سرطان ریه، نوعی از سرطان است که از ریه ها شروع می شود. ریه های شما دو عضو اسفنج مانند در قفسه سینه شما هستند که هنگام دم، اکسیژن می گیرند و هنگام بازدم دی اکسید کربن آزاد می کنند. سرطان ریه، عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در مردان و زنان ایالات متحده است. مجموع افرادی که هر ساله به سبب سرطان ریه جان خود را از دست می دهند، بیش از افرادی است که به سبب سرطان های روده بزرگ، پروستات، تخمدان و پستان می میرند. در ادامه این مقاله ار بخش بیماری های دکتر سلام به توضیح کامل درباره بیماری سرطان ریه پرداخته و با آن آشنا می شویم.

سرطان ریه

علائم سرطان ریه

افراد سیگاری بیشترین خطر ابتلا به سرطان ریه را دارند، اگر چه سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند نیز می تواند رخ دهد. خطر سرطان ریه بسته به مدت زمان مصرف سیگار و تعداد سیگارهای مصرفی فرد، افزایش می یابد. حتی در صورتی که فرد سالیان درازی سیگاری باشد، در صورت ترک سیگار، احتمال ابتلا به سرطان ریه در وی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. به طور معمول، سرطان ریه در مراحل اولیه ی خود علائم و نشانه ای ایجاد نمی کند و این علائم معمولاً تنها در صورت پیشروی بیماری بروز می کنند.

علائم و نشانه های سرطان ریه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سرفه جدیدی که برطرف نمی شود
  • سرفه خونی، حتی در مقادیر کم
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • گرفتگی صدا
  • از دست دادن وزن بدن بدون تلاش برای آن
  • درد استخوان
  • سردرد

علل سرطان ریه

استعمال سیگار، علت بیشتر سرطان های ریه است. هم در افراد سیگاری و هم در افرادی که در معرض دود سیگار قرار می گیرند. با این حال سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند و در افرادی که هرگز در معرض طولانی مدت دود سیگار نبوده اند نیز دیده می شود. در این موارد، ممکن است سرطان ریه علت مشخصی نداشته باشد.

سیگار کشیدن چگونه باعث سرطان ریه می شود؟

پزشکان معتقدند که سیگار با آسیب رساندن به سلول های ریه، باعث سرطان ریه می شود. هنگامی که دود سیگار مملوء از سرطان زا (کارسینوژن) ها را وارد ریه هایتان می کنید، تقریباً بلافاصله تغییرات در بافت ریه تان شروع می شود. در ابتدا ممکن است بدن شما بتواند این آسیب را جبران کند. اما با هر بار تکرار، سلول های طبیعی ریه ها به طور فزاینده ای آسیب می بینند. با گذشت زمان، این آسیب باعث می شود سلول های ریه به طور غیر طبیعی عمل کنند و در نهایت ممکن است باعث سرطان ریه شود.

انواع سرطان ریه

پزشکان بر اساس ظاهر سلول های سرطانی ریه در زیر میکروسکوپ، آن را به دو نوع اصلی تقسیم بندی می کنند. پزشک متد درمانی خود را بر اساس نوع عمده سرطان ریه انجام می دهد.

دو نوع کلی سرطان ریه عبارت اند از:

سرطان ریه سلول کوچک

سرطان ریه سلول کوچک تقریباً و به طور انحصاری در افرادی که زیاد سیگار می کشند بروز می کند و از سرطان ریه سلول غیر کوچک شیوع کمتری دارد.

سرطان ریه سلول غیر کوچک

سرطان ریه سلول غیر کوچک یک اصطلاح کلی برای چندین نوع سرطان ریه ی با عملکرد مشابه است. سرطان های ریه سلول غیر کوچک شامل کارسینوم سلول سنگفرشی، آدنوکارسینوما و کارسینوم سلول بزرگ است.

سرطان ریه

عوامل خطر ساز سرطان ریه

عواملی چند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد. به عنوان مثال برخی از این ریسک فاکتورها با ترک سیگار قابل کنترل هستند و فاکتورهای دیگر مانند سابقه خانوادگی فرد غیر قابل کنترل اند.

عوامل خطر سرطان ریه عبارت اند از:

سیگار کشیدن

خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگارهایی که هر روز می کشید و سالیانی که سیگاری بوده اید، افزایش می یابد. ترک سیگار در هر سنی می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

قرار گرفتن در معرض دود سیگار

حتی اگر سیگار نکشید، اگر در معرض دود آن قرار بگیرید، احتمال ابتلا به سرطان ریه تان افزایش می یابد.

قرار گرفتن در معرض گاز رادون

رادون با تجزیه طبیعی اورانیوم در خاک، سنگ و آب تولید می شود که سرانجام به بخشی از هوایی که تنفس می کنید مبدل می شود. سطوح ناامن رادون می تواند در هر ساختمانی من جمله خانه ها تجمع یابد.

قرار گرفتن در معرض آزبست و سایر عوامل سرطان زا

قرارگیری در معرض آزبست و سایر مواد شناخته شده ی سرطان زا در محل کار، از جمله آرسنیک، کروم و نیکل، می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد، به خصوص اگر سیگاری نیز باشید.

