هر زنی با زن دیگر تفاوت دارد، از جمله دوره های پریودی او. بعضی از این دوره های پریودی، سر ساعت رخ می دهند و برخی دیگر غیر قابل پیش بینی هستند. به طور متوسط، یک زن هر ۲۴ تا ۳۸ روز پریود می شود. یک دوره پریود معمولا بین ۲ تا ۸ روز طول می کشد. آیا دوره پریودی شما نامنظم است و اگر اینطور است، آیا به درمان نیاز دارید؟ در ادامه این مقاله ار بخش زنان و زایمان دکتر سلام به توضیح کامل درباره دوره های پریود نامنظم پرداخته و با آن آشنا می شویم.

پریود نامنظم

دوره پریود نامنظم چیست؟

ممکن است دوره های پریودی نامنظمی داشته باشید اگر:

  • زمان بین هر دوره پریود، تغییر می کند.
  • در طی یک دوره پریود، بیشتر یا کمتر از حد طبیعی، خون از دست می دهید.
  • تعداد روزهایی که دوره پریودی شما طول می کشد، خیلی متفاوت است.

علل پریود نامنظم

خیلی چیزها می تواند باعث بروز دوره  های پریود نامنظم شود. تغییرات در سطح هورمون های استروژن و پروژسترون، می توانند الگوی طبیعی دوره پریود شما را مختل کنند. به همین دلیل است که دختران جوانی که از سن بلوغ می گذرند و به سن یائسگی نزدیک می شوند، دوره های پریودی نامنظمی دارند. یک علت کمتر رایج، چسبندگی شدید لایه رحم است که پزشکان آن را با عنوان سندروم آشرمن می شناسند.


بیشتر بخوانید: از 47 سالگی برای دوران یائسگی آماده شوید


درمان پریود نامنظم

احتمالا برای دوره  های پریود نامنظم، نیازی به درمان ندارید مگر اینکه باعث نگرانی شما شوند و یا اگر به درمان دیگری نیاز داشته باشید که بر روی چرخه قاعدگی شما تاثیر می گذارد. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و کم کاری تیروئید، دو عامل شایع برای دوره های پریودی نامنظم در زنان می باشند. به طور کلی، هدف از درمان، برگرداندن تعادل هورمون ها در بدن است. اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک داشته باشید، پزشک شما ممکن است قرص های ضد بارداری یا دیگر هورمون ها را برای راه اندازی یک دوره پریود توصیه کند. اگر کم کاری تیروئید داشته باشید ممکن است نیاز به مصرف هورمون های تیروئیدی داشته باشید.

موارد دیگری که ممکن است به شما در زمینه پریود نامنظم عبارتند از:

تغییر داروی ضد بارداری

اگر بعد از گذشت 3 ماه از مصرف قرص های ضد بارداری هورمونی، هنوز هم دوره های پریود نامنظم داشته باشید، پزشک ممکن است نوع دیگری از قرص های ضد بارداری را پیشنهاد کند. برخی از زنان هنگام استفاده از نکسپلانون، دپوپروورا یا آی یو دی، دوره پریود نامنظم دارند.

تغییراتی در سبک زندگی

برخی از زنان در دوره پریود خود، تغییراتی دارند چون خیلی ورزش می کنند. شاید لازم باشد که تمرینات ورزشی خود را با شدت کمتری انجام دهید و یا کمتر ورزش کنید. اگر داشتن استرس، یک مشکل است، یاد بگیرید که چگونه استرس خود را مدیریت کنید و احتمالا صحبت کردن با یک مشاور می تواند مفید باشد.

پریود نامنظم

تغییرات زیاد و مفرط در وزن نیز می تواند بر روی دوره  های پریود شما تاثیرگذار باشد. افزایش وزن می تواند تخمک گذاری را سخت تر کند، بنابراین کاهش وزن می تواند به آن کمک کند. اما کاهش وزن شدید و ناگهانی، می تواند به کم شدن یا نامنظم شدن دوره های پریود، منجر شود.

