فیبرومیالژیا یک شرایط طولانی مدت است که موجب ایجاد درد در تمام بدن می گردد. برخلاف آرتروز، این بیماری به دلیل مشکلات مفصلی، استخوانی یا عضلانی نمی باشد. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام، به شما خواهیم گفت که فیبرومیالژیا به دلیل عدم کنترل سیستم عصبی درون مغز و ستون فقرات ایجاد می شود که قادر به پردازش سیگنال های ارسالی درد از دیگر نقاط بدن نیست. این شرایط در ارتباط با موارد زیر است:

  • خواب ضعیف
  • احساس می کنید که نمی توانید چیزی را به خاطر بیاورید
  • خستگی شدید و مداوم که با استراحت کردن بهبود نمی یابد. آن را با خستگی می شناسند.

نشانه های دیگری وجود دارد که بر دیگر نقاط بدن تاثیر می گذارد.

چه کسی مبتلا به فیبرومیالژیا می شود؟

تخمین زده شده است که بین 1.8 میلیون تا 2.9 میلیون نفر در انگلیس به فیبرومیالژیا مبتلا هستند. این بیماری معمولا بین سنین 25 تا 55 رایج است اگرچه کودکان نیز می توانند به آن مبتلا شوند. مشاهده شده است که زنان بیشتر از مردان مبتلا به فیبرومیالژیا می شوند.

علائم بیماری فیبرومیالژیا

علائم و نشانه های اصلی فیبرومیالژیا عبارتند از:

  • درد- ممکن است که احساس کنید درد شدید در کل بدن شما ایجاد شده است. ممکن است در بخش های خاصی بیشتر احساس شود از جمله گردن و پشت.
  • خستگی، که در این حالت احساس می کنید هیچ انرژی ندارید.
  • بد خوابیدن- بعد از بیدار شدن باز هم احساس خستگی می کنید.
  • درد و سفتی، که معمولا بعد از انجام فعالیت ها بدتر خواهد شد.

بسیار عادی است که شرایط شما تغییر کند و علائم شما بدتر شود. این حالت موجب:

  • فراموشی یا تمرکز ضعیف
  • استرس، نگرانی یا روحیه بد
  • مور مور شدن و بی حسی یا تورم دست ها و پاها
  • سردرد
  • سندروم پای بیقرار– مورمور شدن، احساس ناراحتی در پاها به ویژه در شب
  • تحریک پذیری یا احساس گریه
  • دوران قاعدگی دردناک
  • اسهال، یبوست و درد در شکم- گاهی به عنوان سندروم روده تحریک پذیر شناخته می شود.
  • افزایش حساسیت به چیزهایی مانند سرما، صدا، ضربه و برآمدگی
  • ایجاد حساسیت زیاد در مفاصل و عضلات

درد ممکن است به گونه ای احساس شود که کل بدن را تحت تاثیر خود قرار دهد یا ممکن است که در نقاط خاصی بدتر احساس شود. برخی از مردم ادعا می کنند که در هوای بسیار شدید درد آن ها بدتر می گردد از جمله هوای بسیار گرم، سرد، مرطوب. به طور کلی شدت داشتن در هوا چه سرد چه گرم برای آن ها دردآور است.

مردم معمولا بیان می کنند، در کنار درد، خستگی بدترین قسمت فیبرومیالژیا است. این اتفاق صحیح فکر کردن را یا به یاد آوردن موضوعی را سخت خواهد کرد. در این حالت فیبرومیالژیا را فیبرو یا مه مغزی می نامند.

علت ایجاد این بیماری

ما هنوز دلیل واضح این که چرا مردم به فیبرومیالژیا مبتلا می شوند را نمی دانیم. اما به نظر می رسد که با مواردی مانند آرتروز، مشکلات ذهنی، آسیب دیدن بعد از سانحه در ارتباط باشد. فیبرومیالژیا به دلیل جراحت یا آسیب بدن ایجاد نمی شود. اما این اتفاق ها می توانند موجب حساسیت اعصاب شوند در نتیجه با یک فشار یا ضربه کوچک درد زیادی را احساس خواهید کرد.

