هایپرهیدروز که با نام پلی هیدروزیس هم شناخته می شود نوعی بیماریست که با تعریق بیش از حد مشخص می شود. این تعریق ممکن است فقط در یک ناحیه خاص اتفاق بیفتد یا کل بدن را تحت تاثیر قرار بدهد. اگر چه تعریق بیش از حد تهدید کننده زندگی نیست اما می تواند برای خود فرد ناراحت کننده و ناخوشایند باشد و آسیب های روانی و خجالت زدگی به همراه داشته باشد. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام ما به بررسی علل، علائم، تشخیص و روش های درمان هایپرهیدروز می پردازیم.

هایپرهیدروز

حقایقی درباره هایپرهیدروز

  • هایپرهیدروز اغلب در دوره نوجوانی بروز می کند.
  • تخمین زده می شود که حدود هفت میلیون و هشتصد هزار آمریکایی به این بیماری مبتلا باشند.
  • هاپیر هیدروز معمولا پاها، دست ها، صورت و زیر بغل را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • چندین روش برای کاهش علائم این اختلال وجود دارد.

هایپرهیدروز چیست؟

دلیل تراکم نسبتا زیاد غدد عرق در دست ها، پاها، زیر بغل و کشاله ران، تعریق بیش از حد ناشی از هایپرهیدروز در این اندام ها بیش از سایر قسمت های بدن بروز می کند.

انواع هایپرهیدروز

از نظر محل ظاهر شدن هایپرهیدروز این اختلال به دو دسته تقسیم می شود:

هایپرهیدروز کانونی

در این حالت تعریق بیش از حد به صورت موضعی رخ می دهد. به عنوان مثال ممکن است این تعریق در کف دست ها یا پاها اتفاق بیفتد.

هایپرهیدروز عمومی

در این اختلال تعریق بیش از حد کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.

هایپرهیدروز ممکن از بدو تولد در بدن فرد وجود داشته باشد و یا بعدا شخص به آن مبتلا شود. با این حال اکثر موارد ابتلا به هایپرهیدروز در دوران نوجوانی اتفاق می افتند. این اختلال ممکن است به دلیل عدم رعایت مسائل بهداشتی بروز کند و یا هیچ دلیل خاصی نداشته باشد.

از لحاظ زمان ابتلا به این بیماری، هایپرهیدروز به 2 دسته تقسیم می شود:

هایپرهیدروز ایدیوپاتیک اولیه

واژه ایدیوپاتیک به معنی “علت ناشناخته” است و در بیشتر موارد هایپرهیدروز به صورت موضعی و با دلیل نامشخص بروز می کند.

هایپرهیدروز ثانویه

در این شرایط فرد به دلیل یک عامل مرتبط با سلامتی مثل چاقی، نقرس، یائسگی، تومور، مسمومیت با جیوه، دیابت و یا پر کاری غده تیروئید دچار تعریق بیش از حد می شود. طبق اعلام انجمن بین المللی هایپرهیدروز، تقریبا 2.8 درصد از آمریکایی های به اختلال هایپرهیدروز مبتلا هستند و این میزان حدود 7.8 میلیون نفر است.

در برخی مبتلایان به این بیماری، علائم هایپرهیدروز به قدری شدید است که باعث ایجاد احساس شرمندگی و اضطراب در فرد می شود. این مساله می تواند روی فعالیت های شغلی بیمار، روابط شخصی، تصویر شخصی فرد از خودش و روابط عاطفی اش با دیگران تاثیر منفی بگذارد.

خوشبختانه گزینه های مختلفی وجود دارد که می توانند علائم تعریق بیش از حد را به طور موثری درمان کنند. با این حال بزرگترین چالش در درمان هایپرهیدروز، احساس شرمساری بیمار از مراجعه به پزشک و یا عدم آگاهی از وجود روش های درمان برای این اختلال است که باعث می شود فرد به دنبال کمک پزشکی نباشد.

