دکتر علی کربلایی خانی – جراح پلاستیک و ترمیمی و جراح دست

جراحی پروتز سینه سریعترین و بهترین روش برای فرم دادن و پر کردن فضای خالی موجود در پستان هاست. کاهش وزن ناگهانی، ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان سینه، ژنتیک و شیردهی در خانم ها، از دلایلی هستند که زیبایی و فرم سینه ها تحت تاثیر قرار می دهند. امروزه جراحی پروتز سینه به رفع عوارض ناشی از این عوامل می پردازد و می‌تواند به بهبود تعادل روحی و زیبایی جسمی فرد کمک کند.

پروتزهای سینه در انواع مختلفی از اشکال، اندازه و رنگ پوست طراحی می شوند و از موادی ساخته شده اند که باعث راحتی فرد هنگام  حرکت  و فعالیت روزانه  شده و در عین حال باعث زیبایی و شادابی و خوش فرم شن سینه ها می شوند.  انتخاب پروتز سینه متناسب با شیوه زندگی شما، نکته ی مهمی است. بعضی اوقات خانم ها به جای پروتز دائمی می توانند از پروتزهای سینه موقت (نرم)استفاده می کنند.

پروتز های سینه از نظر اندازه ، شکل و رنگ پوست با سینه دیگر شما کاملا مطابقت دارند و موجب افزایش اعتماد به نفس و القی حس زیبایی در شما می شوند. بیشتر پروتزهای سینه از سیلیکون ساخته شده اند، که یک ماده ژلی نرم است. البته پروتز هایی از جنس کف، فیبر و فوم نیز وجود دارند. پروتز های سینه از جنس فوم سبک تر و خنک تر هستند. اگر فرد فعالی هستید این پروتزها در هوای گرم و برای افرادی که فعالیت روزانه زیادی دارند، راحت تر و مناسب تر است.

برخی از پروتزها با مهره های پلی پروپیلن پر شده است. این قالب ها به شکل سینه بند شکل می گیرند و خنک تر هستند. در ادامه مطلب به بررسی انواع پروتزهای سینه، مزایا و معایب انجام جراحی پروتز سینه ، اقدامات مهم قبل و بعد از انجام پروتز سینه و… می پردازیم.

لیفت سینه یا ماستوپکسی

پروتز سینه چیست؟

پروتز سینه‌ دارای انواع و جنس‌های مختلفی است. افراد می‌توانند نوعی را برای خود انتخاب کنند که با آن احساس راحتی بیشتری دارند. یک پروتز خوب باید علاوه بر حس راحتی، ظاهر زیبایی به سینه‌های فرد بخشد و همچنین دارای کیفیت و طول عمر مناسب باشد. به طور کلی پروتز سینه به دو دسته کلی تقسیم می‌شود، انواع داخلی که در جراحی‌های کاشت سینه به منظور ترمیم یا حجیم کردن سینه استفاده می‌شود و پروتز سینه خارجی که به شکل سینه‌ی مصنوعی در زیر لباس به تقلید از شکل پستان قرار می‌گیرد.

پروتز سینه خارجی در زیر لباس می‌تواند همانند یک پستان واقعی ظاهر شود. طیف گسترده‌ای از انواع پروتز سینه خارجی موجود است. برخی از آن‌ها دارای بند نگه‌دارنده هستند و برخی به پوست از طریق چسب مخصوص یا آهن‌ربا متصل می‌شوند.

انواع برش برای انجام عمل جراحی پروتز سینه

  • برش در چین زیر سینه
  • برش در اطراف هاله
  • برش زیر بغل
  • برش دور ناف که در موارد خاص انجام می‌شود

ماندگاری و طول اثرات پروتز سینه

هر نوع پروتز سینه نیاز به مراقبت‌های ویژه خود دارد. اگر می‌خواهید پروتز سینه شما بیشترین طول عمر ممکن را داشته باشد، باید نکات مراقبت از آن را به درستی و دقیق انجام دهید. برخی پروتزهای خارجی سیلیکونی نیاز به شستن روزانه با آب گرم و صابون دارند که پس از هر بار شست‌وشو باید با حوله کاملاً خشک شوند. برخی پروتزها دارای مواد پاک‌کننده مخصوص به خود برای شست‌وشو هستند. در صورت عدم استفاده از پروتز مصنوعی پستان باید آن را درون جعبه مخصوص خود نگه‌داری کرد. باید پروتز پستان را از مواجهه با اشیاء تیز که باعث نشت مواد درون آن خواهد شد، دور نگه داشت.

