آشنایی با پروتز مصنوعی دست و پا در یکی از مجهزترین مراکز تولید دست و پای مصنوعی کلینیک ارتوپدی فنی آتل

پروتز چیست؟

در علم ارتوپدی به اندام مصنوعی که جایگزین قسمت از دست رفته بدن می شود و در توانبخشی پس از قطع عضو و کمک به تحرک بیماران میکنند را پروتز می گویند.

اندام از دست رفته می تواند بصورت مادرزادی، آسیب های شدید ناشی از تصادف، دیابت و اختلال رگهای خونی (تصلب شریان)

اینکه پروتز چقدر عملکرد خوبی را بزای بیمار فراهم کند بستگی به:

  • اندازه بودن پروتز- نوع سوکت و اجزای آن- سن و شرایط بدنی
  • پروتز اندام سه بخش اصلی دارد: رابط، اجزاء، پوشش

انواع پروتز:

  • پروتزهای جزئی دست (Partial Hand)
  • پروتزهای بالای ران  (Trans-Femoral)
  • پروتز زیر زانو (Trans-tibial)

انواع پروتز مجموعه آتل عبارتند از: مشاهده انواع پروتز در سایت کلینیک آتل

پروتز مصنوعی دست، پا ، پروتز زیر زانو ، پروتز بالای زانو

انتخاب پروتز مناسب

سبک و نوع پروتز مناسب در هر  بیمار تصمیمی است که توسط تیم ارتوپد فنی و دیگر متخصصانی که بخشی از تیم توانبخشی هستند و بنابر نیاز بیمار انجام می شود. مهمترین نکته ای که در این رابطه مورد توجه قرار گیرند عبارتند از: شکل و وضعیت اندام باقی مانده بیمار، تاریخچه پزشکی بیمار، هر شرایطی که ممکن است بر توانایی بیمار برای استفاده از پروتز و توانایی های عملکردی بیمار تاثیر گذارد که معمولا به عنوان “سطح عملکردی” شناخته شود.

خوشبختانه در کلینیک ارتوپدی فنی آتل با آخرین متدها ی روز دنیا بیمار تحت مراقبت قرار گرفته و عملکرد از دست رفتهء عضو قطع شده را بر میگردانیم.بسیار مهم است که جراح در هنگام قطع عضو بیمار نقاط استخوانی بر جای نگذارد چرا که هنگام دریافت پروتز این نقاط برجسته استخوانی ایجاد اصطکاک کرده و راه رفتن با پروتز را در مواردی غیر ممکن میسازد دلیل تجمع مایع میان بافتی در انتهای استمپ (عضو باقی مانده) و کندی خون رسانی؛ این ناحیه متورم و گاهی اوقات دردناک میشود که در کلینیک ارتوپدی فنی آتل با بانداژ کردن مخصوص و آموزش آن به بیمار موجب کنترل ادم و ورم استمپ شده و همچنین موجب تسریع بهبودی جای بخیه ها و زخم های احتمالی میگردد

مراحل بانداژ کردن استمپ در سایت کلینیک آتل قرار داده شده است و به شکل زیر است:

در برخی موارد بر روی استمپ تحمل وزن کردن و راه رفتن با پروتز های غیر استاندارد یا در برخی موارد راه رفتن روی عضو قطع شده بدون هر پروتزی موجب انحراف مکانیکی استخوان ها روی هم شده که کار فرد آمپوته را تا آخر عمر دچار مشکلات عدیده ای برای استفاده از پروتز میکند. ضمنا تقویت عضلات موجب تسهیل استفاده از پروتز خواهد شد. چرا که در حین جراحی به علت بی تحرکی عضلات و هم چنین از دست رفتن مقداری از عضله (دراثر قطع عضو)، ماهیچه های باقی مانده دچار آتروفی و لاغری میشوند که نیاز به تقویت این عضلات برای استفاده از پروتز الزامی است

در توان بخشی بیماران قطع عضو گاهی از پروتز موقت یا دایم استفاده میشود. پس از کنترل ادم و خوابیدن ورم پا باید تا حاصل شدن اندازه واقعی استمپ و تهیه پروتز نهایی عضو قطع شده صبر نماییم ؛ برای کوتاه تر شدن زمان لاغر شدن و ثابت ماندن حجم پای قطع شده میتوان پروتز موقته چند ماهه برای بیمار تجویز کرد.

ما درمجموعه آتل با تجربه یی طولانی در تولید پروتزهای پا براین باوریم  که جهت بدست اوردن بهترین عملکرد روی عضو ازدست رفته؛ میبایست از بهترین پروتزهای دائم یا موقتی استفاده شود تا بدینوسیله باعث ایجاد شرایط مطلوب روحی و جسمی بیمار و بیشترین میزان موفقیت در زمان و نحوه درمان بیمار شود و دراین راستا میکوشیم تا بیمار خود را براي برگرداندن به جامعه و زندگي عادي و استقلال فردي مهیا سازد.

فیلم زیر نمونه یکی از بیمارانی ست که مفتخریم باتولید پروتز پای قطع شده ایشان در بازتوانی بیمار و برگشت به زندگی عادی همراه وی بودیم.

کلینیک ارتوپدی فنی آتل پلی بسوی سلامتی درعیوب حرکتی بدون جراحی