اختلالات بویایی چیست؟ درمان اختلالات بویایی به چه صورت می باشد؟  ما در طول روز از طریق حواس بینایی، شنوایی و لامسه  با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار می کنیم. اما افرادی که به دلیل عفونت یا حساسیت شدید، دچار انسداد بینی شده اند، می دانند که بدون داشتن یکی از اصلی ترین حواس خود یعنی حس بویایی، چه چیزی را پشت سر گذاشته و تجربه کرده اند. شما می توانید در ادامه این مقاله از سایت دکتر سلام در بخش بیماری ها و گوش، حلق و بینی درباره حس بویایی و درمان اختلالات بویایی اطلاعات بسیاری کسب کنید.

درمان اختلالات بویایی

اختلالات بویایی

حس بویایی در حیوانات برای زنده ماندن، تولید مثل و تربیت و پرورش فرزندان بسیار مهم است. با اینکه انسان ها قادرند بدون حس بویایی زنده بمانند، اما تحقیقات نشان داده که از دست دادن حس بویایی اثری منفی بر کیفیت داشته و حتی برخی افراد را به سمت کلینیک های درمان افسردگی می کشاند.دقیقا ما نیز همانند حیوانات از حس بویایی برای آگاهی از بروز خطرات و تشخیص دود ناشی از آتش سوزی، نشت گاز طبیعی در خانه و بوی غذای فاسد شده استفاده می کنیم.

در یک روز عادی، حس بویایی بسیاری از تجربیات ما را تشکیل می دهند و اغلب بخشی جدایی ناپذیر از حافظه ما از خاطرات سال های گذشته را ثبت می کند. خاطراتی از عطر استفاده شده  توسط همسرتان یا بوی نان هایی که در کودکی در خانه مادربزرگتان پخته می شدند. برای ده ها سال در یادتان باقی می مانند و معمولا باعث برانگیخته شدن احساسات شدید دیگری نیز می شوند.

عطر و طعم یک وعده غذایی تا حد زیادی به توانایی بویایی بستگی دارد و بدون این حس، خوردن غذا تنها به وسیله ای برای رفع گرسنگی تبدیل می شود. با وجود فعالیت های اجتماعی که بیشتر در رستوران ها، بارها و کافه ها انجام می شوند، می توان درک کرد که چرا از دست دادن حس بویایی می تواند منجر به احساس بیگانگی در فرد شود.

تاثیر اختلالات بویایی

اختلالات بویایی 19٪ از جمعیت بالای 20 سال و 25٪ از جمعیت بالای 53 سال را تحت تأثیر خود قرار می دهد. اگر تنها از دست دادن حس بویایی به دلیل افزایش سن را در نظر بگیریم، 1 نفر از 8 نفر بین 53 تا 91 سال در یک دوره ای بیشتر از 5 ساله با این مشکل روبرو هستند. اثرات مخربی که از دست دادن بویایی بر طعم غذا می تواند بگذارد، می تواند به طور قابل توجهی بر روی جمعیت سالخورده که در حال حاضر رژیم غذایی و مواد مغذی، نگرانی آنها محسوب می شود، تاثیر بگذارد.

حس بویایی به میلیون ها سلول عصبی خاص که در نقاط عمیق و حفاظت شده حفره های تنفسی قرار دارند، وابسته است. نکته قابل توجه این است که  سلول های عصبی به طور کلی در طول زندگی ما می میرند و مجددا جایگزین می شوند. بنابراین، سیستم بدن توانایی جبران آسیب وارد شده به خود را دارد، اما این روند همیشه امکان پذیر و یا کامل نیست. از شایع ترین دلایل از دست دادن طولانی مدت حس بویایی و اختلالات بویایی می توان به عفونت تنفسی فوقانی، آسیب وارد شده به سر، بیماری سینوسی مزمن و پیری اشاره کرد. علاوه بر این موارد، شرایط دیگر مانند بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون و تومورهای مغزی می تواند با از دست دادن حس بویایی مرتبط باشند.

