از دست دادن شنوایی تاثیر بزرگی روی زندگی دارد و از کار گرفته تا روابط و سلامت احساسی را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر از سمعک درست استفاده کنید و به استفاده از آن عادت کنید، می توانید تفاوت زیادی را تجربه کنید. سمعک یک ابزار الکترونیکی است که با باطری کار می کند و برای بهبود شنوایی طراحی شده است. تنها با قرار دادن سمعک در گوش یا پشت آن، این ابزار می تواند باعث شود که برخی صداها بلندتر شوند. استفاده از سمعک به فرد کمک می کند هنگامی که محیط اطرافش آرام و یا حتی پر سروصدا است، بهتر بشنود. در ادامه این مقاله ار بخش گوش، حلق و بینی دکتر سلام به توضیح کامل درباره فواید استفاده از سمعک پرداخته و با آن آشنا می شویم.

استفاده از سمعک

استفاده از سمعک چه کمکی می کند

در این جا به نحوه عملکرد سمعک اشاره خواهیم کرد:

  • یک میکروفون، صداهای اطراف تان را دریافت می کند.
  • یک تقویت کننده، صداها را تقویت می کند و باعث می شود که بلندتر شوند.
  • یک گیرنده، این صداهای تقویت شده را به گوش می فرستد.

البته استفاده از سمعک نمی تواند برای تمام افرادی که مشکل شنوایی دارند مفید باشد. بلکه تنها ۱ نفر از هر ۵ از نفری که سمعک استفاده می کنند، با استفاده از آن بهبود را تجربه می کنند. در بیشتر مواقع، سمعک برای افرادی مناسب است که گوش میانی آن ها یا عصب هایی که گوش را به مغز ارتباط می دهند، آسیب دیده اند.

این آسیب می تواند ناشی از این موارد باشد:

از دست دادن شنوایی که به علت مشکلات مجرای گوش، پرده گوش یا گوش میانی رخ می دهد را کاهش شنوایی هدایتی (انتقالی) می گویند. در بیشتر موارد، جراحی یا سایر ابزار پزشکی می توانند این نوع کاهش شنوایی را بهبود بخشند. اما این گزینه های درمانی، برای همه مناسب نیستند.

اگر مجرای گوش تان باز است و گوش بیرونی نسبتا عادی دارید، استفاده از سمعک می تواند موثر باشد. برخی از افراد بدون گوش بیرونی یا مجرای گوش متولد می شوند، که نشان می دهد نمی توانند از سمعک استفاده کنند. به جای آن، این افراد باید از ابزاری استفاده کنند که صداها را از طریق استخوان های جمجمه به گوش میانی می فرستد.

سمعک؛ چگونه سمعک درستی را انتخاب کنید

انواع مختلفی از سمعک وجود دارد اما کدام یک گزینه بهتری برای شماست؟ در این قسمت به شما خواهیم گفت که هنگام انتخاب سمعک باید چه چیزهایی را مد نظر بگیرید. ممکن است تصمیم گرفته باشید که از سمعک استفاده کنید اما درباره این که چگونه به نظر می رسد یا این که واقعا موثر است یا نه نگرانید.

اگر بیشتر در خصوص این موارد بدانید، نگرانی هایتان کمتر خواهند شد:

  • سمعک های در دسترس برای شما
  • هنگام خرید سمعک باید دنبال چه چیزهایی بگردید
  • چگونه از آن استفاده کنید

استفاده از سمعک نمی تواند شنوایی عادی را ترمیم کند. بلکه می تواند با تقویت صداها، و کمک به شنیدن صداهایی که برای شنیدن آن ها مشکل دارید، شنوایی را بهبود بخشد.

استفاده از سمعک


بیشتر بخوانید: نشنیدن صداها به صورت واضح


انواع سمعک و اصول استفاده از سمعک

سمعک ها از نظر قیمت، اندازه، خصوصیات خاص و نحوه قرار گرفتن در گوش با هم تفاوت های زیادی دارند. سمعک های زیر رایج ترین انواع سمعک هستند که از کوچک ترین سمعک که خیلی در گوش مشخص نیست شروع می شوند. طراحان سمعک، در حال تولید سمعک های کوچک تری هستند تا به نیاز افراد برای سمعک هایی که خیلی مشخص نیستند پاسخ دهند. اما ممکن است سمعک های کوچک تر قدرتی که برای بهبود شنوایی نیاز دارید را در اختیارتان قرار ندهند.

