تا به حال برایتان اتفاق افتاده که احساس کنید سرماخوردگی تان خوب نمی شود و بینی­تان همیشه گرفته است؟ پولیپ بینی چیست؟ این احتقان و گرفتگی که حتی با مصرف داروهای بدون نسخه سرماخوردگی یا آلرژی بهتر نمی شود ممکن است به خاطر پولیپ بینی باشد.پولیپ بینی در واقع رشد خوش خیم و غیر سرطانی بافت های داخلی، مخاط بینی یا سینوس هاست که در اثر آلرژی، التهاب یا عفونت ایجاد می شود و بسیار هم رایج و شایع است. پولیپ های بینی معمولا علامت خاصی ایجاد نمی کنند و بر خلاف پولیپ هایی که در روده یا مثانه ایجاد می شوند، غیر سرطانی هستند. در اکثر موارد پولیپ بینی داخل حفره بینی ایجاد می شود و شبیه دانه انگور پوست کنده به نظر می رسد. پولیپ بینی در هر سنی ممکن است رخ بدهد اما بیشتر در جوانها و افراد میانسال دیده می شود. معمولا پولیپ های بینی مرتبط با آسم و آلرژی علائم خاصی ایجاد نمی کنند؛ مخصوصا اگر کوچک باشند و نیازی به درمان نداشته باشند. اما درباره پولیپ های بزرگ قضیه فرق می کند. پولیپ های بزرگ بینی مانع از تخلیه طبیعی سینوس ها شوند؛ به این ترتیب، مخاط زیادی در سینوس ها جمع می شود و آنها را آلوده می کند. شما می توانید در ادامه این مقاله از بخش بیماری ها و گوش، حلق و بینی دکتر سلام، اطلاعات کاملی درباره پولیپ بینی کسب کنید.

پولیپ بینی در کدام قسمت بینی ایجاد می شود؟

پولیپ بینی رشد خوش خیم و غیر سرطانیست که داخل بینی، سینوس ها، فضای پشت بینی و گونه ها ایجاد می شود.

  • پولیپ ها معمولا به شکل خوشه ای ایجاد می شوند.
  • میتوانند در هر دو سوراخ بینی ایجاد شوند.
  • از نظر اندازه این پولیپ ها متفاوتند و به هر اندازه ای ممکن است ایجاد شوند.

پولیپ بینی

پولیپ بینی چه علائمی دارد؟

پولیپ بینی معمولا بافت نرم و بدون دردی دارد و اغلب در قسمت فوقانی بینی که سینوس ها قرار دارند ایجاد می شود. در این شرایط شما حتی متوجه نمی شوید که پولیپ دارید چون این پولیپ ها فاقد رشته های عصبی هستند و بنابراین دردی احساس نمی کنید.

اما اگر پولیپ ها بزرگ شوند و مجاری بینی را مسدود کنند، گرفتگی و احتقان مزمن رخ می دهد. علائم پولیپ بینی شامل موارد زیر است:

  • گرفتگی و انسداد بینی
  • عطسه
  • ترشحات پشت حلق
  • درد در صورت
  • اختلال در حس بویایی
  • از دست دادن حس چشایی
  • خارش دور چشم
  • عفونت
  • آبریزش از بینی
  • درد دندان های بالایی
  • احساس فشار روی صورت و پیشانی
  • خروپف کردن

علاوه بر این ممکن است بسیاری از افراد در صورت ابتلا به پولیپ بینی، دچار خس خس سینه، عفونت سینوس ها، حساسیت به دود، بو، گرد و عبار و مواد شیمیایی شوند. برخی اوقات اتفاق می افتد که بیمار به مصرف آسپرین نیز حساسیت شدید نشان می دهد. اگر دچار چنین واکنشی شدید، به پزشک مراجعه کنید تا از نظر وجود پولیپ بینی شما را معاینه کند. پولیپ بینی باعث می شود بیشتر در معرض ابتلا به سینوزیت طولانی مدت یا مزمن قرار بگیرید. پولیپ های بزرگ حتی می توانند شکل و فرم بینی­تان را هم تغییر بدهند.