هورمون درمانی (HT) و پریود نامنظم

سیکل عادت ماهیانه نامنظم اغلب به دلیل کمبود یا عدم تعادل در بعضی از هورمون های بدن است. پزشکان اغلب قرص های ضد بارداری را که حاوی هورمون های استروژن و پروژسترون برای کنترل دوره های نامنظم هستند را تجویز می کنند. یک داروی هورمونی با عنوان پروژسترون، می تواند به زنانی که پریود نامنظمی دارند، کمک کند. اگر دوره های پریود نامنظمی دارید و سعی دارید که باردار شوید، ممکن است پزشک، دیگر درمان های هورمونی را برای شما تجویز کند .

عمل جراحی

گاهی اوقات، چسبندگی رحم و یا مشکلات ساختاری در رحم یا لوله های فالوپ، ممکن است منجر به دوره های پریود نامنظم شوند. پزشک ممکن است به منظور اصلاح هر گونه مشکلات ساختاری یا نقص های مادرزادی، عمل جراحی را پیشنهاد کند، به خصوص اگر بدانید که می خواهید بچه دار شوید. همچنین ممکن است برای خارج کردن بافت زخم شدید در دستگاه تناسلی نیز عمل جراحی انجام شود.

پریود نامنظم

الگوی دوره های پریود و پریود نامنظم

اگر مرتب و به طور ماهانه دوره های پریود داشته اید و الگوی آن تغییر کرده است با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است یک معاینه فیزیکی و آزمایشاتی را برای رد کردن بارداری یا مشکل سلامتی برای شما تجویز کند.

اگر هر کدام از علائم زیر را دارید، با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درسال، سه بار یا بیشتر، پریود نمی شوید.
  • پریود شما اغلب بیشتر از 21 روز طول می کشد.
  • پریود شما اغلب کمتر از 35 روز طول می کشد.
  • در طول دوره پریود، بیش از حد معمول خونریزی دارید .
  • بیشتر از 7 روز خونریزی دارید.
  • در طول یک دوره پریود، بیش از حد معمول درد دارید.

طول طبیعی سیکل قاعدگی یک زن، 28 روز است، اما این تعداد روز، در بین افراد مختلف، متفاوت است. قاعدگی نامنظم زمانی است که طول چرخه بیشتر از 35 روز باشد یا مدت زمان آن تغییر کند. پریود یا همان قاعدگی بخشی از چرخه قاعدگی است که در آن آندومتر، که لایه رحم است، شروع به ریزش می کند. این حالت به نظر می رسد که خونریزی از رحم است که از طریق مهبل آزاد می شود.

پریود معمولا در دوران بلوغ و بین سنین ۱۰ تا ۱۶ سالگی آغاز می شود و تا سن یائسگی، زمانی که یک زن ۴۵ تا ۵۵ ساله است، ادامه دارد. اگر تغییری در روش پیشگیری از بارداری، عدم تعادل هورمونی ، تغییرات هورمونی در زمان یائسگی و تمرینات استقامت وجود داشته باشند،دوره های های نامنظم با عنوان  الیگومنوره نیز می تواند اتفاق بیفتد.

درمان دوره های پریود نامنظم، در دوران بلوغ و  دوران یائسگی، معمولا ضروری نیست، اما اگر دوره های نامنظم در طول سال های باروری رخ دهد، توصیه های پزشکی ممکن است ضروری باشد. در قاعدگی منظم، چرخه قاعدگی زن، از یک الگوی قابل  پیش بینی پیروی می کند. سیکل عادت ماهیانه تقریبا 28 روز طول می کشد، اما این سیکل بسته به شخص، می تواند از 24 روز تا 35 روز متغیر باشد.

بیشتر زنان، هر سال بین 11 تا 13 دوره قاعدگی دارند. خونریزی معمولا در حدود 5 روز طول می کشد، اما ممکن است این تعداد از 2 تا 7 روز متغیر باشد. شروع اولین قاعدگی، 2 سال طول می کشد تا به یک چرخه منظم تبدیل شود. بعد از سن بلوغ، بیشتر قاعدگی زنان منظم است و طول زمان بین هر دوره مشابه هم است. با این حال، برای بعضی از زنان، زمان بین دوره ها و میزان خونریزی به طور چشمگیری متفاوت است. این یک قاعدگی نامنظم است. علامت اصلی قاعدگی نامنظم زمانی است که چرخه قاعدگی طولانی تر از 35 روز باشد و یا طول آن متفاوت باشد.

