فلورایدتراپی یک ماده معدنی طبیعی است که دندان ها را قوی می کند و از ایجاد حفره در آن ها جلوگیری می کند. فلورایدتراپی ده ها سال است که به عنوان یک درمان اساسی برای بهداشت دهان و دندان محسوب می شود. فلورایدتراپی از مینای دندان سالم پشتیبانی می کند و با باکتری هایی که به دندان ها و لثه ها آسیب می رسانند، مقابله می کند. مینای دندان لایه محافظ بیرونی هر دندان است. برای آشنایی بیشتر درباره مزایای فلورایدتراپی ادامه این مقاله از دندانپزشکی دکتر سلام را مطالعه نمایید.

فلورایدتراپی

فلوراید و سلامت دندان ها

اگر در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی یا حفره دندان هستید فلوراید برایتان مفید است. حفره ها وقتی اتفاق می افتند که باکتری ها روی دندان ها و لثه ها جمع می شوند و لایه چسبنده ای به نام پلاک تشکیل دهند. تولید پلاک اسیدی باعث از بین رفتن دندان ها و بافت لثه می شود. اگر پلاک، مینای دندان را تجزیه کند، باکتری ها می توانند عصب موجود در مرکز دندان را آلوده کرده و به آن ها آسیب برسانند. برای یادگیری در مورد مزایای فلورایدتراپی، عوارض جانبی، هزینه و انتظاراتتان از این درمان ادامه مطالب را دنبال کنید.

چه عواملی باعث دمینرالیزاسیون می شوند؟

دمینرالیزاسیون هر روز به دلیل غذاهایی که می خوریم و آنچه می نوشیم اتفاق می افتد. پلاک، به دلایل زیادی از جمله بهداشت ضعیف دهان و عدم مراقبت از دندان ها، روی دندان و لثه رشد می کند. با این حال، شرایط پزشکی نیز وجود دارد که می تواند باعث سرعت بخشیدن به این فرایند شود. مواردی مانند قندها می توانند به دندان ها آسیب برسانند و باعث ایجاد حفره در آن ها شوند. شکرها اسیدهایی تولید می کنند که به بافت های سالم دندان حمله می کنند و باعث پوسیدگی دندان می شوند. بدون مواد معدنی اساسی مانند فلوراید و کلسیم، مینای دندان ضعیف شده و مستعد پوسیدگی می شود.

چه کسی باید فلورایدتراپی شود؟

فلورایدتراپی در شرایط مختلف، از جمله، بهبود سلامت دهان مفید است. فلورایدتراپی برای کودکان خردسالی که در حال تکامل دندان های اصلی یا بالغ خود هستند، مفید است و در صورت دریافت نکردن فلوراید کافی از آب یا رژیم های غذایی شان، ممکن است به مکمل های فلوراید خوراکی نیاز داشته باشند. کودکانی که دندان های اولیه یا بالغ خود را توسعه داده اند، ممکن است طی معاینات دندان پزشکی شش ماهه به فلورایدتراپی موضعی احتیاج داشته باشند تا به آن ها در حفظ سلامت دهان و دندان کمک کند.

بیمارانی که دندان های حساسی دارند می توانند در چکاپ های هر 6 ماه یک بار خود از فلورایدتراپی موضعی بهره مند شوند و ما به دنبال سفید کردن دندان ها، فلورایدتراپی موضعی را توصیه می کنیم تا از حساسیت دندان ها جلوگیری شود. بزرگسالان، نوجوانان یا کودکانی که مکررا پوسیدگی دندانی را تجربه می کنند، برای بهبود سلامت دهان و دندان خود باید دریافت فلورایدتراپی موضعی را در نظر داشته باشند.

فلورایدتراپی

فلورایدتراپی برای برخی افراد اهمیت ویژه ای دارد.

اگر شما نیز جزء هر یک از این موارد بودید، ممکن است از فلورایدتراپی بهره مند شوید:

  • به طور مرتب از آب بطری های غیرفلوئیدی، آب چاه یا آب مقطر استفاده کنید.
  • هر روز، عادت به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نداشته باشید.
  • قادر به مراجعه مکرر به دندانپزشک نباشید.
  • طی 12 ماه اخیر، دسترسی محدودی به مراقبت های دندانپزشکی یا بیمه دندانپزشکی- مانند سفرهای خارج از کشور، دانشگاه، خدمت، بیکاری و غیره- داشته باشید.
  • از داروهای تجویزی استفاده کنید که باعث “خشکی دهان تان” شوند (حتی اگر به طور قابل توجهی از خشکی دهان رنج نبرید- ممکن است این داروها جریان بزاق تان را به اندازه ای کاهش دهند که بر سلامت دندان شما تأثیر منفی بگذارند)
  • تحت پرتودرمانی گردن و یا سر قرار گرفته باشید. تابش به غدد بزاقی آسیب می زند و ممکن است باعث خشکی دهان و پوسیدگی دندان شود.
  • لثه ها یا ریشه های دندانی تحلیل رفته، داشته باشید. افرادی که لثه های تحلیل رفته ای دارند، در معرض پوسیدگی دندانی هستند و می توانند از فلورایدتراپی بهره مند شوند.
  • سابقه بیماری های دندانی همچون، اماس و التهاب لثه دندان یا حفره های متعدد یا پر شده داشته باشید.
  • در هر قسمت از جلوی دندان خود یک یا چند حفره دندانی داشته باشید (دندان‌ هایی غیر از دندان‌ های مولر)، فلوراید به ویژه در جلوگیری از ایجاد حفره هایی در سطوح صاف دندان، مانند دندان های جلویی یا برای کسانی که مینای دندان ضعیفی دارند، مفید است.

