چین و چروک های پوستی دو دسته ی عمده دارند: 1- چروک های استاتیک یا چروک های سطحی پوست که در اثر افزایش سن و سایر عوامل محیطی از قبیل تماس با نور خورشید و آلودگی هوا و جاذبه ی زمین و بیماری های مختلف به وجود می آیند. 2- چروک های دینامیک پوست که در اثر چین خوردن عضلات در حین حرکاتی همچون اخم کردن، خندیدن، بالا انداختن ابرو و حرکات دیگر صورت به وجود می آیند. رویکرد درمانی به هریک از انواع این چروک ها متفاوت است. بوتاکس  شیوه ای است که در چروک های نوع دوم یا چروک ناشی از حرکت عضلات نقش دارد. این دارو با فلج کردن موقت عضلات صورت می تواند این نوع چروک ها را از بین ببرد.

سم بوتولینوم از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم به دست می آید. این سم همان سمی است که در اثر تجمع باکتری کلستریدیوم بوتولینوم در قوطی های کنسرو به وجود می آید و بالقوه بسیار خطرناک و کشنده است. در سال1987، محققين در حین درمان يك بيمار مبتلا بلفارواسپاسم یا سفتی عضلات پلک با این سم، متوجه صاف شدن خط اخم ابرو شدند. آنها مشاهدات خود را دنبال كرده و در سال 1992 اولين گزارش درباره استفاده در زيبايي از توكسين  کلستریدیوم بوتولينوم براي درمان خطوط اخم ابرو منتشر شد. از آن پس میزان مصرف این دارو. سیر صعودی و پیشرونده ای گرفت، به نحوی که هم اکنون رایج ترین روش درمان زیبائی در سراسر جهان محسوب می شود و سالانه میلیاردها دلار برای انجام آن هزینه می شود.

بوتاکس به دوشکل بالینی BTX-A و BTX-B وجود دارد که فرم  BTX-A به دوشکل بوتاکس  (Botox-Allergan) و دیسپورت (Dysport-Ipsen) و فرم BTX-B به شکل میوبلوک (Myobloc) در بازار وجود دارد. تمامی کاربردهای درمانی و زیبائی با تزریق نوع BTX-A به دست می آیند و فرم BTX-B بیشتر در مطالعات آزمایشگاهی و تحقیقاتی به کار می رود.

شروع اثر بوتاکس معمولاً طی سه روز پس از تزریق دارو و این اثر طی 15 روز تکمیل می شود. مدت زمان اثر دارو حدود 5 تا 6 ماه است و پس از آن نیاز به تکرار تزریق وجود دارد. بهتر است به محض برگشتن مجدد چین و چروک ها تزریق مجدد انجام شود ولی معمولاً فواصل تزریق در نوبت های بعدی طولانی تر شده و گاهی تا یک بار در هرسال نیز افزایش می یابد. با تزریق بوتاکس، گذشته از عدم توانائی انقباض عضلات، عادت های فردی از قبیل اخم کردن یا استفاده از حرکات ابرو و پیشانی برای نشان دادن احساسات نیز که موجب ایجاد چروک ها می شوند؛ به تدریج کم رنگتر و ضعیف تر می شوند. با تکرار تزریق بوتاکس قدرت عضلانی این عضلات کمتر و کمتر شده و بعدها فرد این عادات را با راحتی بیشتری ترک می کند.

تزریق بوتاکس به تنهايي معمولاً در درمان چروكهاي خفيف تا متوسط تاثير دارد. درمان افرادي كه داراي خطوط عميق ترند، اغلب تركيبي بوده تا  نتايج درمانی بهتری حاصل شود. این اعمال کمک كننده رايج شامل استفاده از مواد پرکننده (مثل ژلها)، پيلينگ شيميايي و لايه برداري با میکرودرم ابریژن یا  ليزرمی باشند. همین جا باید به این نکته اشاره کرد که افرادی که خواهان این درمان هستند، باید توقعات و انتظارات معقول و واقع بینانه داشته باشند و توقع از بین بردن کامل چین و چروک ها با یک جلسه درمان بوتاکس یا عدم نیاز به هیچ اقدام درمانی دیگر در بسیاری موارد مبتنی بر واقعیت و عملی نیست.

به غیر از ترمیم چین و چروک ها این دارو در از بین بردن بیماری های ناشی از اسپاسم عضله، تعریق بیش از حد دست ها و زیر بغل و حتی از بین بردن میگرن و سردردهای تنشی کاربرد دارد.  نکته ی مهم در تزریق بوتاکس میزان خبرگی و مهارت پزشک در تشخیص میزان مشکل و تخمین و برآورد میزان داروی موردنیاز برای درمان آن است.

یکی از عوارض تزریق بوتاکس خونریزی خفیف و کبودی در محل تزریق آن است. همچنین به ندرت ممکن است خشکی قرنیه یا برعکس اشک ریزش، درد خفیف یا سوزش به طور موقت ایجاد شود که تمامی این عوارض کوتاه مدت و برگشت پذیر هستند.  در صورت استفاده از دوز زیاد دارو یا ماساژ دادن منطقه ی تزریق شده نیز امکان پخش شدن دارو و فلج شدن عضلات مجاور وجود دارد که این موضوع همراه عدم تقارن دو طرف صورت خواهد شد.

