عمل برگشت وازکتومی

در مورد عمل برگشت وازکتومی چه می  دانید؟ وازکتومی یک جراحی ساده است که توسط پزشک در مطب، بیمارستان یا کلینیک انجام می شود. در این روش لوله های کوچکی که در کیسه بیضه وجود دارند و اسپرم را حمل می کنند، بریده می شوند یا مسدود می شوند؛ در نتیجه اسپرم نمی تواند بدن را ترک کند و سبب بارداری شود. این پروسه بسیار سریع انجام می شود و می توانید همان روز به خانه برگردید. این پروسه تقریبا به طور ۱۰۰% در جلوگیری از بارداری موثر است. دو نوع وازکتومی وجود دارد: روش با برش و روش بدون پارگی (بدون برش). روش های بدون برش خطر ابتلا به عفونت و سایر عوارض جانبی را کاهش می دهند، و به طور کلی به مدت زمان کمتری برای بهبود نیاز دارند.

اکثر وازکتومی ها دائمی هستند، بنابراین معمولا برگشت پذیر نیستند. تنها در صورتی وازکتومی را انجام دهید که ۱۰۰% مطمئن هستید که نمی خواهید تا آخر عمرتان فرد دیگری را باردار کنید. اصطلاح “وازکتومی” از نام لوله های موجود در کیسه های بیضه گرفته شده که در طول این جراحی مسدود می شوند (مجاری وازدفران).

وازکتومی چگونه عمل می کند؟

اسپرم (سلول های میکروسکوپی که به تخمک می پیوندند و سبب بارداری می شوند) در بیضه ها تولید می شود. اسپرم از طریق دو لوله (به نام مجاری وازدفران) از بیضه ها خارج می شود، با مایعات دیگر مخلوط می شود و مایع منی را تشکیل می دهد. اگر اسپرم موجود در مایع منی به واژن وارد شود، می تواند سبب بارداری شود.

وازکتومی هر یک از مجاری وازدفران را مسدود می کند یا در آن ها برش ایجاد می کند (این لوله ها اسپرم را از منی خارج می کنند). در این شرایط سلول های اسپرم در بیضه ها باقی می مانند و توسط بدن جذب می شوند. حدود ۳ ماه پس از وازکتومی، مایع منی حاوی هیچ اسپرمی نخواهد بود و در نتیجه نمی تواند سبب بارداری شود. در این شرایط همچنان میزان مایع منی به اندازه قبل خواهد بود، تنها تغییر این است که هیچ اسپرمی در آن وجود ندارد. وازکتومی نحوه ارگاسم یا انزال را تغییر نمی دهد. بعد از وازکتومی مایع منی همان ظاهر و حس را خواهد داشت، بلکه تنها نمی تواند کسی را باردار کند.

رژیم تقویت کننده باروری

برگشت وازکتومی

برگشت وازکتومی جراحی ای است که برای بی اثر کردن وازکتومی انجام می شود. این جراحی هر یک از لوله های وازدفران (که اسپرم را از بیضه ها به مایع منی حمل می کنند) را مجددا به هم متصل می کند. بعد از عمل موفقیت آمیز برگشت وازکتومی، اسپرم دوباره در مایع منی وجود خواهد داشت و قادر خواهید بود که همسرتان را باردار کنید. نسبت بارداری پس از برگشت وازکتومی از ۳۰% تا بالای ۹۰% متفاوت است و این به نوع پروسه انجام شده بستگی دارد. عوامل گوناگونی روی این که آیا برگشت وازکتومی، منجر به رسیدن به بارداری می شود یا نه تاثیر می گذارند (از جمله زمان وازکتومی، سن همسرتان، تجربه جراح و این که آیا قبل از وازکتومی مشکلات باروری داشتید یا نه).

چرا برگشت وازکتومی انجام می شود

مردان به دلایل گوناگونی همچون از دست دادن فرزند و ازدواج مجدد تصمیم به انجام برگشت وازکتومی می گیرند. شمار کمی از مردان، برگشت وازکتومی را برای درمان درد بیضه ها که با وازکتومی در ارتباط است انجام می دهند.