دیگر نظریه در این باره این است که علت ایجاد بیماری فیبرومیالژیا می‎تواند به دلیل مشکل سیستم عصبی مرکزی بدن باشد. این سیستم تمام احساس و حرکات بدن را تحت کنترل خود دارد. مطالعات نشان داده اند که قسمتی از مغز که درد را ثبت می کند اگر مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا باشد به گونه ای متفاوت واکنش نشان خواهد داد. بدین معنی که شما احساس درد خواهید کرد در حالی که دیگر افراد تنها احساس ناراحتی می کنند.

افرادی که مبتلا به فیبرومیالژیا هستند هیچ گاه به اندازه کافی نمی خوابند. تحقیقات نشان داده اند که کمبود خواب کافی و با کیفیت می تواند درد را بدتر کند و حتی ممکن است که موجب درد شود.

درد، ناخوشی، افسردگی و استرس همگی از جمله عوامل بد خوابی فرد می باشد. نشانه ها معمولا بعد از بیماری ها، تصادفات، یا زمانی که استرس احساسی یا اضطراب دارید آشکار خواهند شد. وقتی که شما افسرده هستید، درد شما بدتر خواهد شد. به طور هم زمان درد ممکن است شدت استرس شما را افزایش دهد.

بر خلاف شرایطی، از جمله آرتروز، دردی که شما به دلیل فیبرومیالژیا احساس می کنید به دلیل التهاب قابل مشاهده یا آسیب دیدگی بدن نمی باشد. این بدین مفهوم نیست که علائم فیبرومیالژیا غیر واقعی یا تمام  آن ها در مغز شما وجود دارند. با این وجود، اضطراب، سانحه های فیزیکی و ذهنی و خواب آشفته همه مواردی هستند که بر درد این بیماری تاثیر می گذارند.

فیبرومیالژیا موجب ایجاد آسیب همیشگی در بدن نمی شود، اما بسیار مهم است که فعالیت بدنی انجام دهید و فعال باشید تا عضلات و ماهیچه های شما ضعیف نشوند. اگر ماهیچه و عضلات صعیف شوند آنگاه مشکلات ماندگار و همیشگی در بدن شما ایجاد خواهد شد.

فیبرومیالژیا

تشخیص بیماری فیبرومیالژیا

تشخیص فیبرومیالژیا می تواند برخی مواقع سخت باشد، زیرا علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در این جا علائمی را ذکر می کنیم که پزشک با بررسی آن ها راحت تر می تواند این بیماری را تشخیص دهد:

  • درد شدیدی که برای سه ماه فرد را آزرده کرده است
  • خستگی
  • به صورت منظم از خواب بیدار شدن و احساس عدم شادابی
  • ایجاد مشکل در حافظه و فهمیدن

تهیه لیستی از علائم فیزیکی و روانی که تجربه کرده اید می تواند به پزشک در تشخیص این بیماری نیز کمک کند. سپس او ممکن است که آزمایش فیزیکی انجام دهد.

آزمایش خون مخصوص، اشعه ایکس یا اسکن برای تایید بیماری فیبرومیالژیا وجود ندارد اما ممکن است که تست خون را برای چک کردن دیگر شرایط انجام دهید. بیشتر علائم فیبرومیالژیا با دیگر شرایط بیماری ها همسان است از جمله، آرتروز روماتوئید، غده تیروئید غیر فعال، سندروم شوگرن.

برخی از بیماران ممکن است که شرایط دیگر بیماری در آن ها تشخیص داده شود و برای آن تشخیص درمان شوند. ممکن است که مشکل دیگری همانند فیبرومیالژیا داشته باشید. پزشک شما ممکن که موارد زیر را به شما پیشنهاد دهد:

متخصص مفاصل: پزشکی است که بر مواردی که بر روی استخوان ها، مفاصل و عضلات تاثیر می گذارند تخصص دارد. ممکن است که بیماری تشخیص داده شده در شما را تائید کند.