سمعک کاملا داخل کانالی (CIC) یا مینی CIC

سمعک کاملا داخل کانالی برای این طراحی شده که کاملا درون مجرای گوش قرار بگیرد. این سمعک به بهبود کم شنوایی خفیف تا متوسط در بزرگسالان کمک می کند.

سمعک CIC:

  • کوچک ترین سمعک است و خیلی مشخص نیست.
  • کمتر احتمال دارد که صدای باد را انتقال دهد.
  • با باطری های خیلی کوچک کار می کند که طول عمر کوتاه تری دارند و تعویض این باطری ها می تواند دشوار باشد.
  • خصوصیات اضافی (همچون کنترل صدا یا میکروفون هدایتی) ندارند.
  • جرم گوش می تواند بلندگوی آن را مسدود کند.

سمعک داخل کانال گوش (ITC)

این نوع سمعک هم نسبتا در مجرای گوش قرار می گیرد و می تواند به بهبود کم شنوایی خفیف تا شدید کمک کند.

سمعک داخل کانالی:

  • نسبت به سمعک های بزرگ تر، خیلی در گوش مشخص نیست.
  • تنظیم این سمعک به علت اندازه کوچکی که دارد می تواند دشوار باشد.
  • جرم گوش می تواند بلندگوی آن را مسدود کند.

استفاده از سمعک در گوش (ITE)

سمعک ITE در دو نوع قابل دسترس است: یک نوع آن بیشتر فضای کاسه ای شکل گوش بیرونی را پر می کند (حلزونی کامل) و سمعکی که تنها قسمت پایینی گوش را پر می کند (نیمه حلزونی). هر دوی این سمعک ها برای افرادی که مشکل شنوایی خفیف تا شدید دارند موثر هستند.

استفاده از سمعک

سمعک ITE:

  • خصوصیاتی دارد که سمعک های کوچک تر آن ها را ندارند، همچون قابلیت کنترل صدا
  • تعویض باطری آن آسان تر است.
  • از باطری های بزرگ تر استفاده می کند که طول عمر بیشتری دارند.
  • جرم گوش می تواند بلندگوی آن را مسدود کند.
  • نسبت به سمعک های کوچک تر، صداهای باد را بیشتر منتقل می کند.
  • از سمعک های کوچک تر، مشخص تر است.

سمعک پشت گوش

سمعک پشت گوش (BTE) بالای گوش قرار می گیرد و انتهای آن در پشت گوش قرار می گیرد. یک لوله، سمعک را به ابزاری متصل می کند که در مجرای گوش قرار دارد. این نوع سمعک برای افرادی با تمام سنین و افرادی با هر نوع کم شنوایی مناسب است.

سمعک BTE:

  • معمولا بزرگ ترین نوع سمعک بود، البته هم اکنون برخی از انواع مینی این سمعک طراحی شده اند که خیلی در گوش مشخص نیستند.
  • قسمت تقویت کننده این سمعک بهتر از سایر انواع سمعک است.
  • بیش از سایر انواع سمعک صداهای باد را منتقل می کند.

گیرنده در مجرای گوش (RIC) و گیرنده در گوش (RITE)

سمعک RIC و RITE شبیه سمعک پشت گوش هستند که بلندگو یا گیرنده آن ها در مجرای گوش یا گوش قرار دارد. یک سیم کوچک (نه یک لوله) اجزای آن را به هم متصل می کند.

این نوع سمعک:

  • معمولا پشت گوش قرار می گیرد و خیلی مشخص نیست.
  • جرم گوش می تواند بلندگوی آن را مسدود کند.

استفاده از سمعک اوپن فیت (Open-fit)

سمعک اوپن فیت شامل تنوعی از سمعک های پشت گوش است که یک لوله باریک دارند. این نوع سمعک مجرای گوش را خیلی باز نگه می دارد و به صداها با فرکانس کم اجازه ورود طبیعی به گوش را می دهد. این سمعک صداهایی با فرکانس بالا را تقویت می کند. همین موضوع باعث می شود که این سمعک انتخاب مناسبی برای افرادی باشد که کم شنوایی خفیف تا متوسط دارند.