اگر در جریان خون تغییراتی وجود داشته باشد، یا اگر لخته  های خونی ظاهر شوند که بیش از ۲.۵ سانتی متر قطر داشته باشند، این نیز نامنظمی تلقی می شود. چندین عامل باعث افزایش احتمال قاعدگی نامنظم می شود. اغلب آنها مربوط به تولید هورمون است. دو هورمونی که بر قاعدگی تاثیر می گذارند عبارتند از استروژن و پروژسترون. اینها هورمون هایی هستند که باعث تنظیم چرخه قاعدگی می شوند.

تاثیرات هورمونی و پریود نامنظم

تغییرات در چرخه زندگی که بر تعادل هورمونی تاثیر می گذارند شامل بلوغ، یائسگی، بارداری، زایمان و دوران شیردهی است. در دوران بلوغ، بدن متحمل تغییرات عمده ای می شود که می تواند چندین سال به طول بیانجامد تا استروژن و پروژسترون به تعادل برسند و در این زمان، دوره های پریود نامنظم، رایج هستند. پیش از یائسگی، زنان اغلب دوره های نامنظمی دارند و مقدار خونریزی ممکن است متفاوت باشد. یائسگی زمانی رخ می دهد که ۱۲ ماه از آخرین دوره قاعدگی گذشته باشد.

بعد از یائسگی، یک زن دیگر پریود نمی شود. در دوران بارداری، خونریزی قطع می شود و بیشتر زنان در هنگام شیردهی پریود نمی شوند. وسیله جلوگیری از بارداری، باعث خونریزی نامنظم می شود. یک دستگاه داخل رحمی (IUD) ممکن است باعث خونریزی شدید شود، در حالی که قرص ضد بارداری می تواند باعث لکه بینی در بین دوره های پریود شود . وقتی یک زن برای اولین بار از قرص ضد بارداری استفاده می کند، ممکن است خونریزی های جزئی را تجربه کند که به طور کلی کوتاه تر و سبک تر از دوره های عادی پریود است که معمولا بعد از چند ماه از بین می روند.

پریود نامنظم

تغییرات دیگری که به دوره های پریود نامنظم  ارتباط دارند عبارتند از:

  • کاهش شدید وزن
  • افزایش شدید وزن
  • استرس عاطفی
  • اختلال خوردن، مانند بی اشتهایی یا پرخوری سیری ناپذیر
  • ورزش های استقامتی مانند دوی ماراتن.

تعدادی از اختلالات، به از دست دادن قاعدگی یا قاعدگی نامنظم ارتباط دارد. حفظ و نگه داشتن سبک زندگی سالم، می تواند به کاهش خطر برخی از علل دوره  های پریود نامنظم کمک کند.

که شامل موارد زیر است:

  • تمرینات منظم ورزشی برای حفظ وزن سالم و کاهش استرس
  • پیروی از یک رژیم غذایی سالم

برخی از درمان  های گیاهی مانند کوهوش سیاه، تمشک، ریشه شیرین بیان و زرد چوبه گفته شده است که مفید هستند، اما تحقیقات، اثر بخشی آنها را تایید نکرده اند و ممکن است اثرات زیان آوری داشته باشند. بهتر است اول با پزشک خود صحبت کنید.

علت شناسی پریود نامنظم و درمان

درمان در صورت نیاز، به علت آن بستگی دارد.

بلوغ و یائسگی

دوره های پریود نامنظم که در دوران بلوغ و یا با نزدیک شدن زن به دوران یائسگی اتفاق می افتند، معمولا به درمان نیازی ندارند.

قرص ضد بارداری

اگر خونریزی نامنظم به دلیل جلوگیری از بارداری است و چندین ماه ادامه پیدا کند، زن باید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد گزینه های دیگر صحبت کند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک و چاقی

مواردی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، اضافه وزن یا از دست دادن وزن ممکن است به تثبیت قاعدگی کمک کند. داشتن وزن پایین تر به این معنی است که بدن نیازی به تولید انسولین زیادی ندارد. این امر منجر به کاهش سطح تستوسترون و احتمال بهتر تخمک گذاری می شود.