پولیپ بینی

چه عواملی باعث بروز پولیپ بینی می شوند؟

محققان هنوز کاملا نمی دانند که چه عوامل باعث ایجاد پولیپ بینی می شوند یا چرا تحریک و التهاب در برخی­ها باعث بروز پولیپ بینی می شود و در برخی دیگر نه. با این حال شواهدی وجود دارد که نشان می دهد واکنش های سیستم ایمنی بدن و همینطور نشانگرهای شیمیایی مختلف در غشای مخاطی افرادی که به پولیپ بینی مبتلا می شوند با سایرین متفاوت است.

با اینکه هنوز علت دقیق ایجاد پولیپ بینی مشخص نیست، اما نشان داده شده که این عارضه با التهاب مزمن پوشش داخلی بینی و سینوس ها که به آن رینوسینوزیت گفته می شود مرتبط است. خود رینوسینوزیت بر اثر عوامل مختلفی از آلرژن ها گرفته تا عفونت دستگاه تنفسی فوقانی و حتی دود سیگار ایجاد می شود. سیستم ایمنی بدن برخی افراد به این آلاینده ها واکنش غیر طبیعی نشان می دهد که منجر به تورم بیش از حد دیواره بینی و در نتیجه ایجاد پولیپ بینی می شود.

عوامل خطرساز پولیپ بینی کدامند؟

هر نوع بیماری یا شرایطی که باعث تحریک طولانی مدت و التهاب و تورم معابر سینوس ها در بینی شود می تواند خطر ابتلا به پولیپ بینی را افزایش دهد. این شرایط ممکن است عفونت یا بروز هر نوع آلرژی باشد. بیماری هایی که اغلب باعث ایجاد پولیپ بینی می شوند عبارتند از:

  • آسم : شرایطی که باعث می شود مجاری هوایی ملتهب و باریک شوند.
  • حساسیت به داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن یا آسپیرین
  • سینوزیت آلرژیک قارچی: نوعی آلرژی و حساسیت به قارچ های موجود در هوا.
  • فیبروز کیستیک: نوعی اختلال ژنتیکی که منجر به ضخیم و چسبنده شدن غیر طبیعی مخاط بینی و سینوس ها می شود.
  • سندروم چرگ اشتراوس یا گرانولوماتوز آلرژیک: بیماری نادری که باعث التهاب رگ های خونی می شود.
  • کمبود ویتامین D
  • عفونت های مزمن یا عود کننده سینوسی
  • رینیت آلرژیک (تب یونجه)

علاوه بر این، سابقه خانوادگی هم می تواند شانس ابتلای فرد به پولیپ بینی را افزایش بدهد. شواهد دیگری نیز نشان می دهند که برخی تغییرات ژنتیکی مرتبط با عملکرد سیستم ایمنی بدن، احتمال ابتلا به پولیپ بینی را بیشتر می کنند.

پولیپ بینی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که علائم گفته شده بیش از 10 روز طول کشید حتما به پزشک مراجعه کنید. در اغلب موارد علائم سینوزیت مزمن و پولیپ بینی بسیار شبیه سرماخوردگیست.

در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید:

  • مشکل یا اختلال جدی در تنفس
  • بدتر شدن ناگهانی علائم
  • دو بینی، کاهش دید یا محدود شدن توانایی برای حرکت دادن چشمها
  • تورم شدید اطراف چشمها
  • سردردی که هر لحظه بیشتر می شود و با علائمی مثل تب بالا یا عدم توانایی در بالا نگه داشتن سر همراه است.

عوارض ناشی از ابتلا به پولیپ بینی چیست؟

پولیپ بینی می تواند منجر به بروز عوارضی در بدن شود چون از یک طرف جلوی جریان طبیعی هوا و تخلیه مایعات را می گیرد و از طرف دیگر زمینه ساز سوزش و التهاب طولانی مدت می شود. عوارض بالقوه ابتلا به پولیپ بینی عبارتند از:

  • آپنه انسدادی درخواب: این حالت یکی از عوارض جدی پولیپ بینی است که با قطع و وقفه مکرر تنفس و شروع دوباره آن همراه است.
  • عود آسم: پولیپ بینی میتواند باعث بدتر شدن آسم شود.
  • عفونت سینوس ها: ابتلا به پولیپ بینی، خطر ابتلا به عفونت های عود کننده سینوسی را بیشتر می کند.