سابقه خانوادگی سرطان ریه

افرادی که والدین، ​​خواهر، برادر یا فرزند مبتلا به سرطان ریه دارند، خطر ابتلا به این بیماری در آن ها بالاست.


بیشتر بخوانید: درباره ترک سیگار این نکات عالی را بدانید


سرطان ریه

عوارض سرطان ریه

سرطان ریه می تواند عوارضی مانند:

تنگی نفس

در صورتی که سرطان ریه به قدری پیشرفت کند که منجر به انسداد راه های هوایی اصلی شود، فرد دچار تنگی نفس می شود. گذشته از آن سرطان ریه می تواند باعث تجمع مایعات در اطراف ریه ها شود و این مهم، باعث دشوارتر شدن انبساط کامل ریه ی آسیب دیده، به هنگام دم می شود.

سرفه خونی

احتمالا سرطان ریه باعث خونریزی مجاری هوایی شود که این نیز می تواند منجر به سرفه خونی یا هموپتیزی شود. گاهی اوقات خونریزی شدید می شود، با این حال این خونریزی قابل کنترل است.

درد

سرطان پیشرفته ریه که به پوشش ریه یا ناحیه دیگری از بدن، مانند استخوان بسط می یابد، می تواند باعث درد شود. در صورت بروز درد به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا درمان های بسیاری برای کنترل درد وجود دارد.

تجمع مایعات در قفسه سینه (افیوژن پلورا)

سرطان ریه می تواند باعث تجمع مایعات در فضای اطراف ریه‌ های آسیب ‌دیده در حفره‌ ی قفسه ‌ی سینه (پرده‌ی جنب) شود. تجمع مایعات در قفسه سینه می تواند باعث تنگی نفس شود. روش های درمانی برای تخلیه مایع از قفسه سینه فرد وجود دارد که خطر ابتلا به افیوژن پلورای مجدد را کاهش می دهد.

سرطانی که به سایر قسمت های بدن سرایت می کند (متاستاز)

سرطان ریه اغلب به سایر نقاط بدن مانند مغز و استخوان ها متاستاز می دهد. سرطانی که متاستاز می دهد، بسته به اینکه چه عضوی از بدن را تحت تأثیر قرار می دهد، می تواند باعث درد، حالت تهوع، سردرد یا سایر علائم و نشانه ها شود. به طور کلی، هنگامی که سرطان ریه متاستاز می دهد، قابل درمان نیست. با این حال، روش های درمانی برای کاهش علائم و نشانه های این بیماری و کمک به افزایش طول عمر فرد وجود دارد.

سرطان ریه

پیشگیری سرطان ریه

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از سرطان ریه وجود ندارد، اما با رعایت موارد زیر می توانید خطر آن را کاهش دهید:

هرگز سیگار نکشید

اگر تا به حال سیگار نکشیده اید، من بعد نیز این کار را نکنید. در مورد معایب و خطرات ناشی سیگار کشیدن با فرزندان خود صحبت کنید تا آن ها بفهمند که چگونه می توانند از این عامل خطر اساسی سرطان ریه، جلوگیری کنند و در برابر فشار وارده از جانب همسالان خود، واکنش منفی نشان دهند.

سیگار کشیدن را متوقف کنید

همین الان سیگار را ترک کنید، چرا که ترک سیگار، خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش می دهد، حتی اگر سالیان سال، سیگاری بوده باشید. در مورد راه کارهای کمک کننده به ترک سیگار، با پزشک خود صحبت کنید. این گزینه ها شامل مصرف محصولات جایگزین نیکوتین، داروها و گروه های حمایتی است.

در معرض دود سیگار قرار نگیرید

اگر با یک فرد سیگاری زندگی یا همکاری می کنید، از او بخواهید که سیگار را ترک کند. حداقل از او بخواهید تا در یک فضای باز سیگار بکشد. از تردد در مناطقی که افراد سیگار می کشند، مانند کافه ها و برخی رستوران ها خودداری کنید و به دنبال اماکن بدون دود باشید.

خانه خود را برای وجود رادون آزمایش کنید

سطح رادون را در خانه خود بررسی کنید، به خصوص اگر در محلی زندگی می کنید که وجود رادون مشکل ساز است. با ایمن سازی خانه می توان مقادیر بالای رادون را پایین آورد. برای کسب اطلاعات در مورد آزمایش رادون، با بخش محلی بهداشت عمومی یا بخش محلی انجمن ریه کشور خود تماس بگیرید.

سرطان ریه

در معرض مواد سرطان زای محل کار خود قرار نگیرید

برای جلوگیری از قرارگیری در معرض مواد شیمیایی سمی در محل کار خود، اقدامات احتیاطی را اتخاذ کنید. به علاوه، اقدامات احتیاطی تذکر داده شده توسط کارفرمای خود را رعایت کنید. به عنوان مثال، اگر برای محافظت از شما ماسکی در اختیارتان قرار گرفته است، همیشه آن را بپوشید. از پزشک خود در مورد اقدامات بیشتر برای محافظت از خود، در محل کارتان سوال کنید. لازم به ذکر است که در صورت استعمال سیگار، خطر آسیب دیدگی ریه ی ناشی از سرطان زاها در محل کار، افزایش می یابد.

رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات بخورید

رژیم غذایی سالم همراه با انواع میوه ها و سبزیجات را انتخاب کنید. منابع غذایی سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی بهترین گزینه هستند. از مصرف قرص های ویتامین مازاد خودداری کنید، زیرا ممکن است مضر باشند. به عنوان مثال، محققان به امید کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری، به آن ها مکمل بتاکاروتن دادند، اما نتایج حاکی از آن بود که این مکمل ها در واقع، خطر ابتلا به سرطان را در افراد سیگاری افزایش دادند.

بیشتر روزهای هفته ورزش کنید

اگر مرتباً ورزش نمی کنید، به تدریج شروع به ورزش کنید. سعی کنید بیشتر روزهای هفته ورزش کنید.

تشخیص سرطان ریه

آزمایش افراد سالم برای سرطان ریه

افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان ریه هستند، ممکن است غربالگری سالانه ی سرطان ریه را با استفاده از سی تی اسکن- با دوز پایین- در نظر داشته باشند. غربالگری سرطان ریه معمولاً برای افراد 55 ساله و بالاتری که سالهاست سیگاری هستند توصیه می شود و در غیر این صورت نیازی یه غربالگری نیست. در مورد خطر سرطان ریه با پزشک خود صحبت کنید. در این صورت، با هم فکری یکدیگر می توانید تصمیم بگیرید که غربالگری سرطان ریه مناسب شماست یا خیر.

آزمایشات تشخیصی سرطان ریه

اگر دلیلی دارید که شما را به این فکر واداشته که سرطان ریه دارید، پزشک شما می تواند آزمایشاتی چند، برای جستجوی سلول های سرطانی ریه و رد شرایط دیگر پیشنهاد دهد.

سرطان ریه

این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تست های تصویربرداری

تصویر اشعه ایکس ریه های شما، ممکن است نشان دهنده ی توده یا گرهک غیر طبیعی باشد. سی تی اسکن می تواند وجود ضایعات کوچک در ریه های شما را مشخص کند که ممکن است با ایکس ری قابل مشاهده نباشد.

سیتولوژی خلط

اگر سرفه خلطی دارید، بعضا، بررسی خلط در زیر میکروسکوپ می تواند وجود سلول های سرطانی ریه را آشکار کند.

نمونه بافتی (بیوپسی)

نمونه ای از سلول های غیر طبیعی ممکن است به روشی به نام بیوپسی اخذ شود.

پزشک شما می تواند بیوپسی را به روش های مختلفی انجام دهد، از جمله برونکوسکوپی، که در آن پزشک، نواحی غیر طبیعی ریه های شما را با استفاده از یک لوله ی مجهز به نوری که از گلوی شما، به داخل ریه هایتان منتقل می شود، معاینه می کند. مدیاستینوسکوپی که در آن، برشی در پایه گردن شما ایجاد می شود و ابزار جراحی در پشت استخوان سینه شما قرار می گیرد تا از غدد لنفاوی، نمونه های بافتی، اخذ شود.

و بیوپسی سوزنی، که در آن، پزشک از تصاویر اشعه ایکس یا CT استفاده می کند تا یک سوزن را از طریق دیواره قفسه سینه به درون بافت ریه هدایت کند و سلول های مشکوک به بیماری را جمع آوری کند. نمونه بیوپسی همچنین ممکن است از غدد لنفاوی یا مناطق دیگری مانند کبد که سرطان در آن ها گسترش یافته است اخذ شود. تجزیه و تحلیل دقیق سلول های سرطانی فرد در آزمایشگاه نشان می دهد که وی به چه نوعی از سرطان ریه دچار است.

نتایج آزمایش پیشرفته می تواند ویژگی های خاص سلول های فرد را به پزشک اطلاع دهد که این مهم، می تواند در تشخیص پیش آگهی فرد و معالجه وی به پزشک کمک کند. پس از تشخیص سرطان ریه، پزشک شروع به انجام آزمایشاتی برای تعیین میزان (مرحله) سرطان می کند تا تصمیم بگیرید که مناسب ترین روش درمانی برای فرد سرطانی چیست. آزمایشات مرحله ای ممکن است شامل روش های تصویربرداری باشد که به پزشک این امکان را می دهد که شیوع سرطان به خارج از ریه ها را جستجو کند.

این آزمایشات شامل سی تی اسکن، ام آر آی، برش ‌نگاری با گسیل پوزیترون (PET) و اسکن استخوان است. هر تستی مناسب همه نیست، بنابراین با پزشک خود پیرامون اینکه کدام روش مناسب شماست صحبت کنید. مراحل سرطان ریه توسط اعداد رومی نشان داده می شوند که از O تا IV متغیر است و پایین ترین مرحله، نشان دهنده سرطان محدود به ریه است. مرحله چهارم، مربوط به سرطان پیشرفته است که به مناطق دیگر بدن متاستاز داده است.