فیزیوتراپ: کسی که می تواند ورزش ها و روش های ریلکس سازی را به شما پیشنهاد دهد.

مشاور یا روانپزشک: کسی که روش هایی مانند رفتار شناختی و آگاهی ذهنی را مورد استفاده قرار می دهد.

متخصص کار درمانی: کسی است که به شما بهترین راه برای انجام فعالیت های روزانه و کار کردن بر روی موقعیت ها را پیشنهاد می دهد.

انجمن یا متخصصان دردشناسی در بیمارستا ن ها، خدمات دهی به بیماران خستگی های مزمن: کسی است که می تواند به شما در کنترل علائم کمک کند.

در آینده چه در انتظار این بیماران می باشد؟

چون فیبرومیالژیا در افراد مختلف دارای علائم مختلفی است، بسیار مشکل است که پیش بینی کنید چه مدت این شرایط طول می کشد و چه تاثیری بر زندگی شما خواهد داشت. اگرچه، این گفته زیاد صحیح نیست، آن ها قابل درمان هستند، تراپیست ها و روش های کنترل شخصی نیز می توانند کیفیت زندگی شما را بهبود ببخشند.

به نظر نمی رسد که فیبرومیالژیا موجب ایجاد مشکلات ماندگار در بدن شما شود. اما مهم است که ماهیچه ها و مفاصل خود را فعال نگه  دارید. به تدریج ورزش هایی که می توانید انجام دهید را افزایش دهید تا علائم شما بهبود یابند.

آیا فیبرومیالژیا اعضای خانواده را نیز درگیر می کند؟

ما هنوز به طور کامل در این باره مطمئن نیستیم که آیا به افراد خانواده نیز منتقل می شود. اگرچه تصور می شود افرادی که ژن آن را دارند در ابتلا به فیبرومیالژیا مستعدتر می باشند. این شرایط نیز می تواند به دلیل استرس، جراحت فیزیکی یا روانی نیز شدت یابد.

روش های درمان این بیماری

روش های برای مدیریت علائم فیبرومیالژیا وجود دارد. در بیشتر موارد، فیبرومیالژیا قابل تشخیص و درمان به وسیله GP بدون مراجعه به متخصص می باشد.

آن ها به شما درمان هایی را توصیه می کنند که علائم خاصی را از بین می برد. بدین معنی که دارو درمانی را پیشنهاد می کنند. درمان های فیزیکی و روانی می توانند بیشتر موثر باشند تا روش  های دارویی.

کارهایی زیادی است که شما می توانید برای خود و زندگی تان انجام دهید که شرایط شما را تغییر خواهد داد و بر روی کل زندگی تان تاثیر خواهد گذاشت.

فیبرومیالژیا

ورزش

اگر درد دارید، ممکن است که تمایلی به انجام ورزش یا حرکت کردن نداشته باشید. اما فعال بودن بسیار مهم است و مهمترین بخش درمان را شامل می شود و از ایجاد دیگر مشکلات سلامتی جلوگیری خواهد کرد. علائم شما و بیماری کلی می تواند با ترکیب ورزش های هوازی و حرکتی بهبود یابد زیرا این کار انعطاف  پذیری و مقاومت بدن را افزایش می دهد. ورزش خستگی را بهبود می بخشد و کنترل درد را امکان پذیر خواهد کرد. ابتدا، ممکن است احساس کنید که درد و خستگی شما بدتر شده است، به ویژه اگر شروع به ورزش دادن عضلاتی کرده باشید که برای مدتی آن ها را حرکت نداده اید. سعی کنید هر روز این مقدار وزرش را انجام دهید، با این کار ماهیچه ها قوی و استقامت  بدنی افزایش خواهد یافت.

سپس بعد از انجام ورزش عادی روزانه برای مدت دو هفته، به آرامی میزان آن را افزایش دهید، این کار تناسب اندام را افزایش خواهد داد، استقامت و انعطاف پذیری را نیز بهبود می بخشد.

تحقیقات نشان  داده اند که ورزش های هوازی تناسب اندام را بهبود می بخشند و همچنین درد و خستگی ناشی از فیبرومیالژیا را کاهش می دهند. همچنین ممکن است خواب و حال شما را بهتر کنند.