علی‌رغم مقاوم بودن پروتزهای سینه اما این پروتزها همیشگی نیستند و به‌مرور زمان فرسوده می‌شوند. معمولا به‌مرور زمان پوسته‌ی خارجی پروتز سینه کهنه و نازک می‌شود و درنهایت از بین می‌رود. اگرچه از نظر کلینیکی تشخیص این فرسایش مشکل است. خانم‌های ورزشکار به‌خصوص مربی‌های ایروبیک، دوندگان ماراتن، سوارکاران و … نسبت به کسانی که تمرینات و تحرک کمتری دارند، بیشتر دچار فرسودگی و پاره‌شدن پروتز سینه می‌شوند.

به همین دلیل درصورتی‌که جراحی پروتز سینه انجام داده‌اید، لازم است ۱۰ تا ۱۵ سال بعد از عمل توسط پزشک متخصص معاینه شوید و در صورت نیاز و به تشخیص پزشک، سونوگرافی انجام دهید.

چه کسانی می‌توانند عمل پروتز سینه را انجام دهند؟

  • افرادی که به‌خاطر بیماری‌های سخت مثل سرطان تمام یا بخشی از سینه‌ی خود را از دست داده‌اند.
  • کسانی که به‌صورت مادرزادی سینه‌های نا‌متقارن با شکل غیر‌طبیعی دارند.
  • خانم‌هایی که به‌خاطر نقص مادرزادی فقط یک سینه دارند.
  • زنانی که به دلایل هورمونی یا ژنتیکی یا لاغری بیش‌ازحد و سوء تغذیه سینه‌های کوچکی دارند.
  • زنانی که به‌خاطر بالا رفتن سن، بارداری و شیردهی بافت سینه‌شان تحلیل رفته و کوچک شده است یا به‌خاطر کاهش وزن شدید دچار افتادگی سینه شده‌اند.

هزینه عمل پروتز سینه

عمل جراحی پروتز سینه از جمله عمل‌های جراحی زیبایی است، به همین دلیل تحت پوشش بیمه درمانی قرار نمی‌گیرد. از سوی دیگر، هزینه عمل پروتز سینه با توجه به عواملی چون تبحر و شهرت پزشک جراح و نوع پروتز استفاده شده متفاوت است.

لیفت سینه

عوارض ناشی از انجام عمل پروتز سینه کدامند؟

عمل جراحی پروتز سینه و لیفتینگ سینه، درصورتی‌که توسط پزشک جراح ماهر انجام شود، عملی ایمن با تهاجم اندک است. با این‌همه عمل پروتز سینه مثل تمام عمل‌های جراحی عوارض احتمالی خاص خودش را دارد که البته در صورت رعایت موارد مربوط به آمادگی قبل از عمل و مراقبت‌های دقیق و اصولی بعد از عمل، می‌توانید احتمال بروز عوارض را به حداقل برسانید. به همین منظور بهتر است در مورد عوارض احتمالی بعد از عمل جراحی پروتز سینه اطلاعات کافی داشته باشید.

برخی از عوارض احتمالی پروتز سینه عبارتند از:

  • ظاهر غیرقابل قبول محل برش جراحی
  • خونریزی و تجمع خون (هماتوم)
  • نامتقارن بودن سینه‌ها
  • قرار دادن غیر‌اصولی و نادرست پروتز در محل
  • عفونت
  • تاخیر در بهبودی محل برش جراحی
  • تغییر در حس سینه و نوک سینه که ممکن است موقت یا دائم باشد
  • ایجاد یک کپسول ضخیم در اطراف پروتز
  • نشت یا پارگی جدار پروتز
  • چین‌خوردگی پوست روی پروتز
  • عوارض بیهوشی عمومی
  • تجمع مایع اطراف پروتز
  • درد ممتد
  • جا‌به‌جایی پروتزها به جهات مختلف
  • نارضایتی فرد از نظر زیبایی و نتیجه‌ی عمل
  • ایجاد لخته خون در رگ‌ها که ممکن است باعث عوارض قلبی و ریوی شود
  • احتمال نیاز به عمل مجدد
  • علاوه بر این ها، بعد از انجام عمل جراحی پروتز سینه بعضی بیماران کاملا حس سینه‌شان از بین می‌رود، برخی دیگر فقط کمی کاهش در حس سینه‌ها را تجربه می‌کنند و در مواردی حتی افزایش حس هم اتفاق افتاده است. با این‌همه تمام این عوارض به‌مرور بهبود پیدا می‌کند و بهبودی کامل معمولا ۱۸ ماه طول می‌کشد.

ارتباط میان انجام عمل پروتز سینه و سرطان

براساس مطالعات انجام‌شده هنوز ارتباطی میان گذاشتن پروتز و ایجاد سرطان سینه، بیماری‌های خود‌ایمنی و سایر بیماری‌های سیستمیک یافت نشده است. در حال حاضر هیچ مدرک قطعی مبنی بر اینکه سرطان در زنانی که پروتز دارند در مراحل پیشرفته‌تر تشخیص داده می‌شود هم وجود ندارد. از سوی دیگر بیشترین نگرانی در مورد پروتزهای سینه، امکان به‌تأخیرافتادن تشخیص سرطان سینه با پروتزهای سینه سیلیکون و سالین است چرا که این مواد اشعه و پرتوها را از خود عبور نمی‌دهند و در نتیجه مانع دیده‌شدن بافت اصلی سینه در جریان ماموگرافی می‌شوند.