سرطان ریه

درمان سرطان ریه

شما و پزشک تان بر اساس چندین عامل، از جمله وضعیت سلامتی کلی، نوع و مرحله سرطان و ترجیحات خود، یک برنامه درمانی برای سرطان تان در نظر می گیرید. در بعضی موارد، ممکن است تصمیم بگیرید که تحت معالجه قرار نگیرید. به عنوان مثال، ممکن است احساس کنید که عوارض جانبی درمان، از مزایای بالقوه ی آن، بالاتر است. در این حالت، پزشک ممکن است توصیه کند که آرامش تان را حفظ کنید و در این صورت فقط علائم ناشی از سرطان، مانند درد یا تنگی نفس تان را درمان کند.

عمل جراحی

در حین عمل، جراح، روی بافت سرطانی و بافت حاشیه ای سالم آن، کار می کند.

روش های برداشت سرطان ریه عبارت اند از:

برش گوه ای

که بخش کوچک از ریه ای را که حاوی تومور است، به همراه حاشیه ای از بافت سالم، برمی دارد.

برش قطعه ای یا ناکامل

که جراح، بخش بیشتری از ریه ها، اما نه یک لوب کامل آن را برش می دهد.

لوبکتومی

که برای حذف جراحی کل لوب یک ریه به کار گرفته می شود.

پنومونکتومی

که برای برداشتن کل ریه به کار گرفته می شود. اگر تحت عمل جراحی قرار بگیرید، جراح ممکن است گره های لنفاوی را نیز از قفسه سینه شما خارج کند تا بتواند از طریق آن ها، علائم سرطان تان را بررسی کند. در صورت محدود بودن سرطان تان به ریه ها، ممکن است عمل جراحی، گزینه ای درمانی خوبی برایتان باشد.

اگر محدوده سرطان ریه تان گسترده باشد، پزشک ممکن است قبل از عمل، شیمی درمانی یا پرتودرمانی را برای کوچک کردن بافت سرطانی توصیه کند. اگر این خطر وجود داشته باشد که سلول های سرطانی پس از عمل نیز باقی بمانند یا سرطان شما عود کند، ممکن است پزشک شما شیمی درمانی یا پرتودرمانی بعد از عمل را برایتان توصیه کند.

بعد از عمل

احتمالاً 5 تا 10 روز بعد از عمل می توانید مرخص شوید. با این حال، بهبودی کامل می تواند چندین هفته طول بکشد. پس از عمل، به شما توصیه می شود که هرچه سریع تر حرکات خود را آغاز کنید. حتی اگر مجبور باشید تا در رختخواب بمانید، برای کمک به گردش خون و جلوگیری از ایجاد لخته های خونی باید مرتباً حرکات منظم پا را انجام دهید.

سرطان ریه

یک فیزیوتراپیست تمرینات تنفسی را برایتان می آموزد تا از بروز عوارض جلوگیری کند. وقتی مرخص شدید و به خانه برگشتید، برای تقویت قدرت و تناسب اندام خود باید به آرامی ورزش کنید. پیاده روی و شنا اشکال خوبی از ورزش هستند که پس از درمان سرطان ریه، برای اکثر افراد مناسب اند. با تیم مراقبت خود صحبت کنید تا انواع ورزش های مناسب را برایتان پیشنهاد دهد.

پرتو درمانی

پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی منابعی چون اشعه X و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. در طول پرتودرمانی، در حالی که یک دستگاه به دور شما حرکت می کند، روی میز معاینه قرار می گیرید و اشعه به نقاط دقیق بدن تان میرسد. برای مبتلایان به سرطان ریه ی پیشرفته موضعی، ممکن است قبل از عمل یا بعد آن، از پرتودرمانی استفاده شود.

این درمان، اغلب با شیمی درمانی ترکیب می شود. اگر جراحی، گزینه مناسبی برای درمان فرد نباشد، ممکن است شیمی درمانی ترکیبی و پرتودرمانی، به عنوان درمان اصلی وی تلقی شوند. ممکن است پرتو درمانی، علائم درد ناشی از سرطان های پیشرفته ریه و مواردی که به مناطق دیگر بدن متاستاز داده اند را تسکین دهد.

شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروها برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. ممکن است یک یا چند داروی شیمی درمانی به صورت تزریق وریدی در بازو یا به صورت خوراکی مصرف شوند. معمولا ترکیبی از داروها در یک دوره درمانی، به مدت چند هفته یا چند ماه تجویز می ‌شوند و برای بهبود بدن تان فاصله زمانی داده می شود.

شیمی درمانی اغلب بعد از عمل جراحی و به منظور از بین بردن سلول های سرطانی که ممکن است باقی مانده باشند، استفاده می شود. می توان آن را به تنهایی یا همراه با پرتودرمانی اتخاذ کرد. همچنین، شیمی درمانی ممکن است قبل از عمل و برای کوچک کردن سرطان و از بین بردن آسان تر آن استفاده شود. در مبتلایان به سرطان پیشرفته ریه، می توان از شیمی درمانی برای تسکین درد و سایر علائم استفاده کرد.

