سرفه مزمن، سرفه ای است که در بزرگسالان هشت هفته یا بیشتر، و در کودکان، چهار هفته طول می کشد. سرفه مزمن، بیش از یک حس آزردگی است، به طوری که می تواند خواب شما را بر هم بزند و احساس خستگی را به شما القا کند.  خوشبختانه، سرفه مزمن معمولاً پس از درمان علت اساسی آن برطرف می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عوامل باعث ایجاد سرفه مزمن و درمان آن ادامه این مقاله از بیماری های دکتر سلام را مطالعه نمایید.

سرفه مزمن

چه عواملی باعث ایجاد سرفه مزمن می شوند؟

عوامل مختلفی می توانند باعث سرفه مزمن شوند و بعضی اوقات، بیش از یک عامل ممکن است مسئول آن باشد. موارد شدید سرفه مزمن می تواند باعث استفراغ، سرگیجه و حتی شکستگی دنده ها شود. در حالی که گاهی اوقات، اشاره به عوامل ایجاد سرفه، مشکل است، با این حال، شایع ترین علل آن، مصرف دخانیات، آبریزش از عقب بینی، آسم و ریفلاکس اسید است.

علل شایع سرفه مزمن

برخی از دلایل شایع سرفه مزمن شامل موارد زیر است:

برونشیت

برونشیت مزمن، باعث التهاب مزمن مجاری هوایی می شود که می تواند باعث سرفه شود. این می تواند بخشی از بیماری مجاری هوایی به نام بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) باشد که به طور معمول به عنوان عارضه جانبی سیگار کشیدن رخ می دهد.

بیماری ریفلاکس معده- مری (GERD)

هنگامی رخ می دهد که اسید از معده فرد، به گلوی او برگردد. نتیجه آن می تواند تحریک مزمن گلو باشد که منجر به سرفه می شود.

اثرات ثانوی عفونت طولانی مدت

اگر شخصی به عفونت شدیدی چون، ذات الریه یا آنفولانزا مبتلا شده باشد، ممکن است همچنان اثرات طولانی مدت ثانوی آن، همچون سرفه مزمن را تجربه کند. حتی اگر بیشتر علائم آن ها برطرف شده باشد، مجاری هوایی هنوز هم ممکن است مدتی ملتهب باقی بماند.

سرفه مزمن

آسم

آسم هنگامی رخ می دهد که مجاری هوایی فوقانی فرد، به خصوص در برابر هوای سرد، مواد تحریک کننده موجود در هوا یا ورزش حساس شوند. یک نوع آسم، به گونه سرفه ای آسم معروف است که باعث سرفه می شود.

خلط ته بینی یا تجمع ترشحات پشت حلق

همچنین به عنوان سندرم سرفه راه هوایی شناخته شده است، این حالت در نتیجه چکیدن مزمن خلط از ته بینی به داخل حلق رخ می دهد. این باعث تحریک گلو می شود و باعث ایجاد رفلکس سرفه می شود.

داروهای کاهش دهنده فشار خون

داروهایی که به عنوان مهارکننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) شناخته می شوند، می توانند در برخی افراد باعث ایجاد سرفه مزمن شوند. این داروهای کپسولی شامل بنازپریل، کاپتوپریل و رامی پریل هستند.

علل کمتر شایع سرفه مزمن

برخی از دلایل کمتر شایع سرفه مزمن شامل موارد زیر است:

آسپیراسیون

آسپیراسیون، اصطلاح پزشکی زمانی است که غذا یا بزاق به جای لوله غذایی از راه هوایی پایین بیاید. این مایع اضافی می تواند باکتری یا ویروس را جمع آوری کند و ممکن است منجر به تحریک راه هوایی شود. بعضی اوقات آسپیراسیون می تواند منجر به ذات الریه شود.

سرفه مزمن

برونشکتازی

تولید بیش از حد مخاط می تواند باعث بزرگ تر شدن راه های هوایی نسبت به حالت عادی شود.

برونشیولیت

برونشیولیت، بیماری شایعی است که کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد. این حالت، به سبب ویروسی ایجاد می شود که باعث التهاب برونشیول ها (مجاری هوایی کوچک در ریه ها) می شود.

فیبروز کیستیک

فیبروز کیستیک باعث ایجاد مخاط بیش از حد در ریه ها و مجاری هوایی می شود که می تواند باعث سرفه مزمن شود.

بیماری قلبی

گاهی اوقات سرفه و تنگی نفس، می تواند علائم بیماری یا نارسایی قلبی باشد. به این حالت، سرفه قلبی گفته می شود. فرد مبتلا به این بیماری ممکن است متوجه این موضوع شود که وقتی کاملا صاف دراز می کشد سرفه اش بدتر می شود.