هایپرهیدروز چه علائمی دارد؟

تعریق بیش از حد وقتی به عنوان یک اختلال شناخته می شود که فعالیت های عادی فرد را مختل کند. اندام های درگیر این بیماری حداقل یک بار در هفته دچار تعریق بیش از حد و بدون دلیل واضح می شوند و روی فعالیت های روزمره فرد تاثیر منفی می گذارند.

هایپرهیدروز

علائم هایپرهیدروز شامل موارد زیر است:

  • مرطوب شدن کف دست ها
  • مرطوب شدن کف پاها
  • عرق کردن مکرر و مداوم به طوری که لباس فرد خیس شود

علاوه بر این اکثر افراد مبتلا به هایپرهیدروز مشکلات زیر را هم تجربه می کنند:

  • مشکلات پوستی دردناک و تحریک شونده مثل عفونت های قارچی یا باکتریایی
  • نگرانی و اضطراب در مورد به جای ماندن لکه تعریق روی لباس
  • عدم تمایل به لمس دیگران و برقراری تماس فیزیکی
  • کناره گیری از جمع که برخی اوقات منجر به افسردگی می شود
  • انتخاب مشاغلی که نیاز به تعامل انسانی یا تماس فیزیکی ندارند
  • صرف وقت زیادی از روز برای تعویض لباس، مقابله با عرق، حمام کردن و یا پوشیدن لباس های تیره
  • نگرانی بیش از حد درباره بوی بد بدن

هنوز معلوم نیست به چه علت؛ اما محققان دریافته اند که افراد مبتلا به هایپرهیدروز اولیه مشکل تعریق بیش از حد در خواب ندارند. هایپرهیدروز اولیه نوعی اختلال نادر است که به طور مساوی هم زنان و هم مردان را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم این اختلال معمولا در دوران کودکی یا با آغاز سن بلوغ شروع می شود. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری با افزایش سن و پا گذاشتن به بزرگسالی دچار تشدید علائم می شوند و بدون پیگیری و درمان از این عارضه رنج می برند.

هاپیر هیدروز ثانویه اختلال شایعی است که به دلیل ابتلای فرد به اختلالات دیگری بروز می کند. نکته مهم این است که باید هایپرهیدروز اولیه از سایر اختلالاتی که موجب تعریق بیش از حد یا همان هایپرهیدروز ثانویه می شوند تمایز داده شود. اختلال در عملکرد غده تیروئید، نقص عملکرد غده هیپوفیز، بیماری های عفونی، دیابت، تومورها، نقرس، یائسگی، عوارض جانبی برخی داروها و یا مصرف بیش از حد الکل باعث بروز هایپرهیدروز ثانویه می شوند.

هایپرهیدروز

آیا هایپرهیدروز اختلال جدی و مهمی است؟

با اینکه اغلب اوقات تعریق بیش از حد فعالیت های روزمره و عادی فرد را دچار اختلال می کند اما این عارضه کشنده یا تهدید کننده زندگی شخص نیست. تعریق شدید باعث می شود که پوست آسیب دیده سفید، چروکیده و ترک خورده شود و اغلب باعث ملتهب و قرمز شدن آن ناحیه می شود. هایپرهیدروز در اکثر موارد به مراقبت های پزشکی نیاز دارد.

چه دلایلی باعث بروز هایپرهیدروز می شوند؟

دلایل ایجاد هاپیر هیدروز اولیه کاملا مشخص نیستند اما برای هایپرهیدروز ثانویه دلایل شناخته شده زیادی وجود دارد.

علل ایجاد هایپرهیدروز اولیه

قبلا تصور می شد که هایپرهیدروز اولیه با وضعیت روحی و عاطفی بیمار مرتبط است. در واقع این اختلال نوعی عارضه روانی محسوب می شد که افراد مضطرب و عصبی را تحت تاثیر قرار می داد. اما تحقیقات اخیر نشان می دهند که افراد مبتلا به هایپرهیدروز اولیه بیشتر از سایرین در معرض احساس اضطراب، عصبی بودن یا استرس های عاطفی قرار ندارند و در مواجهه با محرک های روانی به یک اندازه واکنش نشان می دهند.