سمعک اوپن فیت:

  • خیلی مشخص نیست.
  • برخلاف سمعک های کوچک تر، ورودی گوش را پر نمی کند و باعث می شود که صدای خودتان بهتر به گوش تان برسد.
  • به علت قسمت های کوچک تر آن، تنظیم و تعویض باطری آن دشوار است.

استفاده از سمعک

خصوصیات سمعک ها

برخی از خصوصیات سمعک ها، توانایی شنوایی در موقعیت های خاص را بهبود می بخشند:

کاهش سروصدا

تمام سمعک ها تا حدی توانایی کاهش سروصدا را دارند. اما میزان کاهش سروصدا در آن ها متفاوت است.

میکروفون هدایتی

این نوع میکروفون ها توانایی تقویت انتقال صداهایی را دارند که از روبروی شما تولید می شوند و قدرت کاهش صداهایی را دارند که از پشت سر یا کنار شما تولید می شوند. برخی از سمعک ها ظرفیت این را دارند که تنها در یک جهت تمرکز کنند. میکروفون های هدایتی می توانند توانایی شنوایی تان را هنگامی که در محیطی با سروصدای زیاد هستید، بهبود بخشند.

باطری قابل شارژ

برخی از سمعک ها باطری های قابل شارژ دارند. همین باعث می شود که نیازی به تعویض مرتب باطری نباشد و نگهداری از آن ها راحت تر باشد.

تله کویل (Telecoil)

وقتی با تلفن صحبت می کنید، تله کویل ها شنیدن را راحت تر می کند. تله کویل صداهای محیط را حذف می کند و تنها صداهای تلفن را دریافت می کند.

ارتباط بی سیم

برخی از سمعک ها قابلیت اتصال به ابزار بلوتوثی خاص همچون موبایل، پخش کننده موسیقی و تلویزیون را به صورت بی سیم دارند. ممکن است به یک ابزار واسطه برای فرستادن سیگنال به سمعک نیاز داشته باشید.

ریموت کنترل

برخی از سمعک ها یک ریموت کنترل دارند، پس می توانید بدون لمس سمعک، قابلیت های آن را تنظیم کنید.

برنامه ریزی متنوع

برخی از سمعک ها می توانند چندین تنظیمات برنامه ریزی شده را ذخیره کنند تا در مواقع مورد نیاز برای نیازهای شنیداری گوناگون و محیط های مختلف از آن ها استفاده کنند.

کنترل سروصدای محیط

برخی از سمعک ها قابلیت حذف سروصدا را دارند که به انسداد سروصداهای پس زمینه کمک می کند. برخی نیز قابلیت کاهش صدای باد را دارند.

قابلیت همگام سازی

برای افرادی که دو سمعک دارند، سمعک ها می توانند برنامه ریزی شوند تا با یکدیگر عمل کنند. در این شرایط تنظیماتی که روی یکی از سمعک ها انجام می شود (کنترل صدا و تغییرات برنامه) روی سمعک دیگر هم انجام می شود و کنترل سمعک ها را آسان تر می کند.

نکاتی قبل از خرید و استفاده از سمعک

وقتی دنبال سمعک می گردید، گزینه های پیش رو را بررسی کنید تا ببینید چه نوع سمعکی مناسب شما است.

استفاده از سمعک

به علاوه:

چکاپ شوید

به پزشک مراجعه کنید تا دلایل کم شنوایی (همچون جرم گوش و عفونت) را بررسی کند. علاوه بر این می توانید به متخصص (ادیولوژیست) مراجعه کنید تا گوش هایتان را معاینه کند.

به یک ادیولوژیست معروف مراجعه کنید

اگر ادیولوژیستی را نمی شناسید که بخواهید به او مراجعه کنید، از پزشک بخواهید که به شما متخصص ادیولوژیست معروفی را معرفی کند. ادیولوژیست شنوایی تان را می سنجد و به شما کمک می کند که مناسب ترین سمعک را انتخاب کنید و این ابزار را به درستی تنظیم کنید تا نیازهایتان را برطرف کنید. با استفاده از دو سمعک می توانید به بهترین نتیجه برسید.