سرطان ریه

سرفه مداوم به ندرت می تواند نشانه ای از سرطان ریه باشد. همچنین فرد مبتلا به این بیماری ممکن است درد قفسه سینه و همچنین مشاهده خون در خلط خود را تجربه کند.

سارکوئیدوز

این یک بیماری التهابی است که باعث التهاب ریه ها، غدد لنفاوی، چشم ها و پوست می شود.

سرفه مزمن

علائم احتمالی دیگر سرفه مزمن

بسته به علت، ممکن است همراه با سرفه، علائم دیگری نیز داشته باشید. علائم شایعی که اغلب با سرفه مزمن همراه هستند عبارت اند از:

  • احساس آبریزش در قسمت پشتی حلق
  • سوزش سر دل
  • گرفتگی صدا
  • آبریزش بینی
  • گلو درد
  • بینی پر
  • خس خس سینه
  • تنگی نفس

همچنین سرفه مزمن می تواند باعث بروز مشکلات زیر شود:

  • سرگیجه یا غش
  • درد و ناراحتی در قفسه سینه
  • سردرد
  • ناامیدی و اضطراب، به ویژه اگر علت سرفه را ندانید
  • بی خوابی
  • بی اختیاری ادراری

علائم جدی تر ذیل، به ندرت اتفاق می افتند، اما در صورت مشاهده هر یک از این موارد به پزشک مراجعه کنید:

  • سرفه خونی
  • عرق شبانه
  • تب شدید
  • تنگی نفس
  • کاهش وزن بدون هیچ گونه تقلایی برای آن
  • درد مداوم قفسه سینه

سرفه مزمن

چه زمانی باید برای سرفه مزمن به پزشک مراجعه کرد؟

سرفه مزمن می تواند وضعیت شما را اورژانسی کند. اگر شخصی، علائم زیر را همراه با سرفه مزمن تجربه کند، باید با اورژانس تماس بگیرد:

  • تب بالاتر از 103 درجه فارنهایت
  • سرفه خونی
  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس یا تقلا در حبس نفس در سینه

اگر سرفه مزمن در فعالیت های روزمره شخص تاثیری داشته باشد، اغلب، معاینه بیشتر، توسط پزشک ضرورت می یابد. علائم دیگری که ممکن است به معنای نیاز فرد برای مراجعه به پزشک باشد شامل موارد زیر است:

  • بی اشتهایی
  • سرفه زیاد همراه با خلط
  • خستگی
  • تعریق شبانه
  • کاهش وزن غیر قابل توجیه

عوامل خطر سرفه مزمن

در حال حاضر سیگاری بودن یا سابقه کشیدن سیگار، یکی از مهم ترین عوامل خطرناک سرفه مزمن است. تماس مکرر در معرض فرد سیگاری نیز می تواند منجر به سرفه و آسیب ریوی شود.

عوارض سرفه مزمن

سرفه مداوم می تواند خسته کننده باشد و مشکلات مختلفی ایجاد کند، از جمله:

  • اختلالات خواب
  • سردرد
  • سرگیجه
  • استفراغ
  • تعریق زیاد
  • از دست دادن کنترل مثانه (بی اختیاری ادرار)
  • شکسته شدن دنده ها
  • غش (سنکوپ)

سرفه مزمن

تشخیص سرفه مزمن

پزشک، سابقه بیماری شما را می پرسد و معاینه تان می کند. سابقه پزشکی کامل و معاینه فیزیکی می تواند سرنخ های مهمی در مورد سرفه مزمن ارائه دهد. همچنین پزشک شما ممکن است آزمایشاتی را انجام دهد تا علت سرفه مزمن تان را بررسی کند.

با این وجود، بسیاری از پزشکان تصمیم می گیرند به جای پیشنهاد آزمایشات گران، درمان یکی از دلایل عمده سرفه مزمن را شروع کنند. اگر درمان مؤثر نباشد، ممکن است تحت آزمایش دلایل کمتر معمول سرفه قرار بگیرید.

تست های تصویربرداری سرفه مزمن

اشعه ایکس

اگرچه پرتودرمانی معمول قفسه سینه، با اشعه ایکس، شایع ترین دلایل سرفه، یعنی آبریزش پشت بینی، ریفلاکس اسید یا آسم را نشان نمی دهد، با این حال، ممکن است برای بررسی سرطان ریه، ذات الریه و سایر بیماری های ریه مورد استفاده قرار گیرد. اشعه ایکس سینوس های شما، ممکن است شواهدی از عفونت سینوس را نشان دهد.

اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)

همچنین ممکن است از سی تی اسکن برای بررسی ریه ها در شرایطی که ممکن است سرفه مزمن یا حفره های سینوسی، کیسه های عفونی ایجاد کنند، استفاده می کند.

تست عملکرد ریه

این آزمایشات ساده و غیر تهاجمی مانند اسپیرومتری، برای تشخیص آسم و COPD استفاده می شود. آن ها اندازه گیری می کنند که ریه های شما تا چه میزان هوا را می توانند در خود نگه می دارند و شما با چه سرعتی می توانید بازدم کنید.

پزشک شما ممکن است آزمایش چالش آسم را بررسی کند، که مشخص می کند چقدر می توانید قبل و بعد از استنشاق داروی متاکولین (Provocholine) نفس بکشید.

تست های آزمایشگاهی

اگر مخاطی که سرفه می کنید رنگی باشد، پزشک ممکن است برای بررسی باکتری های موجود، آن را آزمایش کند.

تست اسکوپ

اگر پزشک شما قادر به یافتن توضیحی در مورد سرفه شما نباشد، ممکن است تست های اسکوپ ویژه ای را برای جستجوی دلایل احتمالی آن در نظر بگیرد. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

برونکوسکوپی

پزشک با استفاده از لوله نازک و انعطاف پذیری که مجهز به نور و دوربین (برونکوسکوپ) است، می تواند ریه ها و معابر تنفسی هوا را بررسی کند. همچنین، برای بررسی ناهنجاری های موجود، می توان از قسمت داخلی مجاری هوایی (مخاط) بیوپسی گرفت.

رینوسکوپی

پزشک با استفاده از فایبر اپتیک اسکوپ (رینوسکوپ)، می تواند معابر بینی، سینوس ها و مجاری هوایی فوقانی شما را مشاهده کند.

سرفه مزمن

سرفه مزمن در کودکان

به طور معمول برای یافتن علت سرفه مزمن در کودکان، حداقل یک اشعه ایکس سینه و اسپیرومتری پیشنهاد می شود.

درمان سرفه مزمن

تعیین علت سرفه مزمن، برای درمان آن مؤثر است. در بسیاری از موارد، بیش از یک بیماری اساسی ممکن است باعث سرفه مزمن فرد شود. در صورتی که سیگاری باشید پزشک از شما می خواهد که سیگار را ترک کنید و در این راه نیز کمک تان می کند. اگر داروی مهار کننده ACE مصرف می کنید، پزشک ممکن است داروی دیگری را برایتان پیشنهاد دهد که باعث سرفه نمی شود. داروهای مورد استفاده در درمان سرفه مزمن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آنتی هیستامین ها، کورتیکواستروئیدها و ضد احتقان ها

این داروها، درمان استانداردی برای آلرژی و آبریزش پشت بینی است.

داروهای آسم استنشاقی

مؤثرترین روش های درمان سرفه مرتبط با آسم، کورتیکواستروئیدها و برونکودیلاتیلاتورها هستند که باعث کاهش التهاب می شوند و مجاری هوایی شما را باز می کنند.

آنتی بیوتیک ها

اگر عفونت باکتریایی، قارچی یا مایکروباکتریایی باعث سرفه مزمن شما شود، پزشک تان ممکن است داروهایی را برای رفع عفونت تجویز کند.

مسدود کننده های اسید

هنگامی که تغییرات سبک زندگی از ریفلاکس اسید، پیشگیری نکرد، ممکن است با داروهای منع تولید اسید درمان شوید. برخی از افراد برای رفع این مشکل به عمل جراحی نیاز پیدا می کنند.

سرکوب کننده های سرفه

طی مدتی که پزشک در حال بررسی دلیل سرفه و شروع درمان آن می باشد، ممکن است سرکوب کننده های سرفه را برایتان تجویز کند تا به تسکین علائم تان سرعت ببخشد. داروهای بدون نسخه سرفه و سرماخوردگی برای درمان علائم این دو در نظر گرفته شده اند، نه درمان بیماری اساسی. طبق تحقیقات، عملکرد بهتر این داروها نسبت به داروهای غیرفعال (دارونما) اثبات نشده است. مهم تر از همه، این داروها عوارض جانبی بالقوه جدی دارند، مثلا به هنگام مصرف بیش از حد آن، در کودکان کم تر از 2 سال.

به جز کاهش دهنده تب و تسکین دهنده درد، برای درمان سرفه و سرماخوردگی در کودکان کمتر از 6 سال از داروهای بدون نسخه، استفاده نکنید. همچنین، از مصرف این داروها در کودکان کمتر از 12 سال خودداری کنید.