در حقیقت این مساله کاملا برعکس است. بیماران مبتلا به هایپرهیدروز به دلیل تعریق زیاد دچار احساسات روحی روانی ناخوشایند و یا استرس و فشار می شوند. علاوه بر این تحقیقات نشان می دهند که ژن های خاصی در ایجاد هایپرهیدروز موثرند و به احتمال زیاد این بیماری ارثی است. بیشتر بیماران مبتلا به هایپرهیدروز اولیه در خانواده شان یک خواهر و برادر و یا والدین مبتلا به این اختلال دارند.

علل ایجاد هایپرهیدروز ثانویه


بیشتر بخوانید: زونا پس از این بیماری تهدیدتان می کند


هایپرهیدروز چطور تشخیص داده می شود؟

در وهله اول پزشک سعی می کند از طریق آزمایش خون و ادرار هر نوع بیماری زمینه ای تیروئید بیش فعال (پرکاری تیروئید) یا قند خون پایین (هایپوگلیسمی) را تشخیص بدهد.

علاوه بر این پزشک درباره الگوهای تعریق، اینکه بیماری کدام قسمت بدن را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد، هر چند وقت یکبار تعریق اتفاق می افتد و اینکه آیا عرق کردن در طول خواب هم رخ می دهد یا نه از بیمار سوالاتی می پرسد. علاوه بر این ممکن است از بیمار یک سری سوالات دیگری هم پرسیده شود یا از او خواسته شود پرسشنامه ای را پر کند.

این سوالات می توانند شامل موارد زیر باشند:

  • آیا برای مقابله با تعریق بیش از حد از دستمال، محصولات ضد تعریق، حوله و یا پد استفاده می کنید؟
  • آیا مدام مجبورید این وسایل را با خودتان حمل کنید؟
  • آیا زمانی که در مکان های عمومی هستید تعریق بیش از حد روی رفتار یا وضعیت روحی روانی تان تاثیر می گذارد؟
  • آیا هایپرهیدروز تاثیری روی وضعیت اشتغال شما داشته است؟
  • هر چند وقت یکبار لباستان را عوض می کنید؟
  • هر چند وقت یکبار حمام می کنید؟
  • چقدر به تعریق بیش از حدتان فکر می کنید؟

تست عرق

برای انجام این آزمایش از پودری که به رطوبت حساس است استفاده می شود. وقتی تعریق در دمای اتاق اتفاق می افتد، این پودر تغییر رنگ می دهد. سپس بیمار در کابین دیگر در معرض گرما و رطوبت زیاد قرار می گیرد و سراسر بدنش شروع به عرق کردن می کند. افرادی که به هایپرهیدروز مبتلا نیستند وقتی در مواجهه با گرما قرار می گیرند کف دستشان عرق نمی کند اما مبتلایان به هایپرهیدروز دچار چنین اتفاقی می شوند. تست عرق به پزشکان در تشخیص شدت هایپرهیدروز هم کمک می کند.

سبک زندگی و کاهش علائم هایپرهیدروز

برخی تغییرات در فعالیت های روزانه و سبک زندگی می تواند باعث کاهش علائم هایپرهیدروز شود.

این موارد عبارتند از:

اسپری های ضد عرق و پدهای مخصوص زیر بغل

دئودورانت ها جلوی تعریق را نمی گیرند اما اسپری های ضد عرق این کار را انجام می دهند. برخی از این اسپری ها حاوی کلرید آلومینیوم هستند که غدد عرق را می بندند.

پوشیدن لباس های مناسب

توصیه می شود که تا حد امکان از لباس های گشاد استفاده کنید. لباس های تهیه شده از الیاف مصنوعی مثل نایلون هم می تواند علائم شما را بدتر کند.

هایپرهیدروز

پوشیدن کفش مناسب

مواد مصنوعی عرق کردن را تشدید می کنند بنابراین توصیه می شود که از کفش های ساخته شده مواد طبیعی مثل چرم استفاده کنید.

پوشیدن جوراب مناسب

برخی جوراب ها مثل جوراب های نرمی که از الیاف طبیعی ساخته شده اند جذب رطوبتشان بالاتر و بهتر است. اگر اقدامات بالا موثر نبود باید از درمان های پزشکی استفاده کنید.