ورزش  هوازی

ورزش هوازی یا ایروبیک ورزشی است که موجب شادابی شما می شود همچنین ضربان قلب افزایش می یابد.

به افرادی که مبتلا به فیبرومیالژیا هستند شنا کردن را پیشنهاد می کنیم. پیاده روی تند یا دوچرخه سواری نیز می تواند کمک کننده باشد.

در خانه، می توانید بشین پاشو انجام دهید یا در جای خود درجا بزنید تا ضربان قلب افزایش یابد.

ورزش های استقامتی

ورزش های استقامتی به گسترش و عضله سازی کمک می کند. عضلاتی که به حرکت و حمایت به مفاصل می پردازند. ممکن است که ابتدا سخت باشند اما با تمرین آسان خواهند شد. هدف خود را این قرار دهید که ابتدا یک جلسه در روز انجام دهید چه در خانه چه در منزل. از فیزیوتراپ درمورد ورزش هایی که می توانید در منزل انجام دهید بپرسید.

می توانید وسایل مخصوص نیز تهیه کنید از جمله زیر انداز، وزنه. ابتدا با وزنه های کوچک شروع کنید سپس به سراغ وزنه های سنگین تر بروید فراموش نکنید که این کار را باید زمانی انجام دهید که توانایی آن را داشته باشید.

تجهیزات ورزشی که در باشگاه ها وجود دارند به شما اجازه می دهند که با کشیدن یا هول دادن آن ها بر روی عضلات و استقامت بدنی خود کار کنید این ابزار عبارتند از وزنه ها یا طناب های کشسانی. شما می توانید از یک مربی در مورد نحوه استفاده از این تجهیزات بپرسید اگر درمورد کار با آن ها اطلاعاتی ندارید.

ورزش های کششی

ورزش های کششی دارای حرکاتی هستند که انعطاف پذیری بدن شما را افزایش می دهند. می توانید این ورزش ها را در هر مکانی انجام دهید. نمونه های بسیاری از این ورزش ها به صورت آنلاین وجود دارد یا می توانید از یک فیزیولوژیست در این باره بپرسید. برخی از افراد که مبتلا به فیبرومیالژیا می باشند از یوگا برای کمک استفاده می کنند.

رژیم غذایی و مواد مغذی برای درمان فیبرومیالژیا

رژیم غذایی خاصی برای بهبود حال افرادی که مبتلا به فیبرومیالژیا هستند وجود ندارد. با این وجود، توصیه می شود که وزن خود را با ایجاد تعادل در غذا خوردن در حد نرمال نگه دارید. می توانید از مقدار زیادی میوه و سبزیجات استفاده کنید.

درمان های مکمل

برخی از افراد که مبتلا به فیبرومیالژیا هستند به این نتیجه رسیده اند که درمان های مکمل به کنترل علائم آن ها کمک خواهد کرد. در طب سوزنی، سوزن ها را در جایی که درد دارد وارد پوست می کنند. این کار ممکن است برای مدت کوتاهی درد داشته باشد. ماساژ می تواند در افرادی که مبتلا به فیبرومیالژیا هستند کمک کننده باشند. با این وجود تاثیرات آن برای مدت طولانی نخواهد بود.

اگر سعی در امتحان درمان های مکمل دارید، باید در مورد آن ابتدا با پزشک خود صحبت کنید. در این حالت ممکن است بر روی دیگر درمان های شما نیز تاثیر بگذارد. بسیار مهم است که به تراپیست با تجربه مراجعه کنید.

اگر تصمیم گرفتید که تراپیست یا مکمل ها را امتحان کنید باید در مورد کاری که قرار است برای شما انجام بدهند آگاهی کامل داشته باشید در نتیجه اگر بهبودی در حال خود مشاهده کردید درمان را ادامه دهید.

خواب و فیبرومیالژیا

خواب ضعیف موجب ایجاد بیماری فیبرومیالژیا می گردد، بنابراین خواب با کیفیت خوب یک بخش مهم از درمان محسوب می گردد. نه تنها به رفع خستگی کمک می کند بلکه درد را کاهش خواهد داد.