درباره دوره آزمایشی از پزشک سوال بپرسید

می توانید در یک دوره آزمایشی از سمعک استفاده کنید. در این دوره می توانید به این دستگاه عادت کنید و تصمیم بگیرید که آیا انتخاب مناسبی برای شما هست یا نه. البته قبل از انجام این کار هزینه آزمایش را مد نظر بگیرید، و این که آیا با برگرداندن سمعک در طول دوره آزمایشی پول اولیه به شما برگردانده می شود یا خیر.

درباره نیازهای آینده فکر کنید

از پزشک بپرسید که آیا سمعکی که انتخاب کرده اید، در صورتی که بعدها مشکل شنوایی تشدید شود، قادر به افزایش قدرت هست و می تواند هنوز هم موثر باشد یا نه.

ضمانت نامه را بررسی کنید

حتما بررسی کنید که سمعک خریداری شده شامل ضمانت در طول دوره مشخصی باشد. برخی شرکت ها خدمات حرفه ای در ضمانت نامه فراهم می کنند.

از ادعاهای گمراه کننده آگاه باشید

سمعک نمی تواند شنوایی عادی را ترمیم کند یا تمام سروصداهای پس زمینه را حذف کند. از تبلیغاتی که خلاف این حقیقت را ادعا می کنند، آگاه باشید.

از هزینه ها آگاه باشید

هزینه سمعک به طور گسترده ای متفاوت است. گزینه هایی همچون ریموت کنترل و سایر ابزار اضافی می توانند هزینه بیشتری در پی داشته باشند. درباره انتظارات و نیازهای خود با ادیولوژیست مشورت کنید. برخی از بیمه های خصوصی تمام هزینه سمعک یا قسمتی از آن را پوشش دهی می کنند. شرایط بیمه را مطالعه کنید تا از این موضوع مطمئن شوید. اما اغلب بیمه ها هزینه سمعک را تقبل نمی کنند. در بسیاری از کشورها، بیمه های خصوصی هزینه سمعک کودکان را پرداخت می کنند.

استفاده از سمعک


بیشتر بخوانید: فرآیند شنوایی و شنیدن گوش چیست؟


عادت کردن به سمعک

عادت کردن به سمعک زمان می برد. با آشنا شدن با سمعک و عادت کردن به تقویت کننده آن، متوجه می شوید که مهارت شنیداری تان به تدریج بهتر می شود. وقتی از سمعک استفاده می کنید، حتی صدای خودتان هم متفاوت به نظر می رسد.

وقتی برای اولین بار از سمعک استفاده می کنید، این نکات را به خاطر بسپارید:

سمعک نمی تواند شنوایی عادی تان را به شما بازگرداند

سمعک نمی تواند شنوایی عادی را ترمیم کند بلکه با تقویت صداها، شنوایی تان را بهبود می بخشد.

زمانی را به عادت کردن به سمعک اختصاص دهید

عادت کردن به سمعک جدید می تواند زمان بر باشد. اما هر چه بیشتر از سمعک استفاده کنید، سریع تر به صداهای تقویت شده عادت می کنید.

تمرین کنید که سمعک را در محیط های گوناگون استفاده کنید

شنوایی تقویت شده تان می تواند در محیط های مختلف، متفاوت باشد.

از حمایت دیگران برخوردار شوید و سعی کنید مثبت نگر بمانید

تمرین استفاده از سمعک و دریافت حمایت خانواده و دوستان، موفقیتی که در خصوص استفاده از سمعک خواهید داشت را تعیین می کند. می توانید عضو گروه هایی شوید که در آن ها افرادی که کم شنوا هستند یا از سمعک استفاده می کنند حضور دارند.

بعد از استفاده از سمعک مجددا به پزشک مراجعه کنید

بهتر است بعد از استفاده از سمعک به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که سمعک به درستی عمل می کند. موفقیت استفاده از سمعک، با استفاده منظم از آن و مراقبت از آن افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، ادیولوژیست می تواند درباره سمعک های جدیدی با شما صحبت کند که در دسترس هستند و به ایجاد تغییراتی بسته به نیازتان کمک می کنند. هدف این است که سمعکی را پیدا کنید که راحت است و توانایی شنیدن و ارتباط برقرار کردن تان را افزایش می دهد.

