لثه می تواند از روی دندان عقب برود و بافت صورتی رنگی که ریشه دندان ها را پوشانده را به معرض نمایش بگذارد. اگر دندان در موقعیت نامناسبی باشد لثه اطراف دندان عقب می رود. هنگامی که ریشه دندان در معرض قرار می گیرد و دندان را در معرض پوسیدگی، عفونت و افتادن قرار می دهد، تحلیل رفتن لثه می تواند تبدیل به مشکل جدی شود. اگر افراد درمان را در مراحل اولیه تحلیل رفتن لثه شروع کنند، می توانند پروسه تحلیل رفتن لثه را کنترل و درمان کنند. در ادامه این مقاله ار بخش دندانپزشکی دکتر سلام به توضیج کامل درباره تحلیل رفتن لثه و انواع روش های درمان پرداخته و با آن آشنا می شویم.

تحلیل رفتن لثه

چه چیزی سبب تحلیل رفتن لثه می شود؟

لثه از بافت صورتی رنگ ساخته شده است که انتهای دندان ها را می پوشاند. هر ست دندان شامل یک لثه است. بافت لثه حجیم است و سطح مرطوبی دارد که به آن غشاء مخاطی می گویند و منبعی از رگ های خونی است. بافت لثه به جای قرمز روشن صورتی رنگ است.

لثه به استخوان آرواره متصل است و هر دندان را پوشانده است. در حالت عادی، لثه ریشه دندان ها را می پوشاند و از آن ها محافظت می کند. تحلیل رفتن لثه هنگام اتفاق می افتد که فرد دچار از دست رفتن بافت در لثه می شود. تحلیل رفتن لثه سبب می شود که ریشه دندان در معرض باکتری ها، پلاک و پوسیدگی قرار بگیرد.

اگر تحلیل لثه شدید باشد و سبب بروز علائمی مثل حساس شدن دندان ها، درد و عفونت شود به انواع خاصی از درمان نیاز است. این درمان شامل پاکسازی عمیق دندان ها، مصرف داروهای ضد عفونت و پیوند بافت است. تحلیل لثه اختلالی رایج است اما خیلی از افراد متوجه تحلیل رفتن لثه هایشان نمی شوند تا زمانی که این اختلال در مراحل پیشرفته باشد.

عوامل مختلفی سبب تحلیل رفتن لثه ها می شوند. از جمله:

بیماری پریودنتال

بیماری پریودنتال یا بیماری لثه به التهاب و عفونت لثه و سایر قسمت های دهان بر می گردد. این التهاب به علت جمع شدن باکتری ها و پلاک اتفاق می افتد.

عواملی که سبب بیماری پریودنتال می شوند شامل این مواردند:

  • بهداشت ضعیف دهان و دندان
  • کج بودن دندان ها
  • پر شدن ناقص و آسیب دیده
  • بریج یا دندان مصنوعی جزئی که با اندازه دندان متناسب نباشد
  • زمینه ژنتیکی
  • تغییرات هورمونی به علت بارداری یا مصرف داروهای ضد بارداری
  • داروهایی که سبب خشکی دهان می شوند
  • اختلالات خاص ایمنی
  • استرس
  • سیگار یا مصرف فرآورده های تنباکو

بیماری پریودنتال دو مرحله دارد:

جینجیویت

جینجیویت سبب قرمز شدن لثه، ورم و گاهی خونریزی می شود. عدم درمان جینجیویت سبب پریودنتیت می شود.

پریودنتیت

پریودنتیت آخرین مرحله بیماری پریودنتال است و می تواند سبب تحلیل رفتن لثه شود. وقتی لثه و بافت همبند از روی دندان عقب می رود، یک پاکت بین دندان و لثه شکل می گیرد و شروع به جمع کردن باکتری می کند. در طول زمان، این باکتری ها سبب التهاب می شوند. اگر لثه به میزان زیاد تحلیل رفته باشد می تواند سبب از دست رفتن استخوان و در نهایت لق شدن و افتادن دندان ها شود.


