با نوشیدنی های غیر مجاز در دوران بارداری آشنایی دارید؟ دوران بارداری نیاز به مراقبت های ویژه ای دارد. بخصوص تغذیه در دوران بارداری نیاز به دقت و توجه ویژه ای دارد. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام می خواهیم در مورد نوشیدنی های غیر مجاز در دوران بارداری صحبت کنیم.

کافئین یکی از نوشیدنی های غیر مجاز در دوران بارداری

کافئین رایج ترین ماده روانگردان در دنیاست و به طور عمده در قهوه، چای، نوشیدنی های غیر الکلی و نوشابه کوکا یافت می شود. به طور کلی توصیه می شود زنان باردار مصرف کافئین خود را روزانه کمتر از 200 میلی گرم یا حدود 2 تا 3 فنجان قهوه کنند.

دوران بارداری

قهوه به سرعت جذب شده و به راحتی به جفت و جنین وارد می شود. به این علت که نوزاد متولد نشده و جفتش آنزیم اصلی برای متابولیزم کافئین را ندارند، سطح آن می تواند بالا برود و نشان داده شده است که مصرف زیاد کافئین در طول بارداری رشد حنین را محدود کرده، ریسک وزن کم نوزاد هنگام تولد را در زایمان افزایش می دهد.

تولد با وزن کم که کمتر از 2.5 کیلو توصیف می شود با افزایش خطر مرگ نوزادان و بالارفتن خطر بیماری های مزمن در بزرگسالی مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی مرتبط است.

نوشیدنی های الکلی یکی از نوشیدنی های غیر مجاز در دوران بارداری

توصیه می شود خانم های باردار به طور کامل از مصرف الکل اجتناب کنند، چراکه الکل ریسک سقط جنین و به بدنیا آوردن جنین مرده را افزایش می دهد. حتی یک مقدار کم از آن می تواند تاثیرات منفی بر رشد مغز کودک شما بگذارد.

همچنین می تواند منجر به سندروم جنین الکلی شود که شامل نا فرمی های صورت، مشکلات قلبی و ناتوانایی های ذهنی او شود.

با توجه به اینکه هیچ مقدار بی خطری از الکل در طول بارداری ثابت نشده است، توصیه می شوید که به طور کامل از مصرف آن اجتناب کنید.

جوانه های خام

جونه های خام شامل یونجه، شبدر، تربچه و جوانه ماش ممکن است حاوی سالمونلا باشد. محیط مرطوب مورد نیاز برای دانه ها که جوانه زدن را شروع کنند، برای این نوع از باکتری ها نیز مناسب است و همچنین تقریبا غیر ممکن است که شسته شوند.

به همین دلایل توصیه می شود زنان باردار در مجموع از جوانه های خام اجتناب کنند. با این حال مصرف این جوانه ها درصورتی که پخته شده باشند، بی خطر خواهد بود.

شیر، پنیر و آبمیوه های غیر پاستوریزه یکی از نوشیدنی های غیر مجاز در دوران بارداری

شیر خام یا پنیر غیر پاستوریزه می تواند دارای میکروب های مضری مانند لیستریا، سالمونلا، ای. کولی و کمپیلوباکتر، باشد. همین امر برای آبمیوه های غیر پاستوریزه هم صدق می کند که مستعد باکتری هستند. این باکتری ها همه شان می توانند زندگی نوزاد متولد نشده را تهدید کرده و به خطر بیاندازند و ممکن است به طور طبیعی ایجاد شوند یا در طول بسته بندی و ذخیره سازی آلوده شوند.

پاستوریزه شدن موثرترین راه برای کشتن باکتری های مضر بدون ایجاد تغییر در ارزش غذایی محصولات است. برای به حداقل رساندن ریسک آلودگی، توصیه می شود، خانم های باردار تنها شیر، پنیر و آبمیوه های پاستوریزه را مصرف کنند.

دوران بارداری

محصولات شسته نشده:

سطح ناصاف یا شسته نشده میوه ها و سبزیجات ممکن است دارای باکتری ها و انگل های مختلفی باشد که از آن جمله می توان توکسوپلاسما، ای. کولی، سالمونلا و لیستریا را نام برد که ممکن است از خاک یا از طریق دست زدن به آنها آلوده شوند.

آلودگی می تواند در هر زمان در طول تولید، برداشت، پردازش، ذخیره سازی، حمل و نقل یا هنگام فروش رخ دهد.

باکتری می تواند هم برای مادر و هم کودک متولد نشده مضر باشد. یک نوع انگل خطرناک که ممکن است بر روی میوه ها و سبزیجات مانده باشد، توکسوپلاسما نامیده می شود. اکثریت افرادی که به آن آلوده می شوند علائمی نخواهند داشت و الباقی ممکن است، برای یک ماه یا بیشتر احساس کنند که آنفلونزا گرفته اند.

بیشتر نوزادانی که با توکسوپلاسما آلوده شده اند، زمانی که در رحم هستند و تا زمان تولد علائمی را نشان نمی دهند. علائمی مانند نابینایی یا ناتوانایی های ذهنی ممکن است بعدا در زندگی وی پدید آید. یک درصد کمی  از نوزادان آلوده در هنگام تولد مشکلات جدی چشمی یا آسیب های مغذی دارند. با این حال زمانی که باردار هستید، این موضوع بسیار مهم است که ریسک آلودگی را با شستن کامل، پوست کندن یا پختن میوه ها و سبزیجات به حداقل رسانید.

غذاهای کم ارزش فرآوری شده:

بارداری زمان رشد سریع است. در نتیجه خانم باردار نیاز دارد که میزان دریافت مواد مغذی ضروری از جمله پروتئین، فولات و آهن را افزایش دهد.

با این حال اگرچه شما اساسا برای دو نفر غذا می خورید، نیازی نیست که کالری را دو برابر کنید. حدودا 350 تا 500 کالری بیشتر به طور روزانه در طول سه ماه دوم و سوم، باید کافی باشد. رژیم های بارداری بهینه شده اساسا دربردارنده همه غذاها با مقدار زیادی مواد مغذی برای تحقق یافتن نیازهای مادر و رشد کودک است.

غذاهای کم ارزش فرآوری شده عموما مواد مغذی کم و کالری، قند و چربی زیادی دارد. قند اضافی به طور چشمگیری با افزایش خطر بیماری های متفاوتی مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی مرتبط است. همچنین ریسک اضافه وزن را برای کودک افزایش می دهد که منجر به مشکلات سلامتی بلند مدت برای کودک شده و ریسک اضافه وزن در بزرگسالی را نیز افزایش می دهد.