همچنین مقدار زیاد تزریق باعث عدم حرکت کامل عضلات صورت شده و صورتی یخ زده و ی بدون روح ایجاد می کند، به همین دلیل بهتر است بیماران از اصرار به پزشک در مورد تزریق زیاد برای خنثی کردن تمام حرکات صورت خودداری کرده و تشخیص مقدار داروی موردنیاز و میزان تزریق را برعهده ی خبرگی و تجربه ی پزشک معالج بگذارند تا از ایجاد چنین حالتی پیشگیری شود. همچنین ممکن است با فلج شدن یک عضله، فردبه طور ناخودآگاه از عضلات مجاور دیگر برای چین دادن یا ابراز احساسات خود استفاده کند و به عوان مثال احتمال دارد چین و چروک عضلات دورچشم از بین برود ولی بینی فرد چین بیشتری بخورد. پیشگیری و درمان این مورد نیز به تجربه و توانائی پزشک بستگی دارد.

در افرادی که لب بالائی باریکی داشته یا فاصله ی بین لب بالا تا بینی شان زیاد است، تزریق بوتاکس می توان به تشدید این حالت وظاهری ناخوشایند منجر شود. کسانی که در حالت عادی گوشه های لب هایشان به طرف پائین کشیده شده است و ظاهری شبیه به لبخند مونالیزا دارند، نیزممکن است با تزریق بوتاکس ظاهری غیرعادی پیدا کنند. در افرادی که لثه های بالا و پائین شان در حین صحبت کردن یا خندیدن معلوم می شود نیز تزریق بوتاکس   می تواند ظاهری شبیه شکلک درآوردن برای فرد ایجاد کند.

لازم به ذکر است که بسیاری از عوارض فوق بدنبال تزریق بوتاکس در نیمه ی پائینی صورت ایجاد می شوند و شاید به همین دلیل است که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مصرف بوتاکس را فقط در نیمه ی بالای صورت مجاز دانسته و برای تزریق در نیمه ی پائینی صورت یا گردن مجوزی صادر نکرده است. البته هم اکنون برخی پزشکان نیز با در نظر گرفتن تمامی جوانب، اقدام به درمان این مناطق نیز می کنند. بوتاکس گرچه از سمی خطرناک به دست می آید، ولی به خودی خود غیرسمی و بدون خطر است مگر اینکه در دوزهای چندین برابر حد متعارف به کار رود که با هشیاری پزشک و عدم نیاز به انجام چنین کاری، احتمال بروز مسمومیت تقریباً منتفی است.

موارد منع مصرف بوتاکس عبارتند از:

  • بارداری
  • شیردهی
  • وجود بیماری های عصبی- عضلانی
  • وجود بیماری های پوستی از قبیل اکزما یا پسوریازیس
  • وجود عفونت های سطحی پوست در محل تزریق
  •  سابقه ی بروز آلرژی نسبت به دارو

درمان میگرن با تزریق بوتاکس:

چگونگی عملکرد بوتاکس در درمان میگرن:

بوتاکس مانع آزاد شدن نوروترانسمیترها می شود. نوروترانسمیترها مواد شیمیایی هستند که پیام های عصبی را منتقل می کنند و موجب ایجاد درد می شوند. بوتاکس در واقع از رسیدن پیام ها به سیستم عصبی مرکزی جلوگیری می کند و به این ترتیب مانع سردردهای میگرنی می شود. هدف از تزریق بوتاکس، کاهش علائمی است که به واسطه میگرن ایجاد می شود. این علائم شامل تهوع، استفراغ، حساسیت نسبت به نور، صدا و بو است.

محل تزریق بوتاکس:

بوتاکس به هفت ناحیه خاص از سر و گردن تزریق می شود. تعداد تزریق بین 31 تا نهایتاً 39 عدد است. نیمی از تزریق ها در سمت چپ سر و نیمی دیگر در سمت راست انجام می شود. در صورتی که یک ناحیه پیشرو برای درد وجود داشته باشد، تعداد تزریق بیشتری ممکن است در آن قسمت انجام شود. بوتاکس-A مخلوط با سالین (آب نمک) توسط سوزن های بسیار نازک تزریق می شود. تزریق بوتاکس، فرآیند دردناکی نیست، فقط احساس سوزش مختصری در محل تزریق ایجاد می کند. کل فرآیند حدود 10 تا 15 دقیقه طول می کشد و بیشتر افراد بلافاصله می توانند به فعالیت های معمول خود ادامه دهند.

چه افرادی برای تزریق بوتاکس مناسب هستند؟

انواع خاصی از سردردهای میگرنی، بهتر به بوتاکس پاسخ می دهند. سردردهایی که با اسپاسم عضلات (به ویژه عضلات پشت گردن) و ناحیه پیشانی مرتبط هستند به خوبی به تزریق بوتاکس واکنش می دهند.

افرادی با ویژگی های زیر کاندید مناسبی برای تزریق بوتاکس هستند:

  • افرادی که بیشتر از 15 روز در ماه، از سردرد رنج می برند.
  • کسانی که نمی توانند داروهای پیشگیری از سردردهای میگرنی (توپیرامات، نورتریپتیلین، بتابلوکرها و…) را به خوبی تحمل کنند.
  • افرادی که ترجیح می دهند به جای مصرف روزانه دارو، هر سه تا شش ماه یکبار بوتاکس تزریق کنند.

نتیجه بعد از تزریق بوتاکس:

با اولین جلسه تزریق بوتاکس، بهبودی سردرد طی چند روز (و گاه  با کمی تاخیر بعد از 10 تا 14 روز) حاصل می شود. در صورتی که بعد از اولین جلسه، بهبودی حاصل نشد، ممکن است با تکرار تزریقات فرآیند درمان به نتیجه ی مطلوب منجر شود. برای موثر بودن نتیجه، تکرار جلسات درمانی هر 12تا 24  هفته یکبار توصیه می شود.

برای دیدن نمونه کارها می توانید به صفحه اینستاگرام ما مراجعه کنید

آدرس : پاسداران، خیابان گیلان غربی، بین اسلامی و شهید عراقی، پلاک ۶، کلینیک دائر

تلفن: 021225777333

سایت کلینیک دائر