نسبت موفقیت برای برگشت وازکتومی

میزان موفقیت برگشت وازکتومی به نوع وازکتومی ای که داشتید و زمانی که از انجام آن گذشته بستگی دارد. برای مثال، هر چه زمان بیشتری از وازکتومی بگذرد، بافت زخم بیشتری در لوله های حمل کننده اسپرم به آلت تناسلی شکل می گیرد.

تخمین زده می شود که درصد موفقیت برای برگشت وازکتومی به این صورت است:

  • اگر در طول ۳ سال، برگشت وازکتومی را انجام دهید درصد موفقیت ۷۵% است.
  • اگر بعد از ۳ تا ۸ سال برگشت وازکتومی را انجام دهید درصد موفقیت ۵۵% است.
  • اگر بعد از ۹ تا ۱۴ سال برگشت وازکتومی را انجام دهید، درصد موفقیت ۴۰% تا ۴۵% خواهد بود.
  • اگر بعد از ۱۵ تا ۱۹ سال برگشت وازکتومی را انجام دهید درصد موفقیت ۳۰% خواهد بود.
  • اگر بعد از ۲۰ سال برگشت وازکتومی را انجام دهید درصد موفقیت کمتر از ۱۰% خواهد بود.

این آمار و ارقام بر اساس آمار به دست آمده از زوج هایی هستند که پس از برگشت وازکتومی موفق شدند که بچه دار شوند. درصد بارداری به میزان باروری زنان نیز بستگی دارد و اگر زنان بالای ۴۰ سال باشند، احتمال بارداری کمتر است. در برخی موارد بعد از برگشت وازکتومی، حتی هنگامی که اسپرم در مایع منی وجود دارد، بارداری رخ نمی دهد. علت این موضوع می تواند این باشد که بعد از این پروسه اسپرم ها تحرک کمتری نسبت به گذشته خواهند داشت.

در این موارد می توان از درمان های باروری استفاده کرد. برای مثال می توان به روش جراحی اسپرم را برداشت و نگهداری کرد، سپس در لقاح آزمایشگاهی (IVF) از آن استفاده کرد. برای اطلاعات و توصیه های بیشتر با پزشک مشورت کنید.

جراحی سرطان بیضه

خطرات برگشت وازکتومی

تقریبا تمام انواع وازکتومی قابل برگشتند. اما برگشت وازکتومی تضمین نمی کند که فرد حتما بتواند بچه دار شود. حتی اگر چندین سال از وازکتومی بگذرد، برگشت وازکتومی می تواند انجام شود. اما هر چه مدت زمان بیشتری از وازکتومی بگذرد، احتمال عمل کردن برگشت وازکتومی کمتر است. برگشت وازکتومی به ندرت سبب بروز عوارض جانبی جدی می شود. این خطرات عبارتند از:

خونریزی درون بیضه ها:

این امر سبب جمع شدن خون (هماتوم) می شود که منجر به ورم دردناک می شود. با رعایت دستورالعمل های پزشک برای استراحت و استفاده از کیسه یخ پس از جراحی، احتمال بروز هماتوم کاهش می یابد. از پزشک بپرسید که قبل و بعد از جراحی به پرهیز از آسپرین و سایر داروهای رقیق کننده خون نیازی هست یا نه.

عفونت در محل جراحی:

اگر چه به ندرت، اما عفونت خطری برای تمام انواع جراحی محسوب می شود و به درمان با آنتی بیوتیک نیاز دارد.

درد مزمن:

درد مداوم پس از برگشت وازکتومی خیلی رایج نیست.

