سونوگرافی داپلر یکی از انواع سونوگرافی ها است که بیشتر برای برسی رشد رحم و جنین در طول دوره بارداری است. این سونوگرافی میتواند باعث تشخیص لخته شدن خون، پیدا کردن شریال ها و رگ های مسدود، نقص دریچه های قلب و بیماری های مادرزادی قلب شود. این سونوگرافی هزینه زیادی ندارد و اغلب تحت پوشش بیمه قرار میگیرد. در این مقاله از بخش پرشکی سایت دکتر سلام قصد داریم به صورت تخصصی سونوگرافی داپلر را برسی کنیم. در ادامه همراه ما باشید…

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی یک تست تشخیصی پزشکی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا که با نام امواج فراصوت نیز شناخته می شود، برای جدا کردن ساختارهای بدن و ایجاد یک تصویر استفاده می‌کند. این تست اغلب به سادگی، با عنوان سونوگرافی اولتراسوند یا سونوگرام شناخته می شود.

سونوگرافی از دستگاهی به نام مبدل برای ارسال امواج فراصوت و گوش دادن به صدای اکو استفاده می کند. یک کامپیوتر امواج فراصوت را به یک تصویر تبدیل می کند. یک تکنسین آموزش دیده می تواند ساختارهای موجود در تصویر را مشاهده، اندازه گیری و شناسایی کند. سپس پزشک متخصص آموزش دیده تصاویر را به منظور کمک به تشخیص شرایط پزشکی می خواند.

سونوگرافی داپلر

هدف از آزمایش سونوگرافی داپلر و سایر سونوگرافی ها چیست؟

یک تصویر سونوگرام می تواند اندازه و شکل ساختارها و سالم بودن یا سالم نبودن آنها را در بدن نشان دهد. هر چه بافت سخت تر و متراکم تر باشد (استخوان سخت ترین و متراکم ترین عضو بدن است) امواج صوتی بیشتری به سمت مبدل بر می گردند و تصویر روشن تر و واضح تر می شود.

شایع‌ترین مورد استفاده از سونوگرام، نظارت بر رشد رحم و جنین در طول دوران بارداری است. همچنین می‌تواند برای ارزیابی غدد، توده‌ های سینه، شرایط مفاصل، بیماری ‌های استخوان، وجود توده هایی در بیضه و یا برای هدایت سوزن ‌ها در طول نمونه ‌برداری استفاده شود.

سونوگرافی نیز می‌تواند جریان خون و یا مایعات را تشخیص دهد. کامپیوتر به طور خاص می‌تواند مایعی را تشخیص دهد که به سمت خارج از مبدل جریان پیدا کرده و از روکش ‌های رنگی روی تصویر برای نشان دادن جهت جریان استفاده می‌کند. بافت های بسیار سخت و یا فضاهای خالی، مانند اندام‌ های پر از گاز ، امواج فراصوت را هدایت نمی‌کنند و در نتیجه نمی‌توانند بر روی یک سونوگرام دیده شوند.

سونوگرافی غالبا قبل از انتقال به فناوری های تصویربرداری که پتانسیل بیشتری برای عوارض دارند استفاده می شد. اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) شما را در معرض میزان قابل توجهی از تشعشعات قرار می دهد. تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) از یک آهن ربای بسیار قوی برای گرفتن تصویر استفاده می کند. قدرت یک آهن ربای MRI می تواند استفاده از آن را در بیمارانی که در بدن خود، فلز دارند را محدود کند. (به عنوان مثال براکت ها)

سونوگرافی داپلر

خطرات و موارد منع مصرف قبل از سونوگرافی

سونوگرام یک آزمایش تصویربرداری غیر تهاجمی است و عوارض شناخته شده ای ندارد. تصور می شود امواج اولتراسوند بی ضرر هستند و آزمایش معمولا به صورت خارجی و بر روی سطح پوست انجام می گیرد. سونوگرافی،در هنگام استفاده بر روی سطح پوست، هیچ گونه خطر یا عارضه مشخصی را ایجاد نمی کند.