بیشتر بخوانید: آیا اسپری ضد تعریق سرطان‌زا میباشد؟


درمان های دارویی و پزشکی هایپرهیدروز

داروهای ضد تعریق با نسخه پزشک

ممکن است پزشک برایتان یک داروی ضد تعریق حاوی کلرید آلومینیوم (مثل Drysol ، Xerac Ac) تجویز کند. این داروها می توانند باعث تحریک پوست و چشم شوند بنابراین موقع استفاده از آنها باید احتیاط کنیدکه با چشم تماس نداشته باشند. معمولا از شما خواسته می شود که قبل از خواب دارو را پوست ناحیه مورد نظر اعمال کنید و بعد از بیدار شدن پوستتان را بشویید. اگر پوست به خاطر تماس با دارو تحریک شد می توانید از کرم هیدروکورتیزون برای کاهش تحریکات پوستی استفاده کنید.

کرم های ضد تعریق با نسخه پزشک

این کرم ها حاوی گلیکوپیرولات هستند و در درمان هایپرهیدروز ناحیه سر و صورت موثرند.

داروهای مسدود کننده عصب

برخی از داروهای خوراکی حاوی مواد شیمیایی خاصی هستند که با مسدود سازی اعصاب جلوی تولید عرق را می گیرند. عوارض جانبی استفاده از این داروها شامل خشکی دهان، تاری دید و مشکلات مثانه است.

داروهای ضد افسردگی

برخی از داروهای ضد افسردگی نیز می توانند به کاهش تولید عرق کمک کنند. این داروها همچنین اضطراب که می تواند هایپرهیدروز را بدتر کند را هم کاهش می دهند.

تزریق سم بوتولینوم

سم بوتولینوم A (بوتاکس) نوعی سم است که روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد و به طور موقت ماهیچه ها را فلج می کند. از این سم به طور معمول برای درمان چین و چروک های پوستی استفاده می شود اما اخیرا از آن در درمان اسپاسم های عضلانی و انواع خاصی از سردردها هم استفاده می کنند. علاوه بر این موارد، تحقیقات نشان داده اند که از بوتاکس می توان برای درمان تعریق بیش از حد نیز استفاده کرد.

هایپرهیدروز

برای این کار، مقدار کمی بوتاکس را از طریق یک سرنگ بسیار ریز در حدود 20 تا 25 نقطه در هر دو زیر بغل تزریق می کنند. این روش می تواند تا 14 ماه مانع از تولید عرق شود. از آنجایی که تزریق معمولا ناراحت کننده و دردآور است استفاده از سوزن بسیار ریز می تواند آن را برای فرد قابل تحمل کند.

با اینکه این روش درمانی هنوز به تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نرسیده است اما برخی پزشکان از آن به عنوان روشی موثر در درمان هاپیر هیدروز استفاده می کنند. نکته مهم این است که تزریق بوتاکس برای این منظور حتما باید توسط پزشک متخصص و با تجربه انجام بگیرد.

آلومینیوم کلراید هگزا هیدارت

اگر داروهای ضد تعریق معمولی در درمان هایپرهیدروز موثر واقع نشدند پزشکان نسخه قوی تر آلومینیوم کلراید یعنی آلومینیوم کلراید هگزا هیدارت (Drysol) استفاده می کنند. این دارو باید 2 تا 3 شب پشت سر هم قبل از خواب روی محل مورد نظر اعمال شود و بعد برای حفظ اثر آن هفته ای یکبار استفاده شود.

دارو را باید به همان شکلی که پزشک تجویز می کند مصرف کنید. این دارو برای درمان کسانی که در ناحیه زیر بغل تعریق زیادی دارند بسیار مناسب است اما برای افرادی که کف دست ها و پاهایشان عرق می کند زیاد رضایت بخش نیست. عارضه جانبی اصلی داروی Drysol تحریک پوست است که گاهی اوقات (نه همیشه) می توان آن را برطرف کرد.