پولیپ بینی

چه کسانی به پولیپ بینی مبتلا می شوند؟

پولیپ بینی در هر کسی ممکن است بروز کند اما در افراد بالای 40 سال شایع تر است. همچنین مردان دو برابر زنان در معرض ابتلا به این بیماری هستند. پولیپ بینی در کودکان کمتر از 10 سال به ندرت اتفاق می­افتد ولی در صورت بروز این اتفاق، پزشک علائم بیمار را از نظر وجود فیبروز کیستیک بررسی می کند. پولیپ بینی با رینیت آلرژیک، آسم، حساسیت به آسپرین، عفونت های سینوسی، عفونت های حاد و مزمن و فیبروز کیستیک مرتبط است اما هنوز علت دقیق بروز آن مشخص نیست. برخی افراد قبل از ابتلا به آسم یا سینوزیت دچار پولیپ بینی می شوند. برخی متخصصان بر این باورند که علائم آلرژی از جمله آبریزش از بینی، عطسه و خارش باعث می شود که برخی ها به پولیپ بینی مبتلا شوند؛ اما ارتباط آلرژی با پولیپ بینی مساله ایست که هنوز نیاز به بحث و بررسی دارد. عده دیگری از متخصصان نیز عقیده دارند عفونت های سینوسی منشا اصلی ابتلای فرد به پولیپ بینی هستند.

پولیپ بینی چطور تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص پولیپ بینی، پزشک با وسیله ای مثل اتوسکوپ یا نازوسکوپ داخل حفره بینی را روش می کند تا پولیپ دیده شود. اگر پولیپ در محل عمیق تری باشد، به اندوسکوپی بینی نیاز است. در این روش پزشک یک لوله نازک و انعطاف پذیر که قسمت انتهایی­اش به یک دوربین و چراغ متصل است را وارد بینی بیمار می کند. ممکن است برای تعیین اندازه و محل دقیق پولیپ از سی تی اسکن یا ام آر آی استفاده شود. در این عکس برداری ها پولیپ های بینی به شکل نقاط مات دیده می شوند. علاوه بر این، اسکن نشان می دهد که آیا پولیپ باعث تغییر شکل استخوان ناحیه مورد نظر هم شده است یا نه؟

همچنین این عکس برداری ها می تواند مشکلات جدی تری مثل ناهنجاری های ساختاری یا رشد سلول های سرطانی را هم نشان بدهد. آزمایشات مربوط به آلرژی هم به پزشک کمک می کند تا منبع التهابات مداوم بینی را تعیین کنند. این آزمایشات شامل ایجاد نقاطی روی پوست و وارد کردن فرم مایع انواع مواد حساسیت زا به بدن بیمار است. با این کار پزشک متوجه می شود که آیا سیستم ایمنی فرد به هر یک از این آلرژن ها واکنش نشان می دهد یا خیر. اگر بیمار کودک باشد یا سن کمی داشته باشد، برای باید آزمایشات مربوط به بیماری های ژنتیکی مثل آزمایش تشخیص فیبروز کیستیک انجام شود.