در حالی که انرژی امواج فراصوت می‌توانند به طور بالقوه بافت های تحت نوردهی را در دراز مدت تحریک کرده یا مختل کنند، کامپیوتر قدرت صدا را تنظیم می‌کند و یک تکنسین آموزش ‌دیده از تکنیک‌ هایی برای به حداقل رساندن زمان نوردهی و زاویه استفاده می‌کند. بنابراین، سونوگرافی بی خطر ترین تست‌ تصویر برداری است.

قبل از آزمایش سونوگرافی چه کارهایی انجام دهیم؟

پزشکان اغلب سونوگرافی را به عنوان نخستین آزمایش، که معمولا با آزمایش خون همراه است توصیه می کنند. به این نکته نیز توجه داشته باشید که از پزشک خود بپرسید که آیا هیچ دستورالعمل خاصی قبل از سونوگرام وجود دارد یا خیر.

در شرایط اضطراری، سونوگرافی معمولا بلافاصله انجام می شود. برای انجام آزمایش در تاریخی که بعدا تعیین می شود، بفهمید که آیا قبل از آزمایش باید چیزی بخورید و یا بنوشید. به عنوان مثال، پزشکان غالبا از شما می خواهند شش ساعت قبل از سونوگرافی شکم، چیزی نخورید و نوشیدنی نیز مصرف نکنید تا بتوانند به کیسه صفرا نگاه کنند، در صورتی که به شما می گویند قبل از سونوگرام مثانه، چند لیوان آب بنوشید و ادرار نکنید.

سونوگرافی داپلر

انجام یک سونوگرافی چقدر طول می کشد؟

مدت زمان انجام سونوگرافی معمولا بیشتر از 30 دقیقه طول نمی کشد. در بیشتر موارد، مهم است که حدود 15 دقیقه قبل از آزمایش به محل مورد نظر برسید تا بتوانید مراحل مختلف انجام آزمایش را انجام دهید.

اگر انجام آزمایش به نوشیدن مایعات برای داشتن یک مثانه پر نیاز داشته باشد، باید قبل از آزمایش، در صورتی که مثانه به اندازه کافی پر نباشد، آب بنوشید که ممکن است بعد از این که تکنسین اولین آزمایش را انجام داد، اتفاق بیفتد.

هنگامی که تکنسین تمام تصاویر را بدست آورد، با رادیولوژیست (پزشکی که برای خواندن تصاویر آموزش دیده است) چک خواهد کرد تا مطمئن شود که نیازی به هیچ گونه بازنگری دیگری نیست.

بیشتر اوقات، تکنسین نمی‌ تواند هیچ نتیجه ‌ای را به شما بدهد. هنگامی که رادیولوژیست تصاویر حاصل از سونوگرام را تفسیر می کند، این گزارش برای پزشک شما ارسال می شود.

سونوگرافی در چه مکان ها و مراکزی انجام می شود؟

سونوگرافی در اکثر مراکز تصویربرداری، بیمارستان‌ها و برخی از مطب های پزشکان متخصص زنان و زایمان انجام می‌شود. دستگاه سونوگرافی شبیه کامپیوتری است که دارای یک میکروفون است و تقریبا شبیه دستگاه کارائوکه می باشد. معمولا دستگاه سونوگرافی را درست در کنار تخت قرار می دهند.

 

سونوگرافی داپلر

برای انجام سونوگرافی چه بپوشیم؟

شما باید چیزی بپوشید که بتوانید به راحتی آن را در بیاورید. در اغلب موارد، شما تنها باید آن قسمت از پوستی که متخصص قصد دسترسی به آن را دارد، در معرض دید قرار دهید. برای مثال، یک سونوگرافی شکمی می‌تواند با پوشیدن شلوار و یک پیراهن انجام شود. شما فقط باید پیراهن را بالا بکشید تا شکم را در معرض دید قرار دهید. اما در مورد سونوگرام ترانس واژینال، شما مجبور خواهید بود که لباس زیر خود را بیرون بیاورید.

قبل از سونوگرافی غذا و نوشیدنی بخوریم یا نخوریم؟

همانطور که در بالا گفته شد، دلیل انجام سونوگرافی مشخص خواهد کرد که آیا باید غذا و نوشیدنی بخورید یا خیر.