تنظیم برنامه برای خواب توصیه می شود، با این کار با مشکلات بد رفتار خود در مورد خواب مبارزه خواهید کرد. اما انجام فعالیت های منظم، به ویژه ورزش  هوازی، درما ن های رفتار شناختی در افرادی که از آشفتگی خواب بسیار شدیدی رنج می برند بسیار موثر است.

می توان عادت های رفتاری نزدیک به زمان خواب را تغییر داد. برای کمک به بهبود خواب شبانه موارد زیر را رعایت کنید:

  • قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید تا درد و نارحتی را کمتر کنید.
  • سعی کنید یک برنامه منظم خواب برای خود در نظر بگیرید. در یک زمان مشخص به تخت خواب بروید و هر صبح در یک ساعت مشخص از خواب بیدار شوید.
  • می توانید قبل از خواب به یک موسیقی آرامش بخش گوش دهید.
  • برخی از ورزش ها می توانند به کاهش تنش های عضلات کمک کنند اما خیلی مهم است که از انجام ورزش های انرژی زا قبل از خواب خودداری کنید.
  • یک دفترچه یادداشت کنار تخت خود بگذارید و هر چه ذهن تان را به خود درگیر می کند در آن یادداشت کنید.
  • از خوردن کافئین 8 ساعت قبل از خواب خودداری کنید.
  • نزدیک به زمان خواب از نوشیدن الکل دوری کنید.
  • وعده غذایی خود را نزدیک به زمان خواب میل نکنید.
  • اگر سیگار می کشید، آن را قطع کنید یا حداقل نزدیک به زمان خواب سیگار نکشید.
  • در طول روز نخوابید.
  • در تخت خواب خود تلویزیون، کامپیوتر، تلفن همراه و غیره استفاده نکنید.
  • در طول خواب شبانه ساعت را چک نکنید.

فیبرومیالژیا

چه کار دیگری می توان انجام داد؟

چون فیبرومیالژیا از فردی به فرد دیگر متفاوت است، ما به شما پیشنهاد می کنیم که توصیه های زیر را امتحان کنید ببینید که کدام یک در شما اثر گذار خواهد بود:

  • در مورد فیبرومیالژیا اطلاعات لازم را کسب کنید. موقعیت خود را ارزیابی کنید این کار به کاهش استرس و اضطراب شما کمک خواهد کرد.
  • گروهی از افرادی که به فیبرومیالژیا مبتلا هستند را بیابید. با آن ها در مورد تجریبات شان صحبت کنید این افراد بهتر شما را درک خواهند کرد.
  • خانواده و دوستان خود را تشویق کنید که در مورد بیماری شما اطلاعات کسب کنند و با شما در مورد آن صحبت کنند. شما باید به آن ها این اطلاعات را بدهید. به ویژه بسیار مهم است که اطرافیان شما بدانند درد چگونه بر شما تاثیر می گذارد حتی اگر خوب به نظر می رسید.
  • راهی بیابید که در مورد احساست خود صحبت کنید، از جمله اضطراب یا عصبانیت ها. مشاور یا روانپزشک نیز می تواند کمک کننده باشد.
  • برای افرادی که مبتلا بیماری  فیبرومیالژیا می باشند ورزش های ذهنی مانند جدول یا پازل پیشنهاد می شود. این کار را تا جایی که برای شما امکان پذیر است انجام دهید.
  • بهترین زمان از روز را به کاری که نیاز به تمرکز دارد اختصاص دهید. اگر فیبرومیالژیا بر روی حافظه شما تاثیر می گذارد به دیگران در این باره توضیح دهید.
  • بیاموزید که به خودتان استراحت بدهید. کارها را به بخش های کوچک تقسیم کنید و بین هر کدام از بخش ها به خود استراحت بدهید.
  • استرس و ناخوشی می تواند درد فیبرومیالژیا را شدت ببخشد. مواردی که حال شما را بدتر می کند بشناسید.
  • اگر به کمک دیگران نیاز دارید آن ها را در محل کار خود ببینید از جمله، دوستان، همکاران یا مدیر.
  • در زمان های کوتاه کار کنید و سعی کنید با محیط کار، میز، صندلی، کامپیوتر احساس راحتی کنید.
  • می توانید از یک مشار کار درمانی کمک بگیرید. او می تواند به صورت همزمان با شما و کارفرمای شما همکاری کند.
  • با استفاده از آب گرم کتری یا بخاری محیط را گرم کنید، یا دوش آب گرم بگیرید، ای کارها به کاهش درد و از بین رفتن خستگی صبحگاهی بسیار کمک می کند.
  • اگر دهانتان خشک می شود، از خمیردندانی که حاوی سدیم بیکربنات است استفاده کنید.
  • برخی از افراد متوجه شده اند که مدیتیشن به آن ها در بهبود درد کمک می کند.
  • درمان هایی که پزشک به شما پیشنهاد می دهد را امتحان کنید و با او در مورد مفید بودن هر کدام گفتگو کنید.