پرتوجراحی

پرتودرمانی استریوتاکتیک بدن، که تحت عنوان پرتوجراحی نیز شناخته می شود، یک روش پرتودرمانی شدید است که هدف آن این است که پرتوهای بسیاری را از زوایای مختلف بر سلول های سرطانی بتاباند. دوره درمانی رادیوتراپی استریوتاکتیک بدن به طور معمول، طی یک یا چند مرحله درمانی تکمیل می شود. پرتوجراحی ممکن است برای افراد مبتلا به سرطان ریه کوچک که نمی توانند تحت عمل جراحی قرار گیرند، گزینه درمانی خوبی باشد. ممکن است از این متد، برای درمان سرطان ریه ای که در قسمت های دیگر بدن از جمله مغز متاستاز داده، استفاده کرد.

دارو درمانی هدفمند

دارودرمانی هدفمند بر ناهنجاری های خاص موجود در سلول های سرطانی متمرکز است و با مسدود کردن این ناهنجاری ها، می تواند باعث از بین رفتن سلول های سرطانی شود. دارودرمانی های هدفمند بسیاری برای معالجه سرطان ریه استفاده می شوند، اگرچه بیشتر آن ها مختص افرادی است که مبتلا به سرطان ریه پیشرفته یا مکررند. برخی از درمان های هدفمند، تنها در افرادی موثرند که سلول های سرطانی شان جهش های ژنتیکی خاصی داشته باشند. احتمالا سلول های سرطانی شما در آزمایشگاه، تست می شوند تا مشخص شود که آیا این داروها کمکی به حالتان می کنند یا خیر.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی، از سیستم ایمنی بدن فرد برای مقابله با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن ممکن است به سلول های سرطانی حمله نکند زیرا این سلول ها، پروتئین هایی را تولید می کنند که سلول های سیستم ایمنی بدن را کور می کنند. به طور کلی، ایمونوتراپی برای درمان افراد مبتلا به سرطان پیشرفته ریه در نظر گرفته شده است.

سرطان ریه

مراقبت تسکینی

افراد مبتلا به سرطان ریه، اغلب علائم و نشانه های سرطان و همچنین عوارض جانبی درمان را تجربه می کنند. مراقبت حمایتی، که تحت عنوان مراقبت تسکینی نیز شناخته می شود، یکی از حوزه های تخصص پزشکی است که شامل کار با پزشک برای به حداقل رساندن علائم و نشانه های بیماری فرد است. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که بلافاصله پس از تشخیص سرطان، با یک تیم مراقبت تسکینی ملاقات کنید تا اطمینان حاصل کنید که در طی درمان و بعد از آن، احساس راحتی خواهید داشت.

در یک مطالعه مشخص شد که افرادی که سرطان ریه سلول غیر کوچک پیشرفته داشتند و بلافاصله پس از تشخیص، مراقبت های حمایتی خود را آغاز کردند، نسبت به افرادی که با درمان هایی مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی به درمان خود ادامه دادند، طول عمر بیشتری داشتند. کسانی که مراقبت های حمایتی دریافت می کردند، روحیه و کیفیت زندگی خوبی داشتند. آن ها بطور متوسط ​​تقریباً سه ماه بیشتر از کسانی که مراقبت های استاندارد دریافت می کردند، زنده مانده بودند.

داروهای مکمل و جایگزین

داروهای مکمل و جایگزین، اقدامات درمانی هستند که معالجه استاندارد سرطان، محسوب نمی شوند:

داروهای مکمل

مازاد بر درمان های استاندارد استفاده می شود. مثال ها شامل طب سوزنی، مکمل های غذایی، ماساژ درمانی، هیپنوتیزم و مدیتیشن است.

داروهای جایگزین

به جای درمان های استاندارد استفاده می شود. نمونه های آن شامل رژیم های غذایی خاص، ویتامین های مگادوز، آماده سازی گیاهان دارویی، چای مخصوص و مگنت تراپی است. بسیاری از انواع داروهای مکمل و جایگزین از نظر علمی مورد آزمایش قرار نگرفته اند و ممکن است خطرناک باشند. قبل از شروع مصرف هر نوع داروی مکمل یا جایگزین، با پزشک خود در مورد خطرات و فواید آن صحبت کنید.


بیشتر بخوانید: بیماری آبسه ریه را مرور میکنیم


درمان های خانگی سرطان ریه

در طول درمان هر مرحله از سرطان ریه، اقدامات درمانی وجود دارد که می توانید در منزل برای مدیریت علائم خاص و عوارض جانبی آن بردارید. در حالی که شما در حال اجرای این اقدامات درمانی هستید، دستورالعمل های پزشک را نیز دنبال کنید.

در ادامه برخی از رایج ترین روش های خانگی برای معالجه سرطان ریه ارائه شده است:

درمان خشکی دهان- دهان شویه

قرار گرفتن غدد بزاقی در معرض تابش- در طی پرتودرمانی- منجر به خشکی دهان می شود. غدد بزاقی باعث تولید بزاق و مرطوب شدن دهان می شوند. بعد از درمان، غدد بزاقی عملکرد خود را از سر می گیرند اما به ندرت به همان شیوه قبلی. خشکی دهان ناشی از پرتو درمانی، می تواند یک مشکل مادام العمر باشد.