بیشتر بخوانید: آیا بیماری دیابت و لثه باهم ارتباط دارند؟


تحلیل رفتن لثه

مسواک زدن نادرست و با فشار

مسواک زدن مرتب برای حفظ بهداشت دهان ضروری است. اما مسواک زدن با استفاده از تکنیک های نادرست می تواند سبب تحلیل رفتن لثه شود. حاشیه لثه قسمتی از لثه است که در تماس با تاج دندان قرار می گیرد. مسواک زدن نادرست و یا با شدت می تواند به حاشیه لثه آسیب بزند و سبب التهاب لثه و تحلیل رفتن لثه شود.

عوامل مرتبط با مسواک زدن نادرست که سبب تحلیل رفتن لثه می شوند شامل این مواردند:

  • استعمال فشار زیاد
  • استفاده از مسواک سفت و زبر
  • مسواک زدن دندان با حرکات افقی
  • ساییدن و فشار دادن دندان ها روی هم

خیلی از افراد عادت دارند که دندان های بالا و پایین خود را هنگام خواب محکم به هم فشار دهند. این حرکت سبب ایجاد فشار زیاد روی لثه می شود و سبب تحلیل رفتن لثه در طول زمان می شود. این عمل سبب لق شدن دندان ها هم می شود. علاوه بر این سبب جمع شدن باکتری بین دندان و لثه هم می شود. این باکتری ها سبب التهاب لثه می شوند که می تواند تحلیل رفتن لثه را بدتر کند.

آسیب

وارد شدن فشار مستقیم به بافت لثه می تواند سبب تحلیل رفتن لثه شود. این آسیب ها در موارد زیر اتفاق می افتند:

  • در طول افتادن از جایی و یا تصادف
  • در طول انجام پروسه های مربوط به دندان
  • هنگام استفاده از دندان مصنوعی برای یک یا چند دندان
  • هنگام ورزش کردن

عوامل مخاطره آمیز در تحلیل رفتن لثه

سن یکی از عوامل مخاطره آمیز در تحلیل رفتن لثه است. حدود ۸۸% از افراد بالای ۶۵ سال حداقل در یکی از دندان ها دچار تحلیل رفتن لثه هستند. افرادی که سیگار می کشند و از محصولات تنباکو استفاده می کنند هم متوجه افزایش در تحلیل رفتن لثه های خود می شوند. ژنتیک یکی دیگر از عوامل مخاطره آمیز است چون افرادی که لثه نازک و ضعیف دارند می توانند این خصوصیت را از طریق ژن منتقل کنند. دیابت هم می تواند سبب افزایش ریسک تحلیل رفتن لثه شود.

تحلیل رفتن لثه

علائم تحلیل رفتن لثه

آیا قبل از تشخیص دقیق تحلیل رفتن لثه توسط دندانپزشک، راهی برای تشخیص آن توسط خود فرد وجود دارد؟مراحل اولیه تحلیل رفتن لثه با چشم قابل تشخیص نیستند. ممکن است دچار علائم ناگهانی همچون حساس شدن به سرما و مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی قند شوید. ممکن است التهاب و قرمز شدن لثه را مشاهده کنید. علاوه بر این ممکن است هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن‌، لثه ها به راحتی خونریزی کنند.

اگر عادات خود را اصلاح نکنید یا در مراحل اولیه مشکل آن را درمان نکنید، آن هنگام شاهد شروع تحلیل رفتن حقیقی لثه هایتان خواهید بود. اما تشخیص دقیق تحلیل رفتن لثه توسط دندانپزشک و با ابزار اندازه گیری دقیق انجام می شود. متخصصان طول دندان را به میلی متر اندازه می گیرند و نسبت بافت متصل و غیر متصل را می سنجند. دندانپزشک ماهر متوجه تحلیل رفتن لثه می شود. افرادی که سن بالایی دارند بیشتر در معرض تحلیل رفتن لثه هستند و بیشتر باید تحت نظر باشند. با بالا رفتن سن تان ملاقات با دندانپزشک را فراموش نکنید.