حتما قبل از استفاده از این دارو مطمئن شوید که پوستتان کاملا خشک است بعد از اعمال دارو هم اجازه دهید دارو روی پوست خشک شود. کاهش استفاده از داروهای ضد التهاب مثل لوسیون های حاوی کورتیکواستروئید هم می تواند در کاهش تحریک پوست موثر باشد.

عمل های جراحی و سایر روش های درمان هایپرهیدروز

سایر روش های درمان هایپرهیدروز شامل موارد زیر است:

مایکروویو تراپی

در این روش از انرژی تولید شده توسط دستگاه مایکروویو برای از بین بردن غدد عرق استفاده می شود. درمان شامل دو جلسه 20 تا 30 دقیقه ای با فاصله 3 ماه است. عوارض جانبی احتمالی این روش ناراحتی و حساسیت پوستی است. علاوه بر این از نظر هزینه نیز مایکروویو تراپی روش گرانی محسوب می شود.

برداشتن غدد عرق

اگر تعریق بیش از حد در ناحیه زیر بغل باشد برداشتن غدد عرق می تواند به درمان آن کمک کند. اگر سایر روش ها موثر نباشند می توان از روش کورتاژ ساکشن که کمترین میزان تهاجم را دارد استفاده کرد.

هایپرهیدروز

جراحی عصب (سمپاتکتومی)

طی این روش جراح اعصاب نخاعی که وظیفه کنترل تعریق را در دست دارد یا می برد، یا می سوزاند و یا آن را  می بندد. در برخی موارد این روش باعث تعریق بیش از حد سایر مناطق بدن می شود که به آن تعریق جبرانی می گویند.

روش جراحی با حداقل میزان تهاجم چه خطراتی به همراه دارد؟

سمپاتکتومی توراکوسکوپی یکی از روش های جراحی موثر برای درمان هایپرهیدروز است به خصوص اگر تعریقبیش از حد در ناحیه کف دست رخ بدهد. اما درست مثل هر جراحی دیگری این جراحی هم با خطرات و عوارض جانبی همراه است. عارضه جانبی اصلی این نوع روش هایپرهیدروز جبرانی یا تعریق در سایر نواحی بدن است که قبلا عرق نمی کردند.

این عارضه معمولا در 70 درصد بیمارانی که تحت جراحی سمپاتکتومی توراکوسکوپی قرار می گیرند اتفاق می افتد اما معمولا به خوبی می توان با آن کنار آمد. یکی دیگر از عوارض جانبی بالقوه این جراحی تعریق هنگام غذا خوردن است. این عارضه تقریبا در 5 تا 10 درصد از بیمارانی که با سمپاتکتومی توراکوسکوپی درمان می شوند اتفاق می افتد.

در موارد نادری هم ممکن است بیمار دچار سندرم هورنر شود که باعث افتادگی جزئی پلک چشم، کوچک شدن مردمک چشم و عدم تعریق در یک طرف صورت می شود. این سندروم ممکن است بعد از مدتی خودبخود و بدون نیاز به درمان برطرف شود.

سایر عوارض جانبی احتمالی جراحی سمپاتکتومی توراکوسکوپی شامل موارد زیر است:

  • آسیب شریانی، عصبی و یا وریدی
  • مشکلات قلبی مثل ریتم غیر طبیعی قلب
  • لخته شدن خون
  • عفونت ادراری

به طور کلی می توان گفت که سمپاتکتومی توراکوسکوپی علائم هاپیر هیدروز را در تقریبا 95 تا 98 درصد از بیماران مبتلا به هایپرهیدروز کف دست و 75 تا 80 درصد از بیماران مبتلا به هایپرهیدروز زیر بغل کاهش می دهد. این جراحی برای درمان هایپرهیدروز پا به اندازه بقیه اندام های اشاره شده موثر نیست و فقط در 25 درصد از بیماران نتیجه موثر و مناسبی به دست می دهد.