اگرچه با پیشرفت تکنیک‌های ماموگرافی در سال‌های اخیر رادیولوژیست‌ها این امکان را پیدا کرده‌اند تا جایی که ممکن است قسمت‌هایی از بافت اصلی سینه را که زیر پروتز سینه پنهان است ببینند و بافت سرطانی را تشخیص دهند. با این‌همه به عقیده‌ی پزشکان اگر سابقه‌ی سرطان سینه در خانواده شما وجود دارد بهتر است برای ریسک کمتر از عمل پروتز سینه اجتناب کنید.

آیا انجام برنزه بعد از عمل سینه امکان پذیر است؟

مسئله اینجاست که گرفتن حمام آفتاب یا استفاده از سولاریوم به پروتز آسیبی نمی‌رساند اما لازم است به‌مدت یک سال از تابیدن مستقیم نور آفتاب یا اشعه سولاریوم به محل برش جراحی جلوگیری کنید.

چون باعث تیره‌تر شدن جای زخم و برش عمل می‌شود. از سوی دیگر بد نیست بدانید چون پروتز سینه دیرتر از سایر بخش‌های بدن حرارت خود را از دست می‌دهد ممکن است فرد بعد از استفاده از سولاریوم احساس کند پروتز نرم شده است؛ بنابراین توصیه می‌شود تا چند ماه بعد از عمل از سولاریوم و حمام آفتاب استفاده نشود.

بزرگ کردن سینه

اقدامات قبل از انجام عمل پروتز سینه

اگر برای انجام پروتز سینه تصمیم قطعی‌تان را گرفته‌اید و داروی خاصی مصرف می‌کنید حتما پیش از انجام عمل پروتز سینه پزشک خود را از این امر آگاه کنید تا در روند جراحی و پس از آن اختلالی وارد نشود.

گاهی لازم است بیمار مصرف برخی داروها را قطع کند یا در دستور مصرف‌شان تغییر ایجاد کند. علاوه‌بر این مصرف آسپرین، فراورده‌های آسپرین، داروهای ضد‌التهاب و مکمل‌های گیاهی باید ۱۰ روز پیش از عمل پروتز سینه متوقف شود.

انجام آزمایش‌های معین و نیز ماموگرافی به دستور پزشک پیش از انجام عمل پروتز سینه امری ضروری است. اگر سیگاری هستید از دو هفته پیش از انجام عمل، سیگار کشیدن را کنار بگذارید.