طی یک فلورایدتراپی حرفه ای چه اتفاقی می افتد؟

دندان پزشکان، فلورایدتراپی تخصصی را به صورت دهان شویه، فوم، ژل یا لاک (وارنیش) بسیار غلیظ ارائه می دهند. این درمان ممکن است با سواب، برس، سینی یا شستشوی دهان انجام شود. این روش های درمانی، نسبت به آنچه که در آب یا خمیر دندان موجود است، فلوراید بسیار بیشتری دارند. اعمال آن ها فقط چند دقیقه طول می کشد. برای جذب کامل فلوراید، ممکن است از شما خواسته شود که بعد از فلورایدتراپی به مدت 30 دقیقه از خوردن یا آشامیدن خودداری کنید. همیشه سابقه پزشکی کامل خود را در اختیار دندان پزشک خود قرار دهید تا آن ها بتوانند درمان های مناسبی را برای شما در نظر بگیرند.

هزینه فلورایدتراپی چقدر است؟

معمولا بیمه، فلورایدتراپی کودکان را تحت پوشش می دهد. اما بزرگسالان ممکن است 10 تا 30 دلار یا بیشتر، از جیب خود بپردازند. همیشه قبل از درمان، از دندان پزشک خود در مورد هزینه های درمان سوال کنید.


بیشتر بدانید؛  کاهش شاخص پوسیدگی دندان ها با وارنیش فلورایدتراپی


فلورایدتراپی

فلورایدتراپی تا چه میزان مورد نیاز است؟

انجمن دندان پزشکی آمریکا (ADA) هر 3، 6 یا 12 ماه یک بار- بسته به سلامت دهان و دندان شما- یک متخصص فلورایدتراپی در مطب دندانپزشکی را برایتان توصیه می کند. اگر در معرض ریسک بالایی نسبت به حفره شدن دندان قرار داشته باشید، وی ممکن است یک دهان شویه یا ژل مخصوص فلوراید را برای استفاده منظم در منزل برایتان تجویز کند.

موارد زیر می تواند خطر حفره شدن دندان هایتان را افزایش دهد:

  • استفاده بیش از حد از مواد مخدر یا الکل
  • اختلالات خوردن
  • بهداشت ضعیف دهان و دندان
  • عدم مراقبت تخصصی از دندان
  • رژیم غذایی ضعیف
  • خشکی دهان یا کاهش بزاق
  • مینای دندان ضعیف

منابع متداول فلوراید رژیم غذایی عبارت اند از:

  • چای
  • آب
  • مواد غذایی بخارپز
  • ماهی هایی که با استخوان هایشان خورده شوند
  • شیرخشک نوزاد

مصرف بهینه فلوراید از مواد غذایی، آب و مکمل ها حاصل می شود.

مقادیر روزانه توصیه شده برای فلوراید در کلینیک مایو به شرح زیر است:

  • تولد تا 3 سالگی: 0.1 تا 1.5 میلی گرم
  • 4 تا 6 سالگی: 1 تا 2.5 میلی گرم
  • 7 تا 10 سالگی: 1.5 تا 2.5 میلی گرم
  • نوجوانان و بزرگسالان: 1.5 تا 4 میلی گرم

فلورایدتراپی

فلورایدتراپی برای کودکان

اگر فرزند شما زیر 3 سال باشد، فقط باید با نظارت دقیق، دندان هایش مسواک زده شود. فقط یک لایه نازک از خمیردندان حاوی فلوراید را روی مسواک او بمالید. خمیر دندان باید کم تر از نیمی از تارهای مسواک را بپوشاند یا اینکه از یک دانه برنج بزرگ تر نباشد. خمیر دندان حاوی فلوراید برای کودکان 3 تا 6 ساله به اندازه نخود توصیه می شود. شما باید مراقب بچه ها باشید تا هنگام مسواک زدن خمیر دندان را نبلعند.

فواید فلورایدتراپی

معمولاً انجام فلورایدتراپی مورد توافق قرار گرفته است و در زمینه دندانپزشکی مدرن مفید است. در درجه اول فلورایدتراپی به سه روش با پوسیدگی دندانی مقابله می کند:

فلورایدتراپی با تقویت فرآیند رمینرالیزاسیون دندان، باعث رمینرالیزاسیون آن ها می شود. فلوراید موجود در بزاق در جایی که دمینرالیزاسیون اتفاق افتاده باشد، جذب سطح دندان می شود. حضور این فلوراید به نوبه خود باعث جذب مواد معدنی دیگری چون کلسیم می شود، بنابراین منجر به شکل گیری مواد معدنی جدیدی در دندان می شود.