چگونه آماده شوید

وقتی تصمیم به انجام پروسه برگشت وازکتومی را دارید، یک سری نکات را باید مد نظر بگیرید:

  • برگشت وازکتومی می تواند پر هزینه باشد و اغلب بیمه آن را پوشش دهی نمی کند.
  • برگشت وازکتومی معمولا هنگامی که توسط متخصصی انجام می شود که در زمینه انجام آن تخصص دارد و از تکنیک های میکروسرجری استفاده می کند، درصد موفقیت بیشتری دارد. پروسه های میکروسرجری شامل انواعی از جراحی هستند که از میکروسکوپ جراحی استفاده می کنند.
  • این پروسه زمانی موفقیت آمیزتر است که توسط یک متخصص جراح انجام می شود که به طور منظم آن را انجام می دهد یا بارها این پروسه را انجام داده است.
  • گاهی پروسه برگشت وازکتومی به نوع پیچیده تری از ترمیم (به نام وازواپیدیدیموستومی) نیاز دارد. اگر تصمیم به انجام جراحی دارید اطمینان حاصل کنید که جراح در صورت نیاز قادر به انجام وازواپیدیدیموستومی است.

وقتی می خواهید پزشکی برای برگشت وازکتومی انتخاب کنید خجالت نکشید و از او سوال بپرسید که تا به حال چند عمل برگشت وازکتومی انجام داده، از چه تکنیک هایی استفاده کرده و چند مورد از عمل های برگشت وازکتومی در آینده منجر به بارداری شدند. درباره خطرات و عوارض جانبی این پروسه نیز از پزشک سوال بپرسید.

سرطان بیضه

غذا و دارو:

اطمینان حاصل کنید که از تمام اقدامات مورد نیاز برای قبل از جراحی اطلاع دارید. ممکن است پزشک از شما بخواهد که مصرف برخی از داروها (همچون داروهای رقیق کننده خون و مسکن هایی نظیر آسپرین یا ایبوپروفن [ادویل، موترین IB و سایر موارد]) را قطع کنید؛ زیرا این داروها می توانند خطر خونریزی را افزایش دهند.

لباس و لوازم شخصی:

لباس زیرهای تنگ (همچون ساپورت های ورزشی مردانه) را همراه خود بیاورید تا بعد از جراحی آن ها را بپوشید. این امر به نگه داشتن بانداژ در محل کمک می کند.

سایر اقدامات احتیاطی:

با کسی هماهنگ کنید که پس از جراحی شما را به خانه برساند. جراحی حدود ۲ تا ۴ ساعت یا بیشتر زمان می برد. اگر این پروسه با بیهوشی عمومی انجام شده، به زمان بیشتری برای ریکاوری نیاز دارید. از پزشک بپرسید که چه زمانی پس از جراحی می توانید به خانه برگردید.

قبل از پروسه برگشت وازکتومی، پزشک این موارد را انجام می دهد:

درباره سابقه بیماری های گوناگون از شما سوال می پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد:

پزشک این کار را انجام می دهد تا اطمینان حاصل کند که هیچ مشکل سلامتی ای ندارید که بتواند انجام جراحی را با مشکل روبرو کند.

پزشک بررسی می کند و می بیند که آیا قادر به تولید اسپرم سالم هستید یا نه:

برای بیشتر مردان، این که قبلا پدر شده باشند کافی است. در موارد نادر اگر پزشک مطمئن نیست که آیا تولید اسپرم در شما عادی است یا نه، ممکن است آزمایش های دیگری انجام دهد.

به تایید این که همسرتان قادر به بچه دار شدن است نیاز است:

پزشک بررسی می کند که آیا همسرتان هیچ مشکل باروری ای دارد یا نه (خصوصا اگر همسرتان قبلا هیچ گاه بچه ای نداشته یا بالاتر از ۴۰ سال است). این بررسی به معاینه شدن همسرتان توسط پزشک زنان و انجام سایر آزمایش ها نیاز دارد.

پزشکان معمولا برگشت وازکتومی را در مراکز جراحی یا بیمارستان ها انجام می دهند. این پروسه معمولا به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری شدن انجام می شود. برخی از جراح ها قادر به انجام جراحی در کلینیک هستند اما مطمئن باشید که در صورت نیاز، جراح قادر به انجام پروسه پیچیده وازواپیدیدیموستومی در کلینیک است. جراح از بیهوشی عمومی برای بیهوش نگه داشتن شما در طول جراحی استفاده می کند. یا این که از بیحسی (همچون بیحسی موضعی) استفاده می کند، به این معنا که بیهوش نیستید اما هیچ دردی را احساس نمی کنید.

