خشکی دهان می تواند یک بیماری یا علامت سایر بیماری ها باشد. حدود 10 درصد از جمعیت جهان با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند. خشکی دهان، عارضه جانبی متداول دارو درمانی است. این مشکل، یکی از دلایل بوی بد دهان است. خشکی دهان نه تنها بر تغذیه و روان شناسی فرد تأثیر می گذارد، بلکه در غذاخوردن، صحبت کردن و تغییر ذائقه نیز مشکل ایجاد می کند و به دلیل اسیدی شدن محیط دهان و از بین رفتن مینای دندان، باعث خرابی دندان ها نیز می شود. آیا نگران سندرم خشکی دهان خود هستید؟ آیا این بیماری، زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است؟ امید است که با مطالعه این مقاله از بخش طب سنتی و بیماری های دکتر سلام، این نگرانی هایتان برطرف شود. این درمان ها، بهترین راه حل های طبیعی خانگی را برای علائم سندرم خشکی دهان فراهم می کنند و می توانند در خانه نیز اجرا شوند. با این حال، قبل از آن، بهتر است اطلاعات اساسی در مورد این بیماری را بیاموزیم تا بهترین دید را در مورد آن به دست آوریم.

خشکی دهان چیست؟

خشکی دهان که به زروستومیا نیز معروف است، شرایطی است که دهان به اندازه ی کافی بزاق تولید نمی کند یا آن را ترشح نمی کند و این باعث خشکی دهان، احساس تشنگی و ترک خوردن لب ها می شود. خشکی دهان همچنین نشانه ای از عوارض جانبی داروها و درمان های پزشکی است.

خشکی دهان

مضرات خشکی دهان

تأثیر بر تغذیه و سلامتی فرد

خشکی دهان معمولاً در افراد مسن اتفاق می افتد. این بیماری، غذا خوردن را دشوار یا دردناک می کند که می تواند منجر به ناتوانی و خستگی بدن شود و به شدت بر سلامتی وی تأثیر بگذارد. برای افراد جوان نیز، خشکی دهان می تواند عواقب مشابهی به همراه داشته باشد.

حفره های دندانی

بزاق، یکی از راه کارهای طبیعی پاک کننده ی حفرات دندانی است. اگر مقدار ترشح بزاق کم باشد، باعث می شود تا تکه های مواد غذایی باقی مانده ی تخمیری، محیطی اسیدی ایجاد کنند و مینای دندان را از بین ببرند و خطر پوسیدگی را افزایش دهند.

 

خشکی پوست

بارزترین نشانه ی خشکی دهان، خشکی دائمی پوست است که باعث شکل گیری سریع سلول های مرده ی پوست، و پوسته پوسته شدن آن به خصوص در ناحیه لب ها شود.

تاثیر خشکی دهان بر دندان ها

کاهش جریان بزاق، باعث کاهش مواد معدنی دندان ها شده و مینای دندان را تحت تأثیر قرار می دهد که این منجر به آسیب دیدگی دندان می شود.

دشواری صحبت کردن، تاثیر بر طعم غذاها

خشکی دهان

دلایل رایج خشک شدن دهان چیست؟

بزاق بسیار پایین:

بزاق از سلول های داخلی لب و کام همراه با غدد زیاد، تولید می شود، اما بیشترین بخش آن، توسط سه غدد بزاقی اصلی در دهان تولید می شود، یعنی: بناگوشی، تحت فکی و زیرزبانی. ترشح بزاق، توسط سیستم عصبی Plant کنترل می شود، که به طور معمول، سیستم عصبی پاراسمپاتیک را برای افزایش جریان بزاق و سیستم سمپاتیک را برای کاهش ترشح بزاق تحریک می کند. تغییر روزانه و خواب نیز باعث کاهش جریان بزاق می شود.

استفاده از آنتی بیوتیک ها:

داروهای زیادی در بازار وجود دارند که ممکن است باعث خشکی دهان شوند. بسیاری از داروهای رایج مانند داروهای فشار خون، آنتی بیوتیک ها یا درمان های روانی در این لیست قرار دارند. اگر خشکی دهان شما با مصرف داروی خاصی القا می شود، به منظور تغییر دارو و نظارت بر وضعیت خود، با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

افزایش سن:

با افزایش سن، اندام های بدن، همانند گذشته عمل نمی کنند و غدد بزاقی نیز از این قاعده مستثنا نیستند. در نتیجه، خشکی دهان در سنین بالا، اجتناب ناپذیر است، پس برای به حداقل رساندن این مشکل، آب زیادی بنوشید.