فلوراید باعث مقاوم سازی دندان در برابر پوسیدگی می شود. مواد معدنی جدید دندان توسط فرآیند رمینرالیزاسیون ساخته می شود، این فرآیند در حضور فلوراید که در واقع یک ترکیب معدنی “سخت” است انجام می شود که از زمانی که دندان تشکیل شد موجود است. به طور کلی دندان ها از هیدروکسی آپاتیت و هیدروکسی آپاتیت گازدار تشکیل شده اند. فلورآپاتیت در حین فرآیند رمینرالیزاسیون ایجاد می شود آن هم وقتی که فلوراید موجود است و در برابر انحلال توسط اسیدها (دمینرالیزاسیون) مقاومت بیشتری دارد.

فلورایدتراپی، توانایی باکتری های دهان در برابر ایجاد اسیدها را مهار کند. فلوراید میزان باکتری های موجود در پلاک دندانی را با ایجاد اختلال در باکتری ها و توانایی شان در متابولیز قندها- که منجر به تولید اسید می شد- کاهش می دهد. هرچه باکتری قند کمتری مصرف کند، بقایای اسیدی کمتری تولید می کند و در فرایند دمینرالیزاسیون شرکت می کند. انواع مختلفی از فلورایدتراپی وجود دارد که خانه درمانی و فلورایدتراپی موضعی تخصصی (PATF) شامل آن می شود.

درمان خانگی می‌تواند شامل استفاده از داروی بدون نسخه (OTC) یا با نسخه شود. اینکه فلورایدتراپیOTC  باشد یا PATF بر اساس کاربرد آن، به موارد زیر طبقه بندی می شوند:

خمیردندان، دهان شویه، ژل/ فوم، وارنیش، مکمل های غذایی حاوی فلوراید و فلوریداسیون آب.

در حالی که فلورایدتراپی برای بزرگسالان مفید است، برای کودکانی که دندان هایشان در حال تکامل است از اهمیت بیشتری برخوردار است. همانطور که دندان ها، داخل استخوان های فک آن ها در حال تکامل هستند، مینای دندان شکل می گیرد. مصرف سیستمیک فلوراید منجر به  شکل گیری یک جزء بیشتر از فلوروآپاتیت در ساختار معدنی مینای دندان می شود.

فلورایدتراپی

آیا عوارض جانبی برای فلورایدتراپی وجود دارد؟

مانند هر داروی دیگری، مصرف بیش از حد فلوراید می تواند عوارض منفی ایجاد کند. ممکن است با مصرف تصادفی بیش از حد فلوراید یا مصرف ارادی بیش از حد آن نسبت به دوز تجویز شده، مقادیر زیادی از آن را وارد بدن خود کنید. امروزه، مسمومیت با فلورایدتراپی بسیار نادر اتفاق می افتد، هر چند، تجویز طولانی مدت و بیش از حد آن، ممکن است به رشد استخوان ها و دندان های خردسالان آسیب برساند. بسیاری از خمیردندان های کودکان شامل فلوراید نیستند.

مصرف بیش از حد فلوراید می تواند باعث موارد زیر شود:

  • ایجاد خال های سفید روی دندان های دائمی
  • لک شدن و حفره دار شدن دندان ها
  • مشکلات هموستاز استخوان
  • استخوان های بسیار متراکم که خیلی قوی نیستند

سمیت حاد ناشی از مصرف بیش از حد قرص های مکمل فلوراید، می تواند باعث:

  • حالت تهوع
  • اسهال
  • خستگی
  • و تعریق زیاد شود.

این عامل حتی می تواند منجر به مرگ شود. همیشه مکمل های فلوراید را دور از دسترس کودکان نگه دارید.

آیا  به استفاده از خمیر دندان نیازی است؟

دو بار در روز مسواک زدن، بهترین راه برای از بین بردن پلاک های دندان و لثه هاست. برای دسترسی به مناطقی از دندان که مسواک نمی تواند آن ها را پوشش دهد، از نخ دندان یا یک ماده تمیزکننده بین دندانی استفاده کنید. حرکت و سایش مسواک، روی دندان ها بسیار مهم است. شما می توانید دندان های خود را فقط با آب مسواک بزنید اما استفاده از خمیر دندانی که حاوی فلوراید و سایر مواد تمیز کننده باشد، مزایای مسواک زدن را بسیار افزایش می دهد. فلورایدتراپی  به طور معمول در اکثر منابع آبی وجود دارد، اما اضافه کردن مقدار کمی فلوراید به آب شرب به ویژه برای افراد فاقد دسترسی منظم به دندانپزشک، مفید است.

می توانید فلورایدتراپی را به دو روش دریافت کنید:

  • به صورت موضعی از خمیر دندان و معالجه دندان پزشکی.
  • به صورت سیستماتیک در مکمل های غذایی و آب.

براساسADA ، بهتر است فلوراید، هم بصورت موضعی و هم بصورت سیستماتیک مصرف شود. بنابراین، شما هنوز هم باید از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید، حتی اگر آب محلی شما با افزودن فلوراید تقویت شود.

