لوزه ها معمولاً هنگام عفونت متورم می شوند که به این حالت تونسیلیت می گویند. بزرگ شدن این ساختارها می تواند بلع را دشوار کند و معمولاً با گلودرد و گرفتگی بینی همراه است. التهاب می تواند به آدنوئیدها و به لوزه های زبانی، که در پایه زبان قرار دارد گسترش یابد. التهاب لوزه ها یک اتفاق شایع در کودکان است اما بزرگسالان نیز از آن مصون نیستند. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام، ما علل و نشانه ‌های تونسیلیت یا التهاب لوزه ها را مورد بحث قرار می‌دهیم.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

چه عواملی باعث ایجاد تونسلیت یا التهاب لوزه ها می شوند؟

لوزه ها یک جفت ساختارهای بیضی شکل هستند که در گلو در نزدیکی پشت زبان، در طرفین قرار دارند. این ارگان های نرم بافت بخشی از سیستم دفاعی طبیعی بدن محسوب می شوند و برای محافظت از گلو شما در برابر مهاجمان حامل عفونت ساخته شده اند. لوزه ها از مهم ترین مکانیسم های دفاعی بدن در برابر هرگونه عوامل ایجاد عفونت در بدن مانند میکروب، باکتری یا ویروس هستند که از طریق مسیر تنفسی یا دهان به بدن وارد می شوند.

لوزه ها آنتی بادی هایی آزاد می کنند که می توانند به مبارزه با این تهدیدات بیماری زا کمک کرده و دسترسی بیشتر آنها به سایر اعضای بدن را قطع کرده. با این حال، مواردی وجود دارد که لوزه ها به خودی خود به ویروس های ورودی و باکتری ها آلوده می شوند. تونسیلیت یا بزرگ شدن لوزه ها می تواند توسط تعدادی از عفونت های موجود در هوا ایجاد شود.

شخصی که به عفونت ویروسی یا باکتریایی آلوده است ممکن است هنگام صحبت، سرفه، عطسه و حتی نفس کشیدن، قطرات آلوده در هوا را آزاد کند. بسته به نوع عامل آلوده کننده، لوزه می تواند باکتریایی یا ویروسی باشد. در حالی که بیشتر عفونت های لوزه ناشی از ویروس ها است، بیشتر موارد ابتلا به لوزه باکتریایی را می توان در گونه های خاص باکتری استرپتوکوک مشاهده کرد.

با اینحال، وجود این باکتری ها به تنهایی در سیستم شما باعث ایجاد ورم لوزه نمی شود. عفونت باکتریایی غیرمعمول دیگری که می تواند منجر به التهاب لوزه های شما شود تب مخملک است. التهاب لوزه ها همچنین می تواند توسط عفونت های ویروسی شایع مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا و سایر عفونت های ویروسی کمتر شناخته شده مانند مونونوکلئوز ایجاد شود (که به آن تب مونو یا تب گلاند نیز گفته می شود).

آیا این بیماری مسری است؟

نزدیکی با فرد آلوده، خطر ابتلا به عفونت را به خودی خود افزایش می دهد. قطرات عفونت را می توان استنشاق کرد یا حتی با نشستن آنها روی پوست، انتقال بیماری اتفاق می افتد. می توانید عفونت را از طریق تماس غیرمستقیم نیز دریافت کنید. پس از رها شدن قطرات به محیط، می توانند به هر جسم یا سطحی در مجاورت ختم شوند. تماس با یک سطح آلوده و سپس لمس صورت با دستهای آلوده امکان ورود آسان عوامل بیماری زا به دهان یا بینی شما را فراهم می کند. به محض آلوده شدن تهدیدی برای دیگران محسوب می شوید. ورم لوزه در اصل یک بیماری مسری است که برای مهار شیوع بیماری نیاز به درمان سریع دارد.

