علائم دیابت می توانند روی تمام قسمت های بدن تاثیر بگذارند. بعد از تست خون ممکن است که پزشک به شما بگوید که قند خون بالایی دارید. ممکن است حس کنید که بیش از حد تشنه اید یا این که مدام احساس ادرار داشته باشید. از دست دادن وزن و خستگی مفرط سایر علائم رایج هستند. اگر دیابت سبب پایین شدن قند خون شود باعث می شود که سطح هوشیاری فرد پایین بیاید. اگر دیابت درمان نشود می تواند روی سلامت دهان و دندان ها هم تاثیر بگذارد. در ادامه این مقاله ار بخش دندانپزشکی دکتر سلام به توضیج کامل درباره دندان پزشکی برای بیماران سیستمیک(قلبی، فشار خون، دیابت و خون) پرداخته و با آن آشنا می شویم.

دیابت

دیابت و لبخند شما

آیا می دانستید که ۲۹.۱ میلیون فرد در آمریکا از دیابت رنج می برند؟ این چیزی حدود ۹.۳% از جمعیت کل است. سالانه حدود ۱.۷ میلیون مورد جدید تشخیص داده می شوند و ۸.۱ میلیون از افرادی که دیابت دارند از این که این بیماری را دارند حتی مطلع نیستند. دیابت روی توانایی بدن برای پردازش قند تاثیر می گذارد. تمام مواد غذایی که مصرف می کنید به قند تبدیل می شوند تا به عنوان منبع انرژی استفاده شوند. در دیابت نوع یک بدن به میزان کافی انسولین تولید نمی کند. انسولین هورمونی است که قند را از خون به سلول هایی که انرژی نیاز دارند می رساند.

در دیابت نوع دو بدن پاسخ به انسولین را متوقف می کند. هر دو نوع دیابت سبب بالا رفتن سطح قند خون می شوند و می توانند سبب بروز مشکلاتی برای چشم ها، عصب ها، کلیه ها، قلب و سایر قسمت های بدن شوند. اما دیابت روی لبخند شما چه تاثیری می گذارد؟ برای پاسخ به این سوال اول باید با علائم دیابت و نقشی که در دهان بیمار ایفا می کند آشنا شویم.


بیشتر بخوانید: با زنجبیل دیابت را فراری دهید


علائم دیابت درمان نشده

علائم دیابت شامل این مواردند:

  • ممکن است بزاق کمتری داشته باشید و همین باعث می شود که دهن تان خشک شود.
  • از آن جایی که بزاق از دندان هایتان محافظت می کند خشک شدن آن باعث ایجاد حفره دندان می شود.
  • ممکن است که لثه ملتهب شود و خونریزی اتفاق بیفتد (جینجیویت)
  • امکان دارد در حس کردن مزه غذاها به مشکل بر بخورید.
  • در ترمیم زخم ها به مشکل بر می خورید.
  • در معرض عفونت های درون دهان قرار می گیرید.
  • برای کودکانی که دیابت دارند، ممکن است دندان ها زودتر از آن چیزی که باید رشد کنند.

مشکلات دهان به علت دیابت

علائمی که دارید را با دندانپزشک در میان بگذارید تا شما را راهنمایی کند. برخی علائم اولیه بیماری های لثوی شامل ورم و خونریزی لثه هستند. گاهی فرد هیچ علائمی را احساس نمی کند و تا زمانی که آسیب جدی نبیند متوجه مشکلی که دارد نمی شود. بهترین راه برای پیشگیری و تشخیص زود هنگام مراجعه به پزشک دو بار در سال است.

دیابت

اگر بعد از انجام درمان های مربوط به دندان، دهان بیمار زخم شود باید چه کاری کرد؟

بعد از انجام درمان های مربوط به دهان احتمال زخم شدن دهان وجود دارد. اگر این اتفاق افتاد، نمی توانید مواد غذایی ای که همیشه مصرف می کردید را تا چند ساعت و گاهی چند روز مصرف کنید. از دندانپزشک درباره این که چگونه باید در حین بهبود دهان تان‌ برنامه روزانه خود را تنظیم کنید سوال بپرسید.

