بعد از درمان نیز ادامه پیدا کند.

بیماری گال

گال چرکی:

اگر سیستم ایمنی بدن شما به خطر افتاده باشد، بیماری گال می ­تواند به بیماری گال Norwegian یا گال چرکی تغییر شکل پیدا کند. هزاران عدد کرم ریز عامل بیماری گال به پوست هجوم آورده و سبب بروز بثورات ضخیم بر روی پوست شده و بر روی دیگر قسمت های بدن نیز تاثیر می ­گذارد.

تشخیص بیماری کال به سختی صورت می ­گیرد، چرا که علائم این بیماری بسیار شبیه بیماریهای دیگر از قبیل سفلیس، اگزمای پوستی و پیچک سمی است. در حقیقت تحقیقات نشان می ­دهند که تشخیص درست این بیماری با استفاده از آزمایشات مرسوم کمتر از 50% است.

به این ترتیب، اگر شما مشکوک به داشتن بیماری گال هستید، باید هرچه زودتر به یک دکتر یا متخصص پوست مراجعه کنید و اگر یکی از اعضا خانواده یا همسرتان مبتلا به این بیماری هستند، توصیه ما به شما این است که حتی در صورت نداشتن علائم این بیماری به پزشک مراجعه کنید.

خطر ابتلا به عفونت در چه افرادی وجود دارد؟

با این که هرکسی می ­تواند به بیماری گال مبتلا شود، اما عده ای از افراد هستند که بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. جغرافیا نقش مهمی در ابتلا به این بیماری ایفا می ­کند.

بیماری گال مخصوصا در کشورهایی که آب و هوای گرمسیری دارند و در مناطق دارای جمعیت انبوه که گسترش این بیماری در آنجا به راحتی صورت می ­گیرد، شایع تر است. آمار بالای این بیماری در کشورهای فقیر نیز شایع است.

بیماری گال بسیار مسری است. این بیماری به راحتی از طریق تماس پوست به پوست و استفاده از وسایل شخص مشترک گسترش می ­یابد. کودکان، افراد خانواده ( به خصوص افرادی که در خانوداه های پرجمعیت زندگی می ­کنند )، افراد سالمندی که در خانه سالمندان زندگی می ­کنند و افراد ساکن اقامتگاه ها بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.

افراد دیگری که ریسک بالایی در ابتلا به بیماری گال دارند شامل:

  • هر شخصی که با فرد مبتلا به بیماری گال تماس نزدیک دارند.
  • افرادی که بیش از یک شریک جنسی دارند.
  • افراد در تمام سنین که در مراکز مراقبت بلند مدت زندگی می ­کنند، مانند خوابگاه ها و یا سربازخانه های نظامی
  • افرادی با داشتن شرایط خاص سلامتی که سیستم ایمنی آن ها به خطر افتاده است.

بیماری گال

بهترین درمان بیماری گال چیست؟

اگر فکر می ­کنید که به بیماری گال مبتلا شده اید، شما نیاز دارید که به پزشک حرفه ای مراجعه کنید. پزشک یا متخصص پوست می ­تواند شرایط پوست شما را شناسایی کرده و برنامه درمانی موثری را برای رفع عفونت انگلی برای شما تهیه کند.

درمان این بیماری معمولا با مصرف پمادهای موضعی یا داروهای خوراکی صورت می ­گیرد، که این داروها به صورت ترکیبی از داروهای ارائه شده توسط نسخه پزشک و داروهای بدون نسخه پزشک مانند آنتی هیستامین ها و همچنین پمادهای استروئیدی برای کاهش خارش، درد و دیگر علائم مورد استفاده قرار می ­گیرند.

به گفته دکتر آمش آدالجی دارای برد تخصصی پزشکی در زمینه بیماری های عفونی ” پزشکان عموما از طریق علائم، مشاهده ظاهر پوست و گاهی اوقات با مشاهدات میکروسکوپی بر روی خراشه های پوستی که می ­تواند کرم های ریز انگلی را نشان دهد، بیماری گال را تشخیص می ­دهند. “

درمان این بیماری معمولا با استفاده از پماد یا لوسیون اسکاباسید مانند پرمیترین ( permethrin ) بر روی پوست و یا داروهای ضد انگل خوراکی مانند ایورمکتین ( ivermectin ) صورت می ­گیرد.

پرمیترین ( permethrin )

برای درمان موثرتر این بیماری از پماد موضعی پرمیترین استفاده می ­شود. روش استفاده از این دارو به این شکل است که این پماد را باید بر روی تمام سطح بدن از گردن تا پایین و در زیر ناخن ها بمالید و سپس تا حدود هشت ساعت بر روی بدن باقی بماند و بعد از آن بدن را بشویید. این پماد را می ­توان شب ها قبل از خواب استفاده کرد و صبح روز بعد آن را شست.

تنها یک بار استفاده از این پماد برای درمان بیماری گال غیر چرکی موثر خواهد بود. اما اگر بعد از دو هفته از شروع استفاده از این پماد باز هم کرم های ریز انگلی بر روی پوست حضور داشته باشند، باید باز هم استفاده از این پماد را تکرار کرد.

در مورد گال چرکی، پماد پرمیترین معمولا به صورت روزانه تا یک هفته و سپس دوبار در هفته تا درمان کامل این بیماری مورد استفاده قرار می ­گیرد.