علائم و نشانه های تونسلیت

التهاب لوزه ها می تواند علائم مختلفی را در افراد مختلف بروز دهد اما موارد زیر موارد متداول گزارش شده است:

۱. لوزه ها به شدت ورم کرده و بزرگ می شوند.
۲. بافت صورتی رنگ لوزه ممکن است به شدت قرمز رنگ شود.
۳. تکه های چرکی سفید، زرد یا خاکستری رنگ روی لوزه شکل می گیرد.
۴. گلو با زخم و تاول های دردناک پر می شود.
۵. لوزه های آلوده بسیار حساس هستند.
۶. گلو متورم و قرمز می شود.
۷. با متورم شدن لوزه بلع مشکل می شود.
۸. ویروس تونسلیت ممکن است باعث آبریزش و یا گرفتگی بینی شود.
۹. ممکن است تب و لرز داشته باشید.
۱۰. اشتهایتان کور می شود.
۱۱. زود خسته می شوید.
۱۲. التهاب ممکن است به صدای شما نیز آسیب بزند و به بروز لارنژیت منجر شود.
۱۳. ممکن است حالت تهوع پیدا کنید.
۱۴. تونسیلیت های ویروسی ممکن است با درد های شکمی و معده همراه باشند.
۱۵. گرفتگی بینی شما را مجبور به تنفس از دهان می کند که این وضعیت شما را حاد تر خواهد کرد.
۱۶. سر درد
۱۷. سرفه و عطسه
۱۸. بیشتر از حالت نرمال بزاق ترشح می شود.
۱۹. ورم لوزه و گرفتگی بینی منجر به خروپف می شود.
۲۰. لوزه ویروسی بسیار شایع تر و عموما ملایم تر از لوزه باکتریایی است.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

انواع مختلف التهاب و ورم لوزه ها

التهاب لوزه ها در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد، اما بیشتر موارد در سه دسته گسترده قرار می گیرند:

۱. ورم حاد

شاید شایع ترین شکل لوزه ها باشد. این بیماری با شروع ناگهانی علائم مشخص می شود که ممکن است برای چند روز تا ۲ هفته ادامه یابد. در موارد حاد، التهاب شیوع بیشتری پیدا می کند و ممکن است گلو شما (حلق) را نیز درگیر کند. هنگامی که لوزه های متورم با ورم حلق (گلو) همراه شود به آن تونسیلوفارینگیت گفته می شود.

بیمار ممکن است:

۱. تب شدید و دمای بالایی داشته باشد.
۲. گلو درد داشته باشد.
۳. غدد لنفاوی حساس در گلو و حلق
۴. مشکل در بلع
۵. مشکل در تنفس

تونسیلیت حاد بیشترین تأثیر را در کودکان و بزرگسالان دارد و معمولاً در اثر عفونت های ویروسی و معمولاً توسط کلاس الف استرپتوکوک ایجاد می شود.

۲. تونسیلیت عود کننده

این زمانی است که این بیماری پس از بهبودی عود می کند. چندین دوره تونسیلیت حاد که در طول یک سال اتفاق بیافتد، تونسیلیت عود کننده شناخته می شود.

۳. ورم مزمن

به حالت طولانی مدت ورم گفته می شود که معمولاً بیشتر از ۲ هفته ادامه می یابد. مبتلایان به ورم مزمن یا به مدت طولانی علائمشان برطرف نمی شود یا عود مکرر بعد از بهبودی دارند. این نوع طولانی مدت تونسیلیت به طور معمول ناشی از عفونت سرسختی است که می تواند منجر به تشکیل سنگ لوزه ها (تونسیلیتیس) شود. در چنین موارد مزمنی، لوزه های متورم اغلب با جراحی برداشته می شوند.