فلورایدتراپی

مراحل آماده سازی فلورایدتراپی

متخصص مراقبت از دندان، باید قبل از استفاده از ژل یا فوم های فلورایدتراپی ، دندان های بیمار را کاملاً خشک کند. با این حال، وارنیش ها می توانند روی دندان های مرطوب نیز استفاده شوند و در هر حالتی اثر مطلوبی ایجاد می کنند. خمیردندان های حاوی فلوراید و دهان شویه ها به آماده سازی خاصی نیاز ندارند.

مراقبت های بعدی فلورایدتراپی

به طور کلی هنگام استفاده از لاک ها، مدت زمانی که بیمار باید منتظر بماند تا غذا بخورد، کمتر از 30 دقیقه است. این جزئیات برای بیماران مبتلا به دیابت، که باید به طور مکرر غذا بخورند می تواند، فوق العاده مهم باشد.

روش های رسیدن فلورایدتراپی به دندان ها

فلوریداسیون آب

فلوریداسیون آب، افزودن کنترل شده فلوراید به منظور کاهش پوسیدگی دندان در آب های شرب عمومی است. کاربرد آن در آمریكا از دهه 1940 میلادی آغاز شد، یعنی پس از مطالعات كودكان در منطقه ای كه آب به طور طبیعی فلوریداسیون می شد. در سال 1945، گراند رپیدز، میشیگان اولین شهر در جهان شد که آب آشامیدنی خود را فلوریده کرد. مطالعه فلوریداسیون آب گرند رپیدز ابتدا توسط جراح عمومی ایالات متحده حمایت می شد، اما کمی بعد از آغاز به کار این موسسه در سال 1948 توسطNIDR  تصویب شد. امروزه حدود دو سوم جمعیت ایالات متحده و حدود 5.7 درصد مردم سراسر جهان، از سیستم های آب عمومی استفاده می کنند.

اگرچه بهترین شواهد موجود، هیچ ارتباطی بین فلوئوردار نکردن آب با عوارض جانبی آن، نشان نمی دهد- که اکثرا در صورت وجود نیز خفیف هستند- با این حال، فلوریداسیون آب همچنان بحث برانگیز بوده است و با وجود پشتیبانی از فلوریداسیون آب توسط سازمان های بهداشت عمومی، مخالفت هایی نیز با آن وجود داشته است. فلوریداسیون آب، مقرون به صرفه ترین روش برای القاء فلوراید با تخمین هزینه ای بین 50/0 تا 300 دلار در هر سال- بسته به اندازه جمعیت مشمول- است. تخمین زده می شود که هزینه پرداخت شده برای فلوریداسیون آب، باعث صرفه جویی 7 تا 42 دلاری در هزینه های معالجه دندانپزشکی می شود.

خمیردندان

امروزه بیشتر خمیردندان ها، حاوی 0.1%  (1000 ppm) فلوراید، معمولا در فرم مونوفلوروفسفات سدیم  (MFP)هستند، 100 گرم خمیر دندان حاوی 0.76 گرم MFP است (معادل 0.1 گرم فلوراید). در ایالات متحده چنین گزارش شده است که خمیر دندان حاوی  ppm1500 فلوراید در کاهش پوسیدگی دندان کمی موثرتر بوده است. خمیردندان به احتمال زیاد منجر به درماتیت محیطی ناشی از سدیم لوریل سولفات- یک ماده در خمیر دندان- می شود یا آن را تشدید می کند. تردید بر این است که سدیم لوریل سولفات با تعدادی از مشکلات پوستی مانند درماتیت مرتبط است و معمولا در آزمایشگاه‌ های تحقیقاتی به عنوان ماده ‌ای استاندارد برای تحریک پوست به همراه سایر مواد مقایسه‌ شده با آن مورد استفاده قرار می گیرد.

به طورکلی فلوراید استفاده شده در خمیر دندان های تجویزی، 1.1% (4,950 ppm) سدیم F است، به عنوان مثال PreviDent 5000 Plus یا booster. از این نوع خمیردندان به همان روش خمیردندان های معمولی استفاده می شود. به خوبی مشخص شده است که ٪1.1 سدیم F بی خطر است و برای پیشگیری از پوسیدگی دندانی مؤثر است. این نسخه از کرم دندانپزشکی، روزانه یک بار به جای خمیردندان معمولی استفاده می شود.

فلورایدتراپی

دهان شویه

رایج ترین ترکیب فلوراید مورد استفاده در دهان شویه، سدیم فلوراید است. محلول های بدون نسخه 0.05 درصدی سدیم فلوراید (حاوی 225 پی پی ام فلوراید)، برای شستشوی روزانه دندان ها در دسترس هستند. استفاده از فلوراید با این میزان غلظت برای افرادی که با خطر بالای پوسیدگی مواجه اند، به اندازه کافی مناسب نیست.

برای افرادی که در معرض خطر بالای پوسیدگی هستند، دهان شویه های تجویزی بیشتر موثرند، اما معمولاً برای کودکان، خصوصاً آن هایی که در مناطقی با آب آشامیدنی حاوی فلوراید زندگی می کنند، می‌تواند نتیجه‌ی عکس به همراه داشته باشد. با این حال، در مناطق بدون آب آشامیدنی فلوئوردار، این دهان شویه ها گاهی اوقات برای کودکان تجویز می شوند.