سبک زندگی و درمان های خانگی

برنامه ای که پزشک برای درمان علت سرفه شما ارائه می دهد را دنبال کنید. در ضمن، می توانید نکات زیر را امتحان کنید تا سرفه خود را کاهش دهید:

مایعات زیادی بنوشید.

مصرف مایعات به نازک شدن مخاط گلوی شما کمک می کند. مایعات گرم مانند آب قلم، چای یا آبمیوه می توانند گلوی شما را تسکین دهند.

قطره ضد سرفه یا آب نبات های مکیدنی سفت بمکید.

ممکن است سرفه خشک را کاهش داده و گلوی تحریک شده تان را تسکین دهد.

مصرف عسل

مصرف یک قاشق چایخوری عسل ممکن است به تسکین سرفه تان کمک کند. به بچه های کوچکتر از 1 سال عسل ندهید زیرا عسل می تواند حاوی باکتری هایی باشد که برای نوزادان مضر است.

هوا را مرطوب کنید

از رطوبت ساز سرد استفاده کنید یا از حمام بخار استفاده کنید.

از دود تنباکو خودداری کنید

سیگار کشیدن یا تنفس دود سیگار، ریه های شما را تحریک می کند و می تواند سرفه های ناشی از عوامل دیگر را بدتر کند. اگر سیگار می کشید، با پزشک خود در مورد برنامه ها و محصولاتی که می توانند به شما در ترک سیگار کمک کنند، صحبت کنید.

سرفه مزمن

دورنمای سرفه مزمن

چشم انداز شما بستگی به علت سرفه مزمن و نحوه درمان آن دارد. اغلب سرفه ها، با درمان صحیح از بین می روند. اگر بیش از سه هفته با سرفه سر و کار داشتید، به پزشک خود مراجعه کنید. هنگامی که بدانید چه چیزی باعث سرفه تان شده است، می توانید برای درمان آن اقدام کنید. تا زمانی که سرفه تان برطرف نشده است، نکات زیر را برای مدیریت آن امتحان کنید:

  • مقدار زیادی آب یا آبمیوه بنوشید. مصرف زیاد مایعات، مخاط را شل و نازک می کند. مایعات گرم مانند چای و آب قلم به خصوص می توانند گلوی تان را تسکین دهند.
  • lozenge ضد سرفه بمکید.
  • اگر ریفلاکس اسید دارید، از پرخوری و غذاخوردن طی دو تا سه ساعت قبل از خواب خودداری کنید. کاهش وزن می تواند به شما در این مسیر کمک کند.
  • رطوبت ساز سرد را روشن کنید تا رطوبت هوا اضافه شود، یا دوش بگیرید و در بخار آن تنفس کنید.
  • از قطره سالین بینی استفاده کنید. سالین یا آب نمک به برطرف شدن و تخلیه مخاطی که باعث سرفه شما می شود کمک می کند.
  • اگر سیگار می کشید، در مورد نحوه ترک آن از پزشک خود کمک بخواهید و از افراد سیگاری دوری کنید.

8 دلیل بهبود نیافتن سرفه

دلیل 1: مجاری هوایی تحریک شده بعد از سرماخوردگی یا آنفولانزا

شایع ترین علت سرفه مزمن، قابل پیش بینی است. نورم ادلمن، دارای مدرک دکترای پزشکی و رئیس ارشد انجمن پزشکی ریه آمریكا می گوید، این پیامد ناشی از سرماخوردگی یا عفونت های ویروسی دیگر است. بیشتر علائم سرماخوردگی ممکن است بعد از چند روز از بین برود. با این حال، سرفه ممکن است هفته ها ادامه داشته باشد زیرا ویروس ها می توانند باعث متورم و حساس شدن مجاری هوایی شوند. این مهم، می تواند مدت طولانی پس از، از بین رفتن ویروس ادامه یابد.

دلیل 2: مشکلات سلامتی اساسی

آلرژی و آسم علل شایع سرفه هستند. سرماخوردگی حتی می تواند باعث حمله آسم شود. برخی افراد می دانند که هنگام سرماخوردگی دچار آسم می شوند. همچنین ریفلاکس اسید و وقفه تنفسی در خواب یا آپنه خواب می تواند باعث سرفه مزمن شود. خوشبختانه این شرایط قابل درمان است. در صورت بروز علائم ریفلاکس اسید، از جمله موارد زیر به پزشک خود مراجعه کنید.