ایورمکتین ( ivermectin )

در برخی موارد ممکن است داروی ایورمکتین ( که یک قرص بدون تایید سازمان دارو و غذا است که به نظر می ­رسد برای درمان بیماری گال موثر است ) تجویز شود. این دارو معمولا به افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا بیماری گال در آن ها شدت بیشتری دارد مانند گال چرکی و همچنین برای افرادی که استفاده از پماد پرمیترین بر روی آن ها به خوبی نتیجه نداده است، تجویز می ­شود.

قرص ایورمکتین مستقیما بر روی کرم های ریز عامل این بیماری تاثیر گذاشته و سبب فلج شدن و سپس مردن آن ها می ­شود. اگر از قرص وارفارین ( Coumadin ) همزمان با قرص ایورمکتین استفاده می ­کنید، مراقب باشید چرا که استفاده همزمان این دو دارو می ­تواند سبب افزایش احتمال خونریزی در بدن شود.

استفاده همزمان یک دوز از قرص ایورمکتین با غذا می ­تواند برای درمان بیشتر موارد بیماری گال کافی باشد. در مورد بیماری گال چرکی، درمان به صورت دوره هایی بیش از چند روز با دوز خاصی از این دارو امکان پذیر است.

اگر باردار هستید و یا در دوران شیردهی به سر می ­برید، حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. چرا که استفاده از این قرص در این دوران نمی ­تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.

استفاده از داروی ایورمکتین در درمان بیماری گال معمولا باعث ایجاد اثرات نامطلوبی از قبیل: خارش، سوزش، ورم غدد لنفاوی و تب می ­شود. به طور نادر نیز استفاده از این دارو باعث ایجاد اثرات نامطلوب جدی شامل کاهش فشار خون، تبش قلب، تشدید آسم، واکنش های آلرژتیک، بروز اختلال در دید و هپاتیت خواهد شد.

بیماری گال

چگونه بعد از درمان بیماری گال دوباره به آن مبتلا نشویم

برای جلوگیری از ابتلا به بیماری گال رعایت بهداشت فردی بسیار مهم است. در طی روزها و هفته هایی که در طول درمان این بیماری به سر می برید، خیلی مهم است که خانه خود را به بهترین شکل ممکن تمیز کنید تا تمام کرم های ریز عامل این بیماری از خانه و محل زندگی شما پاک شوند، تا احتمال ابتلای دوباره شما به این بیماری کمتر شود.

ما برای این منظور راهکارهای زیر را به شما پیشنهاد می ­دهیم:

  • تمام فرش ها، کف شو و مبل های داخل منزل خود را به خوبی با جاروبرقی تمیز کرده و سپس کیسه جاروبرقی را به خارج از خانه منتقل کنید.
  • تمام وسایل اتاق های داخل ساختمان را با تمیز کننده های منزل به خوبی پاک کنید.
  • تمامی لباس ها و پارچه های خود را با استفاده از مایع لباسشویی و آب گرم بشویید.
  • هر وسیله ای که قابلیت شستن با آب را ندارد، به مدت یک هفته داخل کیسه پلاستیکی در بسته قرار دهید تا مطمئن شوید که تمامی کرم های ریز عامل بیماری گال کشته شده اند.
  • از هر گونه ارتباط نزدیک با فردی که به این بیماری دچار شده اجتناب کنید.

درمان های طبیعی این بیماری تا چه اندازه مفید و موثر هستند؟

فضای اینترنت پر است از راه حل های شخصی برای درمان بیماری گال. موادی مانند روغن درخت چای، آلوورا، روغن گل میخک، روغن درخت neem و فلفل قرمز تنها بخشی از راهکارهای طبیعی هستند، که ادعا می ­کنند برای درمان بیماری گال و جلوگیری از ابتلای دوباره به این بیماری مفید هستند. با این حال، هیچ شواهد علمی برای حمایت از این ادعا وجود ندارند.

بر اساس توضیحات دکتر سوزان بسر، پزشک خانواده بالتیمور، درمان های خانگی عموما مطمئن هستند و در مورد کاهش علائم می ­توانند کمک کنده باشند، اما با استفاده از آن ها نمی ­توانید از شر کرم های ریز ناقل بیماری گال خلاص شوید.

دکتر بسر می گوید ” راهکارهای خانگی می ­توانند سبب کاهش علائم این بیماری مانند خارش آن شوند، ولی قادر به درمان عفونت نیستند. برای درمان بیماری گال شما نیاز به استفاده از داروی پرمیترین دارید”.

 توصیه های حرفه ای در مورد بیماری گال

بیماری گال نوعی بیماری پوستی بسیار رایج است که می ­تواند زندگی روزانه شما را مختل کرده و حتی به طور بالقوه ای باعث بروز بیماری های بسیار جدی در بدن شود. خبر خوب اینکه درمان این بیماری با استفاده از پرمیترین بسیار سریع، ایمن و موثر است.

به خاطر داشته باشید با اینکه استفاده از داروی ایورمکتین می ­تواند برای درمان این بیماری موثر باشد، اما این داروی مورد تایید سازمان غذا و دارو برای درمان بیماری گال نمی ­باشد و می ­تواند سبب بروز اثرات نامطلوب جدی در بدن شما شود. برای یافتن راه مفید برای درمان این بیماری با توجه به شرایط بدنی خود و بازشگست سلامت پوستتان با پزشک خود مشورت کنید.