پولیپ بینی

آیا پولیپ بینی خطرناک است؟

هیچ مدرکی مبنی بر اینکه پولیپ بینی بتواند زندگی فرد را تهدید کند وجود ندارد. با این حال پولیپ بینی میتواند باعث بروز ناراحتی های بزرگ شود و در تخلیه و تهویه سینوسها اختلال ایجاد کند. مخاط تولید شده از سینوس ها برای شستشوی مواد محرک از مجاری بینی است. اگر پولیپ های بینی بیش از حد بزرگ شوند، جریان طبیعی مخاط را مسدود می کنند و به این ترتیب مخاط بینی آلوده و مشکلات سینوسی بیمار تشدید می شود.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ بینی هستند؟

فیبروز کیستیک یکی از شرایطیست که می تواند فرد را مستعد ابتلا به پولیپ بینی کند. سایر شرایط شامل آسم و حساسیت به آسپرین و همینطور تریاد سامتر (Samter’s Triad) است که خطر بروز پولیپ بینی را افزایش می دهند. افراد مبتلا به تریاد سامتر از آسم شدید به همراه پولیپ بینی رنج می برند. علاوه بر این، این دسته از بیماران به طور مداوم و مکرر یک واکنش آلرژیک مثل واکنش به داروهایی مثل آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را تجربه می کنند.

آیا پولیپ بینی با صدمه یا خونریزی هم همراه است؟

اگر پولیپ بینی خوش خیم باشد درد و خونریزی ندارد. اما ممکن است توده های خوش خیم یا سرطانی دیگری هم در سینوس های یا بافت بینی رشد کنند که شبیه پولیپ بینی هستند مثل پاپیلوم معکوس یا سرطان سینوس. بنابراین اگر دچار درد و خونریزی بینی شدید آن را نادیده نگیرید؛ مخصوصا اگر فقط در یک طرف بینی­تان باشد. اگر پزشک تشخیص بدهد که رشد مشکوکی در ناحیه گوش، حلق و بینی اتفاق افتاده، احتمالا به بیوپسی نیاز است.

آیا خود فرد می تواند پولیپ بینی را مشاهده کند؟

پولیپ بینی جایی تشکیل می شود که دیدن آن برای خود فرد مشکل است. برای مشاهده پولیپ بینی پزشک از وسیله ای به نام آندوسکوپ استفاده می کند تا منبع احتقان و گرفتگی بینی را پیدا کند.

پولیپ بینی

چه درمان هایی برای پولیپ بینی وجود دارد؟

بسته به تعداد و اندازه پولیپ های بینی ممکن است پزشک دارو، جراحی و یا هر دو مورد را برای بیمار تجویز کند.

درمان های دارویی

مصرف داروهای ضد التهاب می تواند به کاهش اندازه پولیپ و تسکین علائم آن کمک کند. اسپری های استروئیدی مخصوص بینی پولیپ بینی را کوچک می کنند و احساس انسداد و گرفتگی بینی را کاهش می دهند. اما در صورت قطع مصرف آنها علائم پولیپ بینی بلافاصله برمیگردند. برخی از استروئیدهای بینی عبارتند از:

  • فلوتیکازون fluticasone (فلوناز ، ورمیست)
  • بودزونید budesonide (رینوکورت)
  • مومتازون mometasone (نازونکس)

در صورتی که اسپری های بینی کارساز نبودند از داروهای خوراکی یا تزریقی مثل پردنیزون استفاده می شود. البته این داروها به دلیل عوارض جانبی جدی از جمله احتباس مایعات، افزایش فشار خون و افزایش فشار در چشم ها به عنوان درمان طولانی مدت شناخته نمی شوند. علاوه بر این مصرف آنتی هیستامین ها و آنتی بیوتیک ها هم می تواند آلرژی یا عفونت های سینوسی ناشی از التهاب در بینی را درمان می کند.

جراحی پولیپ بینی

برخی اوقات پولیپ های بینی به قدری بزرگ هستند که کاری از اسپری های کورتیکو استروئیدی بینی برنمی­آید. در چنین مواردی بیمار باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد. طی عمل جراحی، پزشک پولیپ بینی را با استفاده از تلسکوپ کوچک مخصوص بینی خارج می کند. بیمار می تواند همان روز به خانه برگردد و نیازی به بستری شدن ندارد.این جراحی از طریق سوراخ خود بینی انجام می شود تا نیازی به بریدن پوست بیمار نباشد. در اغلب موارد، جراحی بهترین گزینه برای درمان این عارضه است. اما اگر پولیپ بینی به خاطر وجود آسم و حساسیت به آسپرین باشد بهتر است که از درمان های دارویی برای برطرف کردن آن استفاده شود.