بیشتر بخوانید: روش های درمانی سنگ لوزه


چگونه می توان خود را از نظر ابتلا به التهاب لوزه ها بررسی کرد؟

اگر شک دارید که تونسیلیت دارید بررسی بصری گلو ممکن است به شما کمک کند. زبان خود رو بیرون نگاه داشته و دهان رو باز کنید، در نور مناسب ایستاده و لوزه های خود را نگاه کنید، اگر لوزه های دارای تکه های چربی سفید، زرد یا خاکستری بودند یحتمل تونسلیت دارید. حتی می توانید از شخص دیگری بخواهید که این معاینه خانگی را برای شما انجام دهد. اما برای تشخیص قطعی بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

تشخیص تونسیلیت

برای تشخیص ورم، ابتدا پزشک شرح مفصلی از علائم شما را می گیرد و معاینه انجام می دهد و گوش، بینی و گلو شما را از نظر علائم التهاب یا عفونت کاملاً معاینه می کند. پزشک شما ممکن است یک نمونه سواب از پشت گلو شما جمع کرده و آن را برای آزمایش های بیشتر ارسال کند. در بیشتر موارد، آزمایش استرپ و کشت گلو انجام می شود تا مشخص شود عامل باکتریایی در پشت عفونت وجود دارد یا خیر.

در مقابل آزمایش استرپ که نتایج سریعی دارد کشت گلو معمولاً ۲ تا ۳ روز طول می کشد تا پردازش شود اما نتایج قابل اطمینان تری را ارائه می دهد. پزشک هر دو آزمایش را برای رسیدن به تشخیص قطعی در نظر می گیرد.

چه کسانی در معرض خطرند؟

اگرچه التهاب لوزه ها در بین کودکان بسیار شایع است، اما بندرت در کودکان کمتر از دو سال دیده می شود. کودکان در سنین بین ۵ تا ۱۵ سال بیشتر مستعد ابتلا به تونسیلیت باکتریایی هستند که اغلب از گونه های باکتریایی استرپتوکوک ناشی می شود. نوزادان و کودکان نوپا زیر ۵ سال، به دلیل عفونت های ویروسی اغلب دچار التهاب لوزه ها می شوند. کودکان به ندرت دچار آبسه پریتونیلار می شوند که بیشتر در بزرگسالان رایج است.

اشکال درمان های استاندارد تونسیلیت

برای کودکان غیر معمول نیست که لوزه ها و آدنوئید هایشان بدون هیچ گونه عفونتی متورم شود. در چنین حالتی التهاب معمولاً بدون مداخله پزشکی یا جراحی برطرف می شود. اگر یک ویروس مسئول التهاب لوزه های شما باشد، طی ۷ تا ۱۰ روز این بیماری به خودی خود از بین می رود.
به گفته دکتر جوردن گلیکسمن؛ درمان لوزه بسته به علت آن است. اگر این عفونت ویروسی باشد اقدامات حمایتی مانند استراحت، مصرف مایعات و کنترل درد بسیار مناسب است. دکتر گلیکسمن می افزاید: به طور کلی ما سعی می کنیم از برداشتن لوزه ها اجتناب کنیم مگر اینکه بیمار دچار عفونت های مکرر شده باشد و یا در مواردی خاص که التهاب لوزه ها توسط استرپتوکوک پنومونیه ایجاد شده باشد.

۱. دارو های بدون نسخه

در حالی که هیچ دارویی برای کمک به مبارزه با عفونت ویروسی وجود ندارد، می توانید برای کنترل علائم مرتبط با این بیماری مسکن های بدون نسخه را در نظر بگیرید. در مورد لوزه های ویروسی به ندرت نیاز به درمان پزشکی بوجود می آید زیرا ناراحتی ها و علائم معمولاً بسیار کم و زودگذر است.