برای درمان خشکی دهان، می توانید برخی از اقدامات زیر را امتحان کنید:

  • دهانتان را هر دو ساعت یک بار یا به هنگام بیداری، مرتبا با آب بشویید. می توانید نمک یا جوش شیرین را به آب اضافه کنید.
  • از جایگزین های بزاق استفاده کنید که از نظر تجاری در دسترس باشند.
  • مرتباً از مرطوب کننده لب استفاده کنید.
  • از شکلات های مکیدنی کم شیرین استفاده کنید.
  • شباهنگام در اتاق خواب خود، از مرطوب کننده هوا استفاده کنید.

درمان تهوع یا استفراغ یا اسهال- مایعات IV

علت اصلی کم آبی بدن، بعد از درمان سرطان، حالت تهوع، استفراغ و اسهال است. بنابراین معنای اصلی درمان کم آبی بدن، درمان حالت تهوع، استفراغ و اسهال است. این مهم، بسته به میزان کمبود آب بدن معمولاً با تجویز مایعات داخل وریدی (IV) درمان می شود.

درمان اسهال- آب و رژیم غذایی

اسهال در بیمارانی که تحت معالجه سرطان قرار دارند، یک علامت است نه یک بیماری.

سرطان ریه

برخی از اقدامات لازم برای درمان این مشکل عبارت اند از:

  • مایعات رقیق زیادی بنوشید.
  • مقادیر اندکی از غذاهای حاوی فیبر نرم مصرف کنید.
  • مصرف غذاهایی چون:
  • ادویه ها
  • نان های سبوس دار و غلات، آجیل و پاپ کورن
  • غذاهای پرچرب یا سرخ شده
  • سبزیجات یا میوه های خام
  • مواد غذایی و نوشیدنی های نفخ آور (لوبیا، کلم، نوشیدنی های گازدار)
  • محصولات حاوی لاکتوز، مکمل ها یا الکل
  • غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین و نوشیدنی های به شدت گرم یا سرد، را محدود کنید.

درمان یبوست- تمرینات، مصرف مایعات

یبوست یا تاخیر غیر طبیعی در اجابت مزاج یا محدود بودن دفعات دفع مدفوع از جمله عوارض جانبی شیمی درمانی است.

برخی از راه های درمان این بیماری عبارت اند از:

  • خوردن غذاهای پر فیبر مانند میوه، غلات و سبزیجات.
  • مصرف روزانه ی دو تا سه لیتر مایعات غیر الکلی، ترجیحاً آب یا آب میوه.
  • ورزش مرتب در بیشتر روزهای هفته، طبق توصیه پزشک.

داروی جامع سرطان ریه

درمان همه جانبه ی سرطان ریه چیست؟

از روش های درمانی مکمل و جایگزین (CAM) می توان برای درمان علائم سرطان ریه و عوارض جانبی درمان آن، بهره برد. اما این روش های درمانی، درمان مستقلی به شمار نمی آیند و افراد برای کمک به احساس بهتر در طی درمان های معمول سرطان و بعد از آن، می توانند از این متدهای درمانی استفاده کنند. تحقیقات حمایتی زیادی پیرامون این مسئله، انجام نشده است و نظرات در مورد اثربخشی روش های درمانی CAM متفاوت است. با این حال، افراد بسیاری، با استفاده از روش های درمانی CAM موفق به مدیریت سرطان ریه شده اند.

درمان های جایگزینی ممکن است در موارد زیر به شما کمک کند

مطابق اعلام مرکز ملی طب مکمل و درمان های جایگزین، شواهد علمی در دست است که از ایمنی و اثربخشی برخی از درمان های جایگزین، پشتیبانی می کند. با این حال، بسیاری از سوالات، هنوز هم بی پاسخ مانده اند. پاسخ ها در مورد چگونگی عملکرد این درمان ها، بی خطر بودن و صحت ادعاها، غالباً غیرقابل دسترسی یا غیرقابل اطمینان هستند. قبل از اجرای هرگونه روش درمانی جایگزین با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید، گزینه های انتخابی مناسب شما هستند یا خیر.

طب سوزنی

طب سوزنی همان طب سنتی چینی است. این کار، مبتنی بر تحریک نقاط خاص بدن با سوزن های بسیار نازک است. این روش درمانی برای بازگردانی جریان طبیعی انرژی به بدن انجام می گیرد. تصور می شود ناهماهنگی انرژی، عامل اصلی بیماری است. تقریباً همه مبتلایان به سرطان ریه با علائم مرتبط با بیماری یا درمان آن ها مواجه اند.

برخی از علائم رایج عبارت اند از:

  • اضطراب
  • حالت تهوع
  • درد
  • افسردگی
  • کسل بودن

طب سوزنی می تواند در مدیریت تهوع و استفراغ مرتبط با شیمی درمانی مؤثر باشد. همچنین می تواند به مدیریت درد بعد از عمل کمک کند.

آروماتراپی

آروماتراپی یا رایحه درمانی از روغن های ضروری برای تحریک بخشی از مغز- که بر احساسات تأثیر می گذارد- استفاده می کند. تحقیقات نشان می دهد که روغن های ضروری، توانایی مبارزه با بیماری را دارند. روغن های ضروری نیز دارای خاصیت آرام بخشی یا انرژی بخشی هستند.