نوع جراحی پولیپ بینی بستگی به اندازه پولیپ دارد. پولیکتومی نوعی عمل جراحی سرپایی است که با استفاده از یک دستگاه مکش کوچک یا یک میکرودبریدر انجام می شود که بافت نرم بینی از جمله مخاط را بریده و خارج می کند.برای درمان پولیپ های بزرگ پزشک از ابزاری به نام آندوسکوپ استفاده می کند. آندوسکوپ وسیله ای کوچک و انعطاف پذیر است که انتهای آن یک دوربین کار گذاشته شده. پزشک این ابزار را وارد بینی بیمار می کند تا پولیپ و موانع دیگر موجود در بینی را پیدا و خارج کند. این جراحی جزو جراحی های سرپایی محسوب می­شود و نیازی به بستری شدن بیمار ندارد. بعد از جراحی، بیمار باید از اسپری های بینی و شستشو دهنده های شور استفاده کند تا از عود مجدد پولیپ جلوگیری شود. اسپری های بینی، داروهای ضد حساسیت و شستشوی بینی با محلول های نمکی به جلوگیری از بازگشت مجدد پولیپ بینی کمک می کند.

پولیپ بینی

عوارض جانبی روش های درمانی پولیپ بینی چیست؟

درمان پولیپ بینی مخصوصا با جراحی ممکن است باعث خونریزی از بینی یا بروز عفونت شود. ادامه درمان با اسپری های بینی و کورتیکو استروئیدهای خوراکی نیز باعث کاهش مقاومت بدن بیمار در برابر عفونت های سینوسی می شود.

آیا ممکن است بعد از درمان، پولیپ بینی مجددا عود کند؟

با اینکه مصرف کورتیکو استروئیدها و جراحی آندوسکوپی بینی می تواند بیمار را از پولیپ بینی خلاص کند، اما در وهله اول باید التهاب زمینه ای بینی درمان شود. این روش های درمانی التهاب بینی را از بین نمی برند؛ بنابراین اگر التهاب درمان نشود امکان عود مجدد پولیپ بینی وجود دارد.

چطور می توان از ایجاد پولیپ بینی جلوگیری کرد؟

برای اینکه شانس ابتلا به پولیپ بینی را کاهش بدهید یا از عود مجدد آن بعد از درمان جلوگیری کنید نکات زیر را به خاطر بسپارید:

  • آلرژی و آسم را مدیریت کنید: توصیه های درمانی پزشکتان درباره آلرژی و آسم را به طور جدی رعایت کنید. اگر علائمتان به خوبی کنترل نشده اند در مورد تغییر برنامه درمانی­تان با پزشک مشورت کنید.
  • تا جایی که می توانید از محرک های بینی دور شوید: از تنفس مواد و آلاینده های هوا مثل آلرژن ها، دود سیگار، بخار مواد شیمایی، گرد و غبار و ذرات معلق در هوا خودداری کنید. این مواد باعث تحریک بینی می شوند و تورم و سوزش بینی و سینوس ها را به دنبال دارند.
  • بهداشت را رعایت کنید: به طور مرتب دستهایتان را بشویید. رعایت بهداشت دستها یکی از بهترین راه ها برای محافظت از بدن در برابر عفونت های باکتریایی و ویروسی است و مانع از التهاب و انسداد بینی و سینوس ها می شود.
  • هوای خانه را مرطوب نگه دارید: استفاده از دستگاه های مرطوب کننده هوا در خانه باعث می شود مجاری تنفسی­تان رطوبت بگیرند و به این ترتیب جریان مخاط به راحتی از سینوس ها عبور کند و احتمال بروز التهاب و انسداد کاهش پیدا کند.
  • از شستشو دهنده های بینی استفاده کنید: برای شستشوی بینی از اسپری های آب و نمک مخصوص بینی استفاده کنید. این اسپری ها به بهبود جریان مخاط کمک می کنند و مواد حساسیت زا و تحریک کننده را از بین می برند.