۲. آنتی بیوتیک ها

در صورت بروز علائم شدید و یا کست مثبت در گلو پزشک ممکن است آنتی بیوتیک برای بهبودی سریع تر ورم باکتریایی تجویز کند. در تونسیلیت های كودكان از مصرف دوز مناسب در زمان مناسب اطمینان حاصل كنید. دکتر گلیکسمن می گوید : “در صورت بروز تونسیلیت ویروسی از مصرف آنتی بیوتیک ها جلوگیری شود. فقط هنگامی که علت اصلی باکتریایی باشد، به خصوص اگر باکتری استرپتوکوک پنومونیه(استرپ) باشد درمان با آنتی بیوتیک ها توصیه می شود. دکتر گلیکسمن در ادامه می افزاید: آنتی بیوتیک ها شدت و مدت زمان عفونت را کاهش می دهند و در صورت بروز استرپ، آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از عوارضی مانند تب روماتیسمی بسیار مهم هستند. هنگام معالجه کودکتان با داروهای بدون نسخه ضد درد مانند پاراستامول و ایبوپروفن، باید از دستورالعمل پزشک در مورد میزان دوز مصرفی استفاده کنید تا از عوارض جانبی به دور باشید. به هیچ وجه نباید در طی عفونت حاد به کودک زیر ۱۶ سال آسپرین بدهید.

۳. جراحی تونسیلیت

در صورت بازگشت ورم یا پاسخ ندادن به سایر روش های درمانی و ادامه یافتن آن برای مدت زمان قابل توجهی ممکن است عمل جراحی توصیه شود. تونسیلکتومی (برداشتن لوزه ها با جراحی) یک روش معمول اما تهاجمی جراحی است که معمولاً نیاز به بیهوشی عمومی دارد. لازم است قبل از مراجعه به این گزینه در مورد کلیه جوانب و نکات جراحی با متخصص گوش و حلق و بینی خود صحبت کنید.

در صورت شکل گیری آبسه صفاقی که به مدیریت پزشکی پاسخ ندهد، قبل از اینکه به اندازه ای بزرگ شود که راه های تنفسی شما را مسدود کند ممکن است به درمان جراحی فوری نیاز باشد. افرادی که جراحی می کنند معمولاً گزارش می دهند که به مدت ۴ یا ۵ روز در محل عمل درد قابل توجهی احساس می کنند.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

شدت درد در طی چند روز اول بعد از عمل به تدریج افزایش می یابد و سپس در ۱ الی ۲ هفته به آرامی برطرف می شود. برای مدیریت درد می توانید از مسکن های بدون نسخه استفاده کنید. از آنجا که برخی از این داروها ممکن است خطر خونریزی از محل جراحی را افزایش دهند لطفاً در مورد استفاده مناسب از این داروها با متخصص گوش و حلق و بینی خود صحبت کنید.

کودکان بعد از انجام این عمل آسیب پذیر هستند و بهتر است حداقل ۲ هفته پس از انجام عمل در خانه استراحت کنند. معمول است که پس از برداشتن لوزه ها، مشکل در بلع (دیسفاژی) را تجربه کنید. به شما توصیه می شود برای چند روز اول مایعات زیادی بنوشید و غذاهای نرم بخورید. با کاهش درد می توانید خوردن غذاهای جامد را از سر بگیرید.

شما باید چند روز اول بعد از عمل از غذاهای سخت، ترد، شور، ادویه دار و مرکبات پرهیز کنید زیرا این غذاها به احتمال زیاد باعث افزایش درد خواهند شد. دکتر گلیکسمن توصیه می کند: “هر بیمار منحصر به فرد است، بنابراین اگر به عفونت های مکرر لوزه مبتلا هستید، باید مراقبت های پزشکی خاص برای نیازهای خود را انجام دهید.”


بیشتر بخوانید: رژیم درمانی و دیسفاژی


درمان های خانگی ورم لوزه

۱. غرغره با آب نمک

غرغره کردن با آب نمک گرم صدها سال است که از درمان های گلود درد منجمله ورم لوزه هاست. آب نمک به عنوان یک راه حل ضد عفونی کننده خفیف عمل می کند و ممکن است در هنگام مبارزه با ویروس یا باکتری های منبع عفونت باعث تسکین دیواره های تحریک شده و متورم گلو شما شود. هنوز اثربخشی این درمان از نظر بالینی مشخص نشده است. برای تهیه این محلول آب نمک ۱/۴ تا ۱/۲ قاشق چایخوری نمک را در ۲۵۰ میلی لیتر آب گرم مخلوط کنید. قبل از غرغره کردن دمای آب را بررسی کنید تا مطمئن شوید خیلی گرم نیست.