کم آبی و ایجاد خشکی دهان :

تأمین نکردن آب کافی برای بدن، باعث تقلای بدن برای تولید بزاق کافی می شود. گذشته از آن، کمبود آب باعث ایجاد مشکلات جدی برای یک دهان خشک می شود.

اسیدیته:

اسیدیته ی بالای معده یا ریفلاکس اسید معده نیز باعث خشکی دهان می شود. دلیل اسید موجود در معده را می توان به صرف شام در آخر شب یا برخی از مواد غذایی نسبت داد.

افسردگی:

افسردگی نیز می تواند دلیل خشکی دهان در صبح باشد. وقتی بدن فرد به اضطراب واکنش می دهد، خواب او دچار مشکل می شود و این باعث کمبود آب و خشکی دهان به هنگام صبح می شود.

مشکل تنفسی و ایجاد خشکی دهان :

آلرژی بینی (رینیت یا التهاب مخاط بینی) و سینوزیت، هر دو می توانند در روند تنفسی شما اختلال ایجاد کنند. هنگامی که جریان هوا از طریق بینی دشوار شود، هوا سعی می کند تا از حفره دهان عبور کند و از آنجایی که ساختار دهان برای تبادل هوا مناسب نیست، هنگامی که هوا به طور مداوم در  این ناحیه جریان می یابد، دهان به راحتی خشک می شود.

درمان سرطان:

پرتودرمانی و شیمی درمانی باعث خشکی دهان می شود. چندین ماده وجود دارد که رادیوتراپی و شیمی درمانی را توصیف می کنند و باعث خشکی دهان می شود.

سایر بیماری ها:

شرایط جسمی مانند کم آبی، خونریزی، ادرار، استفراغ، اسهال، تعریق، دیابت قندی، نارسایی قلبی، سندرم هیپراوریسمی (بالا بودن اسید اوریک خون)، اختلالات غدد درون ریز، استرس، افسردگی، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر،HIV  (ویروس نقص سیستم ایمنی بدن) یا ایدز (نشانگان اکتسابی نقص ایمنی بدن)، آرتروز و سندرم شوگرن نیز می توانند دلیل خشکی دهان باشند.

عادت های غذایی و زندگی:

نوشیدن زیاد الکل، سیگارکشیدن بیش از حد، خروپف هنگام خواب، وضعیت نامناسب دراز کشیدن و تنفس از طریق دهان می تواند منجر به خشکی دهان شود.

خشکی دهان

علائم شایع سندرم خشکی دهان چیست؟

  • علائم عمده ی خشکی دهان (گلو خشکی) در بیماران، ناراحتی، خشکی دهان و گاهی اوقات، سوزش و از بین رفتن طعم و مزه به خصوص روی زبان است. فرد غالباً احساس تشنگی، مشکل در جویدن، بلعیدن و صحبت کردن و بوی بد دهان را تجربه خواهد کرد.
  • ناتوانی در فهم درست طعم و مزه ی غذاها: فقدان بزاق باعث حل نشدن صحیح غذاها در جریان بزاق و دشواری در فهم طعم آن ها می شود.
  • خارش گلو به دلیل عدم تولید بزاق و مرطوب نگه داشتن محیط آن.
  • در برخی از بیماران، بوی بد دهان، در کنار علائمی چون آتروفی و ترک خوردگی مخاط (به ویژه در لب) ایجاد می شود و باعث خونریزی، زخم دهان و زخم یا شکاف پوست گوشه های دهان می شود.
  • همراه با خشکی دهان، علائم دیگری در خارج از دهان نیز ممکن است اتفاق بیفتد: ﮔﺰﺭﻭﻓﺘﺎﻟﻤﻲ (خشکی چشم)، تاری دید، احساس سوزش، دیسفونی (بدصدایی یا گرفتگی صدا) و خارش یا ناراحتی.