تشخیص تحلیل رفتن لثه

دندانپزشک می تواند تحلیل رفتن لثه را تشخیص دهد. اگر از نزدیک به تمام دندان هایتان نگاه کنید، ممکن است متوجه عقب رفتن لثه از روی یک یا چند دندان شوید. تحلیل رفتن لثه با گذر زمان اتفاق می افتد. ممکن است روز به روز متوجه تغییرات لثه شوید. اگر دندانپزشک را سالی دوبار ببینید او به شما می گوید که آیا در طول زمان لثه تان تحلیل رفته است یا نه.

آیا تحلیل رفتن لثه قابل ترمیم است؟

بله با توجه به شدت و میزان تحلیل لثه، می توان از جراحی پیوند بافت لثه برای ترمیم آسیب وارده به لثه و استخوان استفاده کرد.

سوالات متداول درباره تحلیل رفتن لثه

آیا تحلیل رفتن لثه باید ترمیم شود؟

نه همیشه. گاهی وقت ها تحلیل رفتن لثه نیاز به ترمیم ندارد مگر این که بدتر شود و سبب زخم لثه و خونریزی شود. دندانپزشک شواهد موجود را بررسی می کند تا میزان تحلیل رفتن لثه را بسنجد. دندان ها سالانه باز ارزیابی می شوند. اگر وضعیت بدتر شده باشد باید از اقدامات ترمیمی و پیوند لثه استفاده کرد.

پیوند لثه چگونه انجام می شود؟

پیوند لثه چیزی حدود ۶۰ تا ۹۰ دقیقه زمان می برد. محل پیوند با بی حسی موضعی بی حس می شود. ریشه دندان تمیز می شود و برش های کوچک در لثه ایجاد می شود تا لثه پیوند بافت را بپذیرد. تکه ای بافت از سقف دهان برداشته می شود و در محل تحلیل لثه جایگذاری می شود. در نهایت از بخیه های کوچک برای پوشاندن پیوند و قرار گرفتن آن در محل استفاده می کنند تا به پیوند امکان بهبود را بدهند.

آیا پیوند لثه درد دارد؟

دندانپزشک از بی حسی موضعی در محلی که قرار است روی آن پیوند انجام شود استفاده می کند. برای درد نداشتن بیمار در طی پروسه بهبود و ریکاوری، دندانپزشک توصیه هایی به او می کند.

تحلیل رفتن لثه

بهبود چه میزان زمان می برد؟

بهبود اولیه حدود ۱۰ تا ۱۴ روز زمان می برد. اما بهبود کامل لثه حدود ۶ ماه زمان می برد.

اگر فرد نخواهد که بافت پیوندی از سقف دهانش برداشته شود، چه پیشنهادات دیگری وجود دارند؟

بافت لثه خود فرد بهترین نوع بافت برای پیوند است. گاهی از بافت سقف دهان خود بیمار برای پیوند استفاده می کنند، که پروسه بهبود بعد از آن می تواند کمی سخت باشد. اخیرا از دو منبع پیوند بافت استفاده می شود که پیوند بافت با کمک آن ها باعث می شود که فرد کمتر اذیت شود. بافت پیوندی می تواند از پوست اهدایی انسان یا پوست خوک باشد.

هزینه پیوند بافت به چه صورت است؟

اکثرا پروسه ترمیم لثه تا ۸۰% توسط بیمه پوشش دهی داده می شود. برای تعیین میزان دقیق پوشش دهی بیمه و قیمت می توانید قبل از انجام آن با بیمه درباره پوشش دهی صحبت کنید.

