هر چند که روغن کنجد به اندازه روغن نارگیل یا روغن بادام شناخته شده نیست، اما برای مو فوق العاده است. روغن کنجد فواید زیادی برای پوست، مو و سلامتی بدن دارد. در هند از این روغن برای حفظ سلامت موها استفاده می شود. برخی از مردم موهای خود را مرتب با روغن ماساژ داده در حالی که دیگران گاهگاهی این کار را انجام می دهند. فرقی نمی کند جزء کدام دسته باشید، نمی توانید تاثیر فوق العاده ماساژ مو را نادیده بگیرید. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام، در مورد فواید کنجد صحبت خواهیم کرد.

روغن کنجد چیست؟

یک روغن گیاهی و خوراکی که دارای عطر و طعم خاصی است. این روغن از دانه کنجد بدست می آید. سرشار از اولئیک و اسید لینولئیک است. به دلیل خاصیت روان کننده، درمانی و تغذیه ای، مصرف آن بسیار توصیه می شود. روغن کنجد از دانه های گیاه کنجد گرفته می شود. این گیاه بومی آفریقای شرقی و هند است. اما در حال حاضر در بیشتر کشورهای جهان رشد می کند. روغن کنجد به علت داشتن طعم دلچسب، دلپذیر و دارا بودن مقادیر زیادی چربی های اشباح نشده، یکی از محبوب ترین روغن های دنیا برای پخت و پز است.

روغن کنجد

انواع روغن کنجد

دو نوع روغن کنجد وجود دارد و انتخاب آنها بستگی به هدف شما دارد. روغن کنجد برشته شده حاوی دانه های برشته کنجد است و رنگ آن طلایی یا قهوه ای است. روغن کنجد، بوی تند و معطری دارد و مناسب چاشنی سس سیب زمینی سرخ کرده، سوپ یا ماکارونی است. با توجه به انرژی طعم و مزه های تند، باید از این روغن به میزان کمتری استفاده کرد.

روغن کنجد روشن از دانه های کنجد برشته نشده تهیه شده و معمولا در مغازه های خاورمیانه یا قاره ای و برخی از فروشگاه های مواد غذایی موجود است. روغن کنجد برشته نشده طعمی ملایم دارد. عطر و طعم تند این روغن باعث شده است که برای سرخ کردن و تفت دادن مناسب باشد.

ارزش غذایی دانه های کنجد

تمام دانه های کنجد بسیار مغذی هستند. دانه های کنجد حاوی 40٪ تا 60٪ روغن بوده و منبع غنی از مواد معدنی مانند مس و منگنز هستند. آنها همچنین حاوی منیزیم، کلسیم، فسفر، آهن، سلنیوم، ویتامین B1  و روی هستند و فیبر رژیمی و چربی های غیر اشباع آن کمتر است. ارزش غذایی دانه های کنجد در جدول زیر توضیح داده شده است.

معیار ارزش غذایی درصد RDA
انرژی 573 Kcal 29%
کربوهیدرات 23.45 g 18%
پروتوئین 17.73 g 32%
چربی کل 49.67 g 166%
کلسترول 0 mg 0%
فیبر رژیمی 11.8 g 31%
ویتامین ها 97 µg

 

25%

 

فولات
نیاسین 4.515 mg 28%
اسید پانتوتنیک 0.050 mg 1%
پیریدوکسین 0.790 mg 61%
ریبوفلاوین 0.247 mg 19%
تیامین 0.791 mg 66%
ویتامین A 9 IU <1%
ویتامین C 0 0%
ویتامین E 0.25 mg
الکترولیت 11 mg

 

2%
سدیم
پتاسیم 468 mg 10%
مواد معدنی 975 mg

 

98%

 

کلسیم
مس 4.082 mg 453%
آهن 14.55 mg 182%
منیزیم 351 mg 88%
منگنز 2.460 mg 107%
فسفر 629 mg 90%
سلنیوم 34.4 µg 62.5%
روی 7.75 mg 70%
ماده غذایی گیاهی 5 µg

 

بتا کاروتن
بتا- کریپتوزانتین 0 µg
لوتئین- زاکسنتین 0 µg

روغن کنجد -0

کالری روغن کنجد

یک اونس دانه خام و خشک کنجد حدود 163 کالری و 14.11 گرم چربی، از جمله 1.96 گرم چربی اشباع شده دارد. از سوی دیگر، دانه های کنجد برشته شده حاوی 160 کالری و 13.61 گرم چربی، و 1.09 گرم چربی اشباع است. دانه های کنجد خام و برشته شده کلسترول ندارند.