در برخی موارد، از دست دادن حس بویایی به طور کامل( آنوزمیا) است، در حالی که در موارد دیگر فقط یک اختلال بویایی جزئی( هایپو زمیا) وجود دارد. در اکثر مواردی که اختلالات بویایی به وجود می آید، بوهای باقی مانده نیز دچار اختلال می شوند. این تغییرات در بوهای گوناگون، با آنچه که به عنوان به یاد آوردن بوها( پاروزمیا) می باشد یا آنچه که حس کردن بوهای غیر واقعی(فانتوزمیا) می باشد، تفاوت چشمگیری دارند. شاید اگر بوهای حس شده خوشایند و دلپذیر بودند، این اختلالات، خیلی هم بد و ناراحت کننده به نظر نمی رسیدند.با این حال، تقریبا در  اکثر موارد، بوهای تجربه شده، ناخوشایند هستند، مانند بوی دود، کپک، زباله و یا مواد شیمیایی. از آنجایی که بوی حس شده شبیه هیچ یک از بوهای تجربه شده در گذشته نیست، معمولا برای افراد سخت است که قادر به توصیف آنها باشند.

درمان اختلالات بویایی

بروز اختلالات بویایی تا چه اندازه شایع و رایج  است؟

حس بویایی به شما کمک می کند از زندگی لذت ببرید. شما می توانید از عطر غذاهای مورد علاقه خود یا عطر گل ها لذت ببرید. حس بویایی شما یک سیستم هشدار دهنده است که به شما هشدار می دهد که از سیگنال های خطرناکی مانند نشت گاز، مواد غذایی فاسد و خراب یا آتش سوزی با خبر شوید.هرگونه از دست دادن حس بویایی می تواند بر کیفیت زندگی شما اثر منفی بگذارد. همچنین می تواند نشانه ای از مشکلات جدی بهداشتی و سلامتی باشد.

یک تا دو درصد از جمعیت آمریکای شمالی، مشکلات و اختلالات بویایی را گزارش می کنند و با افزایش سن، اختلالات بویایی نیز افزایش پیدا می کند و در مردان شایع تر از زنان است. در یک مطالعه، تقریبا یک چهارم مردان سنین 60 تا 69 سال مبتلا به اختلال بویایی بودند، در حالی که حدود 11 درصد از زنان در محدوده سنی آنها،این مشکل را گزارش کردند. بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات بویایی،  با مشکلاتی در زمینه طعم و مزه غذاها نیز روبرو می شوند.

حس بویایی شما چگونه کار می کند؟

حس بویایی شما همانند حس چشایی شما، بخشی از سیستم شیمیایی یا حس شیمیایی شما است. توانایی شما برای بوئیدن ناشی از سلول های حسی خاصی است که نورون های حسی بویایی را به وجود می آورند که در بخش کوچکی از بافت بالا در داخل بینی یافت می شود. این سلول ها به طور مستقیم به مغز متصل می شوند. هر نورون بویایی یک گیرنده بو دارد.  با آزاد شدن مولکول های میکروسکوپی توسط مواد در اطراف ما، چه بوی قهوه دم کرده یا درختان کاج در یک جنگل، این گیرنده ها تحریک می شوند. هنگامی که نورون ها، مولکول ها را تشخیص می دهند، پیام هایی را به مغز شما می فرستند که بوی آن را مشخص می کند. بو، بیشتر در محیط وجود دارد تا در گیرنده ها و هر مولکول داده شده ممکن است ترکیبی از گیرنده ها را تحریک کند و نمایشی منحصر به فرد در مغز ایجاد کند. این بازنمایی ها توسط مغز به عنوان بوی خاص ثبت می شود.

بوها از طریق دو مسیر به سلول های عصبی حس بویایی می رسند. اولین مسیر از طریق سوراخ بینی شما است. مسیر دوم از طریق یک کانال است که سقف گلو را به بینی متصل می کند. جویدن مواد غذایی، عطرهایی را آزاد می کنند که از طریق کانال دوم به نورون های حسی بویایی دسترسی پیدا می کنند. اگر کانال مسدود شده باشد، مانند زمانی که بینی شما از سرما خوردگی یا آنفولانزا مسدود شده باشد، بو ها نمی تواند به سلول های حسی منتقل شوند.در نتیجه، شما بسیاری از توانایی های خود را برای لذت بردن از عطر و طعم غذا از دست می دهید. به این ترتیب حس بویایی و حس چشایی شما همکاری نزدیکی با هم دارند.