بازگشت وازکتومی معمولا از خود وازکتومی دشوارتر است و اغلب با استفاده از میکروسرجری انجام می شود؛ که در طول آن جراح از میکروسکوپ های قوی جراحی استفاده می کند تا مجاری وازدفران را ۴۰ برابر بزرگ تر ببیند. این نوع جراحی به مهارت و تخصص خاصی نیاز دارد.

پزشکانی که این جراحی را انجام می دهند معمولا مجاری وازدفران را به یکی از دو روش زیر، دوباره متصل می کنند:

وازووازوستومی:

در این پروسه، جراح دو انتهای هر لوله ای که اسپرم را حمل می کند (لوله وازدفران) را دوباره به هم متصل می کند.

وازواپیدیدیموستومی:

در این پروسه، جراح وازدفران را به طور مستقیم به اندام کوچکی که در انتهای هر بیضه قرار دارد و اسپرم را نگه می دارند متصل می کند (اپیدیدیم). وازواپیدیدیموستومی پیچیده تر از وازووازوستومی است و اگر انجام وازووازوستومی ممکن نباشد یا موثر نباشد، انتخاب می شود. تصمیم درباره انجام وازووازوستومی یا وازواپیدیدیموستومی به این بستگی دارد که آیا در بررسی انجام شده در زمان جراحی روی مایع وازدفران، اسپرم وجود داشته یا نه.

شما از قبل نمی دانید که کدام پروسه انتخاب می شود. در بیشتر موارد، جراح در طول جراحی تعیین می کند که کدام پروسه موثرتر است. گاهی نیز به انجام ترکیبی از هر دو تکنیک جراحی نیاز است (وازووازوستومی در یک سمت انجام می شود و وازواپیدیدیموستومی در سمت دیگر). هر چه زمان بیشتری از انجام وازکتومی گذشته باشد، احتمال نیاز به وازواپیدیدیموستومی در یک یا هر دو سمت بیشتر است.

درباره سرطان بیضه چه می دانید؟

در طول پروسه برگشت وازکتومی:

در طول جراحی، پزشک یک برش کوچک روی بیضه ایجاد می کند. این کار سبب مشخص شدن لوله ای می شود که اسپرم را حمل می کند (وازدفران) و آن را از بافت های اطراف جدا می کند. سپس پزشک وازدفران را باز می کند و مایع درون آن را بررسی می کند. وقتی اسپرم در مایع وجود داشته باشد، انتهای وازدفران می تواند دوباره به هم متصل شود تا راه عبور اسپرم بازسازی شود. اگر مایع حاوی هیچ اسپرمی نباشد، ممکن است بافت زخم جریان اسپرم را مسدود کرده باشد. در این مورد پزشک انجام وازواپیدیدیموستومی را انتخاب می کند.

پس از پروسه برگشت وازکتومی:

فورا پس از جراحی، پزشک برش را با بانداژ می پوشاند. بهتر است لباس های تنگ (همچون ساپورت ورزشی) بپوشید و برای ۲۴ تا ۴۸ ساعت روی محل مورد نظر یخ قرار دهید تا ورم را کاهش دهید. ممکن است تا چند روز زخم داشته باشید. اگر پزشک بعد از جراحی، روی زخم ها را با بانداژ پوشانده از او بپرسید که چه زمانی می توان بانداژ را برداشت. هر بخیه ای که استفاده شده در ۷ تا ۱۰ روز جذب می شود.

بعد از این که به خانه بازگشتید، خیلی به خودتان سخت نگیرید و فعالیت هایی که ممکن است سبب حرکت اضافی بیضه ها شوند را محدود کنید. بعد از برطرف شدن اثر بیحسی ممکن است درد و ورم داشته باشید. برای بیشتر مردان، درد خیلی شدید نیست و بعد از چند روز تا یک هفته بهبود پیدا می کند.