  • آروغ زدن
  • سوزش سر دل
  • سرفه مداوم
  • استفراغ

در صورت بروز علائم آپنه خواب، هچون موارد زیر نیز به پزشک خود مراجعه کنید:

  • بی خوابی
  • خروپف بلند
  • احساس تنگی نفس شبانه یا نفس نفس زدن
  • تکرار شب بیداری
  • خواب آلودگی در طول روز

دلیل 3: استرس

استرس، به ویژه هنگامی که مزمن باشد، می تواند باعث طولانی شدن دوره سرماخوردگی شود. برای در امان ماندن از آزردگی ناشی از سرفه طولانی، استرس را کنار بگذارید. فشار بیش از حد به خودتان ممکن است شما را بیمارتر کند. یکی از راه های ریلکس شدن، استراحت بیشتر است: 7 تا 8 ساعت خواب شبانه برایتان کافی است.

دلیل 4: ننوشیدن کافی مایعات

هنگام سرماخوردگی یا آنفولانزا به نوشیدن مایعات زیادی نیاز دارید. آب، آبمیوه و سوپ می تواند به رقیق شدن مخاط موجود در مجاری هوایی کمک کند تا بتوانید آن را با سرفه دفع کنید. البته الکل و نوشیدنی های حاوی کافئین، گزینه های مفیدی نیستند زیرا می توانند بدن شما را دهیدراته کنند- نقطه مقابل آنچه که شما هنگام بیمار شدن به آن نیاز دارید. راه دیگر برای مرطوب ساختن مجاری هوایی، استفاده از اسپری سالین بینی یا مرطوب کننده است.

دلیل 5: استفاده بیش از حد از اسپری ضد احتقان بینی بدون نسخه یا  OTC

اسپری های ضد احتقان بینی بدون نسخه (OTC) ممکن است به گرفتگی بینی کمک کنند. با این حال بیش از 3 روز از آن ها استفاده نکنید. اگر این کار را انجام دهید، به هنگام قطع مصرف آن ها، علائم تان ممکن است وخیم تر شود- اثر برگشتی. این اسپری های مازاد باعث می شود غشای بینی شما متورم شود و این باعث احتقان بیشتر، آبریزش پشت بینی و سرفه می شود.

دلیل 6: هوای خیلی خشک یا خیلی مرطوب

ادلمن اظهار می دارد: “هوای خشک- مخصوصاً در زمستان- می تواند سرفه را تحریک کند.” از طرف دیگر، بالا بردن بیش از حد رطوبت هوا نیز مفید نیست. هوای مرطوب می تواند محرك آسم و رشد کپک و گرد و غبار هوا باشد، که این ها آلرژن هایی هستند  كه ممكن است شما را ناراحت کنند.

ادلمن می گوید: “مردم باید در زمستان و تابستان، رطوبت هوای خانه خود را در سطح 40 تا 50 درصد حفظ کنند.”

دلیل 7: عفونت باکتریایی

بعضی اوقات، سرماخوردگی می تواند در پس خود آرمانی به همراه داشته باشد. هنگامی که مجاری هوایی شما پس از سرماخوردگی سرد و تحریک شده باشد، باکتری ها راحت تر وارد بدن تان می شوند. باکتری ها می توانند باعث عفونت سینوسی، برونشیت و ذات الریه شوند. اگر به همراه سرفه طولانی مدت خود تب یا درد داشته باشید، می تواند دلیلی بر عفونت باکتریایی باشند. در این حالت به پزشک خود مراجعه کنید، زیرا ممکن است لازم باشد آنتی بیوتیک مصرف کنید.

سرفه مزمن

دلیل 8: داروی فشار خون

آیا شما برای فشار خون بالایتان مهارکننده ACE مصرف می کنید؟ اگر چنین باشد، ممکن است سرفه تان ماندگار باشد. حدود 1 نفر از هر 5 نفری كه مهار كننده ACE مصرف می كنند، به عنوان یک اثر جانبی، به بیماری سرفه خشک مزمن مبتلا می شوند. اگر شما نیز این عارضه جانبی را دارید، مصرف این دارو را متوقف نکنید بلکه با پزشک خود صحبت کنید. داروی دیگری ممکن است برای شما اثر بهتری داشته باشد. بسیاری از مهارکننده های ACE در دسترس، شامل:

  • Aceon (پریندوپریل)
  • Accupril (کوئیناپریل)
  • Altace (رامی پریل)
  • Capoten (کاپتوپریل)
  • Lotensin, Lotrel (بنازپریل)
  • Mavik, Tarka (تراندولاپریل)
  • Monopril (فوزینوپریل)
  • Prinivil, Zestril (لیزینوپریل)
  • Uniretic, Univasc (موکسی پریل)
  • Vasotec (انالاپریل)

اگر نام عمومی داروی شما یا هر جزئی در داروی ترکیبی شما به “پریل “خاتمه یابد، احتمال زیادی وجود دارد که یک مهارکننده  ACE باشد. اگر سرفه شما شدید باشد یا بعد از یک هفته بهبود نیابد، با پزشک خود تماس بگیرید. در کنار یک پزشک، می توانید دریابید که چه عواملی باعث سرفه شما شده است و از درمان صحیح آن مطمئن شوید.