۲. استراحت کافی

بدنی که به اندازه کافی استراحت کند در مقابل عفونت و درد مقاوم تر است و زودتر بهبود می یابد. ضروری است که هنگام ورم لوزه به اندازه کافی استراحت کنید. بدن شما در هنگام خواب ترمیم و دوباره انرژی می یابد. خودداری از استراحت مناسب و خوابیدن فقط باعث کندی روند بهبودی شما می شود.

۳. مصرف مایعات بیشتر

التهاب لوزه ها می تواند پوشش گلو شما را تحریک کرده و احساس خراشیدگی، زخم و درد را افزایش دهد. علاوه بر این لوزه های متورم می توانند بلع مایعات را کاهش دهند که این می تواند منجر به کم آبی بدن شود. مصرف مایعات برای روند بهبودی اساسی است. در واقع باید مایعات بیشتری از حد معمول مصرف کنید تا به بدنتان کمک کند تا با عفونت بهتر مبارزه کند.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

علاوه بر این، شستشوی گلو ممکن است به کاهش خشکی، درد و سوزش ناشی از تورم لوزه ها کمک کند. بهتر است به جای مایعات سرد یا داغ به مایعات ولرم بچسبید. مصرف زیاد نوشیدنی های گرم یا سرد می تواند گلو شما را بیشتر تحریک کند و باید از آن خودداری کرد.

۴. غذای های نرم بخورید

لوزه های بزرگ شده عبور مواد غذایی را محدود کرده و بلعیدن را بطور قابل توجهی دشوار و دردناک می کند. بنابراین شاید برای شما بهتر باشد که غذاهای نرم بخورید که به راحتی از طریق گلو پایین می روند. غذاهای جامد یا سخت می توانند باعث تحریک بیشتر گلو درد شوند.

۵. غذا های سرد مصرف کنید

به بیماران مبتلا به التهاب لوزه ها اغلب توصیه می شود از غذاهای یخ زده مانند بستنی، پاپسیکل و آیسپاپ برای آرام کردن گلو تحریک شده خود استفاده کنند. با این وجود مصرف دسرهای سرد که حاوی مقدار زیادی قند است، می تواند مضر باشد. برای جلوگیری از هرگونه عارضه ای با پزشک خود مشورت کنید.

۶. سیگار نکشید

شما باید از سیگار کشیدن و مجاورت با دود خودداری کنید، زیرا استنشاق دود تنباکو می تواند عفونت را بدتر کند و بهبود را به تاخیر می اندازد.

۷. درمان های بدون نسخه را در نظر بگیرید

شما می توانید از بنزوکائین یا اسپری های دهانی برای رفع ناراحتی در گلو استفاده کنید. قرص های بنزوکائین برای کودکان توصیه نمی شود زیرا ممکن است سعی کنند قرص را ببلعند (این قرص مکیدنی است) که احتمال خفگی وجود دارد.

۸. مصرف عسل برای بهبود درد بعد از عمل

یک مطالعه تصادفی کنترل شده در سال ۲۰۱۳ که بر روی ۱۰۴ بیمار که تحت عمل لوزه قرار گرفته بودند انجام شد نشان داد که عسل در کاهش درد بعد از عمل و وابستگی بیمار به داروهای مسکن موثر است. علاوه بر این، عسل هیچ عارضه جانبی نداشته و تجویز منظم آن ایمن و مفید است.