ورزش درمانی

بستگی به این که فیبرومیالژیا چگونه بر شما تاثیر گذاشته است، پزشک به شما فیزیوتراپیست یا مشاور کار درمانی پیشنهاد خواهد داد.

فیزیوتراپی برای درمان فیبرومیالژیا

فیزیوتراپی می تواند به از بین رفتن درد ناشی از فیبرومیالژیا کمک می کند. فیزیوتراپیست ها افراد متخصصی هستند که به شما کمک می کنند فعال و مستقل باشید. آن ها به شما بهترین ورزش ها برای استقامت عضلات، بدون آسیب زدن به خود را می آموزند یا بدن شما را تحت استقامت زیاد قرار می دهند.

آن ها به شما می آموزند حرکاتی که به از بین رفتن درد کمک می کنند می توانند به راحتی بر عملکرد مغز شما نیز تاثیر مثبت بگذارند. آن ها ممکن است به شما روش های ریلکس سازی پیشنهاد کنند که این نوع ورزش ها به خوبی تمرینات ورزشی می توانند بر درمان فیبرومیالژیا تاثیر بگذارند.

پزشک می تواند شما را به یک NHS فیوزیوتراپ ارجاع دهد. در برخی از موارد می توانید خودتان به فیزوتراپ مراجعه کنید اما مقداری زمان بر است.

مراجعه کردن به فیزیوتراپ به صورت خصوصی سریع تر امکان پذیر است اما باید هزینه بیشتری بپردازید.

کار درمانی

کار درمانی می تواند شما کمک می کند هر فعالیت های هر روز خود را مدیریت کنید بدون این که میزان درد افزایش یابد یا این که خودتان را خسته کنید.

مشاور کار درمانی شما راه های جدید برای مدیریت فعالیت ها ارائه می دهد. آن ها ممکن است به شما روش های ریلکسیشن آموزش دهند.

اگر دیدید فعالیتی انجام آن برایتان مشکل است، باید تغییراتی ایجاد کنید. او به شما تجهیزات ویژه توصیه خواهد کرد تا با این شرایط سازگار شوید.

پزشک می تواند به  شما یک تراپیست کار درمانی معرفی کند یا خودتان به صورت خصوصی به او مراجعه کنید.

اگر در محیط کار خود دچار مشکل هستید، رئیس شما ممکن است که به یک تیم کار درمانی نیاز داشته باشد که به شما کمک کند.

برنامه های مدیریت درد

کلنیک های کنترل درد متخصصانی را گرد هم آورده اند که دارای مهارت های زیر می باشند:

  • متخصصان و مشاوران کنترل درد
  • فیزو تراپیست
  • مشاور کار درمانی
  • روانی درمانی
  • مددکاران اجتماعی
  • مشاور کارمندان

آن ها می توانند درمان های مخصوصی که میزان درد فیبرومیالژیا را کاهش می دهند به شما معرفی کنند.