بدون وجود نورون‌ های حسی بویایی، تشخیص طعم ‌های آشنایی مثل شکلات یا پرتقال می‌تواند دشوار باشد. بدون بو، غذاها مزه ای شیرین دارند و طعم کمی دارند و یا بی مزه هستند. برخی از افراد با تصور اینکه حس چشایی خود را از دست داده اند به پزشک مراجعه می‌کنند و وقتی می فهمند که حس بویایی خود را از دست داده اند، شگفت‌زده می‌شوند. حس بویایی شما نیز تحت تأثیر چیزی به نام حس شیمیایی رایج است. این حس شامل هزاران پایانه عصبی است به ویژه در سطوح مرطوبی مانند چشم، بینی، دهان و گلو. این پایانه های عصبی به شما کمک می کنند تا مواد تحریک کننده ای مانند قدرت تحریک اشک یک پیاز یا یک ماده خنک کننده دارای منتول را حس کنید.

درمان اختلالات بویایی

اختلالات بویایی چیست؟

افرادی که دارای اختلالات بویایی هستند، یا کاهش توانایی بویایی دارند و یا دچار تغییر در نحوه بوئیدن هستند.

هایپوزمیا

کاهش توانایی در تشخیص بوها است.

آنوزمیا

ناتوانی کامل در تشخیص بوها  است. در موارد نادر، ممکن است فرد بدون احساس بویایی متولد شود، شرایطی که آنوزمیای مادرزادی نامیده می شود.

پارزومیا

تغییر در درک طبیعی بوها است، مانند وقتی که بوی چیز آشنا تحریف می شود، یا زمانی که چیزی که معمولا بوی دلپذیری دارد، اکنون بو ی بدی می دهد.

فانتوزمیا

حس بویایی است که وجود ندارد.

درمان اختلالات بویایی

علل اختلالات بویایی چه هستند؟

اختلالات بویایی دلایل زیادی دارند که برخی از آنها واضح تر از دیگران است. بیشتر افراد مبتلا به  اختلالات بویایی، یک بیماری یا جراحت اخیر را تجربه کرده اند. علل رایج اختلالات بویایی عبارتند از:

  • پیری
  • سینوس و سایر عفونت های تنفسی فوقانی
  • سیگار کشیدن
  • رشد در حفره های بینی
  • آسیب سر
  • اختلالات هورمونی
  • مشکلات دندانی
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص مانند حشره کش ها و حلال ها
  • مصرف داروهای متعدد از جمله برخی از آنتی بیوتیک های رایج و آنتی هیستامین ها
  • انجام پرتو درمانی برای درمان سرطان های سر و گردن
  • شرایطی که بر سیستم عصبی اثر می گذارند مانند بیماری پارکینسون یا بیماری آلزایمر

تشخیص و درمان اختلالات بویایی

هر دو اختلالات بویایی و چشایی توسط یک اتولارینگولوژیست درمان می شوند. اتولارینگولوژیست پزشکی است که در بیماری های گوش، بینی،گلو، سر و گردن تخصص دارد و اغلب به وی پزشک ENT می گویند. ارزیابی دقیق اختلالات بویایی در میان معالجات رایج دیگر،  شامل معاینه فیزیکی گوش ها، بینی و گلو می باشد. مروری بر سابقه پزشکی و سلامتی شما، مانند قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی یا آسیب دیدگی و همچنین آزمایش تست بویایی که توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی انجام می شود.

دو روش عمده برای آزمایش اختلالات بویایی وجود دارد. برخی از آزمایشات به گونه ای طراحی شده اند تا بتوانند کوچکترین مقدار بو که شخص قادر به تشخیص آن می باشد را اندازه گیری کند. آزمایش رایج دیگر شامل دفترچه ای حاوی مواد معطر به بوهای خاص است و از افراد خواسته می شود كه با خراشیدن هر صفحه، بو را تشخیص دهند. اگر نتوانند بو را حس کنند و یاه درستی شناسایی نکنند، می تواند نشانه ای از بروز یک اختلال بویایی یا کاهش توان بویایی باشد.

تشخیص توسط یک پزشک برای شناسایی و درمان علت اصلی بروز احتمالی اختلالات بویایی مهم است. اگر مشکل شما ناشی از مصرف داروها می باشد، با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید که آیا کاهش دوز مصرفی یا تغییر دارو می تواند اثر دارو را بر حس بویایی شما کاهش دهد. اگر انسداد بینی مانند پولیپ، جریان پیدا کردن هوا را در بینی شما محدود می کند، ممکن است به عمل جراحی برای برداشتن آنها و بازگرداندن حس بویایی خود نیاز داشته باشید.