از پزشک بپرسید که:

  • چه مواد غذایی و نوشیدنی هایی را باید مصرف کنید؟
  • آیا باید زمان مصرف داروهای دیابت را تغییر دهید یا نه؟
  • آیا باید دوز داروهای دیابت را تغییر دهید یا نه؟
  • چند وقت یک بار باید گلوکز خون را بررسی کنید؟

چرا افرادی که دیابت دارند بیشتر در معرض بیماری های لثوی قرار دارند؟

در دهان تمام افراد باکتری های کوچکی وجود دارد. اگر این باکتری ها در دهان شما ماندگار شوند احتمال بروز بیماری های پریودنتال در شما بالا می رود. این بیماری التهابی و مزمن سبب تخریب لثه و بافت هایی که استخوان ها و دندان ها را نگه داشته اند می شود. بیماری پریودنتال رایج ترین بیماری مربوط به دندان هاست که افرادی که دیابت دارند را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد، و طبق چیزی که تشخیص داده شده ۲۲% از کسانی که دیابت دارند را تحت تاثیر قرار داده است.

خصوصا با بالا رفتن سن، کنترل قند خون ضعیف می شود و خطر مشکلات لثوی را بالا می برد. در حقیقت افرادی که دیابت دارند به علت عدم کنترل قند خون بیشتر در معرض مشکلات لثوی هستند. بیماری های لثوی علاوه بر عفونت، سبب افزایش قند خون هم می شوند. افزایش قند خون کنترل دیابت را سخت تر می کند؛ چون بیمار بیشتر در معرض عفونت است و توانایی مقابله با باکتری های لثوی در او کاهش میابد.

حفره های دندان، بیماری های لثوی و سایر مشکلات

چه دیابت نوع یک داشته باشید و چه نوع دو، کنترل قند خون نکته اساسی است.

هر چه قند خون بیشتر باشد، خطر این موارد هم بیشتر است:

پوسیدگی دندان (حفره دندان)

دهان به طور طبیعی شامل باکتری است. وقتی نشاسته و قند موجود در مواد غذایی و نوشیدنی ها در تماس با این باکتری ها قرار می گیرد، پلاک روی دندان شکل می گیرد. اسید پلاک به سطح دندان ها (مینا و دنتین) حمله می کند. این امر سبب ایجاد حفره در دندان و بیماری های لثوی می شود. هر چه سطح قند خون تان بالاتر باشد، منبع قند و نشاسته بیشتر است و اسید بیشتری دندان ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

بیماری های اولیه لثوی (جینجیویت)

دیابت روی توانایی فرد در مقابله با باکتری ها تاثیر می گذارد. اگر به طور مرتب پلاک را با مسواک و نخ دندان تمیز نکنید، زیر خط لثه سفت تر می شود و تبدیل به ماده ای به اسم تارتار می شود. هر چه به مدت طولانی تری پلاک و تارتار روی دندان هایتان باقی بمانند، بیشتر سبب سوزش لثه اطراف دندان ها می شوند. با گذر زمان لثه هایتان متورم می شوند و خونریزی می کنند. به این اختلال جینجیویت می گویند.

دیابت

بیماری لثوی پیشرفته (پریودنتیت)

اگر جینجیویت را درمان نکنید به عفونت جدی تری به نام پریودنتیت تبدیل می شود که بافت نرم و استخوان پشتیبان دندان ها را نابود می کند. پریودنتیت سبب عقب رفتن لثه و استخوان آرواره از روی دندان می شود و باعث افتادن دندان می شود. پریودنتیت در میان افرادی که دیابت دارند شدیدتر است چون دیابت توانایی بدن در برابر عفونت را پایین می آورد و سبب کاهش روند بهبود می شود. پریودنتیت سبب افزایش قند خون می شود و کنترل دیابت را دشوارتر می کند. پیشگیری و درمان پریودنتیت و مراجعه مرتب به دندانپزشک به کنترل قند خون کمک می کند.

برفک دهان

افرادی که دیابت دارند بیشتر در معرض برفک دهان هستند. برفک دهان نوعی عفونت قارچی است که توسط مخمر کاندیدا آلبیکانس به وجود می آید. علائم برفک دهان شامل دانه های سفید و قرمز در دهان هستند. رعایت بهداشت دهان و دندان سبب پرهیز از برفک می شود.

خشکی دهان (زروستومیا)

برخی از افرادی که دیابت دارند کمبود بزاق را تجربه می کنند که به آن خشکی دهان گویند. بزاق، دهان را مرطوب نگه می دارد و دندان ها را شستشو می دهد که بدون آن بیشتر در معرض پوسیدگی دندان، بیماری های لثوی و برفک دهان خواهید بود.