بیشتر بخوانید: جراحی سمپاتکتومی توراکوسکوپیک با استفاده از آندوسکوپی


هایپرهیدروز چه عوارضی دارد؟

اگر هایپرهیدروز درمان نشود منجر به بروز عوارض جانبی زیر می شود:

  • عفونت ناخن به خصوص عفونت ناخن پا
  • زگیل یا رشد غیر طبیعی پوست ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
  • عفونت های باکتریایی به خصوص در اطراف فولیکول های مو و بین انگشتان پا
  • جوش و بثورات پوستی، ورم و خارش پوست که اغلب باعث قرمزی و سوزش پوست می شود
  • تاثیرات روانشناختی منفی مثل احساس اضطراب، استرس عاطفی
  • کناره گیری اجتماعی و حتی افسردگی به دلیل کاهش اعتماد به نفس

به طور متوسط افراد مبتلا به هایپرهیدروز بعد از 9 سال زندگی با این بیماری به فکر مراجعه به پزشک و پیگیری برای درمان می افتند. افزایش آگاهی ها در این زمینه و دانستن علائم بیماری در تشویق افراد مبتلا به مراجعه هر چه سریعتر به پزشک کمک بسیار زیادی می کند.

13 راه طبیعی برای جلوگیری از هایپرهیدروز

اگر به فکر سلامتی تان هستید حتما می دانید که بیشتر محصولات ضد عرق حاوی سموم مضر و خطرناک هستند. همین مساله ممکن است شما را به فکر یافتن راهی طبیعی برای مقابله با عرق کردن بیندازد. خوشبختانه روش های طبیعی زیادی برای این کار وجود دارد. ما اینجا 13 راه طبیعی و بی خطر برای متوقف کردن تعریق را در اختیارتان قرار می دهیم.

1-سرکه

سرکه و مخصوصا سرکه سیب سرشار از خواص فوق العاده برای سلامتی است. این ماده به تنظیم قند خون، پاکسازی سموم بدن، درمان سوزش و ریفلاکس معده و حتی کاهش وزن کمک می کند. علاوه بر این سرکه خاصیت قابض دارد و اگر روی پوست اعمال شود هم باکتری ها را از بین می برد و هم منافذ پوست را می بندد.

اگر زیاد عرق می کنید، نوشیدن مقداری سرکه به طور روزانه و یا مالیدن آن روی پوست می تواند به شما کمک کند. هر روز قبل از صبحانه، ناهار و شام 2 قاشق غذاخوری سرکه و 1 قاشق چایخوری سرکه سیب را با هم مخلوط کنید و بنوشید. اثرات ضد تعریق سرکه بعد از چند روز خودشان را نشان می دهند.

2-آب گوجه فرنگی

گوجه فرنگی نه تنها خواص ضد سرطانی دارد بلکه می تواند منافذ پوست را هم ببندد و تعریق بیش از حد را درمان کند. داشتن یک رژیم غذایی سرشار از گوجه فرنگی و یا نوشیدن یک لیوان آب گوجه فرنگی در هر روز می تواند تعریق بیش از حد را کنترل کند. اگر گوجه فرنگی دوست ندارید می توانید آب آن را روی پوست زیر بغل یا هر ناحیه دیگری که بیش از حد عرق می کند بمالید و بعد از 10 دقیقه پوستتان را بشویید.

3-جلوگیری از هایپرهیدروز با چای سبز و سیاه

شاید به نظرتان بیاید که نوشیدنی های گرم باعث تعریق بیشتر می شوند اما باید بدانید که چای سبز  حاوی منیزیم و ویتامین B است و می تواند منافذ عرق را مسدود کند. اگر بیش از حد عرق می کنید سعی کنید به جای قهوه یا نوشیدنی های دیگر از چای سبز استفاده کنید.

هایپرهیدروز

چای سیاه هم خواص قابض دارد و اگر مستقیما آن را روی پوستتان اعمال کنید می تواند تولید عرق را کاهش بدهد. تنها کاری که باید بکنید این است که بعد از دم کردن چای سیاه و خنک شدنش کمی از آن را روی پوست ناحیه مورد نظر بگذارید.