پروتئین:

دانه های کنجد منبع پروتئین گیاهی هستند. یک اونس دانه خام خشک کنجد حاوی 5.03 گرم پروتئین، و دانه برشته شده حاوی 4.81 گرم پروتوئین است. با این حال، نمی توان دانه های کنجد را یک منبع غنی پروتئین در نظر گرفت زیرا مقدار واقعی پروتئین حاصل از آن بسیار کم است.

  ویتامین ها:

دانه های خام و برشته شده کنجد حاوی ویتامین  A، C، D، E  و یا K هستند. یک اونس دانه کنجد خام یا برشته شده حاوی 0.22 میلی گرم تیامین است، که 19 درصد از ارزش غذایی روزانه و 0.07 میلی گرم ریبوفلاوین را تامین کرده و معادل 6٪ ارزش غذایی روزانه برای بزرگسالان است.

  مواد معدنی:

یک اونس دانه خشک کنجد 291 میلی گرم کلسیم، 4.113 میلی گرم آهن و 9.77 میلی گرم سلنیوم داشته و 29.1 درصد ارزش غذایی روزانه کلسیم و 18 درصد ارزش غذایی روزانه سلنیوم برای بزرگسالان را تامین می کند. همچنین 23٪ و بیشتر از 50٪ از آهن لازم برای زنان و مردان را تامین می کند. دانه های کنجد برشته شده میزان کمتری ماده معدنی داشته تا دانه های کنجد خام.

  • آنتی اکسیدان ها یکی از مهم ترین مزایای کنجد است. رادیکال های آزاد توانایی این را دارند که در مقابل آسیب ها مقاومت کنند. سلول های ناپایدار می توانند ساختار سلولی را دچار مشکل کند و آن را با آسیب روبرو کند، رادیکال های آزاد با این مسئله نیز مبارزه خواهند کرد. آنتی اکسیدان ها شامل مقادیر زیادی رادیکال آزاد هستند.
  • کنجد دارای خاصیت ضدمیکروبی است. این مسئله به این معنی است که میکروارگانیسم های مضر را از بین می برد و یا رشد آنها را متوقف می کند.
  • کنجد همچنین دارای خاصیت ضدالتهابی نیز است و می توان التهاب و تورم را کاهش دهد.

روغن کنجد از نظر سالم بودن در مقیاس کمدوژن که یک مقیاس برای بررسی سلامت روغن ها است نیز رتبه خوبی دارد. در این مقیاس امتیاز صفر به این معنی است که روغن نمی تواند منافذ پوست شما را مسدود کند، درحالی که امتیاز پنج برعکس این است.

مواد مغذی:

روغن کنجد حاوی ویتامین E است که می تواند از سلول های پوست در مقابل آسیب های ناشی از عوامل محیطی مانند پرتوهای UV ، آلودگی و سموم محافظت کند. روغن کنجد همچنین حاوی چندین ترکیب فنلی است که به آن خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می دهد. این ترکیبات عبارتند از:

  • توکوفرول
  • پاینورسینول
  • سسمین
  • سسامولین
  • سسامینول
  • سسمول

همچنین کنجد حاوی چندین اسید چرب ضروری است. این اسیدها مرطوب کننده های موثری هستند که می توانند به جوانی پوست ، نرم کنندگی و آبرسانی آن به شما کمک کنند.

  • اسید اولئیک
  • اسید پالمیتیک
  • اسید استریک
  • اسید لینولئیک

روغن کنجد -2

مزایای سلامتی روغن کنجد

علاوه بر مصرف غذایی، این روغن خواص تغذیه ای، پیشگیرانه و درمانی دارد که از آنها در داروهای سنتی استفاده می شود. روغن دانه کنجد یک منبع غنی از مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 6، آنتی اکسیدان های فلاونوئید فنلی، ویتامین ها و فیبر های رژیمی است. بنابراین این دانه ها مزایای مختلفی دارند. مزایای سلامتی روغن کنجد عبارتند از:

منبع پروتوئین گیاهی

دانه های کنجد منبع خوبی از پروتئین غذایی هستند، که 20٪ این دانه ها حاوی آمینو اسید است. به این ترتیب، برای رژیم گیاهی با میزان زیاد پروتئین عالی هستند. می توانید روغن کنجد را با سالاد، سبزیجات و رشته فرنگی مصرف کنید.

جلوگیری از دیابت

دانه های کنجد حاوی منیزیم و سایر مواد مغذی بوده که مانع از ابتلا به دیابت می شوند. استفاده از روغن دانه کنجد به عنوان تنها روغن خوراکی کاهش دهنده فشار خون و گلوکز پلاسما برای افراد مبتلا به دیابت موثر است.

درمان کم خونی

دانه کنجد، به ویژه دانه های سیاه، غنی از آهن هستند. از این رو، آنها برای کسانی که از کم خونی و ضعف رنج می برند بسیار مفید هستند.