دندانپزشک چگونه در مقابله با دیابت به شما کمک خواهد کرد؟

مراجعه منظم به دندانپزشک خیلی اهمیت دارد. تحقیقات نشان داده اند که درمان بیماری های لثوی سبب کنترل قند خون در بیمارانی که دیابت دارند، می شود و پروسه پیشرفت بیماری را کند می کند. رعایت بهداشت دهان و دندان و پاکسازی دندان ها توسط دندانپزشک به کم کردن هموگلوبین ای وان سی (HbA1c) کمک می کند. (HbA1c نوعی آزمایش است که میانگین قند خون را در طی سه ماه گذشته بررسی می کند و نشان می دهد که تا چه حد کنترل دیابت را در دست دارید.)

دیابت و مراقبت از دندان ها

برای پیشگیری از آسیب به لثه و دندان ها، دیابت و مراقبت از دندان ها را جدی بگیرید:

قدم هایی در راستای کنترل دیابت بردارید

میزان قند خون خود را دائما تحت کنترل داشته باشید و با پزشک درباره نگه داشتن قند خون به میزان مناسب صحبت کنید. هر چه بیشتر قند خون را تحت کنترل داشته باشید احتمال جینجیویت و سایر بیماری های مربوط به دندان کمتر است.

حداقل دوبار در روز مسواک بزنید

صبح ها و شب ها، به خصوص بعد از غذا مسواک بزنید. از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید. از مصرف خمیر دندان هایی که ممکن است سبب سوزش لثه شوند بپرهیزید. اگر از آرتریت و سایر مشکلاتی که مسواک زدن را برای شما دشوار می کنند رنج می برید از مسواک برقی استفاده کنید. حداقل هر سه ماه یکبار خمیر دندان تان را عوض کنید.

حداقل یکبار در روز نخ دندان بکشید

نخ دندان به برطرف کردن پلاک های بین دندان ها و زیر خط لثه کمک می کند. اگر نخ دندان کشیدن برایتان سخت است از دستگاه نگهدارنده نخ دندان استفاده کنید.

دیابت

قرار ملاقات منظم با پزشکتان تنظیم کنید

حداقل دوبار در یک سال برای پاکسازی دندان ها، تصویر برداری اشعه ایکس و آزمایش های کلی اقدام کنید.

مطمئن شوید که پزشک می داند که شما دیابت دارید

هر بار که به دندانپزشک مراجعه کنید به او یادآوری کنید که دیابت دارید.

با علائم اولیه بیماری های لثوی آشنا باشید

بعد از مشاهده هر گونه بیماری لثوی از جمله قرمز شدن، ورم و خونریزی لثه با دندانپزشک در تماس باشید. علاوه بر این علائم ممکن است که فرد علائم دیگری نظیر خشکی دهان، از دست دادن دندان ها و درد در دهان را هم احساس کند.

سیگار نکشید

سیگار کشیدن خطر عوارض جانبی ناشی از دیابت از جمله بیماری های لثوی را بیشتر می کند. اگر سیگار می کشید از پزشک درباره گزینه هایی که برای ترک سیگار به شما کمک می کنند سوال بپرسید. کنترل دیابت باید در تمام طول عمر فرد ادامه داشته باشد و شامل مراقبت درست از دندان هاست.

دیابت و ایمپلنت دندان

مطالعات نشان داده اند که بیمارانی که دیابت دارند به شرطی که قند خون شان تحت کنترل باشد، می توانند مثل بقیه ایمپلنت دندان موفق داشته باشند. اگر چه بیماران دیابتی سرعت بهبود کمتری نسبت به بقیه دارند اما اگر دیابت خود را کنترل کنند می توانند ایمپلنت موفقیت آمیز داشته باشند. دندان های محکم و سالم روی سلامت کل بدن تاثیرگذارند. مشکلات دهان می توانند روی کل بدن تاثیر بگذارند.

بررسی فشار خون و دیابت

بررسی فشار خون بیمار قسمتی از معاینه در کلینیک های دندانپزشکی است. علاوه بر این سابقه بیماری در بیماران بررسی می شود. علائم حیاتی ثبت و ضبط می شوند. این کارها باید انجام شوند تا مطمئن شوند که بیمار برای دریافت خدمات درمانی آماده است. خیلی از بیماران از گرفتن فشار خون قبل از انجام خدمات دندانپزشکی تعجب می کنند و وقتی پزشک این کار را انجام می دهد شوکه می شوند و می پرسند که “آیا انجام این کار ضروری است؟” یا “من هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه می کنم اما هیچ وقت فشار خونم گرفته نشده”.

