در مورد فیستول چه می دانید؟ آیا می دانید فیستول چیست؟ فیستول یک ارتباط غیر طبیعی بین دو بخش داخلی بدن است. فیستول ممکن است بین اندام های مختلفی مانند مری و نای یا روده و واژن ایجاد شود. آنها همچنین می توانند بین دو رگ خونی، مانند شریان و سیاهرگ یا بین دو رگ ایجاد شوند. در این مقاله از بخش پزشکی دکتر سلام به بررسی فیستول می پردازیم. برخی از افراد با فیستول به دنیا می آیند.

علل شایع فیستول

سایر علل شایع فیستول عبارتند از:

  • عوارض جراحی
  • آسیب
  • عفونت
  • بیماری هایی مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو

فیستول

درمان فیستول بستگی به علت آن دارد که در کجا باشد و چقدر وخیم باشد. برخی از فیستول ها به خودی خود بسته می شوند. در برخی موارد، ممکن است به مصرف آنتی بیوتیک و یا جراحی نیاز باشد.

نشانه ها و علائم فیستول

فیستول های شریانی _وریدی کوچکی که در پاها، بازوها، ریه ها،کلیه ها و یا مغز به وجود می آیند، اغلب علائم و نشانه هایی ندارند و معمولا به غیر از نظارت پزشک، نیاز به درمان دیگری ندارند. فیستول های بزرگ شریانی_ وریدی، ممکن است علائم و نشانه هایی داشته باشند.

علائم و نشانه های فیستول ممکن است شامل موارد زیر باشند:

رگ هایی برجسته و بنفش رنگ که همانند رگ های واربس، از زیر پوست دیده می شوند.

فیستول شریانی_ وریدی در ریه ها ( فیستول شریانی ریوی ) یک بیماری جدی است و می تواند باعث بروز علائم زیر شود:

  • آبی شدن رنگ پوست
  • چماقی شدن انگشتان دست
  • سرفه همراه با خون

وجود یک فیستول شریانی_ وریدی در دستگاه گوارش، می تواند باعث خونریزی دستگاه گوارش شود.

فیستول -0

علل فیستول

علل بروز فیستول شريانی وریدی شامل موارد زير می باشد:

کاتتریزاسیون قلبی

یک فیستول شریانی ممکن است باعث بروز عارضه ای به نام کاتتریزاسیون قلبی شود. در طی کاتتریزاسیون قلبی، یک لوله باریک و نازک به نام کاتتر وارد شریان یا رگ در کشاله ران، گردن یا بازوی شما می شود و از طریق رگ های خونی به قلب شما راه پیدا می کند.

اگر سوزنی که در کاتتریزاسیون استفاده می شود، در طی عمل جراحی، از شریان و ورید عبور کند و باعث بزرگتر شدن شریان شود، می تواند یک فیستول شریانی _وریدی را ایجاد کند که این اتفاق به ندرت رخ می دهد.

زخم هایی که پوست را سوراخ می کنند

امکان ایجاد فیستول شریانی_ وریدی در پی بروز یک آسیب که باعث سوراخ شدن پوست می شود نیز وجود دارد مانند شلیک گلوله یا زخم چاقو. این حالت زمانی رخ می دهد که زخم شما در ناحیه ای از بدن ایجاد شده باشد که رگ و شریان در دو طرف زخم قرار گرفته باشند.

متولد شدن با فیستول شریانی_ وریدی

برخی از افراد با فیستول شریانی_ وریدی ( مادرزادی ) به دنیا می آیند.دلیل بروز این حالت دقیقا روشن نیست، اما در فیستول های شریانی_ وریدی مادرزادی، شریان ها و رگ ها به درستی در رحم رشد نمی کنند.

شرایط ژنتیکی

فیستول شریانی_ وریدی در ریه ها ( فیستول های شریانی_ وریدی ریوی )، می تواند ناشی از یک بیماری ژنتیکی باشد که باعث رشد غیر طبیعی رگ های خونی در بدن می شود، به خصوص در ریه ها.

فیستول -1

جراحی (روش فیستول AV)

افرادی که در مرحله نهایی نارسایی کلیه هستند، ممکن است به جراحی فیستول شریانی_ وریدی نیاز داشته باشند تا دیالیز راحت تر انجام شود. اگر سوزن دیالیز چندین بار داخل ورید شود، ممکن است ورید زخمی شده و از بین برود.

ایجاد یک فیستول شریانی_ وریدی، باعث گشاد شدن وریدی می شود که نزدیک شریان است و موجب می شود که سوزن برای دیالیز راحت تر وارد شده و جریان خون سریع تر شود. فیستول AV معمولا درون ساعد ایجاد می شود.