سلامت قلب و عروق

روغن دانه کنجد از آسیب های آترواسکلروز جلوگیری کرده و از این رو برای سلامت قلب مفید است.

روغن دانه کنجد حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد التهابی به نام سزامول است که خاصیت ضد بیماری های قلبی- عروقی داشته و بنابراین سلامت قلب و عروق را بهبود می بخشد.

دانه های کنجد حاوی اسید های چرب غیر اشباع، اسید اولئیک بوده که به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب کمک کرده و مانع از بیماری عروق کرونری و سکته مغزی می شود.

روغن کنجد -1

خواص ضد سرطان

دانه های کنجد حاوی منیزیم بوده که خواص ضد سرطان دارند. آنها همچنین یک ترکیب ضد سرطان به نام فیتات دارند. دانه های کنجد در کاهش خطر تومورهای کولورکتال موثر بوده و از سرطان کولورکتال جلوگیری می کنند.

سلامت دستگاه گوارش

دانه های کنجد باعث سلامت سیستم دستگاه گوارش و کولون شده زیرا غنی از فیبر هستند. فیبر باعث بهبود عملکرد روده، مدفوع، و کاهش یبوست می شود.

 کاهش آرتریت روماتوئید

دانه های کنجد حاوی مس هستند، یک ماده معدنی ضروری برای سیستم آنزیم های آنتی اکسیدان، که باعث کاهش درد و تورم آرتریت می شود. علاوه بر این، این ماده معدنی به رگهای خونی، استخوان ها و مفاصل کمک می کند.

 سلامت سیستم تنفسی

منیزیم موجود در دانه های کنجد از آسم و سایر اختلالات تنفسی با جلوگیری از اسپاسم های راه هوایی جلوگیری می کند.

حفاظت در برابر آسیب های ناشی از اشعه

سزامول موجود در دانه های کنجد و روغن کنجد مانع از آسیب رساندن به DNA ناشی از اشعه شده و از آسیب روده و طحال جلوگیری می کند.

  سلامت استخوان

دانه های کنجد حاوی روی بوده که باعث افزایش تراکم استخوان و سلامت استخوان می شود. کمبود این مواد معدنی باعث پوکی استخوان در ناحیه گردن و ستون فقرات می شود. دانه کنجد یک منبع عالی از کلسیم است، یک ماده معدنی ضروری برای سلامت استخوان ها.

روغن کنجد -6

بهداشت دهان و دندان

دانه های کنجد و روغن دانه کنجد به سلامت دهان کمک کرده و برای از بین بردن پلاک دندان و سفید کردن دندان ها موثر است. غرغره کردن روغن دانه کنجد در دهان باعث کاهش جهش های استرپتوکوک دندان و بزاق دهان شده و سلامت دهان و دندان را بهبود می بخشد.

خنثی کردن اثر الکل

دانه های کنجد به کبد کمک می کنند تا اثرات مضر الکل و مواد دیگر که باعث مسمومیت در بدن می شوند را از بین ببرند.

درمان اضطراب

دانه های کنجد حاوی مواد مغذی متعدد ضد استرس هستند.  مواد معدنی مانند منیزیم و کلسیم با خاصیت ضد اسپاسم باعث تنظیم عملکرد عضلانی مانند انقباض و ریلکسیشن می شوند.

تيامين (ويتامين (B1 خواص آرام بخشي داشته که باعث بهبود عملکرد عصب می شود. کمبود این ویتامین باعث اسپاسم عضلانی، خستگی و افسردگی می شود.

تریپتوفان یک اسید آمینه ضروری است که در تولید سروتونین، انتقال دهنده عصبی که درد را کاهش داده و الگوی خواب و اعصاب را تنظیم می کند، دخیل است. ناکافی بودن تولید و انتقال سروتونین در مغز منجر به اضطراب و افسردگی می شود.

کاهش کلسترول

دانه های کنجد سیاه سطح کلسترول را کاهش می دهند. آنها حاوی دو ماده هستند: سزامین و سزامولین که به گروهی از فیبرهای لیگنان تعلق دارند. لیگنان ها کلسترول را کاهش می دهند زیرا غنی از فیبر های رژیمی هستند.

دانه های کنجد سیاه حاوی ترکیبات گیاهی به نام فیتوسترول ها هستند که ساختاری شبیه به کلسترول دارند. مصرف آنها نه تنها میزان کلسترول خون را کاهش داده بلکه خطر ابتلا به انواع سرطان را نیز کاهش می دهد. دانه های کنجد نسبت به مغزهای دیگر بیشترین مقدار فیتوسترول را دارند.

روغن کنجد -5

سلامت چشم

بر اساس طب سنتی چینی، بین اندام های داخلی و خارجی مانند چشم ها و کبد رابطه زیادی وجود دارد

کبد خون را ذخیره کرده و از آنجا که شاخه خاصی از کانال کبد به چشم میرسد، کبد نیز می تواند خون را به چشم ارسال کرده تا عملکرد خود را تقویت کنند.

دانه های کنجد سیاه به دلیل افزایش کبد خون برای کبد مفید هستند، در نتیجه چشم ها را بهبود می بخشند. اثرات درمانی آنها تاری دید و خشکی چشم را درمان می کند.

تغذیه ارگان ها

دانه های کنجد سیاه باعث افزایش انرژی، تغذیه مغز و کند شدن روند پیری می شوند. مصرف منظم دانه های کنجد سیاه باعث کاهش علائم کمر درد، درد مفاصل و ضعف مفاصل می شود.

کاهش فشار خون

امروزه فشار خون بالا مشکل رایج زنان و مردان در سنین مختلف است. مطالعات نشان داده اند که استفاده از این روغن به کاهش فشار خون کمک می کند. منیزیم موجود در این روغن باعث کاهش فشار خون می شود.

طیف گسترده ای از مواد معدنی و ویتامین های موجود در این روغن باعث تقویت سیستم ایمنی می شود. آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی آن به بدن کمک می کند تا با سرطان مقابله کند. فیتات موجود در این دانه ها خواص پیشگیری از سرطان دارند.

اثرات ضد التهابی

استفاده از روغن دانه کنجد سیاه، به صورت موضعی یا خوراکی، به کاهش بیماری و التهاب کمک می کند. میزان بالای مس در این روغن به مصرف کنندگان کمک می کند تا التهاب بدن که بر مفاصل اثر می گذارند درمان شود.

روغن کنجد -3

10 فایده روغن کنجد برای پوست

روغن کنجد برای صورت

به دلیل خواص آنتی باکتریال و ضد التهابی، می توان از دانه های کنجد برای درمان عفونت و یا التهاب و چروک پوست استفاده کرد. روزی 2 بار روغن را روی صورت مالیده و متوجه خواهید شد که روغن کنجد یکی از بهترین روشهای حفظ شادابی چهره است!

ماساژ بدن با روغن کنجد

همانطور که قبلا ذکر شد، روغن کنجد نیز خواص طبیعی و سم زدایی بالایی داشته که به شادابی و سلامت پوست کمک می کند! روغن جذب پوست و بافت ها شده و پوست را تغذیه می کند!

درمان خشکی پوست با روغن کنجد

روغن کنجد و خواص طبیعی آن یک مرطوب کننده عالی است! و به دلیل خواص طبیعی و سم زدایی بالایی که دارد پوست را نرم و هیدراته می کند.

درمان چروک پوست با روغن کنجد

روغن کنجد منبع غنی آنتی اکسیدان است که از پیری پوست جلوگیری می کند. به همین دلیل، استفاده از روغن کنجد چین و چروک را کاهش داده و چهره را شاداب تر می کند.

درمان زخم و بریدگی پوست

ویتامین ها و خواص ضد باکتری روغن کنجد بریدگی ها و زخم ها را به سرعت بهبود بخشیده و از هر گونه اثر زخم جلوگیری می کند.

زیبایی پوست با روغن کنجد

روغن کنجد ضد آفتاب طبیعی است و از تیرگی پوست در برابر پرتو های ماورای بنفش جلوگیری می کند. روغن کنجد به علت خواص ضد اکسیدانی یک لایه نازک روی پوست ایجاد کرده به طوری که ذرات اوزون نمی توانند آن را اکسید کرده و در برابر آفتاب از پوست محافظت می کنند. روغن کنجد، با اثرپذیری 7 مانع از آسیب پوست در برابر آفتاب می شود!

 نرمی پوست با روغن کنجد

روغن کنجد پر از اسیدهای چرب، ویتامین ها و مواد مغذی است. همانطور که قبلا ذکر شد، روغن کنجد حاوی آنتی اکسیدان است، و بافت بسیار ضخیم و غنی دارد. به دلیل این خواص روغن جذب پوست شده و پوست را تغذیه کرده و باعث نرمی و لطافت پوست می شود!

روعن کنجد -4

 درمان ترک پا با روغن کنجد

تمام خواص ذکر شده به درمان ترک پاشنه پا کمک می کنند! باید روغن را به مدت یک شب روی پاشنه پا بمالید. خواص مغذی و شفا دهنده روغن ترک پاشنه پا را بهبود می بخشد.

 درمان آکنه با روغن کنجد

همچون عفونت های باکتریایی، خواص ضد باکتریایی روغن کنجد آکنه را درمان می کند. موها را با آب گرم شسته و سپس روغن کنجد را روی صورت بمالید. با این کار نه تنها آکنه درمان شده بلکه پوست نرم تر و سالم تری خواهید داشت.

جوش گرمی نیز یکی از مشکلات مراقبت از پوست است. می توانید در اینجا علل، درمان خانگی و نکات پیشگیری از جوش گرمی را مطالعه کنید.

 اسکراب با روغن کنجد

اغلب مردم بوی روغن کنجد را دوست ندارند.  بهتر است روغن های دیگر و میوه های غنی از ویتامین C را به آن اضافه کرده تا روغن جدید یا اسکراب تولید شود. در این مورد، نه تنها اسکراب بوی بهتری داشته بلکه خواص مفید تمامی مواد به آن اضافه خواهد شد.

روغن کنجد یا روغن جینجلی از بسیاری جهات برای پوست و مو مفید است. روغن کنجد برای رشد سریع تر مو، استحکام مو و درخشندگی مو بهتر است. استفاده از روغن جینجلی برای مراقبت از موها نسبتا ساده است، هر چند که به نسبت دیگر داروهای خانگی رایج نیست.

نحوه استفاده روغن کنجد بر روی پوست

روغن کنجد یک روغن غلیظ شده نیست، بنابراین نیازی به رقیق شدن قبل از استفاده نیست. سعی کنید روغن کنجدی را پیدا کنید که عاری از مواد تشکیل دهنده افزودنی و مواد شیمیایی دیگر باشد. برای فهمیدن اینکه روغن خالص است یا اینکه چیز دیگری به آن اضافه شده است  برچسب محصول را بخوانید.

برای ماساژ و برای اهداف مرطوب کننده می توانید از روغن کنجد به طور آزادانه بر روی پوست خود استفاده کنید. اگر از روغن کنجد برای پوست های با جوش آکنه استفاده می کنید آن را با یک تکه پنبه ای روی قسمت آسیب دیده آغشته کرده و یک شب بگذارید روی آن بماند. شاید بخواهید ابتدا پوست خود را لایه برداری کنید تا سلول های مرده پوست برداشته شود. این مسئله ممکن است باعث شود روغن راحت تر جذب پوست شما شود.

آیا استفاده از روغن کنجد بر روی پوست بی ضرر است؟

روغن کنجد برای استفاده بیشتر افراد بی خطر است. از آنجایی که هر ماده ای ممکن است برای هرکسی واکنش ایجاد کند، ایده خوبی است که قبل از استفاده از روغن کنجد، آن را روی پوست خود امتحان کنید، به خصوص اگر پوست حساسی دارید.

برای امتحان کردن روغن کنجد روی پوست از روش زیر پیروی کنید:

  • قسمت بالایی بازو، نزدیک آرنج خود را بشویید و خشک کنید.
  • مقدار کمی روغن کنجد را با یک پنبه تمیز به ناحیه مورد نظر بمالید.
  • به مدت 24 ساعت با یک پد گاز بپوشانید.
  • اگر احساس سوختگی و خارش دارید، پد گاز را جدا کنید، محل آن را بشویید و استفاده از روغن را قطع کنید.
  • اگر احساس بدی ندارید، پد گاز را به مدت 24 ساعت کامل بگذارید و سپس آن را بردارید.
  • اگر روی پوست خود احساس خوبی دارید و احساس شفافیت می کنید احتمالاً به روغن حساسیت ندارید و می توانید آن را آزادانه بر روی پوست خود استفاده کنید.

مصرف دانه کنجد در دوران بارداری

اگر باردار هستید، باید در انتخاب غذایی که می خورید بسیار دقت کنید. زیرا آنچه میخورید بر سلامتی شما و همچنین سلامتی فرزندتان تاثیرگذار است. هرچیزی که برای خوردن انتخاب می کنید، اول باید از سلامت آن اطمینان پیدا کنید. بنابراین مهم است که غذاهای سالم بخورید. چون حتی کوچکترین غذایی که می خورید روی کودک شما تاثیر خواهد داشت.

ممکن است در مورد غذاهایی که باید مصرف کنید یا از مصرف آن بپرهیزید، توصیه های زیادی از دوستان و آشنایتان بشنوید. ممکن است هیچ کدام از آنها به خواص کنجد اشاره نکرده باشند. آیا کنجد برای شما و کودکان مفید است یا مضر؟ برای فهمیدن این نکات ادامه مطلب را بخوانید.

این تصور که خوردن کنجد برای مصرف در دوران بارداری خطرناک است به مانند یک افسانه می ماند. در هند بسیاری از مردم عقیده دارند که کنجد یک ماده غذایی گرم است و باعث افزایش گرمای بدن خواهد شد. بدین ترتیب در باور هندی ها کنجد باعث از بین رفتن تعادل طبیعی بدن خواهد شد. برخی افراد عقیده دارند خوردن غذاهای گرمی مانند کنجد در دوران بارداری می تواند منحر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود. با این جال هیچ مدرک علمی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. دانه های کنجد سرشار از مواد مغذی ضروری مانند آهن، پروتئین، فیبر، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است که هم برای مادر و هم برای کودک بسیار مفید است. اما بیشتر پزشکان عقیده دارند که زنان باردار باید از مصرف کنجد در سه ماه اول بارداری خودداری کنند، چون این امر باعث به وجود آمدن تهوع و تشدید آن خواهد شد.

فواید دانه های کنجد در بارداری

دانه کنجد در بسیاری از مناطق جهان به عنوان یک غذای عالی محسوب می شود. کنجد می تواند بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز خانم های باردار و نوزادان شان را فراهم کند. برخی از فواید خوردن دانه های کنجد در دوران بارداری به شرح زیر است:

  • دانه های کنجد پکیج کاملی از مواد مغذی مانند آهن، کلسیم و ویتامین ها است که همگی برای رشد جنین ضروری است.
  • دانه های کنجد منبع عالی پروتئین و اسید های آمینه است که برای رشد جنین مورد نیاز است.
  • دانه های کنجد منبع غنی از فیبر است که به هضم غذا در دوران بارداری کمک می کند. یبوست یک مشکل شایع در دوران بارداری است. اگر مشکل یبوست یا سایر مشکلات مرتبط با دستگاه گوارش دارید، می توانید کنجد بخورید تا مشکلاتتان بهبود یابد.
  • دانه های کنجد حاوی اسید اولئیک است که می تواند سطح کلسترول بد بدن شما یا LDL را پایین بیاورد. همچنین دانه های کنجد موجب بالا رفتن کلسترول خوب یا HDL خواهد شد. بنابراین چربی موجود در کنجد بسیار مفید است.
  • دانه های کنجد حاوی ویتامین سی است که می تواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کرده و شما را از انواع بیماری ها و میکروب ها مصون نگاه دارد. در دوران بارداری سیستم ایمنی بدن تضعیف خواهد شد بنابراین بدن مستعد ابتلا به عفونت ها و بیماری ها است. خوردن دانه های کنجد خطر ابتلا به عفونت را کاهش داده و از سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری خواهد کرد.
  • دانه های کنجد حاوی کلسیم است که یک ماده مغذی مهم برای سلامتی دهان و دندان در دوران بارداری است. همچنین کنجد منبع عالی کلسیم است. با خوردن کنجد در دوران بارداری از دندان و استخوان های خود مراقبت کنید. همچنین کنجد برای رشد و سلامتی کودک شما نیز مفید است.
  • دانه های کنجد حاوی اسید فولیک است و خوردن آن در دوران بارداری می تواند منجر به جلوگیری از نقص لوله های عصبی در نوزادان شود.
  • دانه های کنجد سرشار از ویتامین های گروه بی مانند ریبوفلاوین، نیاسین و پیریدوکسین است که همگی برای رشد جنین ضروری است.
  • همچنین باورهایی وجود دارد که مصرف کنجد موجب تقویت انرژی و کاهش استرس روحی و ضعف خواهد شد.
  • دانه کنجد یک منبع غنی از آهن است که می توانید اطمینان حاصل کنید که جنین شما علاوه بر آهن از اکسیژن کافی نیز به واسطه کنجد بهره خواهد برد.

خطرات مصرف دانه های کنجد در دوران بارداری

به طور کلی خوردن دانه های کنجد برای زنان باردار و فرزندانشان مضر نیست. با این حال این مسئله برای همه زنان یکسان نیست چرا که هر فردی نسبت به غذاها واکنش مخصوص به خود را دارد. اثرات دانه کنجد در زنان باردار می تواند متفاوت باشد. اگر بعد از مصرف کنجد حس ناراحتی در معده داشتید باید از خوردن آن خودداری کنید. اگر حالت تهوع پیدا کردید، صبر کنید تا حالت تهوع شما فروکش کند. بهتر از قبل از مصرف کنجد در رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.

آیا می توان در دوران بارداری غذای پخته شده با روغن کنجد مصرف کرد؟

خوردن مواد غذایی تهیه شده در روغن کنجد در دوران بارداری بی خطر است. این روغن می تواند نیازهای بدن شما به چربی سالم را در دوران بارداری برآورده کند. همچنین این روغن برای رشد مغز جنین شما بسیار مفید است. با این حال توصیه می شود قبل از خوردن هر غذایی که در روغن کنجد پخته شده با یک متخصص تغذیه و یا پزشک خود مشورت کنید.

فواید روغن کنجد برای کودک

قدیمی ترین محصول روغنی جهان، روان کننده و بسیار مغذی روغن کنجد است. روغن کنجد با وجود ویتامین های گروه B، D، E و سایر مواد معدنی مانند فسفر، کلسین و پروتئین غنی شده به راحتی جذب پوست می شود. برای پوست های حساس بسیار مناسب است و خاصیت ضد باکتریایی، ضدقارچی و ضد ویروسی دارد.

آیا استفاده از روغن کنجد برای بچه بی خطر است؟

تهیه غذایی که حاوی روغن کنجد باشد برای کودکان بزرگتر از شش ماهه کاملا بی خطر است. در بعضی از نوزادان روغن کنجد ممکن است با آلرژی همراه باشد. در صورت گنجاندن روغن کنجد به رژیم غذایی، نوزاد میزان مصرف مواد غذایی و وعده های غذایی نوزاد افزایش خواهد یافت. این روغن به نوعی افزایش دهنده اشتها می باشد.

تغذیه کودک 8 ماهه

چه زمانی روغن کنجد را وارد چرخه زندگی کودک کنیم؟

روغن کنجد می تواند از شش ماهگی وارد رژیم غذایی کودک شود. برخی از پزشکان توصیه می کنند که زمانی که کودک یک ساله شد روغن کنجد را وارد وعده های غذایی او کنید. دستگاه گوارش کودک باید برای هضم روغن کنجد آماده باشد. اگر مادرانی که تازه نوزاد به دنیا آورده اند روغن کنجد مصرف کنند، کودک نیز از طریق شیر مادر از مزایای روغن کنجد بهره مند خواهد شد.

اگر کودک شما نسبت به روغن کنجد حساسیت دارد چه کار کنید؟

اگر سابقه ابتلا به آلرژی کنجد در خانواده وجود داشته باشد یا کودک برخی از علائم آلرژی غذایی را نشان داده است، شما نباید بدون مشورت با پزشک روغن کنجد به کودک خود بدهید. اگر علائمی مانند خس خس سینه، مشکلات تنفسی، بثورات یا تورم یا هرگونه اگزما یا آسم مشاهده کردید، باید روغن کنجد را فقط با تأیید پزشک مصرف کنید.

فواید سلامتی روغن کنجد برای نوزادان

اضافه کردن روغن کنجد در رژیم غذایی کودک ، مواد مغذی را که برای یک کودک بسیار مفید است را به بدن او وارد خواهد کرد:

  • روغن کنجد از قلب کودک محافظت می کند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد
  • ویتامین K کافی برای از بین بردن خطر لخته شدن خون را فراهم می کند
  • این ماده انرژی قابل توجهی را تأمین می کند
  • این روغن منبع غنی از کلسیم است
  • روغن کنجد منبع خوبی از چربی های اشباع نشده است و آنتی اکسیدان بدن را تأمین می کند

کاربرد روغن کنجد برای کودک

روغن کنجد برای غذای کودک به دلیل دارا بودن مواد مغذی بسیار مناسب است.

  • روغن کنجد همچنین بیشتر برای ماساژ کودک استفاده می شود.
  • روغن کنجد برای موهای کودک رطوبت کافی ایجاد می کند و کیفیت آن را بهبود می بخشد
  • روغن کنجد برای کودکانی با مشکل اگزما باعث شگفتی می شود زیرا پوست حساس را تسکین می دهد
  • روغن کنجد برای سرفه کودک می تواند مفید باشد. دفعات و شدت سرفه حاد در نوزادان را درمان کند

فواید سلامتی حاصل از کنجد آن را به عنوان یک ترکیب مهم از وعده غذایی مناسب و متعادل تبدیل می کند. روغن کنجد به رشد کلی کودک کمک می کند و کودک را از بیماری های کبد و قلب دور نگاه می دارد. این روغن دارای کاربردها و فواید زیادی است که آن را به جایگزینی بسیار مناسب برای هر روغن دیگری تبدیل می کند.

چگونه کنجد را در رژیم غذایی خود بگنجانیم

اکنون که از مزایای بی نظیر دانه کنجد آگاه هستید، باید بدانید که چگونه آن را در رژیم غذایی خود جا بدهید. کنجد علاوه بر اثراتی که بر سلامتی دارد به رژیم غذایی شما نیز کمک خواهد کرد. در ادامه به شما توضیح خواهیم داد چگونه از کنجد در غذاهای عادی استفاده کنید.

  • دانه های کنجد را به صبحانه خود اضافه کنید. یک کاسه غلات برای صبحانه آماده کنید و در ان مقداری کنجد نیز بریزید.
  • می توانید کنجد را به سالاد اضافه کرده و آن را بوداده کنید تا طعم بهتری داشته باشد.
  • داخل یک ظرف کنجد بریزید و آن را همراه با سبزیجات بخورید تا مشکل گرسنگی بعد از ظهر خود را مهار کنید.
  • می توانید کنجد را به گشنیز و نعناع به عنوان چاشنی اضافه کنید.
  • می توانید کنجد را کباب کرده و از آن برای تزئین ظروف مختلف استفاده کنید.
  • می توانید کنجد را به سوپ یا ریتا اضافه کنید.

کاربردهای دیگر روغن کنجد چیست؟

علاوه بر مزایای فراوان روغن کنجد بر روی پوست، روش های بیشتری نیز برای استفاده از این روغن وجود دارد که به شرح زیر است:

  • آشپزی: روغن کنجد طعم بسیار خوبی دارد و هم برای غذا و هم سالاد بسیار عالی است. این روغن در غذا فواید زیادی نیز برای سلامتی دارد. یک مطالعه در منابع معتبر نشان داده است که روغن کنجد ممکن است به کاهش کلسترول و التهاب در بدن کمک کند. این روغن همچنین ممکن است خواص شیمی درمانی را نیز در مرحله خیلی خفیف بروز دهد.
  • دهانشویه: روغن کنجد خاصیت ضدباکتریایی نیز دارد که آن را به یک شستشو دهنده موثر برای دهان تبدیل می کند. معروف ترین تکنیک برای شستشوی دهان با روغن آیرودیک نام دارد که به روغن کشیدن نیز معروف است.
  • تسکین یبوست: شواهد بسیاری حاکی از این است که روغن کنجد رقیق شده ممکن است به رفع یبوست جزیی کمک کند. برای استفاده یک یا دو قاشق غذاخوری روغن کنجد را با آب مخلوط کنید و روزی دوبار بنوشید.
  • تغذیه مو و پوست سر: همان خاصیت هایی که روغن کنجد را برای پوست صورت مفید کرده است، آن را برای موها نیز بسیار مفید نموده است. روغن کنجد را روی سر خود ماساژ دهید. در صورت خشک بودن مو نوک آن ها را چرب کنید. اجازه دهید حداقل یک ساعت روی پوست سر شما بماند و سپس بشویید.

خوردن دانه کنجد سیاه بهتر است یا دانه کنجد سفید؟

دانه های کنجد سیاه از نظر غذایی ارزش بالایی دارد. بنابراین از دانه کنجد سفید سالم تر است. همچنین حاوی کلسیم بیشتری نیز هست و اگر به دنبال دریافت کلسیم بیشتری هستید، انتخاب بهتری خواهد بود. مصرف دانه کنجد سفید نیز بسیار عالی است و خوشمزه تر نیز هست.

خوردن دانه کنجد برای مادر و نوزاد مضر نیست. اما بهتر است از خوردن آن در سه ماهه اول بارداری جلوگیری کنید. خوردن کنجد در سه ماهه اول ممکن است موجب ایجاد حالت تهوع شود و یا آن را تشدید کند. اگر قصد استفاده از کنجد در رژیم غذایی خورد را دارید با پزشک خود مشورت کنید و یک انتخاب آگاهانه برای حاملگی سالم داشته باشید.

خط آخر

دانه های کنجد با مواد مغذی زیادی غنی شده و مصرف آن در دوران بارداری فواید بسیاری برای شما و فرزندتان خواهد داشت. این دانه ها به عنوان منبعی مهم از آهن، کلسیم و فیبر محسوب می شود. برای به دست آوردن تمام این خواص تنها کافی است مقدار کمی کنجد مصرف کنید. هر 10گرم دانه کنجد تقریبا دارای مقادیر زیر از مواد مغذی است:

  • پروتئین – 2 گرم
  • فیبر – 1 گرم
  • کربوهیدرات – 2 گرم
  • چربی – 4 گرم
  • کلسیم – 89 میلی گرم
  • آهن – 1.3 میلی گرم
  • کالری – 51 کیلوگرم

روغن کنجد با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد باکتریایی، از چندین طریق به پوست شما کمک می کند. این امر به ویژه برای پوست های مستعد آکنه و زخم های آکنه مفید است. روغن کنجد به دلیل خاصیت ضد التهابی ، بسیاری از فواید سلامتی دیگر از جمله کاهش فشار خون و کلسترول را نیز به همراه دارد.

اگر می خواهید از روغن کنجد روی پوست خود استفاده کنید، ممکن است لازم باشد با پزشک یا متخصص پوست خود صحبت کنید تا متوجه شوید گزینه مناسبی برای نوع پوست شما است یا خیر. شما چگونه این روغن را در برنامه غذایی خود جای داده اید؟ بیشتر به چه دلیل از این روغن استفاده می کنید. تجربیات و پیشنهادات خود را با دیگر کاربران دکتر سلام به اشتراک بگذارید.