روغن هاي ضروري با كاهش علائم زير مي توانند سلامت رواني و احساسي فرد را ارتقا بخشند:

  • استرس
  • افسردگی
  • درد
  • حالت تهوع

روغن های ضروری که معمولاً مورد استفاده قرار می گیرند عبارت اند از:

  • اسطوخودوس، که باعث آرامش می شود.
  • کندر، که تقویت کننده ذهن است.
  • یاس، که نشاط آور است.
  • نعناع، که با حالت تهوع مقابله می کند.
  • رزماری، که درد و احتقان را تسکین می دهد.

یکی از منابع معتبر مطالعه نشان داد که روغن ضروری آویشن قادر به کشتن برخی سلول های سرطانی از جمله سلول های سرطانی ریه در شرایط آزمایشگاهی است. چند قطره روغن ضروری به روغن جوجوبا اضافه کنید و روی نقاط تحت فشار بدن خود مانند مچ دست، گردن و پشت گوش بمالید. همچنین می توانید یک قطره از آن را روی صورت تان بمالید یا 4 تا 5 قطره از آن را به وان حمام آرامش بخش خود اضافه کنید.

سرطان ریه

مکمل های گیاهی

در طول تاریخ بیش از 133 مکمل گیاهی در چین، برای درمان سرطان ریه مورد استفاده قرار گرفته است. این مکمل ها در کنار درمان های معمولی مانند شیمی درمانی استفاده می شوند. اعتقاد بر این است که برخی مکمل ها به سهولت نشانه های سرطان ریه و عوارض جانبی درمان آن کمک می کنند و حتی می تواند سلول های سرطانی را از بین ببرند.

رایج ترین مکمل های گیاهی شامل:

آستراگالوس

به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند، رشد تومور را کند می کند، از شیوع تومورها جلوگیری می کند و باعث افزایش کارایی داروهای شیمی درمانی می شود.

nan sha shen(ریشه ابریشم آمریکایی)

معمولاً به عنوان آنتی بیوتیکی برای درمان سرفه های خشک استفاده می شود که با کاهش التهاب و نفوذپذیری بافت ها و مواد شیمیایی تحریک کننده سرطان در بدن، عمل می کنند.

gan cao (ریشه شیرین بیان)

به عنوان مواد خلت اور که به ترشح مخاطی سرعت می بخشد، شناخته می شود و معمولاً برای رفع سرفه و تنگی نفس تجویز می شود.

poria (فو لینگ)

در بیمارانی که دچار ورم هستند، به عنوان دیورتیک )احتباس مایعات در زیر پوست( عمل می کند، باعث کاهش خلط، و بهبود خواب در بیماران بی خواب می شود.

oldenlandia diffusa(علف سوزن ماری)

اعتقاد بر این است که سلول های سرطانی ریه را می کشد.

ریشه مارچوبه

اعتقاد بر این است که سلول های سرطانی ریه را از بین می برد و از رشد آن ا جلوگیری می کند. معمولاً مصرف مکمل های گیاهی به همراه درمان های منظم سرطان ریه، ضرری در پی ندارد. اما در برخی موارد، گیاهان دارویی می توانند عوارض جانبی جدی در پی داشته باشند. همیشه مهم است که قبل از مصرف هرگونه دارو یا مکمل گیاهی، با پزشک خود مشورت کنید.

ماساژ دادن

ماساژ می تواند درد را کاهش داده و باعث آرامش شود. ماساژ تراپیست ها، از دست ها یا پاهای خود، برای اعمال فشار برای شل شدن عضلات محکم و کمک به تسکین درد و تنش استفاده می کنند.

افراد مبتلا به سرطان ریه معمولاً در اعصاب یا عضلات اطراف مناطق زیر احساس درد می کنند:

  • سینه
  • گردن
  • کمر
  • شانه ها

هنگامی که به دنبال ماساژ درمانی هستید، به دنبال درمانگری باشید که در زمینه درمان سرطان ریه تجربه داشته باشد. آن ها روش های صحیح ماساژ را بسته به مرحله سرطان و وضعیت درمانی شما، برایتان توصیه می کنند.

هیپنوتیزم

درمانگران از هیپنوتیزم برای افزایش سطح تمرکز فرد استفاده می كنند. هیپنوتیزم می تواند به کاهش اضطراب، حالت تهوع و درد ناشی از سرطان و ترک سیگار افراد مبتلا به سرطان ریه کمک کند.

سرطان ریه

ماری جوانای پزشکی

ماری جوانا هزاران سال است که به لحاظ دارویی کاربرد دارد. مواد شیمیایی فعال موجود در ماری جوانا، به نام کانابینوئیدها، بدن را وادار به تولید سایر مواد شیمیایی می کنند که می توانند سیستم عصبی مرکزی و سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. کشورهای متعددی من جمله کلمبیا، قوانینی را برای قانونی کردن استفاده از ماری جوانا برای اهداف دارویی تصویب کرده اند. اما در کشورهایی چون ایالات متحده- تحت قانون فدرال- هنوز هم مصرف این گیاه، غیرقانونی است.