ممکن است پزشک این دستورالعمل ها را در اختیارتان قرار دهد:

  • پوشیدن ساپورت ورزشی تمام روز برای چندین هفته، به جز وقت هایی که می خواهید دوش بگیرید یا از دستشویی استفاده کنید. بعد از این زمان نیز هنگام ورزش به پوشیدن این ساپورت ها نیاز است.
  • دو روز بعد از جراحی از هر چیزی که محل جراحی را مرطوب می کند (همچون حمام یا شنا) بپرهیزید.
  • حداقل ۶ تا ۸ هفته پس از جراحی، فعالیت هایی که سبب کشیدگی بیضه ها یا کیسه بیضه می شوند (همچون دویدن، فعالیت های ورزشی، دوچرخه سواری، وزنه برداری) را محدود کنید.
  • اگر شغل دفتری دارید، چند روز بعد از جراحی می توانید به کار برگردید. اگر کار فیزیکی انجام می دهید یا کاری دارید که به پیاده روی یا رانندگی زیاد نیاز دارد، از پزشک بپرسید که چه زمانی می توانید انجام آن را از سر بگیرید. تا زمانی که پزشک تایید نکرده، رابطه جنسی یا انزال نداشته باشید. بیشتر مردان باید ۲ تا ۳ هفته بعد از جراحی، از انزال بپرهیزند.

آزواسپرمی

فریز کردن اسپرم

اگر چه معمولا این کار نیاز نیست یا پیشنهاد نمی شود اما ممکن است در مواردی که برگشت وازکتومی عمل نمی کند، ترجیح دهید که فریز کردن اسپرم را امتحان کنید. اگر نمی توانید از طریق دخول جنسی پدر شوید، هنوز هم می توانید با تکنولوژی کمک باروری (همچون باروری آزمایشگاهی) صاحب فرزند شوید.

نتایج

گاهی بعد از جراحی، پزشک مایع منی را زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا ببیند که آیا جراحی موفقیت آمیز بوده یا نه. به جز باردار شدن همسرتان، بررسی مایع منی برای وجود اسپرم تنها راهی است که موفقیت آمیز بودن برگشت وازکتومی تایید شود. هنگامی که برگشت وازکتومی موفقیت آمیز است، در طول چندین هفته اسپرم در مایع منی ظهور می کند اما گاهی ظهور اسپرم می تواند یک سال یا بیشتر زمان ببرد. احتمال رسیدن به بارداری به عوامل گوناگونی نظیر این موارد بستگی دارد: تعداد و کیفیت اسپرم های موجود و سن همسرتان.

اگر برگشت وازکتومی عمل نکند

اگر مشکلی در بیضه ها وجود دارد که در طول جراحی قابل تشخیص نیست یا اگر بعد از جراحی یک انسداد ظاهر شود؛ برگشت وازکتومی موفقیت آمیز نخواهد بود. برخی از مردان در صورت عدم موفقیت آمیز بودن جراحی برگشت وازکتومی اول، برای بار دوم جراحی برگشت وازکتومی را انجام می دهند.

علاوه بر این می توانید با استفاده از اسپرم فریز شده در پروسه باروری آزمایشگاهی، پدر شوید. در این شرایط، اسپرم می تواند در زمان جراحی برگشت وازکتومی یا زمان های بعد، به طور مستقیم از بیضه ها یا اپیدیدیم برداشته شود. پزشکان اغلب فریز کردن اسپرم در زمان جراحی برگشت وازکتومی را پیشنهاد نمی دهند چون ممکن است یک پروسه غیر ضروری و اضافی باشد.

عمل برگشت وازکتومی

مزایا و معایب برگشت وازکتومی و روش های کمک باروری (ART) چه هستند؟

  • مزایای برگشت وازکتومی شامل این مواردند: کم تهاجمی بودن این پروسه، هزینه پایین تر، لقاح طبیعی، توانایی بیش از یک بار پدر شدن بدون انجام پروسه های اضافی، امکان فریز کردن اسپرم در زمان جراحی برگشت وازکتومی و سهولت دستیابی به اسپرم اگر قرار شد که بعدها از روش های کمک باروری (ART) استفاده شود.
  • معایب برگشت وازکتومی شامل این موارد است: احتمال نیاز به یک جراحی برگشت وازکتومی دیگر (اگر جراحی اول موفقیت آمیز نبود)، احتمال کافی نبودن شمار اسپرم ها برای رسیدن به بارداری و اطلاعات کم در زمینه موفقیت آمیز بودن این روش در طولانی مدت.
  • مزایای ART شامل این موارد است: کنترل بیشتر روی زمان بارداری، توانایی انجام پروسه ART با شمار کم اسپرم و وجود آزمایش های کروموزومی اختیاری روی کاشت جنین.
  • معایب ART شامل این موارد است: هزینه بالا، نیاز به انجام چندین پروسه و چرخه، نگرانی های اخلاقی یا معنوی و نیاز به تکرار ART برای هر بارداری.