چه کسانی در معرض خطر خشک شدن دهان قرار دارند؟

افراد پیر و کودکان اغلب مستعد خشکی دهان هستند. افرادی که عادت های بد دارند و یا رژیم غذایی ضعیفی دارند و افرادی که سابقه افسردگی، درمان سرطان و غیره دارند در معرض خطر خشکی دهان هستند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در مواردی که سندرم خشکی دهان شما به سبب بیماری های دیگر باشد و استرس و ناراحتی در شما القا کند، باید برای معاینه و مشاوره مستقیم به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این، اگر علائمی از خشکی دهان و یا احساس درد بیش از حد داشتید و استفاده از روش های خانگی زیر برایتان موثر واقع نشدند و دردتان را تسکین ندادند، باید به یک پزشک مراجعه کنید.

خشکی دهان

14 درمان خانگی اساسی برای رفع علائم سندرم خشکی دهان

آب:

این گزینه، مؤثرترین روش از میان درمان های خانگی سندرم خشکی دهان است. کمبود آب یا دهیدراسیون، روند ترشح بزاق را مشکل می کند. ترشح ضعیف غدد بزاقی، علت اصلی خشکی دهان است، بنابراین شما باید با نوشیدن زیاد آب از همین حالا، درمان خشکی دهان خود را شروع کنید. نوشیدن آب کافی به تنظیم تولید و ترشح بزاق کمک می کند و از خشکی دهان جلوگیری می کند.

برای اعمال این درمان، لطفاً مراحل زیر را دنبال کنید:

طی دفعات مختلف، حداقل 8 لیوان (حدود 5/2 لیتر) در روز، آب بنوشید. حتی اگر احساس تشنگی نکردید، نیز آب بنوشید. صبر نکنید تا احساس تشنگی کنید زیرا در این صورت بدن شما، کمبود آب خود را اعلام می کند.

همچنین می توانید روزانه 1 تا 2 فنجان آب میوه ی تازه مصرف کنید، ترجیحا میوه های سرشار از ویتامین C مانند مرکبات، گواوا (سیب مناطق گرمسیری)، آناناس، انبه و هویج.

آب خیلی گرم یا خیلی سرد ننوشید و ترجیحا آب ولرم (با دمای حدود 30 درجه سانتی گراد) بنوشید.

درمان خشکی دهان با لیمو:

لیمو، سرشار از ویتامین C است که نقش مهمی در مبارزه با اکسیداسیون در بدن، افزایش مقاومت و کمک به سم زدایی بدن دارد. لیمو اغلب در موارد تشنگی، کم خوردن، مسمومیت حاملگی و فشار خون بالا استفاده می شود. استفاده از لیمو به عنوان درمان خشکی دهان به تحریک غدد بزاقی و جلوگیری از خشکی دهان کمک خواهد کرد.

روش 1: لیمو، شکر و آب:

  • 120 گرم شکر، 60 میلی لیتر آب لیمو و 360 میلی لیتر آب، آماده کنید.
  • شکر و آب را با نسبت 1 به 1 به یک ظرف کوچک ریخته و بجوشانید تا شکر کاملا در آب حل شود.
  • اجاق گاز را خاموش کنید و بگذارید تا خنک شود.
  • لیمویی با یک پوسته ی نازک انتخاب کنید، زیرا آبکی تر است. قبل از برش و تقلا در فشردن لیمو، چند بار آن را در دست خود له کنید تا راحت تر بتوانید آبش را بگیرید.
  • مخلوط را داخل ظرف بریزید و خوب هم بزنید.
  • یخ را به عصاره لیمو اضافه کنید چون مطابق ذائقه شماست

روش دوم: لیمو، سیترونلا یا سنبل هندی، برگ های لیمو و آب یخ:

  • 30 میلی لیتر آب، 80 گرم شکر، 2 عدد لیمو، 2 سیترونلا، 4 تا 5 عدد برگ لیمو و آب یخ تهیه کنید.
  • سیترونلاها را به قطعات کوچک خرد کنید.
  • برای عطر و بوی دادن، آب، شکر و سیترونلا را 10 دقیقه بجوشانید.
  • اجاق گاز را خاموش کنید، برگ های لیمو را اضافه کنید و بگذارید تا خنک شوند.
  • آن ها را از صافی بگذرانید و 2 عدد لیمو را در آن بچکانید.
  • برای رسیدن به بهترین نتیجه، 3 تا 4 بار در روز از این آب میوه استفاده کنید.