این اسپری ها را می توانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید. علاوه بر این می توانید از کیت های مخصوص شستشوی بینی و همینطور ظروف نتی (neti pot) استفاده کنید.

برای شستشوی بینی از آب جوشیده و خنک شده استفاده کنید و بعد به آرامی بینی را با آن شستشو بدهید. بعد از استفاده از وسایل مخصوص شستشوی بینی، حتما آنها را خوب بشویید و استریل کنید و اجازه بدهید تا در هوای آزاد خشک شوند.

پولیپ بینی

درمان خانگی پولیپ بینی

فلفل هندی

این فلفل تند حاوی ماده ای به نام کپساسین است. مطالعات نشان می دهند که کپساسین می تواند باعث پاکسازی سینوس ها شود. در یکی از تحقیقات انجام شده در سال 2011، مشخص شد که مصرف اسپری بینی حاوی کپساسین در بهبود علائم پولیپ بینی موثر است. بررسی صورت گرفته دیگری هم در سال 2014 نشان داد که مصرف مواد حاوی کپساسین مثل فلفل هندی میتواند به درمان پولیپ بینی کمک کند.

یک سال بعد تحقیقات انجام شده نشان دادند که کپساسین باعث تسکین التهاب، باز شدن راه های بینی و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. این موارد می تواند روی تسکین علائم پولیپ بینی و علل ایجاد آن تاثیر کمی داشته باشد.

علاوه بر این می توانید 1 تا 2 قاشق غذا خوری فلفل هندی را در 1 لیوان آب جوش بریزید و به شکل دمنوش آن را مصرف کنید. برای بهتر شدن این دمنوش هم می توانید از مقداری عسل یا شیرین کننده های طبیعی استفاده کنید. از طرف دیگر، کپساسین به شکل مکمل غذایی یا اسپری بینی هم وجود دارد که می توانید آن را تهیه و مصرف نمایید.

نتی پات (Neti pot)

استفاده از نتی پات که برای شستشوی بینی به کار می روند می تواند علائم ناشی از پولیپ بینی را کاهش بدهد. برای این کار از ظرف کوچکی برای شستشوی راه های بینی و سینوس ها استفاده می شود. اگر این کار به طور صحیح انجام شود، می توان به عنوان درمان مکمل مناسب و موثری روی آن حساب کرد.

نحوه استفاده از نتی پات:

مرحله 1: برای پر کردن ظرف از آب استریل یا مقطر گرم استفاده کنید. آب تصفیه شده یا فیلتر شده هم برای این کار مناسب است، فقط قبل از استفاده آن را بجوشانید و اجازه بدهید تا خنک شود. از آب گرم معمولی هم می توانید استفاده کنید ولی اول باید آن را تصفیه یا فیلتر کنید. یادتان باشد هیچ وقت نباید بینی­تان را با آب داغ شستشو بدهید.

مرحله 2: 1 تا 2 قاشق غذا خوری نمک به آب اضافه کنید تا شور شود. شوری محلول باید به اندازه شوری اشک یا عرق باشد.

مرحله 3: سرتان را به پهلو کج کنید. محلول را از یکی از سوراخ های بینی وارد بینی کنید و از سوراخ دیگر بیرون بریزید. موقع انجام این کار سوراخ های بینی را نبندید تا آب کاملا در بینی جریان پیدا کند. بعد از اتمام کار، فین کنید تا محلول آب و نمک کاملا خارج شود. همین مراحل گفته شده را دوباره تکرار کنید تا راه بینی و سینوس ها پاکسازی شوند.

 پولیپ بینی

استنشاق بخار آب داغ

بخور دادن یا استنشاق بخار آب داغ معمولی هم می تواند به کاهش علائم پولیپ بینی کمک کند. تحقیقات نشان می دهند بخور دادن در کنار شستشوی بینی در کاهش علائم شایع پولیپ بینی موثر است. از جمله این علائم می توان به سردردهای سینوسی اشاره کرد که با استنشاق بخار آب جوش تا حد زیادی برطرف می شوند. برای بخور دادن می توانید از دوش آب داغ، اتاق بخار، دستگاه بخور و یا بخار آب داغ معمولی استفاده کنید.