شرایطی که با تونسیلیت اشتباه گرفته می شوند

۱. التهاب لوزه ها و گلو درد میکروبی

مردم این دو را با هم اشتباه می گیرند، اما این دو حالت با یکدیگر بسیار متفاوت هستند. گرچه استرپ یک عفونت باکتریایی است و ممکن است تمام ساختارهای موجود در گلو از جمله لوزه ها را درگیر کند اما التهاب لوزه ها خاص تر است و فقط به التهاب لوزه ها اشاره دارد. در حقیقت التهاب لوزه ها می تواند یک عارصه ای ثانوی از عفونت گلو استرپ باشد. باکتریهای مسئول گلو درد استرپ، استرپتوکوکوس هستند که در بیشتر موارد تونسیلیت های باکتریایی نیز مسئول هستند.

با این وجود، سویه های دیگر باکتری وجود دارد که می تواند باعث عفونت گلو و به تبع آن لوزه شود. برای نتیجه گیری، در حالی که گلو درد استرپت یک عفونت ناشی از باکتری استرپتوکوک است، التهاب لوزه ها به دلیل یک عفونت زمینه ای ویروسی یا باکتریایی است. در موارد نادر ورم لوزه ممکن است در اثر عفونت قارچی یا انگلی ایجاد شود.

۲. تونسیلیت و سنگ لوزه

لوزه های شما ممکن است بعلت جمع شدن زباله و چرک ملتهب شود که به تدریج منتج به تشکیل سنگ های کوچک به نام سنگ لوزه یا تونسیلولیتس می شود. این وضعیت معمولاً با نفسی ناخوشایند همراه است و مشکلی جدی برای سلامتی عمومی بدن است. در بعضی موارد تشکیل سنگ لوزه به علت تونسیلیت های مکرر است.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

چگونه می توان از ورم لوزه جلوگیری کرد؟

همانطور که اکثر انواع التهاب لوزه ها ناشی از ویروس ها و باکتری ها در محیط زیست و از سایر افراد بیمار است، ضروری است که به دنبال بهداشت شخصی مناسب برای کاهش خطر ابتلا و تماس با این میکروب ها باشید.

این دستورالعمل ها را دنبال کنید تا خود را از ابتلا شدن دور نگه دارید :

۱. از آنجا که التهاب لوزه ها معمولا یک عفونت “مسری” است، به راحتی از یک فرد به دیگری گسترش می یابد.

۲. بنابراین باید از هر کسی که در حال حاضر با این شرایط یا حتی گلو درد مواجه است فاصله خود را حفظ کنید.

۳. نباید از ظروف و اقلام شخصی هر کسی که دارای تونسیلیت فعال گلو درد است استفاده کنید.

۴. هر هنگام عطسه یا سرفه داشتید جلوی دهان خود را با دست بگیرید و سپس دست خود را بشورید.

۵. همچین میتوانید از دستمال استفاده کنید بخصوص هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا.

۶. بینی خود را همیشه پاکیزه نگه دارید. می توانید از اسپری های بینی برای جلوگیری استنشاق میکروب ها و پاک کردن بینی استفاده کنید.

۷. رعایت بهداشت دهان و دندان، علاوه بر مسواک زدن و نخ دندان منظم.

۸.در طول فصل سرد و آنفولانزا، از ضد عفونی کننده ها نیز استفاده کنید به ویژه اگر شما اخیرا با یک فرد آلوده تماس داشته اید.

۹. مراقب آلرژی های خود باشید، التهاب آلرژیک باعث می شود که شما بیشتر به عفونت حساس باشید.

۱۰. واکسن، می تواند احتمال ابتلا به بیماری های باکتریایی را کاهش داده منجمله التهاب لوزه ها.

عوارض التهاب لوزه ها

ابتلا به تونسیلیت ویروسی به ندرت جای نگرانی است. از سوی دیگر، تونسیلیت باکتریایی گاهی اوقات می تواند بسیار جدی باشد به ویژه اگر عفونت به سایر قسمت های بدن گسترش یابد که این می تواند منجر به چندین عارضه از جمله موارد زیر شود.

