کفیر یک محصول پرتقاضا برای سلامتی در کشورهای پیشرفته برای تقویت ایمنی بدن است اما این باکتری  قارچی چگونه این کار را انجام می‌دهد و فواید اصلی مصرف آن به صورت نوشیدنی یا ماست چیست؟

 

کفیر، و به خصوص نوع نوشیدنی آن، محصول جدیدی در ایران نیست و اگر از فروش دارویی و گیاهی برای مصرف خانگی بگذریم، از سال‌ها قبل، برندهای مختلفی به تولید آن روی آورده‌اند. به تازگی شرکت کاله هم اگرچه در گذشته محصول کفیر را با نام کفیر کاله تولید می‌کرد، اما اخیرا دست به خلق برند جدیدی به نام «کفیر ناری» زده تا این قبیل محصولات خود همچون نوشیدنی و ماست را با هدف تقویت سیستم ایمنی بدن به طور گسترده‌تری عرضه کند.

اکثر مردم کفیر را با دوغ اشتباه می‌گیرند، یا نمی‌دانند گاز و کف زیاد آن طبیعی و ناشی از فرآیند تخمیر است و در نهایت اینکه با خواص سلامتی‌بخش معجزه‌آسای آن آشنا نیستند.

 

اما کفیر چیست؟

تاریخچه این محصول به زمانی برمی‌گردد که مردم ساکن کوه‌های قفقاز در روسیه، شیر را در پوست بز با دانه‌های کفیر تخمیر می‌کردند. کفیر برگرفته از کلمه کِف (Keyif)، در زبان ترکی است که به معنی حس خوب و لذت است.

ساکنان بومی قفقاز راز سلامتی و طول عمر خود را به این نوشیدنی تخمیری نسبت می‌دهند. این نوشیدنی بسته به محل جغرافیایی تولیدش با نام‌های بولگاروس (Bulgaros)، کیافور (Kiafur)، کیپی(Kippi) و کناپون (Knapon)  نیز شناخته می‌شود.

اما وجه تمایز نوشیدنی کفیر با سایر محصولات تخمیری هم‌رده‌ی خود این است که در این نوشیدنی انواع فراوانی از خانواده‌های باکتریایی پروبیوتیک بصورت فعال و زنده وجود دارند که با ادامه فعالیت خود در طول روده و سیستم گوارش، اثرات به‌سزایی بر سلامت انسان دارند.

 

کفیر چه اثراتی بر سلامتی دارد؟

تحقیقات علمی بسیاری در سال‌های گذشته در مورد فواید کفیر انجام شده که فواید آن در زمینه‌ی بهبود سیستم ایمنی بدن را تایید می‌کند، اما مهم‌ترین مزایای سلامت‌بخشی کفیر کدام است؟

 

کفیر و تقویت سیستم ایمنی بدن

کفیر حاوی اجزای مختلف و مواد مغذی مثل بیوتین و اسید فولیک است که باعث تقویت سیستم ایمنی شده و در نتیجه محافظت از سلول‌ها می‌شود. در کفیر تعداد زیادی مخمر و باکتری مفید وجود دارد، یکی از آنها «لاکتوباسیلوس» کفیری نام دارد و به محافظت از بدن در مقابل باکتری‌های مضری مثل «سالمونلا» و «اشرشیاکلی» کمک می‌کند. کفیر یک ماده دیگر هم در خود دارد که کفیران نام دارد و در مقابل قارچ «کاندیدا» از بدن محافظت می‌کند. کفیران قابلیت کاهش کلسترول و فشار خون را هم دارد.

 

کفیر و کاهش التهاب و عفونت

تحقیقات بسیاری نشان داده که کفیر با داشتن انواع مفید باکتری و تولید آنتی‌باکتریال‌های طبیعی، باعث بالا رفتن قوای ایمنی بدن در عفونت‌های تنفسی می‌شود. برای همین توصیه می‌شود در زمان نیاز به آنتی‌بیوتیک‌ها، حتما دو لیوان کفیر را روزانه مصرف کنید.

 

کفیر، یک پروبیوتیک طبیعی

کفیر حاوی میزان زیادی از باکتری‌های مفید پروبیوتیک است که در کفیر ناری بیش از 10 میلیارد کلونی از این باکتری‌ها وجود دارد. پروبیوتیک‌ها یا «باکتری‌های خوب» موجودات زنده‌ای هستند که می‌توانند به حفظ سلامت روده، درمان برخی بیماری‌های گوارشی و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند.

 

خاصیت ضد میکروبی کفیر

کفیر دارای سطح بالایی از تیامین (ویتامین B1)، B12، کلسیم، فولات و ویتامین‌های گروه K است. علاوه بر این‌ها، کفیر منبع خوبی از بیوتین است که به بدن در جذب سایر ویتامین‌های گروه B کمک می‌کند.

 

خواص آرام‌بخش و ضداسترس کفیر

کفیر علاوه بر مزایای مستقیم، به روش مهم دیگری هم به تقویت ایمنی کمک می‌کند و آن کاهش استرس است. به خصوص کفیر ناری با داشتن ماده‌ی کمیاب تریپتوفان، اثر قرص‌های آرام‌بخش و کاهش‌دهنده‌ی استرس را به صورت طبیعی و بدون ضرر جانبی برای بدن دارد. در گذشته نیز که راه درمانی برای بیماری‌هایی همچون سل، سرطان و اختلالات گوارشی وجود نداشت، به بیماران کفیر تجویز می‌شد.

 

فواید استفاده از کفیر به موارد فوق ختم نمی‌شود و کنترل قند خون، کلسترول کمتر و در نتیجه مقابله با بیماری‌های قلبی عروقی، مقدار لاکتوز خیلی کم و مناسب برای افراد حساس به قند و بهبود سلامت معده نیز از فواید دیگر استفاده از کفیر برشمرده می‌شوند.