برخی افراد با بهبود یافتن از عارضه ای که باعث از دست دادن یا کاهش حس بویایی آنها شده، می توانند حس بویایی خود را بازیابند. در برخی دیگر از افراد حس بویایی، خود به خود و بدون هیچ دلیل روشنی بهبود می یابد.اگر اختلال بویایی شما نتواند با موفقیت درمان شود، ممکن است به مشاوره پزشکی نیاز داشته باشید تا  به شما کمک شود.

درمان اختلالات بویایی

آیا اختلالات بویایی خطرناک است؟

حس بویایی نیز مانند سایر حواس شما، نقش مهم و اساسی در زندگی شما ایفا می کند. حس بویایی شما اغلب به عنوان اولین سیگنال هشدار دهنده عمل می کند و شما را از بوی  دود آتش سوزی، مواد غذایی فاسد شده یا بوی نشت گاز طبیعی یا گازهای خطرناک آگاه می کند. وقتی که حس بویایی دچار اختلال می شود، برخی از افراد عادات غذایی خود را تغییر می دهند. برخی افراد  ممکن است خیلی کم غذا بخورند و دچار کاهش وزن شوند در حالی که برخی دیگر از اختلالات بویایی ممکن است بیشتر غذا بخورند و وزن خود را افزایش دهند.

از آنجایی که لذت بردن از غذا کمتر می شود، ممکن است برای بهبود طعم از نمک بیشتری استفاده کنید. در صورت داشتن شرایط خاص پزشکی مانند  فشار خون بالا یا بیماری کلیوی، می توانید دچار مشکلات دیگری شوید. در موارد حاد، از دست دادن حس بویایی می تواند باعث افسردگی شود. مشکلات مربوط به حسگرهای شیمیایی ممکن است نشانه ای از سایر مشکلات سلامتی حاد و شدید باشد. اختلالات بویایی می توانند نشانه اولیه ابتلا به بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر یا بیماری مولتیپل اسکلروزیس( ام اس) باشد. همچنین می توانند با سایر مشکلات پزشکی مانند چاقی، دیابت، فشار خون بالا و سوء تغذیه مربوط باشد. در صورت ابتلا به اختلالات بویایی، با پزشک خود صحبت کنید.

برای فردی که دچار آنوزمیا یا هایپوزمیا می باشد، اختلال بویایی چه معنی دارد؟

نتایج تحقیقات مختلف، به افرادی که تحت‌ تاثیر کاهش بویایی قرار گرفته اند، امید زیادی می دهد. ما با اعضای حس پنجم که با آموزش بویایی و گاهی مداخلات بالینی، به موفقیت هایی رسیده بودند، در تماس بودیم. در بسیاری از موارد، آموزش به افراد کمک می‌کند تا به غیر از بوی روغن های معطر به کار گرفته شده در آموزش، سایر عطر ها را نیز در محیط خود تشخیص دهند. اما با این وجود مجهولات زیادی وجود دارد. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد آموزش بو به تنهایی می‌تواند باعث بهبود حس بویایی شود.

شاید بهترین راه برای فکر کردن به اختلالات بویایی، کمک به توانایی بویایی باشد. تصور می‌شود که آموزش بو می‌تواند به بازسازی نوترون ‌ها کمک کند، اما هنوز به اثبات نرسیده است. تحقیقات بیشتری در زمینه اختلالات بویایی باید انجام شود،  اما این تحقیقات نشان می‌دهند که حس بویایی در حیوانات و انسان‌ ها توانایی تغییر و بازیابی را دارد. احتمال بهبودی به میزان آسیب ناشی از ویروس، آسیب به سر یا عامل دیگر بستگی دارد. توصیه ما این است که در صورت وجود معاینه و درمان پزشکی، آموزش بو نباید به عنوان جایگزینی برای این موارد باشد اما می تواند ضمیمه هر نوع درمان تجویز شده باشد.

درمان اختلالات بویایی

من از آنوزمیا یا هایپوزمیا رنج می برم.چگونه می توانم آموزش بو را آزمایش کنم؟

آنچه که نیاز دارید عبارت است از:

