علت زیاد شدن ترشح بزاق دهان در دوران بارداری چیست؟ آیا شما باردارید و ترشح بزاق دهان شما بیش از حد معمول است؟ افزایش ترشح بزاق دهان در طول دوران بارداری به خصوص در سه ماه اول بارداری، رایج است. این ترشح معمولا با استفراغ و حالت تهوع همراه است. در این مقاله از بخش زنان و زایمان دکتر سلام، به شما خواهیم گفت که زیاد شدن ترشح بزاق دهان در دوران بارداری به چه علت است، آیا نرمال است، چرا این اتفاق می افتد و این که چگونه بدون استفاده از دارو این عارضه را درمان کنیم.

افزایش ترشح بزاق دهان در دوران بارداری: آیا رایج است؟

بله افزایش ترشح بزاق در اولین مراحل بارداری بسیار رایج است، البته پس از گذشت مدتی از بارداری مقدار آن کاهش میابد. اما اگر حالت تهوع دارید، این اتفاق تا سه ماه دوم بارداری هم می تواند ادامه داشته باشد. برای برخی این اتفاق تا زمان زایمان هم ادامه خواهد یافت. یک انسان عادی روزانه حدود ۶۰ اونس بزاق تولید می کند. پس از بارداری این مقدار افزایش میابد. اگر بیش از حد معمول بزاق دهان ترشح می کنید و به علت حالت تهوع و استفراغ برای بلعیدن بزاق دچار مشکل هستید، متوجه تغییراتی خواهید شد. اما این پدیده طبیعی است.

بزاق دهان در طول بارداری

چه هنگامی ترشح بیش از حد بزاق دهان در دوران بارداری آغاز می شود؟

ترشح بزاق در دوره سه ماهه اول بارداری و معمولا در هفته دوم یا سوم شروع می شود. برای بسیاری از زنان، با شروع دوره سه ماهه دوم بارداری این ترشح کاهش میابد. اما برای برخی دیگر از افراد این عارضه در طول بارداری ادامه میابد و تنها پس از زایمان برطرف می شود. ریشه و علت اصلی ترشح اضافی بزاق دهان در دوران بارداری ناشناخته است، البته می توان گفت که علت اصلی آن به خاطر تغییرات هورمونی است. در هر صورت لازم نیست که درباره این عارضه نگران باشید.

دلایل ترشح اضافی بزاق در بارداری

برخی از دلایلی که می توانند سبب ترشح بزاق زیادی از دهان شوند شامل موارد زیر هستند:

حالت تهوع:

حالت تهوع یکی از علائم رایجی است که در هفته های اول بارداری افراد آن را تجربه می کنند. حالت تهوع بلعیدن را برای فرد سخت می کند و سبب ترشح اضافی بزاق دهان می شود. به حالت تهوع صبحگاهی که شدید است و بیش از حد معمول طول می کشد استفراغ شدید حاملگی گویند.

دارو:

یکی از عوارض جانبی برخی از داروهای خاص تولید اضافی بزاق دهان است. داروهای ضد تشنج و داروهای مسکن در عملکرد غدد ترشح بزاق مداخله می کنند و سبب تحریک عصب های پاراسمپاتی می شوند و سبب تولید بیشتر بزاق دهان در دوران بارداری می شوند.

بزاق دهان در طول بارداری

سوزش معده:

رفلکس اسید معده یا سوزش معده عارضه ای است که هنگامی که دریچه بین معده و مری باز می شود و اسید معده وارد مری می شود. هنگامی که این اتفاق در طول بارداری بیفتد، زنان دچار سوزش گلو و احساس سوزش در قفسه سینه می شوند. اسید معده سبب تحریک غدد ترشح بزاق دهان و تولید بزاق اضافی دهان می شود. اگر آلرژی خاصی دارید ممکن است که دچار سیلان بزاق شوید.

تغییرات هورمونی:

ترشح اضافی بزاق بیشتر در طول ماه های اول بارداری و سه ماهه سوم بارداری اتفاق می افتد. پزشکان اظهار کرده اند که این پدیده به علت تغییرات هورمونی است اما هیچ شواهد علمی دقیقی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.

عفونت در دهان و دندان:

سلامت کامل دهان در دوران بارداری ضروری است. اما زنان باردار سالم هم می توانند دچار مشکلات کرم خوردگی دندان شوند که این عامل ریسک ابتلا به عفونت در دهان را افزایش می دهد. این عارضه می تواند سبب سیلان بزاق نیز شود.

مواد شیمیایی و مواد تحریک کننده:

قرار گرفتن در معرض سم ها و مواد شیمیایی می تواند سبب سیلان بزاق در بارداری گردد. به علاوه داروهای خاصی که برای عفونت در دهان استفاده می شوند یا آسیب پذیری نسبت به آفت کش های خاص می تواند سبب افزایش ترشح بزاق شود. این هنگامی اتفاق می افتد که در ماده یا دارویی که در معرض آن هستید، جیوه وجود دارد.

اضطراب مادر:

بارداری زمانی است که زنان دچار دردهای فیزیکی و اضطراب ذهنی می شوند. هنگامی که زنان باردار مضطرب هستند توانایی بلعیدن در آن ها پایین می آید و این سبب احساس افزایش در بزاق دهان می گردد.

صرف نظر از آن چه سبب افزایش ترشح بزاق در بارداری می شود، نباید نگران آن بود زیرا این عارضه رایج است و سرانجام از بین خواهد رفت. گاهی حتی ترشح اضافی بزاق برای فرد خوب است.