هنگامی که درباره انتخاب برگشت وازکتومی در مقابل روش های کمک باروری (ART) تصمیم می گیرید، چه چیزهایی را باید در نظر بگیرید؟

ترجیحات فردی تعیین می کنند که فرد چه پروسه ای را انتخاب می کند. به طور کلی، برگشت وازکتومی از نظر قیمت یکی از مناسب ترین گزینه ها برای رسیدن به بارداری پس از انجام وازکتومی است. ممکن است به علت ترجیحات اخلاقی و مذهبی، محدودیت های مالی، تمایل به داشتن بیش از یک فرزند یا میل به پرهیز از مصرف داروهای تحریک کننده تخمک گذاری، جراحی برگشت وازکتومی را انتخاب کنید. اگر سن همسرتان از شما بیشتر است (خصوصا اگر بالای ۳۷ تا ۴۰ سال است)، اگر تنها یک فرزند می خواهید و اگر می خواهید آزمایش های کروموزومی را انجام دهید، روش های کمک باروری (ART) می توانند گزینه بهتری باشند.

هزینه های ART اغلب بیشتر هستند. پروسه هایی که برای برداشت و ذخیره اسپرم نیازند به هزینه بیشتری نیاز خواهند داشت. نسبت موفقیت هر پروسه به عوامل گوناگونی (نظیر کیفیت اسپرم، سن و سلامت مادر) بستگی دارد.

چگونه یک جراح انتخاب کنم؟

هنگامی که می خواهید یک جراح باروری مردان و تیم مراقبت از سلامت را انتخاب کنید باید چندین عامل مهم را در نظر بگیرید. این عوامل عبارتند از: تجربه، توانایی در جراحی، تکنولوژی و تیم پشتیبان. از آن جایی که برگشت وازکتومی یک پروسه تخصصی است، سطح معلومات و تجربه جراح تاثیر زیادی روی نتیجه کلی دارند. جراحانی که آموزش های زیادی در زمینه درمان ناباروری مردان دیده اند اورولوژیست هایی هستند که در زمینه میکروسرجری و ناباروری مردان تخصص دارند.

اگر چه در بیشتر موارد پروسه برگشت وازکتومی به جراحی در کیسه بیضه نیاز دارد اما در برخی موارد، به ترمیم از درون شکم نیاز است. این اتفاق هنگامی می افتد که مجاری وازدفران به دلایلی به جز وازکتومی (همچون پس از ترمیم فتق) مسدود می شوند. در چنین شرایطی، اغلب از روش ترمیم همیشگی وازدفران نمی توان استفاده کرد و به پروسه های پیچیده تری ‌(ترمیم درون شکمی وازدفران با کمک ربات) نیاز است. جراحان کمی هستند که در انجام موفق هر دو جراحی (جراحی میکروسکوپی و تکنولوژی با کمک ربات) تخصص دارند.

هنگامی که پزشکی انتخاب می کنید خجالت نکشید و از او درباره تعداد جراحی های برگشت وازکتومی که انجام داده، نوع تکنولوژی استفاده شده و این که چند مورد از جراحی ها منجر به بارداری شدند سوال بپرسید.