  • چهار اسانس مختلف. لیمو، رز، میخک و اکالیپتوس چهار بوی مورد استفاده در بسیاری از مطالعات تحقیقاتی منتشر شده هستند. می‌توانید آن‌ها را به صورت آنلاین و یا از فروشگاه‌ های آروماتراپی تهیه کنید.
  • چهار بطری شیشه ‌ای خالی با درپوش‌ یا پدهای پنبه‌ای و یا نوارهای معطر
  •  در صورت استفاده از شیشه، مقداری از روغن اسانس را در شیشه بریزید. درپوش را بین جلسات آموزشی نصب کنید. روش شیشه یکی از روش هایی است که در مطالعات موجود مورد استفاده قرار می‌گیرد و از لحاظ علم فیزیک فضای موجود بر بالای مایع، باعث بخار شدن بو و آزاد شدن مولکول ‌های عطر می شود. استفاده از پدهای پنبه‌ای یا نوارهای معطر هم خوب هستند. اگر از شیشه استفاده می‌کنید، می‌توانید دو مرحله اول را زیر را نادیده بگیرید.
  • چند قطره از یکی از روغن ها را بر روی چوب یا پد آزمایشی بریزید.
  • سعی نکنید فورا چوب یا پد را بو بکشید.چند دقیقه صبر کنید تا بوی عطر  پخش شود.
  • اولین شیشه، پد یا نوارم عطر را به بینی خود نزدیک کرده و در حدود یک اینچ از بینی خود دور نگه دارید. ترتیب بو کردن روغن ها مهم نیست.
  • آرام باشید و سعی کنید به طور طبیعی از طریق بینی نفس بکشید. تنفس خیلی سریع و عمیق به احتمال زیاد باعث می شود که شما قادر به تشخیص چیزی نباشید.
  • این کار را چندین بار امتحان کنید و  سپس به مدت پنج دقیقه استراحت کنید.
  • به رایحه بعدی بروید و مراحل گفته شده در بالا را تکرار کنید.

نکته

  • آموزش بو حداقل دو بار در روز باید انجام شود، ترجیحا در صبح و بعد از ظهر.
  • آرامش داشته باشید و به طور طبیعی نفس بکشید.
  • به سختی و یا به مدت طولانی بو نکشید. برای هر رایحه، 10 ثانیه کافی است.
  • رایحه چیزهای دیگر را نیز امتحان کنید. ادویه جات داخل کابینت، گل های درون باغ، چیزهای معطر و هر چیزی که بو کشیدن آنها برای شما خطری ندارد.
  • سعی کنید بین آن وقفه ایجاد کنید. اگر در ابتدا بوی چیزی را استشمام نمی کنید، دلسرد نشوید. افراد با یکدیگر متفاوت هستند و ما از افرادی شنیده‌ایم که این فرآیند را امتحان کرده‌اند و درجات متفاوتی از موفقیت را تجربه کرده‌اند. برای برخی افراد ممکن است هفته ‌ها یا حتی بیشتر از آن طول بکشد تا به چیزی دست پیدا کنند و برخی ممکن است هیچ سودی از آن را دریافت نکنند، اما ارزش تلاش کردن را دارد.

فقط به یاد داشته باشید مطالعاتی که در اینجا در مورد آن صحبت کردیم نشان داده‌ اند که حس بویایی قابل تغییر بوده و بهبود می یابد و می توان با مواجهه شدن با بوها، همانطور که متخصصین عطر ها می گویند، آموزش‌ و پرورش داده شود.

درمان اختلالات بویایی

درمان خااختلالات بویایی

اختلالات بویایی را می توان با مواد طبیعی زیر درمان کرد، که عبارتند از:

  • روغن کرچک
  • سیر
  • زنجبیل
  • فلفل کاین( فلفل قرمز)
  • لیمو
  • خاک بنتونیت
  • سرکه سیب
  • مزه مزه کردن روغن
  • دانه زینیان
  • دارچین
  • نعناع
  • برگ های کاری
  • روغن ضروری
  • ویتامین ها

 درمان اختلالات بویایی

روغن کرچک

مواد لازم :

  • 1 قاشق چایخوری روغن کرچک
  • 1 قاشق چایخوری روغن کرچک را گرم کرده و یک قطره از آن را در هر یک از سوراخ های بینی خود بچکانید.شما باید این کار را دو بار در روز، یک بار در صبح و یک بار در بعدازظهر انجام دهید.

روغن کرچک دارای اسید ریکینولیک است که خواص ضد التهابی قوی دارد.استفاده از روغن کرچک به عنوان قطره بینی می تواند باعث کاهش علائم تورم و التهاب همراه با سرماخوردگی یا آنفولانزا شود و در نتیجه حس بویایی و حس چشایی شما را به حالت اول برگرداند.

سیر

مواد لازم :

  • 2 تا 3 حبه سیر خرد شده و  1 فنجان آب
  • یک فنجان آب را در یک قابلمه بریزد. حبه های خرد شده سیر را اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه بجوشد.سپس صاف کرده و اجازه دهید کمی سرد شود. شما باید این نوشیدنی را حداقل دو بار در روز بنوشید.

