فشار دادن و ساییدن دندان‎ها به صورت غیر ارادی در حین خواب، دندان قروچه نامیده می شود. این شرایط یک وضعیت عادی است که انسان ها در هر سنی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. در این حالت انقباضات متناوبی بر روی ناحیه اطراف دهان، دندان ها، بافت ها و دیگر نواحی اطراف فک اعمال خواهد شد. این انقباضات درست شبیه به این است که تقریبا وزنی به سنگینی 1200 پوند را بر روی دندان ها و نواحی اطراف آن وارد کنید. فشار غیر قابل کنترل فک ها بر روی یکدیگر موجب می شود که دندان ها بر روی هم ساییده شوند که این خود باعث تخریب و تحلیل رفتن دندان ها به مرور زمان خواهد شد. در ادامه این مقاله از بخش دندانپزشکی دکتر سلام به توضیج کامل درباره درمان دندان قروچه پرداخته و با آن آشنا می شویم.

دندان قروچه

انواع دندان قروچه

این مشکل می تواند حین بیداری، خواب یا هر زمانی از روز فرد را تحت تاثیر قرار داد. بسته به این که فرد در زمانی دندان قروچه می کند می توان آن را به دو دسته دندان قروچه روزانه و شبانه تقسیم بندی کرد. هر دو نوع این مشکل با یکدیگر متفاوت می باشند. دندان قروچه روزانه به گونه ای است که فرد هنگام انجام آن به طور کامل آگاهی دارد. دندان قروچه شبانه زمانی اتفاق می افتد که فرد در حال خواب است و متوجه این عمل نمی باشد.

بسیار عادی است که فک ها حین خواب شبانه محکم بسته شوند و همین امر موجب ایجاد این مشکل می گردد. دندان قروچه شبانه با خواب آغاز می گردد و می تواند موجب دیگر مشکلات سلامتی گردد.

بروز این مشکل در کودکان

طبق مطالعات مروری که در سال 2014 بر روی دندان قروچه شبانه کودکان در رده سنی 0 تا 12 صورت گرفت بین 5.9 درصد تا 49.6 درصد آن ها دچار دندان قروچه شبانه بودند. کودکان معمولا این مرحله موقت را با آغاز رویش دندان ها و تماس آن ها با یکدیگر تجربه خواهند کرد. این نوع از این مشکل دوران کودکی بخشی از فرآیند این دوران محسوب می شود که با رشد سریع دندان ها و فک اتفاق می افتد.

این مشکل می تواند قبل از یک سالگی با ظاهر شدن اولین دندان در کودک ایجاد شود. دندان قروچه با کامل شدن رویش دندان ها کاهش خواهد یافت و این اتفاق معمولا بعد از 14 ماهگی رخ می دهد. افزون بر این، کودکانی که علائم اضطراب، اختلال شخصیتی، کم توجهی یا بیش فعالی و سایر عملکرد های رفتاری در آن ها دیده می شود، بیش تر از بقیه در معرض دندان قروچه می باشند. دندان قروچه بیشتر بر کودکان هنگام خواب تاثیر می گذارد اما اضطراب و مشکلات عصبی می توانند دو عامل انجام دندان قروچه حین بیداری و هشیاری باشند.

این مشکل در دوران کودکی امری عادی است اما اگر این عمل به صورت مداوم انجام شود می تواند موجب نگرانی والدین گردد. انجام دادن مداوم دندان قروچه در طول روز می تواند باعث ایجاد آسیب به دندان ها و نارحتی های فک و در صورتی که بسیار شدید باشد ایجاد مشکلات خواب گردد. اگرچه این مشکل در کودکان غالبا بدون هیچ درمانی از بین خواهد رفت، اما می توانید به پزشک مراجعه کنید و او با توجه به شدت دندان قروچه برای او درمان و دارو در نظر خواهد گرفت.

