ارتودنسی و یکی از اصطلاحاتی که در کنار آن امروزه زیاد شنیده می‌شود، طراحی لبخند است، انجام طراحی لبخند توسط دو گروه درمانگر­ها یعنی ارتودنتیست‌ها و متخصصین زیبایی و لمینت دندان قابل انجام است؛ و معمولاً افرادی که تصمیم به ارتودنسی و اصلاح طرح لبخند دارند، سؤالات متداول بسیاری را همیشه قبل، در حین و حتی بعد از دارند، در این مقاله آقای دکتر محمدعلی ناصری یکی از بهترین متخصص‌های خوب ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت اصفهان، به 8 سوال مهم در این زمینه پاسخ داده اند:

  1. اصلاح خط لبخند چیست؟

اصلاح خط لبخند به خطی فرضی گفته می­شود که از لبه­ی دندان­های جلوئی بالا عبور می­کند، نوع انحنای این خط به شدت فرم لبخند را تحت تأثیر قرار می­دهد. بهترین حالت برای این خط لبخند حالتی است که این خط موازی با لب­های پائینی فرد باشد که به آن اصطلاح خط لبخند متناسب گفته می­شود، هرگونه درمان زیبایی و ارتودنسی که انجام می­پذیرد باید در جهت ایجاد این خط منحنی باشد در صورتیکه این خط منحنی صاف شود و خط لبخند صاف ایجاد شود بشدت در زیبایی نوع لبخند اثر گذاشته و زیبایی لبخند گرفته می­شود و نمای پیر بودن را به لبخند می­دهد. بنابراین خیلی مهم است که درمانگر از این موضوع علم کافی داشته باشد و در جهت این قضیه کارهای لازم انجام شود. ایجاد لبخند جذاب تأثیر بسیاری در روابط اجتماعی قابل قبول و مناسب دارد و اثر مثبت بر روی اعتماد به نفس افراد دارد، بنابراین نباید نقش لبخند زیبا و جذاب را در افزایش اعتماد به نفس دست کم گرفت، بنابراین دندان­های ردیف و سفید و سالم به همراه انحنای لبخند متناسب یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در زندگی اجتماعی فرد می باشد. ارتودنسی از طریق برطرف کردن به هم ریختگی دندانی و ایجاد نظم در دندان­ها همچنین با اصلاح خط لبخند به گونه­ای که یک قوس ملایم از روبرو در دندان­ها دیده شوند به ایجاد این موضوع کمک می کند، پس بنابراین ارتودنسی می­تواند بدون آسیب و تراش دندان­ها آنها را در موقعیت مناسب و مطلوب قرار دهد.

  1. آیا ارتودنسی درد دارد؟

ارتودنسی بر اساس اعمال فشار و نیرو به دندان­­ها عمل می­کند در روزهای اول شروع درمان حدود 20% افراد فشار و درد مختصر را تجربه می­کنند که با استفاده­ی از قرص مسکن قابل‌کنترل است. البته استفاده از مسکن باید طبق نظر متخصص ارتودنسی باشد چون برخی از مسکن­ها باعث کند شدن روند درمان ارتودنسی می­شوند، که حتماً باید تحت نظر ارتودنتیست مصرف شوند.

 

  1. استفاده از دهان شویه در بهداشت بیماران ارتودنسی چقدر اهمیت دارد؟

در حین درمان ارتودنسی رعایت بهداشت دهان از اهمیت ویژه­ای برخوردار است، با رعایت بهداشت نتیجه­ی درمان دقیقاً همان می­شود که انتظار آن را داشته­اید، روش­های بهداشتی برای ارتودنسی انواع متفاوتی دارد. رعایت بهداشت ارتودنسی در بیماران با ارتودنسی ثابت بسیار مهمتر از افراد با ارتودنسی متحرک می­باشد. یکی از اجزای رعایت بهداشت علاوه بر مسواک زدن مناسب، استفاده از دهانشویه می­باشد و دهانشویه­ها نقش مهمی را ایفا می­کنند.

از آنجا که وسایل ارتودنسی بر روی دندان­ها باعث گیر غذایی زیاد می­شوند و محلی برای تجمع پلاک میکروبی و آغاز پوسیدگی دندانی می­باشد، بعد از مسواک زدن که پلاک­ها حذف شد، با استفاده از دهانشویه باقیمانده پلاک­های زیر لثه را غیرفعال می­کنیم و دهانشویه باعث از بین رفتن اثرات پوسیدگی پلاک­های میکروبی و ضدعفونی کردن وسایل ارتودنسی می­شود. همچنین دهانشویه باعث از بین رفتن بوی نامطبوع دهان در افرادی می­شود که ارتودنسی دارند.

در خصوص دهانشویه­ ها آقای دکتر محمد علی ناصری توصیه می کنند که از دهانشویه­های الکلی در دوران ارتودنسی ترجیحا استفاده نشود، زیرا باعث خشکی دهان و بوی نامطبوع دهان می­شوند. توصیه­ی  ایشان بیشتر استفاده از دهانشویه­های کلرهگزیدین و فلوراید می­باشد، استفاده هفتگی از فلوراید بسیار عالی می­باشد و کلرهگزیدین هم اثرات ضدمیکروبی عالی دارد ولی استفاده­ی زیاد نباید داشت زیرا باعث رنگ­دهی به وسایل ارتودنسی می­شود ولی فلوراید محدودیت استفاده ندارد و اثر ضدپوسیدگی عالی دارد.