درمان تحلیل رفتن لثه

در بیشتر موارد تحلیل رفتن لثه به درمان خاصی نیاز ندارد. دندانپزشک نکاتی برای پیشگیری و کنترل تحلیل رفتن لثه پیشنهاد می دهد. آموزش مسواک زدن آرام و موثر می تواند از تحلیل رفتن لثه پیشگیری کند.

روت پلنینگ و اسکیلینگ

روت پلنینگ و اسکیلینگ برخی از روش های اولیه درمان هستند که برای درمان تحلیل رفتن لثه مورد استفاده قرار می گیرند. این روش ها پلاک و تارتار را از زیر خط لثه بر می دارند چون حتی با مسواک زدن نمی توان این پلاک ها را برداشت. روت پلنینگ پلاک و تارتار را از روی ریشه دندان ها بر می دارد. بعد از انجام روت پلنینگ دندانپزشک قسمت ریشه دندان را صاف می کند تا لثه بتواند مجددا به دندان بچسبد.

برای افرادی که به درمان نیاز دارند گزینه های دیگری پیش رو هستند:

استفاده از مواد ضد حساسیت، صیقلی دهنده و باندینگ

این مواد برای کاهش حساس بودن ریشه دندانی که در معرض است استفاده می شوند. مواد ضد حساسیت علائم عصبی را درمان می کنند و با راحت کردن مسواک زدن دندان های حساس به حفظ بهداشت دهان کمک می کنند.

ترمیم با کامپوزیت

دندانپزشک از کامپوزیت های رزین که همرنگ دندان هستند برای پوشاندن ریشه استفاده می کند. علاوه بر این، کامپوزیت می تواند فاصله بین دندان ها را هم بپوشاند.

پورسلین و کامپوزیت صورتی

این مواد همرنگ لثه هستند و می توانند برای پر کردن فاصله ها و جایی که لثه تحلیل رفته استفاده شوند.

ونیر لثه قابل حرکت

این ونیرها معمولا اکریلیک یا سیلیکونی هستند و جایگزین سطحی که بافت لثه تحلیل رفته می شوند.

درمان ارتودنسی

ارتودنسی شامل درمان هایی است که در طول زمان به آرامی موقعیت دندان ها را تغییر می دهند. این درمان می تواند لثه را اصلاح کند و تمیز کردن دندان ها را آسان تر کند.

تحلیل رفتن لثه

جراحی

با جراحی از قسمت دیگری در دهان بافت بر می دارند و آن را به لثه پیوند می زنند. این بافت در طول زمان بهبود میابد. جراحی برای مواردی که تحلیل رفتن لثه شدید است استفاده می شود.


بیشتر بخوانید: پیشگیری از آسیب دیدن دندان ها در خانه


درمان تحلیل رفتن لثه؛جراحی پیوند بافت لثه

دندانپزشک در صورتی جراحی پیوند بافت لثه را توصیه می کند که تحلیل رفتن لثه خیلی شدید باشد. در طول جراحی، جراح تکه کوچکی از بافت سقف دهان را بر می دارد و از آن برای پوشاندن ریشه دندانی که در معرض است استفاده می کند. جراحی پیوند بافت لثه از شدید شدن تحلیل رفتن لثه و از دست دادن استخوان پیشگیری می کند. علاوه بر این باعث می شود که ریشه دندانی که در معرض است پوسیده نشود. معمولا به آمادگی جزئی برای انجام جراحی پیوند بافت لثه نیاز است اما نباید آن را فراموش کرد

به طور کلی، نیازی نیست که بیماران قبل از جراحی کار خاصی انجام دهند. پزشک با بیمار در خصوص انجام این پروسه مشورت خواهد کرد. ممکن است در طول ملاقات، متخصص شواهدی مبنی بر تحلیل رفتن لثه برای بیمه تهیه کند (برای مثال از لثه تصویر برداری کند). تا یک هفته وجود زخم در دهان عادی است، پس از مواد غذایی شل استفاده کنید. گاهی متخصص استفاده از استنت های مخصوص را پیشنهاد می دهد که نوعی پلاستیک شبیه ریتینر هستند و در هنگام غذا خوردن از محلی که جراحی روی آن انجام شده محافظت می کنند.