مراقبت‌ها و اقدامات ضروری که  بعد از عمل پروتز سینه باید انجام شوند

  • برای استراحت کردن یا خوابیدن روی شکم و پهلو نخوابید. به پشت خوابیدن سبب می‌شود تا در طول دوره‌ی نقاهت، پروتز (ایمپلنت) در بهترین موقعیت قرار بگیرد. به هیچ‌وجه روی شکم نخوابید. دو هفته بعد از عمل می‌توانید به پهلو بخوابید.
  • پزشک برای جلوگیری از عفونت، آنتی‌بیوتیک و برای کاهش درد داروهای مسکن تجویز می‌کند. برای پیشگیری از عفونت احتمالی حتما آنتی‌بیوتیک‌ها را سر‌ساعت معین مصرف کنید و اگر احساس درد کردید از مسکن استفاده کنید.
  • در عمل پروتز سینه، برش‌های ایجاد شده را با بخیه یا با چسب مخصوص جراحی می‌بندند. بخیه‌ها جذبی هستند و بعد از ۱۰ تا ۱۴ روز جذب می‌شوند. بعد از آن می‌توان از ماساژ دادن روزانه زخم یا ورقه سیلیکونی جهت از بین بردن جای بخیه استفاده کرد. اگر بخیه‌ها جذبی نیستند پزشک یک هفته بعد از عمل آنها را می‌کشد.
  • در هفته اول بعد از عمل پروتز سینه زیاد فعالیت نکنید. فعالیت‌هایی مثل شانه کردن مو یا برداشتن اجسام سبک بلامانع است. توجه داشته باشید که نداشتن تحرک و فعالیت، بدن‌تان را خشک و سفت می‌کند.
  • پزشک جراح معمولا بعد از عمل برای شما «سوتین طبی» تجویز می‌کند. سوتین طبی همانند پانسمان عمل می‌کند به‌طوری‌که سینه‌ها و پروتز‌ها را در بهترین وضعیت نگه می‌دارد. در طول ۶ تا ۱۲ هفته به‌صورت تمام وقت حتی هنگام خواب، سوتین طبی خود را ببندید.
  • بعد از عمل پروتز سینه، سینه‌هایتان ممکن است سفت شود یا ممکن است روی پوست‌تان کبودی ایجاد شود که امری طبیعی است و بخشی از پروسه‌ی درمان و بهبودی است.
  • قرار گرفتن پروتز در سر جای خود یک فرایند تدریجی است و معمولا ۶ تا ۱۲ هفته بعد از عمل انجام می‌شود.
  • تا سه هفته بعد از عمل از استعمال دخانیات اجتناب کنید.
  • اگر رانندگی می‌کنید بعد از قطع مصرف داروهای مسکن اجازه‌ی رانندگی دارید. یادتان باشد حتما فرمان اتومبیل را پایین‌تر از عضله‌ی سینه قرار دهید تا به عضلات قفسه‌ی سینه فشار وارد نشود.
  • از بلند کردن، هل دادن یا کشیدن وسایل سنگین و حرکات ورزشی سینه و ورزش‌های بالای بدن دوری کنید. بعد از دو هفته می‌توانید پیاده‌روی کنید، بدوید یا ورزش‌های مربوط به پایین‌تنه را انجام دهید. به بدن خود توجه کنید و اگر حرکتی برایتان دردناک است انجامش ندهید.
  • بعد از گذشت چندین هفته از عمل باز هم گرفتگی در عضله‌ی سینه (پکتورالیس) یا درد در سینه طبیعی است و نشان‌دهنده‌ی آن است که اعصاب عضله در حال ترمیم هستند.
  • دو هفته بعد از جراحی به‌آهستگی سینه‌ی خود را ماساژ دهید. انجام حرکات دایره‌ای با فشار ملایم با استفاده از لوسیون می‌تواند در کاهش ورم موثر باشد. لوسیون‌های مخصوص زخم هم می‌تواند در از بین بردن و کم‌رنگ کردن جای زخم موثر باشد.
  • اگر نشانه‌ی عفونت مثل تب یا قرمزی در محل برش را مشاهده کردید، به پزشک معالج‌تان مراجعه کنید.

بزرگ کردن سینه

در چه صورت بعد از عمل پروتز سینه به پزشک مراجعه کنیم؟

بعد از عمل جراحی پروتز سینه، پزشک در فواصل معین برای شما وقت ویزیت تعیین می‌کند. با این‌همه اگر در این فاصله با موارد زیر مواجه شدید حتما به پزشک معالج‌تان مراجعه کنید.

  • افزایش تورم و کبودی محل جراحی
  • افزایش قرمزی در محل برش جراحی
  • خروج ترشح بدبو یا زرد رنگ از محل زخم یا خونریزی از محل زخم که با فشار پانسمان بند نمی‌آید
  • داشتن احساس بی‌حالی و ضعف شدید
  • داشتن درد شدیدی که با مسکن‌های تجویز شده کاهش پیدا نکند
  • آلرژی نسبت به داروهای مصرفی یا عدم تحمل داروها
  • بروز تب و درجه حرارت دهانی بالای ۳۸ درجه
  • احساس تنگی نفس، درد قفسه سینه یا ضربان قلب غیر‌طبیعی

بهترین جراح سینه برای انجام عمل پروتز سینه چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟

برای کسب نتایج مطلوب از جراحی زیبایی سینه باید جراحی سینه را توسط فوق تخصص پلاستیک انجام دهید تا عوارض و خطرات احتمالی ناشی از عمل جراحی سینه را به حداقل ممکن برساند. جراح فوق تخصص پلاستیک سینه باید هدف فرد را از انجام جراحی زیبایی سینه مورد بررسی قرار می دهد و یک دیدگاه کلی از  نتیجه جراحی سینه به فرد می دهد تا فرد بتواند راجع به انجام آن تصمیم گیری نماید.

بهترین جراح سینه باید جراحی سینه را متناسب با بدن هر فرد انجام دهد و بهترین شیوه را برای هر فرد انتخاب نماید. جراح سینه با تجربه قبل از اقدام به عمل جراحی سینه فرد متقاضی را در مورد سابقه مصرف دارو خاص یا داشتن بیماری خاص مورد بررسی قرار می دهد. بهترین جراح زیبایی سینه با مهارت و تجربه خود در روش های مدرن پزشکی به درمان می پردازد و برای دستیابی به نتایج مطلوب تر و داشتن جراحی سینه ایمن توصیه های لازم را به فرد گوشزد خواهد کرد.

برای مشاهده نمونه عملهای دکتر کربلایی خانی، وارد کانال تلگرام یا صفحه اینستاگرام شان شوید