با اینکه از وجود آبمیوه نونی یا توت هندی قرن ها زمان می گذرد، اما در حقیقت تنها طی دو دهه گذشته، در غرب کولاک کرده است به طوری که از مزایای معجزه آسای آن در حوزه  سلامت بهره می گیرند. ممکن است کمی زمان ببرد تا به طعم و مزه آن عادت کنید، اما وقتی با مزایا و فوایدش آشنا شوید، آن وقت به ارزش آن پی خواهید برد. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی نونی یا توت هندی می پردازیم.

نونی یا توت هندی چیست؟

خاستگاه بومی نونی یا توت هندی که بعضی اوقات به عنوان توت ساحلی نیز شناخته می شود، بخش هایی از جنوب شرقی آسیا بوده و اغلب در زمین های بسیار غنی و حاصل خیز در اطراف آتشفشان ها رشد می کند. امروزه این میوه در بسیاری از مناطق گرمسیری جهان کشت می شود.

نونی یا توت هندی

به لحاظ علمی، میوه نونی از گیاهی به نام موریندا سرتیفولیا به دست می آید، گیاهی که آن را با میوه زرد رنگش و رایحه تند و تیزی که از خودش منتشر می کند، به خوبی می شناسند. آیا بومیان جزایر جنوب شرقی اقیانوس آرام از مزایا و فوائد این میوه دست کشیدند؟ اصلا.

حداقل قرن ها و شاید هم بیشتر از مصرف این میوه در طب سنتی زمان می گذرد. آب نونی یا توت هندی یا توت ساحلی  نیز غنی از مواد مغذی است و گنجاندن آن در یک رژیم لاغری ساده و بی زرق و برق، به پربار نمودن و تقویت آن رژیم  کمک می کند.

ارزش غذایی آب میوه توت هندی یا ساحلی  (به ازای ۱۵ میلی لیتر)

  • کالری- ۵
  • کربوهیدرات -۹ گرم
  • ویتامین ث – ۵میلی گرم (آر.دی.ال۲%)
  • نیاسین- ۱۷۰ میلی گرم
  • فولات – ۱۲ میلی گرم
  • کلسیم- ۲میلی گرم
  • منیزیم – ۸۰۰ میکروگرم
  • آهن- ۳۵ میکروگرم در دقیقه
  • روی- ۳۰۰ میکروگرم (۲% آر. دی ال)

آبمیوه نونی یا توت هندی یا ساحلی را به دو روش می توان تهیه کرد: روش سنتی یا مدرن و امروزی. در روش سنتی میوه را  در آب خیس می کنند و به مدت ۶ تا ۸ هفته در معرض نور خورشید قرار می دهند. در روش مدرن یا امروزی میوه را با آب مخلوط و آن را همان طور مصرف می کنند.

اکثر آب میوه های توت هندی که در بازارها موجود و در دسترس است و  به شکل تجاری خریداری می شوند، به روش سنتی تهیه شده اند. پس از ۶ تا ۸ هفته که میوه به شکل خمیر درآمد، از صافی عبور می دهند تا مایع آن خارج شود و سپس به منظور کشتن باکتریهای بیماری زا، آن (مایع) را گرم می کنند.

نونی یا توت هندی

۱۲ تا از مزایای شگفت انگیز آب توت هندی یا ساحلی

۱. کمک به کنترل بیماری نقرس

نقرس یک وضعیت بسیار دردناک است که بر اثر تجمع اسید اوریک اغلب در اطراف مفاصل ایجاد می شود، جایی که باعث التهاب، و رسوباتی به نام کلسیفیک  شده و گاهی اوقات تحرک را دچار مشکل می کند.این باور وجود دارد که که قرنها از مصرف آبمیوه توت هندی یا ساحلی به منظور مقابله با مدیریت نقرس زمان می گذرد (هرچند که بومیان احتمالا نمی دانستند که نقرس چیست) و امروزه از آن به منظور کاهش علائم  استفاده می شود و این ویژگی به کنش مهاری آن بر سیستم آنزیم زانتین اکسیداز مربوط می شود  که در آسیب شناسی فیزیولوژیکی نقرس نقش کلیدی را  ایفا می کند.
هرچند هیچ گونه درمان قطعی برای نقرس وجود ندارد، اما می توان آن را با استفاده مداوم آبمیوه (توت هندی) کنترل کرد.

