برای 3/1 میلیون نفر مبتلا به آرتریت روماتوئید در ایالات متحده، افزایش دریافت اسیدهای چرب امگا-3 می تواند مفید باشد. اسیدهای چرب امگا-3، علائم بیماری آرتریت روماتوئید، مانند درد و سفتی را کاهش داده و در محافظت از مفاصل مؤثر است. منبع غنی اسیدهای چرب امگا-3، روغن ماهی است؛ از ماهی های چرب مانند سالمون و ساردین گرفته می شود و سرشار از اسیدهای چرب دوکوزاهگزانوئیک و ایکوزاپنتانوییک است. تخم کنان علاوه بر این اسیدها، سرشار از اسیدهای چرب آلفا لینولنیک (ALA) نیز است. اسیدهای چرب امگا-3 به صورت مکمل هم وجود دارند. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی بیماری آرتریت روماتوئید می پردازیم.

بیماری آرتریت روماتوئید

یک نشانه بارز بیماری آرتریت روماتوئید، التهاب پوشش مفاصل است (یک نوع بافت به نام غشای زلاله ای یا Synovium). به دلیل آنکه امگا-3 تولید مواد التهاب زا را کاهش می دهد، تئوری بر این است که دریافت امگا-3 موجب کاهش التهاب و سرکوب آسیب به مفاصل می شود. امگا-3 همچنین می تواند با تأثیر بر روی سیستم ایمنی، به بهبود بیماری آرتریت روماتوئید کمک کند.

آرتریت روماتوئید -1

آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی بوده که سیستم ایمنی به اشتباه به بافت غشای زلاله ای حمله می کند. گمان می رود امگا-3 بتواند سیستم ایمنی را تنظیم و این بیماری خود ایمنی را بهبود بخشد. بیماری آرتریت روماتوئید، ریسک بیماری های قلبی را افزایش می دهد. امگا-3 با تقویت قلب، به روند بهبود این بیماری کمک می کند. کنترل عوامل ریسک بیماری های قلبی هنگام بیماری آرتریت روماتوئید، مهم است.

زمانی  که به آرتریت فکر می کنید، فکرتان به سمت بیماری های مفصلی می رود. اگرچه، بعضی از انواع آرتریت ها دردهای شدیدتری دارند، که معنای آن این است که بیماری به جای دیگری غیر از مفصل هم تاثیر گذاشته است. وقتی این اتفاق می افتد، مخصوصا در سیستم های ارگانی چندگانه بدن، باعث اثرات سیستماتیک می شود یا از یک بیماری سیستماتیک نشات می گیرد.

انواع آرتریت

انواع آرتریت هایی که به عنوان بیماری های سیستماتیک طبقه بندی می شوند:

  • آرتریت روماتیسمی
  • لوپوس اریتماتوز
  • آرتریت جوانان
  • آرتریت پسوریاتیک
  • واسکولیتیس
  • اسکلرودرمی
  • سندروم اسجوگرن

علائم آرتریت

زمانی که آرتریت کل بدن را فرا می گیرد، علائم آن آشکار می شود. نمونه هایی از این علائم این موارد را شامل می شود:

  • تب
  • کوفتگی
  • ضعف
  • کم خونی
  • برآمدگی پوستی
  • خشکی چشم
  • خشکی دهان
  • مشکلات ریوی
  • افزایش مایع درون ریه
  • مشکلات عصبی
  • مشکلات روده ای
  • مشکلات پوستی
  • نارسایی کلیه

این موارد تنها نمونه هایی از علائم آرتریت و بیماری های روماتیسم می باشند. در حقیقت، با آرتریت خفیف هم می توان چند مورد از این علائم را مشاهده کرد. ممکن است افراد درد خفیفی را در مفصل تجربه کنند و یا اینکه علائم گسترده ای از این بیماری را مشاهده کنند.

عوامل خطر آرتریت

تمام بیماران روماتیسمی علائمشان خارج از مفصل نیست. اگر تشخیص پزشک خیلی نزدیک به روماتیسم باشد، احتمالا بیماران با مشکلات سیستماتیک روبرو خواهند شد. بیمارانی که آرتریت روماتیسمی دارند نیز ممکن است علائم قلبی-عروقی و تنفسی را تجربه کنند. همانطور که انتظار می رود، بیمارانی که آرتریت روماتیسم با مشکلات سیستماتیک دارند، باید سختی بیشتری را متحمل شوند.