هزینه انجام سونوگرافی چقدر است؟

سونوگرافی یک آزمایش تصویر برداری نسبتا ارزان است و اغلب تحت پوشش بیمه قرار می گیرد‌ و ممکن است بسته به دلایلی که پزشک آزمایش سونوگرام را توصیه کرده، نیاز به پیش مجوز داشته باشد.

یک سونوگرام 3بعدی یا 4بعدی، یک آزمایش انتخابی است که برخی والدین در دوران بارداری از آن استفاده می کنند. تصویر3 بعدی یک تصویر 3 بعدی از کودک را نشان می دهد، در حالی که تصویر 4 بعدی به تصویر پویانمایی نوزاد در رحم و در طول زمان اشاره دارد. اینها به عنوان آزمایشات تفننی شناخته می شوند و تحت پوشش بیمه های سلامت قرار نمی گیرند.

سونوگرافی داپلر

برای انجام سونوگرافی چه کارهایی را باید انجام بدهیم؟

دانستن اینکه چه چیزی را باید از انجام این روش انتظار داشته باشید، هر گونه نگرانی شما را کاهش می‌دهد.

قبل از انجام آزمایش

به گونه ای برنامه ریزی کنید که کمی زودتر از قرار ملاقات خود برسید تا بتوانید مدارک لازم را بررسی کرده و پر کنید. اگر از شما پرسیده شده است كه دستورالعمل های خاص مصرف غذا و نوشیدنی را دنبال کرده اید، از شما خواسته می شود كه كار خود را مورد تأیید قرار دهید.

در طول انجام آزمایش

سونوگرام توسط یک تکنسین و به صورت انفرادی و دقیقا در کنار تخت انجام می شود. کل زمان انجام سونوگرام احتمالا کمتر از 30 دقیقه به طول خواهد کشید.

تکنسین از شما می خواهد تا لباس آن قسمت از بدن را که باید تحت آزمایش قرار بگیرد، در آورید و روی تخت دراز بکشید. تکنسین، مبدل را با یک ژل رسانا که شبیه ژل روان کننده است، می پوشاند. در صورت امکان، بسته به ابزار و لوازم موجود، ژل گرم خواهد شد. سپس تکنسین مبدل را، گاهی اوقات با یک فشار محکم، بر روی پوست حرکت می دهد. در بعضی مواقع ممکن است این فشار، باعث بروز ناراحتی خفیفی شود.

با استفاده از مبدل در  نقاط مورد نظر، تکنسین از کامپیوتر برای ثبت تصاویر استفاده می‌کند و ممکن است از ماوس برای کشیدن خطوط در طول صفحه نیز استفاده کند. این خطوط مانند یک مقیاس اندازه گیری مجازی می توانند به اندازه گرفتن میزان آن کمک کنند.

سونوگرافی داپلر

پس از انجام آزمایش

با تمام شدن سونوگرام، تکنسین معمولا حوله ای را برای تمییز کردن ژل رسانا در اختیار شما قرار می دهد. زمانی که تکنسین ثبت تمام تصاویر را تایید کرد، شما می توانید لباس خود را بپوشید. هیچ دستورالعمل یا عوارض جانبی خاصی برای انجام آن وجود ندارد.

تفسیر نتایج

تنها چند دقیقه طول می‌کشد تا رادیولوژیست، نتایج را تفسیر کند. نتایج، آنچه را که بر روی تصاویر وجود دارد و آنچه که یافته ‌های آنها ممکن است بیان کنند را شرح می دهد که می‌تواند به معنی موارد مختلف و  بسته به ناحیه ای باشد که بدن تحت آزمایش قرار گرفته است. معمولا، نتایج به پزشک ارائه می شود تا آنها را با شما در میان بگذارد. اگر متوجه شدید که گزارش به پزشک ارائه نشده است، حتما پیگیری کنید. در صورت نیاز یک نسخه از گزارش رادیولوژی و حتی دیسک حاوی تصاویر اصلی را نیز می توانید درخواست کنید.