ژل ها و فوم های فلورایدتراپی

ژل ها و فوم های فلورایدتراپی برای بیمارانی که در معرض خطر بالای پوسیدگی، بیماران ارتودنسی، بیمارانی که تحت پرتودرمانی سر و گردن قرار گرفته اند، بیماران مبتلا به کاهش جریان بزاق و کودکانی که مولر دائمی آنها باید، اما نمی‌توانند مهر و موم باشند، استفاده می‌ شود.  خمیر موضعی ضد حساسیتGC Tooth Mousse ، ارائه شده توسط دکتر اریک رینولدز، رئیس دانشکده علوم دندانپزشکی (در دانشگاه ملبورن) و بیمارستان دندان پزشکی رویال ملبورن، اکنون یک راه حل مدیریتی مهم برای بیماران در معرض خطر محسوب می شود.

ژل یا فوم از طریق سینی در دهان توزیع می شود. سینی با گاز گرفتن فرد در دهان نگه داشته می شود. به طور کلی استعمال آن حدود چهار دقیقه طول می کشد و بیماران باید حداقل 30 دقیقه بعد از کاربرد آن، از شستشوی دندان، خوردن، سیگار کشیدن یا نوشیدن پرهیز کنند. برخی از ژل ها برای استفاده در منزل ساخته شده اند و با روشی مشابه خمیر دندان استفاده می شوند. غلظت فلوراید در این ها ژل ها بسیار پایین تر از محصولات تخصصی هستند.

وارنیش فلورایدتراپی

وارنیش فلورایدتراپی به سبب سهولت در استعمال، طعم خوب و استفاده از مقادیر کمتری از فلوراید نسبت به ژل، مزایای کاربردی زیادی نسبت به ژل ها دارد. وارنیش در همان گروه از بیمارانی که می توانند از ژل و فوم استفاده کنند قابل استفاده است. هنوز شواهد منتشر شده ای مبنی بر اینکه وارنیش فلوراید حرفه ای به کار گرفته شده، عامل خطری برای فلوروز مینای دندان است، وجود ندارد. وارنیش با مسواک اعمال می شود و در عرض چند ثانیه تنظیم می شود.

ابزارهای رهش آهسته

ابزارهایی که فلورایدتراپی را به آهستگی رها می کنند، می توانند در سطح دندان و به طور معمول در کنار یک دندان مولر که در آن قابل مشاهده نباشند قرار گیرند و در خوردن تداخلی وارد نمی کنند. دو نوع اصلی آن غشای کوپلیمر و گوی های شیشه ای است. این دستگاه ها، غلظت فلوراید را افزایش داده و از بروز حفره ها جلوگیری می کنند، اما در میزان احتباس آن ها مشکل دارد، یعنی این دستگاه ها بیش از حد متلاشی می شوند. بررسی کوچران در سال 2018 شواهد کافی برای تعیین تاثیر گوی های شیشه ای رهش آهسته فلوراید- در مهار پوسیدگی- در مقایسه با سایر انواع فلورایدتراپی یافت.

قرص لوزی شکل (Lozenge)

ممکن است هر یک از فلورایدهای Lozenge، حدود 1 میلی گرم فلوراید داشته باشند، آن ها در دهان نگه داشته شده و مکیده می شوند. Lozenge حل شده به آرامی بلعیده می شود، بنابراین استفاده از این قرص هم موضعی و هم یک درمان سیستمیک است. مطالعه ای در سال 1955 با مقایسه اثرات فلوراید Lozenge و قرص های فلوراید، شواهد روشنی ارائه دادند که نشان می دهد فلوراید موضعی زودتر عمل می کند.

 

مکمل های پزشکی

مکمل های پزشکی فلوراید به شکل قرص، Lozenge یا مایعات (از جمله داروهای ویتامین فلوراید)، در درجه اول، برای کودکانی که در مناطق بدون آب آشامیدنی فلوریده زندگی می کنند، استفاده می شود. شواهد حاکی از اثربخشی این درمان در دندان های شیری ضعیف است. مکمل ها از حفره شدن دندان های دائمی جلوگیری می کنند. یک عارضه جانبی قابل توجه، فلوروز دندانی خفیف تا متوسط ​​است. بررسی کوچران همچنین هیچ مدرکی مبنی بر اینکه مکمل روزانه فلوراید در زنان باردار در جلوگیری از پوسیدگی یا ایجاد فلوروز در دندان های فرزندانشان موثر است، نیافت.

فلورایدتراپی

خمیردندان های حاوی فلوراید و دهان شویه

CDA استفاده از خمیردندان های حاوی فلوراید و دهان شویه را در پیشگیری از پوسیدگی دندانی تشخیص داده و از آن پشتیبانی می کند. باید دو بار در روز از خمیردندان های حاوی فلوراید، برای مسواک زدن استفاده شود. شروع اولیه مسواک زدن با عدم تجمع باکتری هایی که در درجه اول مسئول ایجاد حفره ها هستند، همراه بوده است. از آنجا که کودکان خردسال هنگام مسواک زدن تمایل به بلع خمیردندان دارند، که ممکن است در معرض فلوراید قرار بگیرند، دستورالعمل های زیر برای کاهش خطر ابتلا به فلوروز دندان – در ضمن بهینه سازی فواید فلوراید- در نظر گرفته شده است.