مهم ترین چیز این است که دندانپزشک متوجه دلیل اصلی تحلیل رفتن لثه شود و ببیند که آیا جراحی لازم است یا نه. اگر لثه نازک دارید، کاری از دست دندانپزشک بر نمی آید که برای حل آن انجام دهد. اگر به علت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یا عادات غلط مسواک زدن دچار تحلیل رفتن لثه شده اید، قبل از انجام جراحی این مشکل را حل کنید.

بعد از جراحی هم حتما باید به آرامی مسواک بزنید تا پیوند بافت به مشکل بر نخورد. اگر در طی پروسه بهبود محکم مسواک بزنید ممکن است باعث شود که به پیوند دیگری نیاز باشد. از آن جایی که این پروسه نوعی جراحی است، باید هر چه زودتر هر چه عفونت در دهان وجود دارد را برطرف کنید.

در طول جراحی چه اتفاقاتی می افتد

سه نوع پیوند بافت لثه وجود دارد. این که دندانپزشک از کدام نوع استفاده کند به نیازهای فرد بستگی دارد.

انواع پیوند بافت لثه شامل این مواردند:

پیوند بافت همبند

پیوند بافت همبند رایج ترین روش برای درمان در معرض قرار گرفتن ریشه دندان است. در این روش، یک فلپ از پوست سقف دهان فرد (کام) را می برند و بافت زیر فلپ (بافت همبند) را بر می دارند و به بافت لثه اطراف ریشه پیوند می زنند. بعد از برداشتن بافت همبند از زیر فلپ، محل مورد نظر را بخیه می زنند.

پیوند آزاد لثه

این پیوند شبیه پیوند بافت همبند است. اما به جای ساخت یک فلپ و برداشتن بافت از لایه های زیرین آن، مقداری از بافت سقف دهان به طور مستقیم خارج می شود و پس از آن به لثه ای که قرار است درمان شود متصل می شود. این روش اغلب در افرادی که لثه نازکی دارند استفاده می شود چون این افراد برای بزرگ شدن لثه ها به بافت اضافی نیاز دارند.

تحلیل رفتن لثه

پیوند پدیکل

در این فرایند، به جای برداشتن بافت از سقف دهان (کام)، از لثه اطراف و یا نزدیک دندانی که نیاز به ترمیم دارد، پیوند برداشته می شود. در فلپ، یا پدیکل، تنها یک برش جزئی ایجاد می شود به طوری که قسمتی از آن در جای خود متصل باقی می ماند. سپس لثه بیمار را به بالا یا پایین کشیده می کشند تا ریشه دندانی که نمایان شده را بپوشاند.

این فرایند تنها در افرادی که مقداری بافت لثه نزدیک دندان دارند انجام می شود. برخی از دندانپزشکان و بیماران استفاده از پیوندهای بانک بافت را به جای برداشتن بافت از سقف دهان ترجیح می دهند. گاهی اوقات از پروتئین های محرک برای تحریک بدن برای رشد استخوان و بافت استفاده می کنند. دندانپزشک می تواند بهترین روش مناسب با نیاز بیمار را تعیین کند.

ریکاوری بعد از پیوند بافت لثه

بعد از انجام این جراحی می توانید به خانه برگردید. از آن جایی که دندانپزشک از داروهای بی حسی برای شما استفاده کرده و نمی توانید رانندگی کنید باید با کسی هماهنگ کنید که شما را به خانه برساند. دندانپزشک دستورالعمل های خاصی در خصوص مراقبت های بعد از جراحی، برنامه غذایی، فعالیت فیزیکی و داروها در نظر می گیرد. تا زمانی که محل جراحی ترمیم نشده، خط لثه را مسواک نزنید یا نخ دندان نکشید. برای کنترل تولید پلاک در طی پروسه بهبود باید از شوینده های مخصوص دهان استفاده کنید.