تست فشار خون، فشاری که با پمپ کردن خون توسط قلب به دیواره عروق در بدن وارد می شود را اندازه می گیرد. فشار خون بیمار باید نرمال باشد. بدون فشاری که خون را در سیستم گردش خون انتقال دهد، رساندن اکسیژن و سایر مواد مغذی به رگ ها ممکن نیست. علاوه بر این، فشار خون سبب توزیع سلول های سفید در بدن می شود که این سلول ها از بدن در برابر بیماری ها محافظت می کنند.


بیشتر بخوانید: 5 کلید طلایی برای درمان دیابت


دیابت

فشار خون فرد با تپش های قلب، بالا می رود و با استراحت قلب بین تپش ها کاهش میابد. فشار خون مطلوب کمتر از ۱۲۰ سیستولیک و کمتر از ۸۰ دیاستولیک است. باید ذکر کرد که فشار خون در طول روز متفاوت است به خصوص هنگامی که فرد ورزش می کند، استرس زیادی دارد و هنگامی که خواب است. با توجه به گزارشات انجمن قلب آمریکا یک نفر از هر سه بزرگسال فشار خون بالایی دارند.

همه ما می دانیم که فشار خون عادی تا چه حد برای سلامتی مان مهم است و خیلی از دندانپزشکان قبل از ارائه خدمات دندانپزشکی فشار خون فرد را اندازه می گیرند. نتیجه فشار خون باید با بیمار در میان گذاشته شود تا به آن ها کمک کنیم که در راستای بهبود سلامت خود قدم بردارند.

در زیر به دلایلی که دندانپزشکان در هر ویزیت فشار خون بیمار را اندازه می گیرند اشاره می کنیم:

دلیل ۱

ملاقات با دندانپزشک فرصت مناسبی برای بررسی هایپرتنشن یا فشار خون بالا است. به طور کلی بیمارانی که مشکلات مربوط به دندان دارند و بیماری سیستمیک تشخیص داده نشده دارند ممکن است فکر کنند که سالم هستند. در صورتی که این بیماران به طور مرتب برای پیشگیری و درمان به متخصصان دندانپزشکی مراجعه کنند، احتمال این که بیماری فشار خون بالا در آن ها زود تشخیص داده شود بالاست.

از آن جایی که دندانپزشکان در طول یک سال بارها بیماران را معاینه می کنند، می توانند مشکلات فشار خون بیمار را زود تشخیص دهند و بیماران را از خطرات مربوط به هایپرتنشن درمان نشده آگاه کنند. وقتی دندانپزشک بیماری که هایپرتنشن دارد و از آن آگاه نیست را از بیماری ای که دارد آگاه می کند، می تواند به بیمار کمک کند که در راستای سلامت کل و بهبود خود قدم بردارد.

دلیل ۲

کشف هایپرتنشن در مراحل اولیه آسیبی که به بدن میزند را کم می کند. فشار خون بالا را به عنوان “قاتل خاموش” می شناسند چون این اختلال معمولا علائم خاصی ندارد که فرد را از بیماری ای که دارد آگاه کند. به طور کلی بسیاری از بیماران متوجه نمی شوند که فشار خون بالا دارند تا زمانی که فشار خون به میزان زیادی بالا برود و خطرناک شود.

ممکن است هنگامی فرد متوجه بیماری اش شود که آسیب های زیادی به قلب، رگ های خونی، کلیه ها، چشم ها و سایر اندام های بدنش وارد شده باشد. اگر در هنگام مراجعه به دندانپزشک هایپرتنشن تشخیص داده شود، دندانپزشک بیمار را به متخصص مربوطه ارجاع می دهند قبل از این که آسیب جدی برای بدن او اتفاق بیفتد.

دلیل ۳

معاینه مداوم می تواند فرد را از اثرات منفی مربوط به سندرم روپوش سفید آگاه کند. برای برخی بیماران خاص، استرس و اضطراب بعد از مراجعه به پزشک، برای بالا رفتن فشار خون کافی است و سبب می شود که فشار خون او از هنگامی که در یک محیط عادی است بیشتر شود. به این اختلال فشار خون روپوش سفید یا سندرم روپوش سفید گویند. تشخیص این اختلال برای متخصصان به دلایل زیادی اهمیت دارد. اول از همه احتمال بروز تصلب شرایین یا آترواسکلروزیس در بیمارانی که هایپرتنشن روپوش سفید دارند نسبت به دیگرانی که هایپرتنشن ندارند بیشتر است.