در واقع، این مشکل بر اکثر کودکان تاثیر می گذارد اما این شرایط تنها به آن ها محدود نخواهد شد. زنان و مردان بالغ در هر سنی دچار این مشکل خواهند شد اما بر خلاف کودکان این مشکل در آن ها به صورت خود به خود از بین نخواهد رفت و نیاز به درمان مناسب و تجویز شده توسط پزشک دارد. دندان قروچه ای که در کودکی اتفاق می افتد با رشد کامل دندان های کودک رفع خواهد شد. به عبارت دیگر به بزرگ تر شدن کودک و وارد مرحله نوجوانی شدن این مشکل او از بین خواهد رفت اما افراد بالغ نیاز به درمان خاص در این مورد دارند.


بیشتر بخوانید: چگونه سلامت دندان کودکان را حفظ کنیم


عوامل ایجاد کننده دندان قروچه

علل ایجاد این مشکل می تواند یک یا همه موارد زیر باشد:

  • افرادی که دندان های نامنظم یا ناهنجاری های فک دارند بیشتر از بقیه افراد مستعد این مشکل می باشند.
  • ترمیم بیش از حد یا نادرست و غیر استاندارد دندان  پزشک می تواند عامل ایجاد کننده این مشکل باشد.

دیگر عواملی که می توانند موجب ایجاد دندان قروچه در فرد شوند عبارتند از بیماری تروما، جراحت های دهانی، تغییر شکل لب ها، از دست دادن دندان ها، شل شدن دندان ها و رشد لثه اطراف آن ها.

دندان قروچه

عوامل تاثیرگذار عصبی

نوشیدن بیش از 6 فنجان نوشیدنی حاوی کافئین در روز می تواند شانس ابتلا به این مشکل را در فرد افزایش داد. عادت ها نادرست از جمله سیگار کشیدن، مصرف افراطی الکل و مصرف مواد مخدر از جمله اکتسازی و کوکائین جز مواردی هستند که شانس ابتلا به این مشکل را در فرد تقویت می کنند. بیماری های عصبی که با تیک های عصبی ناگهانی خود را نشان می دهند از جمله بیماری پارکینسون و صرع نیز می توانند این مشکل را افزایش دهند.

افرادی که دچار سندروم داون، آسب های مغزی، عقب ماندگی ذهنی یا فلج بخش مرکزی مغز رنج می برند، بیشتر در معرض این مشکل می باشند. داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی، مهار کننده های باجذب سرتونین و برخی از انواع مهار کننده اختصاصی باز جذب سترونین به عنوان عوامل افزایش دهنده شانس ابتلا به این مشکل در خواب محسوب می شوند.

دندان قروچه معمولا افرادی که خروپف می کنند یا از مشکلات خواب رنج می برند را تحت تاثیر قرار می دهد از جمله مشکل وقفه تنفسی در خواب. این مشکل در افرادی ایجاد می شود که در معرض استرس، تنش های عصبی، خستگی و موقعیت های ایجاد کننده اضطراب می باشند همچنین این افراد مدام در حال مبارزه با عصبانیت، درد یا تمایلات بیش از حد می باشند.

این مشکل می تواند به دلیل مشکلات سیستمی بدن ایجاد شود از جمله حساسیت‎ها، مشکلات سیستم گوارش، مشکلات آنزیمی سیستم گوارش و کمبود مواد مغذی در بدن. در بیشتر موارد پزشک ممکن است که داروهای را تغییر یا دوز آن ها را کاهش دهد. با این حال، این تغییرات تضمین کننده بهبود شرایط شما نمی باشند.

عواملی که می توانند شما را در معرض ابتلا به این مشکل قرار دهند:

  • کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و ویتامین های حیاتی.
  • بیماری های حاد و انگلی روده
  • تنفس از راه دهان
  • آسم
  • کم کاری تیروئید
  • اختلال در ادرار و تکرر آن
  • تغییرات هورمون ها در دوران بلوغ

خرافات در مورد دندان قروچه

دندان قروچه تنها به دلیل مشکلات فیزیکی ایجاد می شود.