استفاده از سمعک استفاده شده

اگر سمعک تان برای شما کار نمی کند ممکن است برای فرد دیگری کار کند. یکی از کارهایی که می توانید با سمعک های استفاده شده انجام دهید (چه کاملا سالم باشد و چه به تعمیر نیاز داشته باشد) این است که آن ها را به موسسه های خیریه ای ببخشید که سمعک های استفاده شده را قبول می کنند تا به دست سایر افرادی که به آن ها نیاز دارند برسند. این موسسه های خیریه، سمعک را دوباره برنامه ریزی و بازسازی می کنند.

استفاده از سمعک

آیا باید همیشه از سمعک استفاده کنم؟

پاسخ قاطع به این سوال سخت است. اگر چه نباید خیلی خودتان را اذیت کنید اما استفاده همیشگی از سمعک مزایای غیر قابل انکاری دارد. اگر هر روز بیش از چند ساعت با سروصداهای شنیداری دست و پنجه نرم می کنید، نیازی نیست که به گوش هایتان فشار وارد کنید و مدام از سمعک را استفاده کنید. این موضوع باعث می شود که از استفاده از سمعک خسته شوید و نسبت به استفاده مداوم از آن بی میل شوید. به همین خاطر است که پیشنهاد می شود که گاهی به گوش هایتان استراحت دهید، خصوصا اگر بدون استفاده از سمعک احساس راحتی دارید.

اما استفاده از سمعک تنها در موقعیت های خاص (همچون هنگامی که برای شام بیرون می روید یا وقتی دورهمی دارید) روی مزایای آن تاثیر منفی می گذارد. سمعک مثل لنزهای تماسی و عینک نیست و از همان لحظه ای که از آن استفاده می کنید، به طور بی نقص عمل نمی کند. استفاده از سمعک به دوره ای نیاز دارد تا به آن عادت کنید و عدم استفاده از آن می توانید مانع از پیشرفت تان شود.

هر چه به مدت طولانی تر از سمعک استفاده کنید، بیشتر ترغیب به استفاده از آن می شود. در این شرایط مغز می آموزد که صداها را پردازش کند و سروصدا را فیلتر کند. به علاوه به علت وجود تکنولوژی پردازش صدای خود (OVP)‌، به صدای خودتان هم بیشتر عادت می کنید. عادت کردن به استفاده از سمعک به زمان نیاز دارد.

اگر تنها در موقعیت های پر سروصدا همچون جشن، بیرون رفتن یا موقعیت های اجتماعی از سمعک استفاده می کنید، ممکن است که صداها شما را تحت فشار قرار دهند. به همین خاطر است که گذراندن دوره تنظیم و عادت کردن به سمعک ضروری است. باید یاد بگیرید که چگونه مکررا از سمعک استفاده کنید. در این شرایط وقتی می خواهید بیرون بروید و خوش بگذرانید، مغزتان آماده خواهد بود.

مزایای استفاده از سمعک

همان طور که در قسمت بالا هم به آن اشاره شد، مزیت اولیه استفاده مکرر از سمعک این است که بیشتر به صداها عادت می کنید. از آن جایی که ممکن است چندین سال به کم شنیدن عادت کرده باشید، ممکن است در ابتدا صداها ناهنجار به گوش برسند. استفاده مکرر از سمعک لذت شنیدن صداهایی همچون جیک جیک گنجشکان، صدای پا یا صدای باران را به فرد می دهد؛ موسیقی بهتر به گوش می رسد و صدای خودتان نیز آشناتر خواهد شد.

علاوه بر این موارد، موضوع سلامتی نیز مطرح است. بسیاری از قسمت های مغزمان بر اساس “بکارش ببر تا از دستش ندی” عمل می کنند، به این معنا که اگر استفاده از سمعک را ادامه ندهید، توانایی پردازش صدا کم خواهد شد. باید با قرار گرفتن در معرض صداها، سیستم شنوایی در مغز را پرورش دهید؛ در غیر این صورت توانایی شنیداری تان تحلیل می رود.