خواص ضد التهابی سیر می تواند به درمان گرفتگی بینی کمک کند، بنابراین علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را تسکین می دهد. این به شما کمک می کند تا راحت تر نفس بکشید و حس بویایی و چشایی خود را به حالت اول برگردانید.

درمان اختلالات بویایی

زنجبیل

مواد لازم :

  • چند تکه کوچک زنجبیل پوست گرفته
  • مقدار کمی از زنجبیل پوست گرفته را در فواصل زمانی منظم بجوید و یا از دمنوش زنجبیل استفاده کنید. این روش درمانی را به صورت روزانه باید انجام دهید.

رایحه قوی زنجبیل می تواند حس بویایی شما را تقویت کند و از طرف دیگر عطر و طعم زنجبیل با فعال کردن جوانه های چشایی باعث تقویت حس چشایی می شود. زنجبیل نیز مانند سیر، خاصیت ضد التهابی دارد و می تواند به تسکین بینی گرفته یا آبریزش بینی کمک کند.

فلفل کاین (فلفل قرمز)

مواد لازم :

  • 1 قاشق چایخوری فلفل کاین
  • 1 قاشق چایخوری عسل
  • 1 فنجان آب گرم
  • یک قاشق چایخوری پودر فلفل کاین و عسل را در یک لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید. این نوشیدنی را باید حداقل یک بار در روز بنوشید.

فلفل کاین به دلیل داشتن کپسایسین، می تواند به بازگرداندن حس چشایی و حس بویایی از دست رفته شما کمک کند.کپسایسین برای باز کردن گرفتگی بینی شناخته شده است و می تواند از دست رفتن حس بویایی و چشایی را درمان کند و همچنین باعث تحریک ترشح بزاق می شود.

درمان اختلالات بویایی

لیمو

مواد لازم :

  • 2/1 لیمو
  • 1 لیوان آب
  • عسل( در صورت نیاز)

آب نصف لیمو را به یک لیوان آب اضافه کنید و مقداری عسل را نیز اضافه کرده و خوب مخلوط کنید و فورا آن را بنوشید. این نوشیدنی را باید دو بار در روز و  ترجیحا قبل از غذا بنوشید. لیموها خاصیت اسیدی دارند و حاوی ویتامین C هستند و همچنین از آن دسته مرکباتی هستند که بوی قوی دارند. تمام این خواص می توانند سیستم ایمنی شما و همچنین حس چشایی و حس بویایی شما را تقویت کنند.

خاک بنتونیت

مواد لازم :

  • 1 فنجان خاک بنتونیت
  • آب

وان حمام خود را با آب پر کنید و یک فنجان خاک بنتونیت را در آن حل کنید و به مدت 30 تا 40 دقیقه در حمام خاک بنتونیت بنشینید. شما باید این کار را روز در میان و یکبار در روز انجام دهید. خاک بنتونیت به طور طبیعی می تواند به سم زدایی بدن کمک می کند. شواهد حاکی از این هستند حکایتی که حمام کردن با خاک بنتونیت نهایتا باعث برگشتن حس بویایی و حس چشایی به حالت اول می شود.

درمان اختلالات بویایی

سرکه سیب

مواد لازم :

  • 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب
  • 1 فنجان آب
  • عسل(  در صورت نیاز)

یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و در صورت تمایل،کمی عسل نیز اضافه کنید و خوب مخلوط کرده و بنوشید. این نوشیدنی را باید یک بار در روز بنوشید. طعم ترش و اسیدی سرکه سیب به تحریک جوانه های چشایی شما کمک می کند. خاصیت ضد التهابی سرکه سیب با نازک کردن مخاط بینی، سبب باز شدن گرفتگی بینی می شود و بنابراین باعث تقویت حس بویایی شما می شود.

مزه مزه کردن روغن

مواد لازم :

  • 1 قاشق غذاخوری روغن نارگیل یا کنجد

یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل یا کنجد را به مدت 10 تا 15 دقیقه مزه مزه کنید و سپس بیرون ریخته و مسواک بزنید. شما باید این کار را یک بار در روز و هر روز صبح انجام دهید. مزه مزه کردن روغن باعث ارتقاء سلامت دهان و دندان می شود و می توانید از شر طعم ناخوشایند دهان خود خلاصی پیدا کنید. همچنین به پاک شدن سموم و میکروب ها از بدن نیز کمک می کند، بنابراین با عفونت سرماخوردگی نیز مبارزه می کند.

