این عفونت ویروسی بسیاری از کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار داده و موجی از نگرانی در سراسر دنیا ایجاده کرده است. با اینکه اکثر افراد مبتلا به ویروس کرونا فقط علائم خفیف تا متوسط این بیماری را تجربه می کنند، اما برخی از بیماران به کمک های فوری پزشکی و بستری در بیمارستان نیاز دارند. تمرکز مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در کشورهای مختلف روی کاهش سرعت انتشار ویروس COVID-19 و اطمینان از این مساله است که افراد جامعه بتوانند از خودشان در برابر بیماری کرونا مراقبت کنند. در این مطلب از بخش اخبار پزشکی و بیماری های دکتر سلام سوالات و راهنمایی های لازم برای بیماران مبتلا به صرع به منظور پیشگیری از ابتلا به کرونا بررسی می شود.

ویروس کرونا

آیا افراد مبتلا به صرع بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا هستند؟

در حال حاضر وضعیت ویروس کرونا یا کووید 19 وارد مرحله جدیدی شده است. صرع مجموعه ای از اختلالات مختلف است که منجر به بروز تشنج می شوند. این تشنج در برخی بیماران به راحتی کنترل می شود و نیازی به مصرف دارو نیست. برخی دیگر نیز ممکن است گهگاه دچار تشنج شوند اما این مساله مشکل خاصی برای سلامتی شان ایجاد نکند.

داده ها و اطلاعات موجود نشان می دهد که اگر بیمار فقط به صرع مبتلا باشد خطر ابتلا به ویروس کرونا در او افزایش پیدا نمی کند و احتمال اینکه به نوع شدید کرونا مبتلا شود هم بیشتر نمی شود. پس فقط صرع به تنهایی نمی تواند خطر ابتلا به ویروس کووید 19 را بالا ببرد. اما برخی افراد علاوه بر اینکه دچار صرع هستند بیماری ها و مشکلات پزشکی دیگری هم دارند که باعث می شوند بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار بگیرند.


بیشتر بدانید: حملات صرع شبانه + انواع، علائم، تشخیص و درمان


به عنوان مثال، برخی بیماران مبتلا به صرع برای کنترل تشنج باید دارو مصرف کنند. این داروها شامل استروئیدها، داروهای مربوط به ایمونوتراپی و ACTH ها هستند و علاوه بر کنترل صرع سیستم ایمنی بدن فرد را هم ضعیف می کنند. از طرف دیگر ممکن است برخی بیماران ممکن است دچار مشکلات عصبی یا تکاملی دیگری باشند که روی سیستم ایمنی بدنشان تاثیر منفی می گذارد.

چنین مواردی بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند. علاوه بر این، افراد مبتلا به صرع ممکن است مشکلات پزشکی دیگری داشته باشند که می تواند آنها را در معرض خطر ابتلا به نوع شدید کرونا قرار بدهد. مثلا افرادی که دچار مشکلات مربوط به بلع یا استنشاق (آسپیراسیون ) هستند جزو گروه های پر خطر محسوب می شوند.

از این گذشته احتمال بروز علائم شدید ویروس کرونا در افراد مبتلا به دیابت، مشکلات قلبی عروقی و بیماری های ریوی نیز بیش از سایرین است. اگر به بیماری صرع مبتلا هستید، صرف نظر از وضعیت فعلی تان حتما باید با پزشکتان درباره خطرات احتمالی ویروس کرونا و مراقبت های بهداشتی برای مقابله با این بیماری صحبت کنید.

آیا ابتلا به ویروس کرونا می تواند تشنج را در بیماران صرعی افزایش بدهد؟

زمانی که بیمار مبتلا به صرع به یک بیماری دیگر و به خصوص به تب دچار می شود احتمال اینکه دفعات تشنج افزایش پیدا کنند یا تغییراتی در آنها ایجاد شود بالا می رود. صرع یک عامل فشار آورنده روحی و جسمی در بدن است که باعث بروز تشنج می شود. همین اتفاق در افراد مبتلا به ویروس کرونا نیز اتفاق می افتد. علاوه بر ابتلا به ویروس کرونا، محرک های دیگری هم هستند که خطر بروز تشنج را افزایش می دهند.


بیشتر بدانید: ویروس کرونا در کره جنوبی به شدت کاهش یافته است، راز موفقیت آنها چیست؟


 این محرک ها عبارتند از:

  • خوردن و نوشیدن غیر عادی (کمتر یا بیشتر از حد)
  • عدم توانایی در مصرف مرتب داروهای صرع (مثلا به دلیل استفراغ کردن)
  • عدم توانایی در خوابیدن راحت و مناسب
  • نگرانی و استرس درباره ویروس کرونا

اطلاعات اولیه بدست آمده از کشورهایی که شیوع ویروس کرونا در آنها بیشتر است نشان می دهد که خطر بدتر شدن تشنج در اکثر بیماران مبتلا به صرع که به ویروس کرونا آلوده می شوند کم است.