۱. آپنه انسدادی خواب

تونسیلیت می تواند بر روی دیوارهای گلو تاثیر بگذارد و آنها را در طول خواب به طور فزاینده ای شل کند. همانطور که دیواره های گلو به طور غیر ارادی بسته و متورم می شوند تنفس نیز سخت تر می شود.

۲. عفونت ثانویه ناشی از تونسیلیت

عامل باکتریایی مسئول ورم لوزه ها می تواند تعدادی از عفونت های ثانویه را ایجاد کند. این اتفاق زمانی که باکتری پیشرفت می کند و بینی، سینوس ها، گوش ها، ریه ها یا جریان خون را آلوده کند رخ می دهد.

۳. اوتیت میانی

کودکان مبتلا به التهاب لوزه ها ممکن است به یک بیماری به نام چسب گوش مبتلا شوند که در آن فضای پر از هوا گوش با مخاطی چسبناک پر می شود. آدنوئید ها و لوزه ها متعلق به همان گروه از بافت های لنفاوی هستند. چسب گوش هنگامی رخ می دهد که لوزه های متورم و آدنوئید مانعی بر دهنه لوله استاشی که از پشت بینی به گوش میانی گسترش می یابد می شود. این انسداد باعث می شود که مخاطی که توسط گوش میانی تولید شده راه به گلو باز نکند و در گوش میانی جمع شود که این تجمع مخاط می تواند باعث فشار و کم شدن شنوایی شود.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

۴. کوینسی (التهاب گلو)

در بعضی موارد از التهاب لوزه ها ، عفونت ممکن است از لوزه ها به بافت های مجاور در گلو گسترش یابد. بافت های آلوده به یک آبسه دردناک مبتلا شده که به عنوان آبسه پریتونسیلار یا کوینسی شناخته می شود. آبسه پریتونسیلار بسیار دردناک است، ممکن است منجر به مشکل در بلع شود یا تنفس را با مشکل مواجه کند. این عارضه هر دو جنس را به طور مساوی تحت تاثیرقرار می دهد اما در کسانی که تونسیلیت مزمن داشته یا دوره های آنتی بیوتیک مصرف می کرده اند شایع تر است.

اگر عفونت باکتریایی لوزه ها به درستی یا به موقع درمان نشود، تونسیلیت می تواند منجر به عوارض زیر بشود:

۱. تب مخملک

پوست ملتهب و سرخ رنگ می شود.

۲. تب روماتیسمی

منجر به التهاب در تمام بدن که به شکل درد مفاصل، بثورات و اسپاسم بدن ظاهر می شود، ایجاد می کند.

۳. گلومرولونفریت

به عفونت یا التهاب فیلترهای کلیه اشاره دارد و معمولا باعث ایجاد استفراغ و از دست دادن اشتها می شود.

۴. پسوریازیس گوتات

یک بیماری التهابی پوست است.


بیشتر بخوانید: آشنایی با بیماری تب روماتیسمی


شایعات و حقایق پیرامون التهاب لوزه

شایعه اول

این یک تصور غلط عمومی است که افرادی که لوزه خود را برداشتند، دیگر به عفونت گلو مبتلا نمی شوند. با وجود اینکه این عفونت باکتریایی عمدتا به لوزه ها حمله می کند اما می تواند به سایر بافت ها در گلو گسترش یابد و منجر به عفونت گلو بشود اما احتمال آن پایین است.

شایعه دوم

ادعا می کند که تنسلوکومی و جراحی لوزه یک روش قدیمی است که برای کودکان و نوجوانان ناپایدار یا نامناسب است. جراحی و برداشت لوزه همچنان یکی از شایع ترین و ایمن ترین روش های جراحی است که به طور معمول برای کودکان و نوجوانان با لوزه های متورم توصیه می شود.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

تونسیلیت و مراجعه به پزشک

در مواجه با شرایط زیر باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:

۱. اگر تب ۳۸ درجه یا بالاتر دارید.
۲. بلع و قورت دادن مشکل و دردناک شود.
۳. ترشح بیش از حد بزاق دهان بخصوص در کودکان.
۴. بافت های لنفاوی گلو و حلق متورم و بزرگ شوند.
۵. چرک گلو
۶. تنفس سخت و مشکل شود.