روش 3: لیمو، عسل و آب:

  • 30 میلی لیتر آب، 2 قاشق چای خوری عسل و نصف یک لیموی کامل را آماده کنید.
  • عسل را درون آب اضافه کنید و خوب هم بزنید.
  • آب و عسل را به مدت 10 دقیقه بجوشانید و بگذارید تا خنک شود (تا حدود 40 درجه).
  • اجاق گاز را خاموش کنید.
  • پوست لیمو و لیمو را به آن اضافه کرده و بگذارید تا خنک شود.
  • آن را فیلتر کنید و از این مخلوط برای درمان خشکی دهان استفاده کنید.
  • برای به دست آوردن نتایج مورد انتظار، 1 تا 2 بار در روز از این روش استفاده کنید.

 نمک:

نمک به لطف خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی خود، در معالجه بیماری های دهان از جمله خشکی دهان مؤثر است. همچنین، غرغره آب نمک گرم، برای خنثی کردن اسید دهان با حفظ سطح pH طبیعی آن و از بین بردن باکتری های دهان مفید است- که این دو، دلایل اصلی بوی بد دهان هستند. مواد معدنی موجود در سالین، تولید آمیلاز غدد بزاقی را تحریک می کند که به نوبه خود می تواند به درمان خشکی دهان کمک کند.

  • 200 میلی لیتر آب و 1 قاشق غذا خوری نمک آماده کنید.
  • نمک را به آب اضافه کرده و خوب هم بزنید.
  • آب نمک را به یک ظرف بریزید و آن را گرم کنید و بنوشید.
  • هنگام بیدار شدن از خواب (در صبح) از آب نمک استفاده کنید تا بیشترین اثر آن را مشاهده کنید.

 جوش شیرین:

جوش شیرین- با هدف استفاده برای درمان خشکی دهان- باعث تحریک غدد بزاقی می شود. جوش شیرین همچنین ممکن است به شفاف شدن بزاق و کاهش اثر اسیدی دهان خشک کمک کند. با این حال، پایین آمدن سطح اسید ممکن است رشد باکتری ها را تقویت کند. جوش شیرین قلیایی می تواند به خنثی کردن اسیدهای اضافی موجود در دهان که باعث ایجاد حفره و پوسیدگی دندانی می شود کمک کند. علاوه بر این، جوش شیرین یک راه حل عالی برای درد دهان یا مخاط دهان است.

  • نصف قاشق چایخوری جوش شیرین، 1 قاشق چای خوری نمک، شکر و چند قطره آب لیمو را با 1 لیوان آب آماده کنید.
  • جوش شیرین، نمک، شکر و عصاره لیمو را به آب اضافه کرده و خوب هم بزنید و بنوشید.
  • آن را 1 تا 2 بار در روز مصرف کنید.

درمان خشکی دهان با زنجبیل:

زنجبیل، یک بزاق آور معروف گیاهی است که ممکن است به تحریک تولید بزاق و برطرف کردن خشکی دهان کمک کند. همچنین این ماده به سبب ترکیبات فعال زیستی موجود در آن- به نام زنجبیلول- حاوی فواید دارویی زیادی نیز می باشد.

روش اول: چای زنجبیل:

  • چند برش از زنجبیل را درون یک فنجان چای گرم بیندازید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
  • بهتر است بعد از صرف شام از این چای مصرف کنید.
  • چای زنجبیل به سم زدایی بدن، درمان خشکی دهان، گرم نگه داشتن ریه ها و جلوگیری از آنفولانزا، سرفه و سایر بیماری های شایع کمک می کند.

روش دوم: زنجبیل، نمک، آب و سرکه:

  • زنجبیل، نمک و سرکه را برای تهیه مخلوط آماده کنید.
  • زنجبیل را به برش های نازک خرد کنید، سپس در سرکه خیس کنید، کمی نمک اضافه کنید و آن ها را خوب مخلوط کنید.
  • مخلوط حاصل را درون آب بریزید و خوب هم بزنید تا از آن لذت ببرید.
  • برای نتیجه گیری بهتر، مخلوط حاصل را 1 تا 2 بار در روز امتحان کنید.

روش سوم: زنجبیل خالص:

یک قطعه کوچک از زنجبیل را قورت دهید و در صورت لزوم بجوید، تا خشکی دهان شما را به سرعت بهبود بخشد. اگرچه زنجبیل نمی تواند بیماری تان را به طور کامل درمان کند، اما می تواند در شرایط اضطراری به شما کمک کند.