ویروس کرونا

در صورت تغییر یا افزایش تشنج چه باید کرد؟

اگر جزو بیماران مبتلا به صرع هستید که به ویروس کرونا آلوده اید و متوجه بروز تغییرات در تشنج هایتان هم شده اید اقدامات زیر را انجام بدهید:

  • با پزشکتان تماس بگیرید، در وهله اول توصیه اکید می شود که از ملاقات حضوری با پزشک خودداری کنید. مراجعه به مطب پزشک می تواند افراد دیگر را هم بیمار کند.
  • خودتان به اورژانس مراجعه نکنید. تا زمانی که نیازی به فوریت های پزشکی نباشد نباید به اورژانس بروید. در بسیاری از مواقع مشکلتان در خانه حل می شود.
  • درمان علائم بیماری ویروسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. حتما به موقع غذا بخورید و مایعات مصرف کنید. به اندازه کافی استراحت کنید و داروهایتان را هم به مصرف کنید.
  • در صورت لزوم پزشک می تواند داروهای تنظیم کننده تشنج را برایتان تجویز کند یا برای دوره های تشدید تشنج توصیه کند که از داروهای اورژانسی استفاده کنید.
  • تا حد امکان به پزشک مراجعه نکنید. از پزشکتان درباره منابع اطلاعاتی موثق مثل فیلم یا مطالب مفید برای کمک به حل مشکلتان سوال کنید.
  • اگر نوبت مراجعه به پزشکتان رسیده از او بخواهید آن را به نوبت دیگری موکول کند.
  • با همه اینها اگر تشنج شما جزو موارد اضطراری و جدی قلمداد شود باید اورژانس را در جریان قرار بدهید.

بیشتر بدانید: آیا حیوانات خانگی هم به ویروس کرونا مبتلا می شوند؟


چطور می توان از ابتلا به ویروس کرونا پیشگیری کرد؟

در فصلی قرار داریم که ابتلا به آنفولانزا و سایر بیماری های تنفسی در آن شایع است. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها توصیه می شود نکات زیر را رعایت کنید:

  • حتما واکسن آنفولانزا بزنید
  • برای جلوگیری از سرایت میکروب ها، مرتبا دست هایتان را با آب و صابون یا ضد عفونی کننده های الکلی تمیز کنید.
  • از تماس نزدیک با افرادی که مریض هستند خودداری کنید.
  • از دست زدن به چشم، بینی و دهانتان خودداری کنید.
  • اگر بیمار هستید در خانه بمانید و در صورت نیاز با پزشکتان تماس بگیرید.
  • موقع سرفه یا عطسه کردن جلوی دهان و بینی تان را با دستمال بپوشانید و بلافاصله آن را در سطل زباله درب دار بیندازید.
  • اشیاء و سطوحی که اغلب اوقات لمس می شوند را ضد عفونی و تمیز کنید.

ویروس کرونا

آمادگی برای شرایط اضطراری ویروس کرونا

آماده شدن برای شرایط اضطراری بالقوه بخشی از روند ضروری زندگی برای همه ماست. فرقی نمی کند این آمادگی برای حوادث طبیعی باشد یا شرایط بد آب و هوایی  و یا شرایط اضطراری پزشکی؛ در هر صورت باید آمادگی لازم را داشته باشید. نکات زیر به شما کمک می کنند تا در شرایط بحرانی اقدامات موثری انجام بدهید:

  • حتما قبل از مصرف داروهای اورژانسی با پزشکتان صحبت کنید.
  • در صورتی که داروهای صرع مثل لورازپام (آتیوان)، کلونازپام (کلونوپین)، دیازپام رکتال، میادازولام بینی (نایزیلام) یا دیازپام بینی (والتوکو) استفاده می کنید و دچار تغییرات تشنج شدید با پزشکتان درباره دوز اورژانسی این داروها صحبت کنید
  • اگر در تهیه دارو مشکل دارید با داروخانه تماس بگیرید و از آنها درباره موجود بودن دارو سوال کنید. در غیر این صورت با پزشکتان تماس بگیرید تا جایگزین های مناسب برای داروهایتان را تجویز کند.
  • به یاد داشته باشید که همیشه باید در حالت آماده باش برای رویارویی با تشنج باشید. همیشه لیستی از داروهای مصرفی تان را به همراه داشته باشید.
  • با استفاده از یادآور تلفن همراه یا گوشزد کردن اطرافیانتان نوبت مصرف داروها را به خاطر داشته باشید و آنها را سر موقع مصرف کنید.
  • به طور مرتب با خانواده یا دوستان خود تماس بگیرید.
  • هر نوع استرس و اضطراب را از خودتان دور کنید. استرس باعث تشدید تشنج می شود پس در آرامش باقی بمانید.