عوامل خطر فیستول

به غیر از شرایط ژنتیکی و یا مادرزادی، خطر ابتلا به فیستول شریانی_ وریدی، ممکن است به دلیل عوامل خاص دیگری افزایش یابد، از جمله:

  • کاتتریزاسیون قلب به خصوص اگر این عمل شامل رگ های خونی کشاله ران باشند
  • فشار خون بالا
  • شاخص توده بدنی بالا
  • دارو های خاص شامل دارو های رقیق کننده خون( ضد انعقاد خون) و دارو هایی که برای کنترل خونریزی مورد استفاده قرار می گیرند(ضد فیبرینولیتیک).
  • سن بالا
  • زن بودن

تشخیص و آزمایشات فیستول

سی تی انتروگرافی

سی تی انتروگرافی (CT) با استفاده از تجهیزات خاص اشعه ایکس و تزریق ماده حاجب پس از مصرف مایعات برای گرفتن عکس های دقیق از روده کوچک و ساختار داخل شکم و لگن استفاده می شود. این روش اغلب برای شناسایی و پیدا کردن مشکلات درون روده مانند التهاب، خونریزی، انسداد و بیماری کرون استفاده می شود. اسکن سی تی سریع، بدون درد، غیر تهاجمی و دقیق است. سی تی انتروگرافی بهتر می تواند ضخامت دیواره روده را در مقایسه با دیگر روش های تصویر برداری، نشان دهد.

با پزشک خود درباره احتمال بارداری و در مورد سایر بیماری هایی که اخیرا به آنها مبتلا بوده اید و یا شرایط پزشکی و داروهایی که مصرف می کنید و همچنین آلرژی صحبت کنید. ممکن است به شما گفته شود که قبل از عمل، غذا و مایعات نخورید. اگر حسایت شناخته شده ای نسبت به مواد حاجب داشته باشید، پزشک ممکن است دارو هایی را به منظور کاهش خطر بروز واکنش های آلرژیک تجویز کند. این داروها باید چند ساعت قبل از آزمایش مصرف شوند. هیچ گونه جواهراتی به همراه خود نداشته باشید و آنها را در خانه بگذارید و لباس گشاد و راحت بپوشید. ممکن است خواسته باشید که لباس مخصوص(گان) بپوشید.

فیستول -2

چگونگی عملکرد این روش

در خیلی از موارد، سی تی اسکن بسیار شبیه اشعه ایکس عمل می کند. قسمت های مختلف بدن، اشعه ایکس را در درجات مختلفی، جذب می کنند. این تفاوت اساسی در میزان جذب است که مشخص می کند برای کدام یک از بخش های بدن از اشعه ایکس و برای کدام قسمت ها از سی تی اسکن استفاده شود.

در معاینه با اشعه ایکس، مقدار کمی از اشعه با هدف بررسی و عبور آن از بخشی از بدن، مورد ارزیابی قرار می گیرد و تصویر را بر روی یک صفحه ضبط تصویر الکترونیکی ویژه ثبت می کند. استخوان ها در اشعه ایکس سفید به نظر می رسند و بافت های نرم مانند اندام هایی از قبیل قلب یا کبد،خاکستری و در معرض هوا، سیاه دیده می شوند.

با استفاده از سی تی اسکن، پرتو های اشعه ایکس و مجموعه ای از ردیاب های اشعه ایکس در اطراف شما می چرخند و میزان اشعه جذب شده در بدن را اندازه گیری می کنند.در بعضی مواقع، میز معاینه، در طول انجام اسکن حرکت می کند، به طوری که پرتو اشعه ایکس یک مسیر مارپیچی را دنبال کند. یک برنامه کامپیوتری خاص نیز، حجم زیادی از داده ها را برای ایجاد تصاویر دوبعدی مقطعی از بدن شما مورد پردازش قرار می دهد که پس از آن بر روی یک مانیتور نمایش داده می شود. گاهی اوقات سی تی اسکن، با یک قرص نان و برش های نازک آن مقایسه می شود. هنگامی که برش های تصویر توسط نرم افزار کامپیوتر بازسازی می شوند، نتیجه آن یک نمای چند بعدی بسیار دقیق از فضای داخلی بدن است.

تکنولوژی حذف ناخالصی یا عناصر ناخواسته از ردیاب، تقریبا به تمام اسکنرهای سی تی این امکان را می دهد تا برش های متعددی را در یک چرخش واحد به دست آورند. این اسکنرها که با نام سی تی چندگانه نیز شناخته می شوند، برش های نازک تری را در مدت زمان کوتاه تری به دست می آورند که جزئیات و قابلیت های بیشتری را ارائه می دهند.