دیابت

پس می توان نتیجه گرفت که هایپرتنشن روپوش سفید می تواند سبب حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته شود. دوم این که فشار خون بالایی که در ارتباط با سندرم روپوش سفید باشد با اثراتی که روی بطن چپ می گذارد سبب آسیب به اندام ها می شود. در نهایت هایپرتنشن روپوش سفید می تواند پیشرفت کند و سبب هایپرتنشن مداوم شود. آگاه کردن بیماران درباره وجود هایپرتنشن روپوش سفید به آن ها کمک می کند که از سطح سلامت قلبی عروقی خود آگاه شوند.

دلیل ۴

بررسی فشار خون از اثرات منفی دندانپزشکی روی بارداری می کاهد. در گذشته اغلب زنان باردار به دندانپزشک مراجعه نمی کردند چون ترسی که انجام خدمات دندانپزشکی به همراه دارد می تواند برای زنان باردار خطرناک باشد. اما در سال های اخیر آگاهی عمومی درباره اهمیت اقدامات پیشگیرانه دندانپزشکی بالا رفته است. با این اطلاعات، امروزه زنان باردار هم بیش از قبل به دندانپزشک مراجعه می کنند.

بررسی مداوم فشار خون در مطب دندانپزشک می تواند زنان باردار را از وجود پره اکلامپسی آگاه کند. این اختلال جدی و رایج در طول دوران بارداری و پس از وضع حمل اتفاق می افتد. پره اکلامپسی به سرعت رشد می کند و علت آن هنوز شناخته نشده است. علائم اصلی آن شامل فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار در طول بارداری و مدت کوتاهی بعد از وضع حمل هستند.

پره اکلامپسی معمولا در طول سه ماه دوم و سوم بارداری اتفاق می افتد اما در موارد نادر می تواند زودتر از هفته بیستم بارداری هم اتفاق بیفتد. در سرتاسر جهان پره اکلامپسی و سایر اختلالات مربوط به هایپرتنشن دلایل اصلی مرگ مادر و جنین محسوب می شوند. طبق تخمین ها این اختلال در ۷۶,۰۰۰ مورد سبب مرگ مادر و در ۵۰۰,۰۰۰ مورد سبب مرگ جنین بوده است.

دلیل ۵

دیابت هم قاتل خاموش است! بررسی فشار خون در طول مراجعات به دندانپزشکی لازم است چون بالا رفتن فشار خون گاهی نشان دهنده یک اختلال دیگر است که بدون هیچ علائم خاصی اتفاق می افتد و در مراحل اولیه اش غیر قابل تشخیص است. برای مثال فشار خون بالا می تواند نشان دهنده دیابت ملیتوس نوع دو باشد. علاوه بر این، در ۶۶% از افرادی که دیابت نوع دو داشته اند فشار خون بالا مشاهده شده است. پیشرفت دیابت نوع دو با پیشرفت هایپرگلیسمی در ارتباط است.

بیمارانی که فشار خون بالای ۱۳۵/۸۰mmHg دارند باید تست دیابت دهند حتی اگر هیچ علائمی نداشته باشند. تشخیص زود هنگام دیابت سبب پیشگیری از بروز عوارض جدی در آینده می شود. پس اگر دندانپزشک به این نتیجه رسید که فشار خون فرد بیش از ۱۳۵/۸۰ بود باید برای انجام آزمایش های مربوط به هایپرتنشن و دیابت او را نزد متخصص بفرستد.

دلیل ۶

فشار خون مشخص می کند که روش مناسب برای تزریق ماده بی حسی کدام است. توصیه می شود که برای بیمارانی که فشار خون بالای ۲۰۰mmHg سیستولیک یا ۱۱۵mmHg دیاستولیک دارند، از بی حسی موضعی با اپی نفرین استفاده شود. برای افرادی که سابقه بیماری های قلبی دارند دوز ۰.۰۴ میلی گرم اپی نفرین توصیه می شود.