4-آرد ذرت و جوش شیرین

آرد ذرت و جوش شیرین هر دو جاذب رطوبت هستند. از آنجایی که جوش شیرین قلیایی است با اسیدهای موجود در عرق مقابله می کند و درست مثل یک دئودورانت طبیعی جلوی تولید عرق را می گیرد. به همین دلیل است که بسیاری از محصولات دئودورانت موجود در بازار حاوی جوش شیرین هستند.

قبل از استفاده از آرد ذرت و جوش شیرین حتما پوستتان را کاملا خشک کنید و بعد مخلوط هر دو را روی آن بمالید. اجازه بدهید 30 دقیقه به همین شکل بماند و بعد پوستتان را با آب سرد بشویید. یادتان باشد که نباید بیش از حد این مخلوط را روی پوست بگذارید چون ممکن است دچار عوارض جانبی ناخوشایندی مثل قرمزی، سوزش و تحریک پوست شوید.

5-آب گندم

آب گندم سرشار از ویتامین A ،C ،B12 ،B6 و اسید فولیک است و با خنثی کردن و رقیق کردن سموم در خون مانند یک سم زدای طبیعی عمل می کند. نوشیدن روزانه یک قاشق غذا خوری آب ساقه گندم در کاهش تعریق بدن بسیار موثر است. علاوه بر این مصرف آب گندم باعث کاهش بوی عرق بدن هم می شود.

6-سیب زمینی و سایر مواد غذایی سرشار از پتاسیم

مصرف زیاد سدیم باعث می شود که بدن آب بیشتری در خودش نگه دارد. سیب زمینی و مواد غذایی حاوی پتاسیم مثل کلم بروکلی این روند را معکوس می کنند تا آب اضافی از بدن خارج شود. این مواد می توانند با جذب رطوبت اضافی بدن به کاهش تولید عرق کمک کنند. فقط کافیست یه تکه سیب زمینی را برای چند دقیقه روی پوست زیر بغل یا هر ناحیه دیگری مالش بدهید و بعد از خشک شدن آن را بشویید.

7-جلوگیری از هایپرهیدروز با پیراهن های ضد عرق

اگر استفاده از مواد غذایی گفته شده موثر نبود می توانید پیراهن های ضد عرق را امتحان کنید. این لباس ها از الیاف مخصوصی تهیه شده اند که عرق را کاملا جذب و آن را تبخیر می کنند. به این ترتیب هیچ لکه ای روی لباستان باقی نمی ماند. اغلب این لباس های از الیاف طبیعی پنبه تهیه می شوند و توانایی جذب رطوبت به مقدار زیاد را دارند.

8-روغن درخت چای

روغن درخت چای هم درست مثل چای و سرکه خاصیت قابض دارد و با باکتری های عرق مبارزه می کند. برای استفاده از روغن درخت چای کمی پنبه را به آن آغشته کنید و به زیر بغل بمالید. بعد از چند روز تاثیرات آن را مشاهده می کنید.

9-لیمو

اسیدهای موجود در لیمو گزینه طبیعی خوبی برای کاهش تولید عرق هستند. برای این منظور نصف لیمو را روی به ناحیه مورد نظر بمالید یا کمی آب لیمو را با مقداری جوش شیرین مخلوط کنید و با پنبه آن را روی پوستتان بمالید. اجازه بدهید 30 دقیقه به همین شکل باقی بماند و بعد پوستتان را بشویید.

10-جلوگیری از هایپرهیدروز با فندق جادوگر

فندق جادوگر هم یکی دیگر از گزینه های طبیعی موثر برای درمان تعریق زیر بغل است. این گیاه خشک کردن پوست و بستن منافذ تعریق به عنوان یک قابض و ضد عرق عمل می کند. می توانید با یک تکه پنبه محلول فندق جادوگر را روی قسمت هایی که بیش از حد عرق می کند بمالید و بعد از یک ساعت آن را با آب بشویید. از این محلول می توانید برای پاک کردن آرایش و حتی درمان شوره سرتان نیز استفاده کنید.