اسکنرهای جدید سی تی، آنقدر سریع هستند که می توانند در عرض چند ثانیه بخش های زیادی از بدن را اسکن کنند و حتی در کودکان کوچک، سریع تر هم حرکت می کنند. این میزان سرعت برای تمام بیماران به ویژه کودکان، افراد مسن و افرادی که بیماری وخیم و بحرانی دارند مفید است.

برای برخی از آزمایشات سی تی، به منظور افزایش دید در ناحیه ای از بدن که مورد بررسی قرار می گیرد، از یک ماده حاجب استفاده می شود.

فیستولوگرافی / سینوگرام

در این روش از نوعی اشعه ایکس فوری، به نام فلوروسکوپی و مواد حاجبی بر اساس باریم استفاده می شود تا تصاویری از عبور غیر عادی فیستول را در داخل بدن نشان دهد. به طور مشابه، یک سینوگرام نیز عبور غیر عادی سینوس را مورد ارزیابی قرار می دهد که معمولا از یک سوراخ روی پوست شروع شده و یا به آن ختم می شود. هر دو آزمایش، برای ارزیابی و تشخیص اندازه و شکل فیستول و سینوس و هر گونه آبسه و یا عفونت انجام می شود.

به شما در مورد اینکه چگونه برای این معاینه آماده شوید، آموزش داده می شود. از شما خواسته خواهد شد چند ساعت قبل از انجام معاینه، چیزی نخورید و ننوشید. اما می توانید دو ساعت قبل از آن، مقدار کمی از داروهایی که به شکل مایع شفافی هستند را بخورید. در صورتی که احتمال بارداری می دهید و همچنین در مورد بیماری هایی که اخیرا به آنها مبتلا شده اید و یا شرایط پزشکی و داروهایی که مصرف می کنید و هر گونه آلرژی به مواد حاجب، با پزشک خود صحبت کنید. جواهرات خود را در خانه بگذارید و لباس های گشاد و راحت بپوشید. ممکن است از شما خواسته شود که لباس مخصوص( گان) بپوشید.

فیستول -3

سری آزمایشات شاخص گلیسمی پائین روده و دستگاه گوارشی(GI )چیست ؟

سری آزمایشات شاخص گلیسمی پائین روده و دستگاه گوارشی( GI) روشی است که در آن پزشک از اشعه ایکس و یک مایع گچ مانند به نام باریوم در روده بزرگ استفاده می کند. استفاده از باریوم باعث می شود که روده بزرگ به وسیله اشعه ایکس قابل مشاهده تر باشد.

دو نوع روش برای آزمایشات شاخص گلیسمی پائین وجود دارد که عبارتند از:

  • سری شاخص گلیسمی پائین تک کنتراست که فقط از باریوم استفاده می شود.
  • سری شاخص گلیسمی پائین با کنتراست دوگانه یا کنتراست هوایی که برای نمای واضح تری از روده بزرگ، هم از باریوم و هم از هوا استفاده می شود.

پزشکان چگونه سری آزمایشات شاخص گلیسمی پائین روده و دستگاه گوارشی را انجام می دهند؟

این آزمایش توسط یک تکنسین اشعه ایکس و یک رادیولوژیست، به صورت سرپایی و در بیمارستان انجام می شود. در این روش، شما به بیهوشی نیاز ندارید و معمولا بین 30 تا 60 دقیقه طول می کشد.

در این روش از شما خواسته می شود که روی یک میز دراز بکشید.رادیولوژیست یک لوله انعطاف پذیر را درون مقعد قرار می دهد و روده بزرگ را با باریم پر می کند. رادیولوژیست با باد کردن بالون انتهای لوله، از سوراخ شدن آن در مقعد جلوگیری می کند. ممکن است از شما خواسته شود چندین بار موقعیت خود را عوض کنید تا باریوم به یک نسبت در روده بزرگ پخش شود و دیواره روده را پوشش دهد. اگر دارای سری شاخص گلیسمی پائین با کنتراست دوگانه باشید، رادیولوژیست هوا را به درون لوله تزریق می کند تا روده بزرگ را پر کند.

در طی این روش، ممکن است کمی احساس ناراحتی و نیاز به دفع داشته باشید اما شما باید هنوز خود را در موقعیت های مختلف نگه دارید تا رادیولوژیست و تکنسین، با استفاده از اشعه ایکس، تصاویر و احتمالا فیلم(فلوروسکوپی) را از روده شما بگیرند.