علاوه بر این برای پیشگیری از عفونت از آنتی بیوتیک استفاده کنید. برای یک یا دو هفته بعد از جراحی از مواد غذایی شل و مواد غذایی ای همچون تخم مرغ، پاستا، ژله، ماست، پنیر، سبزیجات پخته شده و بستنی استفاده کنید. میزان دردی که بعد از جراحی دارید به نوع پیوند بافت لثه ای که انجام شده بستگی دارد. اگر از سقف دهان هیچ بافتی برندارند، معمولا درد خیلی کمی حس خواهید کرد. اما اگر از سقف دهان بافت برداشته شود، ممکن است چندین روز بعد از انجام آن اذیت شوید.

زخم های دهان احساسی مثل سوختن برای فرد ایجاد می کنند اما خبر خوب این است که خیلی زود ترمیم می شوند. مصرف داروهای ضد التهاب بدون نیاز به تجویز یا داروهای مسکن باعث می شود که فرد تا چند روز بعد از جراحی اذیت نشود. اگر چه ممکن است بهبود کامل یک یا دو هفته زمان ببرد اما روز بعد از جراحی قادر هستید که فعالیت های همیشگی خود را انجام دهید.

درمان تحلیل رفتن لثه؛جراحی حفره ای لثه (PST)

تکنیک جراحی حفره ای لثه نوعی درمان جدید برای تحلیل رفتن خفیف و متوسط لثه است. جراحی حفره ای لثه نوعی جراحی کم تهاجمی است که شامل ایجاد برش کوچک در بافت لثه در بالای ریشه دندانی است که در معرض دید قرار گرفته است. دندانپزشک از ابزار خاصی برای جدا کردن لثه از دندان استفاده می کند. سپس لثه را می کشند و لثه تغییر موقعیت می دهد و ریشه دندان را می پوشاند.

جراحی حفره ای لثه چگونه انجام می شود؟

در طول جراحی حفره ای لثه، از یک سرنگ کوچک برای ایجاد حفره ای کوچک در بافت موجود لثه استفاده می کنند. در طول این پروسه از ابزار مخصوصی برای شل کردن بافت لثه استفاده می شود. این ابزارها به تغییر موقعیت خط لثه برای پوشاندن دندانی که در معرض است کمک می کنند. در جراحی حفره ای لثه از هیچ پیوند، بخیه و برشی استفاده نمی شود و تنها بافت موجود را تنظیم می کنند.

مزایای جراحی حفره ای لثه

  • این جراحی نسبت به جراحی های دردناک لثه، کم تهاجمی تر است
  • عدم خونریزی، ورم و درد
  • تاثیر زیبایی فوری
  • اصلاح تحلیل رفتن لثه بدون جراحی
  • هیچ برش و بخیه ای ندارد
  • ریکاوری سریع
  • لبخند سالم تر و جذاب تر

آیا لیفت حفره ای لثه درد دارد؟

تکنیک های پیشرفته این امکان را به بیماران می دهند که سلامت لثه را با ایجاد یک برش کوچک حفظ کنند، این پروسه کم تهاجمی است و فرد درد و خونریزی زیادی حس نمی کند. خیلی ها از این که چقدر در حین انجام این فرایند راحت بوده اند سورپرایز می شوند. خیلی از بیماران بلافاصله بعد از درمان می توانند به برنامه عادی زندگی خود بر گردند.

تحلیل رفتن لثه

آیا لیفت حفره ای لثه به بخیه نیاز دارد؟

لیفت حفره ای لثه پروسه ای غیر جراحی است که نیازی به باز کردن لثه ندارد بنابراین بخیه هم برای این پروسه لازم نیست. این فرایند با ایجاد حفره خیلی کوچک در خط لثه انجام می شود که در طی یک یا دو هفته ترمیم می شود و خونریزی، ورم و درد جزئی دارد.