بیشتر بدانید؛ انواع روش های دارویی و خانگی برای درمان سرفه های خلط آور


دوازده داروی سرفه طبیعی

افراد از طیف وسیعی از داروهای طبیعی برای درمان سرفه مداوم خود استفاده می کنند. در ادامه، ما به 12 مورد از این روش های درمانی با جزئیات بیشتری پرداخته ایم.

چای عسل

طبق برخی تحقیقات، عسل ممکن است سرفه را تسکین دهد. مطالعه ای در مورد درمان سرفه شبانه در کودکان، عسل تیره را با داروهای ضد سرفه دکسترومتورفان مقایسه کرد. محققان گزارش کردند که عسل و به دنبال آن دکسترومتورفان مهم ترین مواد رهایی از سرفه است. اگرچه فواید عسل نسبت به دکسترومتورفان اندک بود، با این حال، والدین از هر سه مداخله، بالاترین امتیاز را به عسل اختصاص دادند. برای عسل درمانی سرفه، 2 قاشق چایخوری از عسل را با آب گرم یا یک چای گیاهی مخلوط کنید. این مخلوط را یک یا دو بار در روز بنوشید. نکته: به کودکان زیر 1 سال عسل ندهید.

مایعات

تامین آب بدن برای افرادی که سرفه یا سرماخوردگی دارند بسیار حیاتی است. تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن مایعاتی در دمای اتاق می تواند سرفه، آبریزش بینی و عطسه را کاهش دهد. با این حال، افرادی که علائم دیگری از سرماخوردگی یا آنفولانزا را دارند، بهتر است از نوشیدنی های گرم استفاده کنند.

در همین مطالعه گزارش شده است که نوشیدنی های گرم علائم بیشتری چون گلودرد، لرز و خستگی را کاهش می دهد. تسکین علائم، فوری است و پس از اتمام مصرف نوشیدنی گرم، برای یک دوره ادامه پیدا می کند. نوشیدنی های گرمی که ممکن است سرفه تان را تسکین دهند شامل موارد زیر است:

  • آب قلم رقیق
  • چای گیاهی
  • چای سیاه بدون کافئین
  • آب گرم
  • آب میوه های گرم

سرفه مزمن

زنجبیل

زنجبیل ممکن است سرفه خشک یا آسم را کاهش دهد، زیرا خاصیت ضد التهابی دارد. همچنین ممکن است حالت تهوع و درد را تسکین دهد. مطالعه ای نشان داد که برخی از ترکیبات ضد التهابی موجود در زنجبیل می توانند غشاهای مجاری هوایی را شل کنند، که این مهم، می تواند باعث کاهش سرفه شود. محققان عمدتاً اثرات زنجبیل را در مورد سلول های انسانی و حیوانی، مورد مطالعه قرار دادند بنابراین به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.

یک چای زنجبیل آرامش بخش، با اضافه کردن 20 تا 40 گرم از برش های زنجبیل تازه به یک فنجان آب گرم حاصل می شود. قبل از صرف آن اجازه دهید چند دقیقه به همان حالت باقی بماند. عسل یا آب لیمو را به زنجبیل اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود و باعث تسکین بیشر سرفه شود. توجه داشته باشید که در بعضی موارد، چای زنجبیل می تواند باعث ناراحتی معده یا سوزش سردل شود.

بخار

سرفه مرطوب، که یکی از تولید کننده مخاط یا خلط است، ممکن است با بخار بهبود یابد. دوش یا حمام آب گرم بگیرید و بگذارید حمام مملو از بخار شود. چند دقیقه در این بخار بمانید تا علائم تان فروکش کنند بعد از آن یک لیوان آب بنوشید تا خنک شوید و از کمبود آب بدن تان جلوگیری شود. روش دیگر این است که یک کاسه بخار تهیه کنید. برای این کار، یک کاسه بزرگ را با آب داغ پر کنید.