۲.ضد اسپاسم یا ضد تشنج و انقباض طبیعی

آبمیوه توت هندی یا ساحلی نیز درست مانند داروهای تجویزی، تاثیر عالی و فوق العاده ای دارد. این باور وجود دارد که آن (آب میوه) تاثیر خودش را با مسدود کردن کانال های کلسیم که باعث انقباض ماهیچه ای در سلول ها می شود، و به همین ترتیب، مسدود و مختل نمودن قابلیت انقباض ماهیچه ها نشان می دهد. همچنین می تواند به کاهش و تسکین درد ناشی از انقباضات و اسپاسم مکرر عضلات  کمک نماید‌.

۳.  خواص ضد سرطان نونی یا توت هندی

یکی ازدلایل مصرف مکررآب میوه توت هندی یا ساحلی، توانایی آن در کاهش احتمال بروز هرگونه تغییرات سرطان زا است. این باور وجود دارد که آبمیوه توت هندی محل اتصال کلیدی است که سرطان زاها با دی ان ای اتصال پیدا نموده و سپس باعث انتشار سلول های سرطانی می شوند. علاوه بر این، آب میوه توت هندی یا ساحلی نوید بخش  توقف رشد سلول های سرطانی، دست کم در خصوص سرطان سینه است. به طور کلی، مصرف آب میوه توت هندی یا ساحلی روش جدیدی برای مقابله با سرطان بوده و ممکن است به ابزاری بسیار کارآمد و موثر در زمینه مبارزه با سرطان بدل شود.

۴. خواص آنتی اکسیدانی قوی

مصرف غذاهای متنوع غنی از آنتی اکسیدان یکی از راههای اصلی کاهش خطر ابتلا به سرطان است، اما در مورد آبمیوه توت هندی یا ساحلی، ضد سرطان بودن از خواص اولیه و اصلی آنتی اکسیدان های موجود در آن (آبمیوه توت هندی) محسوب نمی شود. در عوض، آب میوه توت هندی شامل طیف وسیعی از آنتی اکسیدان هایی است که در درمان بسیاری از بیماری های مرتبط با آسیب ناشی از اکسیداتیو سنگین اضافی موثر و مفید می باشد.

تصور کنید که پیری زودرس یا آسیب های التهابی ارگانهای بدن ناشی از حمله رادیکالهای آزاد است. آبمیوه توت هندی یا ساحلی حتی قادر است به عنوان سپری از سیگاری های قهار در  برابر حمله و تخریب بیش از حد رادیکال های آزاد،  محافظت کند و این امر از اهمیت بسزایی هم برخوردار است چون این گروه افراد به شدت در معرض ابتلا به استرس اکسیداتیو قرار دارند.

نونی یا توت هندی

۵. سازگار کننده موثر

توت هندی، به شیوه ای شبیه گیاه جینسینگ و به عنوان ماده سازگار کننده، یعنی ماده ای که به سازگاری موثر بدن با عوامل استرس زا کمک می نماید ، نویدبخش نتایج بسیار خوبی است. این باور وجود دارد که بومیان باستان ساکن جنوب شرقی اقیانوس آرام از این میوه برای کاهش ضعف عمومی وخستگی استفاده می کنند، زیرا این میوه سطح انرژی بدن آنها را بالا می برد. امروزه توت هندی به دلیل بهبود عملکرد فیزیکی بهمراه تقویت بنیه بدن و نیز بالابردن استقامت، ابزار نیرو بخشی و توان افزایی نیز تلقی می شود.

۶.تقویت کننده حافظه

آبمیوه توت هندی در کمک به بهبود حافظه و نیز کاهش احتمال ابتلا به بیماری عصبی در سنین سالخوردگی شما تاثیر فوق العاده ای دارد. سوای خواص آنتی اکسیدانی قوی که از آسیب به اعصاب مغز جلوگیری می کند ، آبمیوه توت هندی جریان خون رسانی به مغز را هم  تقویت می کند و به تبع آن سطح هوشیاری و حافظه را هم ارتقا می دهد. آب میوه توت هندی در بهبودی پس از سکته مغزی نیز می تواند موثر واقع شود.