متخصص درد ممکن است که به شما برنامه های کنترل درد مفاصل را پیشنهاد کند. این کار موجب دور هم جمع کردن افرادی می شود که برای مدت طولانی از این درد رنج می برده اند. مدیریت درد درد شما را از بین نخواهد برد اما به شما در مدیریت آن کمک می کند. درد شما را کاهش می دهد و بر روی زندگی شما تاثیر می گذارد.

این جلسات معمولا به کمک یک روانشناس برگزار می گردد. روانشناس متخصصی است که به مردم در یافتن راه کنترل درد کمک خواهد کرد. این جلسات معمولا در کلنیک های خاص برای روزهای مختلف هفته برگزار می گردد.

روان درمانی برای بیماران  فیبرومیالژیا

درد همیشه ناشی از مشکل فیزیکی نمی باشد، بخصوص اگر برای مدت زمان طولانی ادامه داشته باشد. درد می تواند بر روحیه و رفتار شما نیز تاثیر بگذارد.

روانشناس ها با یافتن مکان درد، البته درد احساسی که سر رشته آن در مغز است به کنترل آن می پردازند. آن ها به شما کمک می کنند که ببینید چگونه درد بر افکار و عادات شما تاثیر می گذارد و این که احساس شما چگونه بر درد تاثیر دارد.

درمانی هایی نظیر شناخت رفتار درمانی، که نوعی گفتار درمانی است، سعی بر کاهش رفتاری مانند استرس، نارضایتی و درد دارد. هدف آن ها کمک به شما در فهمیدن این است که چگونه به مشکلات پاسخ بدهید. باید مشکلات خود را کوچک کنید تا بتوانید به خوبی آن ها را مدیریت کنید. آن ها به شما کمک می کنند که نحوی عکس العمل خود به مشکلات را تغییر دهید این اقدامات بر شما نیز تاثیر خواهد داشت.

ایجاد تغییری هر چند کوچک در مورد نحوه پاسخ به مشکلات می تواند به بهبود حال شما چه از لحاظ عاطفی و چه از لحاظ جسمی کمک کند.

روان درمانی ها معمولا از تکنیک های ریلکسیشن و دیگر راه های کاهش استرس تشکیل شده اند. آن ها شما را تشویق می کنند که زیاد به خود سخت نگیرید حتی زمانی که احساس خستگی می کنید. بپذیرید که گاهی زمان محدودتر از آن است که بتوانید تمام کارهای دلخواه خود را انجام دهید. بیشتر متخصصان سلامتی از روش های درمانی شناخت رفتار درمانی استفاده می کنند بنابراین بهتر است که به روانشناس مراجعه کنید.

دارو درمانی فیبرومیالژیا

پزشک شما می تواند داروهایی برای کاهش درد تجویز کند. مشکلات خواب یا افسردگی از جمله مواردی هستند که ممکن است تجربه کرده باشید که همه این ها به دلیل بیماری فیبرومیالژیا می باشد. داروها نمی توانند فیبرومیالژیا را به تنهایی درمان کنند، اما می توانند به شما در کاهش علائم کمک کنند با کاهش علائم این بیماری می توانید فعالیت های خود را دوباره شروع کنید.

اگرچه دارو دارای عوارض جانبی است. بسیار مهم است که با دکتر خود در مورد این که چگونه بین رهایی از درد و عوارض ناخوشایند آن تعادل ایجاد کنید. اگر احساس می کنید که درمان به شما کمک نمی کند می توانید با دکتر خود در مورد آن بحث کنید.

داروهای عصبی

این داروهای برای درمان تجویز می شوند از جمله دارهای ضد افسردگی یا داروهایی که هدف آن ها از بین بردن دردهای عصبی است از جمله پریگابالین و گاباپنتین. از این داروها برای درمان شرایطی مانند افسردگی و صرع استفاده می شود اما بر درمان بیماری فیبرومیالژیا نیز تاثیراتی داشته اند. نحوه عملکرد این داروها بر چگونگی پردازش درد توسط مغز و سیستم عصبی مرکزی می باشد.