انواع مختلف سونوگرام چیست؟

سونوگرافی بخش پیشرفته ای از مراقبت ‌های بهداشتی است که متخصصان بسیاری که دارای مهارت فنی برای راه اندازی دستگاه سونوگرافی هستند و از طریق امواج صوتی می توانند تصاویری را از آرایش درونی بدن بیمار ترسیم کنند را جذب می کند. بیائید نگاهی بیندازیم  به انواع مختلف آزمایش های سونوگرام که می ‌توانید آنها را به عنوان یک آزمایش سونوگرافی انجام دهید.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی پستان

روش اصلی برای تعیین و تشخیص وجود سلول های سرطانی در ناحیه قفسه سینه، انجام دادن آزمایشی است که از شکل ویژه ای از اشعه X  با عنوان ماموگرام استفاده می شود. از آنجایی که استفاده از روش ماموگرام، اغلب منجر به نتایج غیرقابل انکاری می شود، پزشکان نیز اغلب سونوگرافی پستان را  به منظور تائید نتایج ماموگرام انجام می دهند.

اکوکاردیوگرافی

در این روش از آزمایش سونوگرافی، یک تصویر تشخیصی از قلب که خون را پمپ می کند، ایجاد می شود. این تصویر به متخصص قلب و عروق و جراحان قلب ارائه می شود که از این تصاویر برای تشخیص ناهنجاری ها در دریچه های قلب و یا عملکرد قلب استفاده می کنند. نوعی از سونوگرافی که به عنوان تصویربرداری داپلر شناخته می شود، برای ایجاد تصویری استفاده می شود که قادر به انجام محاسبات مختلف مربوط به سرعت، جهت و حجم خونی است که به داخل و خارج از قلب جریان می یابد. برای انجام تصویربرداری داپلر در بزرگسالان، کودکان و جنین ها، به گواهینامه های جداگانه ای احتیاج می باشد.

تکنولوژی عروق

این شکل از سونوگرافی ارتباط نزدیکی با اکوکاردیوگرافی دارد که در آن از اولتراسوند برای تشخیص نواحی دارای رگ های خونی که آسیب دیده یا مسدود شده اند، استفاده می شود و میزان جریان خون از طریق رگ ها و شریان ها را تعیین می کند.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی عضلانی و اسکلتی

برای یک پزشک، توانایی تشخیص و شناسایی آسیب ها و ناهنجاری های مفاصل یک کار دشوار است، زیرا بافت های نرم عضلات و رباط ها که متراکم تر نیز هستند، در زیر بافت استخوان پنهان می باشند. استفاده از سونوگرافی به پزشک این اجازه را می دهد تا آسیب ها را زیر نظر بگیرد و تصاویر فوری را از مفاصل آسیب دیده دریافت کند. این آزمایش همچنین به بهبودی بیمار نیز کمک می کند زیرا این تصاویر می توانند برای پزشک و جراحان ارتوپدی، راهنمایی باشند که در معالجه و درمان آسیب از آنها استفاده کنند.

عصب شناسی

سونوگرافی برای مطالعه رگ های خونی که در مغز قرار گرفته اند و دچار نوعی انسداد یا آسیب شده اند و یا به طریقی دچار نقص هستند و می تواند منجر به مرگ یا سکته های مغزی ناتوان کننده شوند نیز استفاده می شود. عصب شناسی همچنین برای ردیابی وجود تومورها یا مشکلات مشابه در ناحیه جمجمه نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی شکم

به عنوان یک متخصص سونوگرافی، برای تشخیص شرایطی که بر شکم و اندام های داخلی آن تاثیر می گذارد، می توانید با پزشکان همکاری داشته باشید. بسیاری از انواع عوارض از جمله سنگ کلیه، سنگ کیسه صفرا و تومورها را از طریق آزمایش سونوگرام شکمی می توان تشخیص داد.

زنان و زایمان

معروف ترین و شناخته شده ترین حرفه در این لیست، سونوگراف های متخصص زنان و زایمان هستند که تصاویری از جنین  را در رحم ارائه می کنند. اما برای این دسته از افراد موارد بیشتری برای کار و فعالیت وجود دارد تا فقط ارائه تصاویر. شما مسئول نظارت بر جنین و رشد و نمو آن خواهید بود. شما باید مراقب بروز هرگونه ناهنجاری و اختلال مربوط به جنین یا مادر باشید که می تواند شامل شکل گیری کیست، حاملگی خارج از رحم یا سایر موارد باشد.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر چیست؟

سونوگرافی داپلر یک روش غیر تهاجمی است که برای تخمین جریان خون از رگ های خونی و از طریق انتقال امواج صوتی با فرکانس بالا (اولتراسوند) به کار می رود و از امواج صوتی برای تشکیل تصاویر استفاده می کند ، اما قادر به نشان دادن جریان خون نمی باشد.