کودکان از بدو تولد تا 3 سالگی باید دندان و لثه خود را توسط یک بزرگ تر، مسواک بزنند. در این گروه سنی، استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید، با توجه به میزان خطر، تعیین می شود. والدین برای تشخیص اینکه کودک شان تا 3 سالگی در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دارد یا خیر، باید با یک متخصص بهداشت مشورت کنند. اگر چنین خطری وجود داشته باشد، دندان های کودک باید با استفاده از حداقل مقدار (بخشی از اندازه یک دانه برنج) از خمیردندان های حاوی فلوراید، توسط یک فرد بالغ مسواک زده شود. استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید در مقادیر کم، برای دستیابی به تعادل بین مزایای فلوراید و خطر ابتلا به فلوروز تعیین شده است. اگر کودک در معرض خطر قلمداد نشود، دندان های او باید توسط یک فرد بزرگسال و با استفاده از مسواکی که فقط با آب مرطوب شده باشد، مسواک زده شود.

پوسیدگی زودرس دندان در کودک ممکن است دردناک باشد و باعث عفونت احتمالی آن شود. درمان آن نیز دشوار و گران است. بنابراین، والدین باید تا اولین سال تولد کودک، با یک متخصص بهداشت و درمان در زمینه های پوسیدگی زود هنگام دندان کودک و فواید فلوراید مشورت کنند. این متخصص بهداشت، در تعیین در معرض قرارگیری کودک در مورد پوسیدگی دندان و اینکه آیا مسواک زدن با حداقل مقدار خمیر دندان فلوریده شده (بخشی از اندازه یک دانه برنج)، از قبل از 3 سالگی، مزایایی در پی دارد یا خیر، کمک خواهد کرد.

اگر یک یا چند شرط زیر وجود داشته باشد، کودک ممکن است در معرض خطر پوسیدگی زود هنگام دندان قرار گیرد:

  • کودک در منطقه ای با منبع آب غیرفلوریده و سطح پایین فلوراید طبیعی (< 0.3 ppm) زندگی کند. (برای تعیین اینکه آیا آب آشامیدنی فلوریده است یا خیر با شهرداری منطقه خود تماس بگیرید).
  • دندان جلوی کودک دارای نقص، شکاف، حفره یا لک سفید باشد.
  • کودک به طور مرتب بین وعده های غذایی، قند (حتی قندهای طبیعی) مصرف کند. این شامل استفاده از یک بطری یا یک فنجان پر از مایعاتی به غیر از آب و داروهای شیرین است.
  • کودک به مراقبت های درمانی ویژه ای نیاز داشته باشد که توانایی های همکاری او را محدود کند و مساله مسواک زدن توسط والدین را بر آن ها دشوار کند.
  • دندان های کودک کمتر از یک بار در روز مسواک زده شود.
  • کودک زودرس با وزن بسیار کم به دنیا بیاید یعنی کمتر از 1500 گرم (3 پوند).
  • والدین یا مراقبان کودک، پوسیدگی دندان داشته باشند.
  • کودک دارای پلاک های قابل رویت باشد، مانند تشکیل رسوبات سفید یا زرد روی دندان ها.

کودکان بین سنین 3 تا 6 سال باید از یک فرد بالغ در مسواک زدن دندان های خود کمک بگیرند. فقط مقدار کمی (بخشی از اندازه نخود سبز)- از خمیردندان های حاوی فلوراید باید استفاده شود. تمام کودکان باید تحت نظارت قرار بگیرند تا اینکه مهارت کافی دستی را کسب کنند. دهان شویه های حاوی فلوراید یک پیشگیری موثر برای افراد در معرض خطر است و باید با توجه به نیازهای خاص فردی مورد استفاده قرار گیرند. دهان شویه های حاوی فلوراید برای کودکان زیر 6 سال توصیه نمی شود.

آیا وارنیش فلورایدتراپی بی خطر است؟

وارنیش فلورایدتراپی بی خطر است و توسط دندان پزشکان و پزشکان سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد تا به جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان کمک کند. فقط مقدار کمی از آن استفاده می شود و هرگونه فلوراید آن به سختی بلعیده می شود. وارنیش به سرعت اعمال می شود و سخت می شود. بعد از 4 تا 12 ساعت از اعمال آن می توان سواک زد. برخی از مارک های وارنیش فلوراید باعث زرد شدن دندان ها می شوند. مارک های دیگر باعث می شوند دندان ها کدر به نظر برسند. با این وجود، رنگ دندان های فرزند شما پس از مسواک زدن وارنیش فلوراید به حالت عادی باز می گردد. بیشتر کودکان طعم آن را دوست دارند.