۷. کاهش خطر ابتلا به دیابت با نونی یا توت هندی

از آنجایی که آبمیوه توت هندی مصرف گلوکز توسط سلولها را افزایش می دهد، لذا در پیشگیری از ابتلا به دیابت، به خصوص تیپ ۲ می تواند موثر واقع شود، واز آنجا که  حساسیت به انسولین را هم افزایش می دهد، بنابراین بالا بودن سطح قند خون دیگر یک اتفاق عادی و معمول نخواهد بود. آبمیوه توت هندی ممکن است برای افرادی که از قبل به دیابت مبتلا بودند نیز سودمند و موثر باشد، زیرا می تواند سطح  اچ بی ای ۱سی که واحد سنجش کنترل قند خون نسبی طی گذشت چندین ماه است را بهبود ببخشد.

۸. تقویت سیستم ایمنی

با مصرف هر ۱۵ میلی لیتر ازآب توت هندی، ۲٪ از دوز مصرفی توصیه شده روزانه روی،  یک ماده معدنی کم مصرف مهم و موثر که چندین پروسه مربوط به سلامت سیستم ایمنی را تنظیم می نماید، را دریافت خواهید کرد. روی برای طیف گسترده ای از فرایندهای بیوشیمیایی ضروری است و تحت عنوان محرک عملکرد گلبول های سفید خون شناخته می شود. فراموش نکنید که آبمیوه توت هندی حاوی دوز متوسط ویتامین ث بوده و شما یک مشروب کاملا قوی را در اختیار دارید که فقط نصف اونس وزن دارد.

۹. ارتقا و بهبود روند درمان زخم

آبمیوه توت هندی می تواند با تحریک روند تولید کلاژن، بهبود زخم های موجود بر روی پوست را تسریع نماید‌. افزایش میزان تولید کلاژن در محل آسیب ضربه می تواند زخم و به دنبال آن درد ناشی از کاهش مدت زمان تماس با آلودگی باکتریایی و تماس های تصادفی را نیز به حداقل برساند.

نونی یا توت هندی

۱۰. مفید برای سلامتی پوست شما

آب توت هندی به لحاظ دارا بودن چندین  ویتامین غنی بوده و مصرف آن برای سلامت پوست شما مفید است اما جالب اینجاست که می توان از آن به عنوان یک مرطوب کننده عالی نیز استفاده نمود.از قدیم به دلیل افزایش و ارتقاء میزان حفظ آب در سلولهای پوست، از آبمیوه توت هندی برای مقابله با اگزما و پسوریازیس یا داءالصدف استفاده می شده است. ممکن است بخاطر بوی تند و تلخ  که  باعث می شود شما با نگاههای خیره و خنده دار غریبه ها به خودتان مواجه شوید، بخواهید این آب میوه را فقط در شب مصرف نمایید.

۱۱. ضد انگل طبیعی

مدتها قبل از شروع تجویز داروهای ضد انگلی، بومی ها  آبمیوه توت هندی را به منظور درمان انگل لیشمانیازیس و بیماری های ناشی از آن مصرف می کردند.  عفونت انگلی به خصوص در مناطق گرمسیری (که در آن توت هندی فراوان یافت می شود) شایع است و با مصرف روزانه آبمیوه توت هندی به طور کامل و اساسی قابل درمان خواهد بود. انگل لیشمانیازیس از طریق نیش سوسک و شن و ماسه منتقل می شود.

۱۲. بهبود گوارش

مصرف آبمیوه توت هندی به دلیل تاثیر در کاهش سرعت تخلیه معده (سرعت خروج غذا از معده و ورود آن به روده)  می تواند به تقویت هضم و گوارش کمک کند. با اجازه دادن به غذا برای صرف زمان طولانی تر در معده، مصرف این آبمیوه می تواند برای افراد مبتلا به اختلالات گوارشی مفید باشد و احتمال ابتلا به بیماری های دیگر مانند اسهال را کاهش دهد.

نتیجه گیری

آبمیوه توت هندی به همان خوبی  است که راجع به آن شنیده اید. بدون شک، طعم و بوی آن لذت بخش و خوشایند نیست، اما تنها با خوردن یک قاشق غذاخوری کوچک، شما می توانید مزایا و فوائد چشمگیر و قابل توجهی را تجربه کنید.