گیاهان دارویی یا روغن های ضروری مانند اکالیپتوس یا رزماری را به آن اضافه کنید، که این امر نیز ممکن است باعث رفع احتقان تان شود. در بالای کاسه بخور کنید و حوله ای را روی سرتان قرار دهید. این کار بخار را به دام می اندازد. این بخار را به مدت 5 دقیقه استنشاق کنید. اگر بخار، پوستتان را سوزاند، تا زمانی که پوستتان خنک شد، از انجام بخور امتناع کنید. افرادی که دارای سرفه مرطوب یا گرفتگی قفسه سینه هستند نیز ممکن است بخواهند توصیه های موسسه ملی قلب، ریه و خون  (NHLBI) را رعایت کرده و از یک مرطوب کننده یا دستگاه بخور در خانه خود بهره مند شوند.

ریشه مارشمالو

ریشه مارشمالو، گیاهی است که دارای سابقه طولانی مدت در درمان سرفه و گلودرد دارد. این گیاه به دلیل دارا بودن لعاب زیاد می تواند سوزش ناشی از سرفه را کاهش دهد. موسيلاژ ماده ای غلیظ و چسبنده است که گلو را پوشش می دهد. یک مطالعه کوچک نشان داد که شربت سرفه گیاهی حاوی ریشه مارشمالو، به همراه آویشن و پیچک، سرفه های ناشی از سرماخوردگی و عفونت دستگاه تنفسی را کاهش می دهد. 90 درصد از شرکت کنندگان در مصرف این شربت، بعد از 12 روز مصرف، میزان اثربخشی آن را خوب یا بسیار خوب ارزیابی کردند.

ریشه مارشمالو نیز به عنوان یک گیاه خشک شده یا یک چای کیسه ای موجود است. آب گرم را هم به آن اضافه کنید و بعد فورا آن را بنوشید یا بگذارید ابتدا خنک شود. هرچه ریشه این گیاه بیشتر در آب خیسانده شود، لعاب بیشتری در نوشیدنی خواهد داشت. عوارض جانبی آن می تواند شامل ناراحتی معده باشد، اما می توانید با نوشیدن آب اضافی با آن مقابله کنید. برای خرید ریشه مارشمالو به فروشگاه های بهداشتی آنلاین مراجعه کنید.

غرغره آب نمک

این داروی ساده، یکی از مؤثرترین موارد برای درمان گلودرد و سرفه مرطوب است. آب نمک باعث کاهش خلط و مخاط در قسمت پشت گلو می شود که می تواند نیاز به سرفه را کاهش دهد. نصف قاشق چایخوری، نمک را درون یک فنجان آب گرم هم بزنید تا حل شود. اجازه دهید محلول قبل از استفاده کمی خنک شود تا غرغره کنید. این مخلوط را چند لحظه قبل از بیرون ریختن در قسمت پشتی گلوی خود غرغره کنید. هر روز چندین بار با آب نمک غرغره کنید تا سرفه تان بهبود یابد. از دادن آب نمک به کودکان خردسال خودداری کنید زیرا ممکن است نتوانند به طور مناسب غرغره کنند. بلعیدن آب نمک می تواند خطرناک باشد.

بروملین

بروملین آنزیمی است که از آناناس تولید می شود و در هسته میوه بسیار فراوان است. بروملین خواص ضد التهابی دارد و همچنین ممکن است دارای خاصیت موکولیتیک باشد، به این معنی که می تواند مخاط را تجزیه کرده و آن را از بدن خارج کند. برخی افراد روزانه، آب آناناس را برای کاهش مخاط گلو و سرکوب سرفه می نوشند. با این وجود، ممکن است بروملین کافی در آبمیوه برای رفع علائم وجود نداشته باشد.

مکمل های بروملین موجود، ممکن است در تسکین سرفه موثر باشد. با این حال، بهتر است قبل از امتحان مکمل های جدید با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است به بروملین حساسیت داشته باشید و همچنین این گیاه می تواند عوارض جانبی ایجاد کند و با داروها تداخل دارویی ایجاد کند. افرادی که رقیق کننده خون یا آنتی بیوتیک های خاص مصرف می کنند، نباید بروملین مصرف کنند.

سرفه مزمن

آویشن

آویشن هم خاصیت دارویی دارد و هم به عنوان ادویه استفاده می شود و یک درمان شایع برای سرفه، گلودرد، برونشیت و مشکلات گوارشی است. مطالعه ای نشان داد که شربت سرفه متشکل از برگ های آویشن و پیچک، در افراد مبتلا به برونشیت حاد، سرفه را بهتر و سریع تر از شربت دارونما تسکین می دهد. آنتی اکسیدان های موجود در این گیاه، ممکن است مسئول مزایای آن باشد. برای درمان سرفه با استفاده از آویشن، به دنبال شربت سرفه ای باشید که حاوی این گیاه باشد. روش دیگر، چای آویشن را با اضافه کردن 2 قاشق غذاخوری آویشن خشک شده به یک فنجان آب داغ، تهیه کنید. 10 دقیقه قبل از صاف کردن و نوشیدن، آن را بخیسانید.