فلورایدتراپی

چگونه وارنیش فلورایدتراپی روی دندان ها قرار می گیرد؟

وارنیش فلوراید در قسمت بالا و دو طرف هر دندان با یک برس کوچک کشیده می شود. وارنیش چسبناک است اما به محض تماس با بزاق سخت می شود. کودک شما ممکن است وارنیش سخت شده را با زبان خود احساس کند اما نمی تواند آن را از بین ببرد. وارنیش به هنگام استفاده، آسیبی نمی رساند. اما ممکن است کودکان خردسال قبل یا در طول این فرآیند، گریه کنند. خوشبختانه مسواک زدن روی وارنیش فقط چند دقیقه طول می کشد. همچنین، استفاده از وارنیش ممکن است در هنگام گریه کودک راحت تر باشد زیرا دهان وی در این حالت، اندکی باز خواهد بود. ممکن است از شما خواسته شود که در حالی که با شخصی که وارنیش را روی دندان های کودک تان اعمال می کند، زانو به زانو نشسته اید، فرزندتان را بغل بگیرید.

چگونه می توانم بعد از استفاده از وارنیش فلوراید از دندان های فرزندم مراقبت کنم؟

در ادامه دستورالعمل های کلی در مورد چگونگی مراقبت از دندان های کودکان، پس از استفاده از وارنیش فلوراید ارائه شده است. برای دریافت هرگونه دستورالعمل اختصاصی برای کودک خود با پزشک تان مشورت کنید.

  • کودک شما بلافاصله بعد از اعمال وارنیش فلوراید، می تواند بخورد و بیاشامد. با این حال، تنها غذاهای نرم و غذاهای سرد یا گرم (نه داغ) یا مایعات به کودک خود بدهید.
  • حداقل 4 تا 6 ساعت بعد از اعمال وارنیش فلوراید مسواک نزنید و نخ دندان استفاده نکنید. پزشک ممکن است به شما بگوید که برای استفاده از مسواک و نخ دندان تا صبح روز بعد صبر کنید. اگر کودک تان بلد باشد، به او یادآوری کنید که در هنگام شستن دهانش، تف کند.

مراحل سلامتی دندانی شامل موارد زیر است:

  • مراقبت منظم توسط یک دندانپزشک که برای معالجه کودکان خردسال آموزش دیده باشد.
  • دریافت فلوراید کافی.
  • مسواک زدن و استفاده از نخ دندان زدن به طور منظم.
  • مصرف صحیح غذا.

آکادمی پزشکان اطفال آمریکا توصیه می کند که همه نوزادان تا 6 ماهگی، ارزیابی های سلامت دهان و دندان را دریافت کنند. نوزادانی که در معرض خطر بیشتری از پوسیدگی زودرس قرار دارند باید در اوایل 6 ماهگی به دندان پزشک مراجعه کنند و نه 6 ماه بعد از اولین جوانه زنی دندان یا 12 ماهگی (هر کدام که اول باشد). هر کودک باید تا 12 ماهگی یک خانه دندانپزشکی برای مراجعه داشته باشد.

فلورایدتراپی

چه چیزی خطر پوسیدگی دندان شما را افزایش می دهد؟

برخی از بیماران، شرایط خاصی دارند که آن ها در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی و حفره دار شدن دندان قرار می دهد. شما در صورتی می توانید از فلورایدتراپی بهره مند شوید، که:

دهان خشکی داشته باشید

برخی از شرایط بهداشتی یا داروها می توانند باعث خشکی دهان شوند. هنگامی که تولید بزاق شما کاهش می یابد، دهان شما به محیط مناسبی برای حمایت از رشد باکتری ها تبدیل می شود.

تحلیل لثه

تحلیل لثه سطح بیشتری از دندان های شما را در معرض دید قرار می دهد.

ترمیم دندان

اگر ونیر (روکش)، تاج یا پل دندانی داشته باشید، تمیز کردن نواحی اطراف ترمیم شما ممکن است دشوارتر باشد، که این مهم، می تواند خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد.

شیارهای عمیقی روی دندان های خود داشته باشید

تمیز کردن شیارها و شکاف های عمیق دشوار است و ممکن است مکان مخفی مناسبی برای رشد باکتری های دهان باشد. در صورت داشتن شرایطی چون سابقه حفره های مکرر (هر سال یک حفره) در دندان های خود نیز ممکن است از فلورایدتراپی بهره مند شوید.

مصرف بیش از حد فلوراید تراپی

مصرف مقادیر زیادی از فلوراید می تواند منجر به مسمومیت با فلوراید و مرگ شود. دوز کشنده برای اکثر بزرگسالان 5 تا 10 گرم تخمین زده می شود (که معادل 32 تا 64 میلی گرم عنصر فلوراید بر کیلوگرم وزن بدن است). مصرف فلوراید در دوزهای حداقل 15 تا 20 برابر کم تر از دوزهای کشنده (0.2-0.3 میلی گرم بر کیلوگرم) می تواند ناراحتی دستگاه گوارش تولید کند. مصرف طولانی مدت و قرارگیری در معرض- فلوراید- موضعی ممکن است فلوروز دندان ایجاد کند و قرارگیری در معرض بیش از حد سیستماتیک، منجر به اثرات سیستمیک، مانند فلوروز اسکلتی می شود. کودکان خردسال در معرض خطر دریافت بیش از حد فلوراید هستند و اخیراً ADA دستورالعمل موقت در مورد مصرف فلوراید آن ها صادر کرده است.