روغن درخت چای

روغن درخت چای که به آن اسانس درخت چای هم گفته می شود یکی دیگر از درمان های خانگی موثر برای پولیپ بینی است. تحقیقات نشان می دهند که این روغن به خاطر دارا بودن خواص ضد میکروبی به کاهش خارش و رفع عفونت کمک می کند و به این ترتیب می تواند علل و علائم پولیپ بینی کمک می کند.

برای استفاده از روغن درخت چای 3 تا 5 قطره از آن را کمی آب مخلوط کنید. بعد یک تکه پنبه را آغشته به این مخلوط کنید و در بینی بگذارید. از روغن زیتون یا روغن بادام شیرین هم می توانید برای این کار استفاده کنید.

 پولیپ بینی

  1. بابونه

قرن هاست که از گل بابونه برای کاهش آلرژی و التهاب استفاده می شود. تحقیقی که در سال 2010 انجام شد نشان داد که بابونه خواص ضد التهابی دارد. با این حال برخی از این تحقیقات فقط روی نمونه های حیوانی انجام شده اند.

برای کاهش علائم پولیپ بینی با استفاده از بابونه، 3 تا 5 قطره اسانس بابونه را در کمی آب بریزید تا محلول رقیقی به دست بیاید. بعد یک تکه پنبه را در محلول بزنید و آن را داخل بینی بگذارید. می توانید اسانس بابونه را در دستگاه بخورتان هم بریزید یا موقع بخور دادن با آب داغ آن را به آب اضافه کنید.

  1. گیاه سایبان

مطالعات بسیاری نشان می دهند که استفاده از گیاه سایبان در درمان مشکلات مربوط به سینوس ها مثل آلرژی ، سینوزیت ، میگرن ، سردرد و حتی آسم موثر است. هر یک از این موارد می توانند باعث بروز پولیپ بینی شوند؛ بنابراین با مصرف این گیاه می توان از بروز یا تشدید پولیپ بینی جلوگیری کرد.

برای این کار کافیست از مکمل یا عصاره گیاه سایبان استفاده کنید و طبق دستورالعمل روی بسته بندی آن عمل کنید. فقط حتما مطمئن شوید که تولید کننده این مکمل یا عصاره شرکت معتبری باشد.

 پولیپ بینی

زرد چوبه

این ادویه زرد هم در آشپزی و هم در طب سنتی فواید بسیاری دارد. تحقیقات نشان می دهند که زرد چوبه می تواند به کاهش التهاب و سوزش مجاری هوایی کمک کند. با این حال به نظر نمی رسد که زرد چوبه بتواند شما را برای همیشه از پولیپ بینی خلاص کند.

برای استفاده از زرد چوبه در درمان علائم پولیپ بینی، می توانید حدود 1 تا 2 قاشق غذا خوری و یا هر اندازه که تمایل دارید آن را به غذایتان اضافه کنید. همچنین می توانید با مخلوط کردن کردن 1 تا 2 قاشق غذا خوری زرد چوبه در یک لیوان آب جوش دمنوش زرد چوبه تهیه و میل نمایید. برای شیرین کردن آن هم می توانید از عسل یا سایر شیرین کننده های طبیعی استفاده کنید.

اکالیپتوس

طبق تحقیقات انجام شده روغن این گیاه استرالیایی دارای خواص ضد میکروبی ، ضد التهابی و ضد احتقانیست. حساسیت به روغن یا خود گیاه اکالیپتوس مساله رایجی است؛ بنابراین اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید حتما قبل از مصرف آن احتیاط کنید. برای بررسی وجود یا عدم وجود حساسیت، یک قطره روغن یا اسانس اکالیپتوس را در یک قاشق چایخوری روغن حامل ( مثل روغن زیتون) بریزید و بعد آن را روی ساعد دستتان بمالید. 24 ساعت صبر کنید تا اگر بدنتان به روغن حساسیت داشت علائم آلرژی روی پوستتان نمایان شود. از ترکیبات حاصل از گیاه اکالیپتوس در بسیاری از داروهای ضد درد و ضد احتقان استفاده می شود. برای استفاده از اسانس یا روغن اکالیپتوس، 3 تا 5 قطره از آن را در در کمی آب بریزید تا محلول رقیقی بدست بیاید. بعد یک تکه پنبه تمیز را به محلول آغشته کنید و آن را بینی تان قرار بدهید. می توانید روغن یا اسانس اکالیپتوس را به دستگاه بخورتان اضافه کنید یا آن را موقع بخور دادن در آب داغ بریزید.