مشکلات تیروئید

به احتمال زیاد برای این مشکل اساسی، درمان تجویز می شود که ممکن است شامل مصرف دارو ، درمان باید رادیواکتیو یا جراحی باشد.

استرس و اختلال خوردن

در صورت داشتن استرس عاطفی ، اختلال خوردن یا کاهش وزن ناگهانی که باعث نامنظم شدن دوره های پریود می شوند، روان درمانی ممکن است کمک کننده باشد. روان درمانی شامل تکنیک های آرامش و تمدد اعصاب، مدیریت استرس و صحبت با درمانگر باشد.


بیشتر بخوانید: دلایل پریود شدن دو بار در ماه چیست ؟


پریود نامنظم

دارو درمانی پریود نامنظم

پزشک ممکن است داروی متفورمین که یک داروی خوراکی کاهش دهنده انسولین برای دیابت نوع 2 می باشد را تجویز کند که می تواند تخمک گذاری و دوره های منظم پریود را تضمین کند. مصرف قرص ضد بارداری با دوز پائین که حاوی ترکیبی از استروژن و پروژسترون است ممکن است مفید باشد. این کار تولید آندروژن را کاهش می دهد و خونریزی غیر طبیعی را درست می کند.

به عبارت دیگر، مصرف پروژسترون به مدت 10 تا 14 روز در هر ماه، احتمالا باعث تنظیم دوره های پریود می شود. دوره  های نامنظم گاهی می تواند نشان دهنده یک مشکل سلامتی باشند و برخی از آنها می توانند منجر به مشکلات بیشتری مانند مشکلات باروری شوند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک و پریود نامنظم

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وضعیتی است که در آن تعدادی از کیسه های کوچک و پر از مایع به نام کیست، در تخمدان ها رشد می کنند. یک زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک( PCOS)، قادر به تخمک گذاری نیست و نمی تواند هر ماه تخمک آزاد کند. علائم شامل دوره های نامنظم یا نداشتن پریود، چاقی ، آکنه و رشد موهای زائد است. زنان دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک ( PCOS) دارای سطح بالایی از هورمون جنسی مردانه، آندروژن یا تستوسترون هستند.

براساس اعلام سازمان بهداشت زنان در وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده، سندرم تخمدان پلی کیستیک ( PCOS) بر روی 10 تا 20 درصد از زنان در سن باروری و یا بر روی بیش از 5 میلیون زن آمریکایی تاثیر می گذارد. در دختران 11 ساله، سندرم تخمدان پلی کیستیک، تشخیص داده شده است.

سرطان رحم و پریود نامنظم

سرطان رحم یا دهانه رحم می تواند باعث خونریزی غیر طبیعی شود. سرطان دهانه رحم یا رحم در موارد خیلی نادر، سبب خونریزی بین دوره ها و یا در طی رابطه جنسی می شود.

اختلال در تیروئید و پریود نامنظم

اختلال در تیروئید می تواند موجب دوره های نامنظم شود. غده تیروئید هورمون هایی را تولید می کند که بر متابولیسم بدن اثر می گذارند.

آندومتریوز و پریود نامنظم

آندومتریوز وضعیتی است که در آن سلول هایی که به طور طبیعی در داخل رحم یافت می شوند ، سلول های آندومتر نامیده می شوند که در خارج از رحم رشد می کنند. به بیان دیگر ، پوشش داخلی رحم در خارج از رحم تشکیل می شود. سلول های آندومتر سلول هایی هستند که هر ماه در طول دوران قاعدگی دچار ریزش می شوند، بنابراین احتمال این وجود دارد که آندومتریوز بر روی زنان و در طی سال های باروری تاثیر بگذارد.

رشد سلولی که در اندومتریوز وجود دارد، سرطانی نیست. ممکن است هیچ نشانه ای وجود نداشته باشد، اما می تواند دردناک باشد و منجر به مشکلات دیگری شود. اگر خون، بافت اطراف را درگیر کند، می تواند به بافت آسیب بزند و موجب درد شدید، دوره های نامنظم و ناباروری شود.