در سال 1974 یک کودک سه ساله 45 میلی لیتر محلول فلوراید 2 درصد را قورت داد، که تخمین زده می شود که سه برابر مقدار کشنده بود و سپس درگذشت. میزان فلوراید دریافتی او در اولین مراجعه وی به دندان پزشک نظارت شد و مشخص شد که مطب دندانپزشکی مسئول مرگ او بوده است.

 نقش تیم مراقبت های بهداشتی

متخصص اطفال نقش مهمی در سلامت دهان و دندان کودک دارد. پزشک متخصص اطفال، اولین کسی است که در مورد نیازهای دندانپزشکی کودک به شما مشاوره می دهد و می تواند بهداشت دهان و دندان فرزندتان را تحت نظر قرار دهد و تعیین کند چه زمانی برای مراجعه به دندانپزشکی مناسب است و فلورایدتراپی وی را تنظیم کند. متخصصان مراقبت از دهان و ارائه دهندگان فلورایدتراپی، بر بهداشت دهان و دندان فرد نظارت می کنند و میزان فلوراید موجود در بدن فرد را ارزیابی می کنند. این متخصصان همچنین ترمیم های مفصلی انجام می دهند و برای سلامت دندانی کودک برنامه های درمانی پیشنهاد می کنند.

این متخصصان، در آموزش والدین پیرامون مسائل مازاد و ایمنی فلوراید موجود در خمیردندان ها و دهان شویه ها، نقش مهمی ایفا می کنند. پرستاران و معلمان نیز در آموزش والدین- در مورد استفاده از فلوراید و عادت های خوب دندانپزشکی- سهیم اند. آن ها به خصوص می توانند در مورد مسواک زدن مناسب دندان ها و مقدار خمیردندان مورد استفاده کودکان، به آن ها نکاتی بیاموزند که همه بزرگسالان نیز باید آن ها را یاد بگیرند. مربیان همچنین می توانند افراد جامعه یا خانه را نسبت به آزمایشات دوره ای آب- برای تعیین سطح فلوراید آن- ترغیب کنند، به خصوص اگر از تصفیه کننده های آب استفاده می شود.

فلورایدتراپی

آیا کسی وجود دارد که نتواند از وارنیش فلورایدتراپی استفاده کند؟

هر چند که این پدیده نادری است، با این حال، کودکانی که به کُلوفان و آجیل کاج آلرژی دارند، ممکن است نسبت به وارنیش فلوراید نیز واکنش آلرژیک داشته باشند.

آیا فلورایدتراپی می تواند از راه های دیگری نیز بر سلامتی شما تأثیر بگذارد؟

از دهه 1940، محققان، ایمنی و مزایای استفاده از فلوراید را مورد بررسی قرار دادند. به غیر از فلوروز دندان و فلوروز اسکلتی، هیچ اثر سلامتی دیگری در رابطه با مصرف فلوراید گزارش نشده است. در دوران بارداری و شیردهی: فلوراید در دوران بارداری و شیردهی ضرری برای کودک در پی ندارد. در شیرخشک نوزاد: آب شرب شهری و بطری های تجاری آب (به جز آب های گازدار یا معدنی) برای تهیه شیرخشک پودری یا غلیظ نوزاد بی خطر است.

افزودن آب شرب حاوی فلوراید به موارد زیر بی خطر است:

  • شیرخشک پودری نوزاد
  • شیر خشک به فرم مایع غلیظ

قبل از افزودن آب به شیرخشک، برچسب آن را بخوانید تا ببینید شیرخشک نوزاد از قبل حاوی فلوراید است یا خیر. اگر در منطقه ای زندگی می کنید که آب آن به طور طبیعی سطح بالایی از فلوراید (بر طبق دستورالعمل ها، بالاتر از 1.5 میلی گرم بر لیتر- حداکثر غلظت قابل قبول) را دارد ما پیشنهاد می کنیم شیرخشک را با آب آشامیدنی که غلظت فلوراید کمتری داشته باشد، مخلوط کنید.

غذای آماده

فلورایدتراپی یک ماده معدنی طبیعی است که از حفره شدن دندان ها جلوگیری می کند. این ماده معدنی مینای دندان را احیا می کند و از ایجاد باکتری های مضر در دهان جلوگیری می کند. مصرف بیش از حد فلوراید می تواند عوارض منفی ایجاد کند. سلامت دهان و دندان بر سایر عملکردها و سلامت کلی بدن تأثیر زیادی دارد. برای مراقبت از دهان خود:

  • دو بار در روز- هر بار 2 دقیقه- مسواک بزنید.
  • روزی یک بار نخ دندان بکشید.
  • از مصرف تنقلات و نوشیدنی های قندی خودداری کنید.
  • سیگار نکشید.
  • حداقل یک بار در سال به یک دندانپزشک مجوزدار مراجعه کنید.