آزلاییک اسید یک ماده ارگانیک است که برای درمان آکنه روزاسه، آکنه و هیپرپیگمانتاسیون (افزایش ملانین) مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده معمولا به صورت تجویزی در دسترس است اما محصولاتی با غلظت کمتر را می توان بدون نسخه نیز دریافت کرد. اکثر مردم نتایج استفاده از این محصول را پنج هفته بعد با عوارض جانبی کمتر یا حتی بدون عوارض مشاهده می کنند. در این مقاله از بخش زیبایی، پوست و موی دکتر سلام به بررسی آزلاییک اسید برای درمان جوش و آکنه روزاسه می پردازیم. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اینکه آزلاییک اسید چیست، چگونه عمل می کند و چرا آزلاییک اسید محصولی شایسته برای مراقبت های روزانه از پوست است، مطلب زیر را دنبال کنید.

آزلاییک اسید برای درمان جوش و آکنه روزاسه

آزلاییک اسید علی رغم فواید اثبات شده آن به رسمیت شناخته نمی شود. در واقع، برخلاف برخی محصولات مراقبت کننده از پوست به سختی شناخته می شود و خارج از حوزه امراض پوستی است.

آزلاییک اسید

آزلاییک اسید چیست؟

آزلاییک اسید ترکیبی سفید و پودری است که در انواع مختلف دانه ها یافت می شود. از آن برای درمان طیف گسترده ای از بیماری های پوستی در ساخت کرم، ژل و فوم استفاده می شود.

دکتر رابرت یانگ، جراح پلاستیک مستقر در سن آنتونیو توضیح داد که آزلاییک اسید ماده ای ارگانیک است که می توان در گندم، گندم سیاه و جو یافت.

در گذشته، دارو های آزلاییک اسید فقط با نسخه و با نام تجاری Finacea و Azelex در دسترس بود که میزان غلظت آزلاییک اسید آن 15-20% بود.

در حال حاضر انواع بدون نسخه آن به راحتی یافت می شوند و محبوبیت خود را به دست آورده اند، هر چند میزان غلظت آزلاییک اسید آن ها کمتر است. (بین 4 تا 10%)

برای چه مورد استفاده قرار می گیرد؟

دکتر یانگ گفت:« از آنجا که این ماده به کاهش التهابات پوستی کمک می کند، از آن در درمان آکنه روزاسه استفاده می شود. همچنین باکتری های آکنه را می کشد و با تنظیم ملانوسیت هایی که باعث ایجاد لکه های قهوه ای می شود، وضعیت پوست را بهبود می بخشد.

آکنه

در برخی از مطالعات انجام شده، از جمله تحقیقات مربوط بیمارستان عمومی لیدز، شهر یورک شر انگلستان مشخص شده است که آزلاییک اسید دارویی موثر برای درمان آکنه است.

آزلاییک اسید یک عامل ضدباکتری قوی است که به جلوگیری از رشد و پخش جنسی از شیزومیست های آکنه (باکتری های آکنه) و استافیلوکوک های پوستی (باکتری عفونت های استافیلوکوکی) در فولیکول جلوگیری می کند.

همچنین آزلاییک اسید یک عامل مربوط به تجزیه بافت های شاخی است، یعنی می تواند خطر ابتلا به جوش های سرسیاه که خود باعث بروز آکنه های التهابی می شوند را کاهش دهد.

آکنه روزاسه

آزلاییک اسید توسط وزارت غذا و دارو (FDA) به عنوان درمان اولیه آکنه روزاسه ثبت گردید. با بررسی تحقیقات انجام شده توسط بیمارستان مرکزی در لاس وگاس اثبات شد که این ماده برای درمان این وضعیت ایمن و موثر بوده و اشاره کرد که ژل آن از کرم موثرتر است.

محققان معتقدند که این امر احتمالا به دلیل خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن است، در حالی که نحوه درمان آکنه روزاسه توسط آزلاییک اسید کاملا مشخص نیست. آزلاییک اسید به عنوان از بین برنده جوانب ممکن در یک مریضی به شمار می رود، که برای کاهش قرمزی و ورم که باعث ایجاد وضعیتی مانند آکنه روزاسه می شود، موثر است.

مهمتر از همه اینکه، آزلاییک اسید در مقایسه با دیگر عوامل ضدباکتری برای پوست لطیف است و هنگامی که پوست تحریک شده یا حساس را درمان می کنید، مهم است.

آزلاییک اسید

پیگامانتاسیون (بدرنگی پوست)

پیگامانتاسیون یک بیماری شایع پوستی است که توسط لکه های تیره بر روی پوست قابل شناسایی است. آزلاییک اسید به دلیل توانایی در کنترل تیروزین، (آنزیم حاوی مس که نقش کلیدی در تولید ملانین دارد)، می تواند سرعت این بیماری را کاهش دهد.

منقطع کردن این آنزیم می تواند باعث روشن تر شدن پوست و تقویت آن شود. برخی از مطالعات بالینی نشان می دهد که آزلاییک اسید برای درمان پیگامانتاسیون نسبت به هیدروکینون 4% موثر تر است و این خبر خوبی برای بیمارانی است که پوستشان با هیدروکینون سازگار نیست.