حقیقت

افرادی که مبتلا به دندان قروچه می باشند از مشکلات بد ساختاری دندان ها مانند از دست دادن دندان و اختلالات خواب مانند استفاده از داروهای خاص رنج می برند. اگرچه این عوامل نقش مهمی در پیشرفت این مشکل بازی می کنند، اما مهم ترین عامل دلایل روانشناسی است. تمایلات ذهنی و احساسی می توانند در گسترش دیگر تمایلات فیزیکی مانند تمایلات جنسی دخیل باشند. افرادی که در معرض استرس و اضطراب هستند یا از اختلالات اخلاقی رنج می برند بیشتر در خطر ابتلا به این مشکل می باشند.

دندان قروچه


بیشتر بخوانید: همه پیامدهای استرس و اضطراب درونی


علائم و نشانه های بروز این مشکل

فشردن و سایش دندان ها می تواند موجب از بین رفتن تاج و مینای دندان ها گردد.

از جمله علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد صدا هنگام سایش دندان ها بر روی هم
  • دندان درد، که شدت آن صبح روز بعد بسیار شدید خواهد بود.
  • احساس درد در ناحیه عضلات صورت و فک بعد از بیدار شدن از خواب
  • حساس شدن دندان ها نسبت به دما
  • سردرد
  • زخم و درد فک هنگام بیدار شدن یا جویدن غذا
  • گوش درد
  • سفت شدن گردن که می تواند موجب درد آن گردد.
  • تورم یا زخم شدن قسمت داخلی لپ یا گونه به دلیل گاز گرفتن غیر ارادی آن.
  • جای دندان بر روی زبان
  • از دست دادن دندان ها
  • ترک و شکستگی دندان ها در مواقع بسیار حاد

دیگر علائم این مشکل عبارتند از شکستگی های ناگهانی یا مداوم دندان ها، از بین رفتن ترمیم های انجام شده دندان مانند روکش و پر دندان ها به دلیل فشار زیاد دو فک بر روی هم.

افرادی که مبتلا به این مشکل هستند معمولا با مشکلات احساسی زیر دست به گریبان می باشند:

  • اضطراب ناشی از هر شرایط خاص
  • استرس
  • تنش
  • افسردگی
  • اختلال خوردن

این مشکل می تواند بدون بروز هیچ نشانه ای در فرد ایجاد شود. در بیشتر موارد بی نشانه، فرد خود از دندان قروچه بی اطلاع است تا زمانی که یک از اعضای خانواده صدای دندان قروچه او را حین خواب بشوند. صدایی مانند شکستن دندان ها.

تشخیص دندان قروچه

اگر در ناحیه فک  احساس درد می کنید و این درد تا نزدیکی گوش ها ادامه دارد، و از سردرد و زخم فک بدون هیچ دلیل مشخصی شکایت دارید، ممکن است که دندان قروچه یک عامل آن باشد. برای تشخیص قطعی دندانپزشک خیلی سریع دندان ها، حفره ها، ترک های ایجاد شده، تورم زبان، نشانه های کوچک درون دونه از طرف داخل دهان را معاینه خواهد کرد. پزشک ممکن است که عکس برداری با اشعه ایکس را برای موارد بسیار حاد تجویز کند.

عکس رادیولوژی مشکلات مربوط به استخوان و ریشه ی دندان ها را که به دلیل اختلال مداوم تروما ایجاد می شوند را نشان خواهد داد. اگرچه دندان پزشک عمومی به راحتی می تواند مشکل دندان قروچه را در فرد تشخیص دهد اما متخصصانی از جمله متخصص داروهای دهان، جراح دهان یا اورتودنتیست وجود دارند که به صورت قطعی مشکل را تشخیص می دهند و به درمان آن می پردازند. در موارد نادری که مفصل گیجگاهی آرواره دچار آسیب شود، جراحی را به عنوان راه درمان پیشنهاد خواهند کرد.

دندان قروچه

درمان های پزشکی این مشکل

این مشکل می تواند به صورت کاملا جدی اما آهسته به دندان ها آسیب وارد کند. دندان ها را تضعیف، فرسوده و بسیار حساس خواهد کرد. علاوه بر این، فشردن زیاد و با فشار دندان  ها بر روی هم باعث ایجاد درد در فک می گردد در نتیجه فرد قادر نخواهد بود که به خوبی غذا را بجود و همیشه موقع غذا خودن احساس ناراحتی خواهد کرد. انسان ها معمولا برای رفع این گونه مشکلات به دندان پزشک مراجعه می کنند. راه های درمانی پیشنهادی به آن ها معمولا عبارت است از تغییر سطح دندان ها یا ترمیم تاج آن ها می باشد.