استفاده از سمعک برای افراد مسن تر نیز مفید است. در این شرایط با تحریک مغز، سلامت ذهنی این افراد بهبود می یابد. خیلی از سالمندان تمایلی ندارند که از سمعک استفاده کنند یا تشخیص نمی دهند که کم شنوایی دارند. با کم شدن توانایی شنوایی، قسمت های از مغز وخیم می شود. استفاده از سمعک مغز را تحریک می کند، آن را سالم نگه می دارد و به افراد کمک می کند که بهتر با بقیه ارتباط برقرار کنند.

احساس ناخوشایند استفاده مداوم از سمعک

اگر چه شرح دادن دلایلی که بهتر است از سمعک استفاده کنید آسان است اما هنگامی که به برخی از افراد گفته می شود که بیشتر از سمعک استفاده کنند، احساس ناخوشایندی خواهند داشت. دلیل این موضوع این است که صداهایی که قبلا نشنیده اید و اکنون در معرض آن ها قرار می گیرید می توانند اذیت کننده باشند و منجر به سردرد و خستگی شوند.

به همین علت شناختن محدودیت هایتان و بررسی آن ها اهمیت دارد. می توانید با سرعت و نسبتی که خودتان می خواهید به صداها عادت کنید. این را بدانید که پیشرفت تان در زمینه استفاده از سمعک، حتما نباید خیلی سریع رخ دهد. اهداف منطقی ای برای خودتان در نظر بگیرید و یک برنامه را دنبال کنید. می توانید تکالیف ساده شنیداری برای خود تعیین کنید “برای مثال امروز می خواهم به صدای پرندگان گوش دهم” یا “امروز می خواهم امتحان کنم و ببینم که روزنامه خواندن در حالی که سمعک در گوشم قرار دارد چگونه است”.

استفاده از سمعک

اگر هر روز زمانی را به استفاده از سمعک اختصاص دهید، افزایش آن زمان می تواند راحت تر باشد. مراجعه منظم به ادیولوژیست نیز خیلی مهم است. ادیولوژیست به شما خواهد گفت که چگونه به نحو موثرتری از سمعک استفاده کنید و اطمینان حاصل می کند که سمعک ها به درستی عمل می کنند. اگر به تنظیم سمعک نیاز داشته باشید، پزشک تنظیماتی را برای شما در نظر می گیرد که موثر باشند.

وقتی سمعک را تنظیم کردید باید به چندین مورد توجه کنید:

برای چه مدتی از آن ها استفاده می کنید؟

آیا هر چه بیشتر به صداها عادت می کنید، استفاده از سمعک را افزایش می دهید؟ حتی نیم ساعت هم موثر است، پس نیازی نیست که خیلی در این زمینه عجله کنید. یادداشت کنید که هر چند وقت یکبار و برای چه مدت از سمعک استفاده می کنید. اگر سمعک قابل شارژ دارید می توانید کمی به خود استراحت دهید و قبل از استفاده مجدد از آن اجازه دهید شارژ شود.

چه چیزی می شنوید؟

بنشینید و روی صداهای اطراف تان تمرکز کنید. آیا می توانید صداهای طبیعت را بشنوید؟ صدای تلویزیون را رادیو چطور؟ صداهای افراد؟ در ابتدا از سمعک در محیط های آرام استفاده کنید و بعد در محیط جدید و صداهایی همچون صدای ترافیک یا گفت و گو از آن استفاده کنید.

صدای خودتان چگونه است؟

سعی کنید هر از گاهی با خودتان صحبت کنید. حتی اگر در ابتدا صدای خودتان را دوست نداشتید، صحبت کردن با خود باعث می شود که به شنیدن صدای خود عادت کنید. در این شرایط اگر بعدها وارد مکالمه شوید صدای تان آشناتر به نظر می رسد (سیستم OVP این پروسه را راحت تر می کند).

پروسه پیشرفت شنیداری دست خودتان است پس خودتان می توانید سرعت هر چیزی را تعیین کند. تا زمانی که برای استفاده از سمعک زمان و تلاش صرف می کنید، پیشرفت خواهید داشت. اگر هنوز سمعک مناسب انتخاب نکرده اید، یاد گرفتن درباره آن باعث می شود که نوع مناسبی از سمعک را انتخاب کنید. هر چه از استفاده از سمعک راضی تر باشید، بیشتر تمایل به استفاده از آن خواهید داشت.