پریود نامنظم


بیشتر بخوانید: سندرم تخمدان پلی کیستیک و ارتباط آن با اختلالات خوردن


بیماری التهابی لگن و پریود نامنظم

بیماری التهابی لگن (PID) نوعی عفونت دستگاه تناسلی زن است. این بیماری در بین زنان، از شایع ترین و جدی ترین عارضه های عفونت های مقاربتی (STI) به غیر از بیماری ایدز است. بیماری التهابی لگن اگر زود تشخیص داده شود، می تواند با مصرف آنتی بیوتیک درمان شود، اما اگر گسترش پیدا کند، می تواند به لوله های فالوپ و رحم آسیب بزند و منجر به دردهای مزمن یا طولانی مدت شود.

علائم زیادی وجود دارند از جمله خونریزی بین دوره ها و بعد از رابطه جنسی. دوره  های پریود نامنظم می تواند بیانگر مشکل باروری باشد، اما همیشه اینگونه نیست. تخمک گذاری می تواند حتی در زمان قاعدگی های نامنظم نیز اتفاق بیفتد.

موارد زیر کارهایی هستند که می توانید سیر تخمک گذاری را دنبال کنید:

– هر دوره را در تقویم علامت گذاری کنید، و به دنبال الگوها باشید .

– تغییرات به وجود آمده در مخاط دهانه رحم را بررسی کنید. با نزدیک شدن به زمان تخمک گذاری، مخاط دهانه رحم فراوان ، لغزنده ، شفاف و کشدار خواهد شد.

– هر روز درجه حرارت بدن خود را اندازه بگیرید و وقتی افزایش پیدا می کند، آن را یادداشت کنید. دمای بدن می تواند نشان دهنده زمان تخمک گذاری باشد.

اگر دوره های نامنظم به مشکلات باروری ارتباط داشته باشند، این سوابق به پزشک کمک خواهد کرد تا به یک تشخیص برسد. هرکسی که درباره نامنظم بودن قاعدگی خود، نگرانی دارد باید به دنبال مشاوره پزشکی باشد.

پریود نامنظم

دوره های پریود نامنظم؛ 8 داروی خانگی برای تنظیم سیکل ماهیانه شما

سیکل قاعدگی از اولین روز پریود تا اولین روز دوره بعدی پریود شمارش می شود . چرخه قاعدگی به طور متوسط ۲۸ روز است، اما این تعداد روز می تواند از زنی به زن دیگر و از ماهی به ماه دیگر متفاوت باشد. اگر هر24 تا 38 روز یک بار پریود می شوید، یعنی اینکه دوره های منظمی دارید اما اگر زمان بین دوره ها تغییر کند و دوره  ها زودتر یا دیرتر اتفاق بیفتند، پس دارای دوره های نامنظم هستید. درمان به این بستگی دارد که چه چیزی باعث دوره  های نامنظم می شود، اما داروهایی وجود دارند که می توانید آنها را در خانه امتحان کنید تا سیکل قاعدگی شما در مسیر درست قرار بگیرد.

1.تمرین یوگا

یوگا، نشان داده است که می تواند درمانی موثر برای مشکلات مختلف قاعدگی باشد. یک تحقیق که در سال 2013 و بر روی 126 شرکت کننده انجام گرفت، نشان داد که 35 تا 40 دقیقه تمرین یوگا، 5 روز در هفته و به مدت 6 ماه، می تواند سطح هورمون مرتبط با قاعدگی نامنظم را پائین بیاورد. یوگا همچنین باعث کاهش درد قاعدگی و نشانه های عاطفی مرتبط با قاعدگی مانند افسردگی و اضطراب و بهبود کیفیت زندگی در زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه می شود. زنان دارای دیسمنوره اولیه، قبل و در طول دوران قاعدگی از درد شدید رنج می برند.