داروها

داروهای رایجی که برای این مشکل تجویز می شوند عبارتند از:

آرام بخش یا شل کننده عضلات

پزشک ممکن است که مصرف کوتاه مدت این نوع داروها را به فرد توصیه کند، معمولا قبل از خواب برای شل کردن عضلات و جلوگیری از گرفتگی آ ن‎ها این داروها را می توان استفاده کرد.

داروهای ضد استرس و اضطراب

پزشک ممکن است که برای مدت کوتاهی مصرف داروهای ضد افسردگی یا ضد اضطراب را برای کنترل و مدیریت استرس و دیگر عوامل احساسی ایجاد کننده دندان قروچه، پیشنهاد کند.

بیو فید بک

بیو فید بک یک روش درمان غیر تهاجمی است که با استفاده از ابزار الترونیک عملکردهای مختلف فیزیولوژیکی را مورد بررسی قرار می دهد. این روش ها به اصلاح یا تنظیم مشکلات رفتاری که می توانند موجب ایجاد فعالیت غیر ارادی یا شدید عضلات و در نهایت این مشکل گردند، کمک خواهند کرد.

تزریق بوتاکس و درمان دندان قروچه

در موارد حاد وقتی که بیمار تمایلی به انجام دیگر درمان ها ندارد، تزریق بوتاکس به شل کردن عضلات که با حرکت غیر ارادی خود باعث این مشکل می شوند، کمک خواهد کرد. تزریق سم بوتولونیوم، به کنترل حرکت غیر ارادی عضلات، فشردن و سایش دندان کمک خواهد کرد.

خرافات مربوط به دندان قروچه

دندان قروچه قابل درمان نمی باشد.

حقیقت

دندان قروچه یک رفتار غیر ارادی است که فرد کنترل زیادی بر روی آن ندارد. با این حال، کمک گرفتن از چند درمان به صورت ترکیبی می تواند در حل این مشکل بسیار موثر باشد. هیچ روش درمانی مشخصی برای این مشکل وجود ندارد و درمان های مورد استفاده به میزان شدت مشکل و عوامل ایجاد کننده آن بستگی خواهند داشت از جمله یکی از این موارد می توان به سن بیمار اشاره کرد. پزشک با بررسی تمام عوامل ایجاد کننده و جنبه های دیگر درمان مناسب را پیشنهاد خواهد کرد.

دندان قروچه

چگونه می توان دندان قروچه را مدیریت کرد؟

اگرچه جلوگیری از این مشکل در کودکانی که رویش دندان در آن ها شروع شده است کار دشواری است، توصیه های بسیار و درمان هایی وجود دارند که به کنترل استرس و دندان قروچه ناشی از آن در کودکان و افراد بالغ کمک خواهد کرد.

مراقبت های شخصی

– از خوردن غذاهای سفت و سخت مانند مغز ها، شکلات و استیک خودداری کنید.

– از جویدن آدامس که خود موجب افزایش فشار بر عضلات فک می شود خودداری کنید.

– سیگار کشیدن را متوقف کنید.

– مصرف کافئین و الکل را محدود یا به طور کامل متوقف کنید تا از ایجاد دندان قروچه حین خواب جلوگیری شود.

– با نوشیدن مقدار زیادی آب ونوشیدنی در طول روز خود را هیدارته نگه دارید. توصیه شده است که روزانه بین 7 تا 8 لیوان مایعات بنوشید.

– ممکن است که نیاز باشد درمان های فیزیوتراپی انجام دهید از جمله ورزش های کششی برای شل کردن عضلات و مفاصلی که در هر دو طرف سر قرار دارند.

– برای مدیریت استرس روزانه خود تلاش کنید از جمله اقداماتی که می توانید انجام دهید ورزش های ریلکسیشن سازی است که شامل مدیتیشن، یوگا و تمرین تنفس عمیق می باشد.