آلوئه ورا:

عصاره آلوئه ورا به جلوگیری از خونریزی لثه و حفظ لثه های سالم و بهداشت دهان کمک می کند. خاصیت ضد باکتریایی طبیعی آن باعث رشد سلول و بهبود آن می شود. برخی از انواع ژل آلوئه ورا نیز در جلوگیری از خونریزی لثه و زخم دهان استفاده می شود. علاوه بر این، آلوئه ورا غدد بزاقی را تحریک می کند تا بزاق بیشتری تولید کند. بنابراین، این یک روش بسیار مؤثر برای درمان خشکی دهان است.

  • یک مشت برگ آلوئه ورا و کمی عسل خالص تهیه کنید.
  • آلوئه ورا را پوست بگیرید و آن را با دقت تمیز کنید.
  • آن را به مدت 1 ساعت در آب بخیسانید تا صمغ آن به طور کامل از بین ببرید.
  • آلوئه ورا و عسل را به مخلوط کن بریزید و کمی آب اضافه کنید.
  • این عصاره را 1 تا 3 بار در روز (15 دقیقه قبل از غذا) مصرف کنید، هر وعده مصرفی تان 20 میلی لیتر (1 قاشق غذاخوری) باشد.

نکته:

مصرف آلوئه ورا ممکن است با سقط جنین و ناهنجاری های مادرزادی همراه باشد. بنابراین، زنان باردار و شیرده نباید از محصولات آلوئه ورا استفاده کنند.

دانه های شوید:

در میان درمان های خانگی خشکی دهان، استفاده از دانه های شوید یکی از مؤثرترین آن هاست. بذر شوید، منبع خوبی از مواد معدنی و ویتامین ها از جمله ویتامین C، ویتامین ب3، منگنز، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و آهن و بسیاری از مواد مغذی گیاهی مانند فنکون، کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها، آنتول و کامفن هاست که همگی به تحریک غدد بزاقی کمک می کنند. برگ و دانه های شوید، نفس و دهان را خوشبو می کنند. علاوه بر این، روغن های ضروری موجود در آن ها، به طور طبیعی آنتی اکسیدان، میکروب کش و ضد عفونی کننده هستند که می توانند در جلوگیری از عفونت های میکروبی در دهان فرد مؤثر باشند، این آنتی اکسیدان ها به کاهش آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد بر دندان ها و لثه ها نیز کمک می کنند.

روش اول: دانه های شوید خالی:

کافی است کمی دانه شوید را بردارید و بجوید. این روش ساده می تواند به شما در مقابله با خشکی دهان کمک کند.

روش دوم: تخم شوید و لیمو:

  • 2 قاشق غذاخوری دانه شوید را در طول شب خیس کنید و صبح آن ها را بجوشانید.
  • عصاره آن را فیلتر کنید و آب لیمو را درون آن بچکانید.
  • هر روز صبح- به مدت 2 هفته- آن را با معده خالی بنوشید.

توجه:

از مصرف مقادیر بالای دانه های شوید خودداری کنید. زیرا ترکیبات موجود در درخت آن می تواند برای سیستم عصبی مضر باشد و در صورت استفاده زیاد، توهم و تشنج ایجاد کند. آن می تواند سرطان های مرتبط با گیرنده ی استروژن، مانند آندومتر، پستان، تخمدان ها و غیره را تشدید کند، زیرا استروژن بالایی دارد. ممکن است به زنان باردار نیز توصیه شود که از مصرف مقادیر زیاد آن بپرهیزند.

درمان خشکی دهان با کرفس:

کرفس، حاوی فیبر بالایی است و این مهم، خطر پوسیدگی دندان را کاهش می دهد زیرا می تواند مقادیری از مواد غذایی باقی مانده روی دندان ها را از بین ببرد. علاوه بر این، کرفس ترشح بزاق و تعادل pH در حفره دهان را تحریک می کند و از این رو به حفره دهان در رسیدن به اثرات ضد باکتریایی طبیعی کمک می کند. همچنین کرفس غنی از ویتامین C است و دارای فلاونوئیدها و آنزیم های مفیدی است. ظرفیت نگهداری آب آن به ویژه در مرطوب نگه داشتن دهان و افزایش تولید بزاق مؤثر است.