زمانی که تصویربرداری کامل شد، رادیولوژیست یا تکنسین، بالون را از لوله جدا می کند و بیشتر باریم از لوله خارج می شود. شما باقی مانده باریوم را می توانید در سرویس بهداشتی خالی کنید.یک متخصص مراقبت های بهداشتی ممکن است برای پاک کردن باقی مانده باریم، به شما یک تنقیه بدهد.

فیستول -5

انتروگرافی MR

انتروگرافی رزونانس مغناطیسی (MR) یک نوع آزمایش تصویربرداری است که تصاویر دقیقی از روده کوچک را ارائه می کند.این روش می تواند به پزشک کمک کند تا التهاب، خونریزی، انسداد و مشکلات دیگر را تشخیص دهد. این یک روش غیر تهاجمی است و از تابش یونیزه کننده استفاده نمی کند.

در این معاینه از یک میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویر دقیقی از اعضا استفاده می شود و این تصاویر توسط یک کامپیوتر،تجزیه و تحلیل می شوند. قبل از انجام معاینه،، مواد حاجب خوراکی و وریدی برای برجسته کردن روده کوچک تجویز می شوند. یک دارو برای کاهش حرکات روده که می تواند با تصاویر تداخل پیدا کند نیز ممکن است تجویز شود. درباره هر گونه مشکل مربوط به سلامتی، جراحی های اخیر و یا آلرژی و یا احتمال بارداری با پزشک خود صحبت کنید. میدان مغناطیسی مضر نیست اما ممکن است باعث خراب شدن و عملکرد نامناسب برخی از وسایل پزشکی شود. بیشتر ایمپلنت های ارتوپدی نیز هیچ گونه خطری ندارند، اما در مورد وجود فلز در بدن خود، باید پزشک را در جریان بگذارید.

راهنمایی ها و دستورالعمل های مربوط به خوردن و نوشیدن قبل از معاینه متفاوت است. به غیر از مواردی که منع مصرف دارید، می توانید داروهای معمولی خود را طبق روال عادی مصرف کنید. جواهرات خود را در خانه بگذارید و لباسهای گشاد و راحت بپوشید. احتمال اینکه از شما خواسته شود گان بپوشید، وجود دارد. اگر فوبیای قرار گرفتن در فضای تنگ و یا اضطراب دارید با پزشک خود صحبت کنید و از پزشک بخواهید که قبل از معاینه، یک آرامبخش تجویز کند.

آمبولی آنوریسم مغزی و ناهنجاریهای وریدی / فیستول

در آمبولی آنوریسم مغزی و ناهنجاری های وریدی، از تصویربرداری و قرار دادن حلقه های فلزی کوچک و نرم در یک آنوریسم، به منظور جلوگیری از جریان خون و پارگی آنوریسم استفاده می شود. همچنین برای پر کردن اتصالات غیر عادی بین شریان ها و ورید ها، از یک مایع مسدود کننده ( شبیه چسب فوری ) استفاده می شود. این اتصالات ممکن است از گردش خون اکسیژن دار در کل مغز جلوگیری کنند که می توانند منجر به بروز مشکلاتی از جمله سردرد، ضعف و دیگر علائم عصبی شوند. سابق بر این تصور می شد که آمبولی آنوریسم مغزی و اتصالات غیر عادی بین شریان ها و وریدها غیر قابل جراحی هستند و نسبت به عمل جراحی باز، کمتر تهاجمی می باشند.

پزشک در مورد نحوه آماده شدن و هر گونه تغییر در برنامه دارویی، به شما آموزش خواهد داد. با پزشک خود درباره احتمال بارداری و در مورد بیماری هایی که اخیرا به آنها مبتلا بوده اید، شرایط پزشکی، آلرژی و داروهایی که مصرف می کنید، از جمله مکمل های گیاهی و آسپرین صحبت کنید.ممکن است به شما توصیه شود که چند روز قبل از عمل، مصرف آسپیرین، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) یا رقیق کننده های خون را قطع کنید و بعد از نیمه شب قبل از روز عمل، غذا یا مایعات نخورید. برای یک شب بستری شدن در بیمارستان، برنامه ریزی کنید.جواهرات خود را در خانه بگذارید و لباسهای گشاد و راحت بپوشید. ممکن است از شما بخواهند که گان بپوشید.

فیستول -4

درمان عروق داخل جمجمه

برای درمان عروق داخل جمجمه، از روش های تصویربرداری مانند ام آر آی (MRI)یا آنژیوگرافی و یا یک کاتتر برای بهبودی یا مسدود کردن جریان خون در شریان ها و رگ های مغزی استفاده می شود و یا از پرتودرمانی متمرکز برای درمان استفاده می کنند. آنها نسبت به جراحی باز، کمتر تهاجمی هستند و می توانند به افزایش شانس بهبودی در بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک حاد کمک کنند.

