تپوتمنت یک حرکت مکرر و ریتمیک با فشار و ضربه های آرام می باشد که بافت های سطحی و عمقی را تحت تأثیر قرار می دهد و پس از آن بازگشتی سریع به نقطه شروع وجود دارد. فرض کنید که یک ترکیب استخوانی دارید که کمی لرزش شامل آن نیز می شود که حاصل از ضربه می باشد. تپوتمنت از یک واژه فرانسوی (تپوتر) به معنی ضربه زدن نشات گرفته شده است. در بسیاری از متون این تکنیک حتی به عنوان طبل زدن نیز یاد شده است. در این مقاله از بخش پزشکی دکتر سلام، به بررسی تکنیک های ماساژ سوئدی و آموزش نحوه انجام تپوتمنت می پردازیم.

تپوتمنت چیست؟

دقیقا مانند طبل زدن یا نمایش های پوستی، با کف دستان، مشت ها و یا حتی دست های گود شده، ضرباتی را با ریتم و آهنگ بر بدن وارد. دست ها معمولا به صورت تناوبی ضربه را وارد می کنند. در این حال آرنج ها کمی خم بوده و ضربات مستقیم به بدن وارد می شوند ولی با این حال مچ دست ها در تمام مدت کاملاً ریلکس می باشند. در طول انجام حرکت باید مراقب بود که مچ ها حرکت اضافه ای انجام ندهند چرا که امکان ضرب خوردگی و آسیب آن ها وجود دارد. این ضربات ریتمیک بافت های تحتانی را تحریک می کنند در حالی که در تمام بدن اثرات بازتاب آن دیده می شود.

ماساژ

از نقطه نظر فیزیکی، این ضربات در بافت ایجاد موج می کنند. مقدار نیروی وارده می تواند موج بزرگ یا کوچکی را در تمام سطح بافت نرم ایجاد کند. حرکات تپوتمنت بر تحریک عصبی بسیار مؤثر بوده و باعث احیا یا افزایش هوشیاری متقاضی می شود.

این حرکت بیشتر در ماساژهای کوتاه مدت انجام می شود مانند ماساژهای نشسته و یا ماساژی که قبل از رقابت ورزشکار انجام می گیرد. در حین انجام حرکت با نزدیک شدن به نقاط استخوانی ضربات ملایمی با قسمت خمیده و نرم کناره دست وارد می شوند چرا که در صورت ضربه محکم، امکان آسیب به اتصالات و بافت های رباطی وجود دارد.

به جهت تحریکات ایجاد شده توسط تپوتمنت، در بیشتر مواقع این حرکت در حین ماساژهای ریلکس کننده و آرام بخش حذف و چشم پوشی می شود. با این حال، جهت هوشیار سازی متقاضی پس از یک ماساژ کاملاً ریلکس کننده، ایجاد این تکنیک به صورت خیلی آرام پیشنهاد می شود. فرد تازه وارد و کار آموز در حیطه ماساژ از این حرکت مؤثر و سر گرم کننده لذت خواهد برد و با یکی از موارد مهیج ماساژ سوئدی آشنا خواهد شد.

تکنیک های تپوتمنت

شش نوع اصلی ماساژ ضربتی وجود دارد که ممکن است در میزان اعمال فشار با یکدیگر متفاوت باشند. این روش ها شامل برش، چکشی، مشت زدن، بادکش کردن، منقبض کردن و ضربه می باشد.

حرکت برشی

این تکنیک به وسیله انگشتان باز و کاملاً جدا از هم انجام می شود. در این روش پس از ضربه زدن به پوست، انگشتان به شکل آبشاری کنار هم قرار می گیرند و فقط کناره انگشت کوچک و انگشت های سوم و چهارم با بفت تماس پیدا می کنند. انگشت ها با سرعت بر روی بافت قرار می گیرند و این تکنیک معمولا به صورت ریتمیک، مکرر و سریع انجام می شود.