تغییرات رژیم غذایی برای ریفلاکس اسید

ریفلاکس اسید یک علت شایع سرفه است. اجتناب از مصرف غذاهایی که می توانند باعث ریفلاکس اسید شوند، یکی از بهترین راه ها برای مدیریت این بیماری و کاهش سرفه همراه با آن است. هر فرد ممکن است محرک های مختلفی برای ریفلاکس اسید داشته باشد که باید از آن جلوگیری کند. افرادی که از علل ایجاد ریفلاکس شان مطمئن نیستند می توانند با از بین بردن رایج ترین محرک های رژیم غذایی و نظارت بر علائم آن ها درمان خود را شروع کنند. غذاها و نوشیدنی هایی که معمولاً باعث ریفلاکس اسید می شوند عبارت اند از:

  • الکل
  • کافئین
  • شکلات
  • مرکبات
  • غذاهای سرخ شده و چرب
  • سیر و پیاز
  • نعناع
  • ادویه ها و غذاهای پر ادویه
  • گوجه فرنگی و محصولات مبتنی بر گوجه فرنگی

نارون قرمز

آمریکایی های بومی به طور سنتی برای درمان سرفه و مشکلات گوارشی از پوست درخت نارون قرمز لغزنده استفاده می کردند. نارون قرمز لغزنده شبیه به ریشه مارشمالو است زیرا حاوی مقادیر زیادی لعاب است، که به تسکین گلو درد و سرفه کمک می کند. با اضافه کردن 1 قاشق غذاخوری از گیاه خشک شده، به یک فنجان آب داغ، چای نارون قرمز لغزنده تهیه کنید. حداقل 10 دقیقه قبل از نوشیدن، آن را بخیسانید. ذکر این نکته حائز اهمیت است که نارون قرمز لغزنده می تواند در جذب داروها اختلال ایجاد کند. نارون قرمز لغزنده به صورت پودر و کپسول در فروشگاه های بهداشتی و بصورت آنلاین موجود است.

ان- استیل سیستئین (NAC)

NAC مکمل دیگری است که ازآمینو اسید ال- سیستئین تهیه می شود. دوز روزانه آن ممکن است با کاهش مخاط موجود در مجاری هوایی، دفعات و شدت سرفه مرطوب را کاهش دهد. تجزیه و تحلیل متاآنالیز 13 مطالعه نشان می دهد که NAC می تواند علائم را در افراد مبتلا به برونشیت مزمن بطور قابل توجه و مداومی کاهش دهد. برونشیت مزمن، التهاب طولانی مدت در راه های هوایی است که باعث ایجاد مخاط، سرفه و علائم دیگر شود.

محققان دوز روزانه 600 میلی گرم NAC را برای افرادی که انسداد مجاری هوایی ندارند و 1200 میلی گرم را در صورت انسداد این مجاری، توصیه می کنند. NACمی تواند عوارض جانبی شدیدی از جمله کهیر، تورم ، تب و دشواری تنفس را به همراه داشته باشد. هرکسی که این روش را در نظر بگیرد، ابتدا باید با پزشک خود صحبت کند.

سرفه مزمن

پروبیوتیک

پروبیوتیک ها به طور مستقیم سرفه را تسکین نمی دهند، اما ممکن است با متعادل کردن باکتری های موجود در روده، سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. یک سیستم ایمنی برتر می تواند به مقابله با عفونت ها یا حساسیت زایی هایی که ممکن است باعث سرفه شوند، کمک کند. طبق تحقیقات انجام شده، یک نوع پروبیوتیک- باکتری به نام لاکتوباسیلوس- مزیت متوسطی در جلوگیری از سرماخوردگی دارد. مکمل های حاوی لاکتوباسیلوس و سایر پروبیوتیک ها در فروشگاه های بهداشت و داروخانه ها موجود هستند. برخی غذاها نیز به طور طبیعی سرشار از پروبیوتیک هستند، از جمله:

  • سوپ میسو
  • ماست طبیعی
  • کیمچی
  • کلم ترش

با این حال، تعداد و تنوع واحدهای پروبیوتیکی در غذاها می تواند بسیار متفاوت باشد. بهتر است علاوه بر خوردن غذاهای سرشار از پروبیوتیک، مکمل های پروبیوتیکی مصرف کنید.