– اگر این مشکل شما که مرتبط با استرس می باشد در حال پیشروی و بدتر شدن است می توانید با یک متخصص حرفه ای مشورت کنید تا از سایش دندان ها در خواب شبانه جلوگیری کنید.

– در مورد استرس، اضطراب و خستگی خود با دوستان و اعضای خانواده خود صحبت کنید تا ذهن تان خالی شود.

– سعی کنید که عوامل ایجاد کننده استرس خود را شناسایی کنید و تا آن جا که می توانید از آن ها خودداری کنید.

– می توانید از گرما درمانی برای آرام کردن درد عضلات که به دلیل این مشکل ایجاد شده اند استفاده کنید. وقتی که از بخار یا کیسه های آب گرم فشرده استفاده می کنید، گرما به عضلات رخنه خواهد کرد و به رفع درد کمک خواهند کرد.

– فعالیت های فیزیکی و ذهنی خود را قبل از خواب کم کنید.

– این مشکل بیشتر حین خواب اتفاق می افتد و آرام کردن ذهن قبل از خواب یکی از بهترین راه های جلوگیری از ایجاد دندان قروچه می باشد.

دندان قروچه

انجام اقدامات زیر می تواند به شما در آرام کردن ذهن کمک کند:

  • استفاده از وسایل الکترونیکی را قبل از خواب محدود کنید، تلویزیون را خاموش کنید و چند ساعت قبل از خواب از آن استفاده نکنید.
  • قبل از خواب به موسیقی آرامش بخش گوش دهید تا ذهن خود را راحت کنید.
  • قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید یا به حمام بروید تا بدن خود را آرام کنید و استرس را از خود دور کنید.
  • مطالعه کردن قبل از خواب در تخت می تواند به طور موثری در آرام کردن ذهن و از بین بردن تنش کمک کند.
  • تمرین تنفس عمیق یک ساعت قبل از رفتن به تخت خواب به از بین رفتن استرس و آرام کردن ذهن و عضلات کمک خواهد کرد.

دندان قروچه و اسپیلنت درمانی

دندان پزشک ممکن است که به شما اسپیلنت درمانی را پیشنهاد کند که در این روش برای گام اول فرد قبل از خوابیدن یک محافظ در دهان خود قرار می دهد. از آنجایی که از این محافظ در طول شب استفاده می شود از اسپیلنت به عنوان محافظ شبانه یاد می شود. این ابزار در اشکال مختلفی تهیه می شود و پزشک به شما کمک خواهد کرد که بهترین نوع را انتخاب کنید.

انواع مختلف محافظ دندان برای اهداف خاصی تهیه می شوند. برخی از آن ها به منظور کاهش آسیب های دهانی مورد استفاده قرار می گیرند. دیگر انواع آن برای جلوگیری از برخورد دندان های فک بالا و پایین استفاده می شوند. اسپیلنت دندان های بالا و پایین را می پوشاند و از سایش آن ها بر روی هم جلوگیری می کند.

بیمار به راحتی می تواند با استفاده از اسپیلنت به راحتی ارتباط برقرار کند زیرا بعد از استفاده از آن دندان قروچه کاهش خواهد یافت و سر و صدا و تخریب دندان ها به حداقل خواهد رسید و از ایجاد صدمات جانبی مانند شکستن دندان جلوگیری خواهد کرد. افرادی که مبتلا به بیمارهای خواب می باشند ممکن است که حین خواب مشکلات تنفسی را تجربه کنند بنابراین رعایت احتیاط از جمله ملزومات به شمار می آید. افزون بر این، اسپیلنت فعالیت های عضلات فک را محدود خواهد کرد و دندان قروچه را به کمترین حد خود کاهش خواهد داد.

توجه:

اگرچه محافظ های دندانی زیادی در بازار وجود دارند ولی پزشکان استفاده از همه آن ها را پیشنهاد نمی کنند زیرا ممکن است که بیشتر موجب آسیب به دندان ها شوند. معمولا پزشکان محافظ را بررسی خواهند کرد که با دندان و دهان شما مطابقت داشته باشد و گاهی خود پزشک آن را با توجه به دهان فرد قالب گیری کرده و می سازد.