با پزشک خود درباره احتمال بارداری و در مورد بیماری هایی که اخیرا به آنها مبتلا بوده اید، شرایط پزشکی، آلرژی و داروهایی که مصرف می کنید، از جمله مصرف مکمل های گیاهی و آسپرین، صحبت کنید.ممکن است به شما توصیه شود که چند روز قبل از عمل، مصرف آسپیرین، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) یا رقیق کننده های خون را قطع کنید. همچنین ممکن است از شما خواسته شود که چند ساعت قبل از عمل، غذا یا نوشیدنی مصرف نکنید.جواهرات خود را در خانه بگذارید و لباسهای گشاد و راحت بپوشید. ممکن است از شما بخواهند که گان بپوشید.

درباره اینکه آیا به بستری شدن در بیمارستان و یا اینکه برای جراحی سرپایی، به تزریق آرامبخش نیاز دارید، با پزشک خود صحبت کنید. اگر به جراحی سرپایی نیاز داشتید، با یک نفر هماهنگ کنید که پس از عمل، شما را به خانه ببرد.

فیستول مقعدی چیست؟

برای اینکه با مشکل فیستول مقعدی به خوبی آشنا شوید بهتر است که با فرم طبیعی کانال مقعد آشنایی مختصری داشته باشید. قسمتی که پزشکان آن را کانال مقعد می نامند در حقیقت کانالی است که در نقطه انتهایی دستگاه گوارش انسان قرار گرفته است. کانال مقعد بین دو دریچه مقعد قرار گرفته است. این دریچه ها به شکل عضلانی می باشند و نام های دریچه داخلی و خارجی بر روی آن ها گذارده شده است.

دریچه داخلی از عضلات صاف ساخته شده است و حرکت این دریچه غیر ارادی می باشد بر خلاف این دریچه، دریچه خارجی از عضلات اسکلتی و تحت کنترل ساخته شده است که همین ساختار تحت کنترل بودن این دریچه را ممکن می سازد. شکل قرار گیری این دو ماهیچه به گونه ای است که قادر به پشتیبانی کانال مقعد می باشند و به سهولت عمل دفع کمک می کنند.

بین دو دریچه ای که نام برده شد، غدد مقعدی قرار گرفته اند. اگر ترشح مایعات این غدد با مشکل مواجه شود، شخص دچار عفونت و چرک خواهد شد. بروز چنین عفونت هایی در ناحیه مقعد و نزدیک آن موجب ابتلا به فیستول مقعدی می شود. به زبان ساده تر تجمع توده های عفونی در بافت نزدیک معقد باعث بروز فیستول مقعدی خواهد شد. در برخی موارد این امکان وجود دارد که که عفونت جمع شده یک کانال کوچک ایجاد کند و در قسمت پوستی نیز گسترش پیدا کند.

این بیماری در افرادی که بیماری آبسه مقعدی را تجربه کرده اند ممکن است روی دهد. البته باید توجه داشته باشید که در صورت عدم بهبودی کامل آبسه مقعدی، احتمال وجود فیستول مقعدی وجود دارد. همچنین امکان دارد که عفونت بر روی پوست مشاهده شود. لازم به ذکر است که این چرک می تواند در صورت عدم رسیدگی در تمام بدن پخش شود.

فیستول مقعدی

انواع فیستول های معقدی کدام اند؟

دسته بندی فیستول های مقعد طبق پیچیدگی و یا ساده بودن این مشکل انجام می شود. همچنین محل قرار گیری فیستول و فاصله ان تا دریچه های مقعد نیز در دسته بندی این بیماری تاثیر گذار اند. به طور کلی باید گفت که فیستول مقعدی به پنج دسته تقسیم می شود که شامل موارد زیر می باشند:

فیستول اکسترا اسفنکتریک:  این نوع فیستول از راست روده که در بخش انتهایی روده بزرگ قرار دارد آغاز می شود و به طرف پایین کشیده می شود. در این بیماری ماهیچه لواتور آنی که درکف لگن قرار دارد پوست اطراف مقعد را باز می کند. این نوع فیستول می تواند ناشی از بیماری کرون و یا التهاب های مقعدی باشد. همچنین امکان دارد آبسه مقعدی و یا مشکلات آپاندیسی نیز موجب بروز چنین فیستولی شوند.