دیابت

دلیل ۷

بالا بودن فشار خون می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که به قدم هایی برای کاهش استرس نیاز است. برای بسیاری از بیماران مراجعه به پزشک می تواند سبب پاسخ جنگ و گریز شود که سبب افزایش فشار خون و ضربان قلب می شود. اگر بعد از اندازه گیری فشار خون، دندانپزشک متوجه شد که فشار خون فرد بالاست باید از روش های کاهش استرس برای کم کردن استرس بیمار استفاده کند.

دندانپزشک روش های مختلفی در برنامه درمانی می گنجاند و استرس بیمار را کم می کند و باعث می شود که او کمتر اذیت شود. برای بیمارانی که به علت ترس از دندانپزشکی فشار خون بالایی دارند، تکنیک های کنترل تنفس، گوش دادن به موسیقی آرامش بخش و استفاده از نیتروس اکساید می تواند مفید باشد.

سلامت دهان و مشکلاتی غیر از دیابت

بیماری های پریودنتال و اختلالات قلبی عروقی

برخی بیماری های قلبی عروقی روی سلامت دهان تاثیر می گذارند. این بیماری ها می توانند روی درمان های دندانپزشکی و تغییرات دریافت درمان تاثیر بگذارند. تحقیقات اخیر بیماری پریودنتال را به بیماری سرخرگ کرونری (CAD) و سکته ارتباط داده اند. اما هنوز هیچ تحقیقی وجود ندارد که اثبات کند بیماری های پریودنتال سبب این اختلالات می شود. درمان بیماری پریودنتال روی کاهش التهاب در بدن تاثیر می گذارد. اما هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد درمان این بیماری از بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته پیشگیری می کند.

اگر به یکی از اختلالاتی که به آن ها اشاره شد دچارید، دندانپزشک باید روی داروهایی که مصرف می کنید نظارت کافی داشته باشد و لیستی از داروها برای شما در نظر بگیرد. این لیست شامل داروهای تجویزی و داروهای بدون نسخه مثل آنتاسید هستند. این لیست می تواند شامل ویتامین ها، داروهای گیاهی و سایر مکمل های مغذی نیز باشد. لیست باید شامل اسم دارو، دوز و زمان مصرف آن باشد. تاریخ شروع عمل به لیست را در بالای آن بنویسید تا پزشک بداند که لیستی جدید است.

بیماری پریودنتال

بیماری پریودنتال می تواند روی سطح سلامت فرد تاثیر بگذارد. با گذشت زمان، این بیماری سبب افزایش خطر بیماری های قلبی و سکته می شود. مطالعات زیادی نشان داده اند که افرادی که بیماری پریودنتال دارند بیشتر از افرادی که دهان سالم دارند در معرض بیماری سرخرگ کرونری قرار دارند. هم اکنون دانشمندان دو توضیح ممکن برای بیان این ارتباط دارند. یکی از آن ها این است که باکتری هایی که سبب بیماری های پریودنتال می شوند سبب تولید سمومی می شود که از جریان خون منتقل می شوند و باعث شکل گیری پلاک های چربی در رگ ها می شوند.

این پلاک ها می توانند سبب بروز مشکلات جدی مثل شکل گیری لخته خون شود که جریان خون را مسدود می کنند. توضیح دیگر این است که باکتری ها باعث می شوند که کبد نوع خاصی از پروتئین را به میزان زیاد تولید کند که این پروتئین سبب التهاب رگ های خونی می شود. سرانجام التهاب می تواند سبب حمله قلبی و سکته شود.

علائم بیماری پریودنتال شامل این مواردند:

  • بوی بد مداوم دهان
  • لثه قرمز و متورم
  • لثه ای که بعد از مسواک زدن دندان ها خونریزی می کند
  • لثه ای که از روی دندان ها عقب رفته است
  • لق شدن دندان ها
  • تغییر در نحوه قرار گرفتن دندان ها هنگام گاز گرفتن

اگر علائم بیماری پریودنتال را دارید، دندانپزشک را برای درمان ملاقات کنید.


بیشتر بخوانید: کنترل دیابت؛ ۱۰ تمرین ورزشی و رژیم غذایی برای کنترل دیابت


دیابت

بیماری قلبی و درمان دندانپزشکی

بیمارانی که برخی مشکلات قلبی را دارند بیشتر در معرض اندوکاردیت قرار دارند. اندوکاردیت نوعی عفونت قلب است و می تواند زندگی فرد را به خطر بیندازد. اندوکاردیت هنگامی اتفاق می افتد که باکتری های موجود در جریان خون به دریچه آسیب دیده قلب یا بافت های آسیب دیده قلب می چسبند. افرادی که به برخی اختلالات قلبی دچارند ممکن است که قبل از انجام برخی پروسه های مربوط به دندان به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشند. اگر بیماری قلبی دارید حتما دندانپزشک را در جریان بگذارید.