عمل برگشت وازکتومی

روش های کمک باروری (ART)

روش های کمک باروری شامل لقاح آزمایشگاهی- انتقال رویان (IVF-ET)، انتقال سلول های جنسی به درون لوله های فالوپ (GIFT)، انتقال زیگوت به درون لوله های فالوپ (ZIFT) و انتقال جنین فریز شده (FET) هستند. این تکنیک ها برای اهدای تخمک نیز استفاده می شوند. حدود ۹۰% از انواع انجام شده ART از نوع IVF-ET هستند. IVF-ET به بسیاری از زوج ها کمک کرده که به طور موفقیت آمیز صاحب فرزند شوند. هنگامی که سایر درمان ها (نظیر لقاح داخل رحمی) موفقیت آمیز نیستند یا هنگامی که عوامل مربوط به ناباروری مردان، اندومتریوز یا انسداد لوله ها وجود دارد، استفاده از ART پیشنهاد می شود.

درمان ناباروری طیف گسترده ای از احساسات را به همراه دارد. حس انتظار، عدم اطمینان و تمایل به درمان می توانند سبب احساساتی نظیر ناامیدی، گیجی و خشم شوند. ما اعتقاد داریم که هر چه بیشتر درباره آزمایش ها و درمان ها بدانید، اضطراب و نگرانی کمتری درباره شرایط تان خواهید داشت.

خیلی از مراکز از یک تیم حرفه ای که در زمینه های گوناگون تخصص دارند، کمک می گیرند. در طول پروسه درمان، خیلی از اعضای تیم به علاوه پزشک تان در درمان تان شرکت می کنند. پروسه های درمان ناباروری به زمان و انرژی به علاوه توان مالی و احساسی نیاز دارند. کل این تیم باید تمام تلاش شان را انجام دهند تا مراقبت های فردی و احساسی برای شما فراهم کنند و این زمان دشوار را تا حد ممکن راحت تر و قابل کنترل تر کنند.

حقایقی که مردان باید بدانند

بیضه ها هیچ گاه تولید اسپرم را متوقف نمی کنند

این حقیقت می تواند برای خیلی از مردان سورپرایز کننده باشد. اما بعد از وازکتومی، بیضه ها همچنان تولید اسپرم را ادامه می دهند ولی اسپرم راهی برای خروج از بدن را ندارد. به همین دلیل، در برخی شرایط باروری می تواند با انجام پروسه برگشت وازکتومی به حالت اول بازگردد.

ممکن است نیاز باشد تا ۳ هفته پس از انجام برگشت وازکتومی، رابطه جنسی نداشته باشید تا کاملا بهبود پیدا کنید؛ بعد از این زمان می توانید برای بچه دار شدن اقدام کنید. در برخی موارد خاص که در اپیدیدیم (لوله حلقه ای در امتداد بیضه ها که اسپرم در آن جا رشد می کند) انسداد وجود دارد؛ بازگشت باروری می تواند ۱۲ ماه طول بکشد.

زمان یک عامل مهم است (اما تنها عامل مهم نیست)

یک تصور غلط وجود دارد که می گوید اگر یک مرد چند سال پیش وازکتومی داشته، عمل برگشت وازکتومی در او نمی تواند موفقیت آمیز باشد. این گفته درست نیست. نسبت موفقیت عمل برگشت وازکتومی به زمانی که از وازکتومی گذشته بستگی دارد. اگر وازکتومی در ۱۰ سال اخیر انجام شده، درصد موفقیت می تواند بالا باشد. این میزان هنگامی که فرد، وازکتومی را در ۱۵ سال اخیر انجام داده باشد کاهش پیدا می کند.

چندین عامل هستند که در احتمال بارداری حتی پس از عمل برگشت وازکتومی موفق شرکت دارند که از جمله آن ها می توان به سن زن و سالم بودن اسپرم های مرد اشاره کرد.

باروری یک عامل مهم است

مردانی که قصد انجام برگشت وازکتومی را دارند به همراه همسرشان باید قبل از این پروسه معاینه شوند تا وجود هر گونه مشکل باروری در آن ها بررسی شود و درباره گزینه های موجود با آن ها صحبت شود. سلامت زنان و باروری آن ها نیز باید مد نظر گرفته شود.

در برخی از زوج ها، پروسه برداشت اسپرم برای استفاده از آن در لقاح آزمایشگاهی انجام می شود. خصوصا در مواقعی که زمان یک عامل مهم است، این پروسه ها نسبت به روش های طبیعی، گزینه موثرتری برای رسیدن به بارداری هستند. پزشک درباره تمام گزینه ها با شما صحبت می کند تا به شما در تعیین آن چه برای خودتان و خانواده تان بهتر است کمک کند.