سونوگرافی داپلر ممکن است به تشخیص بسیاری از شرایط زیر کمک کند. از جمله:

  • لخته شدن خون
  • بررسی نارسایی های وریدی و عملکرد ضعیف دریچه های خون در رگ های پا  که می تواند باعث تجمع خون یا مایعات در پاها شود.
  • نقص دریچه های قلب و بیماری های مادرزادی قلب
  • یدا کردن شریان ها و عروق مسدود شده (انسداد شریانی)
  • کاهش گردش خون در پاها (بیماری شریان محیطی)
  • بر آمدگی توتی شکل در رگ ها که با کاهش ضخامت دیواره رگ ها و پارگی می تواند منجر به خونرزی داخلی شود(آنوریسم)
  • محدود شدن و باریک شدن شریان مانند رگ گردن شما (تنگی شریان کاروتید)

سونوگرافی داپلر با اندازه گیری میزان تغییر در یک فرکانس مشخص، می‌تواند سرعت جریان خون سریع را تخمین بزند. در طول سونوگرافی داپلر، تکنسینی که  تصویر برداری اولتراسونوگرافی را آموزش‌دیده است، یک مبدل که به اندازه یک قالب صابون می باشد را بر روی پوست شما و بر روی ناحیه مورد نظر فشار می دهد تا شرایط را بررسی کند.

این آزمایش به عنوان یک روش جایگزین برای روش های تهاجمی مانند آنژیوگرافی انجام می شود. در روش آنژیوگرافی با تزریق یک ماده رنگی در رگ های خونی و با کمک اشعه ایکس تصویر به وضوح نشان داده می شود.

روش سونوگرافی داپلر همچنین ممکن است به پزشک کمک کند تا آسیب دیدگی و صدمات وارد شده به شریان را بررسی کند و یا درمان های خاصی را بر روی رگ ها و شریان های شما انجام دهد.

سونوگرافی داپلر

انواع مختلفی از روش های سونوگرافی داپلر وجود دارد که شامل موارد زیر می شوند:

سونوگرافی داپلر رنگی

این نوع سونوگرافی داپلر از کامپیوتر برای تغییر امواج صوتی به رنگ های مختلف استفاده می کند. این رنگ ها، سرعت و جهت گردش خون را در زمان واقعی نشان می دهند.

سونوگرافی داپلر پاور( قدرتی)

این نوع سونوگرافی داپلر، نوع جدید تر و خاصی از داپلر رنگی است که می تواند جزئیات بیشتری از جریان خون را نسبت به داپلر رنگی استاندارد فراهم کند، اما نمی تواند جهت جریان خون را که در بعضی موارد می تواند بسیار مهم باشد، نشان دهد.

سونوگرافی داپلر طیفی

این روش، اطلاعات مربوط به جریان خون را به جای اینکه از تصاویر رنگی استفاده کند، بر روی یک نمودار نشان می دهد. این روش می‌تواند نشان دهد که چه مقدار از یک رگ خونی مسدود شده‌ است.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر داپلکس

این نوع از سونوگرافی داپلر از روش اولتراسوند استاندارد برای گرفتن تصاویری از رگ ‌های خونی و اندام‌ ها استفاده می‌کند. سپس یک کامپیوتر تصاویر را مانند داپلر طیفی، به یک نمودار تبدیل می‌کند.

سونوگرافی داپلر موج پیوسته

در این روش، امواج صوتی به طور مداوم ارسال و دریافت می‌شوند و این امکان را فراهم می کند که جریان خون را با سرعت بیشتری، اندازه‌گیری کند.