درمان اختلالات بویایی با دانه زینیان

مواد لازم

  • 1 قاشق غذاخوری دانه زینیان
  • یک تکه کوچک پارچه از جنس چیت

یک قاشق غذاخوری دانه زینیان را در یک تکه کوچک پارچه چیت بریزید. پارچه را گره بزنید و عطر و رایحه قوی دانه های زینیان را استنشاق کنید. این کار را چندین بار در روز می توانید انجام دهید. اثبات شده است که دانه های زینیان در باز کردن گرفتگی بینی موثر هستند. بخار قوی حاصل از دانه زینیان، به نازک شدن مخاط بینی کمک می کند و خاصیت ضد التهابی آن به کاهش التهاب داخل بینی شما کمک کرده و کاملا مؤثر است.

درمان اختلالات بویایی

دارچین

مواد لازم

  • 2/1 قاشق چایخوری پودر دارچین
  • 1 قاشق چایخوری عسل

نصف قاشق چایخوری پودر دارچین را با یک قاشق چایخوری عسل مخلوط کنید. این خمیر را به روی زبان خود بمالید و بگذارید در حدود 10 دقیقه بر روی زبانتان بماند. شما باید این کار را به صورت روزانه و دو بار در روز انجام دهید. دارچین دارای یک طعم قوی با بویی شیرین است که هر دوی این ویژگی به تقویت حس بویایی و حس چشایی شما کمک می کنند. خواص ضد التهابی و ضد میکروبی، دارچین را به یک داروی محبوب برای درمان سرماخوردگی تبدیل کرده است.

درمان اختلالات بویایی با نعناع

مواد لازم :

  • 10 تا 15 عدد برگ نعناع
  • 1 فنجان آب
  • عسل

10 تا 15 برگ نعناع را به یک فنجان آب اضافه کنید و بجوشانید و سپس صاف کنید. وقتی چای کمی خنک شد، مقداری عسل را به آن اضافه کنید و بنوشید. شما باید به طور روزانه و دو بار در روز چای نعناع بنوشید.منتول، ماده اصلی تشکیل دهنده برگ های نعناع است که خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی دارد و می تواند به کاهش علائم سرماخوردگی و آنفولانزا که باعث تغییر حس بویایی و چشایی شما می شود، کمک کند.

برگ های کاری

مواد لازم:

  • 10 تا 15 عدد برگ کاری
  • 1 لیوان آب

10 تا 15 برگ کاری را درون یک لیوان آب بریزید و بگذارید درحدود 30 دقیقه یا بیشتر خیس بخورد و سپس این مخلوط را بنوشید. شما باید این نوشیدنی را دو بار در روز بنوشید. برگ های کاری نیز می تواند به از دست دادن حس بویایی و حس چشایی کمک کنند. برگ های کاری  یک درمان عالی برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا هستند که ممکن است مسیر هوایی بینی شما را مسدود کنند. آنها به پیشگیری از عفونت ها نیز کمک می کنند.

درمان اختلالات بویایی

روغن های ضروری

  • روغن نعناع

مواد لازم :

  • 1 تا 2 قطره روغن نعناع
  • 1 کاسه آب گرم
  • حوله

یک یا دو قطره روغن نعناع را به یک کاسه آب گرم اضافه کنید. سر خود را روی کاسه خم کنید و سر خود را با یک حوله بپوشانید. بخار حاصل از آن را به مدت  10 تا 15 دقیقه استنشاق کنید. شما باید به طور روزانه و 1 تا 2 بار در روز انجام دهید. روغن نعناع حاوی منتول است که برای باز کردن و  درمان راه های هوایی مسدود شده بینی کاملا مؤثر است. همچنین به کاهش تورم و التهاب بینی شما نیز کمک می کند و  از این رو علائم سرماخوردگی که ممکن است باعث از دست دادن حس بویایی و حس چشایی می شود را تسکین دهد.

  • روغن اوکالیپتوس

مواد لازم

  • 1 قطره روغن اکالیپتوس
  • 1 کاسه آب
  • حوله

یک قطره روغن اکالیپتوس را به یک کاسه آب گرم اضافه کنید و بخار حاصل از آن را استنشاق کنید و سر خود را با یک حوله بپوشانید. این کار را به مدت10 تا 15 دقیقه ادامه دهید. حداقل باید 1 تا 2 بار در روز این کار را انجام دهید. روغن اکالیپتوس حاوی اکالیپتول( 8/1سینول) است. ماهیت ضد التهابی و موکولیتیک اوکالیپتول باعث تسکین علائم بیماری های تنفسی فوقانی می شود که می تواند باعث از دست دادن حس بویایی و حس چشایی شود.

