فعال بودن یکی از بهترین چیزهایی است که می توانید برای مفاصل و سایر اندام های بدن خود انجام دهید. اما آسیب و جراحت ممکن است رخ دهد و معمولا زانوها را درگیر می کند. بعضی از رایج ترین مشکلات شامل پیچ خوردگی رباط ها، پارگی منیسک، تاندونیت و سندرم پتلوفمورال است. اگر یک آسیب زانوی قدیمی دارید که به درستی درمان نشده است، ممکن است در حال حاضر و بعد از این و به طور همیشه، آسیب ببیند و درد داشته باشد. در این مقاله از بخش ارتوپدی دکتر سلام به بررسی درد زانو و دلایل آن می پردازیم.

درد زانو

عواملی که می توانند موجب درد زانو شود، عبارتند از:

با هم به بررسی عاوملی می پردازیم که باعث درد زانو می شوند و می توانند علت درد شما باشند.

درد زانو به دلیل آماس کیسه های مفصلی

بورسا کیسه ای است که دارای مقدار کمی مایع است که زیر پوست بالای مفصل شما قرار دارد و به جلوگیری از اصطکاک در هنگام حرکت مفصل، کمک می کند. افتادن، خم شدن مکرر و زانو زدن و تحرک زیاد می تواند موجب تحریک بورسا در بالای زانوی شما شود. تحریک بورسا سبب درد و تورم زانو می شود که پزشکان به آن بورسیت پره پاتلار می گویند.

از جا در رفتن کاسه زانو

این به این معنی است که موقعیت کاسه ی زانوی شما خارج از حالت طبیعی خودش است و این باعث درد زانو و تورم آن می شود. پزشک شما ممکن است این مشکل را “جابجایی پاتلار” بنامد.

درد زانو به دلیل سندرم باند ایلیوتیبیال

باند ایلیوتیبیال قطعه ای از بافت محکم است که از لگن شما به قسمت بیرونی زانوی شما امتداد می یابد. زمانیکه بیش از حد فعالیت و تحرک داشته باشید، این بافت می تواند به مرور زمان متورم شود که این باعث درد در قسمت خارجی زانو می شود. این در بین دونده ها و زمانی که در حال قدم زدن هستند، رایج است.

پارگی منیسک

گاهی آسیب زانو می تواند سبب پاره شدن غضروف شود. لبه های زمخت و خشن می تواند در مفصل گیر کند که این موجب درد و تورم زانو می شود. بیشتر اوقات، مردم زمانی که در حال فعالیت هستند، احساس درد و ناراحتی می کنند.

درد زانو به دلیل بیماری اسگود شلاتر

این وضعیت زمانیکه شما جوان هستید، زمانیکه استخوان ها و سایر قسمت های زانو هنوز در حال تغییر هستند، اتفاق می افتد. این می تواند در زیر زانو و جایی که تاندون از زانو به ساق پا متصل می شود، یک برآمدگی دردناک ایجاد کند. ورزش کردن بیش از حد و تحریک نقطه ای در پایین زانو که برجستگی تیبیال نامیده می شود، اغلب سبب آسیب در این ناحیه می شود. درد ممکن است با گذشت زمان از بین برود و این بیشتر در پسران و دختران جوان رایج است.

درد زانو

استئوآرتریت زانو

این بیماری نوعی از آرتروز است و علت اصلی درد زانو پس از سن 50 سالگی است. این وضعیت سبب ایجاد درد مفصل زانو و یا تورم در هنگام فعالیت می شود. مفاصل درگیر استئوآرتریت همچنین ممکن است  در ابتدای روز سفت و خشک باشند.

تاندونیت پاتلا

این به این معنی است که شما دارای التهاب در تاندونی که کاسه ی زانو را به استخوان ساق پا متصل می کند، هستید. تاندون ها، باند های محکمی از بافتی هستند که ماهیچه ها را به استخوان شما متصل می کند. زمانیکه شما بیش از حد کافی تمرینات ورزشی انجام می دهید، آنها می توانند ملتهب شوند و سبب ایجاد درد در قسمت زانو شوند. شما همچنین ممکن است که این مشکل را به عنوان “زانوی جهنده” نیز شنیده باشید، زیرا پرش مکرر زانو رایجترین علت آن است.

درد زانو به دلیل سندرم درد پاتلوفمورال

اختلالات عضلانی، سفتی و مشکلات تراز کردن پاها، معمولا این وضعیت را ایجاد می کند و سبب ایجاد درد زانو و انقباضات و خم شدن های گاه به گاه زانو می شود، به این معنی که زانوی شما ناگهان قادر به تحمل وزن خود نخواهد بود و خم می شود. البته این مشکل به دلیل وجود آسیب در زانوی شما نیست و این در زنان بیشتر از مردان است.

احساس زانو درد چطوری است و شبیه به چیست؟

بدیهی است که زانو درد احساس ناخوشایندی دارد. اما نوع درد و جایی که آن را احساس می کنید، بسته به اینکه مشکل زانو چیست، می تواند متفاوت باشد. اما شما می توانید این احساس ها را داشته باشید:

  • ایجاد درد زمانیکه شما زانوی خود را خم و صاف می کنید (مانند زمانیکه از پله ها پایین و بالا می روید)
  • تورم
  • مشکل قرار دارد وزن خود بر روی زانو
  • مشکل در تحرک زانو
  • خم شدن زانو یا قفل شدن زانو

اگر این علائم را دارید، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. پزشک زانوی شما را معاینه می کند و همچنین ممکن است برای بررسی های بیشتر به عکس برداری اشعه ی ایکس نیاز داشته باشید.

چگونه می توانید از زانو درد جلوگیری کنید؟

اگرچه شما نمی توانید از تمام صدمات جلوگیری کنید، اما می توانید این مراحل را به منظور کاهش احتمال آن انجام دهید:

  • در صورت احساس درد زانو، ورزش کنید
  • اگر می خواهید که شدت تمریناتتان را افزایش دهید، همیشه آن را به تدریج انجام دهید
  • پاها را قبل و بعد از تمرین کشش دهید
  • از پد های زانو برای جلوگیری از آماس کیسه های مفصلی، به ویژه اگر مجبور به زانو زدن باشید، استفاده کنید
  • کفش های مناسب بپوشید
  • ماهیچه های ران خود را با کشش منظم، قوی نگه دارید