سونوگرافی بارداری در مراحل مختلف بارداری و برای مطمئن شدن از سلامت مادر و نوزاد انجام می گیرد. معمولاً قبل از اقدام به بارداری نیاز است تا از سلامت رحم و تخمدان ها آگاه شد. در این مواقع، می توان رحم را از نظر وجود کیست ها و فیبروم ها مورد بررسی قرار داد و یا حتّی می توان زمان تخمک گذاری را مشخّص کرد. سونوگرافی بارداری در زنانی که مشکل خاصّی در آن ها وجود ندارند معمولاً در 4 مرحله انجام می شود که در این مقاله قصد داریم تا شما را با این مراحل آشنا کنیم.

سونوگرافی داپلر
سونوگرافی بارداری توسّط امواج صوتی صورت می گیرد و خطری برای جنین ایجاد نمی کند

اوّلین مرحله ی سونوگرافی بارداری:

اوّلین مرحله از این فرآیند معمولاً در بین هفته های پنج و هفتم بارداری صورت می گیرد. در این مرحله، سونوگرافیست سعی دارد تا با اندازه گیری قدّ جنین از سنّ دقیق بارداری آگاه شود. همچنین، قلب جنین در این مرحله تشخیص داده می شود و چنانچه بارداری در خارج از رحم اتّفاق افتاده باشد، می توان در سونوگرافی بارداری مرحله ی اوّل آن را تشخیص داد. از دیگر مواردی که می توان در این بارداری تشخیص داد می توان به تشخیص دوقلو و یا چندقلو بودن نوزاد اشاره کرد. به یاد داشته باشید که سالم بودن و بسیاری از جزئیات مربوط به جنین در این مرحله غیر قابل تشخیص هستند و نمی توان آن ها را مشخّص کرد.

دوّمین مرحله ی سونوگرافی بارداری:

مرحله ی دوّم از سونوگرافی بارداری معمولاً در بین هفته های 11 تا 13 بارداری انجام می گیرد و معمولاً به همراه یک تست بالینی به نام NT برای تشخیص برخی از ناهنجاری ها همچون سندرم داون همراه است. انجام این سونوگرافی بررسی های مورد نیاز مادران را برای سه ماهه ی اوّل بارداری تکمیل می کنند. در بعضی از مواقع، پزشک دستور اندازه گیری برخی از پروتئین های خون مادر همچون hCG-β را صادر می کند و هدف از این کار مطمئن شدن از سالم بودن جنین و عدم ابتلای آن به برخی از سندروم ها همچون سندرم داون می باشد.

انجام سونوگرافی بارداری باید جدّی گرفته شود
انجام سونوگرافی بارداری باید جدّی گرفته شود

مرحله ی سوّم سونوگرافی بارداری:

این مرحله از سونوگرافی بارداری معمولاً در بین هفته های 16 تا 19 بارداری انجام می گیرد و مواردی همچون: جنسیّت جنین، صورت، انگشتان نوزاد، دیافراگم و ستون فقرات جنین مورد بررسی قرار می گیرند. یکی از بررسی-هایی که در این مرحله انجام می گیرد اندازه گیری قطر گردن جنین می باشد و چنانچه اندازه ی آن غیر طبیعی باشد، پزشک دستور انجام آزمایشات بیشتر را برای تأیید سلامتی جنین انجام می دهد. لازم به ذکر است که اگر در خانواده ی مادر و یا پدر نوزاد سابقه ی ابتلا به بیماری های قلبی و عرقی وجود داشته باشد پزشک متخصّص باید یک اکو قلبی را برای اطمینان از سلامت بیمار انجام دهد. در بعضی از مواقع، سونوگرافی بارداری مرحله ی سوّم به هفته ی 23 موکول می شود تا در همین مرحله بررسی های لازم برای اطمینان از سلامت جنین صورت بگیرد.

سونوگرافی چهارم سونوگرافی بارداری:

در پایان هفته ی 28 بارداری آخرین مرحله از سونوگرافی بارداری انجام می شود تا وزن دقیق جنین بر اساس تعدادی فرمول محاسبه شود. اگر وزن نوزاد در این مرحله پایین تر از میزان نرمال باشد، سونوگرافی دیگری به نام کالر داپلر برای بررسی وضعیّت خون رسانی جنین صورت می گیرد. البتّه لازم است بدانید که سونوگرافی کالر داپلر حتماً باید بعد از هفته ی 28 بارداری انجام شود و قبل از آن هیچگونه ارزش تشخیصی ندارد.
امیدوارم که از این مطالب نهایت لذّت را برده باشید.