عمل برگشت وازکتومی

گزینه های جایگزین برای وازکتومی

شما و همسرتان در این مورد با هم مشورت کردید و به این نتیجه رسیدید که خانواده شما کامل است و فرزندان بیشتری نمی خواهید. در این صورت بهترین گزینه برای جلوگیری از بارداری چیست؟ وازکتومی یکی از انواع مختلف روش های جلوگیری از بارداری است برای زمانی که می خواهید از نظر جنسی فعال باشید اما نمی خواهید فرزندی داشته باشید. در این جا به برخی از روش های اصلی جلوگیری از بارداری (هم به صورت موقتی و هم به صورت دائمی) و جنبه های مثبت و منفی هر یک از این روش ها می پردازیم:

روش های موقتی برای جلوگیری از بارداری

روش های موقتی زیادی برای جلوگیری از بارداری وجود دارند که شامل روش هایی نظیر کاندوم و دیافراگم (کلاهک)، روش های هورمونی مانند قرص یا پچ و ابزار ایمپلنت ضد بارداری هستند. بسته به موقعیتی که در آن قرار دارید، موقتی بودن این روش های جلوگیری از بارداری می تواند مثبت یا منفی در نظر گرفته شود. چقدر مطمئن هستید که هرگز فرزندی نمی خواهید؟ اگر از این بابت کاملا مطمئن نیستید پس یک روش موقتی برای جلوگیری از بارداری می تواند بهترین گزینه برای شما باشد، چون به شما این اجازه را می دهد هر زمان که خواستید نظر خود را تغییر دهید.

معایب روش های موقتی جلوگیری از بارداری چه هستند؟

وجود معایب بسته به روش انتخابی شما شامل عوارض جانبی، مشکل در استفاده صحیح از روش های موقتی و فراموش کردن مصرف قرص های ضد بارداری است. مهم تر از همه هر یک از روش های موقت جلوگیری از بارداری، توانایی کمی برای جلوگیری از بارداری دارند. هیچ کدام از این روش های موقت به اندازه روش های دائمی (از جمله وازکتومی) موفقیت آمیز نیستند. به همین خاطر، زمانی که بسیاری از زوج ها مطمئن هستند که نمی خواهند عضو جدیدی به خانواده اضافه شود، روش های دائمی و قابل اعتماد را برای جلوگیری از بارداری انتخاب می کنند.

روش های دائمی برای جلوگیری از بارداری

دو گزینه برای جلوگیری دائمی از بارداری شامل این دو مورد است: وازکتومی (که شامل عقیم سازی مردان است) و بستن لوله های رحم یا توبکتومی (که شامل عقیم سازی زنان است). وقتی با همسرتان در حال تصمیم درباره این هستید که کدام گزینه بهتر است، حقایق گوناگونی هستند که هنگام مقایسه این دو پروسه باید مد نظر بگیرید.

کدام روش بی خطرتر است؟

درصد مرگ و میر برای توبکتومی ۳.۵ مورد از هر ۱۰۰,۰۰۰ نفر و برای وازکتومی صفر است.

کدام روش ارزان تر است؟

توبکتومی هزینه بیشتری از وازکتومی دارد. اغلب وازکتومی حدود ۱۵ دقیقه زمان می برد و در مطب دکتر و با استفاده از بیحسی موضعی انجام می شود، در حالی که توبکتومی به بیهوشی عمومی و ماندن طولانی تر در بیمارستان نیاز دارد. زمانی که این دو گزینه را مقایسه می کنیم متوجه می شویم که وازکتومی بی خطرتر، ارزان تر، کم تهاجمی تر، با زمان بهبودی سریع تر است. از همه مردانی که انتظار داشتند بشنوند که توبکتومی گزینه بهتری است عذر خواهی می کنیم، چرا که با بررسی آن چه گفته شد متوجه می شویم که وازکتومی یک گزینه منطقی برای زوج هایی است که به دنبال یک روش دائمی برای جلوگیری از بارداری هستند.