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی می تواند به عنوان یک درمان کمک کننده مورد استفاده قرار گیرد و تنش را از عضلات خارج کند. ماساژ علاوه  بر این که به شل شدن ماهیچه های فک کمک می کند، موجب تسکین درد می گردد. زیرا بر فعالیت پاراسمپتیک سیستم مرکزی عصبی، برای کاهش ارسال سیگنال درد تاثیر می گذارد. با این وجود، ماساژ تنها در صورتی به بهبود دندان قروچه کمک خواهد کرد که به درستی انجام شود و با دیگر درمان های پزشکی ادقام گردد از جمله استفاده از محافظ دهان.

استفاده از فشار خوشایند و حرکت دایره ای دست بر روی عضلات گردن، شانه ها و صورت برای مدت کوتاهی در طول روز و قبل از خواب می تواند به کاهش درد و شل شدن عضلات کمک بسیاری کند. انجام این کار قبل از خواب می تواند به کاهش شدت فشار دندان ها بر روی هم در طول خواب کمک کند البته در صورتی که به درستی از آن استفاده کرد. این نتایج در سال 2015 با آزمایش بر روی 60 فرد که مبتلا به این مشکل بودند بدست آمد.

دندان قروچه و تمرین کششی عضلات

فیزیوتراپی مخصوص این مشکل، شامل تمرینات کششی است که به صورت زیر عمل می کند:

  • عضلات سفت و سخت فک را آزاد می کند.
  • انعطاف پذیری، ساختار و عملکرد عضلات را بهبود می بخشد.
  • درد و دندان قروچه را کاهش می بخشد.

دندان قروچه

این تمرینات نه تنها موجب از بین رفتن درد، سایش و فشار دندان ها می گردد بلکه به بهبود این مشکل کمک خواهد کرد. وقتی که عضلات فیبری را تمرین می دهید، ساختارهایی مانند تاندون ها و اعصاب به خوبی کشیده می شوند و موجب می شود که تمام فک احساس راحتی کنند. یکی از راحت و ساده ترین ورزش های کششی که به شل شدن عضلات فک کمک می کند تمرین دادن فک است. برای این کار، سقف دهان خود را با زبان لمس کنید درحالی که دهان تان را تا بیشترین حد ممکن باز کرده اید.

بسیار مهم است که بین فک بالا و پایین خود فاصله ایجاد کنید تا از ایجاد فشار و سایش غیر ضروری دندان ها جلوگیری کنید. در انتها، ورزش های مناسب دندان پزشکی به نگه داشتن دهان در وضعیت صحیح کمک خواهد کرد. زبان خود را حلقه و حرف n انگلیسی را تکرار کنید، زبان به سقف دهان برخورد می کند و بین دو فک بالا و پایین فاصله ایجاد می کند در نتیجه از سایش دندان ها جلوگیری می کند.

توجه:

هنگام انجام این تمرینات کششی، کاملا مراقب باشید و از تکنیک های مناسب استفاده کنید تا از ایجاد هر گونه آسیب یا ضربه جلوگیری شود. ریسک جراحت و آسیب در ورزش های دهانی بیشتر از دیگر نقاط خواهد بود. زیرا در این ناحیه از بدن عضلات و ماهیچه های بسیار ظریف و حساسی وجود دارند که در صورت بی احتیاطی به راحتی دچار آسیب می شوند و در آن ها پارگی رخ خواهد داد.

استفاده از گیاهان دارویی که به کاهش استرس و خواب راحت کمک می کنند

گیاهان درمانی به صورت مستقیم بر روی از بین رفتن فشار و دندان قروچه تاثیر ندارند. با این وجود، این گیاهان می توانند به آرامش و بهبود خواب کمک کنند. افرادی که خواب بهتری دارند کمتر دچار این مشکل در طول شب خواهند شد.

سنبل الطیب:

سنبل الطیب گیاهی است که به شل کردن عضلات کمک می کند و نوشیدن آن قبل از خواب استرس درون بدن را از بین خواهد برد.