هیپرپیگمانتاسیون (افزایش ملانین)

هیپرپیگمانتاسیون (افزایش ملانین) یک بیماری شایع است که در آن بخشی از پوست رنگ تیره تری نسبت به اطرافش می گیرد. این بیماری ناشی از تولید بیش از حد ملانین، رنگدانه ای که به پوست رنگ می دهد، است.

هیپرپیگمانتاسیون معمولا به علت ضایعه التهابی مانند آکنه پوستولی یا راش التهابی رخ می دهد. آزلاییک اسید برای درمان هیپرپیگمانتاسیون (PIH) یا لکه های تیره ناشی از ضایعه آکنه موثر است که زمان لازم برای روشن شدن پوست را به حداقل می رساند و در نتیجه باعث بهبود ظاهر آن می شود.

آزلاییک اسید

چگونه از آلزاییک اسید استفاده کنیم؟

همانطور که گفته شد، آلزاییک اسید به شکل ژل، فوم و کرم است. متخصص پوست شما ممکن است با توجه به میزان مورد نیاز، استفاده روزانه دو بار از آن معمولا  یک بار روز و یک بار شب را توصیه کند. همچنین ممکن است در رابطه با دیگر بیماری ها تجویز شود.

استفاده از کرم آلزاییک اسید امری اساسی است و معمولا شامل روش زیر است:

  1. قبل از استفاده آلزاییک اسید، صورت خود را با شستشو آن با آب و صابونی ملایم یا ماده تمیز کننده دیگر آماده کنید.
  2. پوست خود را خشک کنید.
  3. یک لایه نازک از آلزاییک اسید را به پوست بمالید و آن را به آرامی ماساژ دهید.
  4. لایه ای مرطوب بر روی آلزاییک اسید قرار دهید و اگر می خواهید، آرایش کنید.
  5. پس از انجام این کار ها دستانتان را بشویید.

از تماس آلزاییک اسید با چشم، بینی و دهان خود خودداری کنید. به یاد داشته باشید که بهترین نتیجه از استحکام و یکپارچگی حاصل می شود، بنابراین سعی کنید هر روز در ساعتی مشخص از محصول استفاده کنید.

همیشه طبق دستورات پزشک از آلزاییک اسید استفاده کنید و در صورت سوزش پوست یا هر گونه عوارض جانبی با پزشک خود در تماس باشید.

آزلاییک اسید

چه زمانی نتایج قابل مشاهده است؟

صبر و تحمل نکته ای کلیدی در هنگام استفاده از این محصول برای مراقبت های پوستی است، زیرا سازگاری پوست با درمان چند وقتی طول می کشد.

نتایج در هنگام استفاده از آلزاییک اسید کمی سریع تر است. اکثر مردم در عرض چند هفته متوجه اختلافات می شوند و در هنگام استفاده مداوم نتایج تا حدود شش ماه ادامه خواهد داشت.

همانطور که در مطالعات منتشر شده مجله دارو های مربوط به پوست نوشته شده است، در تحقیقی 12 ماهه از 1200 فرد مبتلا به آکنه که از هر 10 نفر 8 نفر از آنها (81.9%) از ژل آلزاییک اسید 15% استفاده می کردند، زمان بهبود بین 35 روز تخمین زده شده است. در پایان تحقیقات، 74% از بیماران از نتایج کاملا راضی بودند و تعداد بیشتری از بیماران از اسید آلزاییک نسبت به سایر روش های درمانی رضایت داشتند.

آزلاییک اسید

عوارض جانبی آزلاییک اسید

آزلاییک اسید فقط برای فوایدش اهمیت ندارد، بلکه عوارض جانبی کم خطری را نیز به دنبال دارد.

بر اساس مطالعات منتشر شده در کوتیس، آزلاییک اسید نه به رشد جنین تاثیری نمی گذارد و نه حساسیت نسبت به نور را افزایش داده و مقاومت در برابر باکتری های آکنه را کاهش می دهد. در واقع، آزلاییک اسید در انواع مختلف پوست به خوبی عمل می کند و بسیاری از افراد بدون ایجاد اثرات منفی قادر به دستیابی نتایج مثبت هستند.

با این حال، هیچ درمان موضعی 100% ایمن نیست. دکتر یانگ توضیح داد که محصولات حاوی آزلاییک اسید می تواند باعث بروز حساسیت پوستی در تعداد کمی از بیماران شود.

دکتر یانگ گفت:« آزلاییک اسید می تواند باعث خشک شدن یا کنده شدن پوست شود. همچنین می تواند باعث خارش یا حساسیت آن شود، مخصوصا اگر در معرض نور خورشید باشد. همچنین ممکن است قرمزی پوست یا تورم را مشاهده کنید. اگر همچین علائمی رخ داد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.»

شما باید با توجه به هر نوع محصول مربوط به مراقبت پوست، آزمایشی از آن را بر روی پوست خود انجام دهید تا ببینید قبل از انجام آن بر روی صورتتان، پوست شما چه عکس العملی خواهد داشت.

جمع بندی

بسیاری از افراد هنوز با مزایای آزلاییک نا آشنا هستند اما ممکن است این وضعیت تا سال های آینده تغییر کند زیرا این ماده طبیعی به لیست افزایش یافته محصولات پزشکی بدون نسخه اضافه شده است.

ایمن، موثر و مناسب برای تمام پوست ها، آلزاییک اسید گزینه خوبی برای کسی است که می خواهد به چهره زیباتری دست پیدا کند.