  1. سن مناسب ارتودنسی چه سنی است؟

این سؤالی است که معمولاً بزرگسالان می­پرسند . ارتودنسی را در تمام سنین می­توان انجام داد مشروط به حضور دندان­های سالم و استخوان فک و لثه سالم باشند. اما بهترین سن ارتودنسی را 12 الی 15 سالگی می­دانند چونکه در این سن رشد فک قابل کنترل است و دندان­ها راحت­تر حرکت می­کنند، نوجوانان نیز کاندیدای بهتری برای درمان­های ارتودنسی نسبت به بزرگسالان هستند هرچه سن افزایش یابد اثردهی درمان ارتودنسی کمتر و مدت زمان درمان طولانی­تر می­شود. شایان ذکر است که کاربرد ارتودنسی ردیف کردن دندان­ها می­باشد و اگر ارتودنسی در سنین کودکی انجام شود بسیاری از مسائل و مشکلات که در سنین بزرگسالی موجب کاهش سرعت درمان ارتودنسی می­شوند را ندارد.

در صورتی که ارتودنسی را در سنین پایین برای فرزندان خود می خواهید انجام دهید و قطعا نگرانی ها و یا سوالات زیادی دارید، می توانید مقالات ارتودنسی کودکان را در وب سایت آقای دکتر محمد علی ناصری  مطالعه کنید.

5.تغذیه با ارتودنسی چگونه هست؟

یکی از دغدغه­های افرادی که ارتودنسی دارند بحث غذا خوردن است، حین درمان ارتودنسی می­توان کلیه­ی غذاهای موردنظر را استفاده کرد ولی در حین خوردن غذاهای سفت نظیر ته­دیگ، بلال و میوه­های هسته‌دار باید نهایت دقت را انجام داد، میوه­ها به قطعات کوچک‌تر تقسیم شوند، از خوردن مواد قندی و چسبناک پرهیز شود و میوه­هایی مثل سیب، هویج، خیار باید به قطعات کوچک تقسیم شوند و روی دندان­های آخری جویده شوند، مواردی نظیر آلوچه، آلو، زیتون، خرما، عناب، سنجد باید بااحتیاط و پس از خارج کردن هسته­های آن‌ها مصرف شوند، در استفاده از آجیل­های سفت هم باید احتیاط لازم انجام شود و پس از آسیاب کردن آن‌ها مصرف شوند.

6. آیا تمیز کردن دندان­های ارتودنسی شده مشکل هست؟

بله، بهداشت دندان­های ارتودنسی شده سخت­تر از دندان­های معمولی است و در طی دوران ارتودنسی رعایت بهداشت بیشتر و با دقت بالاتری باید انجام شود. بعد از غذا خوردن باید بلافاصله مسواک و نخ دندان زد و تکه­های غذا که بین سیم و براکت ارتودنسی گیرکرده باید خارج شوند. بنابراین باید توجه ویژه­ای به بهداشت ارتودنسی مبذول شود و هرگونه کم­کاری در بهداشت دهان باعث آسیب و پوسیدگی دندان­ها می­شود.

7.پیش از انجام ارتودنسی باید اقدامات خاصی انجام داد؟

قبل از ارتودنسی باید کلیه دندان­ها ازنظر پوسیدگی چک شوند و در صورت وجود پوسیدگی یا عصب­کشی باید قبل از ارتودنسی انجام شود. ابتدا عکس رادیولوژی بررسی می­شود، سپس جهت رفع مشکلات دندانی به مراکز تخصصی مرتبط در ارجاع داده می­شود و قبل از شروع ارتودنسی کلیه دندان ها باید سالم و عاری از پوسیدگی باشند تا از تکثیر میکروب­های پوسیدگی حین درمان ارتودنسی جلوگیری شود.

8. آیا ارتودنسی بازگشت­پذیر است؟

اگر شما نگران کج شدن و برگشت دندان­های خود هستید نگرانی را کنار بگذارید و مطابق دستور متخصص ارتودنسی خود عمل کنید. دکتر محمدعلی ناصری با بهترین لابراتوارهای ارتودنسی اصفهان کار می­کند و پس از درمان به شما پلاک نگهدارندِ ساخته‌شده توسط لابراتوار را تحویل می­دهد، علاوه بر آن جهت قرارگیری فیکس نگهدارندِ پشت دندان­هایتان ارجاع می­شوید، اگر پس از درمان از نگهدارندِ ها و پلاک­های نگهدارندِ خود به‌طور مناسب استفاده کنید دندان‌ها سر جای خود محکم قرار می­گیرند، پس استفاده از نگهدارندِ را تا زمان مناسبی که دکتر شما توصیه می­کند فراموش نکنید و پس‌ازآن نگران برگشت نتایج نباشید.

منبع: www.DrNaseriOrthodontist.com