2.حفظ وزن سالم

بروز تغییراتی در وزن می تواند بر دوره های پریود شما تاثیر بگذارد. اگر اضافه وزن دارید و یا چاق هستید، کاهش وزن می تواند به تنظیم دوره ها کمک کند. از طرف دیگر ، کاهش شدید وزن یا کمبود وزن می تواند باعث بروز قاعدگی نامنظم شود. به همین دلیل حفظ وزن سالم مهم است. زنانی که اضافه  وزن دارند، احتمال بیشتری دارند که دوره های نامنظمی داشته باشند و خونریزی شدیدتر و درد بیشتری نسبت به زنانی که دارای وزن سالم هستند را تجربه کنند.

این به خاطر تاثیری است که سلول های چربی بر هورمون ها و انسولین دارند. اگر فکر می کنید که وزن شما ممکن است بر دوره های قاعدگی شما تاثیر بگذارد، با پزشک خود صحبت کنید. آن ها می توانند به شما کمک کنند که وزن سالمی داشته باشید.

3.ورزش منظم

ورزش کردن فواید و مزایای سلامتی زیادی دارد که می تواند به نظم دوره های شما کمک کند. ورزش می تواند به شما کمک کند تا یک وزن سالم داشته باشید و معمولا به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک ( PCOS ) توصیه می شود. سندرم تخمدان پلی کیستیک، می تواند باعث بی نظمی در قاعدگی شود.

نتایج یک آزمایش بالینی که اخیرا انجام شده است نشان داد که ورزش می تواند به طور موثری، دیسمنوره اولیه را درمان کند. هفتاد دانشجوی مبتلا به دیسمنوره اولیه در این آزمایش شرکت کردند. این گروه ۳۰ دقیقه ورزش هوازی را ۳ بار در هفته و به مدت ۸ هفته انجام دادند. در پایان این آزمایش، زنانی که این تمرینات را انجام داده بودند، درد کمتری در رابطه با دوره  های قاعدگی خود را گزارش کردند. تحقیقات بیشتری برای فهم این که چگونه ورزش می تواند بر قاعدگی تاثیر بگذارد و چه تاثیر مستقیمی بر تنظیم دوره شما دارد، لازم است.

پریود نامنظم

4.چاشنی غذاها را با استفاده از زنجبیل زیاد کنید

زنجبیل به عنوان یک درمان خانگی برای درمان دوره  های نامنظم استفاده می شود، اما هیچ مدرک علمی برای اثبات آن وجود ندارد. به نظر می رسد که زنجبیل فواید دیگری در ازتباط با قاعدگی دارد. نتایج یک مطالعه بر روی ۹۲ زن با خونریزی شدید نشان داد که مصرف روزانه مکمل زنجبیل، می تواند به کاهش مقدار خون از دست رفته در طول قاعدگی کمک کند. این تحقیق کوچکی بود که تنها بر روی دختران دبیرستانی انجام شد، بنابراین تحقیقات بیشتری در این مورد، نیاز است.

مصرف 750 تا 2000 میلی گرم پودر زنجبیل در 3 یا 4 روز اول دوره قاعدگی، می تواند درمانی مؤثری برای دوره های قاعدگی دردناک باشد. مطالعه دیگری نشان داد که مصرف زنجبیل به مدت هفت روز قبل از یک دوره قاعدگی می تواند باعث کاهش علائم خلقی، جسمانی و رفتاری سندرم قبل از قاعدگی (PMS) شود.


بیشتر بخوانید: علائم سندرم قبل از قاعدگی و روشهای درمانی آن


5.مصرف دارچین

این طور به نظر می رسد که دارچین، برای انواع مشکلات مربوط به قاعدگی مفید می باشد. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ انجام گرفت نشان داد که مصرف دارچین، می تواند به تنظیم چرخه  های قاعدگی کمک کند و یک گزینه درمانی موثر برای زنانی است که به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند، اگرچه که این مطالعه بر روی تعداد محدودی از شرکت کنندگان انجام شد. این مطالعه همچنین نشان  داد که دارچین می تواند میزان درد و خونریزی قاعدگی را به طور چشمگیری کاهش دهد و حالت تهوع و استفراغ همراه با دیسمنوره اولیه را نیز تسکین دهد.