چرا به انجام دادن سونوگرافی داپلر نیاز دارم؟

اگر علائمی از قبیل کاهش جریان خون یا بیماری قلبی داشته باشید، ممکن است به انجام سونوگرافی داپلر نیاز داشته باشید. علائم با توجه به شرایطی که باعث بروز مشکل می شوند، تغییر می‌کنند. به  برخی از شرایط و علائم رایج جریان خون، در زیر اشاره شده است.

سونوگرافی داپلر

علائم بیماری شریانی محیطی ( PAD ) عبارتند از:

  • رخوت یا ضعف در پاها
  • گرفتگی دردناک در عضلات باسن یا پا در هنگام راه رفتن یا بالا رفتن از پله ها
  • احساس سردی در قسمت پایین پا یا در کف پا
  • تغییر رنگ و یا براق شدن پوست روی پا

علائم مشکلات قلبی عبارتند از:

  • تنگی نفس
  • تورم در ساق پاها ، پا و یا شکم
  • خستگی

شما هم چنین ممکن است به انجام یک سونوگرافی داپلر نیاز داشته باشید، در صورتی که:

  • دچار سکته مغزی شده باشید. بعد از سکته مغزی، مراقب بهداشت و سلامت شما ممکن است انجام نوع خاصی از آزمایش داپلر، به نام داپلر ترانس کرانیال را به منظور بررسی جریان خون به مغز، توصیه کند.
  • آسیب به رگ‌ های خونی
  • تحت درمان بودن به دلیل بروز اختلال در جریان خون
  • باردار بودن و اینکه مراقب بهداشت فکر ‌کند که شما یا نوزاد متولد نشده تان ممکن است دارای مشکلی در جریان خون باشید. اگر نوزاد متولد نشده شما کوچکتر از سن بارداری شما باشد و یا مشکلات سلامتی خاصی داشته باشید ، مراقب بهداشت شما ممکن است به وجود مشکل، مشکوک شود که می تواند شامل بیماری سلولی داسی شکل یا پره اکلامپسی باشد. این بیماری نوعی از فشار خون بالا می باشد که بر روی زنان باردار اثر می‌گذارد.

سونوگرافی داپلر

تست سونوگرافی داپلر بازو یا پا

چرا به سونوگرافی داپلر نیاز دارم؟

اگر با علائم کاهش جریان خون در شریان ‌ها یا رگ‌ های پاها ، بازوها و یا گردن تان مواجه شدید، پزشک ممکن است آزمایش سونوگرافی داپلر را به شما پیشنهاد کند . مقدار کم جریان خون ممکن است به علت انسداد شریان ، وجود یک لخته خون در داخل یک رگ خونی و یا وارد شدن آسیب به یک رگ خونی باشد .

در صورت بروز علائم زیر، پزشک ممکن است دستور انجام آزمایش سونوگرافی داپلر را صادر کند:

  • ترومبوز ورید عمقی (DVT) که به شرایطی گفته می شود که یک لخته خون در ورید عمقی بدن شما شکل می گیرد (معمولادر ناحیه پا یا لگن)
  • ترومبوفلبیت سطحی که التهاب رگ به دلیل لخته شدن خون در ورید و دقیقا زیر سطح پوست  می باشد.
  • تصلب شرایین که باعث  تنگ و سفت شدن شریان هایی که خون پا را تامین می کنند.
  • ترومبوآنژیت آبلیترانس که یک بیماری نادر است که باعث التهاب و تورم رگ های خونی در دست و پا می شود.
  • وجود تومورهای عروقی در بازوها یا پاها

سونوگرافی داپلر می‌تواند به تعیین فشار خون در عروق خونی شما کمک کند . همچنین می‌تواند نشان دهد که چه مقدار خون در حال حاضر در شریان ‌ها و رگ ‌های شما جریان دارد.

سونوگرافی داپلر

چگونه باید برای انجام سونوگرافی داپلر آماده شوم؟

به طور کلی، هیچ گونه آمادگی برای انجام این آزمایش وجود ندارد. اگر شما سیگاری هستید ، پزشک ممکن است از شما بخواهد که سیگار کشیدن را چند ساعت قبل از آزمایش متوقف کنید . سیگار کشیدن باعث باریک شدن رگ‌ های خونی می شود و می‌تواند بر روی نتایج آزمایش تاثیر بگذارد.