مشکل شنوایی و استفاده از سمعک

ممکن است متوجه تغییراتی در رفتارتان شوید که این تغییرات می توانند با کاهش شنوایی در ارتباط باشند.

ممکن است شروع به این رفتارها کنید:

  • شکایت کنید که افراد من من می کنند یا خیلی آرام صحبت می کنند.
  • مدام از دیگران بخواهید که هر چه گفته اند را تکرار کنند (خصوصا در محیط های پر سروصدا).
  • نسبت به بقیه افراد ترجیح دهید که صدای تلویزیون یا رادیو بلندتر باشد.
  • برای فهم صحبت های دیگران از پشت تلفن به مشکل بر بخورید.
  • تمام دیالوگ های فیلم یا تئاتر را متوجه نمی شوید.
  • در فهم صحبت های افراد در دورهمی های عمومی که در خانه خودتان یا بقیه جاها هستند مشکل داشته باشید.
  • متوجه شوید که نسبت به قبل بی طاقت، تحریک پذیر، ناامید و گوشه گیر هستید.
  • نمی توانید صحبت های افرادی که صورت آن ها را نمی بینید، را بفهمید.
  • تلاش زیاد برای شنیدن مکالمات خصوصا هنگامی که در محیط گروهی هستید.

استفاده از سمعک

چرا می توانم صداهای افراد را بشنوم اما نمی توانم آن ها را بفهمم؟

یک نوع رایج از مشکلات شنوایی هنگامی است که افراد شنوایی عادی یا نسبتا عادی برای صداهایی با تن پایین یا متوسط (همچون حروف صدادار) دارند اما برای شنیدن صداهایی با تن بالا (همچون حروف بی صدا) مشکل شنوایی دارند. حروف صداداری همچون “o, ooh, ah, a, e” تن پایین تری دارند و شنیدن آن ها آسان تر است.

شنیدن صداهایی با تن بالا همچون “s, sh, f, th” دشوارتر است. پس فهم حروف بی صدا با تن بالا دشوارتر است. در مکالمات عادی، ممکن است که گفتار به اندازه کافی بلند باشد اما واضح نباشد که همین باعث می شود فهمیدن آن چه گفته شده دشوار باشد. این مشکل هنگامی که سروصدای پس زمینه وجود دارد یا وقتی فاصله زیادی بین شما و گوینده وجود داشته باشد، واضح تر خواهد بود.

مراجعه به پزشک

باید برای مشکل شنوایی به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند برخی از انواع مشکلات شنوایی را درمان کند. ممکن است که پزشک توصیه کند که به ادیولوژیست مراجعه کنید تا ببیند آیا سمعک می تواند به شما کمک کند یا نه. سازمان غذا و دارو ایالت متحده آمریکا اظهار کرده که قبل از خرید سمعک به پزشک مراجعه کنید. افراد تا ۱۸ سال باید قبل از استفاده از سمعک به پزشک مراجعه کنند.

آیا می توان بدون مراجعه به پزشک سمعک را به صورت آنلاین خریداری کرد؟ بله می توانید. فروشندگان سمعک تست آنلاین شنوایی را ارائه می دهند تا تشخیص دهند چه نوع سمعکی مناسب شماست. مشکل این است که تست های شنوایی آنلاین نمی تواند دلیل مشکل شنوایی تان را تشخیص دهد.

اگر جرم زیادی در گوش هایتان داشته باشید چه اتفاقی می افتد؟ در این شرایط برای شنیدن به مشکل بر می خورید و تست آنلاین کم شنوایی را نشان می دهد. در این شرایط سمعک به برطرف کردن کم شنوایی تان کمکی نخواهد کرد. تست های آنلاین شنوایی تنها به شما می گویند که شنوایی تان عادی نیست و بهتر است آزمایش های بیشتری را انجام دهید.

مراجعه به ادیولوژیست برای تست شنوایی

حتما باید یک تست شنوایی کامل داشته باشید. ادیولوژیست ها در اتاق های مخصوص که در آن ها سایر صداها وجود ندارد، شنوایی تان را می سنجند. آن ها از بلندگوها و تهجیزاتی استفاده می کنند که استاندارد هستند. تست های آنلاین شنوایی این استانداردها را ندارند و ممکن است منجر به نتایجی شوند که صحیح نیستند.