6.مصرف ویتامین

یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۵ نشان داد که سطوح پایین ویتامین D، به نامنظم بودن دوره  های قاعدگی ارتباط دارد و پیشنهاد داد که مصرف ویتامین D می تواند به تنظیم قاعدگی کمک کند . مطالعه دیگری نیز نشان داد که مصرف ویتامین، در درمان قاعدگی نامنظم در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز موثر است.

ویتامین D دارای فواید سلامتی دیگری نیز می باشد از قبیل کاهش خطر برخی از بیماری ها، کمک به کاهش وزن و کاهش افسردگی. ویتامین D اغلب به برخی از غذاها از قبیل شیر و دیگر محصولات لبنی و غلات اضافه می شود. همچنین می توانید ویتامین D را از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و یا از طریق مکمل  ها کسب کنید. ویتامین های گروه B اغلب برای زنانی تجویز می شوند که برای بارداری تلاش می کنند. همچنین به تنظیم دوره قاعدگی نیز کمک می کنند، اما تحقیقات بیشتری برای تایید این ادعاها مورد نیاز است.

پریود نامنظم

ویتامین های گروه B ممکن است خطر علائم پیش از قاعدگی را کاهش دهند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ نشان داد زنانی که غذاهای حاوی ویتامین B را مصرف می کنند، در معرض خطر کمتری از ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی(PMS) قرار دارند. مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۶ نشان می دهد زنانی که ۴۰ میلی گرم ویتامین B6  و ۵۰۰ میلی گرم کلسیم را در روز مصرف می کنند ، با کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی( PMS) مواجه شدند.

7.مصرف روزانه سرکه سیب

نتایج یک مطالعه در سال 2013 نشان داد که نوشیدن 15 میلی لیتر سرکه سیب در هر روز ممکن است فرآیند تخمک گذاری را در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بازگرداند. برای تائید این نتایج ، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، زیرا این مطالعه خاص تنها بر روی  هفت نفر شرکت کننده انجام شد.

سرکه سیب به کاهش وزن، پائین آوردن قند خون و سطوح انسولین نیز کمک می کند. سرکه سیب، مزه تلخ و تندی دارد که ممکن است مصرف آن برای برخی افراد سخت باشد. اما اگر می خواهید آن را امتحان کنید، می توانید آن را با آب رقیق کنید و یک قاشق غذاخوری عسل را به آن اضافه نمائید.

8.آناناس

آناناس یک درمان خانگی محبوب برای رفع مشکلات قاعدگی است. آناناس حاوی آنزیم بروملین است که باعث نرم شدن پوشش داخلی رحم می شود و دوره های قاعدگی را تنظیم می کند، اگر چه که این موضوع، به اثبات نرسیده است. بروملین ممکن است دارای خواص ضد التهابی و تسکین دهنده درد باشد.

پریود نامنظم

اگرچه که هیچ مدرک معتبری برای اثر بخشی آن در تسکین گرفتگی ها و سردرد های قاعدگی وجود ندارد. خوردن آناناس می تواند به شما کمک کند تا مقدار میوه ای که به طور روزانه توصیه شده است را دریافت کنید. یک فنجان (80 گرم) آناناس را می توان به عنوان خوردن یک وعده میوه تلقی کرد. توصیه کلی این است که حداقل 80 گرم میوه در روز بخورید.

کلام آخر

احتمالا در دوره  هایی از زندگی خود، بی نظمی دوره های قاعدگی را تجربه کرده اید و همیشه نیازی نیست که برای این علائم به پزشک مراجعه کنید.

در صورت داشتن علائم زیر، به پزشک مراجعه کنید:

  • نامنظم شدن ناگهانی پریود
  • پریود نشدن به مدت 3 ماه
  • در هر 21 روز، بیشتر از یک بار پریود می شوید
  • در هر 35 روز، کمتر از یک بار پریود می شوید
  • داشتن پریودهای شدید و همراه با درد
  • طول کشیدن پریود بیشتر از یک هفته

پزشک ممکن است دارو یا نوع دیگری از روش های درمانی را بسته به علت دوره  های پریود نامنظم توصیه کند.