بیماری های زنان

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی، از جمله امیتریپتیلین یا نورتریپتیلین با دوز کم می توانند به کاهش درد و خواب شما کمک کنند. دوزی که برای درمان درد از این داروها توصیه می شود، دوز بسیار کمی است. با این که دوز کمی از آن ها تجویز می شود باز هم برای بهبود روحیه مناسب هستند.

برخی از افراد از انواع خاصی استفاده می کنند از جمله دالوکستین. این دارو به درمان درد و دیگر علائم کمک می کند. برخی از داروهای ضد افسردگی ممکن است که در شما خواب آلودگی ایجاد کنند بنابراین از خوردن آن ها قبل از رانندگی، دوچرخه سواری یا ماشین  های سنگین خودداری کنید. معمولا بهتر است که آن ها را دو ساعت قبل از خواب شبانه مصرف کنید.

ممکن است که به طور مستقیم در درمان به شما کمک نکنند. ممکن است نیاز باشد که چند ماه از آن ها استفاده کنید تا تاثیر قابل توجه آن را در خود احساس کنید. پزشک به مرور زمان دوز دارو را متناسب با حال شما تغییر خواهد داد.

پریگابالین و گاباپنتین

پریگابالین و گاباپنتین برای درمان درد عصبی مورد استفاده قرار می گیرند و از آن ها برای کمک به بیماران فیبرومیالژیا نیز استفاده می شود. ابتدا باید با دوز کمک آغاز کنید و بسته به این که بدن تان به این داروها واکنش نشان می دهد دوز آن به تدریج تا جایی که برای شما مناسب است بالا خواهد رفت.

از جمله عوارض جانبی این داروها: افزایش وزن، گیجی، خواب آلودگی می باشد. ممکن است که نیاز با 6 هفته از این داروها استفاده کنید تا بعد از آن نتیجه آن را در خود مشاهده کنید. پریگابالین و گاباپنتین جز داروهای تحت کنترل می باشند و تنها یک بار در ماه و در یک زمان تجویز خواهد شد.

مسکن ها

پاراستامول : پاراستامول می تواند درد را در برخی از افراد که مبتلا به فیبرومیالژیا هستند از بین ببرد. اما در همه کس درد را از بین نمی برد. در برخی از بیماران داروهای مانند کو-کودامول یا کو-دیدرامول تاثیرگذار است. این داروها حاوی پاراستامول هستند و دوز کمی از مواد مخدر محسوب می شوند.

کو-کودامول حاوی کودئین و کو-دیدرامول از دی هیدروکودئین ساخته شده اند. پایه داروهای مسکن ماده مخدر می باشد که دارای برخی عوارض جانبی نیز می باشند. آن ها تنها برای یک دروه کوتاه تجویز می شوند و معمولا این دوره بیشتر از سه روز نخواهد بود. علت این امر این است که شاید بیمار به آن اعتیاد پیدا کند.

ماده مخدر تنها درد را آرام می کند و بیماری را از بین نمی برد و همین امر موجب بروز مشکل می گردد. شواهد نشان داده اند که استفاده طولانی مدت از ماده مخدر درد را شدیدتر خواهد کرد زیرا بدن نسبت به آن سازگاری پیدا می کند.

ترامادول :  تنها تعداد کمی مطالعه بر روی تاثیر ترامادول بر بدن انجام شده است. ترامادول به عنوان نوعی ماده مخدر محسوب می شود و در برخی موارد به عنوان ضد افسردگی مورد استفاده قرار می گیرد. با این وجود، پزشک ممکن است از دارو درمانی  های دیگری را در نظر بگیرد که ایمن تر هستند و به بهبود شرایط شما بیشتر کمک می کند.

ترامادول یک داروی کنترلی است که تنها برای دوران کوتاهی باید استفاده شود. اعتیاد آور است و افرادی که از آن استفاده می کنند باید حتما تحت نظر پزشک باشند.

تحقیقات و پیشرفت های جدید

بسیاری از محققان بودجه هایی برای بررسی علل، تاثیر و درمان درد و البته فیبرومیالژیا دریافت کرده اند.