 پولیپ بینی

نعناع

این گیاه سرشار از ماده ای به نام منتول است که دارای خواص ضد احتقانی فراوانیست که می تواند علائم پولیپ بینی را کاهش بدهد. در یکی از تحقیقات انجام شده در سال 2015 مشخص شد که استنشاق بخار حاوی منتول می تواند و رفع فشار و درمان علائم شایع سرما خوردگی و پولیپ بینی کمک کند.

برای این کار کافیست با 3 تا 5 قطره اسانس نعناع و کمی آب محلول رقیقی تهیه کنید و بعد با پنبه آن را در بینی­تان قرار بدهید. می توانید روغن یا اسانس نعناع را به دستگاه بخورتان هم اضافه کنید یا آن را موقع بخور دادن در آب داغ بریزید.

سرخار گل (اکیناسه)

گیاه سرخار گل یکی از درمان های قدیمی و سنتی برای سرما خوردگی محسوب می شود که سیستم ایمنی بدن را هم تقویت می کند. از فواید این گیاه می توان برای بهبود علائم پولیپ بینی نیز استفاده کرد. مطالعات نشان می دهند که مصرف این گیاه می تواند عفونت های تنفسی و سوزش مجاری هوایی را کاهش دهد و از عود مجدد آنها نیز جلوگیری کند.

برای استفاده از این گیاه مکمل، عصاره یا پودر آن را تهیه کنید و دستورالعمل های روی آن را دنبال کنید. فقط یادتان باشد که این محصول را از یک شرکت معتبر و با مجوز تهیه کنید.

 پولیپ بینی

سیر

سیر فواید زیادی برای سلامتی دارد که از میان آنها می توان به تقویت سیستم ایمنی، مبارزه با عفونت های میکروبی و کاهش التهابات اشاره کرد. برای اینکه از خواص بیشمار سیر در درمان پولیپ بینی استفاده کنید فقط کافیست آن را به مواد غذایی تان اضافه کنید. حدود 1 تا 2 قاشق چایخوری اندازه معمول است. یک راه دیگر، مصرف سیر تازه، مکمل سیر، پودر سیر و یا عصاره سیر است. فقط یادتان باشد که این محصول را از یک شرکت معتبر و با مجوز تهیه کنید.

زنجبیل

زنجبیل هم مثل سیر سرشار از خواص و مزایای موثر در درمان پولیپ بینی است. تحیقات نشان می دهد که زنجبیل به خاطر داشتن خواص ضد میکروبی می تواند التهابات را تسکین دهد و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. برای بهره مند شدن از این خواص و مزایا می توانید از زنجبیل تازه، پودر زنجبیل و یا ریشه آن استفاده کنید. همچنین می توانید مکمل یا عصاره زنجبیل را تهیه و مصرف نمایید. فقط یادتان باشد که این محصول را از یک شرکت معتبر و با مجوز تهیه کنید.

عکس قبل و بعد جراحی پلیپ بینی

پولیپ بینی پولیپ بینی پولیپ بینی پولیپ بینی

فیلم جراحی پولیپ بینی

نکته پایانی

داروهای شیمیایی می توانند به بهبود علائم پولیپ کمک کنند اما اگر این علائم خفیف بودند بهتر است از درمان های خانگی برای برطرف کردنشان استفاده کنید. اگر علائم­تان بدتر شد حتما به پزشک مراجعه کنید و فقط به داروها و درمان های خانگی بسنده نکنید.