حرکت ضربه ای

این تکنیک به صورت متناوب انجام شده و ضربات را از آرام به حرکتی شدید تبدیل می کند. این حرکت مانند حرکت برشی است با این تفاوت که با نوک انگشتان ویا مشتی انعطاف پذیر و به نرمی اعمال می شود. گاها می تواند به عنوان نوعی ضربه چکشی باشد که فقط یک مرتبه بر قسمت استخوانی ضربه وارد می کند. این ضربه می تواند در تشخیص وانکش تاندون مانند وارد شدن یک ضربه به کشکک زانو مؤثر باشد.

مشت زدن

مشت زدن که به کوبیدن نیز شناخته می شود، حرکتی مشابه حرکت برشی است که از کناره انگشتان و دست استفاده می شود. این تکنیک به صورت متناوب و با مشت های باز و تماس سریع با سطح بافت انجام می شود.

فنجانی

این تکنیک به وسیله دست های گود شده انجام می شود، به گونه ای که انگشتان و شست ها به هم چسبیده و به همراه کف دست خم می شوند تا دست، شکلی توخالی را پیدا کند. هنگامی که دست به بافت ضربه می زند تنها لبه فنجان با سطح، تماس پیدا می کند و هنگامی که دست به سرعت بالا کشیده می شود حالتی بادکش مانند ایجاد می شود.

این تکنیک معمولا در قسمت های پهن و عریض مانند پشت و ران ها استفاده می شود. همچنین این ضربات هنگام اعمال روی پشت، تأثیری بر سیستم تنفسی داشته و جهت کاهش مخاط و خلط مفید می باشد. این حرکت به صورت ریتمیک و متناوب انجام می شود.

روش دیگر این حرکت به نام تشری می باشد، به گونه ای که دست ها و انگشتان به صورت باز می باشند و با ضربه زدن صدای بلندی ایجاد می کنند. این تکنیک بر سطوح پهنی مانند ران ها و پشت و همچنین سطح سختی مانند کف پا اعمال می شود. این حرکت مجدداً شامل ضربه های سریع و متناوب و ریتمیک است.

کندن

این تکنیک به نام نوک زدن نیز شناخته می شود که تکنیکی فنری و ملایم می باشد که قسمت مورد نظر به وسیله شست ها و دو انگشت اول، گرفته و بالا کشیده می شوند. شست ها و انگشتان در زمانی که به هم میرسند از روی بافت سر می خورند. این تکنیک به صورت ضربات تناوبی، آرام و سریع میان دست راست و چپ اعمال می شود.

ضربه زدن

ضربه زدن به وسیله انگشتان خمیده انجام می شود که به آرامی و با نوک انگشتان این ضربه ها وارد می شوند. این حرکات نیز ریتمیک و تناوبی هستند. ضربه زدن، آرام ترین و سطحی ترین تکنیک تپوتمنت می باشد. این حرکت را می توان در نواحی حساس و ظریف مانند صورت، سینه ها و بازوها استفاده کرد.

ملاحظات

استفاده از تپوتمنت نیاز به تمرین و مطالعات کلینیکی زیادی دارد تا از صحیح بودن روش انجام آن مطمئن شد. برای افرادی که خواستار انجام این حرکت جهت پاک سازی مخاط و پاتولوژی هستند، آموزش های تخصصی مورد نیاز می باشد. در صورت انجام تپوتمنت، نکات زیر را در نظر بگیرید.

تپوتمنت نباید دلیل ناراحتی و یا درد متقاضی باشد، همچنین پس از ماساژ سوئدی ، نباید روی بدن رد و اثری افتاده باشد که نشان دهنده نقص و اشکال در انجام حرکت می باشد. جهت کاهش ناراحتی و یا آسیب به پوست، می توان از پوششی مانند حوله، پارچه یا حتی لباس استفاده کرد.

تپوتمنت هنگام بازسازی زخم ممکن است که باعث تغییر شکل و فرم بافت زخم شود. تپوتمنت نباید در قسمت های استخوانی مانند گردن، ستون فقرات، پشت زانوها و سر، انجام شود. تپوتمنت باید بااحتیاط کامل و خودداری از ضربات محکم در قسمت های کم ماهیچه مانند قسمت زیر دنده ها و کلیه ها انجام شود. در قسمت های خیلی حساس نیز باید احتیاط رعایت شود.


بیشتر بخوانید: