در مورد جانوویا یا سیتاگلیپتین چه می دانید؟ آیا این دارو را میتوان در بارداری مصرف کرد؟ با عوارض احتمالی آن آشنایی دارید؟ اختلالات دارویی جانوویا یا سیتاگلیپتین چیست؟ در این مقاله از بخش داروهای دکتر سلام به بررسی نحوه مصرف این دارو پرداخته و به شما می گوییم که بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 چگونه می توانند از این دارو استفاده کنند. در نهایت به بررسی عوارض این دارو پرداخته و همچنین دوز مصرفی آن را مورد تحلیل قرار می دهیم.

جانوویا یا سیتاگلیپتین چیست؟

جانوویا یا سیتاگلیپتین، دارویی حاوی سیتاگلیپتین و متعلق به گروه مهارکننده های دی پپتیدیل پپتیداز تیپ 4 (4DPP-) است. DPP-4 آنزیمی است که به پپتید-1 شبه گلوکاگون (1GLP-) تجزیه می شود. مهار DPP-4 منجر به افزایش سطح GLP-1 می شود که سطح گلوکز خون را پایین می آورد و اثرات محافظتی متعددی ایفا می کند. GLP-1 در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 عمل می کند. این دارو باعث کاهش سطح HbA1c، تحریک ترشح انسولین و مهار ترشح گلوکاگون می شود. جانوویا یا سیتاگلیپتین می تواند به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروهای ضد هپرگلیسمی برای درمان دیابت نوع 2 استفاده شود.

جانوویا

تقریبا 75 درصد از این دارو بدون تغییر در ادرار دفع می شود، در حالی که 25 درصد باقی مانده توسط کبد (از طریق آنزیم CYP3A4 و (CYP2C8 متابولیزه می شود .

این دارو پس از مصرف خوراکی، به سرعت اثر می کند و تاثیر آن از 12 تا 24 ساعت به طول می انجامد.

اقدامات احتیاطی حین مصرف جانوویا یا سیتاگلیپتین

مطالعات نشان داده اند که جانوویا یا سیتاگلیپتین، خطر کمی بر هیپوگلیسمی دارد و بر وزن بدن بی اثر است. مطالعاتی که پس از بازاریابی این دارو انجام شد، نشان می دهد که مهارکننده های DPP-4 خطر ابتلا به سرطان پانکراس و پانکراتیت را افزایش می دهند، اما سازمان های نظارتی اروپا، پس از بررسی داده های موجود، ارتباطی بین مصرف این دارو و سرطان پانکراس نیافتند. با این حال، اگر متوجه علائم پانکراتیت شدید ( به عنوان مثال: درد شدید شکم)، باید بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.

از آنجایی که اکثر این داروها از طریق کلیه (ادرار) دفع می شود، دوز مصرفی آن، در بیماران مبتلا به نارسایی های کلیوی متوسط ​​یا شدید، باید کاهش یابد.

مطالعات بالینی نشان داده اند که جانوویا یا سیتاگلیپتین، دارویی بسیار موثر، مطمئن و قابل تحمل است.

مصرف داروی جانوویا یا سیتاگلیپتین در دوران بارداری و شیردهی:

اداره کل تجهیزات پزشکی (TGA) و سازمان غذا و دارو (FDA) جانوویا یا سیتاگلیپتین را در گروه B طبقه بندی کردند، مطالعات حیوانی در دوزهای 20 تا 30 بار بالاتر از حداکثر دوز مصرفی روزانه انسان، انجام گرفته است، که نشان دهنده این است که این دارو خطر ابتلا به عوارض جانبی یا ناهنجاری در جنین را افزایش نمی دهد. با این حال، اطلاعات کافی در مورد ایمنی مصرف آن در دوران بارداری وجود ندارد.

جانوویا یا سیتاگلیپتین وارد شیر مادر می شود، بنابراین از مصرف این دارو در دوران شیردهی اجتناب کنید.

جانوویا

دوز مصرفی جانوویا یا سیتاگلیپتین

دوز مصرفی معمول این دارو، در بیمارانی که عملکرد کلیوی عادی دارند، 100 میلی گرم به صورت یک بار در روز می باشد.

در بیمارانی با کلیرانس کراتینین 30 تا 50 میلی لیتر در دقیقه، دوز مصرفی این دارو باید تا 50 میلی گرم در روز کاهش یابد، در حالی که در افرادی که دارای کلیرانس کراتینین کمتر از 30 میلی لیتر در دقیقه هستند، این دوز باید تا 25 میلی گرم در روز کاهش یابد.

در بیماران بالای 75 سال و همچنین در بیماران مبتلا به اختلال عملکردی کبد، نیازی به کاهش دوز مصرفی این دارو نیست.

هیچ داده ای مبنی بر بی خطری این دارو در بیماران زیر 18 سال وجود ندارد.

بدون توجه به نوع وعده غذایی (شام یا ناهار)، قرص را همراه با یک لیوان آب مصرف کنید.

تداخلات دارویی جانوویا یا سیتاگلیپتین

جانوویا یا سیتاگلیپتین ممکن است با داروهای زیر وارد تداخل دارویی شود:

  • بکساروتن (داروی مورد استفاده در درمان ضایعات پوستی ناشی از لنفوم پوستی سلول هایT ). مصرف همزمان این دو دارو، باعث افزایش التهاب پانکراس یا لوزالمعده می شود.
  • گتی فلوکساسین (یک آنتی بیوتیک). مصرف همزمان این دو دارو، باعث افزایش خطر هیپوگلیسمی می شود.

این دارو نباید همراه با دیگوکسین (داروی مورد استفاده برای درمان نارسایی قلبی) مصرف شود، زیرا مطالعات فارماکوکینتیک نشان داده اند که جانوویا یا سیتاگلیپتین می تواند غلظت دیگوکسین را در خون افزایش دهد که باعث افزایش خطر سمیت دیگوکسین می شود.

از مصرف مشروبات الکلی به دلیل افزایش خطر هیپوگلیسمی و یا هیپرگلیسمی باید اجتناب شود.

جانوویا

اثرات جانبی جانوویا یا سیتاگلیپتین

جانوویا یا سیتاگلیپتین ممکن است باعث بروز عوارض جانبی زیر شود:

  • التهاب غشاهای مخاطی بینی و گلو (به اصطلاح نازوفارنژیت)
  • هیپوگلیسمی
  • استفراغ
  • سرگیجه
  • یبوست
  • عفونت دستگاه تنفسی
  • التهاب استخوان ها و مفاصل
  • احساس درد در اندام های بدن
  • درد عضلانی
  • درد بند مفاصل
  • درد پشت
  • درماتیت انعقادی
  • پانکراتیت
  • واکنش های خفیف آلرژیک

اطلاعات این وب سایت، فقط برای اهداف آموزشی ارائه شده است، نه برای توصیه، تشخیص و درمان پزشکی.

اگر هرگونه نگرانی یا سوالی در مورد سلامتی خود دارید، بهتر است با پزشک یا سایر متخصصان مراقبت بهداشتی خود مشورت کنید.