فیستول سوپر اسفنکتریک: این نوع فیستول میان ماهیچه های اسفکتر درونی و بیرونی خود را نشان داده و به سمت بالا رشد می کند. فیستول سوپر اسفنکتریک از عضله های پوبرکتالیس نیز رد خواهد شد و از فاصله ای حدود یک اینچ نسبت به خروجی مقعد از پوست بیرون خواهد زد. احتمال شایع شدن این نوع فیستول حدود 20 درصد می باشد.

فیستول ترانس اسفنکتریک: این نوع فیستول میان ماهیچه های دریچه درونی و بیرونی شروع شده و از ماهیچه اسفنکتر نیز عبور می کند. همچنین ممکن است این فیستول از پشت مقعد آغاز شود. فیستول ترانس اسفنکتریک ممکن است به شکل حرف U  انگلیسی باشد و به دلیل همین شکل ظاهری خود به فیستول نعل اسبی مشهور است. این فیستول 20 الی 25 درصد احتمال شیوع دارد.

فیستول اینتر اسفنکتریک : این فیستول مقعدی از میان عضله های اسفنکتر درونی و بیرونی شروع می شود و با عبور از ماهیچه اسفنکتر درونی با فاصله ای بسیار کم نسبت به مقعد خارج خواهد شد. باید بدانید که این نوع فیستول شایع ترین مورد میان فیستول های مقعدی است و درصد شیوع آن 55 تا 70 درصد می باشد.

فیستول زیرمخاطی: این نوع فیستول به شکل سطحی از قسمت زیر مخاط می گذرد. کانال تشکیل شده در این بیماری می تواند علائمی همچون سوزش پوست و درد را به همراه داشته باشد. فیستول های زیرمخاطی همچنین می توانند التهاب و خونریزی و ترشح هنگام دفع مدفوع را به همراه داشته باشند. باید توجه داشته باشید که این بیماری ممکن است علائم متفاوتی را در خود نشان دهد. برای از بین بردن عفونت تشکیل شده در این بیماری احتمالاً نیاز به جراحی وجود خواهد داشت زیرا فیستول های مخاطی آسیب زیادی را ایجاد می کنند و از شدت بسیار بالایی برخودار اند.

فیستول مقعدی

آیا درمان فیستول مقعد با دارو امکان پذیر است؟

باید توجه داشته باشید که مقابله با فیستول مقعدی نمی تواند بیماری را به طور کامل درمان کند و مشکل را از بین ببرد. اما در اکثر مورد های مبتلا به این بیماری از دارو به عنوان درمان کمکی استفاده می شود. استفاده از دارو ها در بیشتر موارد پیش از انجام عمل جراحی به کار گفته خواهند شد. دارو ها می توانند آمادگی فرد برای انجام عمل جراحی را بالا ببرند. دارو ها به بدن کمک می کنند تا عفونت ها را از بین برده و التهاب ها را نیز فرو بنشاند که عدم وجود عفونت و التهاب برای انجام عمل جراحی ضرروری می باشد چرا که فیستول های مقعدی دارای ترشحات عفونی می باشند. وجود عفونت در فیستول های مقعدی می تواند به این دلیل باشد که این بیماری در پی آبسه مقعدی بوجود می آید.

مانند بسیاری از بیماری های عفونی دیگر، از آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن عفونت استفاده خواهد شد. استفاده از آنتی بیوتیک ها پیش از انجام عمل جراحی میزان موفقیت عمل را تا میزان بالایی افزایش خواهد دارد و همچنین موجب کاهش عوارض پس از عمل خواهد شد. آنتی بیوتیک ها برای بیماران خاص همچون بیماری کرون در زنان نیز تجویز خواهند شد. باید به این نکته نیز توجه داشت که ممکن است پزشک برای کاهش میزان التهاب در موضع از دارو های ضد التهاب نیز استفاده کند. دارو های ضد التهاب می توانند موجب التیام نسبی این بیماری شوند که به سهولت انجام عمل جراحی کمک شایانی می کند.

بسته به میزان آسیب و شدت فیستول مقعدی دوره استفاده از دارو ها متفاوت می باشد. توجه داشته باشید که ممکن است زمانی نسبتاً طولانی برای مثال سه الی شش ماه شخص نیاز به انجام درمان دارویی داشته باشد. استفاده طولانی از دارو می تواند به شخص کمک کند تا بدن بیمار بافت اطراف فیستول را از عفونت پاک کرده و آماده انجام عمل شود. بعد از آنکه موضع اطراف فیستول برای جراحی آماده شد. پزشک اقدام به انتخاب شیوه جراحی و درمان برای شخص خواهد کرد.

فیستول مقعدی

آیا درمان فیستول مقعدی با لیزر ممکن است؟

این احتمال وجود دارد که فیستول مقعدی خود به خود تخلیه نشده و نیاز به انجام درمان دیگری داشته باشد. این راه حل می تواند بریدن فیستول مقعدی با استفاده از لیزر باشد. این روش می تواند درمان قطعی مشکل فیستول مقعدی باشد و موجب خارج کردن این فیستول از بدن شود. انجام این درمان می تواند با استفاده از بی حسی موضعی انجام شود. همچنین در برخی از مواد بیهوشی عمومی برای انجام این جراحی انجام می شود. پس از انجام جراحی با لیزر شخص بیمار می تواند همان روز و یا روز بعد از عمل مرخص شود.

برای انجام ضد عفونی محل انجام جراحی بیمار باید 3 و یا 4 مرتبه حدود 20 دقیقه اقدام به نشستن در لگن آب گرم کند که در آن بتادین ریخته شده است. این کار پس از تخلیه کار عفونت های فیستول انجام می شود. شخص بیمار بعد از انجام این کار اقدام به خشک کردن موضع دارای مشکل و سپس به انجام پانسمان آن خواهد پرداخت. التهاب موجود در ناحیه عمل ممکن است تا دو هفته باقی بماند و تا زمانی که التهاب در ناحیه وجود دارد شخص باید به توصیه مذکور ادامه دهد.

در برخی موارد ممکن است میزان التهاب موضع زیاد باشد. در چنین مواردی شخص باید از چرک خشک کن ها استفاده کند. با تشخیص پزشک شخص اقدام به استفاده از چرک خشک های تزریقی و یا نوع خوراکی این دارو خواهد کرد. زمان فروکش کردن التهاب نقطه عمل در بیشتر مواد یک هفته خواهد بود که در این زمان بیمار می تواند از مسکن ها برای التیام درد استفاده کند.

باید توجه داشته باشید که فیستول مقعدی را نمی توان به طور کامل با دارو های آنتی بیوتیکی و … درمان کرد و تنها به صورت کوتاه مدت می تواند موجب التیام شخص شود. بهترین درمان استفاده از لیزر برای مقابله با این مشکل است همچنین می توان از جراحی سنتی برای درمان کامل فیستول مقعدی استفاد کرد. درمان جراحی فیستول مقعدی که به ان فیستولوتومی گفته می شود تنها درمان کاملاً تاثیرگذار خواهد بود. پزشک با رد کردن میله ای فلزی که نازک و منعطف خواهد بود فیستول را پیدا کرده و آن را معلوم می کنند. در این مرحله از آب اکسیژنه و بلدومتیلن به شکل رقیق نیز استفاده خواهد شد. پس از آن پزشک باید فیستول را به شکل یک زخم باز در بیاورد و همچنین باید مطمئن شود که این زخم به طور خود به خود ترمیم خواهد شد. این نکته نیز نباید فراموش شود که چه درمان های سنتی و حتی درمان لیزری می توانند موفقیت آمیز نبوده و برگشت فیستول را به همراه داشته باشند. این احتمال بسیار ناچیز بوده و در بدترین شرایط چیزی حدود 5 تا 10 درصد خواهد بود.

روش درمان کردن فیستول با لیزر از جمله درمان های نوینی است که برای مشکلات مقعدی به کار گرفته می شود. این روش ها وضوح بالاتری را برای پزشک به وجود خواهند آورد و به طبع پزشک توانایی این را دارد که درمان را به شکل بهتری انجام دهد. به دلیل قدرت مانور بالاتر پزشک جراح در انجام درمان لیزری احتمال بروز نقص در درمان بسیار کم خواهد بود و خطر عود بیماری نزدیک صفر خواهد بود. تجربه و تبحر پزشک جراح باید ثابت شده باشد تا شخص بیمار عمل موفقی را انجام داده و درمان کامل حاصل کند.

فیستول مقعدی

درمان فیستول مقعدی با لیزر چه مزایایی خواهد داشت

  • این روش بدون درد است
  • این روش بدون خونریزی است
  • این روش نیاز به بستری شدن ندارد و در یک جلسه درمان کامل انجام خواهد شد.
  • این روش بدون نیاز به بیهوشی می باشد.
  • انجام درمان فیستول با لیزر نیاز به بخیه و پانسمان ندارد
  • احتمال بازگشت فیستول مقعدی در این روش بسیار کم خواهد بود
  • این روش عوارض جانبی نخواهد داشت
  • این روش بسیار کم هزینه تر از جراحی سنتی می باشد

کل روند درمانی فیستول مقعدی با لیزر در 1 ساعت به پایان خواهد رسید و شخص بیمار همان روز مرخص خواهد شد.