بزاق دهان در طول بارداری

آیا ترشح اضافی بزاق دهان در دوران بارداری هیچ مزیتی دارد؟

بله ترشح اضافی بزاق در طول بارداری به کنترل برخی از عارضه های رایج در طی بارداری کمک می کند.

کمک به گوارش:

سوء هاضمه مشکلی رایج در طول دوران بارداری است. بزاق اضافی با کمک به شکستن نشاسته به مالتوز و سپس به گلوکز به گوارش و هاضمه کمک می کند.

از بین بردن تاثیر اسید:

بزاق حاوی فسفر و کلسیم است و به عنوان خویشاوند خون در نظر گرفته می شود. بزاق اسید را خنثی می کند و رفلاکس معده به مری را کم می کند و سرانجام سوزش معده که یکی از علائم بارداری است را از بین میبرد.

چرب کردن دهان:

خشکی دهان یکی از علائم رایج در طول ماه های اولیه بارداری است. تولید مخاط و افزایش بزاق سبب چرب کردن دهان شده و مانع از چسبیدن مواد غذایی به لثه و دندان می شود.

بهداشت دهان و دندان:

حالت تهوع و استفراغ در طول بارداری ریسک ابتلا به عفونت های دهان را افزایش می دهند. اما بزاق اضافی سبب مرطوب کردن دهان می شود و میکروب ها را از دهان پاک می کند و تنفس دشوار را از بین میبرد و مانع از بیماری لثه و پوسیدگی دندان می گردد.

مقاومت طبیعی در مقابل باکتری:

عفونت های موجود در دهان و باکتری می تواند سبب ایجاد پلاک در دهان شود. غدد ترشح بزاق نیترات (موجود در خون) را جمع می کنند و به مقابله با باکتری کمک می کنند، در نتیجه به عنوان مقاومتی طبیعی در برابر خطراتی که لثه و دندان را تهدید می کنند محسوب می شود.

اگر چه ترشح بزاق اضافی خوب است اما اگر با حالت تهوع و استفراغ شدید صبحگاهی همراه باشد باعث احساس سوزش خواهد شد. اما راه های زیادی برای درمان آن وجود دارند.

بزاق دهان در طول بارداری

چگونه از ترشح بزاق در دوران بارداری باید رها شد؟

راه های زیادی برای رهایی از ترشح زیادی بزاق وجود دارند.

  • همیشه بطری آب در دسترس داشته باشید و همیشه دهان خود را مرطوب نگه دارید.
  • حداقل دو بار در روز مسواک بزنید، به علاوه در طول روز تا هر جایی که می توانید از شستشو دهنده دهان استفاده کنید تا از ترشح بزاق اضافی راحت شوید.
  • میزان مواد غذایی دارای نشاسته را در رژیم غذایی خود کاهش دهید و از مواد غذایی مناسب استفاده کنید. سعی کنید در طول روز از مواد غذایی با مقدار کم و فاصله معین استفاده کنید. می توانید از سبزیجات و میوه در وعده غذایی خود استفاده کنید.
  • از آدامس های بدون شکر یا آبنبات هایی که بزاق اضافی را می بلعند، استفاده کنید. اگر چه این کار ترشح بزاق را پایین نمی آورد اما بلعیدن بزاق اضافی را راحت تر می کند. مکیدن قطعات یخ نیز می تواند برای مدت کوتاهی سبب بیحسی دهان و توقف ترشح بزاق دهان شود.
  • جویدن بیسکوییت خشک، سبب خشک کردن بزاق اضافی در دهانتان می گردد.
  • اگر برای بلعیدن بزاق اضافی دهان مشکل دارید، آب دهان خود را در جایی تخلیه کنید.
  • درمان سیلان بزاق با استفاده از دارو مشکل برانگیز است زیرا علت اصلی آن مشخص نیست. داروهایی نظیر گیاه بلادن و فنوتیازین را می توان برای این مشکل استفاده کرد اما این دو عوارض جانبی خاصی همچون یبوست و خشکی دهان را به همراه دارند.

در قسمت زیر به سوالاتی در خصوص ترشح بزاق دهان در دوران بارداری پاسخ خواهیم داد.

آیا می توان ترشح اضافی بزاق در این دوران را متوقف کرد؟

خیر، افزایش ترشح بزاق دهان امری عادی و موقتی در بارداری است و نمی توان آن را متوقف کرد. نیازی به نگرانی درباره این موضوع نیست زیرا این موضوع روی کودک شما هیچ تاثیری ندارد. آرام باشید و از درمان های طبیعی برای رهایی از آن استفاده کنید و سعی کنید حواس خود را پرت کنید.

بزاق دهان در طول بارداری

چه هنگام تولید اضافی بزاق پایان می یابد؟

همچون سایر علائم بارداری، ترشح اضافی بزاق ناخوشایند و آزار دهنده است اما پس از دوره سه ماهه اول بارداری از بین خواهد رفت. اما در برخی از زنان این عارضه تا سه ماهه دوم و سوم نیز ادامه خواهد یافت و برای برخی تنها پس از زایمان این عارضه از بین خواهد رفت.

 آیا باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر این عارضه هیچ مشکلی به جز احساس ناخوشایندی جزئی، ایجاد نمی کند؛ لازم نیست که به پزشک مراجعه کنید. اما اگر شدت یافت و باعث استفراغ شدید شد با پزشک خود درباره کنترل این عارضه صحبت کنید.