بیشتر بخوانید: همه چیز درباره ناشنوایی شغلی


چرا افراد از سمعک استفاده نمی کنند

۱- هزینه بالا

سمعک ها گران هستند. کار زیادی نیست که بتوانیم برای هزینه آن ها انجام دهیم. اما چیزی که به افرادی که قرار است در آینده از سمعک استفاده کنند باید گفت این است که بهبود شنوایی، امکان ایجاد تغییرات زیادی در زندگی را دارد. پس بهتر است که افراد ارزش استفاده از سمعک را با توجه هزینه آن بسنجند. خوشبختانه امروزه بسیاری از بیمه های خصوصی و گاهی عمومی بیشتر هزینه های استفاده از سمعک را تقبل می کنند و در نتیجه فشاری که به شخص وارد می شود را کاهش می دهند.

۲- انتظارات غیر واقعی استفاده از سمعک

اگر شخص انتظارات زیادی از سمعک داشته باشد، قطعا ناامید خواهد شد. استفاده از سمعک، شنوایی عادی را ترمیم نمی کند. گاهی فردی که برای چندین سال با نیاز به سمعک مقابله می کرد و به تازگی از سمعک استفاده کرده، انتظار دارد که سمعک جدید به طور کامل تمام مشکلات شنوایی قبلی را حل کند. اما باید گفت که سمعک این گونه عمل نمی کند. سمعک یک ابزار کمک شنوایی است نه جایگزینی برای گوش!

استفاده از سمعک

وقتی مشکلات شنوایی هنوز هم وجود داشته باشند، وقتی صدای فرد برای خودش بیگانه و ناخوشایند است، وقتی ناگهان فرد از دنیایی آگاه می شود که در آن سروصداهای زیادی وجود دارد، وقتی برخی از صداهای بلند سبب درد و آزار فرد می شوند، به راحتی می توان از سمعک ناامید شد. خیلی از این مشکلات با دریافت کمک از ادیولوژیست بهبود می یابند. عادت کردن به برخی از سمعک ها می تواند زمان بر باشد اما باید یاد گرفت که با آن کنار آمد. نکته این است که فرد باید با انتظارات واقعی از سمعک استفاده کند.

۳- استیگما (ننگ و خجالت)

اگر چه آگاهی از این که استفاده از سمعک هیچ چیزی برای خجالت ندارد در حال افزایش است اما خجالت از استفاده از آن هنوز هم وجود دارد. خیلی از افراد به همین دلیل از سمعک استفاده نمی کنند که این موضوع خیلی به ضررشان است. خیلی از افراد فکر می کنند که استفاده از سمعک آن ها را پیر نشان می دهد. خیلی دیگر از افراد تصور می کنند که استفاده از سمعک نشان دهنده کم بودن تیزهوشی است.

این مشکلات برای عینک وجود ندارد چون استفاده از عینک امروزه جزوی از مد و فشن محسوب می شود. در بیشتر موارد، عدم استفاده از سمعک چیزی است که باعث می شود فرد پیرتر به نظر برسند و علت آن محدودیت هایی است که این افراد دارند. امروزه انواع متفاوتی از سمعک وجود دارد. برخی از آن ها خیلی کوچک هستند و برخی دیگر در رنگ ها و شکل های گوناگونی طراحی شده اند تا با لباس ها و سبک فرد هماهنگ شوند.

آیا من به یک سمعک نیاز دارم یا دو سمعک؟

اگر کم شنوایی در هر دو گوش وجود دارد، بهتر است که از این ابزار برای هر دو گوش استفاده کنید. اما همیشه استثناهایی وجود دارد که بهتر است در خصوص آن ها با ادیولوژیست مشورت کنید.

مزایای استفاده از سمعک در هر دو گوش عبارتند از:

  • افزایش توانایی فهم گفتار با وجود سروصدای پس زمینه
  • تلاش کمتر برای شنیدن صداهای افراد، در نتیجه در آخر روز خیلی خسته نخواهید بود
  • افزایش توانایی برای تعیین محل صدا