جراحی سنتی فیستول مقعدی به چه شکل است؟

جراحی فیستول مقعدی:

درمان فیستول مقعدی با استفاده از جراحی رایج ترین شکل درمان این بیماری می باشد. در این نوع درمان فیستول تخلیه شده و از ناحیه برداشته خواهد شد. میزان موفقیت درمان در این روش 85 درصد می باشد.

  • برای درمان فیستول های رکتال با استفاده از جراحی، از روشی به نام endorectal flap استفاده می شود. فلپ ناحیه ای از بافت است که از رکتوم یا قسمت های پوستی در ناحیه اطراف مقعد برداشته خواهد شد و سپس به بخش درونی سوراخ ایجاد شده توسط فیستول وصل خواهد شد تا به روند درمان فیستول کمک کند همچنین در این روش احتمال بسته شدن مجرای فیستول توسط چرک ها و عفونت های احتمالی بسیار کم خواهد بود.
  • seton stitch مقداری نخ جراحی است که در ناحیه فیستول قرار داده می شود. این نخ چند هفته در ناحیه باقی خواهد ماند. انجام این کار باعث می شود تا فیستول باز نگاه داشته شود. این روش نیز در انجام درمان فیستول مقعدی استفاده می شود. اما باید توجه داشته باشید که انجام چنین روشی نیازمند مراجعه های پیاپی به پزشک خواهد بود. روش دیگری که در درمان فیستول مقعدی به کار گرفته می شود Seton و یا درمان Kshar sutra است. این روش هم برای درمان فیستول های پیچیده و هم برای درمان فیستول های ساده کاربرد دارد. دوره بهبودی این روش می تواند طولانی باشد و تا چند ماه زمان ببرد اما احتمال بازگشت فیستول را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.

در صورت بروز فیستول مقعدی چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟

سعی کنید رژیم غذایی مناسبی داشته باشید

  • به دلیل اینکه فیستول مقعدی در ناحیه گوارشی به وجود می آید، داشتن رژیم غذای مناسب می تواند به دستگاه گوارش شما کمک کند تا در وضعیت مناسبی باشد و به روند درمان شما کمک کند. سعی کنید از خوردن غذا های تند و چرب و مضر پرهیز کنید. مصرف سبزیجات و میوه ها را افزایش داده و مصرف گوشت های قرمز و چربی دار را کاهش دهید.
  • از غلات و مواد دارای فیبر استفاده کنید تا فعالیت روده هایتان بهبود یافته و عمل دفع بهتر انجام شود.
  • از غذا هایی که موجب نفخ شکمی شده و یا باعث بروز آلرژی های گوارشی می شوند پرهیز کنید.
  • توجه داشته باشید که وجود چربی های بسیار می تواند باعث بسته شدن فیستول شود و آن را دردناک تر و درمان را مشکل تر سازد.

فیستول مقعدی

مصرف آب خود را افزایش دهید

سعی کنید روزانه 1.5 لیتر آب بنوشید. استفاده از نوشابه ها و نوشیدنی های الکلی را به طور کامل منع کنید. نوشیدن مایعات زیاد باعث جلوگیری از ابتلای بیمار به یبوست شده و به روند درمان بسیار کمک خواهد کرد چرا که وجود فشار بر روی فیستول مناسب نخواهد بود. همچنین می توانید از آبمیوه های طبیعی استفاده کنید.

  • نوشیدن آب بسیار علاوه بر جلوگیری از یبوست، باعث تمیز شدن روده ها نیز خواهد شد.
  • سعی کنید تا حد امکان به هنگام نشستن از بالش استفاده کنید. این کار برای کسانی که مجبور به نشستن ساعات طولانی هستند بسیار کمک خواهد کرد. سعی کنید تا حد امکان بدن خود را در حالت فشار قرار ندهید و از روش های کمکی، مانند قرار دادن بالش برای نشستن استفاده کنید.

تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مهم است

سعی کنید مواد غذایی دارای امگا 3 و امگا 6 را در رژیم غذایی خود جای دهید. ویتامین س نیز می تواند بسیار برای شما مفید واقع شود. از موادی که به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک می کنند، می توان به مرکبات و ماهی اشاره کرد. در صورت داشتن سیستم ایمنی قوی التهاب فیستول مقعدی زودتر کاهش یافته و روند درمان بسیار بهتر دنبال خواهد شد. می توانید با مشورت پزشک از مکمل های غذایی نیز استفاده کنید.

همچنین ورزش های سبک و رعایت بهداشت خصوصاً در موضع فیستول و ترک سیگار و خواب مناسب از نکاتی اند که می توانند به سلامت و بهبود شما کمک کنند و نباید از موارد نام برده به هیچ وجه غافل شد.