در طی انجام سونوگرافی داپلر چه اتفاقی می‌افتد؟

سونوگرافی داپلر یک روش غیرتهاجمی و بدون درد است که شما را در معرض اشعه مضر قرار نمی‌دهد . هیچ خطری در رابطه با انجام این آزمایش وجود ندارد و اکثر افراد در طی انجام این روش احساس ناراحتی نمی‌کنند.

آزمایش معمولا در بخش رادیولوژی یک بیمارستان ، مطب پزشک یا آزمایشگاه عروق محیطی انجام می گیرد. این روش می تواند کمی متفاوت باشد ، اما به طور کلی می توانید انتظار موارد زیر را داشته باشید:

  1. شما باید لباس،جواهرات و هر شیء دیگری را از ناحیه مورد آزمایش، بردارید. اما نیازی به برداشتن عینک، لنزهای تماسی، دندان مصنوعی یا سمعک نیست . ممکن است از شما بخواهند که گان( لباس) بیمارستان را بپوشید.
  2. قبل از انجام این آزمایش، به شما آموزش می دهند که بر روی میز یا تخت معاینه دراز بکشید .
  3. سپس پزشک یک ژل محلول در آب را بر روی دستگاهی به نام مبدل قرار می‌دهد که امواج صوتی با فرکانس بالا را به سمت شریان ‌ها یا رگ ‌هایی که تحت بررسی هستند، هدایت می‌کند.
  4. برای معاینه شریان ها ، فردی که آزمایش را انجام می دهد، ممکن است کاف های فشار خون را در اطراف قسمت ‌های مختلفی از  بدن شما قرار دهد. این کاف ها به طور کلی بر روی نواحی ران ، ماهیچه ساق پا، قوزک پا و یا نقاط مختلفی در امتداد بازوی شما کار گذاشته خواهد شد . این کاف ها، به اندازه گیری فشار خون در قسمت ‌های مختلف پا و یا بازو، کمک می کنند.
  5. با فشار آوردن مبدل بر روی پوست، تصاویری ایجاد می شوند و این مبدل در امتداد بازو یا پا حرکت می کند. مبدل، امواج صوتی را از طریق پوست و سایر بافت های بدن به رگ های خونی می فرستد. امواج صوتی، باعث انعکاس صدا در رگ های خونی شما می شوند و اطلاعات را به کامپیوتر ارسال می کنند تا مورد پردازش قرار گرفته و ثبت شوند. کامپیوتر نمودار ها یا تصاویری را تولید می کند که نشان دهنده جریان خون در داخل شریان ها و رگ ها می باشد. مبدل برای مقایسه به نواحی مختلفی حرکت می کند. ممکن است در هنگام پیدا کردن جریان خون ، صدای سریع یا ناگهانی جریان خون را بشنوید.
  6. در زمان معاینه شریان ها و رگ‌ های پا، پزشک شما به دنبال رگ ‌های خونی باریک خواهد بود . باریک بودن رگ های خونی ممکن است باعث تغییر رنگ پوست ، بروز درد در هنگام پیاده ‌روی یا استراحت و  ایجاد زخم هایی بر روی پا یا قوزک پا شوند.

سونوگرافی داپلر

این آزمایش در حدود یک ساعت به پایان خواهد رسید . بسته به نوع علائم و نشانه ‌ها، ممکن است از شما خواسته شود تا بعد از انجام این روش، برخی تمرینات ملایم را انجام دهید.

بعد از انجام آزمایش سونوگرافی داپلر چه کارهایی باید انجام بدهیم؟

به طور کلی، هیچگونه دستورالعمل خاصی در پی انجام سونوگرافی داپلر وجود ندارد. بعد از انجام این روش، ممکن است فعالیت‌ های معمول خود را فوری و بلافاصله  از سر بگیرید، مگر این که پزشک چیزی به غیر از این را به شما توصیه کند.