  • 200 گرم کرفس و 100 میلی لیتر آب تصفیه شده آماده کنید.
  • کرفس را بشویید و آن را به قطعات کوچکی خرد کنید.
  • کرفس را در مخلوط کن بریزید تا آب آن را بگیرید سپس آن را صاف کنید.
  • 100 میلی لیتر از آن را در فنجان بریزید و صرف کنید.

توجه:

زنان باردار قبل از استفاده از کرفس برای درمان خشکی دهان باید دقت کنند. اگر باردار هستید و هنوز می خواهید از این روش درمانی استفاده کنید، باید مقدار کمی از آن را استفاده کنید، زیرا کرفس در بعضی موارد می تواند عوارض جانبی داشته باشد.

آدامس:

بزاق به خنثی کردن اسیدهای پلاک کمک می کند- که به لایه ی محافظ دندان حمله کرده و آن را تضعیف می کنند و پس از مدتی به پوسیدگی دندانی منجر می شوند. تاثیرگذاری این اسید بعد از خوردن غذا- به خصوص غذاهای شیرین و نرم- شدید می شود. از این رو، جویدن آدامس به تعادل غلظت اسید در دهان و جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می کند. جویدن آدامس همچنین به از بین بردن مواد غذایی اضافی که به دندان چسبیده اند کمک می کند و مینای دندان را ترمیم می کند تا دندان ها قوی تر شوند.

جویدن آدامس (ترجیحا بدون قند) مرتباً میزان بزاق تولید شده از طریق جویدن را افزایش می دهد و بدین ترتیب دهان را تمیز کرده و به طور طبیعی از پوسیدگی دندانی جلوگیری می کند.

سایر نکات در مورد درمان خشکی دهان

  • از بزاق مصنوعی تهیه شده به شکل دهانشویه- اسپری معدنی- استفاده کنید تا به مرطوب شدن دهان تان کمک کند.
  • برای جلوگیری از خشکی دهان، در اتاق خواب و اتاق کارتان دستگاه مرطوب کننده ی هوا داشته باشید. اگر اتاق تان تهویه مطبوع داشته باشد، باید از رطوبت ساز استفاده کنید.
  • سبزیجات و میوه های تازه را در سبد روزانه تان بگنجانید.
  • غذاهایی را مصرف کنید که با آب فرآوری می شوند، مانند سوپ، تا احساس ناخوشایند به هنگام جویدن را به حداقل برسانید.
  • پروتئین بیشتری بخورید و از مصرف غذاهای سرخ شده و چرب اجتناب کنید.
  • مصرف غذاهای پر قند یا اسیدی را محدود کنید. وجود قند در دهان از رشد و نمو باکتری های دهانی حمایت می کند و در نتیجه باعث پوسیدگی دندانی و تولید اسید می شود.
  • از مصرف قهوه خودداری کنید زیرا باعث پیچیده تر شدن خشکی دهان می شود.
  • دندان های خود را به آرامی و با خمیردندان حاوی فلوراید، به میزان 2 تا 3 بار در روز مسواک بزنید.
  • از دهانشویه های مبتنی بر الکل استفاده نکنید، ترجیحا از سالین رقیق شده برای بهداشت دهان و دندان و یک داروی خانگی سریع برای خشکی دهان استفاده کنید. زیرا الکل ممکن است باعث بیماری کبد، بیماری غده بزاقی یا کم آبی بدن شود.
  • به تمیز کردن زبان خود توجه داشته باشید.
  • اگر از پروتز دندان استفاده می کنید، هر روز آن ها را تمیز کنید، دندان ها را با احتیاط زیاد وارد دهان خود کنید تا از ایجاد حفراتی که باعث ورود غذا به آن ها می شود، جلوگیری کنید.
  • عفونت های بزاق، عوارض جانبی داروها و بیماری های دندانی نیز باعث خشکی دهان می شوند. بنابراین، برای درمان خشکی دهان، می توانید به دندان پزشک مراجعه کنید تا معاینه شده و وضعیت تان تعیین شود و یک برنامه موثر برای بهبودی تان تهیه شود.
  • اگر به دلیل عوارض دارویی دچار خشکی دهان شده اید، مصرف دارو را کاهش داده یا متوقف کنید و یا آن را با داروهای دیگری جایگزین کنید.

این روش های درمانی طبیعی- برای خشکی دهان- را به راحتی می توانید در منزل خود امتحان کنید زیرا بیشتر اجزای موجود در آن ها در آشپزخانه شما موجود هستند.