آیا نتایج لیفت حفره ای لثه دائم هستند؟

نتایج لیفت حفره ای لثه دائمی هستند. رعایت بهداشت دهان و دندان، مراجعه مرتب به دندانپزشک برای پاکسازی، به سالم نگه داشتن دندان ها و ماندگاری نتایج لیفت کمک زیادی می کند.

چرا جراحی حفره ای لثه می تواند گزینه مناسبی برای جایگزین شدن با پیوند بافت لثه باشد؟

جراحی حفره ای لثه می تواند گزینه مناسبی برای جایگزینی با پیوند بافت لثه باشد چون پروسه ای غیر جراحی است. برخلاف پیوند بافت لثه، هیچ برشی در این جراحی وجود ندارد. دلایل زیادی هستند که سبب تحلیل رفتن لثه می شوند از جمله مسواک زدن با فشار، ارتودنسی، ساییدن دندان ها به هم و بیماری های لثوی که باعث می شوند دندان های فرد خیلی بلند به نظر برسند.

تحلیل رفتن لثه می تواند سبب حساس شدن دندان ها و پوسیدگی دندان ها هم شود. اگر تحلیل رفتن لثه را درمان نکنید ممکن است دندان بیفتد. تحلیل رفتن لثه گاهی می تواند بیش از ۵۰% از افراد جهان را تحت تاثیر قرار دهد.

میزان موفقیت جراحی حفره ای لثه

درصد موفقیت جراحی حفره ای لثه با توجه به مطالعه ۳۳ ماهه ای که روی ۴۳ بیمار انجام شد، در مقایسه با روش های قدیمی تر ۹۰% است. جراحی حفره ای لثه نه تنها دندان های طبیعی که توسط تحلیل رفتن لثه تحت تاثیر قرار گرفته اند را درمان می کند بلکه می تواند تحلیل رفتن لثه در اطراف کراون و بریج را هم درمان کند. با انجام جراحی حفره ای لثه، کراون و بریج ها می توانند ظاهر طبیعی و زیبایی داشته باشند.

آیا لثه تحلیل رفته بعد از مدتی به حالت عادی بر می گردد؟

لثه تحلیل رفته لثه ای است که از روی دندان ها عقب رفته و باعث شده که ریشه دندان در معرض آسیب قرار بگیرد. علاوه بر این باعث ایجاد فضایی می شود که پلاک و باکتری ها بتوانند راحت جمع شوند. جمع شدن پلاک و باکتری سبب تحلیل رفتن بیشتر لثه می شود. اگر تحلیل رفتن لثه درمان نشود سرانجام سبب از دست رفتن دندان و استخوان می شود.

چیزهای زیادی هستند که سبب تحلیل رفتن لثه می شوند از جمله آن ها می توان به بهداشت ضعیف دهان و دندان، محکم مسواک زدن و بالا رفتن سن اشاره کرد. بافت لثه مثل سایر بافت های بدن (از جمله بافت های اپیتلیال پوست) بازسازی نمی شود، به همین علت است که لثه تحلیل رفته به خودی خود به حالت عادی بر نمی گردد.


بیشتر بخوانید: لثه به چه دلیل رنگش عوض میشود؟


درمان های طبیعی تحلیل رفتن لثه

خیلی از افراد ادعا می کنند که برخی درمان های طبیعی می توانند لثه تحلیل رفته را درمان کنند.

بعضی از رایج ترین این درمان های طبیعی شامل این مواردند:

  • کشیدن روغن به محل مورد نظر
  • نوشیدن چای سبز
  • استفاده از آلوئه ورا

خیلی از افراد باور دارند که این درمان ها می توانند سلامت دهان و دندان فرد را بهبود ببخشند. مطالعه ای که در سال ۲۰۰۹ انجام شد به این نتیجه رسید که کشیدن روغن کنجد در اطراف دهان می تواند به کاهش پلاک و التهاب لثه کمک کند. اما این مطالعه فقط روی ۲۰ نفر انجام شد و همه آن ها بین ۱۶ تا ۱۸ سال بودند. این سن خیلی قبل تر از سن شروع تحلیل رفتن لثه است.