مطالعات متعدد نشان می دهند که ماری جوانای پزشکی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه یا سایر سرطان ها نمی شود. مطالعات یک منبع معتبر حاکی از آن است که کانابینوئیدها، برای درمان تهوع و استفراغ موثر هستند. همچنین این مواد شیمیایی باعث افزایش اشتهای بیماران سرطانی می شوند که تحت شیمی درمانی قرار گرفته اند.

دو کانابینوئید وجود دارد که توسط FDA برای پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی تأیید شده است. سایر مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که ماری جوانا در کشتن سلول های سرطانی مؤثر است. اما ماری جوانای پزشکی یک منبع قابل اعتمادی برای درمان سرطان در FDA نیست.

مدیتیشن یا مراقبه

مدیتیشن، بازتاب درونی خاموش است که ذهن را از درگیری ها و تشویشات عالم بیرون رها می کند. این مهم، می تواند در کاهش استرس و تنش های مرتبط با مدیریت سرطان ریه مفید باشد. همچنین، تکنیک های تنفس عمیق مراقبتی ممکن است به بیماران مبتلا به سرطان ریه در افزایش عملکرد ریه کمک کند.

تغذیه

برای فرد مبتلا به سرطان ریه، برنامه رژیمی مشخصی تنظیم نشده است و نیازهای غذایی فرد ممکن است طی درمان تغییر کند. با این حال برخی از غذاها می توانند علائم سرطان ریه فرد را تحت تأثیر قرار دهند. برای افراد مبتلا به سرطان ریه مهم است که تعادی وزنی خود را حفظ کنند و از انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن خود، برای معالجه استفاده کنند.

برخی از نکات تغذیه ای برای مبتلایان به سرطان ریه عبارت اند از:

  • از خوردن غذاهای کم کالری یا غیر مغذی و مصرف نوشیدنی هایی مانند نوشابه و چیپس خودداری کنید.
  • هر وقت احساس گرسنگی کردید غذا بخورید.
  • در صورت لزوم، رژیم غذایی خود را با نوشیدنی های پر کالری تکمیل کنید.
  • استفاده از گیاهان و ادویه ها هنگام پخت و پز باعث جذابیت بیشتر غذا برایتان می شود.
  • اگر در خوردن غذاهای جامد مشکل دارید، غذاهای مایع یا پوره را امتحان کنید.
  • به جای چند وعده غذایی پرحجم، چندین وعده غذایی سبک را در طول روز امتحان کنید.
  • نوشیدن چای نعنا و زنجبیل برای کاهش حالت تهوع تان خوب است.
  • از مصرف مکمل های غذایی خودداری کنید، مگر اینکه ابتدا با پزشک خود در این باره صحبت کرده باشید.
  • بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نکشید.
  • اگر در معده یا دهانتان احساس درد دارد، غذاهای نرم بخورید.
  • برای پیشگیری از ابتلا به یبوست، غذاهای پر فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

یوگا

یوگا مجموعه ای از وضعیت های بدنی و فرمی از حرکات مدیتیشن است که حرکات کششی ملایم را با تنفس عمیق ترکیب می‌کند. نشان داده شده است که یوگا به رفع اضطراب، افسردگی و بی خوابی کمک می کند. همچنین می تواند باعث تقویت حس تندرستی و القای آرامش و خواب بهتر افراد مبتلا به سرطان ریه شود. حرکت های معکوس یوگا به گردش خون از پاها و لگن به قلب و سپس از طریق ریه ها که در آن، اکسیژن تازه می شود، کمک می کند.


بیشتر بخوانید: 7 علامت که نشان می دهد ریه ی شما به خوبی کار نمی کند


آینده درمان سرطان ریه چگونه است؟

درمان CAM و روش های درمانی، اغلب، موضوع آزمایشات بالینی در حال پیشرفت، است. مؤسسه ملی سرطان (NCI) و مرکز ملی معتبر حمایت از طب مکمل و سلامت جامع، حامی برخی از این کارآزمایی هاست. این کارآزمایی ها، برای تکمیل درمان استاندارد، چگونگی مقایسه درمان های همه جانبه با درمان های معمولی را بررسی می کنند. انستیتوی ملی سرطان تأکید می کند که تا زمانی که تحقیقات و آزمایشات بالینی برای درمان های جایگزین صورت نگرفته است نباید یک روش درمانی جایگزین را ایمن یا مؤثر بدانید.

حتی زمانی که تحقیقات صورت گرفته، حامی یک درمان جایگزین باشند، هنوز هم ممکن است در درمان فعلی شما اختلال ایجاد کنند و یا اثرات جانبی ناخواسته ای به دنبال داشته باشد. به همین دلیل، همیشه باید قبل از شروع درمان همه جانبه با پزشک خود مشورت کنید. همچنین در مورد اینکه مطالعات حاضر، از نتایج مدنظر شما حمایت می کنند یا خیر می توانید از آن ها سوال کنید یا می توانید از آن ها بخواهید شما را به یک پزشک متخصص در این زمینه ارجاع دهند.