اختلال دو قطبی یک بیماری روحی است که با تغیییرات شدید در حالت روحی مشخص می شود. علائم این بیماری می تواند شامل خلق و خوی فوق العاده عالی به نام شیدایی باشد. همچنین آنها می توانند یک بخش افسرده و غمگین را نیز تجربه کنند. اختلال دو قطبی همچنین با نام های بیماری دو قطبی یا افسردگی شیدایی نیز شناخته می شود. افراد مبتلا به اختلال دو قطبی ممکن است دچار مشکلاتی مانند مدیریت وظلیف زندگی روزمره در مدرسه یا محیط کار و یا حفظ روابط خود با افراد دیگر، باشند. هیچ درمان قطعی برای بیماری دو قطبی وجود ندارد، اما گزینه های درمانی بسیاری که می تواند به مدیریت علائم این بیماری کمک کنند، وجود دارد. در ادامه این مقاله از بخش روانشناسی دکتر سلام با علائم اختلال دو قطبی بیشتر آشنا شوید.

واقعیت های اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی، یک اختلال مغزی نادر نیست. در حقیقت 2.8 درصد از بزرگسالان، حدود 5 میلیون نفر، به این بیماری دچار هستند. متوسط سن افراد مبتلا به این بیماری در زمان تشخیص علائم آن، 25 سال است. افسردگی ناشی از بیماری دو قطبی، حداقل دو هفته طول می کشد و حالت شیدایی (مانیک)، می تواند چندین روز یا چند هفته ادامه یابد. بعضی از افراد مبتلا، ممکن است در طول سال چندین بار تغییرات خلقی را تجربه کنند، در حالی که بعضی دیگر از مبتلایان، این تغییرات را به ندرت تجربه می کنند.

اختلال دو قطبی

علائم اختلالات دو قطبی

سه نشانه ی اصلی که می تواند با اختلال دو قطبی ایجاد شود شامل: شیدایی، هیپومیا و افسردگی است.

در حالت شیدایی، فرد مبتلا به بیمار دو قطبی ممکن است احساس عاطفی بالایی را تجربه کند. آنها می توانند احساس هیجان زده، تحریک آمیز،  بی نظیر و پر انرژی را تجربه کنند. آنها همچنین ممکن است در طول حالت شیدایی رفتارهایی مانند: ولخرجی زیاد و هدر دادن هزینه ها، رابطه جنسی پر خظر و محافظت نشده و استفاده از مواد مخدر، از خود نشان دهند.

هیپومیا یا جنون خفیف معمولا یکی از نشانه های رایج در اختلال دو قطبی تیپ 2 است. این حالت نیز شبیه به حالت شیدایی اما کمی خفیف تر از آن است و به اندازه ی آن شدید نیست. برخلاف شیدایی، حالت هیپومیا ممکن است سبب ایجاد مشکل در کار، فعالیت های مدرسه و یا روابط اجتماعی نشود، اما با این حال، افرادی که مبتلا به حالت هیپومیا هستند، متوجه تغییراتی در حالت روحی خود خواهند شد.

در طی یک دوره افسردگی، افراد مبتلا به بیماری دو قطبی ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:

  • ناراحتی شدید
  • ناامیدی
  • از دست دادن انرژی
  • کم توجهی به فعالیت هایی که در گذشته از آنها لذت می برده اند
  • دوره های بیش از حد زیاد خواب و یا کم خوابی شدید
  • فکر کرده به خود کشی

اگر چه بیماری اختلال دو قطبی یک بیماری نادر نیست، اما تشخیص آن به دلیل علائم مختلف و گوناگون، بسیار دشوار است.

علائم بیماری دو قطبی در زنان

بیماری اختلال دو قطبی در زنان و مردان به یک اندازه تشخیص داده می شود. با این حال، علائم اصلی این اختلال ممکن است بین دو جنس زن و مرد متفاوت باشد. در بسیاری از موارد، یک زن مبتلا به بیماری دو قطبی ممکن است:

  • در سن بیشتر و در 20 یا 30 سالگی او تشخیص داده شود
  • حالت خفیف شیدایی را داشته باشد
  • بخش های افسردگی را بیشتر از حالت شیدایی تجربه کند
  • در یک سال بیشتر از 4 باز تغییرات خلقی شیدایی و افسردگی را داشته باشد که به آن چرخه ی سریع گفته می شود
  • شرایط دیگر بیماری را مانند بیماری تیروئید، چاقی، اختلالات اضطرابی و میگرن را به طور همزمان با آن تجربه کند
  • خطر ابتلا به اختلال مصرف الکل را تا آخر عمر با خود داشته باشد

معمولا برگشت نشانه های این بیماری در زنان مبتلا، بیشتر است و متخصصان بر این باورند که تغییرت هورمونی مربوط به قاعدگی، بارداری یا یائسگی معلول آن است. اگر شما یک زن هستید و فکر می کنید که ممکن است اختلال دو قطبی داشته باشید، برای شما مهم است که درباره ی این بیماری بیشتر بدانید.

اختلال دو قطبی

علائم بیماری دو قطبی در مردان

مردان و زنان هر دو علائم مشترک اختلالات دو قطبی را تجربه می کنند اما مردان ممکن است علائم و نشانه های متفاوتی از زنان داشته باشند. مردان مبتلا به اختلال دو قطبی ممکن است:

  • علائم آن زودتر از زنان تشخیص داده شود
  • بخش های شدیدتر و به ویژه قسمت های شیدایی را بیشتر تجربه می کنند
  • مسائل و مشکلات مربوط به سوء مصرف مواد را تجربه می کنند
  • در طول حالت شیدایی بیشتر عمل می کنند

مردان مبتلا به اختلالات دو قطبی، کمتر از زنان به دنبال مراقبت های پزشکی برای خود هستند و بیشتر به فکر خودکشی و پایان دادن به زندگی خواهند افتاد.

انواع اختلال دو قطبی

اختلالات دو قطبی به سه دسته ی اصلی اختلال تیپ 1، اختلال تیپ 2 و سیکلوتیوم تقسیم می شود.