ویتامین ها

کمبود ویتامین های B12 و D اغلب باعث از دست دادن حس بویایی و حس چشایی می شود. بنابراین، برای مقابله باید غذا های غنی از این ویتامین ها مانند صدف، غلات، پنیر و شیر را مصرف کنید. همچنین می توانید پس از مشورت با پزشک، از مکمل های اضافی برای گرفتن این مواد مغذی استفاده کنید. دقت داشته باشید که نوع رژیم غذایی، نقش مهمی را در بازگرداندن حس بویایی و حس چشایی شما بازی می کند. بنابراین،در راستای انجام درمان های گفته شده، عادات غذایی خود را نیز کمی تغییر دهید. برای تقویت حس بویایی و حس چشایی خود، نکته های رژیم غذایی زیر را دنبال کنید.

درمان اختلالات بویایی

نکات مربوط به رژیم غذایی برای اختلالات بویایی

هنگامی که حس چشایی و حس بویایی شما به خطر می افتد، تمام غذاهای مورد علاقه شما ممکن است نهایتا دارای یک طعم و مزه باشند. برای اینکه بتوانید با اختلالات بویایی کمی بهتر مقابله کنید، چند نکته مربوط به رژیم غذایی در رابطه با اختلالات بویایی را ذکر می کنیم:

  • اگر از طعم گوشت قرمز خوشتان نمی آید، از سایر منابع پروتئینی مانند گوشت ماهی، گوشت مرغ و یا سویا استفاده کنید.
  • سبزیجات تازه را به مقدار زیاد بخورید زیرا ممکن است از انواع کنسرو شده یا یخ زده آنها بهتر باشد.
  • خوردن اسموتی و دسرهای یخ زده را شروع کنید زیرا از بسیاری از مواد غذایی دیگر بهتر و جذاب تر هستند.
  • از هویج کوچک پوست گرفته به جای هویج بزرگ پوست نگرفته استفاه کنید.
  • همچنین از مواد غذایی مانند تخم مرغ، پنیر و گوشت سفید نیز می توانید استفاده کنید.
  • غذاهای غنی از روی مانند حبوبات، آجیل، غلات کامل، صدف و شکلات تیره را مصرف کنید.

برای مدیریت وضعیت خود، بایدداری سبک زندگی خود را نیز تغییر دهید. در اینجا چند نکته وجود دارد که به شما کمک می‌کند وضعیت خود را مدیریت کنید و در عین حال از عود مجدد آن نیز پیشگیری کنید.

پیشگیری از اختلالات بویایی

  •  آب زیاد بنوشید و  بدن خود را هیدراته نگهدارید.
  • از بخور استفاده کنید.
  • حفظ بهداشت دهان و دندان
  • انجام اقدامات احتیاطی لازم برای اجتناب از ابتلا به عفونت هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا که یکی از عوامل اصلی در از دست دادن حس چشایی و حس بویایی می باشد.
  • از دست دادن مزه و بو یک بخش و یک قسمت از زندگی شما به همراه افزایش سن می باشد. در کنار انجام هر کاری برای درمان اختلالات بویایی، باید صبور باشید تا به نتایج خود برسید.

درمان اختلالات بویایی

پاسخ کارشناسان به سوالات خوانندگان درباره اختلالات بویایی

چه مدت طول می کشد تا جوانه های چشایی به حالت اولیه خود برگردند؟

معمولا جوانه های چشایی دارای یک چرخه هستند که بین 10 تا 15 روز طول می کشد و باید در طول این دوره به حالت اول خود برگردند. با این حال، ممکن است بسته به علت بیماری طولانی تر شود.

آیا استرس می‌تواند بر حس چشایی تاثیر بگذارد؟

بله، طولانی شدن و شدت یافتن استرس می‌تواند باعث بروز اختلال در حس چشایی شود که می‌تواند باعث شود که غذاهای بیشتری را نسبت به حالت عادی مصرف کنید.حتی ممکن است باعث ایجاد یک طعم و مزه عجیب در دهان شما شود و مزه غذا ها را بد جلوه دهد.