در سال ۲۰۰۷ انجمن قلب آمریکا در خصوص استفاده از آنتی بیوتیک قبل از درمان دندانپزشکی، اصلاحیاتی انجام داد. در این اصلاحیه مصرف آنتی بیوتیک به میزان کمتر تجویز شده بود. پیش درمانی با آنتی بیوتیک به افرادی که سابقه اندوکاردیت داشته اند پیشنهاد می شود. علاوه بر این، مصرف آنتی بیوتیک قبل از انجام امور دندانپزشکی به افرادی که دریچه قلب مصنوعی دارند و افرادی که پیوند قلب انجام داده اند و بعدها به مشکلات قلبی دچار شده اند توصیه می شود.

به علاوه پیش درمانی با آنتی بیوتیک به افرادی که اختلالات مادرزادی قلب و اختلالات زیر را دارند هم توصیه می شوند. افرادی که بیماری قلبی سیانوتیک که درمان نشده یا به طور کامل درمان نشده است را دارند. افرادی که نقص قلبی داشته اند و مشکل شان با استفاده از ابزار مصنوعی برطرف شده است. در این شرایط آنتی بیوتیک تنها برای اولین ۶ ماه بعد از انجام این پروسه پیشنهاد می شود. افرادی که هر گونه نقص قلبی ترمیم شده دارند که هنوز هم مشکلاتی دارد یا وقتی که در محل ابزار مصنوعی قلب مشکلی پیش آمده باشد.

مصرف آنتی بیوتیک قبل از درمان دندانپزشکی به افرادی که شرایط زیر را دارند پیشنهاد نمی شود:

  • عملکرد غیر عادی دریچه قلب (برای مثال بیماری روماتیسم قلبی)
  • پرولاپس‌ دریچه‌ میترال‌
  • بیماری دریچه دو لتی
  • انقباض آئورت
  • دریچه آئورت کلسیفیه شده
  • بیماری های مادرزادی قلب مثل نقص دیواره بین ‌بطنی، نقص دیواره بین دهلیزی و کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک

اتحادیه قلب آمریکا پیش درمانی با آنتی بیوتیک را برای پروسه های دندانپزشکی که شامل ایجاد برش‌، دستکاری لثه و بافت اطراف ریشه دندان هستند توصیه می کند.

دیابت

برای انجام موارد زیر به آنتی بیوتیک نیازی نیست:

  • تزریق بی حسی در بافت غیر عفونی
  • تصویر برداری اشعه ایکس
  • قرار دادن دندان مصنوعی
  • قرار دادن یا جایگذاری ابزار ارتودنسی قابل حرکت
  • قرار دادن قسمت براکت بریس
  • از دست دادن دندان شیری
  • خونریزی در اثر ضربه به لب ها و دهان

آنفارکتوس میوکارد (حمله قلبی)

تاثیر در دهان

حمله قلبی شامل دردی است که از قفسه سینه آغاز می شود و به آرواره پایین انتقال میابد. در شرایط دیگر ممکن است دردی باشد که از آرواره یا بازو و شانه چپ شروع می شود.

در دندانپزشکی

باید حداقل ۶ ماه بعد از حمله قلبی برای دریافت درمان های مربوط به دندان صبر کنید. دندانپزشک قبل از انتخاب نوع درمان درباره شرایط تان با شما صحبت خواهد کرد. برخی از داروها می توانند روی درمانی که دندانپزشک در نظر می گیرد تاثیر بگذارند. برای مثال اگر از داروهای رقیق کننده خون (آنتی کوآگولانت) استفاده می کنید، احتمال ایجاد لخته خون کاهش میابد.

ممکن است نیاز باشد که قبل از انجام برخی پروسه های مربوط به دندان مصرف داروهای رقیق کننده خون را متوقف کنید. تا زمانی که با متخصص صحبت نکرده اید مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید. دندانپزشک هم باید از داروهایی که مصرف می کنید و دوز آن ها مطلع باشد. قبل از انجام برخی پروسه های مربوط به دندان مثل جراحی لثه (جراحی پریودنتال) یا کشیدن دندان باید تست خون دهید.