اسطوخودوس:

اسطوخودوس یک گیاه دارویی دیگری است که آرامش بخش است و موجب خواب عمیق می شود و از بیدار شدن حین خواب شبانه را برطرف خواهد کرد. اسطوخودوس حاوی ترکیبات فعالی است که بر آرامش سیستم عصبی تاثیر می گذارد در نتیجه بدن را در حالت آرامی قرار خواهد داد.

چای گیاهی:

این مشکل با فشارهای عصبی، استرس و اضطراب تشدید خواهد یافت. می توانید یک فنجان چای گیاهی گرم قبل از خواب بنوشید تا خود را برای یک خواب راحت آماده کنید. چای های گیاهی درمانی که می توانند به شما کمک کنند عبارتند از چای سبز و بابونه که مصرف آن ها قبل از خواب موجب آرامش ذهن و بدن خواهند شد در نتیجه این مشکل کاهش می یابد. می توانید از برگ چای یا کیسه چای برای آماده کردن این نوشیدنی ها در منزل استفاده کنید.

نتیجه گیری:

این گیاهان به طور مستقیم دندان قروچه را از بین نخواهند برد اما به بهبود کیفیت خواب و در نتیجه آن کاهش این مشکل کمک خواهند کرد. این نوع از درمان را می توان با دیگر انواع درمان  به صورت ترکیبی استفاده کرد به عنوان مثال بهتر است که به ترمیم ناهمواری دندان ها که عامل مهمی در ایجاد دندان قروچه هستند، پرداخته شود.

دندان قروچه

این مشکل تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟

این مشکل در کودکان به ندرت نیاز به درمان دارد، زیرا این تقریبا نوعی واکنش به رویش دندان های جدید است. این مشکل در کودکان با رویش کامل دندان ها از بین خواهد رفت. اگرچه بیشتر کودکان دندان قروچه خود را تا زمانی که به سن نوجوانی می رسند ادامه می دهند و گاهی حتی تا دوران بلوغ نیز ادامه خواهد داشت. استرس رایج ترین عامل ایجاد این مشکل در کودکان و بزرگ سالان می باشد. دندان قروچه ناشی از استرس تا زمانی که استرس وجود داشته باشد از بین نخواهد رفت.


بیشتر بخوانید: مصرف مواد غذایی مفید برای مقابله با اضطراب و استرس روزانه


چگونه می توان دندان قروچه در طول روز را از بین برد؟

دندان قروچه روزانه ناشی از استرس  کارها و فعالیت روزانه می باشد و تقریبا نیمی از آن غیر ارادی است. بهترین راه برای کنترل استرس و از بین بردن آن استفاده از روش های آرامش بخش مانند تفس عمیق، یوگا و مدیتیشن روزانه می باشد.

عوارض امکان پذیر

دندان قروچه اگر به سرعت مورد درمان قرار نگیرد خطرات جدی فرد را تهدید نخواهد کرد.

اما استمرار آن می تواند موجب مشکلات زیر گردد:

  • تخریب دائمی دندان ها، بیماری لثه و مشکلات دهانی
  • درد در ناحیه صورت و فک
  • آسیب رساندن به عضلات فک
  • سردرد
  • گوش درد

عوارض جدی تر:

  • در موارد شدید تر دندان قروچه می تواند موجب ایجاد اختلال در مفصل و عضلات گیجگاهی و مشکلات شنوایی گردد.
  • دندان قروچه ای که تحت درمان قرار نگیرد می تواند باعث از دست رفتن تمام دندان ها گردد.
  • دندان قروچه ای که علت آن استرس می باشد با دیگر اختلالات روحی و خلق و خو همراه است از جمله افسردگی و اضطراب.

پوسیدگی دندان

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

قطعا هرچه مشکل دندان قروچه تحت درمان قرار بگیرد از ایجاد تخریب و آسیب به مفاصل و عضلات دهان جلوگیری خواهد شد. بنابراین، اگر هر کدام از علائم دندان قروچه را در خود مشاهده کردید برای معاینه به دندان پزشک مراجعه کنید. دندان پزشک علائم شما را مشاهده خواهد کرد و دندان ها و فک را مورد بررسی قرار خواهد داد و درمان مناسب را به شما پیشنهاد خواهد داد.