چگونه می تواتم نتایج آزمایش سونوگرافی داپلر را تفسیر کنم ؟

نتایج آزمایش طبیعی، نشان می‌دهند که شما هیچگونه انسداد یا باریک شدن را در رگ ‌های خونی خود ندارید. همچنین به این معنی است که فشار خون در عروق شما طبیعی است . الگو های غیر طبیعی جریان خون از جمله باریک شدن یا بسته شدن شریان ها، می‌توانند نشان دهنده موارد زیر باشند:

  • انسداد شریان ها که ممکن است به دلیل وجود کلسترول باشد.
  • لخته شدن خون در رگ یا شریان
  • گردش خون ضعیف  که می تواند ناشی از آسیب دیدگی رگ های خونی باشد.
  • انسداد وریدی یا بسته شدن ورید
  • بیماری اسپاسم شریان کرونری که در این بیماری، شریان ها به دلیل فشار یا قرار گرفتن در معرض سرما، منقبض می شوند.
  • انسداد یا لخته شدن خون در یک پیوند بای پس مصنوعی

سونوگرافی داپلر

بروز برخی از عوامل، ممکن است نتایج شما را به خطر بیاندازند، به این معنی که این آزمایش را  باید دوباره انجام دهید. این عوامل عبارتند از:

سیگار کشیدن کمتر از یک ساعت قبل از آزمایش

  • چاقی مفرط
  • اختلالات قلبی و آریتمی یا ضربان قلب نامنظم
  • بیماری قلبی/عروقی

نتایج آزمایش به پزشک شما فرستاده خواهد شد. در صورت مشاهده هر گونه ناهنجاری، پزشک نتایج آزمایش شما را با جزئیات بیشتری توضیح خواهد داد و درباره انجام هر گونه آزمایش یا درمان اضافی مورد نیاز، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار خواهد داد . اگر چه فرد انجام دهنده آزمایش، می تواند آنچه را که دیده است را به شما ارائه کند، اما نمی توانند در مورد نتایج آزمایش بحث کنند. نتایج باید برگرفته از نظر پزشک و یا ارائه‌ دهنده خدمات بهداشت پیشرفته باشد.

سونوگرافی داپلر از رگ ‌های خونی جنین در بارداری های طبیعی

یکی از اهداف اصلی مراقبت ‌های مربوط به دوران بارداری و قبل از تولد، شناسایی نوزادانی می باشد که در داخل رحم رشد نمی کنند. در صورت شناسایی، مداخلات پزشکی ممکن است بتوانند باعث بهبود یافتن عاقبت این دسته از  نوزادان شوند. سونوگرافی داپلر از امواج صوتی برای تشخیص حرکت خون در عروق استفاده می کند و در دوران بارداری، برای بررسی گردش خون در نوزاد، رحم و جفت مورد استفاده قرار می گیرد.

انجام سونوگرافی داپلر در بارداری های پرخطری که نگرانی هایی در مورد وضعیت نوزاد وجود دارد، دارای فواید و مزایایی می باشد. با این حال، ارزش آن به عنوان یک تست غربالگری در تمام بارداری‌ ها باید مورد ارزیابی قرار بگیرد، چون امکان مداخلات غیر ضروری و اثرات و عوارض جانبی وجود دارد . بررسی آزمایش ‌های سونوگرافی روتین داپلر از رگ ‌های نوزاد در دوران بارداری، باعث انجام پنج تحقیق و مطالعه شد که این تحقیقات بر روی بیش از 14000 زن و کودک انجام گرفت. این مطالعات کیفیت بالایی نداشتند و همه در دهه ۱۹۹۰ انجام شدند و هیچگونه پیشرفتی را برای کودک یا مادر در پی نداشتند، هر چند که برای بهبود نتایج، اطلاعات بیشتری نیاز است تا کارآیی آن به اثبات برسد.

سونوگرافی داپلر

نتیجه‌گیری

شواهد موجود، نشان دهنده شواهدی قطعی مبنی بر وجود مزایای استفاده از سونوگرافی شریان بند ناف داپلر و یا ترکیبی از سونوگرافی شریان بند ناف و رحم داپلر، در جوامعی که با خطر کمتری روبرو هستند و یا در جوامع انتخاب نشده، برای مادر یا نوزاد نیستند. مطالعاتی که در آینده انجام می شوند باید برای دست یافتن به تغییرات کوچکی در نتیجه پری ناتال طراحی شوند و باید بر مرگ و میرهای احتمالی قابل پیشگیری نیز متمرکز شوند.