آرتریت روماتوئید

تاثیرات

همانطور که می دانیم بیماران مبتلا به آرتریت روماتیسم باید بیماری های مفصلی داشته باشند، در حالی که دیگران ممکن است بیماری های سیستماتیک را تجربه کنند.

طبق گفته دکتر اسکات ژاشین، متخصص روماتیسم، عوامل محیطی و ژنتیکی وجود دارند که دلیل اینکه چرا بعضی از آرتریت های روماتیسمی مشکلات سیستماتیک را ایجاد می کنند را بیان می کنند. خطر بیماری های سیستماتیک زمانی افزایش می یابد که بدن شروع به تولید پادتن های روماتیسم کند که آن هم به دلیل عوامل محیطی است مثل سیگار کشیدن و یا مشکلات زنتیکی فرد.

تحقیقات انجام شده در مورد آرتریت روماتوئید

تحقیق ارائه شده در Archives of Medical Research، دانشمندان تحقیقات اخیر (تا 370 مورد آزمایش) در خصوص اثر امگا-3 بر روی بیماری آرتریت روماتوئید را بررسی کردند. تحلیل های دانشمندان بر روی تحقیقاتی انجام شد که مدت زمان آن ها حداقل سه ماه و دوز مصرفی امگا-3 حداقل 7/2 میلی گرم در روز بود.

در تحلیل، افرادی که از امگا-3 استفاده کردند، دارای کمی بهبودی بیشتر در علائمی مانند ورم، سفتی و عملکرد فیزیکی، نسبت به افراد تحت پلاسبو، بودند.

علاوه بر این ها، دریافت امگا-3، استفاده داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی را کمتر کرده بود. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، یک دسته دارویی هستند که در اکثر مواقع درد بیماری آرتریت روماتوئید را کاهش می دهند.

هشدارها!

تحقیقات اشاره بر بی خطر بوده مصرف امگا-3، در دوز 3 میلی گرم یا کمتر به صورت روزانه دارند؛ اما دوز های بالاتر می توانند در فرآیند انعقاد خون تداخل و ریسک خونریزی را افزایش دهند، همچنینی دریافت امگا-3 به صورت مکمل روغن ماهی، می تواند برخی عوارض جانبی مانند نفس بدبو، درد قلب و تهوع.

آرتریت روماتوئید -0

هشدارهایی در مورد درمان آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید می تواند عواقب جدی مانند آسیب شدید به مفاصل و ازکارافتادگی داشته باشد، بنابراین، توصیه می شود از خوددرمانی با مکمل هایی مانند اسیدهای چرب امگا-3 و طب سنتی، خودداری کرده و همگام با نظرات پزشک خود پیش بروید.

درمان مؤثر بیماری آرتریت روماتوئید شامل داروهای مربوطه و تغییرات سبک زندگی مانند تمرین در کاهش استرس، خوابیدن به مقدار کافی و پیروی از رژیم غذایی ضدالتهاب است. دنبال کردن درمان مناسب این بیماری، موجب محافظت از بیمار در برابر بسیاری از آسیب های روانی مانند افسردگی و اضطراب می شود.

جایگزین ها

مانند اسیدهای چرب امگا-3، مواد طبیعی چون گاما-لینلنیک اسید و گیاهانی ازجمله کندر و پنجه شیطان، در درمان آرتریت روماتوئید مؤثر هستند.

کلام آخر

100 نوع آرتریت وجود دارد. در حالی که نمی دانیم چرا بعضی از افراد درد مفصلی را تجربه می کنند و بعضی دیگر با مشکلات سیستماتیک روبرو می شوند؛ تنها چیزی که به قطعیت می دانیم این است که مشکلات سیستماتیک بسیار شبیه به آرتریت های التهابی می باشد.

به عنوان مثال، التهاب سیستماتیک مزمن می تواند مستقیما در آرتریت روماتیسمی منجر به مرگ شود که دلیل آن هم جراحت های زیاد، اختلالات قلبی-عروقی، مشکلات غدد لنفاوی و تصلب شریان می باشد. بیماری های سیستماتیک جدی هستند. درمان های مناسب، کنترل التهابات را یک امر ضروری می دانند.