تحلیل رفتن لثه

مطالعه دیگری که در سال ۲۰۰۹ انجام شد هم روی مزایای چای سبز برای مقابله با باکتری هایی که سبب التهاب لثه می شوند تمرکز داشت. مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۱ انجام شد نشان داد که استفاده از ژل آلوئه ورا زیر لثه، خطر ایجاد باکتری و التهاب را کاهش می دهد اما این تحقیق هم فقط ۱۵ شرکت کننده داشت. با این که روی مفید بودن این درمان های طبیعی برای سلامت دهان تحقیق شده اما هیچ کدام از آن ها توانایی ایجاد رشد مجدد در لثه را ندارند. هیچ درمانی (چه طبیعی و چه پزشکی) وجود ندارد که بتواند سبب رشد مجدد لثه شود.

از نایت گارد استفاده کنید

اگر دچار دندان قروچه هنگام خواب هستید، ممکن است دندانپزشک استفاده از نایت گارد را به شما پیشنهاد دهد. این روش ساده به درمان برخی علائم کمک می کند و گاهی به رفع کامل مشکل کمک می کند. گاهی دلیل اصلی دندان قروچه در خواب، آپنه خواب است.

از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی اسید بپرهیزید

مینای دندان به اسید مقاوم است اما دنتین و پالپ این خصوصیت را ندارند. اسید سبب تسریع تحلیل رفتن لثه می شود. اگر ریشه دندان در معرض نوشیدنی های حاوی الکل، نوشابه، لیموناد، آب پرتقال و سایر مواد حاوی اسید قرار بگیرد، در مدت کوتاهی آسیب می بیند. از مصرف این مواد غذایی و نوشیدنی ها بپرهیزید و به جای آن ها از مواد غذایی و نوشیدنی های سالم استفاده کنید. اگر قرار است از مواد غذایی حاوی اسید استفاده کنید سعی کنید به میزان کم استفاده کنید. بعد از مصرف آن ها هم دندان های خود را بشویید.

از مصرف مواد غذایی ای که به لثه آسیب می زنند بپرهیزید

مواد غذایی ای که حالت تیز دارند می توانند به لثه آسیب بزنند. به علاوه مواد غذایی سرشار از اسید و مواد قندی هم می توانند به بافت لثه آسیب بزنند.

برخی از مواد غذایی ای که برای پیشگیری از تحلیل رفتن لثه نباید آن ها را استفاده کنید شامل این مواردند:

  • نان خشک
  • پاپ کرن
  • نان سفید
  • پاستای سفید
  • دسرها
  • بستنی
  • نوشابه
  • نوشیدنی های انرژی زا

مواد غذایی زیر سالم هستند اما نباید زیاد استفاده شوند چون می توانند سبب به مشکل خوردن لثه شوند.

تحلیل رفتن لثه

از مواد غذایی توصیه شده تنها به میزان کم استفاده کنید و بعد از مصرف آن ها دهان خود را با آب بشویید:

  • مرکبات
  • قهوه

پیشگیری از تحلیل رفتن لثه

برخی از دلایل تحلیل رفتن لثه قابل پیشگیری هستند. اصلی ترین دلیل تحلیل رفتن لثه استفاده از مسواک زبر و خمیر دندان نامناسب است که راه حل این مشکل استفاده از خمیر دندان مناسب با مسواک نرم است. ایجاد پلاک و تارتار سبب بیماری های پریودنتال می شود پس با رعایت بهداشت دهان می توانید از تحلیل رفتن لثه پیشگیری کنید. افرادی که درباره دندان ها و تحلیل رفتن لثه سوالاتی دارند می توانند به دندانپزشک مراجعه کنند.