بهتر است از دکتر خود بپرسید:

۱. آیا تونسیلیت مسری است؟
۲. چگونه از انتشار آن جلوگیری کرد؟
۳. آیا کودک من هنگام بیماری می تواند به مدرسه برود؟
۴. باید با دارو درمان شود یا جراحی؟
۵. دوره ریکاوری بعد از جراحی چند روز است؟
۶. آیا رژیم غذایی موثر است؟
۷. آیا می توان نوشیدنی سرد خورد؟

دکتر ممکن است از شما بپرسد:

۱. علائمی که تجربه می کنید چیست؟
۲. آیا بلع غذا دشوار است؟
۳. آیا عفونت با تب همراه است؟
۴. آیا درد باعث اختلال در خواب می شود؟

سوالات متداول در مورد التهاب لوزه

التهاب لوزه ها در کودکان شایع تر از بزرگسالان است، زیرا سیستم ایمنی بدن جوان است و کتابخانه آنتی بادی آنها به عفونت ها می تواند تنها مواجهه پاتوژن ها (ویروس ها و باکتری ها) گسترش یابد.

آیا موز به درمان التهاب لوزه ها کمک می کند؟

شواهدی وجود ندارد که نشان دهد موز به التهاب لوزه های حاد کمک می کند، اگر چه ممکن است سطح لوزه ها را تسکین دهد و حال بیمار را به اندازه ای بهتر کند.

تونسیلیت یا التهاب لوزه ها

بهترین درمان برای افرادی که از تونسیلیت های مکرر رنج می برند چیست؟

آنتی بیوتیک ها در مراحل اولیه التهاب لوزه ها مفید نیستند. گاهی اوقات، التهاب لوزه ها به آبسه می رسد. این زمانی است که مصرف آنتی بیوتیک مورد نیاز است.

چرا علائم التهاب لوزه ها در شب بدتر می شوند؟

درد التهاب لوزه ها در شب بدتر است، زیرا فرد آسیب دیده، مسکن مصرف نمی کند و هنگام خواب غذا نمی خورد. همچنین، ریتم طبیعی استروئید بدن به پایین ترین نقطه در وسط شب می رسد. به معنی اینکه التهاب در این نقطه افزایش می یابد.

آیا التهاب لوزه ها منجر به گوش درد می شود؟

التهاب لوزه ها اغلب باعث گوش درد می شود، زیرا بین لوزه و گوش یک عصب مشترک (عصب گلوترفورانت) وجود دارد. درد در گوش اغلب نشانه ای است که بیماری بدتر می شود و احتمالا یک آبسه تشکیل می دهد.

مصرف لبنیات منعی ندارد؟

محصولات لبنی بر ریکاوری التهاب لوزه ها تاثیر نمی گذارند. حفظ رژیم غذایی نرمال و سالم بسیار مهم است.

آیا ممکن است التهاب لوزه ها برای همیشه درمان شود؟

تونسیلیت یک وضعیت آزار دهنده است و می تواند به زمان زیادی از مدرسه یا کار لطمه بزند. در نهایت، بیمار باید جراحی را برای ریشه کن کردن این بیماری برای همیشه در نظر بگیرد. شکل سنتی جراحی بسیار دردناک است و خونریزی بالایی در نوجوانان و بزرگسالان به همراه خواهد داشت. روش لیزر کربن دی اکسید روشی مدرن تر و مناسب تر است. در درمان با لیزر فقط کافی است لوزه ها را با اسمری بی حس کرد و سپس آنها را برداشت.