11-نمک

نمک عرق را جذب می کند و با بستن منافذ پوست آن را خشک می کند. برای استفاده از نمک فقط کافیست کریستال های نمک دریایی را روی منطقه مورد نظرتان مالش بدهید. اگر نمک به تنهایی تاثیر گذار نبود از ترکیب مساوی نمک و آب لیمو ترش استفاده کنید. آن را روی پوستتان بمالید و بعد از مدتی با آب بشویید.

12-پودر چوب صندل

پودر چوب صندل یکی دیگر از قابض های طبیعی است. می توانید یک قاشق غذا خوری پودر چوب صندل را با یک قاشق غذا خوری گلاب و آب لیمو ترکیب کنید تا به شکل یک خمیر یکدست دربیاید. بعد پوستتان را کاملا بشویید و خشک کنید. خمیر را روی پوستتان بمالید و اجازه بدهید تا کاملا خشک شود. بعد از حدود 20 تا 30 دقیقه پوستتان را با آب گرم بشویید. هر روز این روند را تکرار کنید تا تعریقتان کاهش پیدا کند.

13-جلوگیری از هایپرهیدروز با روغن نارگیل

روغن نارگیل هم می تواند عرق را کاهش بدهد و هم بوی آن را کم کند. دلیل آن هم این است که روغن نارگیل حاوی اسید لوریک است و خاصیت ضد میکروبی آن باکتری های تولید کننده عرق را از بین می برد.

هایپرهیدروز

برای استفاده از روغن نارگیل مراحل زیر را دنبال کنید:

  • ده گرم کافور خرد شده را با یک فنجان روغن نارگیل مخلوط کنید
  • مواد را خوب با هم ترکیب کنید تا به شکل یک خمیر دربیاید
  • 45 دقیقه تا 1 ساعت این خمیر را روی پوستتان را بگذارید
  • بعد از گذشت این زمان پوستتان را با آب بشویید

علاوه بر این می توانید بعد از هر بار حمام کردن روغن نارگیل را به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی روی پوستتان بمالید. این کار را به طور مرتب انجام بدهید تا تعریقتان کاهش پیدا کند.

درمان های خانگی برای برطرف کردن تعریق بیش از حد سر و صورت

در بخش قبل راه هایی برای مقابله با تعریق زیر بغل در اختیارتان گذاشتیم. اما اگر مشکلتان تعریق بیش از حد سر و صورت است نگران نباشید. برای این مساله هم روش خانگی موثری وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم

قابض های طبیعی

استفاده از مواد قابض طبیعی می تواند به مهار کردن تعریق سر و صورت کمک کند. روغن درخت چای، فندق جادوگر ، سرکه ، چای سیاه و سبز، چای مریم گلی و چای بابونه همگی جزو داروهای طبیعی موثر برای درمان تعریق سر و صورت هستند. برای استفاده از این مواد قبل از خواب با یک تکه پنبه آنها را روی پوستتان بمالید و بعد از گذشت یک شب پوستتان را بشویید.

روغن های گیاهی

روغن هایی مثل روغن سرو، اسطوخودوس، لیمو، لیموترش، نعناع و نارنج می توانند با جذب رطوبت اضافی مانع از تعریق بیش از حد شوند.

تغییر در رژیم غذایی

مصرف کافئین و غذاهای تند هر دو باعث می شوند که بیش از حد معمول عرق کنید. برای تنظیم روند هضم غذا وعده های غذایی تان را سبک تر و تعداد آنها را در طول روز بیشتر کنید. این کار به تنظیم گرمای بدن نیز کمک می کند. اگر مبتلا به تعریق بیش از حد هستید می توانید از روش های طبیعی گفته شده در این مقاله استفاده کنید. توصیه می کنیم که چند روش را امتحان کنید تا روش مناسب و ایده آلتان را پیدا کنید.

قبل از اینکه از درمان های خانگی برای برطرف کردن هایپرهیدروز استفاده کنید نکات زیر را به خاطر داشته باشید درباره تعریق بیش از حدتان با پزشک صحبت کنید و او را در جریان روش های خانگی مورد استفاده تان قرار بدهید. درباره ویتامین ها، مکمل های گیاهی، داروهای با نسخه و بدون نسخه ای که در حال حاضر مصرف می کنید با پزشکتان صحبت کنید.